www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novi Feniks (41) - broj 617

31.08.2018.

Novi Feniks odiše skorašnjim SOZAH-om. Na naslovnici je, naime, rođeni Bjelovarčanin Bajaga, a „Par riječi“ na 4. stranici Pero je posvetio rečenome događanju i Čvoru kao njegovome organizatoru. Na inim stranicama vrhunska je enigmatika u što će vas uvjeriti i moj odabir radova. Mladenova maksitalijanka zasebna je priča.



Zlatni jedriličari (premetaljka)

MA HVALIMO FINIŠE ELITE!



(Pero Galogaža, Ranko Nedić, Predrag Bošnjak, Branislav Modrić i Živko Barišić, Feniks broj 617, 30. VIII. 2018., str. 1, 10, 33, 49 i 84)

Suradnik

Oznake: Feniks

Remek-djela hrvatskoga zagonetaštva (8) - VALTEROVI UZAJAMNI REBUSI


Kod uzajamnih rebusa odgonetka prvoga postavka je drugoga i obrnuto.



(Valter Kvalić, Vjesnikov Kviz i Feniks broj 86, 26. III. 1998., str. 19)



(Valter Kvalić, Vjesnikov kviz broj 480, 19. IV. 1989., str. 9 i Feniks broj 86, 26. III. 1998., str. 19)

Velemajstor

Oznake: V. Kvalić, remek-djela

Iz zagonetačke fotoriznice (23)




U Bjelovaru su se u travnju 1970. okupili zagonetači koji su najviše pomogli da EUB opstane i proširi svoje aktivnosti. Na jednodnevnom druženju i ugodnim razgovorima o zagonetaštvu i planovima EUB u narednom razdoblju okupili su se: Ljubica i Ferdo Pavešić iz Sarajeva, Slavko Peleh iz Zagreba, Boris Antonić iz Osijeka i Zvonimir Turek iz Koprivnice te domaćini Bjelovarci Franjo Forjan, Miroslav Martinić i Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

KoreNovanje (2)




(Marjan Koren, Križemkražem broj 3, 1. V. 1985., str. 5)



(Marjan Koren, KiH broj 997, 7. XI. 2012., str. 12)



(Marjan Koren, Kajveš broj 49, 6. V. 2017., str. 31)

Kolega

Oznake: M. Koren

Zagonetni dueti (58) - L. JANKOVIĆ/Ž. JOVANOVIĆ




(Lazar Janković i Živadin Jovanović, Mala ukrštenica, lipnja 1976., str. 6 i 7)

Dvojac

Oznake: razni zagonetači

Enigmatski kalendarij (243)


31. VIII. 1916. – Rodio se u Zagrebu hrv. pravnik i zagonetač, dr. sc. BOŽIDAR PAJA

31. VIII. 1948. – Rođena je u Skoplju mak. zagonetačica i urednica LJUBICA HADŽIKIMOVA

31. VIII. 1950. – Rodio se u Beogradu srb. zagonetač DUŠAN PAVLOVIĆ

31. VIII. 1977. – Čvor križaljka broj 174 autorski uradak bh. zagonetača Stanka Šarca

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Rekordi u hrvatskome zagonetaštvu (12) - KRIPTOGRAMKA S NAJDULJIM GLAVNIM KLJUČEM

30.08.2018.

Njezin je autor Mato Glibo, no „glavnim krivcem“ ipak je Zdenko Ćavar, koji je objavio stihozbirku s naslovom „Bršljan stihoklepcu“ sastavljenim od 17 različitih slova.



(Mato Glibo, Kviskoteka broj 828, 14. I. 2011., str. 8)

Rekorder

Oznake: M. Glibo, rekordi, Kviskoteka, kriptogramke

Iz zagonetačke fotoriznice (22)


Osmi susret zagonetača Jugoslavije „Kumrovec ´76.“ održan je u Kumrovcu 4. i 5. rujna u suorganizaciji EU „Čvora“ i „Vjesnikova Kviza“. U program je uključen i „Izlet u nepoznato“ koji je redovito organiziralo uredništvo „Vjesnikova kviza“, pa je po svojoj brojnosti to bilo jedno od većih druženja sastavljača i odgonetača. Organiziran je i posjet Stubici i obilazak spomenika Matiji Gupcu.



Na slici čiji je autor nepoznat, a dobio sam je posredstvom Marka Smolčića, su izletnici:
(?), (?), (?), Marko Smolčić, (?), (?), Krsta Ivanov, Stanko Šarac, (zagonetačica ?), (Dragan Dobra), (?), (?), (zagonetačica ?), (?), Dragutin Barbalić, Olaf Ljubibratić, (?), (?), (?), (?), Branko Stojanović, Petar Bizumić, (?), Refik Husedžinović, Ivica Radovniković, Branko Lipanović, (?), (?), (zagonetačica ?), Ivica Mlađenović.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Emil J. Huper (3)




(Milan Jelenković, Kviz ljeto '83, str. 12)

Kolega

Oznake: M. Jelenković

I dame zagonetaju (71)




(Đurđa Tomljenović, Džoker broj 15, kolovoza 1982., str. 7)

Kavalir

Oznake: razne zagonetačice, Džoker

Enigmatski kalendarij (242)


30. VIII. 1931. – U Kikindi je rođen srp. teatrolog, književnik, rječničar i zagonetač JOVAN ĆIRILOV

30. VIII. 1978. – Izašao je u Bjelovaru 200. broj Čvor križaljke

30. VIII. 1982. – Dušan Kos autorom je 8 skandinavaka u Skandi Čvoru broj 255

30. VIII.-1. IX. 2013. – XV. Enigmatska kolonija u Somboru

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (21)

29.08.2018.

U Brezovici blizu Zagreba u nedjelju 16. V. 1971. godine održana je III. skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar. Tom prigodom obilježena je trogodišnjica rada EUB a nazočilo je četrdesetoro članova. U radnom predsjedništvu bili su Boris Antonić (predsjednik), Nikola Popović i Luka Jelavić. Predsjednik Stjepan Horvat podnio je izvještaj o radu u kojemu je pobrojao sve brojne akcije udruženja, posebno ističući izdavanje knjiga i osnivanje ogranaka EUB. U raspravi nakon izvještaja Zlatan Čop je govorio o potrebi češćeg sastajanja urednika pojedinih izdanja, Slavko Peleh je istakao da se aktivnost svih zagonetača iscrpljuje isključivo na sastavljanju zagonetaka a malo se radi na promidžbi izdanja i teorijskim istraživanjima. Antun Koširje poželio da se u većim mjestima ili tamo gdje već djeluju ogranci organiziraju predavanja za mlade zagonetače u obliku višednevnih seminara a Boris Antonić je naglasio da bi bilo poželjno i dobro održavati veće zagonetačke skupove koji će biti posvećeni uskim zagonetačkim temama.



Na slici su od lijeva: (?), (Horvatinović?), Ivica Radovniković, (?), (zagonetačica ?), Antun Košir, (zagonetačica ?), (?), Franjo Forjan, (Janković ?), Mladen Gatalica, (?), Miroslav Martinić, Nikola Popović, Mladen Đurđević, (?), Zdravko Kurnik, (?), Refik Husedžinović, Boris Antonić, Boris Nazansky, Mesud Malkoč, Zvonimir Bach, (?), Pavle Bogdanović, Slavko Peleh, (?), Ivo Fici, Božidar Vrtiprah, (pognuta glava?), Luka Jelavić, (?), (?), (?), Zlatan Čop, Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Poklon-knjige sa SES-a


Bio sam na nedavnome SES-u u Srijemskoj Mitrovici skupa s kolegom Ilijom Ozdanovcem. Natjecali se nismo jer nam je Klub isključen iz ESS-a pa je glavni razlog naše nazočnosti zapravo bilo druženje i razgledanje grada. Tako smo i učinili i bilo nam je lijepo. Najviše vremena provedosmo sa Slavkom Bovanom. Družismo se i s Milenkom Mijatovićem, Marjanom Radakovićem, Živadinom Jovanovićem te Gordanom i Vladimirom Šarićem. Svima zainteresiranim poklonih svoju novu enigmatsku knjigu „Kopiratelj potiraljke“. Moja zagonetačka knjižnica, pak, zahvaljujući darovima kolega, bogatija je za čak 7 naslova: „Na krilima zagonetke“ Gordane Jovanović Šarić, „Živojin D. Karić prvi smederevski enigmata“ Radoslava Jovanovića, „Imenik naseljenih mesta u Jugoslaviji“, "Priča o slovnim kvadratima" Živomira Jevtića i „Magični likovi 7 x 11 Boška Petrovića“ Vladete Trivunca“, koje sam sve dobio od Šarića, „Enigmorimići“ i „Fez zagonetke“ Nikole ČD Pešića koje mi je uručio Marjan Radaković. Uz to, Živadin Jovanović poslao je Hajrudinu Hodžiću 100 brojeva HiK-a, a ZK Dragaliću 200 brojeva Skandi Čvora, dok je meni donio nekoliko brojeva Džepne križaljke, svih 25 brojeva Minikviza, Skandi ukrštenice, Malu ukrštenicu i Džoker. Svima njima se iskreno zahvaljujem.

Nesudionik

Oznake: zagonetačke knjige

Pseudonimarij (15) - FILIP KARAČIĆ


Svoje radove pseudonimima potpisuje i širokobriješki zagonetač Filip Karačić. Neki od njih su: Fakir, Kalif, Xant, Arion, Filmofil i Frou.

Nene

Oznake: F. Karačić

Bartolomej Krnec (3)




(Marko Bertoncelj, Križemkražem broj 11, 1. V. 1986., str. 1)



(Marko Bertoncelj, Modro razvedrilo broj 51, siječnja-veljače 2004., str. 5)



(Marko Bertoncelj, Ugankomat broj 33, 17. IX. 2016., str. 12)

Kolega

Oznake: M. Bertoncelj

Zagonetke s potpisom (74)




(Radmilo Miletić, Mala ukrštenica, siječnja 1974., str. 3)

Livadić

Oznake: razni zagonetači

Enigmatski kalendarij (241)


29. VIII. 1854. - Rođen je u Beogradu srb. pisac i urednik JOVAN MIODRAGOVIĆ

29. VIII. 1975. – Umro je u Zagrebu hrv. zagonetač MIROSLAV KLOBUČAR

29. VIII. 2018. - Izašla je u Novome Sadu Piramida Ekstra broj 100

29.-30. VIII. 2015. – ED „Dr. Đorđe Natošević“ i EK „Piramida“ organizirali I. Susret enigmatskih urednika

29.-31. VIII. 2014. – Bor bio domaćinom XIV. SES-a i X. FEZ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Jurijana (6)

28.08.2018.



(Marijan Jurčec, Sfinga broj 12, 30. XII. 1952., str. 12)



(Marijan Jurčec, Čvor iz 1969. i Vjesnikov kviz broj 246, 22. VII. 1981., str. 20)



(Marijan Jurčec, Čvor križaljka broj 7, 17. XI. 1970., str. 15)



(Marijan Jurčec, Skandi Čvor broj 221, 4. I. 1982.)



(Marijan Jurčec, Čvor Razbibriga broj 428, 20. XI. 1982.)



(Marijan Jurčec, Kvizorama broj 112, 28. V. 1993., str. 8)

Kolega

Oznake: M. Jurčec

Iz zagonetačke fotoriznice (20)


Šesta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar održana je u Bjelovaru 24. II. 1974. godine. Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo u sastavu Marko Smolčić, Luka Jelavić i Ivica Radovniković. Izviješća su podnijeli Ivica Perković (Poslovni odbor), Ljubislav Drakulić (Nadzorni odbor) i Mladen Gatalica (financije). Usvojene su izmjene Statuta EUB i nekoliko pravilnika o poslovanju. Novim Statutom društvo mijenja naziv u Enigmatsko udruženje „Čvor“ Bjelovar. Prihvaćen je Plan i program rada za 1974. godinu u kojemu su najavljene knjige „Zagonetke Ivana gorana Kovačića“, „Zagonetke anagram i palindrom“, „Troslovčani rječnik“, „Četveroslovčani rječnik“, „Monografija o četvorinama“, organizacija natjecanja odgonetača i zagonetača, susreti i niz drugih aktivnosti. Toj skupštini nisam nazočio zbog moje nemogućnosti, ali bilo je to u vrijeme kada su neki pokušali promijeniti status EUB pa su u igru uvukli i lokalne političare.



Na slici su od lijeva: (?), (?), Drago Štiglić, Ivan Ređep, (?), (zagonetačica ?), Vladimir Kuterovac, Zvonimir Bach, Ivica Radovniković (zagonetač s leđa), (?), Nikola Popović, Ranko Skopal, (?), Franjo Forjan, (?), Mladen Đurđević, Miroslav Šantek, (?), Branko Premužić (SSRN), Marko Smolčić (zagonetač s leđa), Miroslav Martinić, (?), (?), Branko Tišma (SSRN), Željko Lovošević, Luka Jelavić (zagonetač s leđa), (?), Slavko Peleh i Ljubislav Drakulić. Neki su mi još „polupoznati“ ali ne bih nagađao, to prepuštam vama.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Prezimenjaci (4) - MATIĆ


Poznata su mi trojica zagonetača s prezimenom Matić: Brnažanin Kruno Matić, Boranin Radomir Matić i Sarajlija Franjo Matić.



(Rade Matić, Skandi ukrštenice broj 59, 27. XI. 1987.)

Mladi hrvatski pjesnik (premetaljka)

SRAVNIMO:LIRIK!

(Franjo Matić, Vjesnikov kviz broj 480, 19. IV. 1989., str. 18)



(Kruno Matić, 50 skandi broj 614, 6. VIII. 2018., str. 16 i 17)

Prezimenko

Oznake: Prezimena

Požutjela enigmatika (78)




(Slaviša Đorđić, HiK broj 99, 10. IX. 1984., str. 12)

Enigmopovjesnik

Oznake: razni zagonetači

Enigmatski kalendarij (240)


28. VIII. 1944. – Rodio se u Mokrinu kod Kikinde srp. zagonetač ŽIVOJIN KRDŽALIN

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (19)

27.08.2018.



Čvorova momčad na SZOJ-u u Zvorniku: Tomislav Pejić (1959.-1991.), Željko Jandragić i Dušan Kos (1938.-2004.).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Enigmatski kalendarij (239)


27. VIII. 1867. – U Užicu se rodio srb. političar, novinar, publicist i zagonetač DRAGIŠA N. LAPČEVIĆ

27. VIII. 1942. – Rođen je u Zletovu mak. zagonetač KRUM MARENČEV

27. VIII. 1948. – Rođen je u Donjemu Vakufu bh. zagonetač DRAGAN GRABNER

27. VIII. 1953. - Izašao je zadnji 73. broj Beogradskoga enigmatskog časopisa (popularnoga Iksa)

27. VIII. 2009. – Objavljena u Feniksu broj 384 križaljka Nedjeljka Nedića s bjelinom 6 x 13

27. VIII. 2014. - Započeo s radom blog Miroslava Cvetkovića „Miroslavljeva enigmatika i ostalo“

27.-29. VIII. 2010. - Kragujevac bio domaćinom X. SES-a i VI. FEZ-a

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zlatkine premetajne čarolije (26)




(Zlatka Bjelovučić, Čvor Križaljka broj 5, 15. IX. 1970., str. 14)

Zlatkić

Oznake: Z. Bjelovučić

J. J. iz Dežele (6)




(Jože Stabej, Križemkražem broj 8, 1. II. 1986., str. 25)

Vrinek

NEUMETNOST je pogosta
v naših časih, ko „vse gre“,
dostkrat je neprimernost,
da ježijo se lasje.

(Jože Stabej, KiH broj 914, 2. IX. 2009., str. 22)

Kolega

Oznake: J. Stabej

To sam sastavio ja (75)




(Glas Slavonije broj 12917, 6. VI. 1987.)

N. N.

Oznake: nezagonetački časopisi

DUE za najmlađe (34)




(Zagonetka broj 35, 1. IV. 1991., str. 16)

Neško

Oznake: zagonetački časopisi

Enigmatski kalendarij (238)

26.08.2018.

26. VIII. 1899. - U mjestu Prljanije kod Andrijevice rodio se srp. pedagog, gramatičar i publicist MIODRAG LALEVIĆ, koji se bavio i pučkim zagonetkama

26. VIII. 1946. – Rođen je u Mariboru slov. zagonetač ANDREJ BOBIČ

26. VIII. 1947. – Rodio se u Kaknju bh. zagonetač IVICA PEKIĆ

26. VIII. 2015. – Zadnji 1070. broj KiH-a izdan u Ljubljani

26. VIII. 1949. – U Rašancu kod Petrovca na Mlavi rođen srp.-hrv. zagonetač ŽIVAN PERIĆ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (18)


14. susret zagonetača,u Zvorniku 17. listopada 1982. Sudjelovali su i mađarski zagonetači putem višegodišnje suradnje časopisa „Čvor“ i „Füles“ iz Budimpešte, s ciljem uključenja više klubova u međunarodnu suradnju.



Urednik u redakciji mađarskog časopisa „Füles“ Ernő Bajai predaje poklone domaćinima. Na slici: (?), (ž?), Stjepan Horvat, (konobar?) i Ernő Bajai.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Nova Kvizorama (79) - broj 1377

25.08.2018.

Peterostruka europska prvakinja na naslovnici Kvizorame leti u povijest, dok sam iz njezine sadašnjice izabrao sljedeće uradke:



(Želimir Kušić, Boris Antonić, Zvonimir Bach, Boris Babič, Zdravko Žarković i Ranko Skopal, Kvizorama broj 1377, 25. VIII. 2018., str. 1, 12, 14, 46 i 47)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

Iz Bardove enigmatske kuhinje (6)


Zagonetači na okupu (premetaljka)

UZVICI: RODE, ENIGMATSKA SVEČANOST!

(Dragutin Barbalić, Čvor Razbibriga broj 245, str. 3)



(Dragutin Barbalić, Čvor Križaljka broj 117, 25. VI. 1975., str. 14)

Oživotvorite indirekt

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Recite: „Prvi je „A“ i krenite dalje redom u šetnju engleskom abecedom. Najednom mjestu ćete zastati i oživotvoriti indirekt. U to smo toliko sigurni da vam ne dajemo ni frazu.

(Dragutin Barbalić, Vjesnikov kviz broj 345, 8. V. 1985.)



(Dragutin Barbalić, Izazov broj 3, 17. I. 1993.)



(Dragutin Barbalić, Feniks broj 46, 6. VII. 1995., str. 46)

Kolega

Oznake: D. Barbalić, sator kvadrati

Enigmatski kalendarij (237)


25. VIII. 1945. – U Zagrebu izašao prvi broj Sfinge

25. VIII. 1964. – Rođen je u Nišu srp. zagonetač i urednik ZORAN MILUNOVIĆ

25. VIII. 1973. – U Čakovcu je umro hrv. zagonetač ALEKSANDAR PRSTEC

25. VIII. 1978. – U Vjesnikovu kvizu broj 170 objavljena je rekordna zbrajaljka Miloša Milićevića

25. VIII. 2017. – Umro je u Beogradu srb. televizijski snimatelj i zagonetač MIODRAG PAVLOVIĆ CALE

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (17)




Na ovoj fotografiji snimljenoj početkom srpnja 1981. u dvorištu EU „Čvora“ u vrijeme dogradnje skladišnog prostora članovi su Predsjedništva Čvora: Stjepan Orešić, Stjepan Horvat, Franjo Tušek, Željko Jandragić, Zvonimir Turek (1927.-2013.), Demetrije Filić (1937.-1997.), Petar Ivegeš (1942.-2016.) i Tomislav Rebrović.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Zagonetni dueti (57) - SKOPAL/KARAČIĆ

24.08.2018.



(Ranko Skopal i Filip Karačić, Kvizorama broj 981, 22. I. 2011., str. 12)

(Dvojac)

Oznake: R. Skopal, F. Karačić

Iz Bokijeve riznice (6)




(Boško Petrović, ZEN broj 1, 15. VI. 1984., str. 19)



(Boško Petrović, Vjesnikov kviz broj 336, 2. I. 1985., str. 34)



(Boško Petrović, Eureka broj 618 i „Magični likovi“ Branka Milovanovića i Vladete Trivunca, EK „Nova zagonetka“ i „Alma“, Beograd, 2014., str. 37)

Kolega

Oznake: B. Petrović

Iz zagonetačke fotoriznice (16)


Četrnaesti susret zagonetača i odgonetača održan je u Zvorniku 16. i 17. listopada 1982. Okupilo se više od stotinu zagonetača tako da su domaćini Zvornički enigmatski klub „Simon Racković“ i ZD „Čvor“ bili vrlo zadovoljni. Bogati program obuhvatio je i razgledanje grada.



Na fotografiji koju je snimio Milan Gugleta su: Vladimir Bostjančić, (?), (?), Stanko Šarac, Mesud Malkoč, (?), (?), Radoš Pušonjić, (?), (?), (?), (?), (?), (?), Petar Bizumić, (?), (?), (?), (?), Slavko Peleh, (?), (?). Pretpostavljam da među ovim osobama ima i tadašnjih lokalnih političara.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Malo, ali slatko (35) - PREMJEŠTALJKA


To je zagonetka kod koje se do odgonetke dolazi premještanjem jednoga slova ili sloga na drugo mjesto. Jednostavnija je inačica spunerizma. Može biti slovna i slogovna, bez ili sa stihovima ili u obliku ispunjaljke. Zove se i prebacivaljka.



(Marko Krvavica, Kvizorama broj 92, siječnja 1994., str. 6)

ŽELJNA JE VARIVA!

Premjestite jedno slovo,
pa recite što je ovo?

(Vladimir Kuterovac, Feniks broj 102, 5. XI. 1998.)

Enigmoznalac

Oznake: razne zagonetke

Enigmatski kalendarij (236)


24. VIII. 1854. – Umro je u Karlovu u Vojvodini srp. odvjetnik, urednik i zagonetač TEODOR PAVLOVIĆ

24. VIII. 1988. – U Vjesnikovu kvizu broj 446 objavljena druga križaljka s bjelinom 7 x 9 iz pera Želimira Kušića

24. VIII. 2008. – Sombor bio domaćinom 4. Festivala srpske zagonetke

24.-26. VIII. 2012. – Kikinda ugostila XII. SES i VIII. FEZ

24.-26. VIII. 2018. - XVIII. SES u Srijemskoj Mitrovici

Kalendarije

Oznake: kalendarij

I dame zagonetaju (70)


Posetnica

G. BREZA JERA SOVA

V katerih dveh jugoslovanskih mestih živita?

(Ljubica Avram, Super Pip broj 6, lipnja 1983., str. 17)

Kavalir

Oznake: razne zagonetačice

Iz zagonetačke fotoriznice (15)

23.08.2018.

Vinkovci su bili mjesto odigravanja prvih Susreta zagonetača Jugoslavije u organizaciji Enigmatskog udruženja Bjelovar (u okviru „Vinkovačkih jeseni“ bio je Dan zagonetača). Kada su se Susreti zagonetača Jugoslavije počeli pripremati i u drugim mjestima, Vinkovčani su pokušali osmisliti svoje susrete pod nazivom Vinkovački enigmatski susreti. Jedan takav susret održan je 15. IX. 1979. godine a glavni program bilo je finale Prvenstva odgonetača Jugoslavije (POJ).



Fotografija koju donosima prikazuje dio sudionika a prema riječima Marka Smolčića mogu se prepoznati (od lijeva): Marko Smolčić, (Miroslav Šantek ?), Zvonimir Turek, Petar Ivegeš, Zvonimir Jurković, Slavko Peleh, (Mirko Čikić ?), Josip Biuk i (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Ivrine ćakule (6)




(Ivica Radovniković, Čvor jugoslavensko izdanje broj 1, 1. V. 1971., str. 11)

Slogovna ponavljaljka

O _ _
_ _
_ _ CA

(Ivica Radovniković, Čvor Razbibriga broj 112)



(Ivica Radovniković, Vjesnikov kviz broj 22, 20. XII. 1973.)

Učahurena obrtaljka

Udarac u boksu Mate šampiona
bogami je gori i od škorpiona!

(Ivica Radovniković, Feniks broj 66, 19. VI. 1997., str. 47)



(Ivica Radovniković, Feralov Grop broj 1, kolovoza 1998., str. 5)

Kolega

Oznake: I. Radovniković

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (13) - KAKO SASTAVITI DOBRU KRIŽALJKU


Enigmatsko udruženje „Bjelovar“ (kasnije EU „Čvor“ i Zagonetačko društvo „Čvor“) utemeljilo je zagonetačku biblioteku „Sibila“. Prva knjiga u rečenoj biblioteci bila je „Kako sastaviti dobru križaljku“ Slavka Peleha. Objavljena je 1970. Njezin izdavač i urednik bijaše Stjepan Horvat, grafički ju je opremio Franjo Forjan, dok je korektorom bio Miroslav Martinić.



Iz ove izvrsne knjige izdvojio sam tri odjeljka sa stranica 18, 19, 34, 35, 42 i 43 koje donosim u presliku.



Zagonetač

Oznake: zagonetačke knjige

Enigmatski kalendarij (235)


23. VIII. 1928. – U Koprivničkim Bregima rođen hrv. zagonetač BOŽIDAR VRTIPRAH

23. VIII. 1933. – U Zagrebu izašao 24. zadnji broj Male sfinge

23. VIII. 1936. - Rodio se u Sićevu kraj Niša srb. zagonetač MILAN ĐIDERA

23. VIII. 1957. – U Donjemu Crnču kraj Širokoga Brijega rodio se bh. zagonetač MARIOFIL SOLDO

23. VIII. 2013. – Tisućiti prilog Slavka Bovana u Politikinome zabavniku

23. VIII. 2015. – Objavljen prvi prilog na blogu „Deseta umjetnost – enigmatika“ (DUE) kojega vodi Nedjeljko Nedić

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zagonetke s potpisom (73)




(Drago Vojnović, Sfinga broj 1, 11. X. 1952., str. 2)

Livadić

Oznake: razni zagonetači, Sfinga

Leksikon zagonetaka (22) - DRAGULJ

22.08.2018.

Dragulj je kombinacija vretena i pješčanoga sata. Ovu vrhunsku zagonetku osmislio je splitski zagonetač Luka Pavičić i objavio je u Izazovu 1998. Njegov novitet imam, ali u vrlo lošem presliku, pa stoga donosim dragulj iz Superfeniksa.



(Luka Pavičić i Miroslav Ligutić, Super Feniks broj 59, 24. XII. 2009., str. 115)

Enigmoznalac

Oznake: L. Pavičić, M. Ligutić, razne zagonetke

Iz zagonetačke fotoriznice (14)


Stjepan Tumpić je na 5. susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije u Vinkovcima (9. IX. 1973.) snimio skupinu mladih zagonetača. Sliku sam dobio posredstvom Marka Smolčića a danas je vrlo zanimljiva po tomu što su to danas ponajbolji autori i čak urednici zagonetačkih novina. Prošlo je punih četrdeset i pet godina i samo dvojice najmlađih više nema.



Dakle redom od lijeva: Ranko Skopal (Zagreb), Jovan Nedić (Bolman), Mato Glibo (Mahovljani), Damir Giordani (Osijek, 1959.-2000.), Miodrag Vučković (Rijeka, 1953.-2015.), Marko Smolčić (Sl. Brod), Vladimir Kutnjak (Zagreb), Luka Jelavić (Derventa) i Boris Nazansky (Varaždin). A ponosan sam i zbog toga što su svi bili Čvoraši!

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Ivica P. Tenac (6)




(Ivica Maljković, Čvor križaljka broj 13, 16. V. 1971., str. 13)



(Ivica Maljković, Vjesnikov kviz broj 285, 19. I. 1983., str. 9)



(Ivica Maljković, Križaljka kviz broj 19, 24. VI. 1993., str. 15)



(Ivica Maljković, Feniks broj 49, 24. X. 1996., str. 11)



(Ivica Maljković, Kviskoteka broj 180, 20. III. 1998., str. 31)

Kolega

Oznake: I. Maljković

Enigmatski kalendarij (234)


22. VIII. 1891. – U Krašiću je rođen hrv. novinar i zagonetač VLADIMIR HORVAT

22. VIII. 1916. -U Ludbregu se rodio hrv. zagonetač LJUDEVIT WINTER

22. VIII. 1936. - Rođen je u Donjoj Crnući kod Gornjega Milanovca srb. književnik i zagonetač DOBRICA ERIĆ

22. VIII. 1941. – Izašao je u Zagrebu prvi broj časopisa Križaljka

22. VIII. 1950. – Rođen je u Peći kos. ekonomist i zagonetač IBRAHIM OSMANI

22. VIII. 1975. – Izašao 1.000 broj bgd. Enigme

22.VIII. 1990. – U Vjesnikovu kvizu broj 550 objavljena križaljka 9 x 6 bez crnih polja Valtera Kvalića i Živote Stankovića

22. VIII. 2014. – U časopisu „Test“ broj 13 izašla križaljka Mladena Markovića s bjelinom 9 x 9

22.-23. VIII. 2009. – ED „Dr. Đorđe Natošević“ u Somboru priredilo XI. Enigmatsku koloniju

22.-24. VIII. 2008. – U Somboru održan VIII. SES i X. Enigmatska kolonija

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Požutjela enigmatika (77)




(Borivoj Jurković, Rebus broj 44 (226), 1. XI. 1952., str. 8)

Enigmopovjesnik

Oznake: razni zagonetači, rebus

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (35) - KRIŽALJKE S PET BJELINA

21.08.2018.

Radi se zapravo o križaljkama s 1, 2 ili 3 bjeline iz kojih u proširenjima izlaze 4, 3 ili 2 bjeline.



(Robert Pauletić, 50 skandi Ljeto 1995., str. 4)

Bjeline su dvije: 6 x 5 i 6 x 5 u čijim su nastavcima još bjeline 6 x 6, 5 x 7 i 5 x 6.



(Marko Mihaljević, Feniks broj 371, 26. II. 2009., str. 7)

Bjelina je samo jedna 11 x 5, no u njezinu proširenju još su bjeline 5 x 5, 10 x 6, 5 x 7 i 5 x 7.

Kombinacija je zahtjevna i ponovljiva.

Bjelinaš

Oznake: R. Pauletić, M. Mihaljević, bjeline

Bajramska čestitka


Blagdan prinošenja žrtve i najznačajniji islamski blagdan jest Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Slijedi redovito dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.



Svim pratiteljima bloga DUE i inim zagonetačima islamske vjeroispovijedi te svim muslimanima diljem svijeta želim da ga provedu u miru skupa sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima te da im prinesena žrtva bude dodatnim poticajem u učvršćivanju vjere, izgradnji suživota i činjenju dobrih djela.

Čestitar

Oznake: vjera

I. MPK, podjela 17. mjesta




(Miljenko Košutar i Dinko Prašelj, Feniks broj 616, 16. VIII. 2018., str. 47)

+ jednoslovi – 3, svega riječi – 67, PDR – 5,28, teški pojmovi – 2 (SERATICIN, MER),bjelina 6 x 6, množine – 2

- dvoslovi – 7, rijetka slova – 7, skupine – 38, crna polja – 21, kratice – 2

Moje bodovanje: križaljka – 10, rebus – 8

Sudionik

Oznake: MPK, Feniks

Iz zagonetačke fotoriznice (13)


U Zvorniku je 25. ožujka 1973. osnovan Enigmatski klub „Simon Racković“. Njegov rad poticalo je Enigmatsko udruženje Bjelovar a vrijedni zvornički zagonetači postizali su zavidne rezultate. Tako su 16. lipnja 1978. godine organizirali susret s urednicima „Čvora“ i „Vjesnikova kviza“. Održana je javna tribina o značenju zagonetaštva te o načinima suradnje u zagonetačkim časopisima.



Na fotografiji nepoznatog snimatelja (?) su: Stjepan Horvat, predsjednik EU Čvora i glavni urednik Čvora (1947.), Fehim Kujundžić, predsjednik EK „Simon Racković“ (1948.-1992.), Branko Lipanović, glavni urednik „Vjesnikova Kviza“ (1929.-2000.) i Vojin Krsmanović, tajnik EK „Simon Racković“ (1948.).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Ivan Rastkov iz Bora (6)




(Krsta Ivanov, Novosti Enigma broj 2000, 22. X. 1996., str. 10)



(Krsta Ivanov, Mala Eureka broj 568, lipnja 2004., str. 34 i 35)



(Krsta Ivanov, Ukrštene reči broj 2, travnja 2007., str. 32)

Kolega

Oznake: K. Ivanov

To sam sastavio ja (74)


Naš zavičaj (premetaljka)

SVA SI PONOSNA, JAKA ...

... naša rodna grudo i nikome te nikada nećemo dati. Zamijenite slovo „J“ slovom „B“, pa potom sve premetnite i odgonetka je pred vama!

(Posavski glasnik broj 2, 25. III. 1993.)

N. N.

Oznake: N. Nedić, Premetaljke

Enigmatski kalendarij (233)


21. VIII. 1900. - Umro je u Budimpešti srp. novinar, satiričar i zagonetač ILIJA OGNJANOVIĆ ABUKAZEM

21. VIII. 1925. - U Beogradu je rođen srb. karikaturist i zagonetač ALAKSANDAR DASKALOVIĆ

21. VIII. 1932. – Rođen je u Mariboru slov. zagonetački velemajstor, urednik i publicist JOŽE STABEJ

21. VIII. 1974. – Autor svih radova u Čvor križaljci broj 95 bio je Ranko Skopal

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Enigmatski kalendarij (232)

20.08.2018.

20. VIII. 1894. – U mjestu Kamenjak Grižane kod Crikvenice rođen je hrv. književni povjesnik, kritik, prevoditelj i zagonetač ANTUN BARAC

20. VIII. 1920. – Rođen je hrv. zagonetač DRAGUTIN FARKAŠ

20. VIII. 1934. – U Preljini kod Čačka rođen je srb. zagonetač MILINKO ŽIVKOVIĆ

20. VIII. 1936. – Rodio se u Čepinu kod Osijeka dr. tehničkih znanosti, aforist i zagonetač LAZAR DOVNIKOVIĆ

20. VIII. 1937. – Rodio se u Okučanima hrv. povjesničar zagonetaštva, zagonetač, urednik i publicist dr. sc. SLAVKO PELEH

20. VIII. 1947. – Rođen je u Starim Plavnicama kod Bjelovara hrv. zagonetački velemajstor, urednik, novinar, publicist i zagonetački aktivist STJEPAN HORVAT – U Trogiru je rođen hrv. križaljkaški velemajstor IVICA MALJKOVIĆ - Rođen je hrv. zagonetački aktivist i urednik IVAN REĐEP

20. VIII. 1951. – U Klenju kod Bogatića rođen je srb. zagonetač MILENKO MIJATOVIĆ

20. VIII. 1952. – Rođen je u Vozilićima kod Plomina hrv. pomorac, zagonetački velemajstor, logičar i urednik VALTER KVALIĆ

20. VIII. 1968. – U Banjoj se Luci rodio bh.-srp. zagonetač NEBOJŠA DRAGOMIROVIĆ

20. VIII. 1995. - Izašao je u Bjelovaru zadnji 65. broj Extra talijanki

20. VIII. 2014. – Sezamova skandinavka broj 39 donijela križaljku Mileta Jankovića s bjelinom 10 x 7


Kalendarije

Oznake: kalendarij

Igor Galo (6)




(Jadran Goloigra, Vjesnikov kviz broj 390, 28. I. 1987., str. 37)



(Jadran Goloigra, Skandi Čvor broj 513, 10. VIII. 1987.)



(Jadran Goloigra, Kvizorama broj 51, 27. III. 1993. i broj 1354, 17. III. 2018., str. 12)



(Jadran Goloigra, Orbita Specijal broj 1, 2000., str. 22)



(Jadran Goloigra, Marbo Plus broj 50, str. 34)

Kolega

Oznake: J. Goloigra

Iz zagonetačke fotoriznice (12)


Ova je fotografija s 5. susreta zagonetača Jugoslavije(SZJ) samo za mali predah. Sve su osobe poznate ali još uvijek ne znam tko je to snimao. Radno predsjedništvo: Zlatka Bjelovučić iz Ploča, dobila je titulu zagonetačke velemajstorice ZD „Čvora“ (1931.-?), Slavko Peleh, u to vrijeme vršitelj dužnosti glavnog urednika „Čvora“ (1937.) i Ivan Rudić, financijski direktor tvrtke „Monter“ koja je bila višegodišnji prokrovitelj Susreta zagonetača Jugoslavije na čijem čelu je bio Zdenko Svoren, filatelist i veliki enigmatski propagator.



Neki Tip

Oznake: kalendarij

I. MPK, 16. mjesto




(Enes Gudić, Feniks broj 616, 16. VIII. 2018., str. 46)

+ bjelina 7 x 7, samo jedan teški pojam (SOTRA), skupine – 5, kratice – 2

- jednoslovi – 13, dvoslovi – 14, crna polja – 28, PDR – 4,35, množine – 6, rijetka slova – 5

moje bodovanje: križaljka – 8, rebus - 5

Sudionik

Oznake: MPK, Feniks

Zlatkine premetajne čarolije (25)




(Zlatka Bjelovučić, Čvor Križaljka broj 1, 15. IV. 1970., str. 15)

Zlatkić

Oznake: Z. Bjelovučić

Iz prvoga broja (21) - EROSKANDI


EroSkandi bio je časopis tipa Skandi Čvora i Najskandija. Njegov prvi i jedini broj izašao je u rujnu 1999. pod uredničkom palicom Mariofila Solde. Kao sastavljači potpisani su Željko Marinović, Robert Knezović i Mariofil Soldo, čiji su vjerojatno i sastavci potpisani s Nata, Ljubica, Tihomir Mandić, Jure Brkić, Franjo, FranjoM, Franjo Sivrić, Renči, Željko Popić, Renata, Perica Brkić, Kiki i Jopa.



(Željko Marinović i Mariofil Soldo, EroSkandi broj 1, rujna 1999.)

Enigmoznalac

Oznake: zagonetački časopisi

Hajro Rundžić (6)

19.08.2018.



(Hajrudin Hodžić, Čvor Razbibriga broj 93, str. 5)



(Hajrudin Hodžić, Čvor Križaljka broj 58, 21. III. 1973., str. 14)



(Hajrudin Hodžić, HiK broj 65, 10. X. 1981., str. 8)



(Hajrudin Hodžić, Orbis broj 94, 14. XII. 1984., str. 12)



(Hajrudin Hodžić, Feniks broj 327, 21. VI. 2007., str. 19)

Kolega


Oznake: H. Hodžić

Inačice križaljaka (38) - ZBROJNA RAZMJEŠTAJNICA


Kod ove križaljke svako slovo ima i unaprijed određenu brojčanu vrijednost. Ukupan broj u svakome redku ili stupcu prikazan je desno ili ispod lika. Vrlo zanimljiva varijacija križaljke.



(Krešimir Šimičević, Vjesnikov kviz broj 75, 1. I. 1975.)

Enigmoznalac

Oznake: razni zagonetači, Vjesnikov kviz

Iz zagonetačke fotoriznice (11)




Još jedna fotografija s 5. susreta zagonetača Jugoslavije(SZJ) snimljena na početku susreta kada su prozivani pojedini nazočni zagonetači kako bi bili predstavljeni drugima (od lijeva): Ivica Perković, Zdravko Žarković, (?), (stoji ?), (Marko Smolčić ?), Boris Antonić, (zagonetačica s cigaretom?), Ljubiša Jakšić, (?), (?), (?), (?), (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Enigmatski kalendarij (231)


19. VIII. 1905. - U Beogradu je rođen srb. povjesničar književnosti i proučavatelj pučkih zagonetaka akademik ĐORĐE RADOJIČIĆ

19. VIII. 1915. – Rođen je u Brusovači kod Karlovca hrv.-bh. zagonetač ANTUN KESER

19. VIII. 1950. – Rođen je u Čitluku bh. zagonetač STOJAN PRIMORAC

19. VIII. 1954. – Rodio se u Novoj Gradišci hrv. zagonetač ŽELJKO LEBEDA – Rođen je u Valpovu hrv. zagonetač, urednik i publicist STJEPAN NAJMAN

19.-21. VIII. 2016. – U Čačku održani XVI. Susreti enigmata Srbije

Kalendarije

Oznake: kalendarij

DUE za najmlađe (33)





(Mini Osmica broj 1, 2005., str. 6)

Neško

Oznake: zagonetački časopisi

Iz zagonetačke fotoriznice (10)

18.08.2018.

Na Petom susretu zagonetača Jugoslavije nisam bio prisutan zbog vojne obveze no ipak imam desetak fotografija. Na žalost, ni sada ne znam tko je snimio sve te fotografije i poslao ih u uredništvo „Čvora“. Ako netko ima koju požutjelu fotografiju iz toga vremena i želi je podijeliti s nama, javite mi se na e-mail: stjepan@cvor.hr.



Ova fotografija s 5. susreta zagonetača Jugoslavije snimljena je na početku susreta kada su prozivani pojedini nazočni zagonetači kako bi bili predstavljeni drugima (od lijeva): (skroz u pozadini ?), (naprijed Marko Smolčić ?), Boris Antonić, (?), (zagonetačica s cigaretom ?), Ljubiša Jakšić, (zagonetačica ?), (?), (?), (zagonetač s brcima ?), Vojin Krsmanović, (zagonetač u prvom redu ?), (?), (okrenuta glava ?), Vladimir Šarić, (Rudolf Janković ?) i Dragutin Karlo Barbalić. Ima nekih zagonetača čija bih imena trebao znati, ali godine čine svoje … Nadam se da će Vlašar moći značajnije odgovoriti na ove upitnike.

Neki Tip


Oznake: ZDČ

Nova Kvizorama (78) - broj 1376


Svaki broj Kvizorame
posve je u boji,
Enigmatskoj prvoj dami
boja lijepo stoji.



Slavodobitnik Sinjske alke (premetaljka)

SJAJAN ČOVIK – LIBIDO POČASTI!



(Želimir Kušić, Ranko Skopal, Boris Nazansky, Vladimir Kutnjak i Mladen Kovačević, i Kvizorama broj 1376, 18. VIII. 2018., str. 1, 15, 16 i 39)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

Imenjaci (1) - ŽARKO ĐUGUM i ŽARKO ĐOKIĆ


U ovoj nizanci donosit ću po jedan rad dvojice zagonetača istoga imena. Prvi par čine Žarko Đugum i Žarko Đokić.



(Žarko Đugum, Predah broj 4, travnja 2000., str. 63)



(Žarko Đokić, Feniks broj 616, 16. VIII. 2018., str. 38)

Domenico

Oznake: imena

Gliboteka (6)




(Mato Glibo, Mini Čvor broj 67, 12. II. 1972., str. 10 i 11)



(Mato Glibo, 101 skandi broj 72, siječnja 2002., str. 4 i 5)



(Mato Glibo, Feniks broj 338, 22. XI. 2007., str. 19)



(Mato Glibo, 50 skandi broj 461, 10. IX. 2012., str. 21)



(Mato Glibo, Kviskoteka broj 1213, 10. VIII. 2018., str. 23)

Kolega

Oznake: M. Glibo

Enigmatski kalendarij (230)


18. VIII. 1450. – U Splitu je rođen velikan hrv. književnosti i zagonetač MARKO MARULIĆ

18. VIII. 1848. – U Somboru se rodio srp. novinar, pokretač i urednik dječjega lista „Golub“ JOVAN BLAGOJEVIĆ

18. VIII. 1872. – Umro je u Fahrafeldu kraj Beča hrv. pjesnik, prevoditelj i zagonetač PETAR PRERADOVIĆ

18. VIII. 1930. – Rođen je u Zrenjaninu srp. zagonetač SLAVKO KONCULOV

18. VIII. 1935. – Rodio se u Hrtkovcima kraj Rume srp. zagonetač TOMISLAV MAGDIĆ

18. VIII. 1948. – U Donjemu Dobriću kod Loznice rođen je srb. zagonetać RADOVAN NEDIĆ RADE

18. VIII. 1951. - Rodio se u Ljubljani slov. zagonetački velemajstor, urednik i publicist JOŽE BERDON

18. VIII. 1957. – Rođen je u Bedencu kod Ivanca hrv. zagonetač JOSIP LONČARIĆ

18.-20. VIII. 2017. – Subotica ugostila XVII. SES

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zagonetni dueti (56) - BLAŽIČEVIĆ/NAZANSKY


Slovni rebus (5, 4) s anarebusom

L A

Fraza: 5 – 2 – 1 – 1

Ključ anarebusa: 8 – 3 – 2 – 9 1 – 4 – 7 – 6 – 5

(Boris Nazansky i Edgar Blažičević, Vjesnikov kviz broj 474, 8. III. 1989.)

Dvojac

Oznake: rebusi, Vjesnikov kviz

Zagonetke iz Nade (29)

17.08.2018.

U povijest svjetskoga zagonetaštva sarajevska je Nada ušla objavom zagonetke u letvici Fehima Spahića objavljene u 24. broju od 15. prosinca 1895. Po mnogima to je prva prava križaljka, za druge je jedna od prakrižaljaka, a ja držim da su obje tvrdnje točne.



Mene više zanima tko je Fehim Spahić i je li moguće da je to zapravo Fehim ef. Spaho (Sarajevo, 4. veljače 1877. – 13. veljače 1942.) koji je dužnost reis-l-uleme u BiH obnašao od travnja 1938. do smrti. On je, naime, po svršetku škole 1895. bio vježbenikom u Šerijatskome sudu u Sarajevu, a u Ogledu o najstarijim ukrštenicama („Spektar“, Sombor, 1993., str. 8) autor Radislav Marinković tvrdi: ... „u ovoj knjižici dajem tu Zagonetku u letvici“ od Fehima Spahića ..., tada pitomca šerijatske sudačke škole u Sarajevu“ ...



Spaho je upravo 1895. okončao školovanje i na istoj školi bio postavljen za vježbenika. Surađivao je i u Beharu, Glasniku Zemaljskoga muzeja, Narodnoj uzdanici, Novome beharu ..., pa bi on doista mogao biti autorom gornje zagonetke u letvici. Nadnevak njegova rođenja preuzeo sam iz knjige Mali podsjetnik značajnijih datuma islamske prošlosti Bošnjaka Mahmuda Traljića (El Kalem, Sarajevo, 1996., str. 19), dok u drugim vrelima stoji 13. ili 14. veljače.

Izim ove, u 24. broju Nade objavljen je i konjićev skok, homonim-zagonetka, palindrom-zagonetka i zemljopisna zagonetka. Uspješni odgonetači bili su Abdulah Baralić, Stjepan Malić, Sofija Cvjetićanin, Hasan Behmen i Šimun Popović.



Enigmopovjesnik


Oznake: nada, križaljke, razni zagonetači

Iz zagonetačke fotoriznice (9)


Nakon zajedničke fotografije svih sudionika Petog susreta zagonetača Jugoslavije narednih dana donijet ćemo još nekoliko fotografija. Na žalost, ni sada ne znam tko ih je snimio, pa ako se autor prisjeti neka mi se javi. A i vas druge molim, ako imate koju požutjelu fotografiju iz toga vremena, javite mi se na e-mail: stjepan@cvor.hr.



Na ovoj fotografiji je Radno predsjedništvo 5. susreta zagonetača Jugoslavije (slijeva): Ivan Antonić (1908.-1995.), Dušan Šuša (1927.-1999.), Slavko Peleh (1937.) i (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Novi Feniks (40) - broj 616


Na naslovnici novoga Feniksa tenisačica je Donna Vekić, a na poleđini sladoledi, pa sami izaberite. Unutra, pak, bezbroj lijepih zagonetaka od kojih je vrlo teško načiniti odabir. Ipak, uspio sam.



(Pero Galogaža, Ranko Nedić, Miloš Milićević, Ljubica Bilalović, Miroslav Cvetković, Krešimir Majetić, Mesud Malkoč, Adnan Spahić, Lucija Kapural, Radoja Racanović, Zdravko Žarković i Živko Barišić, Feniks broj 616, 16. VIII. 2018., str. 1, 6, 49 i 84)

Suradnik

Oznake: Feniks

Enigmatski kalendarij (229)


17. VIII. 1908. - Umro je u Beogradu srb. književnik i zagonetač RADOJE DOMANOVIĆ

17. VIII. 1940. – Rođen je u Zagrebu hrv. zagonetač i vrhunski rebusaš NEDELJKO KRAKER

17. VIII. 1964. - U Splitu je rođen hrv. zagonetač JOŠKO MRŠIĆ

17. VIII. 1983. – Izašao je u Zagrebu 300. broj Vjesnikova kviza

17. VIII. 1984. – Umro je u Zagrebu hrv. novinar, pisac, prevoditelj, humorist i urednik prvih 27 brojeva Vjesnikova kviza NENAD BRIXY

17.-21. VIII. 1973. – U okviru Zvorničkoga ljeta priređena izložba enigmatskih radova Vojina Krsmanovića

17.-20. VIII. 1984. – U Poljskome gradu Torunu održan I. Međunarodni križaljkaški maraton

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Fehimov zagonetni talas (6)




(Fehim Kujundžić, Vjesnikov kviz broj 138, 1. VI. 1977.)



(Fehim Kujundžić, Čvor Križaljka broj 175, 14. IX. 1977., str. 1)



(Fehim Kujundžić, ZEN broj 1, 15. VI. 1984., str. 7)

Kolega

Oznake: F. Kujundžić

Jedno ime + 3 prezimena = 13 slova


Australska jazz-glazbenica, bas gitaristica, skladateljica i kontrabasistica malezijskoga podrijetla Linda May Han Oh ima jedno ime i tri prezimena u kojima je svega 13 slova! Iznimno rijetka trinaestica!



Trinaestolog

Oznake: trinaestice, glazba

I dame zagonetaju (69)


Prvoslovka

Gledan modro nebo i more
A usrcu mi tuga i radost
Lipo se sada sitit svega
E da se more vratit mladost.
Bilo je divno živit tada

I gledat more kako se pjeni.

Jedan je bija meštar Zdenko,
A svi drugi ostaju u sjeni ...

(Zora Andabaka, Kviskoteka broj 652, 7. VII. 2007., str. 4)

Kavalir

Oznake: razne zagonetačice, prvoslovke, Kviskoteka

Iz zagonetačke fotoriznice (8)

16.08.2018.

Peti susret zagonetača Jugoslavije održan je 9. rujna 1973. u Vinkovcima. Ovo je jedna od zajedničkih fotografija svih sudionika. Ovdje će biti malo više posla oko determinacije svih sudionika na ovoj slici pa će svaka pomoć dobro doći. To je jedini Susret zagonetača Jugoslavije kojemu nisam nazočio jer sam koncem kolovoza 1973. otišao u vojsku.



Vladimir Bostjančić, Petar Bizumić, Mladen Đurđević, Boris Antonić, Ivica Mlađenović, (?), Zvonimir Kurpes, Ljubislav Drakulić, (?), Ilija Stančul, (?), Ivan Ređep, Višnja Ređep, Zdravko Žarković, Miroslav Šantek, (?), Ivica Perković, Radojica Jovičić, (?), Vladimir Kutnjak, Boris Nazansky, Slavko Peleh, Vladimir Šarić, Dragutin Barbalić, Krsta Ivanov, (?), (?) - stoje

Ivan Šagadin, Ivo Fici, Dušan Šuša, (?), Antun Košir, Branko Polić, Ilija Mišković, (?), Marijan Jurčec, Vojin Krsmanović, Stjepan Tumpić, Nikola Malenović - čuče

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Eskulapijada (6)




(Zvonimir Kurpes, Džepna križaljka iz 1963. i Vjesnikov kviz broj 166, 28. VI. 1978.)



(Zvonimir Kurpes, Vjesnikov kviz iz 1975. i Kvizorama broj 846, 21. VI. 2008., str. 12)



(Zvonimir Kurpes, Čvor Križaljka broj 167, 25. V. 1977., str. 1)



(Zvonimir Kurpes, Kviskoteka broj 126, 7. III. 1997., str. 22)



(Zvonimir Kurpes, Kvizorama broj 315, 18. IV. 1998. i broj 1350, 17. II. 2018., str. 46 i 47)



(Zvonimir Kurpes, Feniks broj 91, 4. VI. 1998., str. 11)



(Zvonimir Kurpes, Križaljka Kviz Specijal broj 44, Jesen 2017., str. 22)

Kolega

Oznake: Z. Kurpes

Enigmatski kalendarij (228)


16. VIII. 1852. – U Zagrebu se rodio hrv. književnik i zagonetač LJUDEVIT VARJAČIĆ

16. VIII. 1941. – Rođen je u Karlovcu hrv. zagonetač TOMISLAV REBROVIĆ

16. VIII. 1946. – U Banskome Dolu kod Dimitrovgrada rođen je srb. zagonetač, urednik, publicist i engimoaktivist KRSTA IVANOV

16. VIII. 1947. – Rođen je u Pranjanima kod Gornjega Milanovca srb. zagonetač i logičar DRAGOLJUB MILOŠEVIĆ

16. VIII. 1952. – Rodio se u Skoplju mak. zagonetač BORČE JANEVSKI

16. VIII. 2010. – Umro je u Zagrebu hrv. građevinac i zagonetač ERNEST FABRY

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zagonetke s potpisom (72)




(Dragomir Marinković, ZEZ broj 18, 10. XII. 1984. str. 16)

Livadić

Oznake: razni zagonetači, ZEZ

Gospojino

15.08.2018.

Najveći blagdan vezan uz Blaženu Djevicu Mariju jest Velika Gospa. Slavi se 15. kolovoza. Njegov dulji naziv glasi Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo. U mojemu kraju uobičajen je naziv Gospojino. Slavi se diljem svijeta, a posebice svečano u marijanskim svetištima i župama čija je nebeska zaštitnica BDM.



Blagdanska premetaljka

VJERA, NADA, A BLIŽE MAJCI!

(Luka Pavičić, Izazov broj 101, 15. VIII. 1997.)

Tolišanin

Oznake: vjera

Iz zagonetačke fotoriznice (7)


I ovu fotografiju dobio sam od nekog člana EUB-a čije ime na žalost nisam zapisao pa i dalje tražim fotografa! Razred Osnovne škole u Brezovici gdje je održana Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar 1973. Skupštini je prisustvovalo četrdesetak zagonetača među kojima i ovih sedam na slici: Velija Ajnadžić, Ranko Skopal, Pavle Bogdanović (1934.-1993.), Radoš Pušonjić (1928.-1997.), Nedeljko Kraker (1940.-2017.), Božo Horvatinović i Vladimir Kuterovac (1936.-2016.). Ovo samo potvrđuje koliku je potporu imao EUB u to vrijeme, a kroz njegove redove prošlo je više od devedeset posto osoba koje su se bavile zagonetkama.



Na ovoj slici, naslovljenoj „Sedam urednika“ su Mladen Đurđević (1944.-2004.), Boris Antonić, Ivica Mlađenović, Vlasta Pavlović (1921.-1982.) Slavko Peleh, Antun Košir i Stjepan Horvat.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Enigmatski kalendarij (227)


15. VIII. 1923. – U Beogradu je rođen srb. književnik, urednik i zagonetač MIODRAG BARJAKTAROVIĆ MIŠA

15. VIII. 1947. – U Gudovcu kod Bjelovara rodio se hrv. zagonetač STANKO ŠTIMAC

15. VIII. 1951. – Izašao 3. broj Enigme kao prvi kojega je uredio Vlasta Pavlović

15. VIII. 1953. – Rođen je u Puli hrv. zagonetač DARIO POROPAT

15. VIII. 1956. – Izašao je u Beogradi prvi broj Enigmatske revije

15. VIII. 1959. – Rođen je u Prijepolju srb. zagonetač MIODRAG KIJANOVIĆ

15. VIII. 1983. - Autor svih radova u Skandi Čvoru broj 305 bio je hrv. zagonetač Tomislav Pejić

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Enigmovukovac (6)


Režiser tvrdi (proširena premetaljka)

OBDAREN ŠOBAJIĆ

(Jovan Vuković, Novosti Enigma broj 2414, 1. III. 2017., str. 17)

Svi dublovi Vladimira Šarića

Nije neuobičajeno da se pojedini sastavljači udruže sa nekim od kolega pa zajednički dorade neku ukrštenicu ili drugi enigmatski rad. Jedan započne, pa kad negde zapne, pozove druga u pomoć, onda ovaj „probije zastoj“ i eto boljeg, kvalitetnijeg sastava. Po sastavljanju „u dublu“ isticao se svojevremeno mladi smederevski enigmata Vladimir Šarić. On je samo u 1972. godini „nastupao“ u desetak „parova“, objavljujući najčešće velike ukrštenice na celoj Enigminoj stranici.

Evo s kim je sve Vlada igrao u „enigmatskom dublu“ te 1972. godine. Nikola Malenović (Smederevo), Milovan Samardaković (Niš), Tomislav Vukadinović (Žarkovo), Marjan Radaković (Niš), Lazar Janković (Novi Beograd).Vidosav Stefanović (Niška Banja), Vojin Krsmanović (Baljkovica), Jovan Nedić(Bolman) i Živadin Jovanović (Kučevo).
Sledeće, 1973. godine u Enigmi su se pojavili ovi dublovi: Tomislav Vukadinović – Vojin Krsmanović, Vladimir Šarić – Krsta Ivanov (Bor), Milovan Samardaković – Tomislav Vukadinović, Ibrahim Osmani – Branislav Vuković (Peć) i Vladimir Šarić (Rajko Vasić (Beograd).

Poslednjih godina enigmate su odustale od „dublova“, već sve rade individualno, što je omogućila savremena kompjuterska tehnika, kao i veći izbor rečnika i priručnika.

Kada je reč o Vladimiru Šariću, ima jedna posebna zanimljivost. Te 1972. godine on je imao više enigmatskih partnera, dok je na drugoj strani Gordana Jovanović iz Šimanovaca samostalno objavljivala lepe zagonetke u stihu. Oduševljen njenim anagramima, Vlada je kroz izvesno vreme ponudio Gordani bračnu umesto enigmatske saradnju. Tako je došlo do posebnog enigmatskog dubla, iz koga je nastalo puno raznovrsnih zagonetki, nagrada i priznanja. Zagonetke su ih dražile i mamile, što je rekao svojevremeno dr. ĐorđeNatošević, dok ih nisu vezale u bračni čvor. Vremenom su i Vlada i Goca, svako za sebe, postali šampioni Srbije u rešavanju i sastavljanju zagonetki i tako postali najpoznatiji enigmatski dubl u Srbiji.

(Jovan Vuković, Vesnik EK „Nova zagonetka“ broj 51, listopada 2017., str. 45)

Kolega

Oznake: J. Vuković

Požutjela enigmatika (76)




(Martin Tomašević, Pitalica broj 2, 29. III. 1980., str. 6)

Enigmopovjesnik

Oznake: razni zagonetači

Enigme s doktorskim potpisom (6)

14.08.2018.



(Dinko Knežević, Huper broj 357, 2. III, 2004.)

Školska premetaljka

SUPERFORA!

(Dinko Knežević, Ukrštene reči specijal broj 1, ljeta 2007., str. 13)

Premetaljka

VERNICU ČEKA NJ. V.

(Dinko Knežević, Politika enigmatika broj 246, 2008. i ¸“Ikona svetli“, ESS i „Alma“, Beograd, 2011., str. 21)



(Dinko Knežević, Marbo Mega Ukrštenica broj 125, 23. X. 2017., str. 59)

Kolega

Oznake: D. Knežević

Enigmatski kalendarij (226)


14. VIII. 1876. – Rođen je u Senju hrv. novinar, satirik i zagonetač ZVONIMIR VUKELIĆ

14. VIII. 1919. – U Pečuhu se rodio hrv. zagonetač ERNEST FABRY

14. VIII. 1937. – U Grčini kod Đakovice rođen je srb. enigmatski nakladnik, urednik, dizajner, slikar i šahovski poslenik BRANISLAV STANKOVIĆ BANE

14. VIII. 1939. – Umro je u Beogradu srb. političar, publicist, urednik i zagonetač DRAGIŠA N. LAPČEVIĆ – Rođen je u mjestu Kriveni kod Resena mak. zagonetač ILIJA PETROVSKI

14. VIII. 1952. – Rođen je u Zagrebu hrv. zagonetač DUBRAVKO ĆUK

14. VIII. 1964. – Rodio se u Matićima kraj Orašja bh. zagonetač i pjesnik PEJO PEJIĆ

14. VIII. 2006. – Umro je u Grockoj srb. novinar, književnik i zagonetač SLOBODAN STOJKOVIĆ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (6)


Ne znam tko je snimio ovu fotografiju dvojice sudionika Četvrte skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar održane 25. II. 1973. godine (tražimo autora!). Veliki pušači i zagonetači: Velija Ajnadžić (1939.-2008.) i Radoš Pušonjić (1928.-1997.). Radoš je na ovoj skupštini izabran u Člansku kontrolu EUB-a, zajedno s Ljubislavom Drakulićem i Zdravkom Kurnikom (1937.-2010.). Velija je živio u Zagrebu kao vojno lice iako je bio rodom iz Varošišta kod Rogatice u BiH. I Radoš je bio vojno lice, živio je u Zagrebu sa suprugom Ivankom s kojom je po odlasku u mirovinu otišao u njezin rodni kraj Kostanjevicu kod Krškog u Sloveniji, gdje su imali manji vinograd i staru okućnicu. Radoš je umro od srčanog udara koseći travu na tom svom imanju.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

To sam sastavio ja (73)




(TNT broj 3, 14. III. 1996.)

N. N.

Oznake: nezagonetački časopisi

Iz zagonetačke fotoriznice (5)

13.08.2018.

Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar održana je 25. II. 1973. godine u prostorijama Osnovne škole u Brezovici a prisustvovala su četrdeset i dva zagonetača, uglavnom najvjernijih prijatelja EUB. Na skupštini su prihvaćene izmjene Statuta i izabrana tijela i osobe koje će u narednom vremenu rukovoditi Enigmatskim udruženjem Bjelovar. Ne znam tko je snimio ovu fotografiju, pa ako ju autor prepozna neka se javi.



Ovdje će biti dosta posla oko prepoznavanja osoba na slici. Ići ću redom od lijeve strane bez obzira stoje li ili čuče: (?), (?), (?), (?), Vladimir Šarić, Mladen Đurđević, Vladimir Kuterovac,(?), Ivica Perković, Ljubislav Drakulić, (?), (?), Boris Nazansky, Željko Lovošević, Zdravko Kurnik, Marko Smolčić, Antun Košir, (?), Radoš Pušonjić, (?), Slavko Peleh, Ivo Fici, (?), Ranko Skopal, Pavle Bogdanović, Drago Štiglić, Nedeljko Kraker, Đuro Knežević, Edgar Blažičević, Zvonimir Bach, Marijan Jurić i Velija Ajnadžić.
Ovi upitnici mogli bi biti: Boris Antonić, Mirko Barač, Drago Batinić, Obrad Blagojević, Krešimir Franjić, Mladen Gatalica, Stjepan Horvat, Božo Horvatinović, Refik Husedžinović, Branko Ilić, Luka Jelavić, Anton Krnjaić, Mesud Malkoč, Miroslav Martinić, Branko Medak, Davor Perkov, Ivan Ređep, Stjepan Tumpić i Petar Zovko. Svi oni nazočili su ovoj skupštini, ali neki nisu bili na slikanju!

Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Enigme a la Mollard




(Vladimir Kutnjak, Mini Čvor broj 251, 7. III. 1979., str. 4)



(Vladimir Kutnjak, Čvor Razbibriga broj 317, str. 12)



(Vladimir Kutnjak, Vjesnikov kviz broj 424, 23. III. 1988.)



(Vladimir Kutnjak, Kvizorama broj 119, 16. VII. 1994.)



(Vladimir Kutnjak, Feniks broj 56, 30. I. 1997., str. 19)



(Vladimir Kutnjak, Kvizorama broj 1268, 23. VII. 2016., str. 44)

Kolega

Oznake: V. Kutnjak

Enigmatski kalendarij (225)


13. VIII. 1924. – Rodio se u Tivtu crnog.-srp. zagonetač ANTON SINDIK

13. VIII. 1959. - U Vrbnju na otoku Hvaru rođen je hrv. zagonetački velemajstor, urednik i logičar LUKA PAVIČIĆ

13. VIII. 1964. – U Kosovskoj Mitrovici rođen je srp. zagonetač VESELIN PATRNOGIĆ

13. VIII. 2015. – „VAZAKnet“, blog VAZAK-a

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Enigme od Dušana (6)

12.08.2018.

Na radu u inozemstvu (proširena posjetnica)

STJEPAN ČELIK, SICILIJA

(Dušan Šuša, Čvor Razbibriga)

Glumci Vinkovčani

KOSMATOST – PERGOLESI – BANOVIĆI
DRAVOGRAD – LEGURA – MOROVIĆ
ODZVANJATI – MADRAC – ARHIVOLT – OFICIR

Od gornjih pojmova valja uzeti po četiri uzastopna slova tako da ona, čitana redom riječi, daju imena i prezimena četvorice kazališnih i filmskih glumaca koji su rođeni, školovali se ili neko vrijeme živjeli u Vinkovcima!

(Dušan Šuša, Vjesnikov kviz broj 211, 19. III. 1980.)

Posjetnica

JANA LIPOVAC, STON

Pelješčanka Jana, otkrit ćete sami,
radi što i Zrinka u našoj Kvizorami!

(Dušan Šuša, Kvizorama broj 200, veljače 1996. str. 14)



(Dušan Šuša, Feniks broj 394, 14. I. 2010., str. 19)

Kolega

Oznake: D. Šuša

Iz zagonetačke fotoriznice (4)


U vrijeme održavanja IV. Susreta zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 17. IX. 1972. godine zagonetači su obišli i spomen-ploču stavljenu u znak sjećanja na vinkovačkog profesora, muzikologa, folkloristu i zagonetača Slavka Jankovića (1897.-1971.) koji je godinu dana ranije preminuo. Bio je sudionik prvog Dana zagonetača 1969. godine, kada je sudionicima u organiziranom predavanju iznosio svoja sjećanja na enigmatsku suradnju prije II. svjetskog rata. Tada je bio član kluba „Srijemci“. Na skupu je pokrenuta inicijativa da se na spomen-ploču dokleše da je bio i zagonetač.



Ne znam tko je snimio ovu fotografiju, pa vjerojatno postoji još netko tko ju posjeduje i to pokušavamo saznati. Ovdje su zagonetači snimljeni uglavnom s leđa, ali neki se mogu prepoznati (od lijeva): Slavko Peleh, Dušan Šuša (1927.-1999.), (?), (?), (?), (?), Marko Smolčić, (?) i Ivan Antonić.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Nova Kvizorama (77) - broj 1375


Kvizorama iz broja u broj donosi puno lijepih zagonetaka. Tako je i u novome broju.



(Želimir Kušić, Stjepan Orešić, Gordana Jovanović Šarić, Zvonimir BachStevo Miličević, Ranko Skopal i Ratimir Ružić, Kvizorama broj 1375, 11. VIII. 2018., str. 1, 14, 32 i 40)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

DUE za najmlađe (32)




(Antoana, Logo broj 1, 25. III. 2008., str. 41)

Neško

Oznake: zagonetački časopisi

Enigmoabecedarij (1)


U novoj rubrici objavljivat ću priloge o svemu vezanom za zagonetaštvo pridržavajući se abecede. Počinjem s prilogom vezanim za slovo „A“.

Velija Ajnadžić (Varošište kraj Rogatice, 6. siječnja 1939. – Zagreb, 6. studenoga 2008.): Prvu križaljku objavio je 1956. u listu „Vojnik“ u Beogradu. Surađivao je u svim izdanjima Čvora i EK „Beograd“. Nositelj je ondašnjega naslova velemajstora i članom Čvora od 1971. Uređivao je enigmatsku rubriku u vojnome glasilu „Za domovinu“ u kojemu je objavio i serijal o povijesti enigmatike i načinu sastavljanja pojedinih zagonetaka. Radove je ponekada potpisivao pseudonimom Ivelja. Objavio je više od 2.000 križaljaka, premetaljki, rebusa i ispunjaljki. Sudjelovao je na SZOJ-u u Kumrovcu 1977.Predstavljen je u Lekskonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979.



Abecedko

Oznake: razni zagonetači, abecedarij

Enigmatski kalendarij (224)


12. VIII. 1933. – Rođen je u Mariboru srp. zagonetač JOŽEF RIJAVEC

12. VIII. 1940. – Rodio se u Kostrču kraj Orašja bh. zagonetač ILIJA MIŠKOVIĆ

12. VIII. 1947. – Umro je u Zagrebu hrv. mislilac, urednik i zagonetač dr. sc. akademik ALBERT BAZALA

12. VIII. 1969. – Rođen je u Travniku bh. zagonetač, logičar, programer i bloger ADNAN SPAHIĆ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

iz zagonetačke fotoriznice (3)

11.08.2018.

Jovan Vuković, novinar iz Nove Pazove, jedan je od rijetkih koji je tada imao fotoaparat pa je napravio više snimaka na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pretpostavljam da u njegovoj arhivi ima još poneka fotografija. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača. Pomozite u otkrivanju ili potvrđivanju točnosti imena pojedinih zagonetača jer u ovom dijelu smjestili su se tada mlađi zagonetači.



U prvom redu (?) i (?); u drugom redu Marko Smolčić iz Vinkovaca, (?), Mesud Malkoč iz Sarajeva, Drago Štiglić iz Vrbovskog (1944.-?); u trećem redu zagonetačica Zlatka Bjelovučić (?)iz Ploča (1931.-?), (?), (?), (?); zadnji red (?), Marijan Jurčec iz Osijeka (1919.-1994.), (?), (?), Dušan Šuša (?) iz Vinkovaca (1927.-1999.). Puno upitnika, no možda ipak nešto saznamo pa riješimo poneki upitnik.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Emil J. Huper (2)




(Milan Jelenković, Novosti Enigma broj 1482, 11. XII. 1984., str. 17)

Kolega

Oznake: M. Jelenković

Sretan imendan (23) - KLARA


Žensko ime Klara izvedeno je iz lat. pridjeva „clarus“ – svijetao, čuven, jasan. Ime je rijetko i ne znam nijednu zagonetačicu koja se tako zove. Poznate žene s tim imenom su tal. svetica Klara Asiška (1194.-1253.) utemeljiteljica redovnica klarisa i zaštitnica elektroničkih medija, kojoj je danas spomendan, njem. skladateljica i glasoviračica Clara Schumann (1819.-1896.), njem. blaženica Clara Fey (1815.-1894.) utemeljiteljica Družbe sestara od Siromašnog djeteta Isusa, njem. revolucionarka Clara Zetkin (1857.-1933.) i Časna sl. Božja M. Klara Žižić (1626.-1706.) utemeljiteljica Družbe sestara franjevaka od Bezgrješne.





Imenko

Oznake: imena

Pučke izreke na slovo "P"


- Pameti se uči od budala!

- Para vrti g'e burgija neće!

- Pas rek'o, pas porek'o!

- Pita starost gdje je bila mladost!

- Pjeva k'o slavuj u šašu!

- Poklonu se u zube ne gleda!

- Poljubi carevu zemlju!

- Po poruci vuk ne jede meso!

- Prazna ne puca!

- Prošla baka s kolačima!

- Prvo pa muško!

Aforist

Oznake: aforizmi

Ime = prezime (6) - MARTINA


Par ovoga puta čine niz. sprinter Churandy Martina i hrv. turistička djelatnica Martina Bienenfeld.



Prezimenko

Oznake: imena, Prezimena

Zagonetni dueti (55) - PAVIČIĆ/N. SOLDO


Antietnica

LADIĆANKA

Stanovnica mjesta Ladići kraj Rovinja krije ime i prezime nedavno preminule hrvatske povjesničarke koja je bila – Zagrepčanka.

(Luka Pavičić i Nevenko Soldo, Vjesnikov kviz broj 446, 24. VIII. 1988.)

Dvojac

Oznake: razne zagonetke

Enigmatski kalendarij (223)


11. VIII. 1922. – Rođen je u Zagrebu hrv. zagonetač BRANKO NOVAK

11. VIII. 1952. – U Mahovljanima se rodio bh.-hrv. zagonetački velemajstor i urednik MATO GLIBO

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (2)

10.08.2018.

I ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača. Pomozite u otkrivanju ili potvrđivanju točnosti imena pojedinih zagonetača.



U prvom redu Mladen Đurđević iz Darde (1944.-2004.), Ivan Antonić iz Vinkovaca (1908.-1995.), Boris Antonić iz Osijeka; drugi red Luka Jelavić iz Dervente (okrenut glavom), (?), Zlatko Šešerin iz Zagreba (sada u Švedskoj), Stjepan Horvat iz Bjelovara; treći red Ivan Šagadin (?) iz Banja Luke (1943.-2017.), Radojica Jovičić iz Beograda, Ivica Perković iz Zagreba (1934.-1979.). Osoba što stoji (?) i osoba desno iznad glave B. Antonića (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZJ

Dr. Iva vo Skopje (6)


Makedonski zagonetači

Makedonsko zagonetaštvo, kao i druga, ima dugu tradiciju koja traje od srednjovjekovnih ili još starijih narodnih zagonetaka pa sve do umjetničkih zagonetaka pojedinih pisaca novijeg doba.

Ipak, dosad je u Makedoniji izlazio samo jedan zagonetački list i to Džepna krstoslovka, koju je izdavao Zagonetački klub pri Radničkom sveučilištu Vančo Prče iz Štipa. List je počeo izlaziti za Prvi maj 1966. Dominantno mjesto u njemu imale su križaljke, ali su bile zastupljene i druge zagonetačke discipline (čarobni likovi, ispunjaljke, premetaljke, slovni rebusi , kriptogrami i dr.). List je izlazio jednom na mjesec. Postojali su napori da list izlazi svakih petnaest dana, ali uz tadašnje mogućnosti to se nije ostvarilo. U Džepnoj krstoslovci surađivali su zagonetači iz svih krajeva SR Makedonije. Radove je objavilo oko trideset zagonetača među kojima su najzapaženiji bili: T. Kozarevski, K. Nikolovski, N. Petkovski, Z. Ivanovski (Skopje), S. Prilepčanski, R. Kusakatov, B. Balabanov (Štip) i G. Minovski (Bitola). Entuzijazam glavnoga i odgovornog urednika Spire Prilepčanskog i ostalih članova kluba nije se mogao održati pri postojećim organizacijama i materijalnim poteškoćama, tako da je zadnji broj izašao 3. X. 1967. (broj 23). Pri tome valja naglasiti da se cijena pojedinom primjerku nije mijenjala za vrijeme izlaženja pa čak i kada su izlazili dvobroji s povećanim opsegom stranica (brojevi 2-3, 15-16, 17-18 i 20-21).

U razdoblju od 1967. do danas, u nedostatku svoga zagonetačkog lista, mnogi makedonski zagonetači surađivali su u časopisima hrvatskoga ili srpskog jezičnog područja. Spomenimo se Atanasa Marinova, Tome Kozarevskog, Dimitra Ropevskog i dr. Napori skopjanskih zagonetača da se ponovno okupe počeli su rezultirati u veljači 1976. kada je u sklopu Filatelističkog društva u Skopju započela s radom zagonetačka sekcija. Broj članova ove sekcije stalno se povećava a također i broj osoba koje se počinju zanimati za zagonetaštvo. Aktivnost članova sekcije nije se svela samo na suradnju u zagonetačkim časopisima i rubrikama, nego se pokazuje i u unutrašnjo-organizacijskom radu: pokretanje nekih zagonetačkih rubrika i proširivanje nastojanja na izdavanje novoga zagonetačkog lista.
...

Danas u SR Makedoniji izlazi niz časopisa i novina u kojima su zastupljene zagonetačke rubrike.

Nova Makedonija je dnevni list a u svojoj zagonetačkoj rubrici, koju vodi Lazo Naumovski, objavljuje križaljku s prečkama. U jednotjednom prilogu „Subota“ izlazi rubrika sa sažetom križaljkom koju vodi Spiro Prilepčanski.
Večer je dnevni list a donosi osnovne slovne križaljke. Od studenoga 1976. rubriku vodi Dimitar Ropevski.
Mladi borec je omladinski tjednik a donosi 2-3 stranice sa zagonetkama. Pretežno objavljuje križaljke i čarobne likove. Od 25. II. 1976. rubriku vodi Atanas Marinov.
Ekran je tjedna estradna revija a donosi sažetu križaljku. Rubriku vode Nikola Petkovski i Georgi Hadži Vaskov.
Osten je humoristički mjesečnik koji donosi 4-5 stranica zagonetaka objavljujući križaljke, ispunjaljke, čarobne likove i dr. Od 1. II. 1976. rubriku vodi Dimitar Ropevski.
...
(Dragan Ivanovski, Zagonetač broj 134)

Premetaljka

SINKO, PAK SMOTRA!

(Dragan Ivanovski, TIO, 7. V. 2017.)



(Dragan Ivanovski, Kviz broj 256, studenoga 2017., str. 3)



(Dragan Ivanovski, Reško broj 306, ožujka 2018., str. 9)

Kolega

Oznake: D. Ivanovski

Enigmatski časopisi u zagonetkama (42) - MINI DOMINO


Jedan od bezbroj časopisa u izdanju novosadskoga Color Printa. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je uzvjesni Dejan Radović, dok je zagonetke „sastavio“ Mile Budić. Prvi broj izašao je 2005. Izlazi li još uvijek, ne znam.



Slogovnica



Vodoravno: 1. Časopis iz uvoda, 6. Potpisati aval, jamčiti, 7. Odmilica imena srp. zagonetačice Bovan.

Okomito: 1. Grad na JI SAD Floride, 2. Selo u okrugu Ratnagiri u ind. saveznoj državi Maharashtri, 3. Doba vladanja (tur.), 4. Grad na SI australske savezne države Queensland, 5. Mala zabilješka.

Enigmoznalac

Oznake: zagonetački časopisi, slogovnice

I dame zagonetaju (68)


Indirekt

Konačno nam robu ...

Fraza: 5 - 4

(Danica Stojimirović, Novosti Enigma broj 2409, 1. X. 2016., str. 47)

Kavalir

Oznake: razne zagonetačice, Novosti enigma

Enigmatski kalendarij (222)


10. VIII. 1940. – Rodio se u Velikoj Plani srb. književnik, novinar i zagonetač RADOMIR MIĆUNOVIĆ

10. VIII. 1954. – Rođen je u Čakovcu hrv. zagonetački velemajstor i urednik VLADIMIR KUTNJAK

10. VIII. 1970. – EU „Bjelovar“ objavilo 1. broj stručno-teorijskoga glasila „Zagonetač“

10. VIII. 1981. – Izašao je u Bjelovaru 200. broj Skandi Čvora

10.-17. VIII. 2014. – London bio domaćinom XXIII. WPC-a i IX. WSC-a

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz zagonetačke fotoriznice (1)

09.08.2018.

Sređujući zagonetačku i osobnu pismohranu „Čvora“, pronašao sam na stotine fotografija vezanih za zagonetačka događanja od vremena kada sam se počeo zanimati za zagonetaštvo. U danas dalekim šezdesetim, sedamdesetim pa moglo bi se reći i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, nije bilo mnogo fotoaparata a oni bolji bili su luksuz. O tome kako se slikalo, izrađivalo i pohranjivalo fotografije u albume, ne bih u ovoj rubrici. No zanima me sve što je vezano uz fotografije sa zagonetačkih druženja, jer samo neke, uglavnom skupne, objavljivane su u časopisima ili nekim prigodnim publikacijama.

Ova rubrika ima osnovni zadatak saznati – utvrditi, ako će to biti moguće, tko je sve na pojedinim fotografijama, pa čak i kada su one nastale. Uz svaki fotoprilog bit će i kraći tekst, a vas pratitelje ovog bloga molimo za aktivno sudjelovanje u prikupljanju što više podataka o nekoj fotografiji. Možda će nekad nekomu poslužiti koji podatak iz naših zajedničkih sjećanja.
Ako i vi imate poneku fotografiju iz razdoblja od 1970. do 1990. javite mi se na e-poštu: stjepan@cvor.hr pa ćemo i s njom obogatiti ovu fotoriznicu.



Ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača prigodom otvaranja susreta i odavanja počasti umrlim zagonetačima između dva susreta. Pomozite u otkrivanju imena pojedinih zagonetača. U drugom redu prvi slijeva je Nikola Popović, zagonetač iz Niša. Do njega je Milan Puškar, zagonetač iz Okučana (?). Treći je Ilija Stančul zagonetač iz Kikinde. Četvrtog se ne sjećam (?) kao ni zagonetača u pozadini.

Neki Tip


Oznake: S. Horvat, ZDČ, SZOJ

Zanimljivo petoslovno ime


Ninon je francusko žensko ime koje sadrži samo jedan suglasnik – N. Petoslovnih imena sa slovnom kombinacijom u kojoj su suglasnici na 1., 3. i 5. mjestu iznimno su rijetka pa pokušajte pronaći još poneko. Onih sa samoglasnicima na navedenim mjestima ima: Agata, Elene ..., kao i onih s tri suglasnika Nenni,Sissy ...



A na slici je francuska motkašica Ninon Guillon Romarin čija oba prezimena završavaju na slovo „N“ baš kao i njezino ime, što je također rijetkost.

Zanimljivko

Oznake: petoslovi

Dvojnici (23) - MIROSLAV LAZAREVIĆ


Srbijanski zagonetački velemajstor, urednik i publicist Miroslav Lazarević (slika 1) svojega dvojnika ima u gospodarstveniku iz Bijeljine Miroslavu Lazareviću (slika 2).



Dvojnik

Oznake: M. Lazarević

Džepni zagonetač (6)




(Marijan Kancelarić, Džepna križaljka broj 69, 5. VIII. 1953., str. 6 i 7)

Kolega

Oznake: M. Kancelarić, Džepna križaljka

Zagonetke s potpisom (71)


Indirekt

NJ) pijucka
O) pije
?) ?

Fraza: 1 – 4

(Mirsad Arpadžić, PEN broj 26, 2. II. 2018., str. 7)

Livadić

Oznake: razni zagonetači, pen

Enigmatski kalendarij (221)


9. VIII. 2006. - Objavljeno izvanredno enigmatsko izdanje Najskandi posvećeno nogometnome svjetskom prvenstvu u Njemačkoj

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Dopuđini umotvori (6)

08.08.2018.



(Veljko Dopuđa, Čvor Razbibriga broj 89, str. 13)



(Veljko Dopuđa, Čvor Križaljka broj 155, 8. XII. 1976., str. 14)



(Veljko Dopuđa u Istaknuti srpski enigmati Ivice Mlađenovića, Studio Linija A, Beograd, 1999., str. 30)

Kolega

Oznake: V. Dopuđa

Države svijeta (30) - ČAD


Država u središnjemu dijelu Afrike ukupne površine 1.284.000 km2 i s oko 13 milijuna stanovnika. Susjedne zemlje su joj Libija, Niger, Nigerija, Kamerun, Srednjoafrička republika i Sudan. Glavni je grad Čada N'Djamena, dok su ini veći gradovi Abeche, Bongor, Doba, Moundou i Sarh. Najviši vrh je Emi Koussi (3.415 m), a najdulja rijeka Chari (1.200 km). Zemljopisno Čad je podijeljen na saharski dio na sjeveru, Sahel u središnjemu dijelu, dio jezera Chad kojega dijeli s Nigerom i Nigerijom na zapadu i plodni dio oko rijeka Chari i Logone na jugu. Teritorijalno je podijeljen na 22 pokrajine.



Jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Najveći je svjetski izvoznik sezamova sjemena i drug po izvozu arapske gume. Službeni jezici su arapski i francuski. U Čadu živi više od stotinu različitih naroda od kojih su najbrojniji sudanski Arapi te narodi Sara, Bagirmi i Kreish. Prema vjerskoj pripadnosti najbrojniji su sunitski muslimani i katolici. Valuta je francuski kolonijalni franak koji ima 100 centima. Neovisnost je stekao 11. kolovoza 1960. Naziv čadske himne je „La Tchadienne“.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Enigmatski kalendarij (220)


8. VIII. 1930. – U Bosanskome Novom rođen je bh.-srp. zagonetač i popularizator enigmatike prof. dr. sc. MILJENKO ZUBER – U Jajcu je rođen bh. zagonetač RADOSLAV ĆUK

8. VIII. 1934. – U Beogradu je izašao prvi broj časopisa Čvor

8. VIII. 1944. – Rodio se u Skopju mak. zagonetač KIRE NIKOLOVSKI

8. VIII. 1972. – Izašao je u Ljubljani prvi broj Ugankarskoga Pavlihe

8. VIII. 1987. – Umro je u Zagrebu hrv. zagonetač i pravnik, dr. sc. BOŽIDAR PAJA

8. VIII. 1988. – Sve radove u Skandi čvoru broj 565 sastavili članovi EK „Kozara“ iz Bosanske Gradiške

8. VIII. 2002. – Izašao je 200. broj riječkoga dvotjednika Feniks

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Požutjela enigmatika (75)




(Boris Ljubenković, Najskandi broj 43, 19. VII. 1986.)

Enigmopovjesnik

Oznake: razni zagonetači, Najskandi

Feniksove stalnice (6) - ANTOLOGIJA REBUSA

07.08.2018.

Na 19. stranici svakoga Feniksa zaključno s brojem 400 objavljivana je rubrika „Antologija rebusa“. U prvih 55 brojeva rubriku je uspješno popunjavao Nedeljko Kraker, kasnije su se uključili i Dragan Dobra, Vladimir Kutnjak, Valter Kvalić, Luka Pavičić, Antun Košir, Krešimir Šimičević, Gojko Mandić, Vjekoslav Sulić, Dušan Kos, Pero Galogaža, Tonći Kulić, Olga Franić i Olaf Ljubibratić.
Donosim i imena većine inih autora: Dragutin Barbalić, Pavle Bogdanović, Branko Medak, Jovan Nedić, Miloš Milićević, Luka Jelavić, Anton Krnjaić, Zdenko Ćavar, Željko Makvić, Željko Jandragić, Vatroslav Dominis, Stjepan Obad, Zvonimir Bach, Milan Đurić, Stjepan Bakšaj, Robert Odniković, Željko Lovošević, Ranko Skopal, Boris Nazansky, Franjo Marciuš, Vladimir Kuterovac, Janko Valand, Zlatka Bjelovučić, Alojz Druško, Mesud Malkoč, Dragan Držaić, Mariofil Soldo, Zoran Radisavljević, Nedjeljko Nedić, Čedomir Jelić, Rajko Vasić, Alojz Buljan, Alfredo Ivankov, Vedran Vučinić, Robert Šimanović, Krešimir Kolovrat, Veso Stefanović, Ivan Šagadin, Hajrudin Hodžić, Damir Buterin, Danko Janković, Stjepan Horvat, Vlado Orešković, Dragoslav Rosić, Miroslav Cvetković, Velimir Novak, Atanas Marinov, Enes Gudić, Ivan Antonić, Slavica Mazur, Lazar Janković, Zvonko Tucelj, Milorad Živanić, Milan Horvat, Krunoslav Vidaković, Aleksandar Kobeljski, Mario Tenčić, Božidar Henigman, Nevenko Soldo, Branko Junek, Dragan Grabner, Zdravko Ivanišević, Predrag Grubišić, Milan Lončarić, Stjepan Erjavec, Perica Strinić, Vjeko Hudolin, Vlado Mejaški, Ivica Perković, Marijan Jurić, Dušan Šuša, Vladimir Milovanović, Stanko Štimac, Petar Zovko, Nikola Ćosić, Života Stanković, Franjo Tušek, Stjepan Orešić, Antun Jurić, Mihajlo Bandevski, Velimir Đorđević, Suad Salkić, Senaid Serdarević, Zoran Đošić, Zlatko Horvat te autori meni nepoznatih imena B. Mustapić, B. Radojčić, M. Kovalj, B. Kaštelan, P. Gavrić, I. Berecki, D. Škobić, Z. Jelić, J. Cvetković, N. Kopić, D. Kovačević, J. Golubić i N. Zrno.

Rebuse je u ovoj Feniksovoj rubrici objavilo više od stotinu sastavljača. Brojka objavljenih rebusa prelazi 1200 od kojih nekoliko nudim za odgonetanje.



(Nedeljko Kraker, Feniks broj 1, 22. XII. 1994., str. 19)



(Vladimir Kutnjak, Feniks broj 56, 30. I. 1997., str. 19)



(Valter Kvalić, Feniks broj 86, 26. III. 1998., str. 19)



(Luka Pavičić, Feniks broj 108, 28. I. 1999., str. 19)



(Antun Košir,Feniks broj 119, 1. VII. 1999., str. 19)



(Zvonimir Bach, Feniks broj 145, 29. VI. 2000., str. 19)



(Pero Galogaža, Feniks broj 162, 22. II. 2001., str. 19)



(Boris Nazansky, Feniks broj 171, 28. VI. 2001., str. 19)



(Gojko Mandić, Feniks broj 176, 26. IX. 1991., str. 19)



(Alojz Buljan, Feniks broj 259, 11. XI. 2004., str. 19)

Feniksovac

Oznake: Feniks, rebusi

Don Ivan (6)




(Ivan hrgović, Vjesnikov kviz broj 480, 19. IV. 1989., str. 9)



(Ivan Hrgović, Tena, križaljke & rebusi broj 1, srpnja-kolovoza 2000., str. 48)



(Ivan Hrgović, Kvizorama broj 1351, 24. II. 2018., str. 31)

Kolega

Oznake: I. Hrgović

To sam sastavio ja (72)




(50 skandi broj 8, veljače 1995., str. 20 i 21)

N. N.

Oznake: N. Nedić, 50 skandi

Enigmatski kalendarij (219)


7. VIII. 1961. – Rođen je u Varaždinu hrv. zagonetač IVAN NOVAK ml. – U Varaždinu se rodio hrv. zagonetač SVETOZAR PRICA

7. VIII. 1979. - Rođena je u Novoj Gradišci hrv. zagonetačica MIRJANA ŠUPICA

7. VIII. 1991. – Izašao je 600. broj Vjesnikova kviza

7. VIII. 1998. – Izašao je u Zagrebu 200. broj Kviskoteke


Kalendarije

Oznake: kalendarij

KoreNovanje (1)

06.08.2018.

MARJAN KOREN (Radeče, 29. prosinca 1941.) – Stomatolog po struci i zagonetač s pedesetogodišnjim stažem po hobiju. Prvi objavljeni rad bio mu je rarebus iz Kaj veš, kaj znaš broj 13 iz ljeta 1962. Surađivao je još u Pavlihi, Pipu, KiH-u, SuperPipu, Križemkražmu, Ugankarskome izzivu ... Aktivan je i danas. Autor je većega broja teorijskih priloga. Njegova su preokupacija male zagonetke, posebice premetaljke. Najčešći pseudonim mu je M. K.



(KiH broj 867, 14. XI. 2007., str. 11)

Kolega

Oznake: M. Koren

Mlada misa


Sedmi sveti sakrament u rimokatoličanstvu jest Svećenički red. Jedna od brojnih zadaća svakoga svećenika jest služenje (slavljenje) Svetih misa. Prva misa koju u cijelosti služi jedan svećenik zove se Mlada misa koju mladomisnik obično slavi ispred župne crkve u župi iz koje potječe.



Jučer je mladomisnikom bio fra Silvio Zlatarević iz Ugljare i time postade drugim ugljarskim svećenikom u XXI. stoljeću. Zanimljivo je da fra Silvija zovu Mali jer je visok „svega“ 195 cm i teži „samo“ 170 kg.

Nazočnik

Oznake: vjera

Čudnovata prezimena (24) - BUKVA


Bukva je bjelogorično drvo iz istoimene porodice (Fagus). To je također i jestiva morska ribica iz porodice ljuskavaka (Boops boops) i glupan u prenesenu značenju. No, postoji i takvo prezime. Najpoznatije osobe s takvim prezimenom su bivši bh. košarkaš i današnji političar Sejo Bukva na slici, hrv. glumac iz Rijeke Asim Bukva (1932.-2008.) i austrijski nogometaš bh. podrijetla, Haris Bukva (1988.).



Prezimenjak

Oznake: Prezimena

Enigmatski kalendarij (218)


6. VIII.1887. - Rođen je u Kranju slov. književnik i zagonetač GUSTAV STRNIŠA

6. VIII.1937. - Rođen je u Katunima kod Omiša hrv. filolog dr. sc. prof. JOSIP KEKEZ, autor Bibliografije poslovica i zagonetaka


6. VIII.1933. - Izašao je u Beogradu 3. posljednji broj Zagonetke

6. VIII. 1975. – Cijelu Čvor križaljku broj 120 sastavio je Branko Polić

6. VIII. 1996. – Umro je u Kruševcu srb. zagonetač i urednik RADIVOJE NASTIĆ

6. VIII. 2005. – Utemeljena je Enigmatska udruga „Orahovica“

6. VIII. 2017. - Umro je u Smederevu srp. novinar, aforist, haikuist i zagonetač KARČI WEREB

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zlatkine premetajne čarolije (24)




(Zlatka Bjelovučić, Čvor Razbibriga broj 131, 10. II. 1973., str. 3)

Zlatkić

Oznake: Z. Bjelovučić, klinovi i piramide

Poznati zagonetači (57) - SONJA ŠETUŠIĆ

05.08.2018.

SONJA ŠETUŠIĆ

(Mrkonjić Grad, 11. studenoga 1931. – Doboj, 21. studenoga 1982.)



Kućanica iz Stanara kod Doboja koja se velikoj zagonetačkoj obitelji pridružila 1953. objavom prvih radova u beogradskoj Enigmi. Njezinim stvarateljskim opusom dominirahu križaljke i premetaljke. Pored spomenute Enigme objavljivala je i u Čvor Križaljci, Čvor Razbibrizi, Mini Čvoru, Predahu, Džepnoj križaljci,Vjesnikovu kvizu i Vikendu. Radove je većma potpisivala punim imenom i prezimenom ili samo imenom Sonja.

Svojedobno slovila je kao prva dama bh. zagonetaštva i jedna od vodećih jugoslavenskih križaljkašica. Začetnicom je dobojskoga enigmatskoga kruga koji je kasnije iznjedrio Miloša Milićevića, Dušana Đukića, Luku Jelavića, Mladena Onešćuka, Rajka Vasića, Smaju Pašića, Obrada Blagojevića ... Predstavljena je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979. i Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića iz 2007.



(Čvor Razbibriga broj 145, 16. VI. 1973., str. 7)



(Čvor Križaljka broj 167, 25. V. 1977., str. 3)



(Mini Čvor broj 260, 11. VII. 1979., str. 10 i 11)

Kolega

Oznake: razne zagonetačice

I. MPK, 15. mjesto




(Radoja Racanović, Feniks broj 615, 2. VIII. 2018., str. 46)

+ jednoslovi – 4, dvoslovi – 5, crna polja – 17, ukupno riječi – 63, PDR – 5,74, množina – 1 (NEMAOCI), skupine – 58, kratice – 1

- bez bjeline, rijetka slova – 7, teški pojmovi – 6 (MOHL, AVIT, KOLSK, LISETA, VIPERA, KRSNO POLJE), neodređena zamjenica PONEKA i „istokorijenski“ pojmovi UJEDNO – JEDNAKOVRIJEDNOST

Moje bodovanje: križaljka – 8, rebus – 8

Sudionik

Oznake: Feniks, MPK

LMEN


Leksikon migracijskoga i etničkoga nazivlja knjiga je koju su 1998. objavili Institut za migracije i narodnosti i Školska knjiga. Uredili su ga Josip Anić, Jasna Blažević, Ružica Čičak Chand, Mirjana Domini, Ivan Lajić, Ante Laušić, Sonja Podgorelec i Jelena Zlatković Winter. Na njegovih 300 stranica pojašnjeno je oko tisuću natuknica od kojih nekih nema u drugim rječnicima. Posve solidan leksikon.



Rječničar

Oznake: Rječnici

DUE za najmlađe (31)




(Mini Feniks broj 1, 6. II. 1997., str. 58)

Neško

Oznake: zagonetački časopisi

Enigmatski kalendarij (217)


5. VIII. 1954. – Rođen u Kolašinu crnog. zagonetač DRAGAN LAKIĆEVIĆ

5. VIII. 1972. – Izašao 100. broj Čvor razbibrige

5. VIII. 1981. - Mini čvor broj 314 raspisao natječaj za sastavljanje naslovne skandinavke i osmosmjerke

5. VIII. 2006. – Sombor domaćin IX. Enigmatske kolonije

5. VIII. 2017. – Održan V. Dan enigmata u Širokome Brijegu

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Nova Kvizorama (76) - broj 1374

04.08.2018.

S naslovnice novoga broja Kvizorame na odgonetanje vas poziva povratnik među najbolje tenisače Novak Đoković. Poslušajte ga i ne ćete zažaliti. Uostalom, uvjerite se i sami na temelju mojega izbora.



Američka kantautorica (ispuštajna čitaljka)

NE KOCKA SE!



(Želimir Kušić, Filip Karačić, Zdenko Bakotić, Boris Nazansky, Ivan Hrgović i Mariofil Soldo,Kvizorama broj 1374, 4. VIII. 2018., str. 1, 12, 24, 31 i 37)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

I. MPK, 14. mjesto




(Dragan Ivanovski, Feniks broj 615, 2. VIII. 2018., str. 45)

+ jednoslovi – 2, dvoslovi – 4, crna polja – 17, svega riječi – 63, PDR – 5,74, bjeline – 6 x 5 i 3 x 14, množine - 3
- skupine – 37, rijetka slova – 4, kratice – 3

Moje bodovanje: križaljka – 12, rebus – 5

Sudionik

Oznake: D. Ivanovski, MPK

Dobre enigme (6)


Film Krste Papića (premetaljka)

E, TV I ZBILJA!

(Dragan Dobra, Čvor Razbibriga broj 356, str. 6)



(Dragan Dobra, Vjesnikov kviz broj 428, 20. IV. 1988., str. 46)



(Dragan Dobra, Feniks broj 28, 4. I. 1996., str. 19)



(Dragan Dobra, Kvizorama broj 700, 3. IX. 2005., str. 37)

Kolega

Oznake: D. Dobra

Enigmatski kalendarij (216)


4. VIII. 1876. – U Bukureštu je umro srp. zagonetač ALEKSANDAR ANDRIĆ

4. VIII. 1880. – Rodila se u Vižmarju pri Ljubljani slov. književnica i zagonetačica MANICA KOMANOVA

4. VIII. 1935. - Rođen je u Mariboru slov. zagonetač MARKO NAPAST

4. VIII. 1938. – U Donjoj Pecki kod Mrkonjić Grada rođen je srp. zagonetač MARINKO MARIĆ

4. VIII. 1945. – U Malome Orašju kod Smedereva rodio se srb. zagonetač ŽIVOMIR MILOVANOVIĆ

4. VIII. 1948. – Rodio se u Žarkovu srp. zagonetač i urednik TOMISLAV VUKADINOVIĆ

4. VIII. 1953. - Rodio se u Zagrebu hrv. zagonetač SENAID SERDAREVIĆ

4. VIII. 1961. - Rođen je u Zaječaru srb. zagonetač SLAĐAN MILENOVIĆ

4. VIII. 1971. – Rođen je u Valjevu srb. pisac, izdavač i zagonetač MIROSLAV SAVATIĆ

4. VIII. 1987. – Preminuo je u Zagrebu hrv. zagonetač i urednik MARIJAN KANCELARIĆ

4. VIII. 2001. – Umro je u Županji hrv. književnik, prevoditelj, novinar, urednik i zagonetač IVO BALENTOVIĆ

4. VIII. 2007. – Izašao je u Zagrebu 800. broj Kvizorame

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Zagonetni dueti (54) - J. NEDIĆ/CVETKOVIĆ




(Jovan Nedić i Miroslav Cvetković, Enigma broj 1093, 3. VI. 1977., str. 9))

Dvojac

Oznake: J. Nedić, M. Cvetković

Novi Feniks (39) - broj 615

03.08.2018.

S novopečenim bračnim parom Franka + Vedran na naslovnici Feniks broj 615 samo vas još dodatno privlači. Zagonetaka „kao u priči“ i nedostaje još samo boja da bi bio bolji nego što je danas.



Glumac i scenarist (premetaljka)

TO NEGDJE ROLE?!

Ratoboran poglavar (premetaljka)

AS SE NAKOSTRIJEŠI!

Opisni rebus

Što je kulinaru
bez sjaja salata,
to služi mornaru
dozvola zanata!



(Pero Galogaža, Mladen Marković, Branislav Modrić, Čedomir Jelić, Zvonimir Bach i Stjepan Varaždinac, Feniks broj 615, 2. VIII. 2018., str. 1, 6, 39 i 83)

Suradnik

Oznake: Feniks

DiČNiK (6)


Potiraljka

JAKA VJERA U LJUDE I DJELA, KAO I U CILJ!

(Nikola ČD Pešić, Vjesnikov kviz broj 430, 4. V. 1988. I Nedjeljko Nedić „Kopiratelj potiraljke“, samizdat, Ugljara, 15. III. 2018., str. 7)

Ispuštaljka

Koja sprava za kopanje
I štap je sa slovom manje?

(Nikola ČD Pešić, Ukrštene reči broj 5, srpnja 2007., str. 6)



(Nikola ČD Pešić, Novosti Enigma broj 2416, 1. V. 2017., str. 22)

Kolega

Oznake: N. Pešić, potiraljke

Autorski brojevi Čvor Križaljke (12) - JOVAN NEDIĆ


Koncem studenoga 1974. Izašao je autorski broj Čvor Križaljke s radovima Jovana Nedića tada studenta matematike. Jovanovi sastavci bijahu naslovna skandinavka, razmještajnica, prepletajna križaljka, križaljka s prečkama, čarobna križaljka, drugosmjerna križaljka, sedam skandinavki, rastavna križaljka, oračev hod (bustrofedon, lončarovka), raznosmjerna križaljka, potpuna tematska križaljka, prijevodna križaljka, dijagonalka, križaljka s pomiješanim opiscima, dopunjajna križaljka, nastavljajna križaljka, kutna i produžna ispunjaljka, uklopljene četvorine, klasična križaljka, čarobni štit 6 x 8, precrtajna križaljka i sveabecedka. Nevjerojatna šarolikost koja Jovana krasi i danas.



(Jovan Nedić, Čvor Križaljka broj 101, 3. XI. 1974., str. 1, 10 i 14)

Čvorovac

Oznake: J. Nedić, Čvor križaljka

I dame zagonetaju (67)




(Irena Šimunić, 101 skandi broj 76, 8. II. 2002., str. 21)

Kavalir

Oznake: razne zagonetačice

Zagonetke s potpisom (70)


Iz nauke (kriptogram)

Cr – Fe – S – Si – K – Sn

(Vlado Mejaški, Čvor Razbibriga broj 107)

Livadić

Oznake: razni zagonetači

Enigmatski kalendarij (215)


3. VIII. 1963. – U Jagodini rođen je srb. zagonetač MIODRAG OBRENOVIĆ

3. VIII. 1971. – U Nišu je rođena srb. zagonetačica DANIJELA MILUNOVIĆ

3. VIII. 1976. - Autorska Čvor križaljka broj 146 Ivice Mlađenovića

3. VIII. 1977. – U Kneževu kod Beloga Manastira rodio se logičar, kvizovkaš i zagonetač NIKOLA ŽIVANOVIĆ – Autorska Čvor križaljka broj 172 hrv.-srp. zagonetača Ljubislava Drakulića

3. VIII. 1988. – Robert Pauletić u Vjesnikovu kvizu broj 443 objavio prvu križaljku s bjelinom 7 x 9

3. VIII. 1989. – Objavljen je 700. broj Mini čvora

3. VIII. 1993. – Izašao 1. broj zgb. časopisa „Kvizorama Mozaik“

3. VIII. 2010. - Umro je u Beogradu srb. zagonetački velemajstor, urednik, publicist, rječničar i enigmatski aktivist BRANKO POLIĆ

3. VIII. 2014. – Na blogu „Srpska enigmatika“ objavljena križaljka Mileta Jankovića s bjelinom 19 x 5

3. VIII. 2018. - Preminuo je u Leskovcu srb. zagonetač HRANISLAV DODIĆ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Rezultati VI. SE

02.08.2018.

Organizatori VI. Susreta enigmata u Širokome Brijegu objavili su rezultate sastavljačkoga natječaja na kojemu su zadaće bile premetaljka s odgonetkom ŠESTI SUSRETI ENIGMATA U GRADU NA GORI te četvorina 7 x 7 u kojoj je u jednoj od riječi morala biti učahurena brojka ŠEST. Poredak najboljih deset premetaljkaša je ovakav:

1. Miloš Milićević (Doboj) – GAUDEAMUS IGITUR – REGION NAŠE STRASTI!

2. Ljubica Bilalović (Sarajevo) – TU SE SASTAŠE UMNI GIGANTI I DRUGAR ERO!

3. Miroslav Cvetković (Niš), Krešimir Majetić (Jastrebarsko), Mesud Malkoč (Srbljani kod Bihaća) – UISTINU GOSTIŠE DRUGARE ANAGRAMISTE!

4. Dragiša Cetić (Gacko)– OSIGURAN ŠTIMUNG TE IGRA, A SUTRA SE IDE!
5. Radoja Racanović (Gradiška) – U SUŠTINI GOSTE DRUGARE I ANAGRAMISTE!
6. Boris Nazansky (Zagreb) – RADIŠNI UGOSTISTE GURUE ANAGRAMISTE!
7. Zoran Milunović (Novi Sad) - A TI SU GOSTI U SREDIŠTU ANAGRAMNE IGRE!
8. Ejub Semić (Sarajevo) – SREDIŠE IGRU GIGANATA UMA I TO STRESNU!
9. Mihajlo Džudžar (Ruski Krstur) – NA MITINGU UGOSTIŠE DRAGE I RASTURA SE!
10. Antun Jurić (Aachen) – UISTINU, STOGA I SUGERIRAŠE MEGABRAND!

MAGIČNI KVADRAT 7 X 7

1. Radoja Racanović (Gradiška)

2. Zdravko Žarković (Zadar)

3. Miroslav Cvetković (Niš)

4. Dragan Ivanovski (Skopje)
5. Vladimir Šarić (Šimanovci kod Šida)
6. Ranko Skopal (Zagreb)
7. Pero Galogaža (Rijeka)
8. Stjepan Orešić (Zagreb)
9. Jovan Nedić (Beli Manastir)
10.Valter Kvalić (Vozilići kod Plomina)

Moja premetaljka mislim da je mogla završiti među prvih deset samo da je imala još jedno "I":

UGOSTIŠTE NAS DRUGARE NA SAMITU IGRE!

Donosim i Antunovu i moju četvorinu koje su se plasirale tamo negdje.



ALTABAS – Endokrinolog prim. Dr. Sc. Med. S KBC-a Sestre Milosrdnice, Velimir
LEO KANT – Nor. Psiholog sa Sveučilišta u Bergenu
OVISTON – Prirodni rezervat na S Južne Afrike

Sudionici VI. SE-a: Slavko Naletilić, Nevenko Soldo, Frano Vukoja, Ružica Soldo, Mariofil Soldo, Anto Popić, Adnan Spahić Dragiša Cetić, Željko Marinović, Lucija Kapural, Josip Dubrović, Ilija Ozdanovac i Ibro Memić, Filip Karačić, Marinko Ćavar, Zdenko Ćavar, Pero Galogaža i Predrag Bošnjak.

Nenazočnik

Oznake: SE Široki Brijeg

Enigmatski kalendarij (214)


2. VIII. 1888. – U mjestu Petrovice u Češkoj rođen je hrv. književnik i zagonetač FRANTA BURIAN

2. VIII. 1905. – Umro je u Grazu slov. pjesnik, slavist i zagonetač GREGOR KREK

2. VIII. 1929. – Rođen je u Visu hrv. Zagonetački velemajstor, novinar, urednik i publicist BRANKO LIPANOVIĆ

2. VIII. 1940. - Rodio se u Glini hrv. zagonetač ZLATKO ŠEŠERIN

2. VIII. 1950. – Rođen je u Ljigu srb. zagonetač TOMISLAV ŽIVKOVIĆ

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Iz Oliverova opusa


Nedavno preminuli Oliver Dragojević snimio je bezbroj pjesama od kojih izdvajam neke što bi svojim nazivima mogle dobro doći pri opisivanju križaljaka.

FEDRA, KSANTIPA – antički likovi

ANĐELA, DANIJELA, DŽENI, ELIZA, KAĆA, MANUELA, NADALINA

AR'JA, DIŠPERADUN, ĐELOZIJA, KARATILO, KAROCA, KONFIDENCA, LIŠINA, MALINKONIJA, MIŽER'JA, NEVERA, PICAFERAJ, STINE, VAGABUNDO, ZVIR - lokalizmi

DIŠEM, NESTAJEM, OSTANI, POLJUBI ME, PRIDAJ SE, VRIDILO JE – glagolski oblici

JEDINA, PLEMENITA - pridjevi

JUBAVI, JUBAVI – udvojenica

MORS AMORIS, TU NON LLORES MI QUERRIDA – na španjolskome jeziku

Neljubitelj

Oznake: glazba

DesK (6)




(Želimir Kušić, Novosti Enigma broj 1148, str. 4)



(Želimir Kušić, Vjesnikov kviz broj 18, 25. X. 1972. I broj 425, 30. III. 1988., str. 16)



(Želimir Kušić, Kvizorama broj 1270, 6. VIII. 2016., str. 3)

Kolega

Oznake: Želimir Kušić

Enigmatski kalendarij (213)


1.VIII. 1922. – Na grčkome otoku Krfu rođena je srb. zagonetačica JELICA PREŠIĆ

1. VIII. 1943. – Rodio se u Demir Kapiji mak. zagonetač RISTO STOJKOV – Rodila se u Slavonskome Brodu hrv. pjesnikinja, prevoditeljica, oglednica, zagonetačica i akademkinja DUBRAVKA ORAIĆ TOLIĆ autorica Palindromske apokalipse

1. VIII. 1951. – Rodio se u Dubici hrv. zagonetač ČEDO ORLIĆ

1. VIII. 1954. – U Beogradu objavljen jedini broj enigmatskoga časopisa na esperantu „Malgranda enigmo“

1. VIII. 1957. – Zvanično utemeljen Enigmatski klub „Beograd“ (skupština je održana još 30. VI. 1957.)

1.VIII. 1964. – U Beogradu je umro srb. zagonetač ČASLAV PEŠIĆ

1. VIII. 1979. – Izašao 100. broj male Eureke

1. VIII. 1987. – Izašao u Zagrebu prvi broj Džokerove razonode

1. VIII. 2015. – III. Susret enigmata u Širokome Brijegu

Kalendarije

Oznake: kalendarij

Požutjela enigmatika (74)




(Dušan Bjelan, Rebus broj 3, 26. X. 1945., str. 4)

Enigmopovjesnik

Oznake: razni zagonetači, rebus

Enigmatski kalendarij (212)


31. VII. 1821. – U Starome Slankamenu rođen je srp. liječnik, školski reformator, pedagog i zagonetač, „otac srpske enigmatike“ dr. ĐORĐE NATOŠEVIĆ

31. VII. 1922. – Rođen je u Zagrebu hrv. zagonetač STJEPAN BARTOL

31. VII. 1937. - Izašao je u Beogradu prvi broj časopisa "Problem, problem"

31. VII. 1946. – Rođena je u Mariboru slov. pjesnikinja, prevoditeljica i zagonetačica TATJANA PREGL

31. VII. 1947. – U Crnjelovu kod Bijeljine je rođen slov.-srp. zagonetač, urednik i publicist BRANKO MILOVANOVIĆ

31. VII. 1949. – U Sarajevu se rodio bh. zagonetač i izdavač AHMED HRAPOVIĆ

31. VII. 1953. – U Orašju kod Vlasotinca rodio se srb. zagonetač ZORAN TASIĆ

31. VII. 1974. – Autorski Mini čvor broj 131 hrv. zagonetača Drage Štiglića

Kalendarije

Oznake: kalendarij

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.