LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Na poljima još je uvijek česta slika spaljivanja strništa nakon žetve - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

27.07.2007., petak

Na poljima još je uvijek česta slika spaljivanja strništa nakon žetve

Iako smo "odavno" u 21 stoljeću još uvijek nailazimo na poljoprivredne proizvođače, koji nakon žetve spaljuju strnište i slamu. Čak je i zakonski regulirana zabrana spaljivanja ostataka nakon žetve, ali još uvijek ima neodgovornih pojedinaca, koji to čine ne razmišljajući o mogućim posljedicama, štetama i opasnostima za okoliš i ljude.
Istina je, da danas nema toliko stoke za koju se uglavnom slama trošila, a sada samo "smeta". Nema opravdanja za bilo koga, da to čini, jer danas postoje različiti strojevi i kombajni (sa sječkom) za usitnjavanje slame i biljnih ostataka, nakon čega se može strnište vrlo kvalitetno uzorati. Odnos slame i zrna (prinosa) je 1:1, stoga treba shvatiti koliko se gubi organske materije koja bi zaoravanjem vratila dio hranjiva za naredne kulture. Izričito je bitno vratiti tlu biljne ostatke, jer je danas očita oskudica gnojidbe stajskim gnojem kao organskim gnojivom.
Svakako se ne smije zaboraviti ni ekološki faktor paljenja strništa, kao ni ekonomski, jer vraćajući tlu dio kroz biljne ostatke možemo uštedjeti na dijelu gnojidbe, što ćemo saznati samo ako napravimo analizu tla.
Na ovim srpanjskim temperaturama i do 40 stupnjeva C u hladu vatra je sigurno najveća opasnost i za ljude, a nerijetko neopreznim paljenjem dešavaju se i slučajevi sa smrtnim stradavanjem pojedinaca. Zato, prije nego se odluči bilo tko na izbor paljenja strništa i slame, neka dobro promisli kakove posljedice mogu biti.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.- stručni savjetnik


- 09:27 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.