Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Javna tribana o (ne)znanju virovitičkih osnovaca

Osnovni uzroci loših rezultata učenika Virovitičko-podravske županije na prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika osnovnih škola koje je proveo institut «Ivo Pilar» su nestručno zastupljena nastava, velika fluktuacija nastavnika, veliki broj učenika putnika i katastrofalna stručna sprema roditelja: samo 7,4 posto je onih sa višom ili visokom stručnom spremom, a sva druga majka ima završenu tek osnovnu školu. To je rečeno na današnjoj javnoj tribini na kojoj su o metodologiji istraživanja govorili ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, načelnik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje zadužen za osnovno školstvo, Nenad Marković i predstavnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Toni Babarović.

skola


Oni su pojasnili da je riječ o znanju prosječnih učenika završnih razreda osnovnih škola. Testiralo se znanje gradovi od prvog do sedmog razreda uključujući i dio gradiva osmog razreda. Učenici su se birali metodom slučajnog uzorka, a broj učenika bio je proporcionalan broju stanovnika pojedine županije. Prosjek rješivosti testova iz Hrvatskog bio je 58,9 posto – naša županija je ispod prosjeka (51,1 posto). Najbolje rezultate postigli su učenici iz Krapinsko- zagorske županije (63,1 posto). Za matematiku hrvatski prosjek je bio 54,7 posto, a za Virovitičko-podravsku 41,4 posto.
Na današnjoj tribini pohvaljen je interes lokalne vlasti i prosvjetnih radnika za ovu temu koji su u tako kratkom roku organizirali ovaj susret. Naglasivši da je Virovitičko-podravska županija, za sada, jedina koja je to učinila.
Fotografija i tekst:Virovitica.net

Post je objavljen 06.07.2007. u 17:16 sati.