www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novo, novo, novo

05.07.2018.

Moja 32. knjiga je enigmatska. Naziv joj je „Kopiratelj potiraljke“ i zagonetačima je posve razumljiv, dok je svima inima zacijelo čudnovat. Radi se, naravno, o zbirci potiraljki objavljenih u hrvatskim enigmatskim časopisima od njezinih početaka do danas zaključno s 31. prosincem 2017. Prikupio sam ih oko 1.500 od nešto više od 100 sastavljača i razdijelio na 15 skupina. One najuspjelije svrstao sam u skupinu uzornih (vrhunskih). Knjiga očekuje kolege na SES-u i SOZAH-u.



Zagonetač

Oznake: N. Nedić, potiraljke, publicistika

Novi Valpovački godišnjak

04.07.2018.

Ogranak MH iz Valpova nedavno je objavio i javnosti predstavio Valpovački godišnjak 2018. broj 23. Godišnjak je uredio kolega Stjepan Najman s kojim su u uredništvu još prof. Tihana Rikert, prof. Ivan Tonković, mag. Mihael Sučić i Damir Stanić.



Na 216 stranica Godišnjaka možete pročitati priloge iz prošlosti i sadašnjosti Valpovštine među kojima je i članak Jovana Nedića posvećen radu ZAKOS-a, odnosno lanjskome SOZAH-u u Belome Manastiru što ga donosim u cijelosti. Kolegi Najmanu i suradnicima iskreno čestitam na novome izdanju Valpovačkoga godišnjaka.



(Jovan Nedić, Valpovački godišnjak 2018. broj 23, Valpovo, lipnja 2018., str. 186-194)

Čitatelj

Oznake: S. Najman, J. Nedić, publicistika

Moja 31. knjiga

24.05.2018.

„Lučki legijaši“ monografijica je posvećena izviđačkoj postrojbici iz Oštre Luke kraj Orašja službenoga naziva „Protuoklopni vod I. bojne“, kolokvijalno zvanoj „Marini“ po njezinu zapovjedniku Đuri Kopiću Mari. Četverica njezinih pripadnika poginula su tijekom DR-a, dok su trojica preminula u poraću. Knjiga je predstavljena na proslavi 26. obljetnice Marinih 20. svibnja 2018.

Publicist

Oznake: publicistika

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (9) - KLINOVI, PIRAMIDE I VARIJACIJE

16.04.2018.

Vladeta Trivunac je uz pomoć dvadeset devetero suradnika 2006. objavio antologiju klinova, piramida i njihovih varijacija objavljenih u hrvatskim, srpskim i bh. časopisima. Pored klina i piramide, među 2053 rada, prikazao je i vreteno, sužavaljku, abecedni klin, pješčani sat, pehar, kalem, ježa, grozd, klinasti upijač, kuću, raketu, neboder, stup te neke slogovne inačice. Čak 208 autora zastupljeno je u ovoj knjizi. Najviše je radova sastavila Zlatka Bjelovučić, pa onda Antun Košir, Milan Milin, Miroslav Živković i Vladeta Trivunac. Antologijska enigmatska knjiga koju mi je u računalnome obliku poslao Mile Janković.



Rječničar

Oznake: V. Trivunac, publicistika

Živjela enigmatika! (4)

22.03.2018.



(Žarko Đokić, Čvor križaljka broj 104, 25. XII. 1974.)



(Žarko Đokić, Čvor razbibriga broj 111, str. 6)



(Žarko Đokić, Najsveska, „Alfa-team“, 2003., str. 6)

Kolega

Oznake: Žarko Đokić, Čvor križaljka, Čvor razbibriga, publicistika

Novi Pučki kalendar Bjelovarsko-bilogorske županije

01.03.2018.

Poduzeće „Čvor“ d. o. o. ,sljednik Zagonetačkoga društva „Čvor“ koji ove godine bilježi punih 50 godina od osnutka, nedavno je objavilo dvadesetčetvrto godište Pučkoga kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije. Urednikom izdanja je Hrvoje Horvat, koji je i u uređivačkome odboru skupa sa Stjepanom Horvatom i Franjom Forjanom. Na njegovih 160 stranica možete pronaći obilje podataka o gradovima i općinama iz okrilja BBŽ-a, zbivanjima i ljudima iz sadašnjosti i prošlosti, specijalitetima tamošnje kuhinje i pučkim običajima. Iako tematski vezan za BBŽ, toplo ga preporučam svima, poglavito ljubiteljima pučke i tradicijske kulture.



Posjednik

Oznake: publicistika, ZDČ

Stigle Anđine i Vjekine knjige

03.01.2018.

„Dobre priče“ (reportaže i zapisi) naslovom je dviju knjiga bračnoga para Anđe i Vjeke Hudolina iz Dragalića. U prvu iz 2016., posvećenu prof. Ivici Bašiću i HTV-ovu snimatelju Vladi Vincetiću, autori su uvrstili 43 reportaže, a u drugu iz 2017., posvećenu unucima Teni, Majdi, Franu, Leonu i Neli, njih četrdeset jednu. Meni najzanimljiviji zapis jest razgovor s Mijom Gašparovićem autorom knjige „Naš divan“ s lokalizmima iz zapadne Slavonije. Od riječi navedenih u prvoj knjizi u mojemu kraju koriste se đinđe, gizda, lijevča i zvjerlača. Izdvajam još troslov „oič“ – zaprežna kola za prijevoz višemetričnih drva bez lijevča i poda.



Izdavač knjiga je „Radio Bljesak“ Okučani, dok su suizdavači druge „Tiskara Nova Gradiška“ i OPG „Hudolin Vjekoslav“. Knjige Anđe i Vjeke Hudolina izvrsnim su primjerom za sve buduće naraštaje novinara. Možete ih nabaviti kod autora.

Novinar

Oznake: V. Hudolin, publicistika

Jubilarni 50. broj Kršnoga zavičaja

29.12.2017.

Pravi ogledni primjerak zavičajnih godišnjaka jest „Kršni zavičaj“, čijim sam predbilježnikom od 2003. Uređuje ga fra Ivan Žarko Ilić, dok su mu nakladnici Franjevački samostan Humac i zbornik „Kačić“ Split. Vjerski život, književnost, povijest teme su obrađene kroz priloge iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a zasebno mjesto zauzima prigodni prilog o Međugorju. Zbornik broji čak 352 stranice i toplo vam ga preporučam.



Predbilježnik

Oznake: publicistika

Zagonetači i knjige pišu

21.12.2017.

Dobre priče (2) – reportaže i zapisi



U izdanju Radija Bljesak Okučani, i suizdanju Tiskare, općine Nova Gradiška i OPG „Hudolin“ iz Dragalića, nedavno je izašla knjiga "Dobre priče 2" Anđe i Vjeke Hudolina. U njoj su, kao i u prošlogodišnjoj knjizi, reportaže, zapisi i intervjui objavljeni na stranicama osječkoga Agrokluba, najvećeg poljoprivrednog portala u regiji, te u zagrebačkom Gospodarskom listu, dvotjedniku koji ove godine proslavlja 175. rođendan.

U knjigu su uvršteni tekstovi o uspješnim, vrijednim i poduzetnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrtkama, ali i institucijama koje doprinose razvoju poljoprivrede. Naglasak je na ekološkoj proizvodnji koja zauzima sve veće površine u Hrvatskoj i na projekte iz mjera Programa ruralnog razvoja koji se financiraju novcem Europske unije. Zastupljene su i druge teme – od graditeljske baštine do slikarstva.

Knjiga formata B-5 (17 x 24 cm) sa 176 stranica u boji objavljena je u biblioteci Miloduh. Njezini su recenzenti Željka Rački-Kristić, urednica portala Agroklub i Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista. Naslovnu stranicu dizajnirao je novogradiški akademski slikar-dizajner Gordan Bijelić, lektorske i korektorske radove obavila je Natalija Golovrški. Knjigu možete naručiti kod izdavača, Radija Bljesak Okučani, po cijeni od 84,oo kune u koju je uračunan i PDV.

Vjekoslav Hudolin

Oznake: V. Hudolin, publicistika

Valpovčice

19.12.2017.

Valpovački kulturni djelatnik, kroničar, publicist i zagonetač Stjepan Najman objavio je sedmo djelo pod nazivom „Valpovčice“. Riječ je o zbirci povijesnih crtica vezanih za Valpovo od njegova postanja do 2001. godine. Nakladnikom knjige je Matica hrvatska ogranak Valpovo, ocjenitelji su dr. sc. Dinko Župan, mag. hist. Mihael Sučić i prof. Ivan Tonković, lektoricom je prof. Natalija Mihaljević, ilustratorom Vladimir Vagner, a grafičkim urednikom Zvonko Jerković.



Ako ste pomislili da se u Valpovčicama ne spominje enigmatika, tada ste se grdno prevarili. Naime, na str. 247 navedeni su neki od valpovačkih zagonetača: Mirko Cvenić, Stjepan Najman, Dražen Birovljević, Radovan Novoselić, Josip Vidošić i Slavko Perković, dok nas na str. 248 Najman podsjeća na kvalifikacijski turnir Prvenstva odgonetača Hrvatske održan 13. travnja 1985. u Valpovu na kojemu je nastupilo 13-ero natjecatelja (Boris Antonić, Damir Giordani, Leon Erjavac, Jovan Nedić, Franjo Perković, Zlatko Grgec, Zdravko Šovagović, Mirko Cvenić, Davor Ćutić, Dragan Francuz, Stjepan Najman, Antun Sudar i Jasna Topić) na kojemu su četverica najboljih bili Nedić, Antonić, Najman i Giordani. Natjecanje je vodio prof. Ivo Orlić.

„Valpovčice“ Stjepana Najmana iznimno je važno povijesno djelo čija će se puna vrijednost pokazivati u godinama koje dolaze. Iskrene čestitke, kolega Najmane!

Publicist

Oznake: S. Najman, publicistika

Moja 30. knjiga

13.12.2017.

Danas je izašla moja 30-a knjiga „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2018.“, osma knjiga iz nizanke Pučkih kalendara. Na naslovnici su grbovi triju brigada HVO-a koje su utemeljene u travnju i svibnju 1992., odnosno prije 25 godina, dok su stranice popunjene uglavnom vijestima vezanim za zbivanja u Županiji Posavskoj u razdoblju 16. studenoga 2016. – 15. studenoga 2017. Lokalnoga je karaktera i prodajem ju u paru s nekim od zidnih kalendara.



Publicist

Oznake: publicistika

Novi ZHBP

03.12.2017.

Jučer je iz tiska izašao moj novi zidni kalendar „Znameniti Hrvati Bosanske Posavine za 2018.“ To je 19. kalendar po redu iz ove nizanke u kojemu sam većinom riječju i ponekom slikom predstavio čak 590 Hrvata iz Posavine. U slobodnoj ga prodaji ne će biti, jer je zapravo već rasprodan.



Kalendarije

Oznake: publicistika

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (4) - PRVIH DESET SVJETSKIH ZAGONETAČKIH PRVENSTAVA

19.11.2017.

Ovo je knjiga s kojom smo se već družili. Njezin je autor odgonetačko-zagonetački velemajstor, urednik i publicist Pero Galogaža iz Rijeke. Knjigu su 2002. izdali „Adamić“ i magazin „Feniks“. Na njezinih 140 stranica naveden je popis domaćina prvih deset svjetskih prvenstava u odgonetanju s nadnevcima održavanja, redosljednicama i izborom najuspjelijih zadataka te fotografijama s natjecanja i oko njih. Knjiga je dvojezična s tekstovima na hrvatskome i engleskome jeziku. Izvrsno djelo koje zacijelo ulazi u anale svjetskoga zagonetaštva.



Enigmopovjesnik

Oznake: P. Galogaža, publicistika

Novi Bošnjački kalendar


Jučer je izašao iz tiska novi zidni kalendar s navedenim islamskim vjerskim blagdanima pod nazivom „Bošnjački narodni kalendar 2018. (1439./1440. A. H.)“. Svih 100 primjeraka namijenjeno je inozemstvu pa ga ne će biti u slobodnoj prodaji. U prilogu možete vidjeti njegovu naslovnicu.



Kalendarko

Oznake: publicistika

Predstavljanje knjige "Savo vodo, velika nezgodo ..."

20.07.2017.

U organizaciji gradskoga odjela za kulturu i Gradske knjižnice Županja 18. je srpnja predstavljena moja knjiga „Savo vodo, velika nezgodo ...“ objavljena i predstavljena u listopadu 2015. u Orašju. Djelo je posvećeno najvećoj mirnodopskoj tragediji u povijesti oraške općine – potapanju skele kod Orašja koje se zbilo 15. studenoga 1950. u kojemu je život izgubilo 86 osoba. O knjizi su govorili književnik Zvonimir Stjepanović, ravnatelj Županjske gradske knjižnice Jurica Buljan i sam autor. O rečenoj tragediji pisao je i novinar Đorđe Ličina u knjizi „Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina“. Događaj je izravno prenosio svemrežni portal Županjac.net, dok su ga medijski popratili i novinari Vinkovačke televizije, Hrvatskoga radija Županja i Radiopostaje Orašje. Slike koje prilažem zgotivio je Žarko Porobić Nedić.



Autor

Oznake: N. Nedić, publicistika

Moje nove knjige

02.06.2017.

U srijedu, 31. svibnja, u tiskari sam preuzeo čak tri vlastite knjige. Da se ne bi ste upitali kako je to moguće, odgovorit ću odmah. Prva od njih napisana je još u svibnju 2011. i čekala je financijsku potporu nadležnoga županijskoga ministarstva, druga u studenome 2015., dok sam treću okončao u siječnju ove godine.



1.)“Oči moje“ monografija je posvećena vojnoj postrojbi čijim sam pripadnikom bio pola godine – Diverzantsko-izviđačkome vodu I. bojne 106. oraške brigade HVO-a

2.) „V“ je ogledić o krjeposti i vrlinama u kojemu kratko pojašnjavam dvadeset ljudskih vrlina

3.) „Moji zagonetni stišići“ zbirkom je zagonetaka u stihu koje sam objavio u razdoblju 1985. – 2017.

Prva je internoga karaktera i u nedjelju, 4. lipnja, bit će razdijeljena, a druge dvije uglavnom će završiti u rukama mojih kolega na SES-u u Subotici i SOZAH-u u Belome Manastiru.

Autor

Oznake: N. Nedić, zagonetačke knjige, publicistika

Posmrtno objavljeno Aurelovo djelo

06.03.2017.

U studenomu 2015. nakladnička kuća "Semafora" iz Zagreba objavila je drugu zbirku aforizama velikana hrvatskoga zagonetaštva Zlatka Stipaničića Aurela pod nazivom "Tata za pametne".



Djelo je priredila Aurelova kći, književnica, novinarka, urednica i nakladnica Silvija Šesto. Nabavite li ju, zažaliti nećete. S Aurelovim aforizmima družit ćemo se još mnogo puta. Za ovaj put evo samo jednoga:

Kad bih znao odgovore postavio bih sva pitanja koja me more!

Aforist

Oznake: Z. Stipaničić, aforizmi, publicistika

49. Kršni zavičaj

02.01.2017.

Prije 15-ak godina kolega Mariofil Soldo iz Širokoga Brijega poslao mi je primjerak zbornika „Kršni zavičaj“. Otada sam njegovim redovitim predbilježnikom. Koncem 2016. stigao mi je 49. broj toga zbornika zemljopisno vezanoga za Hercegovinu. Njegovim je nakladnikom Franjevački samostan Humac, a urednikom fra Ivan Žarko Ilić.



Predjubilejski broj Kršnoga zavičaja progovara o brojnim aktualnim vjerskim i društvenim temama poput praizvedbe opere „Diva Grabovčeva“, 800. obljetnice postojanja dominikanskoga reda, događanja u Međugorju, papi Franji, sv. Majki Terezi, prikazanju tijela sv. Leopolda Mandića te popisa umrlih svećenika i časnih sestara iz Hercegovine i pokojnih pretplatnika zbornika. „Kršni zavičaj“ vrijedan je vaše pozornosti.

Čitatelj

Oznake: publicistika

Moji novi zidni kalendari

14.12.2016.

Ovih sam dana objavio tri nova zidna kalendara. Sva tri su formata nešto većega od A-4, u boji su i s 14 listova.







Nakladnik

Oznake: publicistika, N. Nedić

Moje knjige

07.10.2016.

Prvu sam knjigu objavio 2002. u svojoj četrdesetoj godini. Do konca 2009., dok sam radio, bilo ih je svega 6, a sada čak 27.

1.) „Enigmatikon“ (20 zagonetačkih godina Nedjeljka Nedića), ZD „Raščica“, HKD „Napredak“ podružnica Orašje i Hrvatski radio Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 1 Orašje, 2002. (nema je u ponudi)

2.) „Amaterski nogomet u Ostružanima 1962 – 2002“, biblioteka Neenigma, knjiga 1, (nema)

3.) „Srebrena obljetnica Hrvatskoga radija Orašje“ (25 godina HRO 1978 – 2003), Hrvatski radio Orašje i Zagonetačko društvo „Raščica“, biblioteka Neenigma, knjiga 2, Orašje, 2003. (nema)

4.) „Sužavaljka i abecedni klin“, ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 2, Orašje, 2004. (nema)

5.) "Pomicaljka“, ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 3, Ugljara, 2007. (nema)

6.) „Imenoslov“, vlastita naklada, biblioteka Rječnici, knjiga 1, Ugljara, 2008. (nema)

7.) „Veseli bećarci“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 3, Ugljara, 2010. ( (ima u ponudi po cijeni od 10 KM (5 EUR, 40 KN)

8.) „Posavsko sijelo 995“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 4, Ugljara, 2010. (nema)

9.) „Pučki kalendar za 2011. godinu“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 1, Ugljara, 2010. (nema)

10.) „Veseli bećarci“ (drugo dopunjeno, izmijenjeno i prošireno izdanje), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 5, Porobića sokak u Ugljari, 2011. (ima, cijena 20 KM (80 KN, 10 EUR)

11.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2012.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 2, Ugljara, 2011. (nema)

12.) „Imenoslov“ (drugo dopunjeno, izmijenjeno i prošireno izdanje), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Rječnici, knjiga 2, Ugljara, 2012. (nema)

13.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2013.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 3, Ugljara, 2012. (nema)

14.) „Opisi za jednoslove“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 4, Ugljara, 2013. (nema)

15.) „Jelenovi manekeni 50 godina poslije“, Ostružanska čitaonica, ANK „Jelenovi manekeni“ i ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Neenigma, knjiga 6, Tolisa (Ostružani), srpnja 2013. (nema)

16.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2014.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 4, Ugljara, prosinca 2013. (nema)

17.) „Rječnik dvoslova“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 5, Ugljara, 2014. (nema)

18.) „Mudrozborište“ (aforizmi), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Mudrovanja, knjiga 1, Ugljara, ožujka 2014. (nema)

19.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodjega 2015.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 5, Ugljara, prosinca 2014. (nema)

20.) „Savo vodo, velika nezgodo ...“, Općina Orašje, Općinsko vijeće Orašje, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 7, Ugljara, 9. kolovoza 2015. (ima, besplatno)

21.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2016.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 6, Ugljara, prosinca 2015. (nema)

22.) „Haiku abecedarij“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Poezija, knjiga 1, Ugljara, 2015. (nema)

23.) „Rjučnuk“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 6, Ugljara, rujna 2016. (ima, besplatno)

24.) "Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2017.", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 7, Ugljara, prosinca 2016. (nema)

25.) "V", ZD "Raščica" i MH ogranak Orašje, ZDR-ova biblioteka Mudrovanja, knjiga 2, Ugljara, siječnja 2017. (ima, besplatno)

26.) "Moji zagonetni stišići", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Poezija, knjiga 2, Ugljara, veljače 2017. (ima, besplatno)

27.) "Oči moje", UG "DIV" Tolisa, ZDR-ova biblioteka Monografije, knjiga 5, Tolisa, ožujka 2017. (nema)

28.) "Pomicaljka", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 7, Ugljara, svibnja 2017. (ima, besplatno)

29.) "Spomenica Vojne ratne bolnice Tolisa", Centar za kulturu Orašje, ZDR-ova biblioteka Monografije, knjiga 6, Orašje, 2017. - s Mandicom Živković, Matom Nedićem, Markom Matolićem i Iljom Vukićem (ima, besplatno)

Nedjeljko Nedić

Oznake: N. Nedić, publicistika, Književnost

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.