www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Aladinovo biserje (1)

28.02.2017.

Zagonetač i urednik iz Maglaja Aladin Mahmutović rođen je u Doboju 31. svibnja 1956. U izvrsnost njegovih križaljaka i inih zagonetaka uvjerit ćete se prateći njemu posvećenu nizanku.



(Aladin Mahmutović, Feniks broj 500, 6. III. 2014., str. 44 i 45)

Kolega

Oznake: A. Mahmutović, Feniks, križaljke

Nove nizanke na DUE


Čitajući nove priloge na ovomu blogu možda ćete zdesna zamijetiti znatno povećani broj naziva u rubrici „Nizanke“. Odlučih, naime, više od pedeset nizanki posvetiti poznatim zagonetačima koji su ostvarili, ili to još uvijek čine, značajnu suradnju s hrvatskim enigmatskim časopisima. Izim onih koji su umrli ili poginuli, svi ini imaju 50 i više godina, što je bio jedan od uvjeta za „dobivanje“ zasebne nizanke. U svakomu od priloga donosit ću jednu do tri zagonetke od istoga autora. Imat ću u vidu i kvalitetu te raznovrsnost. Nadam se da ćete sa zadovoljstvom pratiti ove priloge.

Zagonetač 50 +

Oznake: nizanke

Trinaestice na slovo "X"


Od 35 slova kojima počinju trinaestice u mojemu rječniku najmanje ih imam na strano slovo „X“ – svega 3. Ništo čudno, rekao bih. Ako znate ili pronađete koju, napišite. Zahvaljujem se unaprijed.

XAVIER HERBERT Australski književnik (1901.-84., Sirota moja zemlja)

XAVIER MALISSE Bel. tenisač s 3 poj. i 9 naslova u paru (1980.)

X FORZA E X AMORE Album tal. pop pjevačice Gianne Nannini (1956.) iz 1993.

Trinaestolog

Oznake: slovo "X", trinaestice

Enigmatski časopisi u zagonetkama (22) - NAGRADNE KRIŽALJKE


1.) Tjednik koji je izlazio u Zagrebu. Glavni urednik bio je Hinko Neuman. Izašlo je 14 brojeva: prvi 18. veljače 1933. a posljednji 20. svibnja 1933., 2.) Osječki časopis kojega je uredio Marijan Jurčec s nadnevkom 1. II. -31. VII. 1986.

Ispunjaljka



Vodoravno: 1. Ime tenisača Đokovića, 2. Stvaratelj nekoga djela, 3. Ruski književnik, Maksim (1868.-1936.), 4. Kuhinjska naprava za usitnjavanje hrane, 5. Javno otkriven nezakonito počinjen postupak, skandal, 6. Pojedinost, sitnica, 7. Ukrasna biljka, nedirak, 8. Ime francuskoga književnika Zole.

Ako ste sve ispravno odgonetnuli, u dvama posebno označenim stupcima dobit ćete nazive časopisa iz uvodnika.

Enigmopovjesnik

Oznake: zagonetački časopisi, ispunjaljke

Folk-premještaljka

27.02.2017.

Zacijelo ste čuli za turbofolk p(j)evačicu Daru Bubamaru (Radojka Adžić, 1976., slika prva). Njezinu skoro pa imenjakinju upoznao sam vodeći tolišku Plavu noć. Pravo joj je ime Marina Vrdoljak (slika druga), ali ono glazbeno glasi Mara BubaDara. I kakav bih ja to enigmat bio da nisam zamijetio da je njezino glazbeno ime premještaljka (mijenjaljka) prvonavedene pjevaljke.





Gledatelj

Oznake: glazba

Dvojnici (5) - NEDJELJKO NEDIĆ


Prema vlastitim saznanjima samo peterica Hrvata zove se NEDJELJKO NEDIĆ. Svi listom podrijetlom su iz sela Tolise kod Orašja u Bosanskoj Posavini. Zanimljivo, nijedan od njih danas ne živi u Tolisi.



Prvi je iz Matića pokraj Orašja, drugi, a to sam ja (v. sliku lijevo), živi u Ugljari kod Orašja, treći je stanovnik Domaljevca u blizini Šamca, a dvojica posljednjih su Zagrepčani (na slici desno je salezijanac don Nedjeljko Nedić). Trojica potonjih vuku podrijetlo iz Novoga Sela kod Šamca, ali su im se pradjedovi ili djedovi doselili iz Tolise. Naši imenjaci postoje i među Srbima samo što u imenu nemaju slovo „J“.

N. N.

Oznake: imena i prezimena, N. Nedić

Jedna nova riječ

26.02.2017.

Riječ ROĐENDAONICA (v.)

nisu izmislili jezikoslovci, niti stvaratelji novih riječi nego vlasnici zabavišta za djecu. Ova riječ, pogađate, označava prostor(iju) pogodnu za održavanje proslava rođendana. Hoće li ju urednici zagonetačkih časopisa prihvatiti?

Jezičar

Oznake: dvanaestoslovi

Autorski broj Džokerove razonode


Povodom 20. obljetnice bavljenja zagonetaštvom sve skandinavke u 25. broju Džokerove razonode od 1. listopada 1988. sastavio je jubilarac Boris Nazansky. Za vas sam odabrao tri najuspješnija sastavka. Rješavajte i uživajte.



Kolega

Oznake: B. Nazansky, Džokerova razonoda

Radiokrižaljčica s HR H-B


Kolega Mariofil Soldo od mene je naručio i dobio jednu križaljčicu koja je objavljena 19. lipnja 2001. u programu Hrvatskoga radija Herceg-Bosne.



Voditelj

Oznake: križaljke, N. Nedić

Plava noć toliške Sloge


Kako bi osigurali dodatna sredstva za financiranje, nogometni klubovi organiziraju zabavne večeri na kojima okupe vlastite navijače, simpatizere i igrače. Tu tradiciju čuva i NK „Sloga“ iz mojega rodnoga sela Tolise koja se natječe u 1. županijskoj ligi.



Ovogodišnja je održana sinoć. Bilo je zabavno, veselo i bučno. Izvučeni su i sretni brojevi robno-novčane tombole sa čak 91. nagradom. Priredba je održana u krasnoj dvorani "Dvor" u Tolisi.

Navijač

Oznake: šport

Nova Kvizorama (2) - broj 1299

25.02.2017.





(Kvizorama broj 1299, 25. II. 2017., str. 1, 14 i 40)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

Jubilej Šokačkoga sijela


Tradicionalna kulturno-zabavna priredba "Šokako sijelo" ove se godine, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u Županji održava po 50. puta. Pod geslom "Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje ..." između 18. i 28. veljače održat će se niz priredaba. Jedna od njih je izložba slika članova likovne udruge "Županja '08" otvorena 23. veljače u galeriji "Luž". Događaju sam osobno nazočio. Preslici koje prilažem iz izložbenoga su kataloga.



Radove su izložili Pero Avramović, Ksenija Barbir, Diana i Domagoj Bilušić, Ivan Božić, Domagoj Jurčić, Zlatko Kokanović, Slavica Lenić, Gordana Matić, Alliji Mujdin, Anto Nikolić, Ljilja Oršolić, Ruža Šarlija, Darko Tomić, Vlado Voćanec, Željko Vujković i Josip Župarić.

Susjed

Oznake: pučki običaji

To sam sastavio ja (1)


Novu nizanku popunjavat ću vlastitim odabranim sastavcima objavljenim tijekom mojih 37 godina bavljenja zagonetaštvom. Izbor ne će biti lagan, jer valja mi birati između više od 13.000 radova.

Moja prva objavljena križaljka



(Mini čvor broj 310, 10. VI. 1981. i "Enigmatikon", ZD "Raščica", Orašje 2002., str. 8)

Nene

Oznake: N. Nedić, Mini čvor, križaljke

Malo, ali slatko (15) - ČAROBNA ČETVORINA 5 x 5

24.02.2017.

Jedna od najlakših zagonetaka za sastavljanje i idealna za početnike. Najstarija koju imam djelo je izvjesne Elze pl. E. koja ju je objavila u sarajevskoj Nadi broj 6 od 15. III. 1895. na str. 120. Ovaj kvadratić već sam objavio u prilogu „Zagonetke iz Nade (6)“ te ga ne ću ponavljati, jednako kao i Dimčev premetajni i Cifrekov sa stihovanim opiscima. Stoga vam prilažem drugih osam inačica ove male, ali slatke zagonetkice.



(Vjesnikov kviz broj 2, 15. III. 1972.)



(Vjesnikov kviz broj 53, 27. II. 1974., str. 18)



(Esad Zukanović i Alojz Buljan, Vjesnikov kviz broj 232, 7. I. 1981., str. 40)



(Marijan Jurčec, Kvizorama broj 54, travnja 1993.)



(Mladen Pokić, Kvizorama broj 690, 25. VI. 2005.)



(Josip Butina, Superfeniks broj 3, 14. XII. 1995., str. 72)



(Nikola Banda, Osmosmjerka broj 526, 18. X. 2011., str. 9)



(Jovan Nedić, Osmosmjerka broj 539, 3. V. 2012., str. 5)

Enigmoznalac

Oznake: E. Zukanović, A. Buljan, M. Jurčec, M. Pokić, J. Butina, N. Banda, J. Nedić, Osmosmjerka, Kvizorama, Vjesnikov kviz, Superfeniks

Iz prvoga broja (4) - HIT SKANDI


Hit skandi bio je posebnim izdanjem Skandi čvora. Izdavač mu bijaše bjelovarski „Čvor“. Prvi broj ovoga mjesečnika, kojemu je glavni i odgovorni urednik bio Stjepan Horvat, a urednik Željko Jandragić, izašao je u ožujku 1991.



Na njegovih 32 stranice bile su samo skandinavke s dodatkom humora, zanimljivosti i aforizama. Autori križaljaka bili su Željko Jandragić, Pero Galogaža, Dušan Kos, Stjepan Orešić, Aladin Mahmutović, Stjepan Tumpić i Željko Bilankov.

Enigmopovjesnik

Oznake: Hit skandi, čvor, skandinavke

Zagonetnost Anke Žagar


Već samim imenom i prezimenom hrvatska pjesnikinja Anka Žagar (Zamost, 6. srpnja 1954.) enigmatski je vrlo zanimljiva. Njeno ime i prezime, naime, monovokalično je, odnosno sadrži samo jedan samoglasnik – A. Ova knjižničarka sa svršenim fakultetom jugoslavenskih jezika, književnosti i komparativne književnosti i dobitnica Goranova vijenca 1994. objavila je 11 stihozbirka. Nazivi neki od njih su novotvorenice.



- Išla i ... sve zaboravila (1983.)
- Onaon (1984.)
- Zemunice u snu (1987.)
- Bešumno bijelo (1990.)
- Nebnice (1990.)
- Guar, rosna životinja (1992.)
- Stišavanje izvora (1996.)
- Male proze kojima se kiša uspinje natrag u nebo (2000.) – 38 slova
- Stvarnice, nemirna površina (2008.)
- Crta je moja prva noć (2012.)
- Pjevaju razlike tihotapke (2015.)

Zanimljivko

Oznake: pjesništvo

Požutjela enigmatika (1)

23.02.2017.

U novoj nizanki na blogu DUE prikazivat ću zagonetačke sastavke objavljene u enigmatskim časopisima koji su izlazili do polovice 1992. Započinjem s jednom skandicom iz Čvor razbibrige.



(Pero Galogaža i Boro Rogić, Čvor razbibriga broj 266, 4. IX. 1976., str. 1)

Enigmopovjesnik

Oznake: P. Galogaža, Čvor razbibriga, sknadinavke

Naslijeđe broj 24




Polovicom veljače izašao je novi, 24. broj književnoga časopisa "Naslijeđe". Časopis je besplatan, pa ukoliko mi se javite dobit ćete ga poštom.

Čitatelj

Oznake: Književnost

Ponovno o mamutici


Konačno sam u ruke dobio 10 novih primjeraka svoje mamutske skandinavke. Podsjećam, da je dimenzija 13 x 770 i s 10.010 polja. Čini li vam se zanimljivim javite mi se u komentarima ili na e-poštu.

Rekorder

Oznake: N. Nedić, skandinavke

Neobični nazivi mjesta u Vojvodini


ADA, ALEKSA ŠANTIĆ, ALIBUNAR, AŠANJA, BAČKI JARAK, BAGREMOVO, BELEGIŠ, BELO BLATO, BEZDAN, BIKOVO, BOGARAŠ, BOGOJEVO, BUĐANOVCI, BUSENJE, ČALMA, ČONOPLJA, ČURUG, DERONJE, DOBRICA, EČKA, FARKAŽDIN, FEKETIĆ, GAKOVO, GOSPOĐINCI, GUDURICA, ILANDŽA, JABUKA, JANOŠIK, KARLOVČIĆ, KELEBIJA, KNIĆANIN, KOLUT, KUKUJEVCI, KUPUSINA, LABUDNJAČA, LEMEŠ, LEŽIMIR, MALI BEOGRAD, MANĐELOS, NADALJ, NEUZINA, NOĆAJ, OBORNJAČA, ODŽACI, PARAGE, RASTINA, RATA, RATKOVO, SEČANJ, SURDUK, SUSEK, ŠAJKAŠ, ŠULJAM, ŠUPLJAK, TOBA, TOVARIŠEVO, VIŠNJEVAC, ZOND, ŽABALJ, ŽEDNIK, ŽIVA.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Lijepo ime Anka

22.02.2017.

Žensko ime Anka zapravo je odmilica imena Ana, koje je, pak, pučki oblik imena Hanna (hebr. „hannah“ – milost). U našim je križaljkama prije 1992. ovo ime obično opisivano kao „ime narodne heroine Berus (1903.-1991.)“ ili „ime narodne heroine Butorac-Parović (1903.-1942.)“. Dva rečena opisa danas su skoro zaboravljena pa najčešći opis glasi „ime slikarice Krizmanić (1896.-1987.)“ ili kanadsko-američki pjevač, Paul".



Opisivačima nudim još četiri poznate osobe s imenom Anka: 1.) Hrvatska pjesnikinja Žagar (1954., Onaon), 2.) Hrvatska prevoditeljica Katušić Balen (1950.), 3.) Hrvatska političarka iz HNS-a Mrak Taritaš (1959., v.) i 4.) Srpska nefrologinja, društvena aktivistica i književnica Stanojčić (1951., Valcer, v.).



Nedavno se u kinima počeo prikazivati film „Anka“ Dejana Aćimovića rađen prema djelu Mate Lovraka „Anka Brazilijanka“. U filmu glume Cvita Viljac, Linda Begonja, Eric Cantona, Matea Elezović, Nikola Kojo, Goran Grgić i dr. Zanimljivo je da su ime i prezime glavne glumice međusobne premetaljke s izmjenom.

Paul Anka - Diana

Bloger

Oznake: imena

Države svijeta (11) - AZERBAJDŽAN


Jedna od brojnih država nastalih raspadom SSSR-a. Azerbajdžanska SSR nastala je 28. travnja 1920. Neovisnost je Azerbajdžan proglasio 30. kolovoza 1991. Površine je 86.600 km2. Ima nešto više od 9 milijuna stanovnika. Valuta je manat koji ima 100 gopika. Službeni jezik je azerski iz skupine turkijskih jezika. Izim Azera ovu zemlju nastavaju i Armenci, Rusi, Lezgi, Tališi, Avari i Turci.



Smješten je na južnome Kavkazu. Na njezinu istoku je Kaspijsko jezero. Graniči s Rusijom, Armenijom, Iranom, Gruzijom, dok njezina eksklava Nahičevan graniči s Armenijom, Iranom i Turskom. U okviru Azerbajdžana je i Gorski Karabah nastanjen Armencima. Zemlja je podijeljena na 65 okruga i 9 gradova. Glavni grad jest Baku, a veći gradovi su Gäncä, Naftalan, Sumqayit i Güzdek te Stepanakert. Najvažnije rijeke su Kura i Aras. Na rijeci Kuri je umjetno jezero Mingäcevir koje je istodobno i najveće jezero. Više od polovice ozemlja Azerbajdžana čine planine od kojih je najviši Veliki Kavkaz (4.466 m).
Nacionalni praznik je 28. svibnja – Dan neovisnosti. Himna nosi naziv „Marš Azerbajdžana". Vodeća religija je islam sa šijitskom većinom. Azerbajdžan je športska velesila u hrvanju.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Kleinov leksikon




Studirajući u Beogradu često sam obilazio knjižare tražeći leksikone i rječnike po jeftinim cijenama. Jedna od knjiga koju sam tada nabavio jest i „Mali leksikon štamparstva i grafike“ Heija Kleina (Beograd 1979.). Knjiga je tiskana u 10.000 primjeraka. U njoj sam pronašao i nekoliko natuknica od trinaest slova.

Leksikograf

Oznake: Rječnici

Znate li

21.02.2017.

Pliva je lijevi pritok Vrbasa u BiH s prekrasnim slapovima u Jajcu. Jeste li znali da naziv zagrebačke tvornice lijekova nema nikakve veze s tom rijekom? Njezin je naziv, naime, zapravo akronim od "Proizvodnja lijekova i vakcina"!



Ilija Ozdanovac

Oznake: petoslovi, kratice

Inačice križaljaka (18) - ROGALJ KRIŽALJKA




(Antun Košir, Feniks broj 268, 17. III. 2005., str. 22)

Novitet osječkoga zagonetača Antuna Košira. Njegov nedostatak su nepostojanje riječi u 2. i 3. redku te posljednja tri stupca u prvom i prva tri stupca u drugome roglju.

Enigmoznalac

Oznake: A. Košir, Feniks, križaljke

Rijetka imena (25) - MILISLAV


Lijepo ime složeno od pridjeva "mio" i imenice "slava". Jedan od nositelja toga imena bio je MILISLAV DEMEREC – hrvatski znanstvenik i akademik, jedan od najznačajnijih genetičara svoga vremena (1895.-1966.).



Marko MIhaljević

Oznake: imena

Jedna tamburaška

20.02.2017.

Čudna glazbena družina
(premetaljka s izmjenom O = U)


Ja na berde, a ti na bas-primu,
kad krenemo svaki u svom štimu.

Oštra kontra brzi takt nam daje,
čelo plete, pjesma ne prestaje.

Sitna prima, negdje bisernica,
tanko kucka – to nam žari lica.

Ima l' brača da se stopi s nama,
bugarije sa tankim žicama.

Veseli smo, svi nas vole zato.
Svi cupkaju "BAŠ SVIRAM STAKATO“!

Ilija Ozdanovac

Oznake: I. Ozdanovac, Premetaljke

Čudnovata prezimena (2) - SUDAR


Petoslov „sudar“ ima više značenja: 1. snažan udar dvaju tijela, 2. vojni sukob, 3. sastanak s djevojkom (pren.), 4. oštro izražena suprotnost (pren.), 5. sraz motornih vozila.
Zanimljivo, postoji čak i prezime Sudar. Nosi ga pomoćni biskup vrhbosanski dr. sc. mons. PERO SUDAR (1951.).



Prezimenjak

Oznake: Prezimena

Dvanaestoslovna kratica


Među brojnim rječnicima imam i "Rječnik kratica" Stjepana Babića i Milene Žic Fuchs (Zagreb, 2007.). Od kratica čija su slova u neprekinutome nizu najdulja je ova - SGZPKVKKZIJM (12 slova!). Značenje joj je sljedeće: Savez građana za promicanje kršćanskih vrijednosti kroz kućne zajednice i javne manifestacije!

Kratičar

Oznake: kratice, dvanaestoslovi

Novi Feniks (1) - broj 577

19.02.2017.

"Feniks" broj 577 izašao je 16. veljače 2017. Uživajte, rješavajući ga.



Suradnik

Oznake: Feniks

Dvije nove enigmatske knjige u mojoj knjižnici




Knjige čije naslovnice vidite darovala mi je autorica Gordana Jovanović Šarić (Subotište, 1949.). S iskrenim izrazima zahvalnosti iz svake od njih objavljujem po jednu pjesmu.

Prolećno jutro

Osvanulo je sveže jutro,
ljupko sunce toplo sija,
a u šumi ispod hrasta
slavuj svoju pesmu svija.

Jutro sveže počelo je
cveće divan miris širi,
na livadi stalno lete
šareni leptiri.

I oni se razleteli
trče, traže hranu,
pa i vazduh sad miriše
na prolećnu kišu ranu.

(prva Gordanina pjesma nastala 1962., iz zbirke "Čarobna bašta", Beosing, Beograd 2014., str. 7)

Uvodna pesma (premetaljka)

Od stihova i od slova
FIN SAG tkam
od malo blaga što imam.
Skromnog znanja samo plam
Postavljam u zlatni ram
radoznali anagram.
Zagonetke ja ti dam,
odgonetke nađi sam.

(iz zbirke "Anagramisani helenizam", Beosing, Beograd 2016., str. 6)

Skupljač

Oznake: G. J. Šarić, zagonetačke knjige, pjesništvo

Općina Babina Greda


Babina Greda veliko je selo zapadno od Županje uz rijeku Savu. Nekoć je bilo u sastavu županjske općine, dok je sada samostalnom općinom. Površine je 79,51 km2. Ima oko 3.600 stanovnika. Spominje se još oko 1.200 kao Gerenda. Tada je bilo smješteno oko potočića Saonice i Dubočice, da bi se oko 1691. preselilo na visoko tlo pored potoka Berava.



Osnovna škola u Babinoj Gredi djeluje od 1775., KUD "Mijat Stojanović" od 1903., nogometni klub "Šokadija" osnovan je 1923., čitaoničko društvo "Seljačka sloga " 1935., konjogojstvena udruga "Babina Greda" 1942., udruga "Likovni krug Babina Greda" i "Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine" 2002. te Udruga žena Babina Greda 2007. Općina također ima i šahovski klub "Šokadija", lovačku udrugu "Jastreb", športsko-ribolovnu udrugu i DVD. Kulturna priredba "Konji bijelci" održava se od kolovoza 1981.

Poznati Babogredci su: učitelj i prosvjetitelj Mijat Stojanović, biskup đakovačko-srijemski Stjepan Bauerlein, građevinski stručnjak prof. dr. sc. Franjo Verić, književnik prof. dr. sc. Ilija Babić, književnik i novinar Franjo Babić, novinar HRT-a Martin Vuković, nogometaš Josip Biškić i slikarica, pjesnikinja i etnografkinja Ana Verić.

Susjed

Oznake: zemljopis

Šestoti prilog

18.02.2017.

Jubilarni prilog posvećujem brojci i riječi "ŠESTO". Šesto je troznamenkasti broj. Kada se čita s drugačijim naglaskom, tada je redni broj izveden iz brojke 6 (šestoper, šestosjedalnica, šestar, šestorka, šesterac ...)
Istodobno, Šesto je i prezime koje potječe iz okolice Sinja. Dvije poznate osobe tako se prezivaju: 1.) prof. dr. sc. med. MIHAJLO ŠESTO, internist i kardiolog (Zagreb, 1948.) i 2.) Književnica, dramaturginja, nakladnica, urednica, novinarka i propagandistica SILVIJA ŠESTO (Zagreb, 1962., "Debela").

Bloger

Oznake: brojke

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (15) - PROŠIRENA KRIŽALJKA 8 x 8


Zamisao i najveći dio realizacije ovoga grandioznoga poduhvata pripada crikveničkome zagonetaču Borisu Babiću kojemu sam malo pripomogao. Kao rezultat suradnje nastala je prva križaljka 8 x 8 u povijesti hrvatske enigmatike.



(Boris Babić i Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 1298, 18. II. 2017., str. 12)

Rekorder

Oznake: B. Babić, N. Nedić, križaljke

Nova Kvizorama (1) - broj 1298




Iz 1298. broja Kvizorame izašloga 18. veljače 2017. izdvojio sam ove dvije stranice:





Suradnik

Oznake: Kvizorama

Leksikon zagonetaka (1) - ABECEDNA REČENICA

17.02.2017.

Abecedna rečenica – Što kraća suvisla rečenica u kojoj su iskorištena sva slova abecede nekoga jezika i to samoglasnici po više puta a suglasnici samo po jedanput. U pravilu, ljepše, skladnije i smislenije abecedne rečenice su one bez nabrajanja i vlastitih imenica i sa što manje riječi. Istoznačnice su joj ABECEDALJKA, SVESLOVNA REČENICA, SVESLOVKA i PANGRAM. Primjere koje donosim posložio sam prema broju slova, a na vama je da se odlučite koji je najuspjeliji i da dodate neki svoj.

- Bdeć pljuj čvrst škaf, žminj, hadž, glanc, đoz! (Zdenko Capan, Kvizorama broj 967, 16. X. 2010. i broj 1247, 27. II. 2016., str. 3) – 32 slova

- Bđah noć gdje uz filc škamp žnje čvrst džilj! (Zdenko Capan, blog Enigmatika TIO i Kvizorama broj 1247, 27. II. 2016., str. 3) – 33 slova

- Njoj pljačkom zgrćeš: tuđ CD, VHS, bež fildžan! (Zoran Radisavljević, Kviskoteka broj 185, 24. IV. 1998., str. 22) – 33 slova

- Njoj: vođ-falš, puž zgrbljen, Schmidt-džakčić! (Dragutin Barbalić, Vjesnikov kviz) – 33 slova

- Škrcu: fin žal, TV-boj, dagnje, smuđ, hljepčić, džez! (Zdravko Žarković, Vjesnikov kviz) – 35 slova

- Gdje plamteć srdžbu čežnjiv škljocnuh za Feđu! (Petar Bizumić, Čvor razbibriga) – 36 slova

- Fuj, zbog džepa ćeš smrdljiv žličnjak na tuđ ceh! (Zoran Radisavljević, Vjesnikov kviz) – 36 slova

- Franc Hlapić smješta ključ od gvožđa uz džbunje! (Marko Linić, Čvor razbibriga) – 37 slova

- Ja bacih prstom lješnjak uz fildžančić od gvožđa! (Andrija Vodopivac, Vjesnikov kviz broj 469, 1. II. 1989.) – 38 slova

- Zgrbljen hodža, štedeć' svoj fenjer, kupi čađ žlicom! (Jerko Deriš) – 39 slova

- Možda škrtac posuđuje fildžančić zbog hvaljenja! (Slavko Bovan, 1999.) – 39 slova

- Stručnjak Fadil Hadžić zamišljen pogađa vježbicu! (Nedjeljko Nedić, Kviskoteka 1998. i „Enigmatikon“, ZDR, Orašje, 2002., str. 139) – 40 slova

Enigmoznalac

Oznake: abecedne rečenice, Z. Capan, Z. Radisavljević, D. Barbalić, Z. Žarković, a, Vodopivac, M. Linić, J. Deriš, S. Bovan, N. Nedić

U spomen (5) - STJEPAN OMERO


STJEPAN OMERO

(1941. – Split, 5. II. 2017.)



U Splitu je 5. veljače 2017. preminuo zagonetač i vrstan premetaljkaš Stjepan Omero. Najplodonosniju suradnju ostvario je u zagrebačkoj Kviskoteci i u enigmatskoj rubrici Slobodne Dalmacije. Sudjelovao je na nekoliko Kviskotekinih prvenstava Hrvatske u enigmatici ostvarivši pobjedu u premetaljci u IV. prvenstvu održanome 2000. U Kviskoteci je također osvojio i pet nagrada za anagram godine. Sahranjen je 8. veljače 2017. na splitskome groblju Lovrinac.

Kolega

Oznake: S. Omero

"Zacrnjena" križaljka




(Zdenko Čavar, Kviskoteka broj 1136, 17. II. 2017., str. 15)

Iako ovo nije obična križaljka 19 x 19, jer u četirima dijagonalama, u tri skupine po dva slova, treba upisati tematski pojam „VELJAČA“, nema razloga da od ukupno 132 riječi sadrži 6 jednoslova, 24 dvoslova, 17 troslova, 21 četveroslov i 18 petoslova, čak 51 crno polje i najdulju riječ od 11 slova. Pozornost vam skrećem posebice na 9. redak sa 6 crnih polja, jednoslovom, 3 dvoslova i 2 troslova te na 6. stupac s 2 dvoslova i troslova i četveroslovom. Ja bih ju spremio u koš, a vi?

Enigmokritičar

Oznake: Z. Ćavar, križaljke, Kviskoteka

Ukrižane zagonetke

16.02.2017.



(zagonetka s 1. Svjetskoga prvenstva u odgonetanju, New York, 26.-27. VI. 1992., iz knjige Pere Galogaže "Prvih deset svjetskih zagonetačkih prvenstava", "Adamić" i "Feniks", Rijeka 2002., str. 7)

Enigmopovjesnik

Oznake: P. Galogaža, logika

Enigmatski časopisi u zagonetkama (21) - ENIGMATSKI ZABAVNIK


Zagrebački tjednik koji je izlazio petkom. Objavljena su mu svega tri broja u razdoblju od 13. do 27. rujna 1929. Urednik lista bio je Vladimir Babić.



Jednoopisna križaljčica

1. Eno!, Evo!, 2. Kentaur kojega je ubio Heraklo, 3. Crna šumska kreda, 4. Dio teniskoga seta, 5. Pokrata za „Metal Gear Solid“, 6. Ime am. rock pjevača Garfunkela, 7. Početak svega po taoizmu, 8. Kratica za „Swift File Transfer“, 9. Pokrata za „kola za spavanje i ručavanje“, 10. Japanski otok zapadno od Kyushua, 11. Kratica za „zadatak“, 12. Riječni otoci, 13. Neobuven, 14. uto-oznaka za Anhalt-Zerbst u Njemačkoj, 15. Pokrata za „Ventspils Nafta Terminals“, 16. Inicijali hrvatske književne povjesničarke Nine Aleksandrov Pogačnik, 17. Eisenhower ili Turner, 18. Povišeni dio zgrade, etaža, 19.Naziv časopisa iz uvodnika, 20. Poštanska usluga slanja novca telegrafskim putem, 21. Troznamenkasti broj između 830 i 840.

Nedjeljko Nedić

Oznake: zagonetački časopisi, križaljke

Križaljke bez crnih polja


Gornji naslov prijevodom je naziva knjige ljubljanskoga zagonetača, nakladnika, urednika i publicista Branka Milovanovića koji na slovenskome glasi "Križanke brez črnih polj" ("Vepras", Mengeš, listopada 2009.)



U knjizi je objavljeno 137 križaljaka bez crnih polja od 10-erice slovenskih zagonetača: Branka i Vladimira Milovanovića, Jože Berdona, Boštjana Burgera, Mirana Ercega, Borisa Laharnara, Štefana Markoviča, Jože Petelina, Drage Ronnera i Ante Žutića. Časopisi u kojima su objavljene križaljke su KiH, Superpip, Ugankarski domenek, Salomonov vandrovec, Ugankarski izziv, Modro razvedrilo, Problem i Skandi križanke. Najveću prosječnu duljinu riječi (8,20) ima ova križaljčica:



(Branko Milovanović, Problem broj 31 iz 2009. i str. 175 knjige)

U Hrvatskoj ove se križaljke mogu naći jedino na naslovnicama časopisa.

Enigmoznalac

Oznake: B. Milovanović, zagonetačke knjige

Inačice križaljaka (17) - INICIJALKA

15.02.2017.

Nije ono na što ste odmah pomislili. Naime, ova inicijalka je križaljčica kod koje se u svako polje upisuju uvijek po dva slova koja su redovito opisana kao inicijali neke znane osobe. Vrlo zanimljiva ideja za koju se ne sjećam da je ponovljena.



(Jan Bažik, Vjesnikov kviz broj 115, 14. VII. 1976.)

Enigmoznalac

Oznake: J. Bažik, Vjesnikov kviz, križaljke

Moja skandica iz Bobovca


"Bobovac" je zavičajni mjesečni časopis kojega izdaje vareška podružnica HKD-a "Napredak". Stigao je već do 266. broja. U vrijeme kada ga je uređivao Čedomir Jelić objavljena mi je jedna skandinavka.



(Nedjeljko Nedić, Bobovac broj 59, studeni 1999.)

Oznake: nezagonetački časopisi

Trinaestice na slovo "Ć"


Budući da ste na slovo "Dž" i "NJ" bili iznimno plodonosni, nudim vam svega 15 natuknica od 13 slova iz svojega Rječnika trinaestica. Vaše prinose napišite u komentarima. UNaprijed se zahvaljujem.

ĆAO, INSPEKTORE Film srb. redatelja Zorana Čalića iz 1985.: Suzana Mančić, Bata Živojinović, Boro Stjepanović

ĆAPIVANJE KANTA Pjesnička zbirka hrv. pjesnika Nikole Kraljića iz 1987.

ĆASKANJA U SUTON Zbirka feljtona hrv. književnika, novinara i publicista Stjepana Mihalića (1901.–84.) iz 1969.

ĆAZIM SARAJLIĆ Tuzlanski slikar (1948.)

ĆEMALOVIĆANIN(KA) Stanovnik(ca) mjesta Ćemalovići kod Donjega Vakufa u SBŽ u BiH

ĆEMANOVIĆANIN(KA) Stanovnik(ca) mjesta Ćemanovići u općini Pale u BiH

ĆERAĆEMO SE JOŠ Knjiga srp. pisca Matije Bećkovića (1939.)

ĆERKA JEDINICA Pjesma sar. rock sastava Bombaj štampa iz 1990. s albuma Ja mnogo bolje letim sam

ĆIĆO SENJANOVIĆ Splitski novinar i satiričar (Đermano S. Ć., 1949.–2013., Vidi, vidi)

ĆIPIROVINJANIN(KA) Stanovnik(ca) mjesta Ćipirovine kod Bijeljine u BiH

ĆIRIL RAIĆ ĆIRO Mostarski umjetnički fotograf (1936.–2011.)

ĆIRO ČIČIN-ŠAIN Hrv. književnik i publicist (1890.–1960., Po sjevernoj Dalmaciji – putopisi) – HE

ĆOZOTSKE SVAĐE v. Ribarske svađe (LSP)

ĆUBASTI GNJURAC Ptica iz porodice plijenorki (Podiceps cristatus)

ĆURČIBAŠINICA Upraviteljica ćurčijske, krznarske, radnje (tur.) - Klaić

Trinaestolog

Oznake: slovo, trinaestice

Obična ljubavna pjesma

14.02.2017.

VOLIM TE

Volim te jer si tako lijepa,
za mene najljepša.
Volim te zbog dobre duše
koja mi stalno prašta.
Volim te zato što imaš srce
veličine oceana.
Volim te i stoga
što uvijek ljubiš žarom prvoljuba.
Jednostavno rečeno: „Volim te“!

(Nedjeljko Nedić)

Aerodrom - Obična ljubavna pjesma

Oznake: pjesništvo

Valentinovo u zagonetkama


Voljenoj za Valentinovo (premetaljka)

Slušaj draga te MOLITVE moje
što stale su u dvije slatke riječi.
Kad posumnjaš – zapitaš se što je?
Da, _ _ _ _ _ _ _, TO TI ŽELIM REĆI!

(Ilija Ozdanovac, Feniks broj 213, 6. II. 2003., str. 46)

Pjesma potiraljka

Lice bijelo poput snijega
Ruke nježne kao svila
Zavoljeh ju zanavijeka
Kad bi samo moja bila.
Kosa plava kao nebo
Oči crne poput noći
Ne upoznah srce njeno
A na put mi valja poći.

U snovima još ju tražim
Enigmama liječim dušu
Zadatcima ja ju svlačim
Živčan molim sada tu.

(Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 1124, 19. X. 2013.)



(Robert Pauletić, 101 skandi broj 260, 5. II. 2016., str. 68)

Zaljubljenik

Oznake: I. Ozdanovac, N. Nedić, R. Pauletić, potiraljke, Premetaljke

Svetac zaljubljenih


O svetomu Valentinu (oko 175. – oko 269.) zna se vrlo malo. Spominje se po prvi puta u izvješću sv. Bede Časnoga iz VIII. stoljeća koje je uvršteno u Rimski martirologij. U tomu izvješću stoji da je bio biskupom u gradu Terniju u Umbriji te da je mučeničku smrt podnio u doba vladavine cara Klaudija II. Gotskoga 269. godine. Zaštitnikom je zaljubljenih i brakova.



Valentinko

Oznake: vjera

Zagonetna poezija (7) - FERDO PAVEŠIĆ

13.02.2017.

Ferdinand Pavešić Ferdo (1909.-1979.) zagonetačkim je velikanom, doajenom bh. i yu zagonetaštva. Njegov najpoznatiji pseudonim je Zlatko Veritas. Između više od 10.000 objavljenih zagonetaka, posebice se istaknuo u onim stihovnim. Čitajte i uživajte.

Intima (opisni anagram s posvetom Seki)

Tvoje su ruke meke i čiste
kao nježna krila
usnule palome ...
Tvoje su usne sočne i jedre
kao strasna usta
zanosne Salome ...
Tvoje su oči tihe i tamne
kao mirne sjene
jezerskih tišina ...
Tvoje je čelo vedro i oblo
kao sjajne iskre
nebeskih visina ...
Zato te silno volim i želim
kao nježnost toplu
kad večer se gasi ...
Želim u sumrak gledat' i ljubit'
te oči ti strasne
što tiha ih sjeta
i varnica KRASI ...

Beogradska hrizantema (peterostruka premetaljka)

Ja i danas često, kao NEKAD rado,
dočekujem MAGLE na beloj estradi,
i na pustoj adi razasuto stado
i maštanja setna o lepoj Paladi.

Pa nestajem NEGDA u šarenim snima
na pokisloj klupi kraj samotne staze,
a u polju tamo, kroz LAK oblak dima,
zanose ME boje što u suton slaze.

Tada se LEGENDA, kao život živi,
iz tvrđave sive svojom pričom javi
stotinama leta ovaj KAM je sivi
celivala Sava i naš Dunav plavi ...

O kamenu slušah ovu priču staru
i uvek mi beše prijatna i mila,
pa i sada GLEDAM u divnom spektaru
gde se seta NEKA sa ponosom slila.

I o krvi mislim što se ovde proli
na zidini staroj GDE sad tama NEMA
posetnika svakog kao da ćutnjom moli
da zajedno s njome LAK sanak zadrema ...

Pitanje (prvoslovka)

Zamrznuta sad su polja,
inje gola stabla kiti,
možda će još dugo trajat'
a možda će kratka biti?

Jutarnji navještaj (čahura)

Kroz kristalni uzduh u jutarnjoj zori
rasipa se refleks sunčane kaskade –
to nebosklon modri od purpura gori
i Amon nam šalje novodanske nade.

Bosanska idila (istozvučnica)

Ja otvorih pendžer tihog stana svoga,
pa ugledah sliku mjesta bosanskoga

Raspjevana ptica (mijenjaljka)

Zapjevala divna ptica,
veseli se cvrkut ori,
a pred pticom crnogorska
znana rijeka tu žubori.

Enigmatska pastorala (spajaljka)

Pred feničkim starim gradom
golem šarov eno stoji,
a čobanin pod planinom
svoje stado bijelo broji.

Čudo u bašči (umanjivaljka)

Gle sisavca pustinjskoga,
po mojo se bašči šeće,
a onda se iznenada
u mirisno stvori cvijeće!

Zamršeno (oduzimaljka)

Kakva ono oborina
na bosanski grad je pala?
Da bi svoje ime rekla,
slovo mu je progutala.

Preobrazba (sklanjaljka)

Nominativ svakog časa
točno će ti vrijeme dati,
dativom možeš prakanton
u Švicarskoj jedan zvati.

(sve zagonetke su iz knjige "Zagontke Zlatka Veritasa", "Čvor", Bjelovar 1979., str. 5, 12, 19, 22, 24, 26, 29, 34 i 35)

Enigmopovjesnik

Oznake: F. Pavešić, stihovne zagonetke

2. Feniksov kup


Održan je tijekom 1997. U svih 7 kola trebalo je sastavljati križaljčicu 9 x 6 kod koje su dodatno premirani zemljopisni pojmovi sa zadanoga popisa. Poredak najboljih bio je sljedeći:

1.) Dragan Dobra (Zagreb)
2.) Milovan Kirinčić (Malinska)
3.) Mirko Čikić (Zagreb)
4.) Antun Cvitković (Karlovac), 5.) Ana-Marija Cvitković (Karlovac, 6.) Milan Miščević (Karlovac), 7.) Anđelko Malić (Rijeka), 8.) Dražen Blazina (Varaždin), 9.) Željko Jandragić (Bjelovar), 10.) Nada Han (Split), 11.) Damir Giordani (Osijek), 12.) Miljenko Košutar (Varaždin), 13.) Branimir Branilović (Ivanić-Grad), 14.) Ivica Hodak (Ogulin), 15.) Vesna Gal (Lepoglava) i 16.) Hrvoje Šimunčić (Zagreb)



(Feniks broj 75, 23. X. 1997., str. 46)

Enigmopovjesnik

Oznake: Feniksov kup, D. Dobra

Veliki matematičari


Većinu književnih naslova redovito poklanjam gradskim knjižnicama u Orašju i Domaljevcu. Skupljam i čuvam isključivo leksikone, enciklopedije, rječnike, jezično štivo i knjige za zavičajnu zbirku. To je vjerojatnim razlogom što nemam niti jednoga književnoga djela Ranka Risojevića (Kalenderi kod B. Novoga, 1943.).



Ali zato imam njegovo djelo "Veliki matematičari" (NOLIT, Beograd, 1987.) u kojoj je predstavio 26-ero svjetski znanih matematičara. Izvrsna je to knjiga.

Leksikograf

Oznake: Rječnici

Najava XXXIII. SOZAH-a

12.02.2017.

XXXIII. SOZAH održat će se 22.-24. rujna ove godine u Belomu Manastiru. Svi relevantni časopisi i blogovi već su objavili cjelokupnu satnicu, pa je red da to učini i blog DUE.

22. IX. - dolazak i prijam sudionika u hotelu "Patria", posjet Etnološkome centru baranjske baštine, šetnja Belim Manastirom, večera i druženje

23. IX. - otvaranje XXXIII. SOZAH-a, natjecanje u zagonetanju, natjecanje u odgonetanju logičkih zadataka, ručak, natjecanje u odgonetanju, svečana večera i proglašenje najboljih u svim natjecanjima

24. IX. - izlet po Baranji, ručak i oproštaj

Vidimo se.

Dolaznik

Oznake: SOZAH

Glavolomke


Još jedan zadatak iz Perkovljeve knjige "Čarolija zagonetki" ("Jammark", 1997., str. 10)



Glavolomac

Oznake: D. Perkov, logika

Inicijal AAB


Namjesto stranih i domaćih kratica većina se troslova u našim križaljkama može opisivati s inicijalima znanih osoba. BUdte li trebali opis za troslov "AAB" nudim vam čak četiri mogućnosti: književnica Aleksandra Alka Baal („Zapisi majke poginulog branitelja“) – Hrv. arheologinja, prof. dr. sc. Ana Azinović Bebek - Prof. dr. sc. s EF-a u Rijeci Andrea Arbula Blecich - Prof. dr. sc. na zgb. EF-u Ana Andabaka Badurina

Inicijalizator

Oznake: inicijali, Troslovi

Čudnovata prezimena (1) - PICUKARIĆ

11.02.2017.

Za zanimljivim imenima uopće ne zaostaju i naša prezimena. Ima ih zbilja svakavih u što će te se uvjeriti čitajući ovaj i buduće priloge na ovu temu.

Prezime PICUKARIĆ, štogod da ono zapravo znači, ne želim pojašnjavati. Zacijelo ste pronašli dvije žargonske riječi koje ono krije. Tako se preziva ravnatelj galerije "Klovićevi dvori" TONI PICUKARIĆ.



Zanimljivko

Oznake: Prezimena

Boživran '96


Sedmi sastavljački natječaj "Boživran" splitski je enigmatski klub "Božidar Vranicki" u spomen na svojega imenodavca, zagonetačkoga velemajstora Božidara Vranickoga, priredio 1996. Zadatci bijahu križaljčica, premetaljka i rogalj 6 x 9.

križaljčica

1.) Ivica Hodak (Ogulin)
2.) Boris Nazansky (Zagreb)
3.) Miljenko Košutar (Varaždin)

premetaljka

1.) Toni Cvitković (Karlovac)
2.) Klementina Rimac (Ploče)
3.) Abdul-Halim Arnaut (Zagreb)

rogalj 6 x 9

1.) Milovan Kirinčić (Malinska)
2.) Milan Miščević (Karlovac)
3.) Krešimir Majetić (Jastrebarsko)

ukupan poredak

1.) Milan Miščević (Karlovac)
2.) Dušan Kos (Bjelovar)
3.) Tomislav Rebrović (Karlovac)
4.) Antun Cvitković (Karlovac)
5.) Dražen Blazina (Varaždin)

tri najbolje plasirane premetaljke

1.) GOSPODO, TAJ SAM, MAESTRO S MEDITERANA!
2.) OD JEDANAESTE SMO IGRAMA MOST SPORTA!
3.) SAD SE SMATRATE RAPSODIJOM NOGOMETA!

(odgonetka: OSAMDESET PET GODINA MAJSTORA S MORA)

Sudionik

Oznake: Boživran, M. Miščević

Skandice sa SOZAH-a


Jedan od zadataka u zagonetačkome dijelu SOZAH-a u Širokome Brijegu bio je sastavljanje skandice 14 x 8. Uz četiri objavljene u Feniksu broj 569 od 27. X. 2016., str. 12 i 13, prilažem još tri čiji su autori ZAKOS-ovci.



(Pero Galogaža, 15 bodova)



(Valter Kvalić, 15 bodova)



(Željko Jandragić, 14 bodova)



(Marko Mihaljević, 12 bodova)



(Nedjeljko Nedić, 9 bodova)



(Josip Dubrović, 7 bodova)



(Ilija Ozdanovac, 6 bodova)

Sudionik

Oznake: P. Galogaža, V. Kvalić, Ž. Jandragić, N. Nedić, J. Dubrović, I. Ozdanovac, M. Mihaljević, Feniks, SOZAH, skandinavke

Novo, novo, novo!


Danas je izašao 1. broj internetskoga dječjega enigmatskoga časopisa "Enigmatika za decu". Urednik Mladen Marković mladim rješavačima u dobi od 8 do 14 godina nudi raznovrsnu paletu zagonetaka - skandinavke, razmještajnice, domino križaljku, premetaljke, rebuse, čarobne likove ...



Sve drugo što vas zanima možete doznati na Mladenovu blogu "Enigmatika za decu". Uredniku i suradnicima iskrene čestitke.

Suradnik

Oznake: M. Marković

Etimologija - fonetika

10.02.2017.

Pri pisanju vlastitih imenica iz većine stranih jezika Hrvati poštuju etimološko načelo, odnosno te riječi pišu onako kako se izvorno pišu (New York, München, Ouagadougou ...). Razlike u broju slova kod etimološkoga i fonetskoga pisanja tih imenica znaju biti vrlo velike.
Najbolji primjer za to jest prezime slavnoga njemačkoga mislioca Friedricha Nietzschea. Etimološki napisano (NIETZSCHE), naime, ima 9, no kada se napiše fonetski (NIČE) svega 4 slova ili više od dvostruko manje. Sličan primjer je i francuski mislilac i književnik JEAN JACQUES ROUSSEAU (19 slova), čija imena i prezime fonetski napisana imaju samo 10 slova (ŽAN ŽAK RUSO). Takvih zanimljivih primjera zacijelo ima još.

Zanimljivko

Oznake: jezik

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (14) - KRIŽALJKE BEZ CRNIH POLJA


Ovdje je riječ o križaljkama većih dimenzija čiji su autori idealnim rasporedom izreza omogućili sebi sastavljanje križaljke bez crnih polja. Takvoga je tipa vatikanka o kojoj pisah u prilogu od 20. listopada 2016. Evo kako to izgleda:



(Željko Bilankov, Izazov broj 53, 18. V. 1995., str. 24)

Enigmoznalac

Oznake: Ž. Bilankov, izazov, križaljke

Stepinčevo


Danas je spomendan bl. Alojzija Stepinca, kardinala (Brezarić pokraj Krašića, 8. svibnja 1898. - Krašić, 10. veljače 1960.). Negovo puno ime glasi Alojzije Viktor. Svećenik je Franjevačkoga reda. Za biskupa je imenovan 1934, nadbiskupom zagrebačkim postaje 1937., a kardinalom 1952. Osnivačem je Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.



Časnim slugom Božjim proglašen je 9. listopada 1981., dok je beatificiran, odnosno proglašen blaženikom, 3. listopada 1998. Dalji proces njegove kanonizacije privremeno je zaustavio papa Franjo, koji od zajedničkoga povjerenstva Crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne crkve traži utvrđivanje istinitih činjenica o Stepinčevome djelovanju tijekom II. svjetskoga rata. Stepinčevo je zaštitnikom više župa, a među njima i župe Orašje u Posavini. U dodatku prilažem premetaljku Antuna Cvitkovića iz nove Kvizorame:

ČIN POSVETE

(Antun Cvitković, Kvizorama broj 1297, 11. II. 2017., str. 3)

Oznake: vjera

Orašje ponovno ima hotel

09.02.2017.

Prije rata Orašje se ponosilo hotelom "Kej". U divljoj pri(h)vatizaciji na apsurdistanski način "Kej" nestade s bh. turističkoga zemljovida. Skoro je 20 punih godina trebalo da bi nikao novi hotel.



Koncem listopada prošle godine, naime, poduzetnik Drago Živković ponad je same obale rijeke Save podigao hotel "Navis". Njegov naziv u prijevodu s latinskoga znači "Lađa". Kada bih ga mogao slikati iz zraka, vidjeli bi ste zašto se tako zove. Hotel ima visoke 4 zvjezdice i oko 40 ležaja. Nanese li vas put u glavni grad Županije Posavske - Orašje - svakako navratite u Navis!

Posjetitelj

Oznake: zemljopis

Zagonetke iz Nade (9)


U 9. broju sarajevske Nade od 1. svibnja 1895. objavljene su tri zagonetke. Sve ih je riješila jedino Katica Lesnik. Po dvije su odgonetnuli Savo Pjanić, Jovan Trešnjić I V. Mihelić, a po jednu Ivan Thau, Fehim Spahić i Abduselam Tafro.



Enigmopovjesnik

Oznake: nada

Rijetka imena (24) - ĐORDANO


Ovo je ime fonetska inačica talijanskoga imena Giordano, koje je, pak, preko grčkoga Iordanes izvedeno iz hebrejskoga naziva rijeke Jordan koji glasi Yarden (od glagola “raddan” - odvoditi, brujati.



To ime nosio je ĐORDANO PERŠURIĆ (1954.-2015.) istaknuti hrvatski agronom i vinar, dugogodišnji rukovoditelj i glavni osnivatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Marko Mihaljević

Oznake: imena

Mladi umjetnik

08.02.2017.



Labuda kojega vidite načinio je mladi umjetnik iz Orašja Ivan Dominković (2002.). Teško da bi ste pogodili koji je materijal umjetnik koristio pri njegovoj izradi pa ću vam reći – novinski papir. Naime, svaki list papira Ivan je izrezao na tisuću komadića, savinuo ih i potom spajao. Istom tehnikom izradio je više igračaka za svoju sestricu, bunar, korpu, stalak, cvijeće, razne predmete. K tomu, Ivan pohađa osnovnu glazbenu školu i odlično crta. Ne treba ni govoriti da je odličnim učenikom 9. razreda. Njegova čudesa možete vidjeti na facebook stranici Ivan Dominković Domo. Kao dodatak prilažem i pjesmu Divljih jagoda.

Divlje jagode - Labude, kad rata ne bude

Susjed

Oznake: umjetnost

Iz prvoga broja (3) - SLOVA DO KROVA


„Slova do krova“ bio je enigmatski tjednik koji je izlazio u Osijeku. Njegov prvi broj na kioscima se pojavio 16. listopada 2002., dok je posljednji, osmi broj, izašao 4. prosinca iste godine. Pripremljen je i 9. broj s nadnevkom 11. prosinca, ali se nije pojavio na kioscima. Urednikom časopisa bijaše Josip Dubrović. Računalno su ga priređivali Vesna i Jovan Nedić.



Najviše je bilo skandinavki i njihovih inačica (skandi-asocijacije, skandi-talijanka), ali su bile zastupljene i klasične križaljke, osmosmjerke, rebusi, opetovni likovi, talijanka, skandismjerka, rešetka te skrivene križaljke i hebrejska križaljka. Autori zagonetaka u 1. broju bijahu Aristid, B-anac, S. Cebalo, Bel-Irac, Janoš N., Janez N. (Jovan Nedić), Kohortaš, Dujo, Ćos (Josip Dubrović), Franjo Perković, Nedjeljko Nedić, Boris Antonić, Nedeljko Kraker, Mladen Đurđević, Johnny Malkovich (Ivica Maljković) i Ranko Nedić.

Enigmoznalac

Oznake: Slova do krova, J. Dubrović, J. Nedić, V. Nedić

Države svijeta (10) - AUSTRIJA


Austrija je srednjoeuropska država neovisna od 27. srpnja 1955. Površine je 83.872 km2. Broji oko 9 milijuna stanovnika. Okružuje ju osam susjednih zemalja: Lihtenštajn, Italija, Njemačka, Češka, Slovačka, Madžarska, Švicarska i Slovenija. Podijeljena je na 9 saveznih zemalja – Štajerska, Koruška, Gradišće, Donja i Gornja Austrija, Tirol, Salzburg, Vorarlberg i Beč. Glavni i najveći grad jest Beč, dok su ostali veći gradovi Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt. Najveća rijeka je Dunav, a najviši vrh Grossglockner (3.798 m). Važnije rijeke su još Inn, Mura i Drava.

Austrija je članicom Europske unije pa joj je valuta euro koji ima 100 centa. Službeni jezik je njemački ali s dvama dijalektima – bavarsko-austrijskim i alemanskim. U Gradišću se govori još hrvatskim, madžarskim i romskim jezikom, dok se u Koruškoj govori slovenski.




U Austriji je 6 nacionalnih parkova – Hohe Tauern, Neusidler See – Seewinkel, Thayatal, Kalkalpen, Gesäuse i Donau-Auen. Svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini pripadaju stari dio Salzburga, dvorac Schönbrunn s vrtom, željeznička pruga Semmeringbahn, stari dio Graza, Wachau u Donjoj Austriji, stari dio Beča i NP Neusiedler See te naseobine sojenica oko Alpa koje dijeli s Francuskom, Austrijom, Švicarskom i Slovenijom.

U svijetu Austrija je najpoznatija po zimskome turizmu, skijanju i skijaškim skokovima. Kitzbühel, Schladming, St. Anton, Bischofshofen i Sölden – znana su zimska središta. Innsbruck je, pak, dva puta (1964. i 1976.) bio domaćinom ZOI.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Poznati zagonetači (38) - BRANKO STOJANOVIĆ

07.02.2017.

BRANKO STOJANOVIĆ

(Tuzla, 13. rujna 1924. – 17. lipnja 2002.)



Rudarski inspektor i enigmat s više od 50 godina staža. Prve je radove objavio još 1945. u nekoliko vojnih časopisa. Početkom 70-ih započinje pravu enigmatsku karijeru. Prvi rad u jednom od enigmatskih listova objavio je 1974. u banjolučkome Testu. Pobrojati sve časopise s kojima je surađivao nemoguće je. Stoga evo samo nekih. Enigma, Mala ukrštenica, Vjesnikov kviz, Politika mozaik, ZEN, Orbis, Test, Čvorova izdanja, Kotelec, Eureka, Izazov, Feniks, Beokviz ...



(Osmosmjerka broj 526, 18. X. 2011., str. 5)



(Feniks broj 100, 8. X. 1998., str. 47)

Kriptogram

STRUČAK
ROGAČ
IZDAVAČ
JUNAK
ELEKTRA
DRAVA
AMERIKA

(Čvor razbibriga broj 351 i Branko Milovanović i Vladeta Trivunac „Zagonetka kriptogram“, EK „Nova zagonetka“ i „Alma“, Beograd 2013., str. 23)

Među više od 3.000 zagonetaka koje je objavio prevladavaju rebusi, premetaljke, stihovne zagonetke, ispunjaljke...

Anagramni rebus



(Vjesnikov kviz i Zoran Radisavljević "Svet anagrama", "Divit", Beograd 2004., str. 164)



(Osmosmjerka iz 1998. i Kvizorama broj 735, 6. V. 2006., str. 39)

Ipak, najveći obol dao je na polju osmosmjerkaštva. Ne ubrojim li autore koji osmosmjerke stvaraju s računalom, tada je čika Branko zacijelo svjetski rekorder po broju objavljenih osmosmjerka. Stvorio je i niz njezinih varijacija od kojih su najuspjelije fokusna, dvojna, ilustrirana koordinatna i trojna osmosmjerka.



(Vjesnikov kviz broj 275, 1. IX. 1982.)



(Superfeniks broj 9, 26. VI. 1997., str. 9)



(Vjesnikov kviz broj 332, 7. XI. 1984., str. 30)



(Vjesnikov kviz broj 147, 5. X. 1977., str. 41)



(Vjesnikov kviz broj 143, 10. III. 1977.)

U članstvu bjelovarskoga Čvora bio je od 1975., dok se u 80-tim pridružio ED-u „Zagonetka“. BRST je pseudonim kojim je najčešće potpisivao svoje zagonetačke umotvorine.



(Feniks broj 11, 11. V. 1995., str. 31)



(Politika mozaik broj 108, 9. VII. 1981., str. 11)



(ZEN broj 6, 1. XII. 1984.)

Sudjelovao je na više SZJ-ova. Objavio je i nekoliko teorijskih priloga u Zagonetaču. Godine 1981. objavio je knjigu „Rarebus i rebusoid“.



Premetaljka

SREĆNI DEDA

(Enigma i Zoran Radisavljević „Svet anagrama“, „Divit“, Beograd 2004., str. 13)

Premetaljke iz Novosti enigme od 4. XI. 1986.

ZAVIDE mu komšije
često je na putu,
on ti radi napolju
za stranu valutu!

Zadatak su PISALE,
pa ih mori tuga,
jer ne znaju površinu
rastegnutog kruga.

(Miroslav Lazarević i Jovan Vuković „Leksikon srpskih enigmata“, „Alma“, Beograd 2007., str. 71)



(Čvor razbibriga broj 266, 4. IX. 1976., str. 5)



(Mini čvor broj 470, 7. III. 1985., str. 14)



(Vjesnikov kviz broj 600, 7. VIII. 1991., str. 20)

Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata, Adresaru zagonetača Jugoslavije (Bjelovar, 1984.) i Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića.



(Zoran Radisavljević "Svet anagrama", str. 157 i "Leksikon srpskih enigmata", str. 358)



(Beokviz broj 10, 15. I. 1999., "Leksikon srpskih enigmata", str. 358)



(Feniks broj 197, 27. VI. 2002., str. 47)



(Feniks broj 207, 14. XI. 2002.)

Enigmopovjesnik


Oznake: B. Stojanović, osmosmjerke, zen, Vjesnikov kviz, Feniks, Čvor razbibriga

Mariofilova skandi

06.02.2017.

Širokobriješki zagonetač Mariofil Soldo autorom je skandinavki u vjerskomu časopisu "Katolički tjednik" koji izlazi u Sarajevu. U svakoj od njih redovito je jedan tematski pojam. Pogodite tko je to u skandinavki koju prilažem?



(Mariofil Soldo, Katolički tjednik broj 5, godina XVI. (XV.), 5. II. 2017., str. 39)

Oznake: M. Soldo, nezagonetački časopisi

Banka u vicu i reklami


Na blogu "Let lastavica" jučer pročitah ovu šalu: Kada opljačkate banku, to je zločin, a kada banka opljačka vas, onda je to biznis!



"Uzmite banku u svoje ruke" - piše na ovoj reklami Raiffeisen banke. Cinik od Semper contre bi na ovo dodao: "Potom će banka svojim grabežljivim rukama uzeti vas!"

Neblokirani

Oznake: zanimljivosti

Inačice križaljaka (16) - SUSJEDNICA


Susjednica je varijanta aritmogrifne križaljke. Osmislio ju je banjolučko-zagrebački zagonetač Ivan Šagadin. Umjesto obrojčenja kod susjednice su upisana slova, dok se kao odgonetke upisuje jedno od dvaju susjednih slova onoga već upisanoga. Evo primjera.



(Ivan Šagadin, Kviskoteka broj 385, 15. III. 2002., str. 20)

U Kvizorami je kasnije objavljena susjetka samo s prečkama.



(Branko Milovanović, Kvizorama broj 1356, 31. III. 2018., str. 42)

Enigmoznalac

Oznake: križaljke, Kviskoteka, I. Šagadin

STO kvadrati

05.02.2017.

Svi kvadrati su s prednatjecanja za XXXII. SOZAH u Širokome Brijegu. Posljednja četiri bila su plasirana iza 10. mjesta.



(Jovan Novaković, Feniks broj 569, 27. X. 2016., str. 49)



(Jovan Nedić, Feniks broj 572, 8. XII. 2016., str. 49)



(Luka Pavičić, Feniks broj 573, 22. XII. 2016., str. 49)



(Zlatko Delić, Živko Barišić, Pero Galogaža i Boris Nazansky, Superfeniks broj 86, 15. XII. 2016., str. 85)



(Branko Milovanović)



A, A, A, A, AN, CI, CON, CU, DEN, DI, DOR, E, IR, NA, NE, NI, NI, O, ON, RI, RY, RY, STON, TU, UN

Vodoravno i okomito; 1. Uspješnica njem. dance sastava "Sash!"; španj. naziv Ekvadora, 2. Slavni škotski glumac, Sean ("Ime ruže"), 3. Produljeno strano žensko ime Undina, 4. Am. glumica, Jennifer ("Moj lažna žena"), 5. Mjesto na otoku Bonaire u Nizozemskim Antilima, 6. Jedan od naroda iz televizijske nizanke "Zvjezdane staze", 7. Niskobudžetna irska zrakoplovna tvrtka.

(Nedjeljko Nedić)

Oznake: četvorine, Feniks, Superfeniks, J. Novaković, J. Nedić, L. Pavičić, Z. Delić, Ž. Barišić, P. Galogaža, B. Nazansky, B. Milovanović, N. Nedić

Zrcalne slike




(iz knjige Pere Galogaže "Prvih deset svjetskih zagonetačkih prvenstava", "Adamić" i "Feniks", Rijeka, 2002. str. 6)

Oznake: P. Galogaža, logika

Nova Zokijeva knjiga




Novosadski zagonetač Zoran Radisavljević nedavno je objavio svoju sedmu knjigu naziva "Sve je moglo biti drukčije". Riječ je o jedinstvenome lipogramskom djelu u kojemu nema niti jednoga jedinoga samoglasnika "A". Uz čestitke, Zorana obvezujem da nas obavijesti kako se i gdje knjiga može nabaviti.

Kolega

Oznake: Z. Radisavljević, zagonetačke knjige

Enigmatski časopisi u zagonetkama (20) - BIG SKANDI

04.02.2017.

Novinska kuća "Avaz" iz Sarajeva izdavačem je i tjednika "Big skandi" čiji je prvi broj (v.) izašao 20. svibnja 2002. Prevladavaju skandinavke, ali ima i razmještajnica, slagalica, opetovnih likova, osmosmjerki i humora. Radove su potpisali Muhamed i Indira Ramić, Derviš Muslić, S. Miholjčić, Miroslav Markovinović i Ismet Herović.



Premetaljka s izmjenom (H = G)

DANSKI BIH učio rješavajući ovaj časopis!

Enigmoznalac

Oznake: Premetaljke, zagonetački časopisi

Osmosmjerčica i slagaljčica




(Nedjeljko Nedić, Ekolist osnovne škole Fra Ilije Starčevića Tolisa broj 4, lipnja 2010.)

Oznake: nezagonetački časopisi

Trinaestice na slovo "NJ"


Svega je devet natuknca na slovo "NJ"u mojemu rječniku trinaestica. Ako znate koju, napišite u osvrtima. Unaprijed se zahvaljujem.

NJEMAČKA PJESMA - Domopjev (himna) Savezne Republike Njemačke

NJEMAČKI BOKSER - Pasmina pasa nastala križanjem engl. buldoga i nekih tipova njem. dugolikih pasa

NJEMAČKI SONETI - Stihozbirka njem. književnika Johannesa Roberta Bechera (1891.-1958.) –LSP

NJEMAČKO PITANJE - Rješavanje sudbine poražene Njemačke nakon II. svjetskoga rata (PE)

NJEZINA SUDBINA - Roman Fedy Martinčić

NJEŽNA ČAVRLJANJA - Zbirka pjesama port. pjesnika Eugenija de Castra e Almeide (1869.-1944.) – LSP

NJEŽNI BARBARIN - Roman Bohumila Hrabala iz 1981.

NJEŽNO KAO ČIPKA - Vrlo pomnjivo izrađeno (pren.)

NJEŽNOST U MRAKU - Pjesma Ibrice Jusića iz 1977. s albuma Emina

Trinaestolog

Oznake: slovo "NJ", trinaestice

BIT-ova skandi

03.02.2017.

Kiosci vrve enigmatskim časopisima sumnjivoga sadržaja. Jednake su i enigmatske rubrike u inim listovima. Skandinavčica dolje objavljena je u banjolučkome časopisu „Dom info“. Dimenzija je 14 x 8, ima čak 11 crnih polja od kojih jedno nije upisano, 6 ulaza u rubna polja i jednak dvoslov „AR“.



Enigmokritičar

Oznake: nezagonetački časopisi

Malo, ali slatko (14) - SLOGOVNA ČETVORINA 6 x 6


Grandiozno postignuće. Mislim da su objavljene samo ove dvije koje donosim u prilogu. Ukoliko nisu, pišite. Rado ću izvršiti dopunu.



A, A, BE, BI, BILJ, DRI, KA, KA, LI, NA, NA, NA, NA, NA, NA, PO, PO, RA, RA, RA, RA, RI, RI, SE, SE, TE, TE, TI, TI, TI, TO, TO, VI, VI, ZA, ZA.

Vodoravno i okomito

1. Ljekarna sa raznim ljekovitim biljem,
2. Lažni i nepravi govornici, pseudonaratori,
3. Fizikalno-kemijska analitička metoda ispitivanja kakvoće vina,
4. Sve redom razabirati, poprepoznavati, poraspoznavati,
5. Iscrtavati ukrase ili ispisivati riječi po tijelu metodom utiskivanja boje (=tetovaža),
6. Dražiti se, dražiti sebe, karinati se (duži oblik povratne zamjenice).

(Boris Babić, blog "TIO", 24. XI. 2016.)



(Nedjeljko Nedić i Boris Babić, Kvizorama broj 1296, 4. II. 2017., str. 12)

Enigmoznalac

Oznake: B. Babić, N. Nedić, slogovne četvorine

Glazbeni priručnici


U mojoj knjižnici dva su glazbena leksikona i trosveščana Muzička enciklopedija:„Školski muzički leksikon“ prof. Aleksandra Novakovića (Beograd, 1969.), „Leksikon Cankarjeve založbe“ Krešimira Kovačevića (Zagreb, 1990.) i „Muzička enciklopedija“ (Zagreb, 1971./77.).



Leksikograf

Oznake: Rječnici

XI. ČOP


XI: Čvorovo odgonetačko prvenstvo održano je u Bjelovaru 13. svibnja 1995. Nastupilo je svega 10-ero natjecatelja a poredak je bio sljedeći:

1.) Pero Galogaža
2.) Demetrije Filić
3.) Željko Jandragić
4.) Zoran Krivić, 5.) Stjepan Orešić, 6.) Marko Smolčić, 7.) Krešimir Blažek, 8.) Irena Galogaža, 9.) Hrvoje Horvat, 10.) Mirjana Dekanović.

Čvorovac

Oznake: Op

Novi MĐK

02.02.2017.

U znak sjećanja na Đuru Kneževića, jednoga od najvećih anagramista, Enigmatski klub „Kikinda“ raspisao je natječaj za sastavljanje čiste premetaljke od slova znane Sokratove izreke:

JEDINA PRAVA MUDROST JE ZNATI DA NE ZNATE NIŠTA

Svaki sudionik može poslati više premetaljki od kojih u konkurenciju ulazi svega njih pet. Anagrami se potpisuju punim imenom i prezimenom i adresom autora.

Rok za slanje anagrama je 07. travnja 2017. na e-poštu: slavkobovan@yahoo.co.uk, kao SMS poruka na broj 063/89-41-064 ili na adresu EK “Kikinda”, Gavrila Principa 11, Kikinda, Srbija!

Oznake: MĐK, Premetaljke

Zanimljiva mjesta u Đetića


ARZA, BABINO, BARE, BAŠČA, BEGOVINA, BERI, BILEĆA, BLATINA, BOAN, BOBOVO, BOJATI, BOJNA NJIVA, BOKOVO, BOLEŠTINA, BOTUN, BUBANJE, BUČE, CARINE, CKLA, CRNCI, CRNIŠ, CRNOKRPE, CRVENA PAPRAT, ČARDAK, ČELOBRDO, ČEŠLJARI, ĆURILAC, ĆURKE, DALJAM, DIDE, DOBROTA, DONJI KOKOTI, DOSUĐE, DRAGOVOLJIĆI, DRIJENAK, DRPE, DUGA, DUPILO, DUŽI, FARMACI, FRASKANJEL, GLAVATI, GLIBAĆI, GOMILE, GORAŽDE, GRANICE, GRBE, GRNČAR, GUBAVAC, IZLASCI, IZVORI, JABUKA, JABUKE, JASEN, JASTREB, JAVLJEM, JELENAK, KAMENO, KANJE, KATUN, KISELICA, KLOPOT, KOLIJEVKA, KOLJENO, KOPILJE, KOPITO, KORITA, KORNET, KOS, KOŠARE, KOTLINE, KOTRABUDAN, KOZICA, KRAVARI, KRNJA JELA, KRUTA, KUKAVICA, KUTA, LAGATORI, LESKOVAC, LIJESKA, LIJEVA RIJEKA, LIVADE, LOPATE, LOZNICA, LJUĆE, LJUTA, LJUTIĆI, MADŽARI, MAJSTORI, MAŠNICA, MAŠTE, MEĐEĐE, MEĐREČ, MOKRO, MOMČE, MRTVO DUBOKO, NABON, OBLO BRDO, ODŽAK, OKLADI, ORAH, ORASI, OŽEZI, PADEŽ, PALEŽ, PALJEVINE, PAPE, PARCI, PAUČINA, PETINE, PLAKALA, PLUŽINE, PODBABAC, PONIKVICA, PONOR, POPRATNICA, POŠĆENJE, POŽAR, PRAGA, PREKORNICA, PRIJERADI, PROŠĆENJE, PROVALIJA, RADOJEVA GLAVA, RAKITA, REČ, RIĐANI, SAVIN BOR, SIPANJE, SLADOJEVO KOPITO, SMRDUŠA, SRIJEDE, STANJEVIĆA RUPA, STOLAC, STRP, STRUG, STUBA, STUPOVI, SUKURUĆ, ŠLJUKE, ŠTEDIM, ŠTITARI, TOMBA, TUCANJE, TUĐEMILI, TURČINI, ULICA, VELJE DUBOKO, VIDIJENJE, VIDRE, VLADIMIR, ZAGORJE, ZAUGAO, ZENICA, ZGRADE, ZLOSTUP ...

Možda je ovo i najbolji izbor do sada?!

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Nova rekorderka


Gledajući sinoć Potjeru, čija je odjavna špica trčala kao da je sam vrag nosi, zamijetih neku žensku osobu s dva imena i dva prezimena. Uspio sam zapamtiti i provjerom na svemrežju doznah da je riječ o producentici HTV-a punim imenom LIDIJA KATARINA MATANČEVIĆ PRERADOVIĆ.



Njezina dva imena i dva prezimena ukupno broje 34 slova!, odnosno jedno više od moje dosadašnje rekorderke, sutkinje Županijskoga suda u Sarajevu Begzade Gavrankapetanović Salihagić (33 slova) te dva slova više od moje profesorice Aleksandrine Cermanović Kuzmanović (32 slova). Nova rekorderka rođena je u Zagrebu 1970. Na tamošnjoj Akademiji dramskih umjetnosti završila je produkciju. Članicom je Hrvatskoga društva filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata. Postoji li netko s prostora bivše SFRJ tko ju može skinuti s trona?

Zanimljivko

Oznake: imena, Prezimena

Pa(večera)k

01.02.2017.

Još uvijek nisam uspio doznati zašto se u mojemu kraju blagdan Svijećnice (Prikazanja Gospodinova u hramu) zove MARINO. Zato na taj dan svi koji nose Gospino ime ili neko od brojnih njegovih inačica slave imendan. I to je tako samo u oraškoj Posavini i nigdje drugdje. A noć uoči Svijećnice zove se PAVEČERAK. Običaji nalažu zajednički doček Marina uz glazbu i pjesmu, pa će tako biti i večeras u našim domovima kulture.

Pavečerko

Oznake: pučki običaji, vjera

Zagonetni aforizmi (10)


- Tko ne misli graditi, neka i ne ruši!
- Pobjeda plaćena ponosom najteži je poraz!
- Ne postoji darovana sloboda!
- I pas na lancu traži krivca izvan svog dvorišta!
- Niski traže najdublje naklone!
- Najlakše je popeti se na oboreno stablo!
- Bogati ne daruju – oni samo vraćaju!
- Što li je pasji život, negoli biti vjeran čovjeku!
- Moj optimizam temelji se na vjeri u ljude, a vjera u ljude na mome optimizmu!
- Zlo je toliko stvarno da mu se nitko ne nada!
- Zavidnici boluju od tuđeg zdravlja!
- Oholost je uzvišenost budala!
- Veliki ljudi uvijek žive pravo vrijeme!
- Laskanje je ogovaranje u lice!
- Snaga klevete leži u slabosti njenih slušatelja!
- Slava je posljednja u redoslijedu naših stradanja!
- Umjetnost je jedina vladavina kojoj ne treba vlast!
- U beznađu sve su nade ostvarive!
- Tko radi njemu nisu potrebne zablude!
- Sve su gori načini u trci za boljim!

(Zlatko Stipaničić Aurel „Svoja strana svijeta“, biblioteka „Sam“, Zagreb 1975.)

Oznake: Z. Stipaničić, aforizmi

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.