LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Stanje višegodišnjih nasada - suša 2007. godine - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

27.07.2007., petak

Stanje višegodišnjih nasada - suša 2007. godine

Nedostatak oborina tijekom srpnja, u nekim područjima i po nekoliko mjeseci na gotovo cjelokupnom području Republike Hrvatske, nepovoljno utječe na poljoprivrednu proizvodnju. Neka područja su zbog intenziteta suše već proglasila elementarnu nepogodu. Savjetnici HZPSS budno prate događanja na svojim područjima te pravovremeno izvještavaju poljoprivrednike o mogućim zahvatima, koji mogu pomoći u ovom sušnom razdoblju. Pošto na području Republike Hrvatske pa i u županijama, postoje velike razlike u količinama oborina, vrstama tla, nagibima terena, ekspoziciji, takve su razlike i u intenzitetu suše te preporukama za poljoprivrednike. Savjetnici su napravili analizu stanja biljne proizvodnje u svim županijama pa njihove nalaze i preporuke donosimo u cijelosti.

SUŠA U RATARSKIM USJEVIMA

Iz godine u godinu vremenske neprilike u većoj ili manjoj mjeri remete ustaljenu poljoprivrednu proizvodnju i dovode u pitanje njenu opstojnost. Golemo je razočarenje poljoprivrednika, koji ulaže u poljoprivrednu proizvodnju, a potom zbog čimbenika, koji u velikoj mjeri ne ovisi o njemu kada se ne ostvari očekivani urod.
Ovogodišnja suša, koja neravnomjerno diljem lijepe naše zaustavlja poljoprivredne kulture u njihovom rastu i razvoju, počela se značajnije zamjećivati od sredine srpnja. Vidljiva su uvijanja listova i sušenje zaostalih biljaka.
Valja reći da je pojava suše izražajnija na lakšim, propusnim tlima, koja nemaju sposobnost akumulacije oborina, a za koje ne možemo reći da ih nije bilo tijekom prve polovice godine, iako nam je prethodna zima bila bez snijega.
Stanje usjeva je od županije do županije različito. Razlozi tome su: količina primljenih oborina, sposobnosti tla da primljene oborine akumulira, vrsti zasijane ili zasađene kulture, agrotehničkim radnjama, koje su do sada obavljane (vremenu i načinu osnovne obrade, gnojidbi, sjetvi te posebno njezi koja se obavlja prema potrebi, a obuhvaća: valjanje, drljanje, okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranu, zaštitu od štetnika, bolesti i korova te navodnjavanje).
Sigurno je da će u budućnosti sigurnost poljoprivredne proizvodnje u mnogome ovisiti o navodnjavanju i dostupnosti vode za tu agrotehničku mjeru njege usjeva.
Do tada preostaje da se izborom sorti ili hibrida, koji su otporniji na sušu te primjenom sveobuhvatnih agrotehničkih mjera poljoprivredna proizvodnja učini manje rizičnom.
Ured ravnatelja HZPSS
dr. sc. Ivan Danjek,
načelnik Odjela za ratarstvo


----------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanje višegodišnjih nasada u Koprivničko-križevačkoj županiji

U srpnju su na području Koprivničko-križevačke županije zabilježene srednje dnevne temperature od 14,7 do 29,9 şC. Maksimalna dnevna temperatura je bila 20. srpnja i to 39 şC u 14 sati.
Nasadi koštićava voća (višnje i trešnje) trenutno pate od suše, lišće poprima bakarno crvenu boju, a donji listovi se suše i opadaju. Sušenje počinje od rubova lišća, kasnije zahvaća cijeli list i na kraju otpadne. To je početak premještanja N iz donjih u gornje dijelove krošnje. Voćka reagira kao da je jesen.
Brojni proizvođači višanja, koji obično navodnjavaju svoje nasade, nakon berbe nemaju naviku navodnjavati, a preskupa je doprema vode s cisternama. Potoci, koji se koriste za navodnjavanje, su gotovo presušili.
Jabuke i ostalo jezgričavo voće na bujnijim podlogama u Đurđevačkoj podravini su u vrlo teškom stanju, prvenstveno zbog bakterijske paleži, koja je ove godine tu prisutna sa zarazom nasada i do 100 % u pojedinim voćnjacima, te zbog suše, koja je izraženija na slabo bujnim podlogama jabuka, koje nemaju navodnjavanje.
U voćnjacima sa i bez navodnjavanja vidljive su ožegotine od sunca na plodovima. Jači je i napad štetnika, naročito crvenog pauka, minera i raznih uši.
Ima dojava da se suše pojedine sadnice posađene ovog proljeća zbog nedostatka vlage u tlu. Temperatura tla je vrlo visoka. Pijesak peče tako da se ne može se stajati na tlu.
Voćnjaci, koji imaju zaštitnu mrežu od tuče, izloženi su nešto nižim temperaturama, kao npr. voćnjak tvrtke Natura Agro (30 ha) iz Đurđevca.
Gotovo svi vinogradi su posađeni na čistom pijesku ili pjeskovitoj ilovači na Bilogori pa je na tim terenima stanje teže, što je vidljivo na lišću, koje gubi turgor. Donje lišće žuti i opada tako da grozdovi postaju otvoreni direktnom suncu i temperaturi. Oštećenja od sunčeve paleži nema.
Na Kalničkom području su tereni s težim ilovastim tlima i problem suše se za sada ne osjeća.
Samo jedan proizvođač (OPG M. Matočeca u Đurđevcu) navodnjava vinograd i to nasad od 12.000 trsova vinove loze.
Vinogradi u rodu su u dobroj kondiciji, relativno zdravi i još ne pate od suše. Mladi vinogradi, koji su posađeni u proljeće, su u dosta teškom stanju. Proizvođači su ručno zalijevali, što nije dovoljno pa je na pojedinim pjeskovitim predjelima (područje Bilogore) primitak čokota slab, a neki su se nasadi do 30 % osušili (OPG Ž. Mesec iz Suhe Katalene).

Preporuke:

* Preporučuje se navodnjavanje, koje će u ovoj fazi omogućiti formiranje cvjetnih pupova za narednu godinu.
* U nasadima koštićava i jezgričava voća na bujnim podlogama ne treba sada raditi ljetnu rezidbu, da se izbjegne dehidracija voćaka putem rana, a osim toga, i lišće će čuvati plodove od sunčevih ožegotina.
* Treba izbjegavati frezanje, tanjuranje ili bilo koju sličnu obradu tla, zbog sprječavanja gubitka vlage iz dubljih slojeva.
* U svim kritičnim voćnjacima, naročito u mladim nasadima, preporučuje se tretiranje s Drinom, što se pokazalo djelotvornim u ranijim sličnim situacijama.

Anđelka Hodalić, dipl. ing.,
viši stručni savjetnik

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stanje višegodišnjih nasada u Virovitičko-podravskoj županiji

Zadnja kiša u Županiji virovitičko-podravskoj pala je 28. lipnja 2007. u količini od 15 mm/m˛, a dnevne temperature u posljednjih dvadesetak dana kreću se oko 32 - 38 şC.
Pregledom terena zaključeno je sljedeće:

* obzirom na dugotrajnu sušu, koja je prisutna već dvadesetak dana, stanje višegodišnjih nasada postaje sve kritičnije;
* nasadi jabuka na slabo bujnoj podlozi M 9, koja ima izrazito plitak korijen, već osjećaju posljedice suše, jer plodovi ostaju sitniji, listovi se uvijaju i procjenjuje se smanjenje prinosa oko 30 - 40 %;
* kod jabuka na podlozi M 106 te kod ostalih voćnih vrsta (kruške i djelomično kasnija breskva) procjenjuje se da će štete biti oko 30 %.;
* vinogradi se za sada dobro drže, ali ako visoke temperature i dalje potraju, mogu se i tu očekivati štete s umanjenjem prinosa oko 20 - 30 %.

Inače, na području cijele županije proglašena je elementarna nepogoda od suše za sve poljoprivredne usjeve.

Marijan Lincmajer, dipl.ing.,
rukovoditelj Odsjeka


HZPSS

- 09:28 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.