LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Preporučene mjere zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

17.07.2007., utorak

Preporučene mjere zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka

zzjzvtcsunce
Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko podravske županije u suradnji sa Centrom za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba objavljuje upute i upozorenja najvišeg stupnja rizika za starije osobe zbog naglo nastalih visokih temperatura zraka preko 30° C.
Deset preporučenih mjera zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka:
1. sve starije osobe nikako se ne smiju izlagati sunčevoj energiji tijekom dana u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, a posebice se to odnosi na srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.
2. prilikom izlaska iz zatvorenog prostora starija osoba mora nužno zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.
3. nužno je uzimanje tijekom dana do ukupno 2 L tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.
4. nužno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena, te začinjena jela, uz preporuku uzimanja puno sezonskog voća i povrća
5. potrebno je striktno se pridržavati uputa o liječenju i uzimanju lijekova uz učestaliju kontrolu krvnog tlaka.
6. pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu.
7. članovi obitelji, prijatelji, susjedi i znanci tijekom vrućih ljetnih mjeseci trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu, u nekim situacijama i nekoliko puta tijekom dana.
8. starija osoba uz sebe mora uvijek imati svoje osnovne podatke (ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja, naziv lijekova koje uzima, te broj telefona kontakt osobe).
9. nužno je održavati redovitu čistoću tijela starijih osoba, kao i njihove okoline.
10. nužno je provoditi trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba, osobito njihovo kretanje u jutarnjim i večernjim satima što više u prirodi, odnosno, ukoliko je kretanje otežano ili onemogućeno, redovno višesatno provjetravanje prostorija u kojoj boravi starija osoba.

Ravnatelj
Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok"
Virovitičko podravske županije
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog

sunce
Sutra sjednica Zapovjedništva zaštite i spašavanja Virovitičko – podravske županije

Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, za sutra (srijeda 18. srpnja) u 9,30 sati, sazvao je sjednicu Zapovjedništva zaštite i spašavanja Virovitičko – podravske županije. Na sjednici će se govoriti o zaštiti i spašavanju u slučaju očekivanog toplinskog vala. Naime, prema prognozi Državnog hidro meteorološkog zavoda u idućih mjesec dana očekuju se iznad prosječno toplo vrijeme u svim dijelovima Republike Hrvatske. Shodno tome, treba poduzeti adekvatne mjere u cilju prevencije mogućih katastrofalnih posljedica. Na to se uglavnom misli na, primjerice, podjelu pitke vode u svim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, pružanje hitne medicinske pomoći u povećanom opsegu,obavješćivanje stanovništva kao i druge mjere kako bi se osigurala potrebna razina prevencije i smanjile posljedice toplinskog vala. Inače, prvi toplinski val očekuje se već u srijedu 18. srpnja…
sunceVpž

- 21:18 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.