www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Rijetka imena (1) - HICELA

14.12.2015.

U poslovnici Hrvatske pošte u Županji opazih nedavno Radne listove za vrtić i školu autorice Hicele Ivon. Kako mi je ime Hicela potpuno nepoznato, a ime i prezime Hicela Ivon također, odlučih provjeriti što znači i tko je ta osoba.
Ime Hicela pronašao sam u Rječniku osobnih imena Mate Šimundića u kojemu stoji da je izvedeno od latinskoga Icilius (Ilicius) te da je etruščanskoga podrijetla i nepoznata značenja. Ne mogu ni zamisliti što bi mi rekao Feniksov urednik Rajko Ricijaš kada bih ga uvrstio u neku od križaljaka?

A to ime nosi Hicela Ivon (1946.) čije ime nikada nisam susreo u našim križaljkama, što nama sastavljačima baš i ne služi na čast. Ona je, naime, doc. dr. sc. na Odsjeku za predškolski odgoj Filozofskoga fakulteta u Splitu. Godine 2013. nagrađena je državnom nagradom „Ivan Filipović“ za životno djelu u oblasti predškolskoga odgoja i obrazovanja. Autoricom je sljedećih knjiga: „Timska nastava“ (1987.), „Mogu više i bolje“ – radni listovi za dijete prije i pri polasku u osnovnu školu (priručnik iz 2000.), „Dijete, odgojitelj i lutka“ – pedagoške mogućnosti lutke u odgoju i obrazovanju (2010.), „Pedagogija Marije Montessori“ – poticaj za razvoj pedagoškog pluralizma (s Ligijom Krolo i Branimirom Mendešom, 2011.), „90. obljetnica Dječjega vrtića u Hvaru“ (zbornik iz 2012.), „Lutka u dječjem vrtiću“ (priručnik iz 2013.), „Pripremam se za školu s junacima iz bajki i priča“ (radni listovi za predškolsku djecu iz 2014.) i „Radni listovi za vrtić i školu“. Znanja nikada dosta, zar ne!

Skupljač

Oznake: imena, zanimljivosti

Enigmatika je svuda oko nas

11.12.2015.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH – SIPA – 30. je studenoga u Sarajevu izvela akciju kodnoga naziva „Rebus“. Detalji i posljedice nas ne zanimaju, ali bilo bi zanimljivo znati je li netko od SIPA-inih šefova možda zagonetač?
Nedjeljko Nedić

Oznake: zanimljivosti, Četveroslovi

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.