www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Pseudonimarij (13) - VJEKO HUDOLIN

23.06.2018.

Hrvatski novinar, voćar i zagonetač Vjekoslav Hudolin radove ponekada potpisuje pseudonimima. Neki od njih su Vjeko, Miloduh, Vihor, VH, Pčelar i Milo.

Nene

Oznake: V. Hudolin

Susret u Adžamovcima

18.03.2018.

Jučer enigmatskiposlovno bijah u Adžamovcima kod kolege i prijatelja Antuna Jurića. Nakon naših dogovora o knjiškim projektima pridružili su nam se i Branislav Modrić i Vjeko Hudolin. Uz bogat stol, koji je priredila Antunova Željka, zadržasmo se u ugodnim enigmatskim razgovorima više od tri sata i opet je toliko toga ostalo neispričano. Usput, razmijenili smo knjige i časopise te okvirno dogovorili naše buduće susrete.



(na slici Vjeke Hudolina stoje: Branislav Morić, Nedjeljko Nedić i domaćin Antun Jurić)

Susretnik

Oznake: V. Hudolin, N. Nedić, A. Jurić, B. Modrić

Vjekin prilog


Članovi Zagonetačkoga kluba „Dragalić“ nastavljaju s promidžbom enigmatike. Pristupnice ZKD-u, naime, u svoje i ime osnovne škole u Dragaliću potpisala je ravnateljica Branka Francuz. Dogovorena je i zanimljiva, nadamo se, i korisna suradnja te obrazovne ustanove i našega Kluba na promociji zagonetaštva među učenicima. Među ostalim, ravnateljica Francuz predložila je uvođenje zagonetaka i zagonetaštva kao posebne izvannastavne aktivnosti u školi u čemu će im pomagati članovi našega Kluba.
Zahvaljujemo ravnateljici na potpori i razumijevanju, jer nam je ponudila i učionički prostor za predavanja i radionice dok ne uredimo klupske prostorije u župnoj kući, a darovat će i knjige za buduću knjižnicu.



(Osnovna škola "Dragalić" koju je pohađao i počasni član ZKD-a Miro Gavran)

Vjeko Hudolin

Oznake: V. Hudolin, ZKD

Prostor za rad i buduću knjižnicu ZKD-a

06.03.2018.

Pastoralno i Ekonomsko vijeće Župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci odobrilo je Zagonetačkom klubu Dragalić prostor za rad u župnoj kući u Dragaliću što će biti regulirano ugovorom. Riječ je o dvije prostorije koje treba urediti i opremiti namještajem i računalnom opremom. To će biti jedna od sljedećih većih aktivnosti našega Kluba. Za početak jedan će se prostor urediti za rad Kluba i privremeni prostor knjižnice, a s vremenom, ovisno o sredstvima i mogućim donacijama, želimo stvoriti jedan ugodan prostor za okupljanja, edukativne radionice, predavanja, od najmlađih naraštaja do umirovljeničke populacije. Velika nam je želja postupno stvoriti zagonetačku knjižnicu za koju su nam već stigle prve knjige, koja bi u međuvremenu mogla prerasti u općinsku knjižnicu. Zvaničnu akciju prikupljanja knjiga počet ćemo za petnaestak dana na predstavljanju Zagonetačkog kluba Dragalić u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška s kojom smo dogovorili bogat i zanimljiv program suradnje.



Fra Ivo Brezović, voditelj Župe Duha Svetoga, izrazio je zadovoljstvo osnivanjem i djelovanjem našeg Kluba koji bi trebao doprinijeti promociji desete umjetnosti i općine Dragalić u ovom dijelu Slavonije te bogatijem kulturnom i društvenom životu. Trenutačno naš Klub okuplja šezdesetak članova iz Dragalića, ali i iz cijele Hrvatske i regije. Pozivamo i vas, dragi prijatelji, pridružite nam se!

Vjeko Hudolin

Oznake: ZKD, V. Hudolin

Nova Kvizorama (53) - broj 1350

17.02.2018.

Ukoliko slučajno niste znali, u Dragaliću kod Nove Gradiške djeluje Zagonetački klub „Dragalić“ o kojemu nešto više možete saznati u novome broju Kvizorame. I to nije sve, jer su radovi tamošnjih zagonetača razmješteni na više njezinih stranica. ZKD-u želimo puno uspjeha u budućemu radu, a za vas sam izdvojio nekoliko priloga.



(Želimir Kušić, Vladimir Kutnjak, Vjeko Hudolin, Zvonko Maćašević, Alojz Buljan, Branislav Modrić, Stjepan Bošnjaković, Antun Jurić, Evica Kraljić, Darko Radojčić, Mirjana Škrinjarić, Ivan Hrgović, Vlatko Vukelić, Mirjana Šupica i Željko Lebeda, Kvizorama broj 1350, 17. II. 2018., str. 1, 14, 16 i 31)

Suradnik

Oznake: Kvizorama, Želimir Kušić, V. Kutnjak, V. Hudolin, A. Buljan, I. Hrgović, razni zagonetači

Krećemo u projekt stvaranja knjižnice

12.02.2018.

Prošli tjedan kada smo se splitski zagonetački kolega Željko Bilankov i ja sastali sa mr. Alojzom Buljanom iz Novske, inače članom Zagonetačkog kluba Dragalić, poklonio nam je nekoliko svojih knjiga, među njima i iznimno vrijednu „Kombinatoriku u igrama riječi“. Knjige i zagonetačka izdanja poklonili su nam do sada i Nedjeljko Nedić, Jovan Nedić i Slavko Bovan, a darove u knjigama i zagonetačkim izdanjima najavili su nam Stjepan Horvat, Živadin Jovanović i još neki prijatelji zagonetači. Ovo pišem zbog toga što će nam te knjige i starija izdanja zagonetačkih listova dobro doći za malu knjižnicu koju pokreće Zagonetački klub Dragalić. Na sugestije Biljane Dakić, ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška i fra Ive Brezovića, župnika župe Gornji Bogićevci, izgleda da će naš klub biti inicijator i pokretanja općinske knjižnice, za što je zainteresiran i općinski načelnik Zvonko Karlik. Nadamo se da će nam u tome pomoći i druge općinske udruge, ali i institucije izvan granica općine.



(Željko Bilankov i Alojz Buljan)

Budući da je stvoreno pozitivno ozračje za tu akciju, za početak pozivamo sve prijatelje i zagonetače da nam na bilo koji način pomognu u ostvarenju ideje – darovanjem pokoje knjige, sugestijama, prijedlozima ... Počinjemo s prikupljanjem knjiga za zagonetačku knjižnicu, a nadamo se da će ta akcija prerasti i u početak stvaranja općinske knjižnice, možda i čitaonice. Svim darovateljima zahvalit ćemo putem naše vrlo aktivne FB-grupe Zagonetački klub Dragalić i bloga Zagonetači i rješavači Branka Modrića, a bit će upisani i u knjigu darovatelja.
Nedugo nakon objavljivanja ovog teksta u našoj FB-grupi javili su nam se prijatelji Branko Milovanović iz Slovenije koji je zatražio adresu kluba za slanje knjiga i Nedjeljko Nedić koji nam je napisao da će biti još knjiga.

Vjeko Hudolin

Oznake: V. Hudolin

Stigle Anđine i Vjekine knjige

03.01.2018.

„Dobre priče“ (reportaže i zapisi) naslovom je dviju knjiga bračnoga para Anđe i Vjeke Hudolina iz Dragalića. U prvu iz 2016., posvećenu prof. Ivici Bašiću i HTV-ovu snimatelju Vladi Vincetiću, autori su uvrstili 43 reportaže, a u drugu iz 2017., posvećenu unucima Teni, Majdi, Franu, Leonu i Neli, njih četrdeset jednu. Meni najzanimljiviji zapis jest razgovor s Mijom Gašparovićem autorom knjige „Naš divan“ s lokalizmima iz zapadne Slavonije. Od riječi navedenih u prvoj knjizi u mojemu kraju koriste se đinđe, gizda, lijevča i zvjerlača. Izdvajam još troslov „oič“ – zaprežna kola za prijevoz višemetričnih drva bez lijevča i poda.



Izdavač knjiga je „Radio Bljesak“ Okučani, dok su suizdavači druge „Tiskara Nova Gradiška“ i OPG „Hudolin Vjekoslav“. Knjige Anđe i Vjeke Hudolina izvrsnim su primjerom za sve buduće naraštaje novinara. Možete ih nabaviti kod autora.

Novinar

Oznake: V. Hudolin, publicistika

Mini čvor broj 325

01.01.2018.

Po ideji Vjeke Hudolina Jovan je Nedić uredio Mini čvor broj 325 u kojemu su radovi jedanaesterice zagonetača rođenih 1. siječnja (danas ih je više, op. pr.). To su Slavko Janković (1897.-1971.), Vladislav Dimitrijević (1930.), Tomo Paljak (1933.), Zvonimir Bach (1944.), Ljupčo Pavlov (1948.), Ekrem Hifziefendić i Marijan Hunjak (1949.), Boris Vinovrški (1950.), Jovan Nedić (1954.), Stanko Šarac (1956.) i Miroslav Cvetković (1959.)



(Mini čvor broj 325, 6. I. 1982., str. 1-16)

Enigmopovjesnik

Oznake: J. Nedić, V. Hudolin, M. Cvetković, razni zagonetači

Zagonetači i knjige pišu

21.12.2017.

Dobre priče (2) – reportaže i zapisi



U izdanju Radija Bljesak Okučani, i suizdanju Tiskare, općine Nova Gradiška i OPG „Hudolin“ iz Dragalića, nedavno je izašla knjiga "Dobre priče 2" Anđe i Vjeke Hudolina. U njoj su, kao i u prošlogodišnjoj knjizi, reportaže, zapisi i intervjui objavljeni na stranicama osječkoga Agrokluba, najvećeg poljoprivrednog portala u regiji, te u zagrebačkom Gospodarskom listu, dvotjedniku koji ove godine proslavlja 175. rođendan.

U knjigu su uvršteni tekstovi o uspješnim, vrijednim i poduzetnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrtkama, ali i institucijama koje doprinose razvoju poljoprivrede. Naglasak je na ekološkoj proizvodnji koja zauzima sve veće površine u Hrvatskoj i na projekte iz mjera Programa ruralnog razvoja koji se financiraju novcem Europske unije. Zastupljene su i druge teme – od graditeljske baštine do slikarstva.

Knjiga formata B-5 (17 x 24 cm) sa 176 stranica u boji objavljena je u biblioteci Miloduh. Njezini su recenzenti Željka Rački-Kristić, urednica portala Agroklub i Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista. Naslovnu stranicu dizajnirao je novogradiški akademski slikar-dizajner Gordan Bijelić, lektorske i korektorske radove obavila je Natalija Golovrški. Knjigu možete naručiti kod izdavača, Radija Bljesak Okučani, po cijeni od 84,oo kune u koju je uračunan i PDV.

Vjekoslav Hudolin

Oznake: V. Hudolin, publicistika

Enigmopromidžba

15.12.2017.



Sve vezano uz zagonetaštvo zaslužuje našu pozornost. Samo naprijed, kolege.

Enigmat

Oznake: V. Hudolin, B. Modrić

Autorski brojevi Čvor križaljke (4) - NOVOGRADIŠČANI

06.11.2017.

Sve radove na šesnaest stranica Čvor križaljke broj 279 sastavila su peterica zagonetača iz Nove Gradiške i okolice: Milan Guberović, Vjeko Hudolin, Željko Lebeda, Slavko Peleh i Milan Puškar. Od zagonetaka zastupljene su klasične križaljke (7), skandinavke (8), slogovne križaljke (2) četvorine 7 x 7 (2), štitovi 6 x 8 (2) te po jedna čarobna križaljka, križaljka bez ostatka i razmještajnica.



(Vjeko Hudolin, Milan Puškar, Željko Lebeda, Milan Guberović i Slavko Peleh, Čvor križaljka broj 279, 9. IX. 1981., str. 1, 4, 6 i 14)

Enigmopovjesnik

Oznake: V. Hudolin, M. Puškar, Ž. Lebeda, M. Guberović, S. Peleh, razni zagonetači, Čvor križaljka

NG Izazov

12.10.2017.

Izgleda da je Izazov vrlo izazovno ime za nas zagonetače. Podsjećam, osim ovog, izlazio je pod tim imenom i zagonetački list „Izazov“ u Rijeci, a malo je poznato da smo i mi, zagonetači novogradiškog kraja okupljeni u Zagonetačkom društvu „MAR“, još 1990. godine pripremali izdavanje lista pod tim imenom. Kao glavni i odgovorni urednik budućeg lista dogovarao sam suradnju, a među autorima računao sam i na kolegu Antuna Jurića iz Adžamovaca kod Nove Gradiške koji živi i radi u Njemačkoj koji mi je vratio sačuvano pismo, jer je meni u ratu uništena sva zagonetačka arhiva. U uvodnom dijelu sam mu tada napisao:

„Dobio sam materijale koje si poslao na čemu ti se zahvaljujem. Nešto ću s vremenom objaviti, naravno ako list uopće ugleda svjetlo dana. Rješenje o izdavanju Izazova sam dobio, stvorio osnovne „papirnate“ preduvjete za izlaženje, ali sada zapinje zatvaranje financijske konstrukcije. Situacija je vrlo teška, u firmama i privatnim poduzećima muče se sa vlastitim problemima, tako da ne znam hoću li uspjeti u svojim namjerama da list krene“.



Logo za Izazov (na slici) izradio je novogradiški akademski slikar Gordan Bijelić, član ZD „MAR“, otvorili smo žiro-račun, i dok smo mučili muku s osiguranjem novca, izašao je prvi broj Izazova u Rijeci. Budući da je zamisao bila objavljivanje zagonetaka s temama iz ekologije, zaštite prirode, zdrave hrane, uskoro smo pokrenuli „Zelene zagonetke“ o čemu sam opširnije pisao na blogu Zagonetači i rješavači Branislava Modrića.

Vjeko Hudolin

Oznake: V. Hudolin, A. Jurić, izazov

Zagonetni dueti (7) - HUDOLIN/CVETKOVIĆ

26.08.2017.



(Vjeko Hudolin i Miroslav Cvetković, Mini čvor broj 278, 19. III. 1980., str. 8 i 9)

Parac

Oznake: V. Hudolin, M. Cvetković, Mini čvor, skandinavke

Novi Feniks (8) - broj 584

26.05.2017.

Salvador Sobral iznenađujući eurovizijski pobjednik na naslovnici je novoga Feniksa, časopisa kojega najradije rješava blogerica Pozitivka. Za nju posebno, ali i za sve ine, odabrao sam još četiri stranice. A još mnogo čudesa očekuje vas na stranicama novoga Feniksa.



(Pero Galogaža, Mladen Marković, Antun Cvitković, Alfredo Ivankov, Milica Šimić, Krešimir Majetić, Damir Ruk, Luka Pavičić, Vjeko Hudolin, Branko Milovanović, Mile Janković i Ranko Nedić, Feniks broj 584, 25. V. 2017., str. 1, 10, 38, 45 i 73)

Suradnik

Oznake: Feniks, P. Galogaža, M. Marković, M. Janković, R. Nedić, A. Ivankov, A. Cvitković, M. Šimić, K. Majetić, D. Ruk, B. Milovanović, V. Hudolin, L. Pavičić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.