www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novogodišnja čestitka

31.12.2016.

Dragi blogovski prijatelji, kolegice i kolege!

Druženje s vama tijekom 2016. godine bijaše mi najdražim doživljajem i najljepšim iskustvom. Zahvaljujem vam se svima na vremenu koje ste "potrošili" prateći moj blog. Stoga, neka vam je svima sretna i uspješna Nova 2017. godina u kojoj ćemo se s radošću ponovno družiti. Živjeli!



Čestitar

Oznake: blagdani, čestitke

Enigmatski časopisi u zagonetkama (16) - ZELENE ZAGONETKE

30.12.2016.

U mojoj pismohrani posjedujem i jedan primjerak enigmatskoga časopisa ZELENE ZAGONETKE tematski posvećenoga ekologiji. Izdavači su Hrvatski radio Nova Gradiška i Novogradiški glasnik. Glavni, odgovorni i tehnički urednik bio je zagonetač Vjeko Hudolin.



U broju 2 od 15. srpnja 1991., čiju naslovnicu vidite, zastupljene su skandinavke, premetaljke, osmosmjerke, križaljke za strpljive, talijanke te veliki broj tekstualnih i promidžbenih priloga. Autori zagonetaka su Milan Guberović, Pero Matijević, Veseljko Križanović, Anton Jurić, Vjeko Hudolin, Željko Lebeda, Milan Puškar, Slavko Hudolin i osobe potpisane pseudonimima Ekolog, Pčelar te Kristina i Željko.

Slogovna premetaljka

NET ZEZA NEKE GOLE!

Sastavljač

Oznake: zagonetački časopisi, Premetaljke

Opet o dugačkim imenima i prezimenima

29.12.2016.

Marko Mihaljević dosjetio se dviju poznatih osoba s mnogo slova u imenu i prezimenima:

JOZEFINA DAUTBEGOVIĆ KRAJINOVIĆ – hrvatska i bh. pjesnikinja (1948.-2008.) - 29 SLOVA

DRAGUTIN GORJANOVIĆ - KRAMBERGER - (28 SLOVA)

Oznake: imena

Inačice križaljaka (11) - PALIMPSEST


Jedna od brojnih križaljkaških novotarija Dragutina Barbalića. Radi se o kombinaciji strpljivke i čvornice.



(Dragutin Barbalić, Razbibriga broj 80, 18. III. 1972.)

Oznake: križaljke, D. Barbalić, Čvor razbibriga

Sretan imendan (9) - NEVINA DJEČICA

28.12.2016.

Blagdan Nevine dječice, u narodu zvan i Mladenci, koji se slavi 28. prosinca podsjeća na gnjusan zločin židovskoga kralja Heroda iz I. st. Na Mladence imendan proslavljaju osobe s imenom Nevenka i Nevenko. Tako imendan čestitam svima njima, poglavito zagonetačicama Nevenki Perici i Nevenki Nedić te širokobriješkomu velemajstoru Nevenku Soldi.

Kalendarko

Oznake: imena, blagdani, vjera

Rijetka imena (18) - IČICA


Žensko ime IČICA nije navedeno u Er-5, nema ga u Prosvjetinome imenoslovu Milana Bosanca, niti u Rječniku osobnih imena Mate Šimundića, ali ipak postoji. Najvjerojatnije je odmilica imena Ilinka, poput odmilica Ika ili Ikica. Nosi ga IČICA BARIŠIĆ (Pitve na Hvaru, 7. rujna 1939.) nastavnica kemije i biologije i čakavska pjesnikinja (Libar kako timbar) članica Društva hrvatskih književnika.



Marko Mihaljević

Oznake: imena

Moji sastavci s Boživrana 08

27.12.2016.

Prilično neuspješno sudjelovao sam na sastavljačkome natječaju „Boživran 08“ kojega je 2008. priredio EK „Božidar Vranicki“ iz Splita. Moja premetaljka glasila je: JAVNO UVRIJEŽEN, JEDNOSTAVAN SPORT, SNAGA TIMA s odgonetkom: NOGOMET, NAJVAŽNIJA SPOREDNA STVAR NA SVIJETU! Mislim da je morala biti među prvih deset, ali nije. Rebus, kojega je nacrtao Dejan Minić, i križaljka nisu bili bogznašto.



Sudionik

Oznake: Boživran

Filmska enigmatika


U romanu Ivana Kušana i televizijskoj nizanki „Operacija Barbarossa“ jedan od likova je teta Vera (Vera Zima) koja rješava križaljke stalno i na svakome mjestu. Serijal je iz 1990. pa u njemu teta Vera rješava bivši zagrebački časopis „Džepni džoker“!

Zagonetač

Oznake: Džepni džoker, film

Rodila se Leilani


Gledajući nedavno film „Donovanov greben“ Johna Forda iz 1963., čija se radnja odvija na nekomu otoku u Francuskoj Polineziji zapazih ime Lelani (Dedham) koju igra Jacqueline Malouf. To ime u proširenoj inačici – LEILANI – postoji u mojemu susjedstvu. Malena je danas krštena pa joj želim zdravlje i dug život.

Čestitar

Oznake: imena

Sretan imendan (8) - IVANDAN


Sv. Ivan, ap. i ev. bio je sinom Zebedeja i Salome. Prvi se s Andrijom pridružio Isusu. Jedini je od Dvanaesterice koji je stajao podno Isusova križa. Kršćanstvo je propovijedao u Maloj Aziji gdje je i umro oko 100. godine. Autor je jednoga evanđelja, triju poslanica i Otkrivenja.



Ime Ivan izvedeno je iz hebrejskoga „Yahveh“ – Bog i „hanan“ – milostiv te znači „Bog je milostiv“. To je najčešće muško ime na svijetu – Ivan, Jovan, Juanita, John, Johann(es), Ivana, Jovan(k)a, Ivo, Ivica, Jan, Jovo, Gianna, Jean, Jeanne, Johnny, Juan, Ivano, Gianni, Jovica, Johanna ... Ime je često kod zagonetača: Klajn, Kunac, Mandir, Šubat, Mikić, Šako, Skec, Radovniković, Berek, Bubanj, Bažik, Šagadin, Nedić, Bošnjaković, Čagalj, Lisac, Mišković, Teleki, Vuković ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Sretan imendan (7) - SVETI STJEPAN


Najpoznatiji je od prve sedmerice đakona (Stjepan, Filip, Prokor, Nikanor, Timon, Parmen i Nikola). Pripadao je skupini obraćenika helenista. Rodio se i mučenički umro u I. st.



Ime Stjepan grčkoga je podrijetla i izvedeno je iz imenice „stephanos“ (vijenac). U raznim se inačicama javlja kod mnogih naroda – Stjepan, Stevan, Štefan, Stephan, Stefanie, Stephen, Steven, Steve, Stijepo, Stevo, Steffen, Stefan, Stipe, Stjepana, Stevica ... Javlja se i među zagonetačima – Horvat, Krupa, Tumpić, Varaždinac, Tkalčević, Markovič, Orešić, Bakšaj, ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Prezime Božić

25.12.2016.

Najradosniji kršćanski blagdan BOŽIĆ istodobno je i vrlo rijetko ime koje je navedeno u Prosvjetinome imenoslovu Milana Bosanca, ali i prilično često prezime kod Hrvata, Srba, Slovenaca i Crnogoraca. Evo nekoliko poznatih osoba s tim prezimenom:

- planinar i publicist, STIPE
- književnik, MIRKO (1919.-1995.)
- borac protiv turaka, BARIŠA (1849.-1908.)
- književnik, DRAGAN
- rock gitarist, VEDRAN
- vojnopomorski pisac, BONAVENTURA (1693.-1761.)
- dermatovenerolog, JANKO (1889.-1975.)
- geograf i političar, BRANKO (1926.-1979.) i prof. dr. sc. na Geotehničkome fakultetu u Zagrebu, BRANKO
- bivši boksač, STJEPAN
- pisac i liječnik, JERKO (1869.- 1940.)
- narodni heroj SFRJ, NIKOLA (1910. -1942.)
- franjevac i publicist, JOSIP DOBROSLAV (1860. - 1900.)
- novinar, KLEMENT (1837. - 1893.)
- novinar, TOMISLAV, nogometaš, TOMISLAV i odvjetnik, TOMISLAV

Zanimljivo je da zagonetača s prezimenom Božić nema.

Božićko

Oznake: Prezimena

Božićna čestitka

24.12.2016.

Poštovani blogovski prijatelji rimokatoličke vjeroispovijedi!

Čestit vam Božić i Isusovo porođenje i veliko hvala što pratite blog Deseta umjetnost - enigmatika!



Čestitar

Oznake: blagdani, vjera, čestitke

Badnjak

23.12.2016.

BADNJAK je dan uoči Božića. Za rimokatolike jedan je to od obvezatnih dana posta i nemrsa. U mojemu kraju riba nije dijelom pučke tradicije. Kod nas je na badnjačkom blagdanskom stolu obvezatan krumpir pečen u ljusci i grah skuhan na ulju te kiseli kupus kao prilog.
Badnjaku se najviše raduju djeca. Ona, naime, od ranih jutarnjih sati obilaze domove rodbine, susjeda i prijatelja i dobivaju poklone - čokolade, bombone, jabuke, igračke i novac. A prije nego li nam je došao Zapad djeca su morala pjevati kako bi zadobila naklonost domaćina i odobrovoljila ga za darivanje. Taj se običaj zove kvocanje.

PJESMA ZA KVOCANJE* I

Ko – ko – koko – da,
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
za veliku jabuku!

PJESMA ZA KVOCANJE II

Ko – ko – koko – da
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
baba na šljiviku,
a djed na torabi*
'oće babu da zgrabi!

PJESMA ZA KVOCANJE III

Ja sam doš'o na dva točka
da vam budem prva kvočka*.
Ja sam doš'o priko mora
da mi date šaku or'a.
Ja sam siš'o sa planine
podajte mi i slanine,
a tamo je jako zima –
naspijte mi lončić vina.
Ja sam stig'o od ovaca
pa mi dajte i novaca.
Na planini vjetar vije
naspijte mi i rakije!

Najbogatije darove dobivala su djeca koja prva nekomu dođu - prve kvočke. Obiljem poklona darivano je unuče koje je prespavalo kod bake i djeda i na Badnjak ujutro zapalilo prvu vatru. To se unuče zove položaj. Ja nikada nikomu nisam bio položajem, jer su obje moje bake i obadva djeda umrla prije nego sam se rodio.

Položaj

Oznake: blagdani, vjera

Markov prilog

22.12.2016.

Nekoliko pojmova s malim brojem samoglasnika

EIAO – Otok u Francuskoj Polineziji u otočju Marquises (četveroslovni pojam sastavljen isključivo od samoglasnika)

IAIES – Argentinski pijanist i skladatelj, Adrian (petoslovno prezime s četiri samoglasnika)

SAID AOUITA - Proslavljeni marokanski trkač na dugim stazama (čovjek sa sedam samoglasnika u imenu i prezimenu)

OUABAIN – Otrovni glikozid (G-strofantin), 7 slova i samo 2 samoglasnika

OUTAOUAIS – Regija u zapadnom Quebecu (9 slova a samo 2 samoglasinika)

OUAGADOUGOU – Glavni grad Burkine Faso (11 slova od čega samo tri samoglasnika)

Marko Mihaljević

Oznake: samoglasnici

ESAD

21.12.2016.

Četveroslovno ime ESAD u našim se križaljkama u većini opisuje kao "ime sarajevskoga skladatelja Arnautalića". Arnautalić (1939.) pokrenuo je 1967. sarajevski glazbeni festival Vaš šlager sezone. Ovo se ime također može opisati i kao "ime hrv. književnika Jogića (Prijedor, 1941., Mrtvi vlak – roman)", kao "ime hrvatskoga crtača stripova Ribića (1972.) ili kao "ime hrv.-bh. mislioca i sociologa Ćimića (1931.)". Sva trojica su dostatno poznati da bi završili u opisima naših križaljaka. Inače, ime Esad izvedeno je iz turskoga pridjeva "asad" - vrlo sretan.

Imenoslovac

Oznake: Četveroslovi

Bio je Božić 1981.

20.12.2016.

Vojsku bivše Jugoslavije služio sam od početka listopada 1981. do sredine rujna 1982. po načelu 12 + 3 na koje su pravo imali oni s upisanim fakultetom. Postrojbom strjeljačkoga pješaštva u Jastrebarskome, u kojoj bijah i ja, zapovijedao je makedonski poručnik imenom Makedon Stefanovski. Te 1981. na Badnjak snijeg je zameo cijelo Jastrebarsko, da bi na Božić kiša lila kao iz kabla i naravno na vojnomu poligonu napravila bljuzgavicu po kojoj su se jedva kretali i tenkovi. I po takvomu nevremenu poručnik nas je izveo na taktičku vježbu. Pjesmu u prozi koju možete pročitati napisao sam te večeri prije gašenja svjetala.

Moj Božić u JNA

Jastrebarsko kod Zagreba.
Petak je popodne.
Pljušti iz neba i zemlje.
Idemo na taktičku vježbu.
Ja sam u napadu.
Padam i dižem se
i tako nebrojeno puta.
Nigdje mojega Šimuna Cirenca da mi pomogne.
Svršavam mokar do gole kože,
blatnjav od glave do pete
i s puškom koja ne može opaliti.
A bio je Božić
Ljeta Gospodnjega 1981.

Nedjeljko Nedić

Oznake: pjesništvo, N. Nedić

Uvišestručenice

19.12.2016.

Kada se neko slovo, dvoslov, troslov, slog ili riječ dvaputa ponavlja u nekomu nazivu ili pojmu onda je to anadiploza (udvojenica). Sukladno tomu anatriploza je utrojenica, anakvadriploza učetverojenica, anapentaploza bila bi upeterojenica. Sve takve pojmove nazvao sam UVIŠESTRUČENICE (anamultiploze). Udvojenica je naravno najviše. Za ovaj prilog izdvojio sam naziv uspješnice legendarnoga švedskoga pop sastava ABBA iz 1975. koji glasi

I DO, I DO, I DO, I DO, I DO

ABBA - I do, i do, i do, i do, i do

Ovaj tip uvišestručenice nazvah dvorječna upeterojenica. Znate li vi koju uvišestručenicu?

Sakupljač

Oznake: uvišestručenice

Općina Gradište

18.12.2016.

GRADIŠTE je mjesto i istoimena općina sjeverno od Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prostire se na 5.756 ha. Broji oko 3.500 stanovnika koji sami sebe zovu Gradištancima (književni naziv glasio bi Gradištani). Prva škola u Gradištu djelovala je od 15. siječnja 1831. Zaštitnik sela i općine je sv. Franjo Asiški kojemu je i posvećena župna crkva.



U Gradištu je 1947. osnovan nogometni klub „Slavonac“, a 2002. tekvando klub „Sokol“. Tamošnji KUD zove se „Seljačka sloga“, dom za stare i nemoćne je „Svjetlost“, dok je etnokuća naziva „Snašini kućari“. Najpoznatiji Gradištanci su svećenik i ilirac Mato Topalović (1812.-62., Tamburaši ilirski – stihozbirka), književnik i stilističar Krešimir Bagić (1962., Rječnik stilskih figura), pjevač i skladatelj Šima Jovanovac (1952., Bećarska škola), pučki književnici Antun Jovanovac, Mato Mandić, Pavao Varnica i Ilija Dretvić i književnik Ivo Mijatović Ico (1969., Muke po Andriji – roman).

Susjed

Oznake: zemljopis

Države svijeta (7) - ARGENTINA

17.12.2016.

Argentina je po površini od 2.780.092. km2 i prema broju stanovnika od oko 43 milijuna druga u Južnoj Americi. Na sjeveru graniči s Bolivijom, Paragvajem, Urugvajem i Brazilom, a na zapadu i jugu sa Čileom. Neovisnom državom je od 1916. Teritorijalno je podijeljena na 23 pokrajine i jzaseban federalni okrug glavnoga i najvećega grada Buenos Airesa. Istočni dio Ognjene zemlje posebna je pokrajina eksteritorijalna od matice zemlje čilskim ozemljem.



Veliki gradovi su još Cordoba, Santa Fe, Rosario, La Matanza, Mendoza, La Plata, Moron, San Miguel de Tucuman, Lomas de Zamora, Mar del Plata, Quilmes, Lanus i General San Martin. Najviši vrh Argentine je Aconcagua (6.959 m) koji je i najviši na kontinentu. U riječni sustav La Plate na sjeveroistoku utječu Parana, Paraguay i Urugvay, dok su ine veće rijeke Colorado, Chubut, Rio Negro i Chico. Jezera su na području Anda i u pokrajini Buenos Aires. Valuta je argentinski peso koji ima 100 centava. Službeni jezik u Argentini je španjolski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (11) - KRIŽALJKE S VIŠE SREDIŠNJIH BJELINA


Radi se o križaljkama s bjelinom u sredini iz koje izlaze još četiri bjeline. U sastavljanju takvih vrsta križaljaka posebice se istaknuo Varaždinac Stjepan Tumpić čije dvije nudim kao ogledne primjerke. Rijetke su, ali ih sigurno ima još.



(Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 739, 3. VI. 2006., str. 17, križaljka s bjelinom 7 x 5, 6 x 6, 8 x 5, 6 x 7 i 5 x 8)



(Stjepan Tumpić, Feniks broj 382, 30. VII. 2009., str. 7, križaljka s bjelinom 5 x 9, 6 x 8, 7 x 7, 8 x 6 i 9 x 5)

Rekorder

Oznake: S. Tumpić, Kvizorama, Feniks, bjeline, križaljke

Moja nova knjiga


PUČKI KALENDAR LJETA GOSPODNJEGA 2017. moja je nova knjiga objavljena danas. Radi se o godišnjaku s pregledom događanja iz Županije Posavske i okolice u razdoblju 1. prosinca - 2016. - 30. studeni 2017. te s još nekoliko povijesnih priloga. Namijenjena je uglavnom lokalnome tržištu. Naslovnicu knjige možete vidjeti.



Autor

Malo, ali slatko (11) - KRNJA i PROŠIRENA SLOGOVNA ČETVORINA 4 X 4

16.12.2016.

Radi se o slogovnim opetovnim likovima koji imaju manje ili više od 16 polja koliko ih je u slogovnoj četvorini 4 x 4. Kao primjere donosim njih četiri.



(Jugoslav Harapin, Rebus iz 1945., Vjesnikov kviz broj 147, 5. X. 1977. i broj 287, 16. II. 1983.)



(Nedjeljko Nedić, Feniks broj 139, 6. IV. 2000., str. 22)



(Jozo Boban, Križaljka kviz broj 234, travnja 2002., str. 21)



(Pero Galogaža, Superfeniks broj 44, 23. III. 2006., str. 1)

Enigmoznalac

Oznake: slogovne četvorine, J. Harapin, Ne. Nedić, P. Galogaža, J. Boban, Superfeniks, Križaljka kviz, Feniksov kup, rebus, Vjesnikov kviz

Tužna obljetnica

15.12.2016.

TOMISLAV PEJIĆ

(Sovići kod Gruda, 18. rujna 1957. - Subocka kod Lipika, 15. prosinca 1991.)



Na današnji je dan, 15. prosinca 1991., prije 25 godina poginuo hrvatski branitelj pripadnik 151. samoborske brigade HV-a, zagonetač, urednik, novinar, filmofil, aforist i publicist Tomislav Pejić.

Rodio se u Sovićima kraj Gruda u BiH 18. rujna 1957. Komparativnu je književnost diplomirao 1987. u Zagrebu s radom "Stihovne zagonetke u hrvatskoj književnosti". Objavio je dvije knjige s filmskom tematikom - "Filmovnica" (1986.) i "Oscari, Palme, Lavovi" (1988.).

Prvi enigmatski rad, križaljku, objavio je u Skandi Čvoru 1979. Jedan je od osnivača EK "Ero" iz Mostara. Surađivao je u svim Čvorovim i Džokerovim listovima, Orbisu, HiK-u, Eureci, Sfingi, Vjesnikovu kvizu, Vikendu, Vjesniku, Glasu Slavonije, Glasu Istre i Samoborskim novinama. Uređivao je Čvorov "Pop skandi", zagonetačko-enigmatski bilten "ZA" i bio jedan od urednika Kviza.

Prošlo je punih 25 godina, a sjećanja na Tomislava Pejića ne blijede. Njemu posvetih svoju knjigu "Sužavaljka i abecedni klin" iz 2004.

... "Misli zastanu i vraćaju se, riječi ne idu ... Promišljamo zajedničke trenutke, planove, uzdanja ... Pavle ispisuje anagram: PLAMTI SVIJEĆO i pamti"! (In memoriam Borisa Nazanskoga iz Vjesnikova kviza broj 620 od 25. prosinca 1991. ponovljen u Kvizorami broj 1289 od 17. prosinca 2016., str. 3)

Kolega

Oznake: T. Pejić

Rijetka imena (17) - ELIN


ELIN je ime grčkoga podrijetla. Izvedeno je od glagola "eilyio" - pokrivati, zaogrtati. Pronađoh dvije poznate osobe toga imena: bugarski književnik ELIN PELIN (pravim imenom Dimitar Ivanov Stojanov, 1877.-1943.) i bivša islandska skijašica supruga našega Ivice ELIN KOSTELIĆ (r. Arnarsdottir,1985.).



Imenko

Oznake: imena

Kriptogramka s 25 dvoslova

14.12.2016.



Križaljka koju vidite naslovljena je s "Božićna kriptogramka velemajstora Zdenka Ćavara" i objavljena je u Kviskoteci broj 1127 od 16. XII. 2016. na str. 24 (Kviskoteka se na kioscima nađe već srijedom iako je svaka datirana na petak). U njoj je čak 25 dvoslova (14 vodoravno i 11 okomito) od kojih se dva ponavljaju (AP i SA), koji su "krivcem" što se na čak 7 mjesta mogu upisati dva različita slova, što je u kriptogramkama nedopustivo (LEVA- DEVA, NJARI - HARI, RIU - RIS, MOKA - ROKA, RARA - RAMA, ESRA - ESMA i NJAKA - HAKA)! Ja sam ju riješio, pokušajte i vi!

Enigmokritik

Oznake: Z. Ćavar, kriptogramke

Moji novi zidni kalendari


Ovih sam dana objavio tri nova zidna kalendara. Sva tri su formata nešto većega od A-4, u boji su i s 14 listova.







Nakladnik

Oznake: publicistika, N. Nedić

Inačice križaljaka (10) - ZALJUBLJENE SKANDI


Riječ je o brojčanici s opisima samo za okomite pojmove. U objema skandinavčicama obrojčeno je po nekoliko polja. Slova u njima daju konačne odgonetke koje su tematski povezane. Novitet je to Krune Matića najprije objavljivan u Kvizorami pod nazivom Zaljubljene križaljke. Njegov je naziv Boris Nazansky premetnuo ovako: NEK' ZBIRKA LJULJA ŽENE! (Kvizorama broj 254, 15. II. 1997., str. 3).



(Kruno Matić, Križaljka kviz broj 223, kolovoza 2001., str. 16)

Enigmoznalac

Oznake: K. Matić, Križaljka kviz, Kvizorama, B. Nazansky

Sretan imendan (6) - LUCIJA

13.12.2016.

SVETA LUCIJA jedna je od najpoznatijih svetica. Skoro sve što se zna o njoj plodom je legenda. Jedino je pouzdano da je živjela koncem III. i početkom IV. st. i to vjerojatno u Siracusi na Siciliji i da je tamo i podnijela mučeništvo. Bila je iz imućne obitelji, ali je bogatstvo razdijelila siromasima i posvema se predala Bogu.



Prema legnedi sama si je iskopala oči kako je mladići ne bi salijetali. U svojoj boli pravila je stočić, ali ga nikada nije završila. Stoga u narodu postoji izreka: "Rasteg'o ti se pos'o k'o svete Lucije stočić". Pučka praznovjerica veli da stočić koji bi ste izradili trebate ponijeti na polnoćku i tijekom Svete mise stati na njega. Tkogod bi se okrenuo, ima nečastivog u sebi.

Upravo na njezin blagdan, 13. prosinca, mladići i djevojke trebaju na zasebnim papirićima ispisati i pohraniti po 13 ženskih, odnosno muških imena. Svakoga dana, ali bez gledanja, moraju odbacivati po jedan listić. Preostali moraju pogledati na Božić i taj bi morao biti njihov izabranik ili izabranica. Još se jedna praznovjerica vezuje uz današnji blagdan. Naime, u jednu bočicu večeras morate uliti malo tekućine i tako sve do polnoćke kada bi bočica trebala biti puna. Napunjenu bočicu ponesite sa sobom na polnoćku i potrudite se da izađete među prvima da bi ste pred crkvenim vratima izlili tekućinu iz nje. Ona(j) tko bi poskočio vještac je ili vještica.

Na svetu se Luciju od davnina sije žito koje će se tijekom božićnih blagdana nalaziti na stolu prilikom objedovanja. Brojanice sv. Lucije, pak, otkrivaju nam kakvo će vrijeme biti sljedeće godine prema sljedećmu načelu - kakvo vrijeme bude 13. prosinca bit će u siječnju i tako dalje.

Ime Lucija potječe od lat. pridjeva "lucius" - svijetao. Prema tomu Lucija i Svjetlana su zapravo imenjakinje. Zagonetačice s tim imenom nema, ali u Kviskotekinoj redakciji radi novinarka Lucija Kapural kojoj, kao i svima drugima koji danas slave imendan, želim sve najbolje. Posebno izdvajam sve stanovnike karipske otočne državice Svete Lucije.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

U spomen (1) - VLADIMIR KUTEROVAC


dr. sc. VLADIMIR KUTEROVAC

(Mali Vuković kod Slunja, 8. rujna 1936. - Zagreb, 11. prosinca 2016.)

U nedjelju, 11. prosinca 2016. u Zagrebu je u 81. godini života preminuo velikan hrvatskoga zagonetaštva velemajstor Vladimir Kuterovac. Njegovom smrću hrvatska je enigmatika ostala bez jednoga od svojih najistaknutijih članova.

Kuterovac je studij elektrotehnike završio u Zagrebu na tamošnjemu Elektrotehničkome fakultetu (budući FER) na kojemu je i magistrirao i doktorirao. Nagradu "Nikola Tesla" za znanstveno-istraživački rad dobio je još 1974., dok je Zlatnom diplomom FER-a nagrađen 2013. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Končaru.

Burnim enigmatskim vodama plovi od 13. rujna 1952. kada mu je u Rebusu objavljena prva zagonetka - zbrajaljka. Iskušao se u skoro svim enigmatskim vrstama, ali su mu najdraže ipak bile tzv. male zagonetke poput premetaljke, zbrajaljke, pomicaljke i dr. Njegova postignuća u računskim zagonetkama i premetaljkama vrijedna su divljenja. U Vjesnikovu kvizu i Kviskoteci uređivao je i vodio rubriku "Malo je lijepo". Bio je članom Kvizova Savjeta i Suradničkoga vijeća Kvizorame. Naslov zagonetačkoga velemajstora nosi od 1976. Špicerovom nagradom za članak o konjićevu skoku nagrađen je 1975., 2003. skupa je s Rajkom Ricijašem osvojio Memoriajl Pavle-Libran, a 2014. ovjenčan je Kviskotekinim Zlatnim kviskom.

Sprovod dr. sc. vm Vladimira Kuterovca je sutra u Slunju. Počivao u miru Božjem.

Kolega

Oznake: V. Kuterovac

Skandinavka iz Glasa Slavonije

12.12.2016.

Zahvaljujući Jovanu Nediću objavio sam nekoliko križaljaka u Glasu Slavonije. Evo jedne od njih.



(Glas Slavonije od 20. siječnja 2008.)

Sastavljač

Oznake: N. Nedić, skandinavke

Zagonetke iz Nade (6)


Još uvijek smo u 1895. Šesti broj datiran je na 15. ožujka. Na stranici 120. objavljene su svega dvije zagonetke.





Napominjem da je četvorna zagonetka Elze pl. E. zapravo čarobna četvorina 5 x 5, vjerojatno prva na ozemlju koje je nekoć zauzimala SFRJ i jedna od prvih, ako ne i prva na svijetu. Obje zagonetke točno su odgonetnuli Josip Ćurić i Ante Ninić iz Vareša, Andrija Rajner iz Maglaja te Leon Finci i Ivan Thau iz Sarajeva.

Enigmopovjesnik

Oznake: nada

Zagonetna poezija (4) - VJEKOSLAV STIPIĆ

11.12.2016.

VJEKOSLAV STIPIĆ (Gradac, 5. Vsvibnja 1929. - Split, 29. siječnja 1996.) – Liječnik po struci a zagonetački pjesnik po hobiju. Surađujući u Čvorovim izdanjima, Vjesnikovu kvizu, Križaljki kvizu i Kviskoteci stvorio je na desetke antologijskih stihovnih zagonetaka u što se možete uvjeriti čitajući ih.

Trostruka premetaljka

Požar hara obroncima
bosanske planine,
iskra vatre razbuktale
pršti u visine.
Oganj guta šumu staru,
plamen stabla liže,
gusti dim i miris gara
do nizine stiže!

(Čvor i Zoran Radisavljević „Svet anagrama“, Divit, Beograd, 2004., str. 104)

Notturno (niz mijenjaljki)

Usred mrkle, tmurne noći
pune mira i tišine
vlada _ _ _.
Tek odjednom o ponoći
oglasi se sa zidine
sove _ _ _.
Njoj se javi s drugog kraja
poput jeke iz planine
malen _ _ _.
Iz čistara, šumskog gaja
iskočio iz jazbine
gladan _ _ _.

Prestraši ga šumska graja
pa odjuri u daljine,
sve utihnu, sve se smiri
posvud noćni mir se širi.

(Vjesnikov kviz broj 291, 13. IV. 1983.)

Četverostruka premetaljka

IVANKA je čudna cura
i navadu lošu ima
u KAVANI kada sjedi
namiguje redom svima.
Konobaru prigovara,
NI KAVA joj dobra nije,
ponaša se k'o NAIVKA
čas se ljuti, čas se smije!

(Vjesnikov vkiz broj 295, 8. VI. 1983.)

Spajaljka – čahura

Govedo na pašu goni
stari ujo u cik zore.
Podaleko već su stigli
na obronke zelen-gore,
kraj sutjeske što kanjonom
bučno teče preko stijenja.

Al' ne prođe ni pol dana
već se vrijeme mijenja,
oblaci se mrki kupe,
nevrijeme se sprema.

Odasvuda grmi, sijeva,
a zaklona nigdje nema.
Nema druge – treba poći
brže - bolje s paše kući
jer skoro će k'o iz kabla
padat' kiša i grad tući!

(Vjesnikov kviz broj 297, 6. VII. 1983.)

Dvoslovni akrostih

Sred bučne noći pune veselja
eto vam Nova svečano stiže.
Našim srcima prepunim želja
nosi nagrade, darove niže ...
Vatrometi slavlja svuda se ore,
golema radost noćas vlada,
dižu se čaše, zdravice zbore,
najljepši par su: Sreća i Nada!

(Vjesnikov kviz broj 335, 19. XII. 1984.)

Bračna idila (mijenjaljka, premetaljka, čahura)

Dodir ruke moje žene
dovoljno je jak,
uzbudljiv je, pa za mene
pobude je znak.

Srce lupa, brže kreće
u kolanje krv,
pojavi se plamen sreće,
žarke strasti crv.

Ženine su slatke riječi,
kao cvrkut zvone,
zanosne su, moram reći,
ljubavi nam spone.

(Vjesnikov kviz broj 375, 2. VII. 1986.)

Premetaljka

TIHO SJA na oltaru
u božanskom žaru
simbol Krista.
Ljubav čežnju budi
u vjernika, dobrih ljudi
srca čista.

(„Libar Vjekoslava Stipića“, Križaljka kviz broj 6, 18. XI. 1994.)

Indirekt s premetaljkom

JUPITER

Ispred kipa rimskog boga
prosjak sjedi, moli.
Glad i stradanja mnoga,
nevolje i boli
učiniše svoje.
Nije čudo da se djeca
k'o nakaze njega boje!

(„Libar Vjekoslava Stipića“, Križaljka kviz broj 51, 29. IX. 1995.)

Enigmoznalac

Oznake: V. Stipić, stihovne zagonetke

Ocjene i poredak FZM-a 2016.

10.12.2016.

Varaždinski zagonetački klub "VAZAK" od 1986. priređuje bijenalnu priredbu Fallerov zagonetački memorijal u spomen na velikana hrvatskoga zagonetaštva, dirigenta i skladatelja Nikolu Fallera (1862.-1938.). U okviru FZM-a od 1988. dodjeljuje se Plaketa Nikola Faller i diploma Nikola Faller za dvije najuspješnije inovacije objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima. Na ovogodišnji FZM pristigla je 21 inovacija od 9-erice autora: Nedjeljko Nedić (10), Alfredo Ivankov (3), Boris Babić (2) te Darko Galić, Filip Karačić, Mladen Marković, Luka Pavičić, Damir Ruk i Stjepan Varaždinac (po 1). Organizator je nedavno objavio ocjene tročlanoga žirija u sastavu Pero Galogaža, Boris Nazansky i Ivan Čotić te poredak, koji je objavljen i u 572. broju Feniksa.

1.) Stjepan Varaždinac, saćasta piramida - 22 boda (Feniks 521)
2.) Alfredo Ivankov, slovna školica . 19 bodova (Feniks 517)
3.) Darko Galić, Skrivene devetke - 18 bodova (Feniks 546)
4.) Nedjeljko Nedić, nizaljka - 17 bodova (Feniks 500)
5.) Boris Babić, razotkrivanje desetosmjerke - 16 bodova (Feniks 524)
6.) Damir Ruk, zrcalna sinonimka - 15 bodova (Feniks 528)
7.) Filip Karačić, antieho rebusi - 14 bodova (Feniks 498)
8.) Nedjeljko Nedić, slogovna stihovna potiraljka - 9 bodova (Kvizorama 1215)
9.-10.) Boris Babić, abecedna križanica (Feniks 499) i Luka Pavičić, trobojnica-rimljanka (Feniks 501) - po 7 bodova
11.-12.) Alfredo Ivankov, istoinicijalna osmosmjerka (Feniks 508) i Mladen Marković, akroskandinavka (Feniks 533) - po 6 bodova
13.) Nedjeljko Nedić, jednovokalna potiraljka (Feniks 547) - 5 bodova
14.) Nedjeljko Nedić, diferencijal - 3 boda (Kviskoteka 1005)
15.) Nedjeljko Nedić, jednovokalna kriptogramka - 1 bod (Feniks 534)
16.) Alfredo Ivankov, kombinirana inicijalna osmosmjerka (Feniks 542) i Nedjeljko Nedić (varijacije ispunjaljki, Feniks 538, inačice magičnih likova, Feniks 525, potiraljka bez "A", Kvizorama 1043, ključanica, 50 skandi 500 i osmopriča, Feniks 496) - bez bodova

Na odgonetanje vam nudim sve novitete koji su osvojili više od 10 bodova.



(Stjepan Varaždinac, Feniks broj 521, 25. XII. 2014., str. 22)



(Alfredo Ivankov, Feniks broj 517, 30. X. 2014., str. 22)



(Darko Galić,Feniks broh 546, 10. XII. 2015., str. 22)



(Nedjeljko Nedić, Feniks broj 500, 6. III. 2014., str. 22)



(Boris Babić, Feniks broj 524, 5. II. 2015., str. 22)



(Damir Ruk, Feniks broj 528, 2. IV. 2015., str. 22)



(Filip Karačić, Feniks broj 498, 6. II. 2014., str. 22)

Sudionik

Oznake: FZM

Enigmatski časopisi u zagonetkama (15) - NSU


NOVA SOMBORSKA UKRŠTENICA - Prvi broj bio je podlistkom Somborskih novina od 29. studenoga 1989., kao i ostala četiri. Bila je sljednicom Somborske ukrštenice, čijih je 8 brojeva izašlo u drugoj polovici 1958., pa su njezini brojevi bili 1 (9), 2 (10), 3 (11), 4 (12) i 5 (13).



Urednik časopisa bio je Radislav Marinković. Tiskan je na latinici i ćirilici s radovima na ekavici i ijekavici. Većina sastavaka djelo je članova ED "Dr. Đorđe Natošević" iz Sombora.

Križaljčica - konačnica



Vodoravno: 1.) Duguljast kruh, vekna (njem.), 2.) Svetac zaštitnik grada Siska, 3.) Urugvajski nogometaš, Alvaro, 4.) Paket, pošiljka (tal.)
Okomito: 1.) "Težak" na trošenje novca, 2.) Stari naziv Kalinjingrada u Rusiji, 3.) Jezero u Abhaziji, 4.) Multimedijalna knjižnica u norveškome gradu Bergenu, 5.) Izvoran naziv trilera Davida Wunderlicha iz 2012., 6.) Indijski novčić.

Slova iz kućica s brojevima sada napišite ispod brojeva ključa pa će te dobiti naziv časopisa iz uvoda od čijih je 15 različitih slova i sastavljena ova križaljčica.

1 2 3 4 5 2 6 7 2 8 5 9 4 10 9 8 11 12 13 1 14 15 4


Nene

Oznake: R. Marinković, Nova somborska ukrštenica

Imena višnje

09.12.2016.

Novi film Branka Schmidta IMENA VIŠNJE, s Ivom Gregurevićem i Nadom Đurevskom, ponukao me je na traženje imena koja su istodobno i nazivi voćaka. Evo ih nekoliko:

DUNJA LANGO (Figenwald, Puletić, 1941,-2015.), televizijska voditeljica
DUNJA KNEBL, etnopjevačica
JAGODA KALOPER glumica (1947.-2010.)
VIŠNJA MIŠIN, novinarka
VIŠNJA STAHULJAK, književnica (1926.-2011.)
VIŠNJA MACHIEDO, pevoditeljica (1940.-2013.)
TREŠNJA ŠARČEVIĆ, instruktorica joge u zgb. Tara centru

Sigurno znate još neku Višnju, Jagodu, trešnju i Dunju, ali znate li zove li se netko jabuka, kruška, avokado, kivi, mango, breskva, kajsija, marelica, šljiva, orah, smokva, limun, naranča itd ...?

Zanimljivko

Oznake: imena, film

Poznati zagonetači (33) - VLADIMIR KUTEROVAC

08.12.2016.

VLADIMIR KUTEROVAC

(Mali Vuković kod Slunja, 8. rujna 1936. - Zagreb, 11. prosinca 2016.)



Doktor tehničkih znanosti, elektrotehničar, doajen i velemajstor hrvatskoga zagonetaštva i jedan od najboljih premetaljkaša u povijesti. Samoga je sebe premetnuo u: MALO VRCKAVI ERUDIT! (Kvizorama broj 1076, 17. XI. 2012.) i VOLIM KVADRAT I CURE (Feniks broj 573, 22. XII. 2016., str. 4). Prvi rad. zbrajaljku, objavio je u Rebusu od 13. rujna 1952. U sljedećih 65 godina plodonosnoga rada brojka objavljenih sastavaka iznosi mu oko 15.000.

Antologijski anagram

KRISTOVA SJEMENIŠTA!

Na ovome mjestu, potrebno je znati,
posebno se štuje Isusova mati!

(Kviskoteka broj 757, 14. VIII. 2009., str. 4)

Premetaljka s izmjenom

KONJSKA SILA

U primorskom našem mjestu
već su mnoge trke bile
uz učešće takmičara
tek od jedne konjske sile.

(Enigma broj 466, 1963.)



(Kviskoteka broj 429, 22. XI. 2002., str. 15)

Glazbena zbrajaljka

ROSSINI
+KLAVIRI
KANTATA

Ključ: 763015467 – 48582598

(Vjesnikov kviz broj 1, 1972.)



(Vjesnikov kviz broj 70, 23. X. 1974.)

Palindromne rečenice

ZOVU NAS AHIL I HASAN U VOZ
MAJA SA NEDOM ODE NA SAJAM

(Sfinga broj 1, 1966.)



(Čvor razbibriga broj 154, 18. VIII. 1973.)

Surađivao je u Rebusu, Enigmi, Problemu, Zagonetki, Sfingi, Vjesnikovu kvizu, izdanjima Čvora, Križaljki kvizu, Izazovu, Feniksu, dok je danas aktivan u Kvizorami i Kviskoteci. U Vjesnikovu kvizu, od broja 576 (20. II. 1991.) do broja 645 (17. VI. 1992.) uređivao je i vodio rubriku „Malo je lijepo“ s kojom je nastavio u Križaljki kvizu od 1. do 85. broja od 13. X. 1994. te u Kviskoteci u kojoj je i danas redovitom rubrikom. U Kvizorami, pak, imao je rubriku „Logogrifni anagrami kojih se Kumir ne srami“.



(Kvizorama broj 969, 30. X. 2010.)







(Kvizorama broj 1076, 17. XI. 2012.)



(Vjesnikov kviz, 1991.)

Njegove omiljene zagonetke su premetaljke, zbrajaljke, sve druge male zagonetke i opetovni likovi.

Znanstveno-kulturna ustanova (premetaljka)

NAUKA JE DOSTOJANSTVENOST MISLI, A MUZIKA GENIJA!

(Kviz broj 67, 1974.)



Premetaljčica

Dalmatinsko slatko vino, ljudi,
u meni ŠPORKE misli probudi!

(Kvizorama broj 1076, 17. XI. 2012.)

Premetaljke

ŠTOVANO DRUGARSTVO
KOTA PREKRASNIH ALGI
ZAPIS POŠTARA
TAMA DINARSKOGA ZLA
JA GLEDAM RENOIRA

(Kviskoteka broj 861, 9. IX. 2011.)



Naslov zagonetačkoga velemajstora dobio je 1976. Špicerovom nagradom ovjenčan je 1975. za raspravu „Konjićev skok“. Skupa s Rajkom Ricijašem osvojio je 2003. Memorijal Pavle-Libran, a 2014. nagrađen je Kviskotekinim Zlatnim kviskom.

Pomicaljka (šest imena)

PRESAVIJANJE
MORAVAC
NIKOLAC
PLANINKA

(Čvor razbibriga broj 121)



Na dan žalosti (slogovna premetaljka)

ZASTALA: VALJA NA POKOP!

Euroanagram

ZA KURS E POJEDINACA

(Kviskoteka broj 429, 22. XI. 2002., str. 15)

Pomicaljka (pet životinja)

PEROLAKA
PISAROVINA
OPASAVANJE

(Vjesnikov kviz broj 641, 20. V. 1992.)

Račja rečenica

KULINAR I LOVAC IVICA VOLI RANI LUK!

Ljubitelj je dobre hrane
i to gladan – s obje strane!

(Vjesnikov kviz, 1992. i Kvizorama broj 1076, 17. XI. 2012., str. 43)

Radove je ponekada potpisivao pseudonimima od kojih su najpoznatiji Kumir i Sosko. S Josipom Štifterom više je godina zajednički stvarao računske zagonetke.





(Kvizorama broj 1076, 17. XI. 2012., str. 43)

Glazbena premetaljka

MALKO ZAGROBNA

(Kviskoteka broj 420, 22. XI. 2002., str. 17)

Stvorio je više novih zagonetaka, Dvije možete vidjeti i odgonetati.



(Kviskoteka broj 420, 20. XI. 2002.)



(Čvor razbibriga broj 268, 2. X. 1976., str. 7)

Bežično zatupljivalo (premetaljka)

BLENTOFILNO IME

(Kvizorama broj 1145, 15. III. 2014., str. 31)

Krnji glazbeni anagram

SVIRALO

Iskusan političar (k=p)

RIMOKATOLIK

(Vjesnikov kviz broj 643, 3. VI. 1992.)

Premetaljka iz drevnog Egipta

VISOK KIP – POEMA RADA

(Vjesnikov kviz broj 165, 14. VI. 1978.)

Palindrom

NE SRAMOTIM SE S MITOM – ARSEN

(Razonoda miliona iz 1974.)

Sudjelovao je na nekoliko Susreta zagonetača Jugoslavije i Izleta u nepoznato Vjesnikova kviza.

Narodna poslovica (anagram riječi)

KAD TKO HOĆE, MOŽE; KAD PAK NE MOŽE, NE ČINI!

(Križaljka kviz broj 2, 25. II. 1993., str. 4)

Servise, otvori se (anagram)

ALIBABA IGRA TENIS!

(Križaljka kviz broj 8, 8. IV. 1993., str. 15)



(Križaljka kviz broj 8, 8. IV. 1993.)

Bio je članom izdavačkoga savjeta Vjesnikova kviza. U Kvizoraminome je suradničkom vijeću od njezinih početaka do danas. Živio je i stvarao u Zagrebu. Zaslužio je ne jednu, nego pet monografija.



(Kviskoteka broj 420, 22. XI. 2002., str. 17)



(Superfeniks broj 78, 25. IX. 2014., str. 115)

Enigmopovjesnik

Oznake: V. Kuterovac, Vjesnikov kviz, Kvizorama, enigma, Sfinga, Kviskoteka, Čvor razbibriga

Rijetka imena (16) - ČEJEN

07.12.2016.

Vjerovali ili ne ČEJEN je osobno žensko ime. Očigledno je fonetski oblik naziva sjevernoameričkoga indijanskoga plemena Cheyenne (Šajen). Tako se zove osječka redateljica i glumica ČEJEN ČERNIĆ (1982., Pratioci).



Zanimljivko

Oznake: imena

Čahura Gojka Mandića (reagiranje)


Premetajna čahura (odgonetka: 6)

Grčkom gorom, vidi čuda,
ruska rijeka sad krivuda!

(Ilija Ozdanovac)

Oznake: G. Mandić, čahure, I. Ozdanovac

Inačice križaljaka (9) - DIREKTIVKA


DIREKTIVKA - Varijacija skandinavke u kojoj su svi pojmovi opisani sa samo jednom riječju. Novitet je stvorio Dražan Šabić objavivši ga u zagrebačkome dvotjedniku "50 skandi".



(Dražan Šabić, 50 skandi broj 67, 19. I. 1996., str. 43)

Enigmoznalac

Oznake: D. Šabić, križaljke, 50 skandi

Države svijeta (6) - ANTIGVA I BARBUDA


ANTIGVA I BARBUDA otočna je državica u skupini Mali Antili na razmeđi Karipskoga mora i Atlantika. Okružena je otocima Guadalupe, Montserrat, Sveti Bartolomej i Sveti Kristofor i Nevis. Sastoji se od triju otoka: Antigve, Barbude i Redonde koja je nenaseljena.



Zahvaća površinu od 442 km2. Stanovnika je oko 70.000 od kojih je polovica u glavnome gradu St. John'su. Dva veća grada zovu se Codrington i All Saints. Po državnome uređenju to je parlamentarna kraljevina u okviru Commonwealtha. Neovisnost je proglasila 1. studenoga 1981. Valuta je istočnokaripski dolar koji ima 100 centa. Službeni jezici su kreolski engleski i engleski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Dvovokalne jedanaestice

06.12.2016.

Reagirajući na prilog "HRVATSKOST" (riječ od 10 slova sa samo dva samoglasnika) Boris Babić poslao je jedanaesticu takvoga tipa - STVRDNUTOST. Ja, pak, prilažem riječ ŠČVRSNUTOST. Znate li vi za neku takvu?

Zanimljivko

Oznake: jedanaestice

Popis križaljaka s bjelinom 5 x 13 iz hrvatskih enigmatskih časopisa


Zacijelo ste mislili da ih ima najviše 30-ak, no grdno ste se prevarili. Ima ih - 101! Zamijetite li pogrješku, ispravku ostavite u komentaru. Znate li za još koju, učinite isto. Unaprijed hvala na prinosima.

1.) Enes Gudić, Vjesnikov kviz broj 516, 27. XII. 1989., str. 7, križaljka (RASKOMADAVATI, ELEUTEROPOLIS, TANTALOVE MUKE, AVIOMEHANIČAR, REKRIMINIRATI)

2.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 9, 18. IV. 1992., križaljka (TRANSPIRIRATI, AUTOMOBILIZAM, KVALIFIKACIJA, MARIJANA RADEV, IRINA LEVITINA)

3.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 20, 22. VIII. 1992., križaljka (PRIMABALERINA, RADIKALIZATOR, AHILOVA TETIVA, TOTALITARIZAM, IRINA LEVITINA)

4.) Nedjeljko Nedić, Skandi čvor broj 840, 15. XI. 1993., poleđina (PONTONSKI MOST, ANTIDETONATOR, STOMATOLOGIJA, MARINA PERAZIĆ, AMINOKISELINE)

5.) Nedjeljko Nedić, Izazov broj 17, 3. XII. 1993., talijanka (RASTOVARENOST, ANTIDETONATOR, STERILIZATORI, TANITA TIKARAM, IRINA KIRILOVA)

6.) Ivica Maljković, Feniks broj 96, 13. VIII. 1998., str. 7, talijanka (TASMANOVO MORE, AVIOMATERIJAL, RESTIPELACIJA, ENTEROKOLITIS, STAROKATOLICI)

7.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 233, 8. IV. 1999., križaljka (ROMAN POLANSKI ARISTOTELOVAC, TERMODINAMIKA, AVIOMATERIJAL, KONSOLIDIRANJE)

8.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 484, 14. VII. 2001., str. 29, križaljka (MILOSKA VENERA, ARISTOTELIZAM, RASTOVARITI SE, ANTE BATINOVIĆ, STERILIZACIJA)

9.) Zdravko Žarković, Kviz broj 245, 2002., str. 11, križaljka (USPROPADATI SE, STRANI KAPITAL, KROMOTERAPIJA, VIROVITIČANIN, ANATOMIZIRATI)

10.) Nedjeljko Nedić, Superfeniks broj 32, 13. III. 2003., razmještajnica (MARKO STRAHIJA, ANTIDOLOROZUM, STERILIZIRATI, KOLONIJALIZAM, IRINA LEVITINA)

11.) Zdravko Žarković, Kvizorama broj 635, 5. VI. 2004., str. 32 i broj 1345, 13. I. 2018., str. 32, polupopisna (OBESPRAVITI SE, KONTRAMANEVAR, ANTROPONIMIJA, TERITORIJALAC, IVANOVA KORITA)

12.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 500, 2. VII. 2004., križaljka (OSIGURAVATI SE, JELENA DOMAZET, KLIMATOLOGIJA, VELIKI MALOVAN, IRINA KIRILOVA)

13.) Željko Jozić, Superfeniks broj 48, 22. III. 2007., str. 8, križaljka (ARAFURSKO MORE, VELIKI POGODAK, AMINOVI ROGOVI, RENE BITORAJAC, STERILIZIRANJE)

14.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 642, 17. IV. 2007., str. 5, križaljka (IVAN GENERALIĆ, RASKRVARITI SE, ANTIDETONATOR, STABILIZIRANJE, TANITA TIKARAM)

15.) Nedjeljko Nedić, Feniks broj 324, 10. V. 2007., križaljka (SLAVONSKA ŠUMA, KATARINA BARUN, AKADEMIZIRANJE, MATERIJALIZAM, PRIMOGENITURA)

16.) Željko Jozić, Feniks broj 332, 30. VIII. 2007., str. 7, križaljka (NABUKODONOSOR, STOJAN ARALICA, TOTALITARIZAM, ANATEMIZIRATI, VIRIBUS UNITIS)

17.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 804, 1. IX. 2007., str. 32, polupopisna (ODISEAS ELITIS, ZADIRKIVATI SE, ARISTOTELOVAC, RASTOVARIVATI, ANTIDETONATOR)

18.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 676, 4. I. 2008., križaljka (SLAVONSKA ŠUMA, KATARINA BARUN, AKADEMIZIRANJE, MATERIJALIZAM, PRIMOGENITURA)

19.) Nedjeljko Nedić, Superfeniks broj 52, 20. III. 2008., križaljka (NIKOLA KALINIĆ, ANALIZA RIZIKA, VIROVITIČANIN, IMOBILIZIRATI, SANJA JOVANOVIĆ)

20.) Božidar Šimundža, Feniks broj 348, 10. IV. 2008., str. 7, križaljka (TENISKI TERENI, ARISTOTELIZAM, RASTOVARIVATI, ANTIDIJARETIK, TEORETIZACIJA)

21.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 695, 16. V. 2008., str. 25, križaljka (NARKOTERAPIJA, SLAVKO SAKOMAN, KINESKA KUHINJA, ARISTOTELIZAM, RASTERETITI SE)

22.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 53, 26. VI. 2008., str. 8, križaljka (RASTOVARIVATI, ANTIDIJARETIK, ŠKOLSKI SATOVI, TANITA TIKARAM, IRINA LEVITINA)

23.) Željko Jozić, Feniks broj 355, 17. VII. 2008., str. 39, križaljka (KINOKLAVIRIST, ARISTOTELIZAM, RASTOVARIVATI, ISTARSKI GONIČ, STEPSKA LISICA)

24.) Božidar Šimundža, Feniks broj 357, 14. VIII. 2008., str. 39, križaljka (ROMAN POLANSKI, ARISTOTELOVAC. KONTAMINIRATI, ANTILOGARITAM, STAROKATOLICI)

25.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 715, 10. X. 2008., str. 31, križaljka (ARMIRANI BETON, TEORETIZIRANJE, ANTIDIJARETIK, STAROKATOLICI, TANITA TIKARAM)

26.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 728, 16. I. 2009., str. 25, križaljka (IVAN KAPISTRAN, SANTA CATARINA, ORVELIJANIZAM, STAROKATOLICI, TANITA TIKARAM)

27.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 56, 19. III. 2009., str. 8, križaljka (RADIOTERAPIJA, ARISTOTELIZAM, KONTAMINACIJA, AVIOMEHANIČAR, RASPOLOVITI SE)

28.) Željko Jozić, Kviskoteka broj 741, 17. IV.. 2009., str. 9, križaljka (SILIKONSKI KIT, AMAZONSKA RASA, NOVINSKI PAPIR, SVETA KATARINA, KITERONSKI LAV)

29.) Nedjeljko Nedić, Feniks broj 376, 7. V. 2009., križaljka (EKONOMSKA SILA, NADA MATOŠEVIĆ, IMOBILIZIRATI, GENERALIZATOR, MJEŠOVITA ROBA)

30.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 57, 25. VI. 2009., str. 33, križaljka (TOMISLAVA MIŠE, ARISTOTELOVAC, RASTOVARIVANJA, AVIOMATERIJAL, KATRANIZIRATI)

31.) Nedjeljko Nedić, Feniks broj 380, 2. VII. 2009., križaljka (MARIO CAMERINI, IVAN BOŽIČEVIĆ, RASTOVARIVATI, ANTIDIJARETIK, STOJAN ARALICA)

32.) Željko Jozić, Kviskoteka broj 759, 28. VIII. 2009., str. 31, križaljka (STAROKATOLICI, KOREPETITORIJ, AROMATERAPIJA, SIMONA GOTOVAC, KAUTERIZIRATI)

33.) Željko Jozić, Feniks broj 385, 10. IX. 2009., str. 78, križaljka (PANAZIJATIZAM, ALEJA VELIKANA, NOVINSKI PAPIR, SVETA KATARINA, KOREPETITORIJ)

34.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 58, 17. IX. 2009., str. 33, križaljka (RASPILAVITI SE, ANTIDETONATOR, MARKO VESELICA, ADMINSTRATOR, TEORIJA ISTINE)

35.) Boris Antonić, Kvizorama broj 925, 26. XII. 2009., str. 32, polupopisna križaljka (OPOREZOVANOST, VEGETARIJANKA, SLAVODOBITNIK, KARITATIVNOST, OTOLARINGOLOG)

36.) Božidar Šimundža, Feniks broj 399, 25. III. 2010., str. 7, križaljka (SIMPATIZIRATI, KRISTALIZATOR, RADIOLOKATORI, STAKLENI PAPIR, TALASOKRACIJA)

37.) Božidar Šimundža, Feniks broj 401, 22. IV. 2010., str. 7, križaljka (PREPORODITI SE, TENOSIVIVITIS, ASIMILIRATI SE, SPLITSKI KANAL, TEORETSKI REMI)

38.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 61, 24. VI. 2010., str. 8, križaljka (LUKAS PODOLSKI, ARISTOTELOVAC, RASPOLOVITI SE, ANTIDIJARETIK, MARKO VESELICA)

39.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 801, 25. VI. 2010., str. 31, križaljka (RADIOLOKATORI, STAKLENI PAPIR, KONTAMINIRATI, AVIOMATERIJAL, PETROKEMIČARI)

40.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 976, 18. XII. 2010., križaljka (OMER-PAŠA LATAS, PASTERIZIRANJE, ANTIDIJARETIK, STAROKATOLICI, NIKOLA KISANIĆ)

41.) Božidar Šimundža, Feniks broj 428, 19. V. 2011., str. 7, križaljka (ŠIME STRIKOMAN, ELEKTROMOTORI, TATARSKI JEZIK, AMERIKANIJADA, TANITA TIKARAM)

42.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 883, 17. II. 2012., str. 25, križaljka (KAMENA S RAMENA, ARIJAN KOMAZEC, NATISKIVATI SE, APOSTOLICITET, SANTA CATALINA)

43.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 69, 21. VI. 2012., str. 33, križaljka (APOSTOLICITET, DESTIMULIRANO, ANTIMETABOLIT, HARMONIZACIJA, AVIOMATERIJAL)

44.) Božidar Šimundža, Feniks broj 466, 15. XI. 2012., str. 39, križaljka (MIKOTOKSIKOZA, STARI SLATINIK, KOMENTATORICA, IVAN KATALINIĆ, KONTAMINACIJA)

45.) Božidar Šimundža, Feniks broj 469, 27. XII. 2012., str. 7, križaljka (ISPRELAMANOST, STAKLENI PAPIR, KINOOPERATERI, APOSTOLICITET, RASTEREĆIVATI)

46.) Božidar Šimundža, Feniks broj 474, 7. III. 2013., str. 7, križaljka (KARAKTEROLOZI, ADEMIR KENOVIĆ, KAMENA S RAMENA, ARIJAN KOMAZEC, DERACIONIRATI)

47.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 72, 14. III. 2013., str. 8, križaljka (STAKLARSKI KIT, LASTOVSKA BUNA, ARMIRANI BETON, STOJAN ARALICA, TOKARSKI STROJ)

48.) Božidar Šimundža, Feniks broj 476, 4. IV. 2013., str. 39, križaljka (ARAPSKA REGIJA, SPLITSKI KANAL, TEORETIZIRANJE, ANTIMETABOLIT, STARA MORAVICA)

49.) Nedjeljko Nedić, Feniks broj 477, 18. IV. 2013. križaljka (TAMARISKOVINA, ORIJENTALIZAM, KARAKTEROLOZI, ARISTOTELOVAC, RASTOVARITI SE)

50.) Božidar Šimundža, Feniks broj 478, 2. V. 2013., str. 7, križaljka (MIRANDA TATARI, ARISTOTELIZAM, KOSTIMIRATI SE, ANTIMERIDIJAN, TEORETIZIRATI)

51.) Božidar Šimundža, Feniks broj 479, 16. V. 2013., str. 39, križaljka (LASTOVSKA BUNA, ENTEROKOLITIS, STAROKATOLICI, TERITORIJALAC, RASKISELJIVANJE)

52.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 953, 5. VII. 2013., str. 31, križaljka (KOMPLEKSIRANO, IDOLOPOKLONIK, KANARSKI OTOCI, IVICA KOSTELIĆ, SOMATOMANTIJA)

53.) Božidar Šimundža, Feniks broj 484, 25. VII. 2013., str. 39, križaljka (STRANA SVIJETA, ARIJAN KOMAZEC, NAPASTOVATELJI, APOSTOLICITET, RASTOVARIVANJE)

54.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 956, 2. VIII. 2013., križaljka (SUKOB INTERESA, PROVINCIJALAC, RADIOTERAPIJA, ARISTOTELIZAM, MARKO VESELICA)

55.) Božidar Šimundža, Feniks broj 485, 8. VIII. 2013., str. 91, križaljka (RASPROSTIRATI, STARI SLATINIK, TOMISLAVA MIŠE, ARISTOTELOVAC, RASTOVARIVATI)

56.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 963, 20. IX. 2013., križaljka (MIKROLITIJAZA, STAKLENI PAPIR, KINOOPERATERI, IVAN KATALINIĆ, AKTIVNE KAMATE)

57.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 969, 1. XI. 2013., str. 25, križaljka (PANONSKO BLATO, IDOLOPOKLONIK, KAMENA S RAMENA, AMERIČKI DOLAR, TENISKI TERENI)

58.) Božidar Šimundža, Feniks broj 493, 28. XI. 2013., str. 87, razmještajnica (MASLINSKA GORA, ISTARSKI GONIČ, NARKOTIZIRATI, AVIOMATERIJAL, RAZMINIRAVANJA)

59.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 987, 14. III. 2014., str. 31, križaljka (STARI SLATINIK, AUTOSTOPIRATI, KRISTALIZATOR, RSPAKIRAVATI, ANTIMETABOLIT)

60.) Božidar Šimundža, Feniks broj 502, 3. IV. 2014., str. 39, križaljka (MAKSIMILIJANA, SLAVKO MIHALIĆ, KATRANIZIRATI, ARISTOTELOVAC, RASTEREĆIVANJE)

61.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 996, 16. V. 2014., str. 6, skandinavka (RASKOKAVATI SE, AVIOMATERIJAL, PASTERIZIRATI, ANTIDIJABETIK, DIEGO MARADONA)

62.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 996, 16. V. 2014., str. 7, skandinavka (OSIGURAVATELJI, STOLNOTENISAČ, KINOOPERATERI, ALEN VITASOVIĆ, POLARNE LISICE)

63.) Božidar Šimundža, Feniks broj 507, 12. VI. 2014., str. 7, križaljka (ADMINISTRATOR, REALIZIRATI SE, ANTIMERIDIJAN, STERILIZIRANJE, TANITA TIKARAM)

64.) Božidar Šimundža, Feniks broj 514, 18. IX. 2014., str. 7, križaljka (ARISTOTELOVAC, RASPITIVATI SE, SPORTSKI ŽIVOT, TOKSIKOLOGICA, IVAN RAVENJANIN)

65.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 1013, 26. IX. 2014., križaljka (RASTOVARIVATI, IMPERIJALIZAM, ŠPIRO GUBERINA, PEDOBAROMETAR, ELIMINIRANOST)

66.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1013, 26. IX. 2014., križaljka (MILAN MITEVSKI, ARISTOTELOVAC, RASTERETITI SE, ANTIMERIDIJAN, TEORETIZIRANJA)

67.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1015, 10. X. 2014., str. 31, križaljka (SLIKARSKI KIT, MARINO MORETTI, ABISODINAMIKA, KANADSKI DOLAR, SVETA KATARINA)

68.) Božidar Šimundža, Feniks broj 516, 16. X. 2014., str. 7, križaljka (SLIKARSKI KIST, NOVINSKI PAPIR, AMINOKISELINA, MATERIJALISTI, AKADEMSKI STIL)

69.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1019, 1. XI. 2014., str. 25, križaljka (SLIKARSKI KIST, ANGELINA JOLIE, KANTONIZACIJE, AVIOMATERIJAL, RASPAMETITI SE)

70.) Božidar Šimundža, Feniks broj 519, 27. XI. 2014., str. 39, križaljka (HRVATSKI SOKOL, AMERIKANIJADA, KONTRAMANEVAR, IRINA LEVITINA, KANADSKI DOLAR)

71.) Božidar Šimundža, Feniks broj 520, 11. XII. 2014., str. 7, križaljka (VELIKA OBARSKA, AMERIČK IRAKUN, KINESKA PAGODA, ARISTOTELOVAC, RASTOVARIVATI)

72.) Božidar Šimundža, Feniks broj 523, 22. I. 2015., str. 7, križaljka (PASTERIZIRATI, ANTONIJA GOGIĆ, STARA MORAVICA, ANTIMERIDIJAN, TEORETIZIRATI)

73.) Božidar Šimundža, Feniks broj 526, 5. III. 2015., str. 7, križaljka (KARAKTEROLOZI, IVAN RAVENJANIN, PASTORIZACIJA, ANTIMERIDIJAN, PERSONALITETI)

74.) Božidar Šimundža, Feniks broj 528, 2. IV. 2015., str. 7, križaljka (KONTRASTIRATI, AMERIČKI DOLAR, PARIŠKA KOMUNA, ARISTOTELIZAM, PANSEVERACIJA)

75.) Božidar Šimundža, Feniks broj 532, 28. V. 2015., str. 39, križaljka (SIBIRSKI SAMUR, PROSTERNIRATI, RADIOTEODOLIT, ATOMSKA FIZIKA, TANITA TIKARAM)

76.) Božidar Šimundža, Feniks broj 534, 25. VI. 2015., str. 91, križaljka (LASTOVSKA BUNA, ISTARSK IGONIČ, STAROKATOLICI, ANTIMERIDIJAN, RAZGORIJEVANJE)

77.) Božidar Šimundža, Feniks broj 537, 6. VIII. 2015., str. 91, križaljka (KONTRAMANEVAR, OTARASIVATI SE, ZORAN PLANINIĆ, ARISTOKRACIJA, KONTINENTALAC)

78.) Božidar Šimundža, Feniks broj 539, 3. IX. 2015., str. 87, razmještajnica (KARAVAN-SARAJI, ARIJAN KOMAZEC, SINESTETIČARI, APOSTOLICITET, RASTOVARIVATI)

79.) Božidar Šimundža, Superfeniks broj 82, 24. IX. 2015., str. 94, razmještajnica (NEDOPUSTIVOST, AMERIČKI RAKUN, TENISKI REKETI, KRISTALIZATOR, RASTERETITI SE)

80.) Božidar Šimundža, Feniks broj 542, 15. X. 2015., str. 7, križaljka (SIMPATIZIRATI, KRISTALIZATOR, RADIOLOKATORI, STAKLENI PAPIR, TALASOKRACIJA)

81.) Božidar Šimundža, Feniks broj 544, 12. XI. 2015., str. 7, križaljka (ILIRSKI POKRET, KARIKATURISTI, ARIJANA ČULINA, KANADSKI DOLAR, AMERIKANIJADA)

82.) Božidar Šimundža, Feniks broj 548, 7. I. 2016., str. 39, križaljka (ARISTOTELOVAC, RASPOREĐIVATI, AVIOMATERIJAL, SISTEMATIČARI, KRISTALIZATOR)

83.) Božidar Šimundža, Feniks broj 550, 4. II. 2016., str. 91, križaljka (ARISTOKRACIJA, RADIOPRIJENOS, ELEKTRICITETI, KATARINA BANIĆ, OTARASIVATI SE)

84.) Mate Ivandić, Kviskoteka broj 1084, 19. II. 2016., str. 31, križaljka (ATOMSKO GORIVO, VELIKI VARADIN, ANITA MALENICA, NIKOLA KALINIĆ, KLIMATIZACIJA)

85.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1085, s6. II. 2016., str. 7, križaljka (RASKRVAVITI SE, ANTONIJA GOGIĆ, NARKOTERAPIJE, AVIOMATERIJAL, KANTONIZIRATI)

86.) Božidar Šimundža, Feniks broj 553, 17. III. 2016., str. 39, križaljka (KONTAMINIRATI, IVAN RAVENJANIN, RADIOKEMIČARI, APOSTOLICITET, KOSTIMIRATI SE)

87.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1092, 15. IV. 2016., str. 35, križaljka (KARIJERISTICA, IKONOPOKLONIK, KAMENA S RAMENA, OZONSKI OMOTAČ, VELIKA PROMINA)

88.) Božidar Šimundža, Feniks broj 559, 9. VI. 2016., str. 7, križaljka (KAMENA S RAMENA, OZONSKI OMOTAČ, VELIKA PLANINA, AMERIČKI DOLAR, PARIŠKA KOMUNA)

89.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1106, 2. VII. 2016., str. 31, križaljka (MIROSLAV KLOSE, ARISTOTELIZAM, LASTOVSKA BUNA, ISTARSKI TERAN, STEPSKA LISICA)

90.) Božidar Šimundža, Feniks broj 566, 15. IX. 2016., str. 71, razmještajnica (NARKOTERAPIJA, AVIOMATERIJAL, KANTONIZIRANJE, ARGONSKI LASER, NEONSKE CIJEVI)

91.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1130, 7. I. 2017., str. 30, križaljka (AEROBALISTIKA, VLADIMIR KIRIN, RAMENI STATIVI, ARIJAN KOMAZEC, DERACIONIRATI)

92.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1165, 8. IX. 2017., str. 11, križaljka ( INESSA KRAVETS, NASTAVNI KADAR, USTAVNI ZAKONI, STANKO KARAMAN, AEROELEKTRANA)

93.) Ranko Nedić, Feniks broj 594, 12. X. 2017., str. 33, križaljka (LEONARDA BOBAN, UKLOPNI SATOVI, KRISTALIZATOR, RASPIRIVAČICA, ISTARSKI PIJAT)

94.) Mladen Marković, Feniks broj 598, 7. XII. 2017., str. 10, križaljka (MIROSLAV KLOSE, ARISTOTELOVAC, NOSNA PIRAMIDA, ANTIMANIRIZAM, STAVITI NA VAGU)

95.) Mate Ivandić, Kviskoteka broj 1180, 22. XII. 2017., križaljka, str. 11 (NATALIE DORMER, ANOREKTIČARKA, PARAGRAFIRATI, ANACIONALIZAM, RAKETNI MOTORI)

96.) Božidar Šimundža, Kviskoteka broj 1197, 20. IV. 2018., str. 30, križaljka (SAMOOSTVARENJE, KLOŠTAR IVANIĆ, LASTOVSKA BUNA, ISTARSKI TERAN, STAROKATOLICI)

97.) Zoran Radisavljević, Kviskoteka broj 1201, 18. V. 2018., str. 11, križaljka (IMATI DOBAR NOS, ŠIROKOVIDNOST, ANDRES INIESTA, NIKOLA KALINIĆ, U NEKO DOBA DANA)

98.) Kruno Matić, Kviskoteka broj 1206, 22. VI. 2018., str. 30, križaljka (STAKLENA CIJEV, KAPRICIRATI SE, AVIONSKI MOTOR, MASNA KISELINA, ETNOCENTRIZAM)

99.) Božidar Šimundža, Feniks broj 613, 5. VII. 2018., str. 71, razmještajnica (POMORSKO PRAVO, IVANA PETROVIĆ, KAMENA S RAMENA, AMERIČKI DOLAR, TENISKI TERENI)

100.) Kruno Matić, Kviskoteka broj 1209, 14. VII. 2018., str. 8, križaljka (JAPANSKO PISMO, EMANUEL LASKER, MIROSLAV KLOSE, OSAMDESET OSAM, JAVIER IRURETA)

Križaljke s bjelinom 5 x 13 na početku ili na kraju lika

1.) Nedjeljko Nedić, Feniks broj 395, 28. I. 2010., križaljka (ZAKONSKI PAKET, AROMATIZIRATI, PANAZIJATIZAM, OMALOVAŽAVATI, VIROVITIČANIN)

2.) Božidar Šimundža, Feniks broj 407, 15. VII. 2010., str. 39, križaljka (RASPAKIRAVATI, APOSTOLICITET, RADIOLOKATORI, ALEN VITASOVIĆ, KANTONIZIRATI)

3.) Nedjeljko Nedić, XXXIII. SOZAH, Beli Manastir, 23. IX. 2017. i Feniks broj 594, 12. X. 2017., str. 10, križaljka (ŠVEDSKE LUCIJE, PERIPATETIZAM, ATERENIZIRATI, REVITALIZATOR, TRAGIKOMEDIJA)

Križaljke s bjelinom 5 x 13 u kojima nisu samo trinaestice

1.) Marko Mihaljević, Feniks broj 418, 16. XII. 2010., str. 59, talijanka

2.) Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 1284, 22. X. 2016., polupopisna

Rekorder

Oznake: trinaestice, bjeline, križaljke

Svetac - darivatelj




SVETI NIKOLA (Patera u antičkoj Liciji, 15. ožujka 270. - Mira, 6. prosinca 343.) jedan je od najomiljenijih svetaca. Zaštitnikom je djece, djevojaka i pomoraca. Uz njegov je spomendan vezan običaj darivanja djece.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Malo, ali slatko (10) - ČAHURA

05.12.2016.

ČAHURA je stihovna zagonetka kod koje je odgonetka učahurena u postavci. Postoje dvostruka i trostruka čahura, sinonimna, obrtajna, premetajna ...

Učahurena obrtaljka

Kad jedinstvo timom vlada,
tad zgoditak lako pada.

(Boris Nazansky „Stišići“, Čvor, Bjelovar, 1980, str. 29)

Premetajna čahura

Planinu svoju ostavljam sad.
Selim se, eto, i ja u grad

(Esad Zukanović „Enigmorime“, Čvor, Bjelovar, 1982., str. 10)

Čahura

Premda nema lukobrana
ni građenih riva,
mornar tu se vrlo često
svojim brodom skriva.

A rad' čega zakon ište,
tko mu vožnju priječi?
Odgovor ćeš lako naći
usred gornje riječi.

(Marko Krvavica „99 zagonetaka“, Čvor, Bjelovar, 1984., str. 9)

Dvostruka sinonimna čahura

Zapljuskuju obalu
jer nemirna je reka,
al' rečni ribar ulov
u svojoj mreži čeka!

(Zoran Radisavljević „Put ka vrhu 1“, En-Press, Novi Sad, 2013., str. 35 i Enigmatska radionica na svemrežnome forumu „Enigma kafe“, 2010.)

Trostruka čahura

U dalekom Tibetu snježnom,
gostu dah od straha stane ...
Čudna neka lupa s vrata
sva mu čula čvrsto napne ...
Misli jadan što li je to,
snježni čovjek, drugo nešto ...
ili možda Vanzemaljac
prikrada se tiho, vješto!

(Miroslav Ligutić iz knjige „Pojmovnik zgonetaštva“ Miroslava Šanteka, Nova knjiga Rast, Zagreb, 2005., str. 20)

Čahura

Grčkom gorom, vidi čuda,
rijeka ova sad krivuda.

(Gojko Mandić „Dočim-uočim“, Bina, Banja Luka, 2014., str. 118)

Enigmoznalac

Oznake: čahure, B. Nazansky, E. Zukanović, Z. Radisavljević, M. Ligutić, G. Mandić

Ime i prezimena = 30 slova!

04.12.2016.

Na blogu TIO Slavka Bovana pisao sam o osobama koja u imenu(ima) i prezimenu(ima) imaju veliki broj slova.Vraćam se toj temi na DUE jer je nedavno Nagradu Milovan Gavazzi za životno djelo primila etnomuzikologinja MIROSLAVA HADŽIHUSEJNOVIĆ VALAŠEK (Osijek, 4. rujna 1935.) čije ime i prezimena imaju ukupno 30 slova! Je li ona hrvatska rekorderka?



Zanimljivko

Oznake: imena, Prezimena

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (10) - BJELINA 7 x 9 i 9 x 7

03.12.2016.

O njima sam već pisao u prilogu od 9. listopada 2016. navodeći samo one s riječima od devet slova. U današnjemu prilogu, pak, pored tih triju donosim podatke o još pet križaljaka sa samostalnom bjelinom 7 x 9 ili 9 x 7 koja ne izlazi iz neke druge bjeline.

1.) Robert Pauletić, Vjesnikov kviz broj 443, 3. VIII. 1988. (7 devetki)
2.) Želimir Kušić, Vjesnikov kviz broj 446, 24. VIII. 1988., str. 8 (7 devetki)
3.) Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 792, 9. VI. 2007., str. 32
4.) Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 827, 9. II. 2008., str. 46 i 47
5.) Stjepan Tumpić, zadatak s 24. Enigmatskoga vlaka i Kvizorama broj 843, 31. V. 2008., str. 32
6.) Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 872, 26. XII. 2008., str. 32
7.) Marko MIhaljević, Feniks broj 370, 12. II. 2009., str. 44 i 45
8.) Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 1002, 4. VII. 2014. (7 devetki)

O toj je bjelini u Uredničkoj riječi u Kvizorami broj 872 od 26. XII. 2008. pisao Boris Nazansky. U dodatku donosim križaljke pod rednim brojevima 3, 4, 5, 6 i 7. Brojeve 1, 2 i 8 već sam objavio 9. X. 2016.



(Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 792, 9. VI. 2007., str. 32)



(Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 827, 9. II. 2008., str. 46 i 47)



(Stjepan Tumpić, 24. Enigmatski vlak i Kvizorama broj 843, 31. V. 2008., str. 32)



(Stjepan Tumpić, Kvizorama broj 872, 26. XII. 2008., str. 32)



(Marko Mihaljević, Feniks broj 370, 12. II. 2009., str. 44 i 45)

Enigmoznalac

Oznake: bjeline, R. Pauletić, Želimir Kušić, N. Nedić, M. Mihaljević, S. Tumpić

Rijetka imena (15) - STIPISLAV


Ime STIPISLAV vezano je uz Dalmaciju. Složeno je od imena Stipe (od grč. "stephanos" - vijenac) i imenice "slava".



Nosi ga hrvatski kirurg i neovisni političar prof. dr. sc. med. STIPISLAV JADRIJEVIĆ (22. svibnja 1965.)

Zanimljivko

Oznake: imena

P- drama


Komentirajući P - priču Tihomira Jelića i P - pjesmu Tončija Milata, Rebusko je spomenuo da književnik Milko Valent ima djelo u kojemu sve riječi počinju slovom P.

I zbilja ima. Riječ je o drami iz 1979. naziva PLAIDOYER PO P ... (Piknuti piknjicu pisaljkom po piknji), popularna paraspektakularna psihodrama (propisano proširenje područja Prozaca). Drama je dijelom objavljena u časopisu Pitanja broj 4-5 (Zagreb, 1980.) te u Valentovu romanu Clown (Rijeka, 1988.). U cijelosti je objavljena jedino na svemrežju u časopisu Bakanski književni glasnik broj 5, svezak 12 iz 2007. i možete ju tamo i pročitati. Kako obiluje vulgarizmima, nisam ju htjeo prenijeti u prilogu.
Sadrži 10.000 riječi i sve, pa čak i prijevodi na njemački, francuski i engleski, počinju slovom P. Nevjerojatno.

P ....

Oznake: slovo "P", Književnost

Štefanov prilog


"Jedan je Štefan" (istinit događaj koji se zbio 1. prosinca 2016. u Sloveniji)

„Pre mesec dana dobio sam poziv na svedočenje u jednoj parnici u Mariborskom sudu. Iz poziva nije bilo razvidno radi čega, a posle konzultacije sa odvetnicom ja juče krenem put Maribora. I pošto je bila parnica zakazana vrlo rano, u 8:30 ja bih u Mariboru več pre 8 ujutru. Čekao sam sve do 13. sati da dođem na red za svedočenje i na objašnjenje sutkinje, zašto sam pozvan, jer navodno nisam dobio platu od jednog poduzetnika u periodu februar 2014. - jun 2014. Sutkinja je bila potresena kada sam izjavio da u toj firmi nisam nikad radio i da sam od 22.11.2012 u mirovini. Šok je bio i za predstavnicu tužilaštva, a jedino se advokat optuženog smeškao, je je dobio jak argumenat. Ni sutkinja, ni niko drugi nije znao objasniti, kako i gde su mene našli. Sutkinja je pogledala u desetak centimetara debeo fascikl, našla je nekog Štefana Markoviča, bez adrese i bez ..... I oni pozovu mene.
Zajedno sa mnom je čekalo je dvadesetak nekadašnjih radnika u toj firmi. I pošto je došlo do takve greške, umesto, da se stvar završi kako je sutkinja najavila, ona mora pronaći pravog Štefana Markoviča, poslati mu poziv barem mesec dana ranije pre novog ročišta. A do tada svi radnici čekaju“.

Štefan Markovič

(U Hrvatskoj se ovo ne može dogoditi samo zato što „poduzetnici“ ne završavaju na sudu zbog neisplate plaća vlastitim radnicima, dok se ostalo događa svakodnevno)

Oznake: Š. Markovič

Svetac u vremenu




Sv. FRANJO KSAVERSKI, kojemu je danas spomendan, španjolski je svetac rođen u Navari 7. travnja 1506. Iako je stekao zvanje doktora znanosti ipak se pridružio starome prijatelju Ignaciju Loyoli. Misijski je djelovao u Indiji, Japanu i Kini u kojoj je i preminuo 3. prosinca 1552.

Kalendarko

Rebusna slogovnica


Dejan Minić je to želio vidjeti i odgonetnuti. Rado mu ispunjavam želju.



(ideja Branko Lipanović, crtež Ivan Franić, Vjesnikov kviz broj 101, 31. XII. 1975.)

Slogovničar

Oznake: rebusi, slogovnice, D. Minić, B. LIpanović, Vjesnikov kviz

Zagonetni aforizmi (8)

02.12.2016.

Aforizmi Zdravka Kurnika

- Političare ne zabrinjava što nam ne cvatu ruže. Njihov cvijet je - narcis!
- Naš je narod čudesan: siromašan je, a sve plaća!
- Mudri su roditelji koji svojoj djeci dopuštaju raditi sve što su i sami radili kad su bili djeca!
- Povijest je nemilosrdna učiteljica života: svaka nova generacija mora učiti sve više gradiva!
- Izgleda da je standard iznimno težak kad ga nitko ne može podići!
- Žarka ljubav najbrže izgori!
- More je narodno blago koje velik dio naroda nikad nije vidio!
- Pravljenje djece uspijeva češće ako o tome mladi ljubavni parovi manje znaju!
- Putokazi su suvišni za one koji ne znaju kamo idu!
- Je li čovjek zaljubljen u samoga sebe homoseksualac?
- Pozitivno je kod lopova to što često nastoje smanjiti socijalne razlike!
- Mamac na koji se najlakše ulove naivni birači jesu - obećanja!
- Uzor moralnih vrijednosti jest - gola istina!
- Muškarac ni ne zna kako je lijepo biti neoženjen sve dok se ne oženi!
- U socijalizmu mnogi nisu radili, ali su primali plaće. Danas mnogi rade, ali ne primaju plaće!

Zdravko Kurnik

Oznake: aforizmi, Z. Kurnik

Borisov prilog


U akciju pronalaženja osoba čije su ime i prezime međusobne premetaljke uključio se i Boris Nazansky pronašavši četiri nove osobe:

ALDO LADO - Talijanski filmski scenarist i redatelj rođen u Rijeci 5. prosinca 1934. (koristio i pseudonim George B. Lewis) – skupa s Markom Mihaljevićem

GARY GRAY - Američki redatelj glazbenih spotova i filmski redatelj (F. Gary Gray; Felix Gary Gray; rođen 17. srpnja 1969. u New Yorku; Građanin opasnih namjera, Dobar poasao u Italiji)

MARCO MACOR - Talijanski filmski glumac (rođen 17. prosinca 1985. u Napulju; Gomorra)

ROBERT TREBOR - Američki glumac (rođen 7. lipnja 1953. u Philadelphiji; serije Herkul: Legendarna putovanja i Ksena, princeza ratnica; filmovi Univerzalni vojnik, Sjena i dr.)

Boris Nazansky

Oznake: B. Nazansky, imena, Prezimena, Premetaljke

Podvrste križaljki (6) - SLOGOVNICA

01.12.2016.

Slogovnica je križaljka kod koje se pri odgonetanju u kućice upisuju slogovi. U našemu se zagonetaštvu javila 20.-ih godina XX. st.. Inačice slogovnice su slogovna skandinavka, rebusna slogovnica, čarobna slogovnica, skrivena slogovnica, slogovna konačnica, fotoslogovnica, slogovnica sa čahurama, razmještajna, bez ostatka, bez vodoravno i okomito, talijanka, četverosmjerka, prstenasta, jednovokalna, američka ... Srodne slogovnici su križaljke 1 + 2, 1, 2, 3 i 2 + 3. Ova podvrsta križaljke iznimno je rijetka u hrvatskome zagonetaštvu.



(Nikola Faller, Pariška moda, 1927. i Kvizorama broj 626, 3. IV. 2004., str. 25)



(Zvonimir Turek, Vjesnikov kviz broj 166, 28. VI. 1978.)



(Božidar Paja, Čvor razbibriga broj 382, 14. II. 1981., str. 6)



(Siniša Komljenović, Kviskoteka zima 2006., str. 28)



(Aladin Mahmutović, Čvor razbibriga broj 408, 13. II. 1982., str. 4)



(Milan Žujović, Čvor razbibriga broj 428, 20. XI. 1982., str. 10)



(Jan Bažik, Razbibriga broj 295)



(Željko Bilankov, Čvor križaljka broj 536, 17. VII. 1991.)



(Stjepan Orešić, Čvor križaljka broj 409, 3. IX. 1986.)



(Milan Đurić, Razbibriga broj 342, 4. VIII. 1979., str. 7)

Enigmoznalac

Oznake: N. Faller, Z. Turek, B. Paja, S. Komljenović, Vjesnikov kviz, Kviskoteka, A. Mahmutović, M. Žujović, Čvor razbibriga, J. Bažik, S. Orešić, M. Đurić, Čvor križaljka, Ž. Bilankov

Nova zagonetačka knjiga




Hrvatski zagonetač JANKO VALAND (Janez V., Split, 1936.) nedavno je objavio svoju drugu zagonetačku knjigu naziva OTPRILIKE RAZLIČITO. Riječ je zapravo o ukoričenim prilozima, ukupno 65, koje je Valand objavljivao u Kvizorami od studenoga 2007. do listopada 2010. s još nekoliko dodataka. Nakladnikom knjige jest izdavačka knjiga Izvori iz Zagreba.

Kupac

Oznake: j. Valand, zagonetačke knjige

Štefanovi prinosi


- ARTUR RUTAR – slovenski novinar čije su ime i prezime međusobne premetaljke

Poznati Slovenci s prezimenom koje je zapravo ime

- JOŽEF STEFAN, fizičar
- RUDOLF CVETKO, mačevalac i prvi Slovenac s olimpijskom medaljom koju je osvojio 1912. na oI u Stockholmu
- ANJA ŠTEFAN pjesnikinja
- URBAN FRANC, skijaški skakač
- FRANC ALOJZ, gospodarstvenik
- FRANČEK JOŽEF, kemičar
- JOŠT JAKŠA (šumar, predsjednik Gasilske zveze Slovenije (Vatrogasni savez Slovenije)
- LADO KOSTA, kemičar 1921.-1986.)
- JAKOB ALJAŽ, svećenik, narodni prosvjetitelj i planinar
- BERTA AMBROŽ, pjevačica na Euroviziji nastupila 1966.
- PETER AMBROŽ, pjevač
- MATEJA ANDREJKA, strjeličarka
- CENE AVGUŠTIN, povjesničar umjetnosti
- TOMAŽ AUGUŠTIN, nogometaš iz Ptuja
- ANTON AŽBE, slikar Ažbe je vrlo rijetko ime, prim. Ažbe Jug - nogometni vratar))
- VLADIMIR BARTOL, književnik
- JERNEJ DAMJAN, ski-skakač)
- BRANKO FILIP, biciklistički stručnjak
- PETRA DOBRILA, slavistica, 1920.-2006.
- MITJA FERENC i TONE FERENC, povjesničari
- ALEŠ FERENC, filmski redatelj


I još nekoliko zanimljivosti. Najprije mijenjaljke: ANA KUČAN (odbojkašica) i ANA KUČAN (arhitektica), VERONIKA STABER (njemačka alpska skijašica) i VERONIKA STABEJ (poklisarka) i MARIJA ŠESTAK (troskokašica) i MATIJA ŠESTAK (njezin muž i trener), potom usmjerena potiraljka TOMMI LUUKKONNEN (finski šahist sa čak 4 para jednakih slova te anagramirani naslovi njemačkoga pjesnika Matthiasa Göritza čije se stihozbirke zovu LOOPS (2001.) i POOLS (2006.) i naposljetku monovokalik KHASHBAATAR TSAGAANBAATAR (mongolski judaš) s 24 slova i sa samo jednim samoglasnikom - A

Štefan Markovič

Oznake: Š. Markovič, imena, Prezimena, Premetaljke

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.