www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Princeov zagonetni album

31.03.2016.

Prince Roger Nelson, skraćeno Prince, rodom iz Minneapolisa u svojoj se glazbenoj karijeri nasnimao albuma. Jedan od njih, onaj iz 2003., naslova je "Xpectation". Ništo tu ne bi bilo čudno da svih 9 pjesama na njemu nema početno slovo X. Nazivi pjesama su: "Xhalation", "Xcogitate", "Xemplify", "Xpectation", "Xotica", "Xogenous", "Xpand", "Xosphere" i "Xpedition".

Zanimljivko

Oznake: glazba, zanimljivosti

Zagonetni rockeri


Američki rock sastav "Young the Giant", koji potječe iz kalifornijskoga grada Irvinea, 2014. snimio je album "Mind over Matter" na kojemu se jedna od pjesama zove "Anagram". Zbilja me zanima je li se netko od njegovih članova zanima za enigmatiku?!

Zanimljivko

Oznake: glazba, Premetaljke

Poznati zagonetači (3) - BOŽIDAR VRTIPRAH

29.03.2016.

BOŽIDAR VRTIPRAH

(Koprivnički Bregi, 23. kolovoza. 1928. - Zagreb, 22. veljače 2005.)

Prve zagonetačke uradke objavio je u sarajevskomeVrtiču 1941./44. U to je doba surađivao još u zagrebačkoj Maloj mladosti, Anđelu čuvaru, Ustaškoj uzdanici i zagrebačkoj Zagonetki 1944. Potom dolaze na red Džepna križaljka osječka Zagonetka, Rebus, Vjesnikov kviz, Čvorova izdanja,Večernji list i Kvizorama. Neke radove potpisivao je pseudonimom Vrt. Članom EU „Čvor“ iz Bjelovara postao je u siječnju 1970. Pregledom radova u prilogu uvjerit ćete se u visoku kvalitetu njegovih umotvora.

 Premetaljka s izmjenom

OSVJETLAO IGRE, ANO!

Da, naš skladatelj Jakov Gotovac zaista je ovjekovječio naš narodni melos u toj operi. Prije premetanja promijenite slovo L u S!

 (Vjesnikov kviz broj 167, 12. VII. 1978.) 

 Anagramček


Štef I CUPKA, išće vino,
žednomu daj čašo

(Vjesnikov kviz broj 520, 24. I. 1990., str. 7) 

HTV za se (dvostruka premetaljka)

 Ratari vrijedni, marni i čedni
POVEZLI DOLJEM
ODVEZLI POLJEM
 ljetinu svoju i hranu tvoju!                                                                 
                                                                     
(Večernji list, 1993. i Kvizorama broj 675, 12. III. 2005.)
 
  Spajaljčica

Veznik spojen s nožicama –
  drugo ime krabuljama!

 (Večernji list, 1994. i Kvizorama broj 675, 12. III. 2005.) 

Akrostihoid

 Ovih dana stiže,
 jaglace nam niže.
Ubrah te jaglace,
  a i cice-mace.
 Žellje mnogih mame
krasne visibabe!

 (Večernji list, 1994. i Kvizorama broj 675, 12. III. 2005.) 

U Večernjaku (premetaljka)

EVO VICA I TO S CILJEM!

Crta ga autor Grge.

(Vjesnikov kviz broj 486, 30. V. 1989.)



Enigmopovjesnik

Oznake: B. Vrtiprah, Vjesnikov, kviz, Večernji list, Kvizorama

Oliver Oliver

28.03.2016.

Pretražujući nedavno popise zaposlenika na hrvatskim sveučilištima dođoh i do stranica Umjetničke akademije u Osijeku. Među njezinim predavačima na Odsjeku glazbene umjetnosti pronašao sam profesora glazbene kulture imenom i prezimenom Oliver Oliver. Kako su iznimno rijetke osobe s jednakim imenom i prezimenom red je napisati nešto više o tomu gospodinu. Oliver Oliver na Srednjoj glazbenoj školi u Zagrebu završio je kontrabas, a na Srednjoj glazbenoj školi u Puli gitaru. Pedagogiju je diplomirao na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Izim predavanjem, bavi se i skladanjem te režijom. Osmislio je vlastiti metod za istraživanje sluha (REA) o kojemu je objavio i knjigu 2004.
Oliver, Oliver naslovom je jedne od pjesama iz Oscarima ovjenčanoga mjuzikla „Oliver“ Carola Reeda iz 1968. snimljenoga na temelju romana „Oliver Twist“ Charlesa Dickensa. A budući da je ovo slučaj anadiploze (udvojenice), evo još dvaju primjera: afganistanski političar dr. med. zove se Abdullah Abdullah (1960.), dok u portugalskome klubu Vitoriji iz Guimaraesa igra nogometaš Andre Andre (Andre Filipe Bras Andre, 1989.). Donosim vam i jednu anatriplozu (utrojenicu); EMAEMAEMA – beogradska ulična umjetnica i fotografkinja pravoga imena i prezimena Emilija Radojičić (1989.). Naposljetku dodajem i stihovnu zagonetku anadiplozu (udvajaljku) kojoj je lani knjigu posvetio naš kolega iz Niša Marjan Radaković.

Zanimljivko

Oznake: zanimljivosti, udvojenice, M. Radaković

Poznati zagonetači (2) - IVAN BUBANJ

27.03.2016.

IVAN BUBANJ
(Breza, 5. prosinca 1928. – Zagreb, ?)

Prve je zagonetke objavio 1964. Godine 1972. postaje članom EU „Čvor“ iz Bjelovara. Najplodnije razdoblje bile su mu 80-te godine XX. stoljeća. Odlikovao se sastavljanjem na iznimno teške likove kojih se ne bi postidjeo niti danas. Objavljivao je u osječkomu Rebusu, Džepnoj križaljci, Vjesnikovu kvizu i Čvorovim izdanjima. Živio je i radio u Zagrebu.



(Čvor križaljka broj 421, 18. II. 1987.)



(Čvor križaljka broj 469, 21. XII. 1988.)



(Mini čvor broj 832, 13. II. 1992., str. 2)



Enigmopovjesnik

Oznake: I. Bubanj, Čvor križaljka, Mini čvor, Vjesnikov kviz

Ćopak vodoravno

26.03.2016.

Nedavno mi je u ruke došao roman „Legionar“ bh. književnika Mehmeda Đedovića (Miljanovci kod Kalesije, 1971.). Na zadnjim sam njegovim stranicama iščitao popis svih inih djela ovoga samostalnoga umjetnika, člana Društva pisaca BiH i predsjednika Društva pisaca Tuzlanskoga kantona. Među njima zamijetih roman (knjigu pripovijedaka) naziva „Ćopak vodoravno“ iz 2011. U ER-5 Branka Polića iz 1980., Turcizmima u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom jeziku Abdulaha Škaljića iz 1985. te Rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića naveden je jedino oblik „ćopek“ (tur. „köpek“) u značenjima „pas“ ili „budala, glupan“. Kako je iz djela zorno da se taj izraz odnosi na čovjeka, onda je jasno da se radi o istome pojmu koji se u široj okolici Tuzle izgovara i piše kao „ćopak“ i to prvenstveno u drugonavedenome značenju. Zanimljivo je istaknuti da su na naslovnici romana riječi „ĆOPAK“ i „VODORAVNO“ ukrižane na prvome slovu „O“ s time da je riječ „VODORAVNO“ napisana okomito. U priči „Dva Safeta“ pronađoh i ove rečenice: ... „Od tada je počeo više cijeniti novinare te redovnije kupovati i čitati novine. Još nešto mu je u novinama postalo drago i zanimljivo. Ispunjavao je ukrštene riječi sa takvim žarom kao rijetko ko. U neko doba palo mu je na pamet da neko mora i sastavljati ono što on ispunjava i na što troši sate svog slobodnog vremena“...
Ćopak je također i nadimak bivšega nogometaša županijskoga ligaša Čelića i narodnoga pjevača Mehmedalije Muratovića (1944.-2008.), po kojemu je nazvan nogometni stadion u njegovu rodnom Čeliću, naselju i središtu istoimene općine na sjeveroistoku BiH. Snimio je svega jedan album „Radi, radi Huso, Mujo neće više“, u čijemu nazivu svih šest riječi ima četiri slova što je iznimna rijetkost.

Zanimljivko

Oznake: Književnost, zanimljivosti

Glavni ključevi za kriptogramne križaljke


U svakome broju Feniksa na stranicama 26 i 79 te u Superfeniksu na stranicama 20, 52, 78 i 110 možete rješavati kriptogramnu križaljku. To je posebna vrsta križaljke u kojoj se pod svakim brojem u tablici-ključu nalaze tri slova. Sva polja u njoj su obrojčena osim onih koja pripadaju glavnome ključu. Slova glavnoga ključa nema niti u tablici. Da bi ju rješavač mogao točno odgonetnuti, kao pomoć mu se daje pomoćni ključ, obično jedan ili dva, koji otkriva(ju) više brojeva za slova glavnoga ključa i time dodatno popunjava tablicu. Nakon toga u tablici ostane najviše 5-6 nepopunjenih mjesta. Križaljka se rješava tako što se pod svakim brojem upisuje jedno od triju ponuđenih slova. Kriptogramka je sveabecedka, odnosno u nju su uvrštena sva slova abecede (tada tablica sadrži 30 slova), a ako se javljaju i tri strana slova (W, X, Y, Ä, Ö, Ü i dr.) onda su u tablici 33 slova. Takav tip križaljke izlazi i u zagrebačkoj Kviskoteci, dok je u Kvizorami riječ o običnoj kriptogramci bez različitih slova u glavnome ključu i s posve popunjenom tablicom. Sve je dakako počelo u legendarnome Vjesnikovu kvizu kada je u broju 22 od 20. XII. 1972. objavljena teška kriptogramna križaljka s glavnim ključem DUBROVNIK autora Ivice Radovnikovića Ivre (1944.-2006.) iz Splita. Kako Ivra nije uvrstio pomoćni ključ, niti je iskoristio sva slova abecede, Branko Lipanović Libran (1929.-2000.) njegovu je ideju usavršio objavivši u Kvizu broj 37 od 18. VII. 1973. kriptogramku s glavnim ključem DUŠKO BAJEVIĆ, s pomoćnim ključem i svim slovima abecede. Sljedeće redke Podatka više posvetit ću upravo višeslovnim glavnim ključevima.

Najprije su na redu oni s 12 različitih i jednim slovom koje se ponavlja:

aDOLPH MaRTINEZ, ASHlEY COlBURN, DRAŽeN ŠOKČeVIĆ, DUBrAVKO MErLIĆ, JOHn FRUSCIAnTE, JUsTIN CHAMBERs, KRUNoSLAV BoŽIĆ, KRUNoSLAV CIGoJ, KSENIJa BUTORaC, MLADeN JeRGOVIĆ, NiKOLA GJURČEViĆ, PETrA DrUŠKOVIĆ, SrĐAN GJUrKOVIĆ i STRAŠNi iGLOZUB.

Znatno je više onih sa čistih 13 slova:

BERLUSKONIZAM, BJÖRN AFZELIUS, BRANKO SCHMIDT, BRENDA SCHULTZ, CHARLES F. MUNTZ, ČOVJEK IZNUTRA, ČOVJEK NA PRUZI, DAN PERJOVSCHI, DARKO ZUBČEVIĆ, DENIS KLOBUČAR, DENIS WOLFARTH, DRUŠTVENI SLOJ, DUŠAN BOCEVSKI, DUŠAN JERKOVIĆ, DUŠKO VALENTIĆ, DVOSTRUKI AXEL, DŽEVAD TURKOVIĆ, GLAVNI PROJEKT, HOTELSKI ČUVAR, JACQUELIN VOGT, JAKE MUXWORTHY, JOSEPH MCGINTY, KEITH LANGFORD, KLUB PRVIH ŽENA, KLJUČNI PROBLEM, KREŠO DUVANČIĆ, KRLEŽIJANSTVO, MIGUEL NAJDORF, MIROSLAV ŠUTEJ, MLADEN SUBOŠIĆ, MODNI STRUČNJAK, NEBOJŠA KRSTIĆ, NIKOLA FRŽULJEC, OSMAN TUFEKČIĆ, PAVEL BUDINSKY, POŠTANSKI URED, PRAVNI SUBJEKT, PROBLEMSKI ŠAH, PRODUŽNI KABEL, PUŠKOMITRALJEZ, RHONDA FLEMING, RUDOLF BZENSKY, STEVO DRAKULIĆ, SVATOPLUK ČECH, SVETOZAR GUNIĆ, TURSKI DVOPLAZ, VESNA KRMPOTIĆ, VICKY LEANDROS, VRHUNSKI DOMET, ZMAJ OGNJENI VUK, ŽELJKO DUMANČIĆ i ŽELJKO GRABUŠIĆ.

S 13 različitih i s jednim jednakim slovom su:

BaRUCH DE SPINOZa, BOŽiDAR PUGELNiK, FRANCiS OBiKWELU, HIDAYEt tURKOGLU, JOAKIm LUNDSTRÖm, LUCiJA BREŠKOViĆ, MiGUEL SAPOCHNiK, NEWYORŠKi PLAVCi, rUDOLF SCHArPING, SMiLJAN GLUŠČEViĆ, SOFiJA PRELJ VUKiĆ, SYLVIANe BeRTHOD i ŽELJKo FRANULoVIĆ.

Još su veći domet glavni ključevi sa 14 različitih slova:

DUBRAVKO JELČIĆ (Josip Đukić, Vjesnikov kviz broj 211, 19. III. 1980.), DUBRAVKO ŠIMENC, DUBRAVKO ZEMLJIĆ (Mate Medvidović, Kviskoteka broj 130, 4. IV. 1997.), DUŠAN TRBOJEVIĆ (skladatelj, Stanislav Lukić, Vjesnikov kviz broj 347, 5. VI. 1985.), FLUSHING MEADOW (Hajrudin Hodžić, Vjesnikov kviz broj 247, 5. VIII. 1981.; ispravno je Flushing Meadows – 13 + 1), FRANTIŠEK SUCHY (češki oboist, Nedjeljko Nedić, Kviskoteka Ljeto 1999.), HRVOJE DUMANČIĆ (kipar), HUŠNJAKOV BRIJEG, JAMES DUCKWORTH (australski tenisač, Valter Kvalić, Feniks broj 446, 9. II. 2012.), JOHN FITZGERALD (australski tenisač, Hajrudin Hodžić i Margareta Totić, Vjesnikov kviz broj 340, 27. II. 1985.), KATHRYN BIGELOW, LUDWIK ZAMENHOF (Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 201, 14. VIII. 1998.), MARK BLUVSTEIN (kanadski šahist, Valter Kvalić, Feniks broj 384, 27. III. 2009.), MELWIN SCHWARTZ (am. fizičar nobelovac, Sinkom – Siniša Komljenović, Kviskoteka broj 772, 4. XII. 2009.), MICHAEL BURSTON (gitarist Motorheada zvan Würzel, Antraks – Vedran Vučinić, Superfeniks broj 66, 15. IX. 2011.), MLADEN JURKOVIĆ (sabornik HDZ-a, Vanja – Ivan Šagadin, Kviskoteka broj 242, 3. VI. 1999.), MURPHYJEV ZAKON, (Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 275, 21. I. 2000.), SMANJENI TROZVUK (akord koji čine mala terca i kvinta idući od najmanjega tona, Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 968, 23. X. 2010.), STJEPAN BRLOŠIĆ (kipar, Stanislav Lukić, Vjesnikov kviz broj 568, 26. XII. 1990.), STJEPAN BROLICH (gospodarstvenik), VALTER BOLJUNČIĆ (matematičar i političar, Valter Kvalić, Feniks broj 437, 6. X. 2011.), VJETRUŠA KOPČIĆ (ptica sokolovka, Stanko Šarac, Vjesnikov kviz broj 313, 15. II. 1984.) i ZORAN GLUŠČEVIĆ (srpski germanist, Nedjeljko Nedić, Feniks broj 534, 25. VI. 2015.). Idemo dalje.

Na redu su glavni ključevi sa 14 različitih i jednim istim slovom:

HRVAtSKO GLUMIŠtE (Alfa – Alfredo Ivankov, Superfeniks broj 79, 18. XII. 2014.), STJePAN ĐUReKOVIĆ (Nedjeljko Nedić, Feniks broj 501, 20. III. 2014.), TOMiSLAV DURBEŠiĆ (Stanislav Lukić, Vjesnikov kviz broj 287, 16. II. 1983.) i CARLeS PUIGDeMONT (Nedjeljko Nedić, Feniks broj 561, 7. VII. 2016.).

Niti 15-oslovni glavni ključevi više nisu baukom. Ima ih 11:

ALFRED SOUTHWICK (am. zubar izumitelj električne stolice, Antraks – Vedran Vučinić, Superfeniks broj 35, 2004.), BLACKMORE'S NIGHT (am. folk-rock sastav, Klaudio Pavić, Superfeniks Ljeto 2006.), BRANKO GLUŠČEVIĆ (bivši rock gitarist, Nedjeljko Nedić, Feniks broj 556, 28. IV. 2016., str. 26), DRUŠTVO PJESNIKA (Robert Pauletić, Kviskoteka Ljeto 2000.), GUMPOLDS-KIRCHEN (naselje u Austriji južno od Beča, Vid Edemov – Ivo Medved, Kviskoteka Zima 2001.), HENRYK GOLDSZMIT (poljski pisac za djecu znan po pseudonimu Janusz Korczak, Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 330, 9. II. 2001.), HVARSKO GLUMIŠTE (Ivo Medved, Kviskoteka broj 510, 10. IX. 2004.), SABOLIĆ KÖRMENDY (anesteziologinja, Blanka, Nedjeljko Nedić, Feniks broj 492, 14. XI. 2013.), SALTYKOV ŠČEDRIN, (ruski pisac, Mihail Jevgrafovič, Libran – Branko Lipanović, Vjesnikov kviz broj 189, 16. V. 1979.) STJEPAN ĐURKOVIĆ (kulturnjak iz VSŽ-a, Nedjeljko Nedić, Superfeniks broj 70, 13. IX. 2012.), VRHUNSKO BILDANJE (Ivo Medved, Kviskoteka Zima 2002.).

I zamislite, ni to nije sve. Objavljene su, naime, tri kriptogramke s glavnim ključem od 15 različitih i jednim slovom koje se ponavlja:

iNES ŠKUFLiĆ HORVAT (kazališna pedagoginja, Pero Galogaža, Feniks broj 151, 21. IX. 2000.), JOHAnn LUDWIG KREBS (njem. skladatelj, Nedjeljko Nedić, Kviskoteka Ljeto 1998.) i ZMaJEVIĆ SCHÖNWaLD (neurologinja, Marina, Nedjeljko Nedić, Feniks broj 547, 24. XII. 2015.).

Naposljetku kriptogramka s rekordnim ključem od čak 17 slova:

BRŠLJAN STIHOKLEPCU (stihozbirka Zdenka Ćavara, Mato Glibo, Kviskoteka broj 828, 14. I. 2011.).

Bili su ovo višeslovni glavni ključevi, no od onih s manje slova vrijedi izdvojiti one u kojima su iskorišteni svi naši samoglasnici. Takav je LEGUIZAMO (am. glumac, John, Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 422, 14. XII. 2002.) i HUGO VIERA (port. koreograf, Queen -, Feniks broj 448, 8. III. 2012.)

Postoji i nekoliko inačica kriptogramne križaljke. Prva od njih jest kriptogramka s dva glavna ključa. Poslagah ih prema broju različitih slova: BOŠNJAK-CERIN, BRUČIĆ-ZAJEC, HAJDUK-SPLIT,LEIGH-BRANDO, MATOŠ-UJEVIĆ i SUMARTIN-BOL (svi po 11 slova), ŠOLMAN-TVRDIĆ (prva uopće, Željko Bilankov, Vjesnikov kviz broj 170, 25. III. 1978.) i FISCHER-KALTZ (obje po 12 slova), MANDŽuKIĆ-WOLFSBuRG (15 različitih i jedno koje se ponavlja), HUMBOLDT-ŠARČEVIĆ (16 slova, Stanislav Lukić, Vjesnikov kviz broj 381, 24. IX. 1986.) i BJÖRKLUND-MATOŠEVIĆ (18 slova, Nedjeljko Nedić, Kviskoteka broj 218, 11. XII. 1998.). Pronađoh i kriptogramku s 3 glavna ključa i 14 različitih slova: KORČULA-MLJET-VIS (Žbil – Željko Bilankov, Vjesnikov kviz broj 195, 8. VIII. 1979.). U rubrici „Novitet“ u Feniksu broj 269 od 30. III. 2005., objavljene su četiri mini-kriptogramke Nedjeljka Nedića. Sve su dimenzija 10x8 i s glavnim ključem od svega 8 različitih slova. U istoj rubrici, ali u Feniksu broj 534 od 25. VI. 2015., izašao je par jednovokalnih kriptogramki Nedjeljka Nedića. U objema je uvršteno po 25 naših suglasnika, jedno strano slovo i svega jedan samoglasnik, dok tablica-ključ ima 27 slova. Na koncu valja mi reći da su svi navedeni glavni ključevi objavljeni.

Enigmopovjesnik

Oznake: I. Radovniković, B. LIpanović, kriptogramke

Poznati zagonetači (1) - IVAN BEREK


IVAN BEREK

(Sisak, 11. veljače 1924. - 15. studenoga 1984.)

Sisački zagonetač koji je sastavljati počeo tek u 70-im godinama XX. stoljeća. Radove je objavljivao u zagrebačkoj Sfingi, Vjesnikovu kvizu i Čvorovim izdanjima. Bio je nositeljem majstorskoga naslova. Prema broju objavljenih poleđina u Skandi Čvoru (njih čak 54!), apsolutni je rekorder među sastavljačima. U svojoj osobnoj enigmatskoj pismohrani pronašao sam četiri njegove križaljke koje vam podastirem.



(Vjesnikov kviz broj 300, 17. VIII. 1983.)



(Vjesnikov kviz broj 319, 9. V. 1984.)



(Čvor križaljka broj 320, 6. IV. 1983.)



(Čvor križaljka broj 361, 31. X. 1984.)

Enigmopovjesnik

Oznake: I. Berek, križaljke, Vjesnikov kviz, Čvor križaljka

COD

23.03.2016.

Troslovni pojam „COD“ u Enigmatskome rječniku 3 Stjepana Horvata iz 1977. te u prvome svezku ER3 iz 1990. opisan je s više troslovnih kratica i kao otok kod poluotoka Labradora u Kanadi.



U obadva rječnika nedostaje najbolji opis: Bivši sarajevski rock sastav („Bijeli bagremi“), koji bi mogao glasiti i: grupa pok. Selvera Brdarića i Enesa Bajramovića. Sjetih se ovoga sastava zahvaljujući TIO-voj rubrici „Reč po riječ“ (1138) pod naslovom „Ciciban“. Naime, ova je grupa 1976. snimila singlicu na kojoj su bile pjesme „Ciciban“ i „Rock za moju bivšu punicu i njenu prijateljicu“, a iste godine i pjesme „Novi štos“ i „Nisi mala beba“. Godinu prije, 1975., objavili su prvi singl s pjesmama „Dođi mi na čaj“ i „Želim tu igru“, a godinu kasnije, 1977., pjesme „Ekskurzija“ i „Kad smo bili sasvim mali, radili smo divne stvari“. Iz 1978. potječu pjesme „Semafor“ i „Ja i moja mala“, a iz 1980. „Slušaj me, majko“ i „Điha, điha“.

Grupa je objavila svega dva albuma: „Dođite na čaj“ (1977.) i „Bijeli bagremi“ (1978.). Za mene osobno Bijeli bagremi jedan je od najboljih albuma u povijesti rock glazbe bivše Jugoslavije. Na njemu su pjesme „Moja mala na popravni pala“, „Stranci“, Budi jača“, „Denny“, „Ti si moj slatki bol“, "Zvižduk“, „Zvao sam vjetar“, „Jučer, danas, sutra“ i „Bijeli bagremi“. Nezamjenjivi članovi grupe „Cod“ bili su Enes Bajramović (1951.-2006.) i Selver Brdarić (1951.-2010.), dok su kroz grupu prošli i Nenad Jurin, Džemo Novaković, Izidor Kaić, Miro Oberan, Petar Kenjić, Darko Arkus, Izet Hajdarević Zoo i Ivica Propadalo.

COD-ovac

Oznake: Troslovi, glazba

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.