www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Beogradski sajam knjiga

30.10.2018.

Belomanastirski ogranak Srpskoga kulturnog društva „Prosvjeta“ i ove je godine organizirao jednodnevni posjet Sajmu knjiga u Beogradu. Zahvaljujući blagonaklonosti članova tamošnjega SKD-a i kolegi Jovanu Nediću među putnicima našli su se i Ilija Ozdanovac, Žarko Porobić Nedić i Nedjeljko Nedić, koji im se od srca zahvaljuju.
Odmah po dolasku posjetili smo štand izdavačke kuće „Alma“ koju vodi naš kolega Đorđe Otašević. Potom smo pohitili na druženje s urednicima i suradnicima Novosti Enigme da bi raspačali tražene primjerke Čvorove monografije. Tek tada našli smo vremena za obilazak nepreglednoga broja štandova raznih nakladnika, naša enigmatska ćaskanja i razmjenu knjiga, časopisa i podataka. Pet sati, koliko smo bili na Sajmu, proteklo je u tili čas. Valja nam doći i dogodine.



Posjetitelj

Oznake: Književnost

Iz Jarkova opusa

03.10.2018.

Rade Jarak (Dubrovnik, 1968.) hrvatski je književnik i kritičar s diplomom slikara. Iz njegova opusa izdvojio sam nazive djela zanimljive nama zagonetačima: romane „Kiša“ (2001.), „Sol“ (2003.), „Duša od krumpira“ (2005.) i „Pustinje“ (2008.), ZF roman „Strašni“ iz 2009., novelu-poemu „Kakamono“ iz 2010., prozno djelo „Sutra“ (2011.), antikrimić „Žuto“ (2011.) te stihozbirku „Kaja“ iz 2012.



Rječničar

Oznake: Književnost

Naslijeđe broj 30

30.09.2018.

Književnik i urednik Marko Matolić iz Orašja priredio je novi broj književnoga časopisa Naslijeđe. U novomu broju Naslijeđe donosi prilog o pučkome narodoznancu Jakovu Babiću, neobjavljenu pjesmu o potapanju skele na Savi kod Orašja 15. studenoga 1950. te nekoliko pjesama i priča. Kako se časopis tiska sukladno mogućnostima urednika, mogu ga dobiti samo odabrani.



Čitatelj

Oznake: Književnost

Zgodna dvanaestica

03.09.2018.

Na blogu „Knjiški moljac“ danas sam pronašao zanimljivu riječ – KRATKOPRIČAŠ.

... Antonio Ortuńo rodio se 1976. u Zapopanu, u meksičkoj saveznoj državi Jalisco. Taj kratkopričaš, romanopisac i novinar autor je šest romana i mnogobrojnih kratkih priča za koje je dobio cijeli niz priznanja. ...

Zgodna dvanaestica za uvrštavanje u križaljke.

Zanimljivko

Oznake: Književnost

Dvoslovna prvoslovka Đorđa Ocića

25.07.2018.

Đorđe Ocić srpski je književnik rođen u Dalju 1934. Umro je u Beogradu 2008. Njegovim cjelokupnim stvaranjem dominira rodni mu kraj – istočna Slavonija. Naslovi četiriju njegovih djela zbilja su enigmatični pa ih izdvajam: romani Smrt u Erdabovu (1987.) i Erdabovska zbirka (1996.), zbirka pripovijedaka Avgusti iz 1989. i stihozbirka za djecu „I u bašti, i u mašti“ iz 1991. A evo i zašto. Erdabovo je izmišljeni toponim nastao izdvajanjem prvih dvaju slova iz naziva mjesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar, „Avgusti“ je očigledna množina od naziva osmoga mjeseca u godini, dok je naziv dječje zbirke pjesama „I u bašti, i u mašti“ zapravo mijenjaljka.

Zanimljivko

Oznake: Književnost

Trojica iz Gradišta

01.07.2018.

Udruga „Tikvica“ Vinkovci podružnica Gradište ove je godine priredila književni natječaj „Trojica iz Gradišta“ u spomen na trojicu književnika iz toga sela kraj Županje: Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca. Među 108 pjesnika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Njemačke i Kanade jedna je zagonetačica – Evica Kraljić iz Nove Gradiške članica ZK „Dragalić“. Tu su i blogerice Jadranka Varga iz Zagreba i Anđa Jotanović iz Rijeke. Prvom je nagradom ovjenčana pjesma „Pacijenca“ Nevije Glavinić iz Barbana, drugom pjesma „Vreme je da se pođe“ Radmile Šandor iz Srijemske Mitrovice, a trećom pjesma „Virtuozi naive“ Anite Martinac iz Mostara.



Jedan dan u Gradištu

Još mi u mislima žubori
Jedan dan u Gradištu proveden,
Još sam uronjena u ljepotu
Toga slavonskog biserja ...

Prijatelji čipkastih riječi
Ruku su mi pružili,
Čvrsti stisak slavonske ravnice
U dušu mi utkali.
Gradištem mi korake vodili,
Svu ljepotu svoje prošlosti
Sa mnom podijelili ...

Zavjesa od zvijezda
na povratku me pratil sve do kuće.
Kroz lepezu svojih iznjedrenih
Stihovnih nadahnuća,
U dubokom kutku mojih misli
tišinom zbore „Trojica iz Gradišta“,
Mato, Pavle, Antun ...
U mome su srcu usidreni!
Bogatstvo svoje pisane riječi
Budućim su naraštajima ostavili.
I danas vremenu prkose,
Iz zaborava otrgnuti,
U srce Gradišta utjelovljeni.

(Evica Kraljić iz Zbornika radova I. književnog natječaja“Trojica iz Gradišta“, Vinkovci, travnja, 2018., str. 39)

Stihotvorac

Oznake: razne zagonetačice, Književnost

Putopjesnikinja

09.05.2018.

Danas putem pošte na dar dobih putopoetsku stihozbirku „Vrijeme badema“ hrvatske putopjesnikinje Maje Klarić (Šibenik, 1985.) u kojoj je stihovima u prozi opisala svoj „Camino de Santiago“ iz 2010., odnosno pješačko hodočašće u proštenište sv. Jakova u Santiagu de Compostelli. Na petoj je stranici hodačima poručila sljedeće:

Nebo, čuvaj me
Sunce vodi me
Zemljo, drži me
Dok koračam ovim putem
Prema nekome, nečemu ili sebi
Ne znajući još što želim pronaći
Znajući samo od čega želim otići
Ali i to ću uskoro zaboraviti
Kad se izmiješa ono u meni i oko mene
I postane svejedno
Kamo idem
I čemu se vraćam



Maja Klarić proputovala je skoro sve europske zemlje, dio Azije i Južne Amerike. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Prevoditeljica je i putopjesnikinja. Zastupljena je u nekoliko antologija. Objavljuje stihove u više časopisa (Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija ...). Organizatoricom je priredbe „Šumski pjesnici" u Butorima kraj Grožnjana u Istri. Do sada je objavila četiri stihozbirke:

Život u ruksaku (2012.)
Quinta Pitanga (2013.)
Nedovršeno stvaranje (2015.)
Vrijeme badema (2016.)

Svojim djelovanjem Maja Klarić (ne)namjerno je uplovila u enigmatske vode podarivši nam nekoliko zanimljivih naziva i novih riječi za „Feniksov rječnik novih riječi“. Nadam se da ćemo se i upoznati.

Trinaestolog

Oznake: Književnost

Zagonetni Uroš Petrović

11.04.2018.

Na prijedlog Vladimira Šarića u enigmatski sam kalendarij uvrstio i srpskoga književnika Uroša Petrovića. Pročitavši njegov životopis shvatih da to učinih s punim pravom. Petrović je rođen u Gornjemu Milanovcu 8. travnja 1967. Živi i stvara u Beogradu. Autorom je ZF djela za djecu i mlade za koja je primio veliki broj književnih nagrada. Sastavlja pitanja za kvizove "Potera" i "Lavirint". Od Petrovićevih djela izdvajam "Zagonetne priče" (1-5), "Mračne tajne Ginkove ulice - Roman u zagonetkama" (2011.), "Aven i jazopas u Zemlji Vauka" (2003. i 2005.), "Peti leptir" (2007.), "Deca Bestragije" (2013.) i "Karavan čudesa" (2016.). Dobro ih je znati i ponekada uvrstiti u križaljke.

Kalendarije

Oznake: Književnost

Remek-djela hrvatskoga zagonetaštva (3) - SONETNA KRIŽALJKA

22.03.2018.

Jedna i jedinstvena, uzorna i vrhunska – najblaži su epiteti kojim opisujem remek-djelo hrvatskoga književnika, oglednika, antologičara dr. sc. akademika HAZU Luka Paljetka (Dubrovnik, 1943.). Ovaj veleumnik, koji je sonetnom križaljkom posvema zaslužio i zagonetačko zvanje, uspio je posložiti 14 soneta vodoravno, jednako toliko i okomitih soneta pa mu sve to nije bilo dostatno te je zasebni dvadeset deveti sonet sročio dijagonalno idući slijeva odozgo gore ka desno dolje u kojemu je skrivena i krasna prvoslovka. Samo zbog ovoga sastavka trebali bi smo izmisliti Nobelovu nagradu za zagonetaštvo i dodijeliti ju Paljetku. Čitajte i uživajte.



(Luko Paljetak, Vijenac i Kvizorama, str. 17)

Velemajstor





Oznake: Književnost, križaljke, remek-djela

Zanimljivi naslovi književnih djela Zorana Pilića

11.02.2018.

Hrvatski književnik Zoran Pilić, na blogu nekoć znan kao Jesus Quintana, svojim djelima daje vrlo zanimljive nazive zgodne za uvrštavanje u križaljke. Pročitajte naslove i uvjerite se:



-Doggiestyle (zbirka priča iz 2007.)

- Krimskrams (roman iz 2009.)

- Đavli od papira (roman iz 2011.)

- Dendermonde (stihozbirka iz 2013.)

- Nema slonova u Meksiku (zbirka priča iz 2014.)

- Kad su Divovi hodali zemljom (zbirka priča iz 2017.)

Zanimljivko

Oznake: Književnost

Banatsko pero 2017.

13.12.2017.

Knjižnica „Branko Radičević“ iz Žitišta u Vojvodini ove je godine organizirala XVII. književni natječaj „Banatsko pero“ u trima kategorijama: priče, pjesme i aforizmi. Natječaju se odazvalo oko 200 autora poslavši ukupno 1158 uradaka – 98 priča, 362 pjesme i 698 aforizama.
Od 98 priča najboljom je ocijenjena priča „Kafka u Srbiji“ Danijele Božičković Radulović iz Petrovca na Mlavi. Najbolja pjesma je „Moje ako“ Jovana N. Bundala iz Beograda, dok je autor najboljega aforizma bio Ljubomir Ilić iz Male Krsne (Koliko pameti izvezemo, toliko gluposti dođe iz unutrašnjih rezervi!). Svake godine organizator objavi zbornik najuspjelijih sastavaka među kojima će ovoga puta biti aforizam Kvizoramina suradnika Živka Prodanovića iz Zagreba te pjesma „Na grobovima predaka“ kolege Miloša Milićevića iz Doboja koju vam donosim u cijelosti.

Na grobovima predaka

Dolazimo na mjesto gdje počivaju kosti
Usnulih predaka na putu ka Hristu
Oni kao domaćini a mi njihovi gosti
Ne noseći ništa do sebe i dušu čistu.

Za pokoj duša palimo svijeće u tišini
Tamjanom s Hilandara kadimo grobno kamenje
U bešćutnoj molitvi ko pustinjaci u nigdini
Čekamo da nam se pošalje kakvo znamenje.

Sa hladnih kamenih ploča gledaju u nas preci
Smrtno ozbiljni kao u kakve strance
Mi zbunjeni oni svi kao sveci
Od svega slobodni mi vezani u lance.

Sijemo poglede po zemlji, kamenju i trnju
Nečujnim uzdasima razgrćemo mučninu zaborava
Budimo usnulu nadu ko mlinski kamen zrnju
Što se kotrlja u vječiti bezdan nepojava.

Osjećamo blizinu, dodir i dah končine
Koja nam nezvana i nepoznata u susret hrli
S namjerom da tek u nama otpočine
Kada nam javi da smo već umrli.

I dok se lelujavi plamen svijeće s vjetrom bori
U nama žiška savjesti se pali
Čujemo kako nas neko roditeljski kori
Zašto smo umorni na pola puta stali.

Ja sam na natječaj poslao šest aforizama od kojih nijedan nije izabran među prvih pedeset. Ipak, evo i njih.

- Muškarčevo rebro Bog je mogao i pametnije iskoristiti!
- Od razmaženoga derišta nastaje odrasli idiot!
- Najveće čudo na Zemlji jest pronaći pravoga čovjeka!
- Oni koji se mole Bogu bezopasni su i dobri. Stoga im se ne rugajte i ne ružite ih, nego ih podupirite ili, još bolje, pridružite im se!
- Nerad je najglupljim načinom trošenja vremena!
- Nitko kao uhljeb ne može toliko nisko pognuti glavu!

Sudionik

Oznake: M. Milićević, N. Nedić, Književnost, aforizmi

Poeova dijagonalnica

10.12.2017.

U veljači ove godine objavih zbirku vlastitih stihovnih zagonetaka pod nazivom „Moji zagonetni stišići“. Na zadnjemu je ovitku zagonetka koju donosim.



Oraški povjesnik, književnik i književni kritičar Marko Matolić, urednik časopisa „Naslijeđe“, skrenuo mi je pozornost na sonet „Enigma“ glasovitoga američkoga pjesnika Edgara Allana Poea (1809.-49.) objavljen 1848. I njegov izvoran tekst na engleskome jeziku, kao i onaj u srpskome prijevodu, po dijagonali idući slijeva gore ka desno dolje sadrži konačnu odgonetku do koje morate sami doći. Vjerujem da „Enigma“ nije jedini Poeov uradak koji ga vezuje uz enigmatiku.

Enigma

"Seldom we find," says Solomon Don Dunce,
"Half an idea in the profoundest sonnet.
Through all the flimsy things we see at once
As easily as through a Naples bonnet.

Trash of all trash!- how can a lady don it?
Yet heavier far than your Petrarchan stuff-
Owl-downy nonsense that the faintest puff
Twirls into trunk-paper the while you con it."

And, veritably, Sol is right enough.
The general tuckermanities are arrant
Bubbles - ephemeral and so transparent-

But this is, now- you may depend upon it-
Stable, opaque, immortal- all by dint
Of the dear names that he concealed within 't.

Enigma

„Slabo nađem, kaže Don Solomon Ludi,
bar pola ideje sred dubljeg soneta.
A prozirnost mu je tako za vid ljudi
a kapa noćna tek iz Napulja doneta.

Ali, oh! zar gospu sve to ne ometa?
Ma jača od vašeg Petrarkinog tkanja
je neman besmisla čija nit najtanja
treperi na listu dok se odgoneta.“

I, Sol, zbilja, o tom otvoreno sanja.
Jer tako uglavnom brzopletost dirne
mehurčiće – meke i tako prozirne.

Al' ovo je, sada – vi krenite tragom –
čvrsto, neprovidno, večito – sve snagom
u njemo imenu tu skritom i dragom.

Inovator



Oznake: Književnost, razne zagonetke

Rijetka imena (37) - DORTA

30.11.2017.

Žensko ime stegnuto od Dorota, Doroteja, izvedeno iz grč. „doron“ – dar i „theos“ – Bog. Ponaški rečeno bila bi to Božidarka. Ovako se zove hrvatska književnica i prevoditeljica Dorta Jagić (Sinj, 1974., Mali rječnik biblijskih žena).



Marko Mihaljević

Oznake: Književnost

Pjesma na slovo "P"

27.11.2017.

Toliški pjesnik Marko Vukić Skejo (1949.-2006.) objavio je tri stihozbirke: „Ratni posavski motivi“ (1992.), „Terra Tolis na vjetrometinama života“ (1994.) i „Nek' zvone zvona“ (1997.). Njegove su pjesme i u više zajedničkih zbirki pjesama i časopisa. Prelistavajući nedavno njegove knjige pronađoh pjesmu u kojoj sve riječi počinju slovom „P“. Kako je to dostatna veza s enigmatikom nudim vam ju na čitanje.

Pedeset pet puta P!

Promatram posavska polja
plavetnilom prekrivena.
Proljeće počinje.
Prostire priroda
plahte prošarane,
prosto pogled plijeni.
Prolijeću ptice
pjevaju pjesme.
Prve povratnice
prelijeću polja probuđena.
Pupoljci pred pogledom
procvjetavaju,
pelinov prah
pčele prenose
praveći poslasticu.
Pljuskajući potočić protječe,
plivaju patke plivačice.
Pokraj puta plete pastirica,
putem psić poskakuje
prašinu podižući.
Povečerje pada prekrivajući pogled,
povjetarac piri Posavinom.

(Marko Vukić Skejo „Terra Tolis na vjetrometinama života“, „Posavinapress“, Tolisa, 1994., str. 81)

Stihotvorac

Oznake: Književnost, slovo "P"

Evica nova zagonetačica

26.11.2017.

Književnica i slikarica Evica Kraljić (Nova Gradiška, 18. veljače 1952.) nedavno se pridružila zagonetačkome jatu objavivši prvoslovku i premetaljku na blogu „Zagonetači i rješavači“ Branislava Modrića. Dobro nam došla. Do danas je objavila sljedeća djela: „Nepovrat“ (stihozbirka, 1978.), „Uronjena u tebe“ (stihozbirka, 1997.), „Pokošeni cvjetovi“ (ratna proza, 2000.), „U mirne sate“ (zbirka pjesama, 2002.), „U dugim kosama vjetra“ (likovno-pjesnička mapa, 2003., skupa sa slikarom Tomislavom Petranovićem Rvatom), „Između dodira i snova“ (zbirka pjesama, 2004.) i „Ruka od sjećanja“ (stihozbirka, 2015.) te pet ljubavnih romana: „Treća žena“, „Nezaboravno ljeto“, „Madež na grudima“, „Noć ljubavi“ i „Ljubav ispod divlje trešnje“.



Pjesma

Jedna za tebe
Danas tek sročena
Cvrkuće mi
U mislima
Ne znam
Hoćeš li
Prepoznati
Da je
Srcu tvome
Ispjevana

(iz zbirke „Između dodira i snova“, 2004., str. 130)

Stihotvorac

Oznake: E. Kraljić, razne zagonetačice, Književnost

Kapi rose

25.11.2017.

Nazivom je to zajedničke stihozbirke objavljene ove godine najprije u digitalnoj pa potom u tiskanoj verziji. Autori pjesama su riječka pjesnikinja Anđa Jotanović (Teslić, 15. travnja 1957.), Zagrepčanka Željka Košarić Safiris (13. ožujka 1967.), Tanja Repinac (Wendy Tanja) iz Satnice kod Valpova (19. prosinca 1960.), Jadranka Varga ili Shadow of Soul (Zagreb, 5. svibnja 1957.) i klinički sociolog, novinar i pjesnik dr. sc. Zlatan Gavrilović Kovač (Dubrovnik, 25. siječnja 1959.). Zbirku je uredio i obradio Nenad Grbac, pripremila ju je Jadranka Varga, a lektura je djelo prof. Olgice Smolčić i prof. Maje Laboš Cvjetanović.

Kapi rose (napisano: 19. srpnja 2017. u 13:15 sati)

u tišini tek jedan tren
zasjale su kapi rose
i već se u njima prelomila svjetlost
kao što se u meni podijelilo vrijeme
jer sam zaronila
u moj tajni svijet
gdje kapi rose ostavljaju
svoje bezvremene tragove

(Jadranka Varga, str. 93)

Premetaljka

OKREPA SI svakome pjesničkome zaljubljeniku!

Stihotvorac

Oznake: Književnost

Književno-filmska prebacivaljka

03.11.2017.

NOĆ MRTVIH ŽIVACA - Roman prvijenac hrvatskoga književnika Franje Janeša iz 2009.

NOĆ ŽIVIH MRTVACA – Horror film američkoga redatelja Georgea A. Romera iz 1968.

Marko Mihaljević

Oznake: film, Književnost, M. Mihaljević

Na Sajmu knjiga

30.10.2017.

Nakon punih 27 godina bio sam u gradu u kojemu sam studirao - Beogradu. Zapravo, posjetio sam 62. Sajam knjiga skupa sa sinom Žarkom i prijateljem Jovanom Nedićem iz Beloga Manastira. Nepunih šest sati provedosmo u nezaboravnom druženju i beskrajnim zagonetačkim razgovorima na štandu izdavačke kuće "Alma" kojom ravna naš kolega jezikoslovac i zagonetač dr. sc. Đorđe Otašević.



(Vladimir Šarić, Nedjeljko Nedić, Milutin Tepšić, Sreten Perić, Miodrag Ivanišević, Jovan Nedić i Krsta Ivanov)



(Jovan Nedić, Krsta Ivanov, Anica Milošev, Sreten Perić - stoje u 1. redu, Miodrag Ivanišević, MIlenko Mijatović, Đorđe Otašević, Nedjeljko Nedić i Vladimir Šarić - stoje u 2. redu)

Na slikama nema Tuzlaka Adnana Spahića, Željka Dimovića i Žarka Porobića Nedića. Jovan i ja obišli smo djelić štandova u hali 1 probijajući se kroz mnoštvo posjetitelja kakvo ne vidjeh godinama.



Impresivan doživljaj. Želim se zahvaliti SKD-u "Prosvjeta" i Vijeću srpske nacionalne manjine te Dragani Nikolić, Predragu Stojanoviću, Vesni i Jovanu Nediću koji su nama dvojici omogućili posjet Beogradskome sajmu knjiga. Vidimo se dogodine.

NeŽar

Oznake: razni zagonetači, Književnost

Posljednji prilog ... za danas

28.10.2017.

POSLJEDNJA ADRESA - Kriminalistički film Josea Giovannija iz 1970. godine s Linom Venturom
POSLJEDNJA AVANTURA BENITA MUSSOLINIJA - Knjiga pok. hrvatskog novinara Ive Mihovilovića
POSLJEDNJA BARIKADA - Opera ruskog skladatelja i dirigenta Mihaila Ippolitova-Ivanova
POSLJEDNJA BARSETSKA KRONIKA - Djelo engleskog književnika Anthonyja Trollopea
POSLJEDNJA BERLINSKA KOČIJA - Film u režiji Carla Boesea iz 1926. s Lupuom Pickom
POSLJEDNJA BITKA - Akcijska drama Roda Luriea iz 2001. godine sa Robertom Redfordom i Jamesom Gandolfinijem
POSLJEDNJA CARICA - Roman kineske spisateljice Anchee Min
POSLJEDNJA CRTA OBRANE - Humoristična američka tv serija s Timom Allenom
POSLJEDNJA ČERGA - Dokumentarni film Hadila Hadžića iz 1958.
POSLJEDNJA DIJAGNOZA - Roman Arthura Haileya
POSLJEDNJA DOLINA - Film američkog redatelja Jamesa Clavella iz 1971.
POSLJEDNJA EVA - Roman talijanskog književnika Massima Bontempellija
POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA - Kazališna predstava u "Gavelli" prema drami Marka St. Germaina
POSLJEDNJA GODIŠNJICA - Roman australske spisateljice Liane Moriarty
POSLJEDNJA GRANICA - Roman američkog književnika Howarda Fasta
POSLJEDNJA IGRA - Roman Nikole Pulića
POSLJEDNJA JESEN - Romantična komedija Pata O'Connora sa Keanu Reevesom i Charlize Theron; Pjesma Džoa Maračića Makija
POSLJEDNJA KAŠMIRSKA RUŽA - Kriminalistički roman Barbare Cleverly
POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA - Film Stephena J. Friedmana iz 1971. godine
POSLJEDNJA KITICA CVIJEĆA - Stihozbirka njemačkog pjesnika Andreasa Justiniusa Kernera
POSLJEDNJA KLUPA - Neko vrlo neugledno mjesto za koga (pren.)
POSLJEDNJA KOLA - Film američkog redatelja Delmera Davesa
POSLJEDNJA KOMANDA - Nijemi film Josefa von Sternberga iz 1928.
POSLJEDNJA KONKUBINA - Roman Lesleya Downera
POSLJEDNJA KRČMA U CENTRU - Knjiga splitskog pisca Luke Kordića
POSLJEDNJA KUĆA NALIJEVO - Horror Dennisa Iliadisa sa Tonyjem Goldwynom i Monicom Potter
POSLJEDNJA LEGIJA - Film Douga Leflera iz 2007. s Colinom Firthom
POSLJEDNJA LUKA - Triler Paula Epsteina iz 2010. s Wadeom Williamsom
POSLJEDNJA LJUBAV - Djelo njemačkog književnika Hansa Francka
POSLJEDNJA LJUBAV ARSENEA LUPINA - Roman francuskog književnika Mauricea Leblanca objavljenog 2012.
POSLJEDNJA LJUBAV BABE DUNJE - Roman ruske spisateljice Aline Bronsky (Moderna vremena)
POSLJEDNJA LJUBAVNA PJESMA - Romantična drama Paula Andrewa Williamsa iz 2012. s Terenceom Stampom i Gemmom Arterton
POSLJEDNJA MILJA - Filmska drama Howarda W: Kocha iz 1959. godine s Mickeyjem Rooneyjem
POSLJEDNJA MINUTA - Film Stephena Norringtona iz 2001.
POSLJEDNJA NEDJELJA - Roman austrijskog književnika Mila Dora
POSLJEDNJA NA STRATIŠTU - Novela njemačke književnice Gertrud von Le Fort
POSLJEDNJA NOĆ -Pjesma u izvedbi Elvire Voće
POSLJEDNJA NOĆ DON JUANA - Djelo francuskog pjesnika i dramatičara Edmonda Rostanda
POSLJEDNJA NOĆ LJUBAVI, PRVA NOĆ RATA - Roman rumunjskog književnika Camila Peterscua
POSLJEDNJA NOĆ U TREMOREBEACHU - Knjiga suvremenog španjolskog pisca Mikela Santiaga
POSLJEDNJA OBALA - Film Stanleya Kramera iz 1959. godine s Fredom Astaireom
POSLJEDNJA OPSADA DUBROVNIKA -Djelo hrvatskog povjesničara i leksikografa Trpimira Macana iz 2001.
POSLJEDNJA PATROLA -Triler Davida Ayera iz 2012. godine sa Jakeom Gyllenhaalom
POSLJEDNJA PISMA JACOPA ORTISA - Epistolarni roman talijanskog književnika Uga Foscola
POSLJEDNJA PJESMA - Romantična drama Julie Anne Robinson prema istoimenom romanu Nicholsa Sparksa: Miley Cyerus i Liam Hemsworth (Wikipedija)
POSLJEDNJA PJESMA O TEBI - Pjesma Meri Cetinić s albuma "Ja sam žena"
POSLJEDNJA PLJAČKA - Film Gerarda Piresa sa Stephenom Dorffom i Natashom Hendstridge;Triler S. Andreasyana sa Haydenom Christensenom i Adrienom Brodyjem
POSLJEDNJA POMAST - Sakrament bolesničko pomazanje
POSLJEDNJA POSEJDONOVA AVANTURA - Avanturistički film Irwina Allena iz 1979. s Michaelom Caineom, Sally Field i Tellyjem Savalasom
POSLJEDNJA PRILIKA - Nedovršeni roman Jeana-Paula Sartrea; Film švic. redatelja Leopolda Lindtberga iz 1945.
POSLJEDNJA PROŠTENJA - Djelo belgijskog književnika Georgesa Eekhouda
POSLJEDNJA PUSTOLOVINA STAROG MAČKA - Strip Andrije Maurovića
POSLJEDNJA RADOST - Djelo norveškoga književnog nobelovca Knuta Hamsuna; Djelo bugarskog književnika Jordana Jovkova
POSLJEDNJA RATNICA LIBURNA - Roman Andreje Varoščić-Austin
POSLJEDNJA REVOLUCIJA - Publicističko djelo Ivan Supeka
POSLJEDNJA RIJEČ - Djelo francuskog književnika Mauricea Blanchota; Provokativni roman Hanifa Kureishija
POSLJEDNJA RUPA NA SVIRALI - Beznačajna osoba ili stvar (fig.)
POSLJEDNJA SAPFINA PJESMA - Pjesma o vječnoj boli talijanskog pjesnika Giacoma Leopardija
POSLJEDNJA SMOTRA - Kratke priče velškog pjesnika Aluna Lewisa
POSLJEDNJA SMRT GAUTAME BUDHE - Povijesni roman s filozofskom tematikom njemačkog autora Fritza Mauthnera
POSLJEDNJA STANICA - Biografska drama o posljednjim danima Lava Tolstoja u režiji Michaela Hoffmana
POSLJEDNJA ŠANSA - Romantični film Joela Hopkinsa iz 2008. s Dustinom Hoffmanom i Emmom Thompson
POSLJEDNJA ŠANSA ZA ROMAGNU - Djelo talijanskog markiza, političara i pisca Massima Taparellija Azeglija
POSLJEDNJA URA - Vrijeme pred smrt
POSLJEDNJA UTRKA - Djelo rumunjskog dramskog pisca Horija Lovinescua
POSLJEDNJA VEČERA - Čuvena slika Leonarda Da Vincija
POSLJEDNJA VERZIJA BEAUEA GESTEA - Film britanskog redatelja Martyja Feldmana
POSLJEDNJA VIOLINA NICCOLOA AMATIJA - Roman Dalibora Cikojevića
POSLJEDNJA VOJVOTKINJA - Ljubavni roman Daisy Goodwin
POSLJEDNJA VOLJA - Jedan od prvih filmova u Hrvatskoj napravljen u nezavisnoj produkciji redatelja Zorana Sudara sa Goranom Višnjićem i Angelicom Bridges; Oporuka, testament
POSLJEDNJA VOLJA VESNE PARUN - Knjiga zagrebačkog novinara i publicista Denisa Derka
POSLJEDNJA VOŽNJA - Film Guya Normana Beeja iz 2004. s Dennisom Hopperom
POSLJEDNJA VOŽNJA U DARWIN - Film australskoga redatelja Jeremyja Simsa iz 2015.
POSLJEDNJA VREMENA - Hit knjiga suvremenog katoličkog pisca Michaela D. O'Briena
POSLJEDNJA VRPCA - Djelo Samuela Becketta
POSLJEDNJA ZAPOVIJED - Nijemi film snimljen 1928. u režiji Josefa von Sternberga
POSLJEDNJA ZRAKA SUMRAKA - Film Roberta Aldricha
POSLJEDNJA ŽELJA - Zadnji prohtjev iskazan na samrti
POSLJEDNJA ŽENA - Filmska drama Marca Fererija iz 1976. s Ornellom Muti i Gerardom Depardeuom
POSLJEDNJA ŽETVA - Djelo američkog knjževnika Johna Burroughsa

POSLJEDNJE BALADE - Djelo škotskog pjesnika Johna Davidsona
POSLJEDNJE GODINE ŽIVOTA - Posljednja knjiga iz trilogije norveškog književnika Olava Duuna
POSLJEDNJE KIŠE - Pjesma Mate Miše Kovača s albuma "Mi smo se voljeli"
POSLJEDNJE KRISTOVO ISKUŠENJE - Biblijska drama Martina Scorsesea iz 1988. nastala prema kontroverznom romanu Nikosa Kazantzakisa
POSLJEDNJE MJESTO - Novela talijanskog književnika Giorgija Cipronija
POSLJEDNJE OD ENGLESKE - Flm britanskog redatelja Dereka Jarmana iz 1987.
POSLJEDNJE PISMO U ŠVEDSKU - Četvrta knjiga iz tertralogije švedskog autora Vilhelma Moberga
POSLJEDNJE PITANJE - Priča Isaaca Asimova iz 1956.
POSLJEDNJE PJESME - Zbirka pjesama brazilskog književnika Antonija Gonçalvesa Diasa
POSLJEDNJE POEME - Zbirka pjesama francuskog autora Lecontea de Lislea
POSLJEDNJE POGLAVLJE - Djelo norveškog književnoga nobelovca Knuta Hamsuna
POSLJEDNJE POSLANICE - Knjiga eseja norveškog pisca Nilsa Kjaera
POSLJEDNJE PREDAVANJE - Svjetski bestseler američkog profesora informatičkih znanosti Randyja Pauscha
POSLJEDNJE PUTOVANJE U BEČ - Roman Irene Vrkljan
POSLJEDNJE RAĐANJE - Djelo španjolskog pjesnika, nadrealista, Vincentea Aleixandrea
POSLJEDNJE SALVE - Djelo ratne tematike sovjetskog književnika Jurija Bondareva
POSLJEDNJE SELO - Roman francuskog književnika Andrea Chamsona
POSLJEDNJE UTOČIŠTE - Djelo švicarskog pripovjedača Edouarda Roda
POSLJEDNJE ZAVOĐENJE - Film američkog redatelja Johna Dahla iz 1994.

POSLJEDNJI ADUT - Posljednja prilika (pren.)
POSLJEDNJI AKCIJSKI JUNAK - Akcijska komedija Johna McTiernana iz 1993. godine s Arnoldom Schwarzeneggerom
POSLJEDNJI APAŠ - Film američkog redatelja Roberta Aldricha: Burt Lancaster, Jean Peters
POSLJEDNJI BATORY - Djelo madžarskog književnika Miklosa Josike
POSLJEDNJI BRODOVI - Zbirka pjesama madžarskog pisca Endrea Adyja
POSLJEDNJI BUNTOVNIK - Djelo slovenskog književnika Ivana Pregelja
POSLJEDNJI CIRKUS - Crna komedija španjolskog redatelja Alexa de la Iglesia iz 2010. godine
POSLJEDNJI ČEH - Prvi češki roman, napisao ga književnik Josef Kajetan Tyl
POSLJEDNJI ČIN - Film njemačkog redatelja Georga Wilhelma Pabsta iz 1957.
POSLJEDNJI ČOVJEK - Film Friedricha Wilhelma Murnaua iz 1924.
POSLJEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOGA - Knjiga Victora Hugoa
POSLJEDNJI DANI - Film Gusa Van Santa iz 2005.
POSLJEDNJI DANI ČOVJEČANSTVA - Dijaloško djelo austrijskog prozaika Karla Krausa
POSLJEDNJI DANI PANKA - Roman Gordana Nuhanovića iz 2006.
POSLJEDNJI DANI POMPEJA - Epski film, koji je režirao Sergio Leone sa Steveom Reevesom
POSLJEDNJI DANI RAJA - Film američkog redatelja Johna McTiernana iz 1992.
POSLJEDNJI DARI - Djelo njemačke književnice Annette von Droste-Hülshoff
POSLJEDNJI DNEVNIK - Film madžarske redateljice Marte Meszaros
POSLJEDNJI DON - Knjiga Marija Puza
POSLJEDNJI EGZORCIZAM - Film njemačkog redatelja Daniela Stamma
POSLJEDNJI ELVIS - Filmska drama arg. redateljaArmanda Baa
POSLJEDNJI HAREM - Roman njemačkog pisca Petera Prangea
POSLJEDNJI HITAC - Vestern Dona Siegela iz 1976. s Johnom Wayneom i Lauren Bacall
POSLJEDNJI IZ KASTE STRASTI - Drama bosanskohercegovačkog pisca Miodraga Žalice
POSLJEDNJI IZ UDEGE - Nedovršeni roman sovjetskoga književnika Aleksandra Fadjejeva
POSLJEDNJI IZLAZ - Film Johna Fawcetta iz 2006.
POSLJEDNJI KINESKI CAR - Biografski film Bernarda Bertoluccija
POSLJEDNJI KONJANIČKI KAPETAN - Djelo njemačkog književnika Wernera Bergengruena
POSLJEDNJI KORAK - Roman hrvatskoga filmskog kritičara i TV novinara Dražena Ilinčića
POSLJEDNJI KOS - Djelo engleskog pjesnika Ralpha Hodgsona
POSLJEDNJI KRIK - Modni novitet (pren.)
POSLJEDNJI KUPAČ - Zbirka pjesama hrvatskoga pisca Dalibora Cvitana
POSLJEDNJI LET - Romantični film Karima Dridija iz 2009. s Marion Cotillard
POSLJEDNJI LISTOVI - Djelo norveške književnice Camille Collett
POSLJEDNJI LOV - MGM-ov vestern kojeg je 1956. godine režirao Richard Brooks
POSLJEDNJI LJETNI CVIJET - Radiodrama Luka Paljetka, praizvedena na RZ-u 1989.
POSLJEDNJI MAGNAT - Film redatelja Elija Kazana s Robertom De Nirom i Tonyjem Curtisom
POSLJEDNJI METRO - Film francuskog redatelja Françoisa Truffauta
POSLJEDNJI MOHIKANAC - Povijesni film Michaela Manna iz 1992. s Danielom Day Lewisom i Madeleine Stowe
POSLJEDNJI MOST - Film u režiji Helmuta Käutnera iz 1957.
POSLJEDNJI PAPA - Drugi roman Luisa Miguela Roche
POSLJEDNJI PLES - Pjesma grupe "Đavoli" s albuma "Balade"
POSLJEDNJI PLES LEPTIRA - Knjiga američke spisateljice Kristin Hannah
POSLJEDNJI POROTNIK - Roman Johna Grishama
POSLJEDNJI POSAO - Film Matthewa Vaughna snimljen prema kriminalističkoj noveli J.J. Connollyja: Daniel Craig i Tom Hardy
POSLJEDNJI PREŽIVJELI - Film Waltera Hilla iz 1996. godine sa Bruceom Willisom i Christopherom
POSLJEDNJI PROLJETNI SNIJEG - Film tal. redateljaRaimonda Del Balza
POSLJEDNJI PROVOD - Film Waynea Wanga s Queen Latifah u glavnoj ulozi
POSLJEDNJI PUT - Odlazak na drugi svijet (pren.)
POSLJEDNJI SAFARI - Film Henryja Hathawaya sa Stewartom Grangerom
POSLJEDNJI SAMURAJ - Film redatelja Edwarda Zwicka iz 2003. s Tomom Cruisea
POSLJEDNJI SAT - Slika hrvatskoga slikara Borisa Dogana
POSLJEDNJI SONETI - Pjesnička zbirka brazilskog pjesnika Joăoa da Cruza e Suose
POSLJEDNJI STIHOVI - Pjesma Emily Brönte
POSLJEDNJI STIPANČIĆI - Roman Vjenceslava Novaka objavljen 1889.
POSLJEDNJI STRIPTIZ - Pjesma Giuliana s grupom "Apokalipsa" s albuma "Ljubav za ljubav, bol za bol"
POSLJEDNJI SUD - Djelo češkog književnika Vladislava Vančure; Sud koji će suditi živim i mrtvima na koncu svijeta
POSLJEDNJI SUMRAK - Film Roberta Aldricha iz 1961. s Kirkom Douglasom i Rockom Hudsonom
POSLJEDNJI SUSRET DJEVOJAKA S BENZINSKE POSTAJE - Šesti roman spisateljice Fannie Flagg
POSLJEDNJI SVJEDOK - Film redatelja Graemea Clifforda iz 1999. godine sa Natashom Henstridge
POSLJEDNJI ŠEVIN PJEV - Roman austrijskog književnika Johannesa Simmela
POSLJEDNJI ŠKOTSKI KRALJ - Biografska drama Kevina MacDonalda s Jamesom McAvoyem i Forestom Whitakerom
POSLJEDNJI TAJKUN - Film Elija Kazana iz 1976. po romanu F. Scotta Fitzgeralda
POSLJEDNJI TANGO U PARIZU - Film Bernarda Bertoluccija iz 1972. s Marlonom Brandom i Marijom Schneider
POSLJEDNJI TEOREM - Završni roman velikog barda znanstvene fantastike Arthura C. Clarkea i Frederika Pohla
POSLJEDNJI TRENUTAK - Avangardni film madžarskog redatelja Paula Fejosa
POSLJEDNJI VALCER - Pjesnička zbirka Pere Budaka; Film Martina Scorsesea; Pjesma Tomislava Ivčića
POSLJEDNJI VIKEND - Knjiga Agathe Christie
POSLJEDNJI VIKING - Roman norveškog književnika Johana Bojera
POSLJEDNJI VILENJAK - Dječji film Davida Listera iz 1998. godine
POSLJEDNJI VITEZ - Djelo austrijskoga političara i pisca Anastasiusa Grüna
POSLJEDNJI VLAK IZ GUN HILLA – Fillm Johna Sturgesa iz 1959.: Kirk Douglas, Athony Quinn
POSLJEDNJI VLAK ZA INSTANBUL - Roman turske spisateljice Ayse Kulin
POSLJEDNJI VRTULJAK - Zbirka pjesama američkog književnika Nelsona Algrena
POSLJEDNJI ZAGRLJAJ - Triler Jonathana Demmea s Royom Schneiderom, Janet Margolin i Cristopherom Walkenom
POSLJEDNJI ZNAK - Film Douglasa Lawa s Andie MacDowell
POSLJEDNJI ZVIŽDUK - Roman za djecu Zvonimia Milčeca
POSLJEDNJI ŽIDOV - Roman izraelskog književnika Yorama Kaniuka

Marko Mihaljević

Oznake: M. Mihaljević, film, glazba, Književnost

Pučke poslovice na slovo "A"

19.10.2017.

Poznata nefrologinja prim. dr. med. Anka Stanojčić (Makarska, 1951.), pjesnikinja s četiri objavljene stihozbirke, svjetska putnica i blogerica (Let lastavice) nedavno mi je poslala knjižicu „Hrvatske narodne poslovice“ iz koje ću vam u više navrata donositi uvrštene mudrosti. Za početak, naravno, poslovice na slovo „A“.

- Ako si krojio, sad si dokrojio.
- Ako je i gol, ostaje ipak sokol.
- Ako je psu pita u dio pala, tepsija je ipak ostala.
- Ako kuća izgori, dug na odžak tvori.
- Ako svoj svoga i ne hrani, ali teško onomu tko ga nema da ga brani.
- Ako je med i sladak, ne valja prste ugrizati.
- Ako može biti, živi sa svakim u slozi i ljubavi, a ne živi s nikim u svađi.
- Ako i nije pravi vrač, a ono je bar pogađao.

(Mario Meheš „Hrvatske narodne poslovice“, Zagreb, 6. X. 2007., str. 3)

Lastavica

Oznake: Književnost

Rijetke mijenjaljke

17.10.2017.

UHO GRLO NOŽ - Debitantski roman hrvatske književnice britka jezika Vedrane Rudan : UHO, GRLO, NOS (otorinolaringologija)

NOŽ PUNOG MJESECA – Djelo hrvatske književnice Marije Čudine : NOĆ PUNOG MJESECA – Pjesma Jasne Zlokić s albuma "Ja sam ti jedini drug"

Marko Mihaljević

Oznake: M. Mihaljević, zanimljivosti, Književnost, glazba

Novi broj Naslijeđa

11.10.2017.

Profesor Marko Matolić uredio je i priredio novi broj časopisa za književnu prošlost i budućnost „Naslijeđe“. U ovomu broju predstavlja tragično stradaloga toliškoga pjesnika i bohema Ambru Maroševića (Tolisa, 1949. – Beograd, 1987.) te donosi nisku pjesama posvećenih rijeci Savi autora s općine Orašje, Bosanski Šamac i Županja i prilog o toliškome pučkome piscu Mati Kobašu. Ako vas zanima, javite mi se i časopis ćete besplatno dobiti poštom.



Suradnik

Oznake: Književnost

Poetska slagalica

21.09.2017.

Uz kolajne na nedavnome SES-u medaljaši su dobivali i knjige. Meni je tako pripala „Poetska slagalica“ Marka Peića. Riječ je o stihozbirci, objavljenoj u Subotici 1997., u kojoj su pod svakim slovom abecede u više stupaca nanizane riječi u svim padežima koje započinju uvijek istim slovom. Kao primjer donosim „pjesmu“ pod slovom „Đ“:

Đak
đakonu
đozluke
đonom
đora
đido
đuvegija
đavolski
đipi
đuskajući
đuture
đogata
đubretarova
đikan
Đoka
đakonijinu
đinđuvu
đerdan
đurđevkom
đavoliše
đavolica
Đurđija
đevrekom
đumbirastim
đuvečom
đurđevačkog
đidiju
Đuku
đakoniše
đakela
Đorđe
đaurovu
đordu
đilkoški
đeri

Da bi ste vidjeli kako to izgleda evo i preslika slova „Ć“.





Tko je Marko Peić? Ekonomist, pučki kroničar, sakupljač narodnih umotvorina, književnik, imenoslovac, urednik i novinar rođen u Ljutovu kod Subotice 4. srpnja 1913. Bio je članom Društva ekonomista Vojvodine i Društva pisaca Vojvodine. Objavio je sljedeće knjige: „Hiljadu bećaraca“ (1943.), „Luka Kerčanin“ (satirične pripovijetke, 1996.), „Poetska slagalica“ (1997.), „Javorova smrt“ (spjev, 1998.), „Mladom naraštaju“ i „Za svako vreme, epigramske teme“ (stihozbirke iz 2001.) i „Bećarci – bunjevačke narodne pisme“ (2001.) te skupa s Grgom Bačlijom „Rečnik bačkih Bunjevaca“ (1990.), „Imenoslov bačkih Bunjevaca“ (1994.) i „Narodne umotvorine bačkih Bunjevaca“ (1997.). Komedija „13 grišnih slova“ također je njegovo djelo.
Od brojnih priznanja koja je dobio izdvajam jedino Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima. Umro je u Subotici 6. listopada 2010.

Bećar

Oznake: M. Peić, Književnost

Novo Naslijeđe

21.07.2017.

Izašao je 27. broj književnoga časopisa „Naslijeđe“. Iz novoga broja izdvajam prilog o Sl. Božjemu fra Augustinu Augustinoviću, recenzije triju novih knjiga te književnike koji su surađivali u Posavskome glasniku, dvotjedniku koji je izlazio u Orašju 1993./99. Časopis je besplatan.



Čitatelj

Oznake: Književnost

Puno ime s dvanaest riječi

27.05.2017.

Glavni junak romana s radnjom koja se odvija u arapskim zemljama na istoku njemačkoga književnika Karla Maya (1842.-1912.) zove se Kara ben Nemsi. Njegov pomoćnik i sluga, pak, punim imenom zove se Hadži Halef Omar ben hadži Abu'l Abbas ibn hadži Dawud al Gossarah. Dvanaest riječi ukupno sa čak 52 slova! Moguće ih je smjestiti jedino u neku mamutsku križaljku!



Zanimljivko

Oznake: Književnost

Tajnovitost Jasne Horvat

20.05.2017.

Jasna Horvat (Osijek, 1966.) dr. sc. i profesorica na Ekonomskome fakultetu u Osijeku, književnica je i teoretičarka kulture. Izdvajam ju stoga što njezinim književnim opusom prevladavaju nazivi s početnim slovom „A“. Čak ih je šest: Alemperkina kazivanja (2005.), Az (2009.), Auron (2011.), Alikvot i Antiatlas (2014.) i Atanor (2017.). Dva od tih šest naziva nisu zabilježena u rječnicima (Atanor i Antiatlas). Njima treba dodati i djela Bizarij i Krijesnici (2009.), Vilikon (2012.) i Vilijun (2016.), pa se brojka nezabilježenih riječi penje na šest. Dobro je znati ove nazive, jer mogu zatrebati u nekoj bjelini.



Mistik



Oznake: Književnost

Novi broj Naslijeđa

12.04.2017.

Izašao je novi, 26. broj Naslijeđa, časopisa za književnu prošlost i budućnost u BiH. Iz ovoga broja izdvajam ogled Mirka Marjanovića „Pisac i zavičaj: sasvim osobna ispovijest“. Časopis je besplatan.



Čitatelj

Oznake: Književnost

Novo Naslijeđe

28.03.2017.



Čitatelj

Oznake: nezagonetački časopisi, Književnost

Naslijeđe broj 24

23.02.2017.



Polovicom veljače izašao je novi, 24. broj književnoga časopisa "Naslijeđe". Časopis je besplatan, pa ukoliko mi se javite dobit ćete ga poštom.

Čitatelj

Oznake: Književnost

Novi broj Naslijeđa

21.01.2017.



Nedavno je izašao 23. broj Naslijeđa, neovisnoga časopisa za književnu prošlost i budućnost u Bosni Hercegovini. Najveći broj stranica urednici Marko Matolić i Edi Bokun posvetili su književnome kritičaru Nikoli Mirkoviću (1893.-51.) i modričkome pjesniku Avdi Karabegoviću Hasanbegovome (1878.-1900.). Časopis možete naručiti e-poštom: naslijede@gmail.com

Čitatelj

Oznake: Književnost

P- drama

03.12.2016.

Komentirajući P - priču Tihomira Jelića i P - pjesmu Tončija Milata, Rebusko je spomenuo da književnik Milko Valent ima djelo u kojemu sve riječi počinju slovom P.

I zbilja ima. Riječ je o drami iz 1979. naziva PLAIDOYER PO P ... (Piknuti piknjicu pisaljkom po piknji), popularna paraspektakularna psihodrama (propisano proširenje područja Prozaca). Drama je dijelom objavljena u časopisu Pitanja broj 4-5 (Zagreb, 1980.) te u Valentovu romanu Clown (Rijeka, 1988.). U cijelosti je objavljena jedino na svemrežju u časopisu Bakanski književni glasnik broj 5, svezak 12 iz 2007. i možete ju tamo i pročitati. Kako obiluje vulgarizmima, nisam ju htjeo prenijeti u prilogu.
Sadrži 10.000 riječi i sve, pa čak i prijevodi na njemački, francuski i engleski, počinju slovom P. Nevjerojatno.

P ....

Oznake: slovo "P", Književnost

P - pisac

11.11.2016.

TOMA PODRUG (Solin, 25. kolovoza 1931.) hrvatski je književnik kojega otkrih slučajno sredinom 2014. Pojma nemam što sam tražio, ali izašlo mi je to prezime pa sam pregledao što piše i iznenadio se. Podrug je, naime, do danas objavio 17 knjiga i jedan separat od kojih naziv samo jednoga, pazite - samo jednoga, ne počinje slovom P!!! Uvjerite se:

- PRAGOVI (stihozbirka, 1965.), PALJEVINA (pjesme, 1965.), POHOD (pjesme, 1971.), POLAZNIK (putopisi, 1977.), PROTRK (putopisni separat, 1980.), PODANIK (kratke proze, 1983.), PROPLANAK (stihozbirka, 1985.), PREDAJA (lkratke proze, 1988.), PRIZORI: OD OTOKA DO OTOKA (putopisi, 1991.), PLAVET (zbirka pjesama, 1995.), POVRATNIK (kratka proza, 2002.), PODNE (pjesme, 2002.), POPODNE (stihozbirka, 2005.), PODNEBLJE SUSRETA KNJIŽEVNOSTI I ŽIVOTA (ogledi, 2007.), PRIJATELJSTVO (pjesme i priče, 2007.) i PALJETKOVANJE: PAD U ZRCALO (kratke proze, 2009.).

Jedino djelo koje iskače iz niza jest zbirka pripovijedaka za djecu OD SOLINA DO SOLINA iz 1978.



Jedan od zadataka IX. Prvenstva Hrvatske u enigmatici koje je 2012. priredila Kviskoteka, bila je i P - priča u kojoj su sve riječi, naravno, morale počinjati na slovo P. Tonči je Milat tada poslao pjesmu, koja će oduševiti sve, i bio - diskvalificiran.



Ja sam poslao P - pričicu u kojoj sam kroz imenice u raznim padežima i glagole uvrstio 13 Podrugovih djela i ostao bez bodova!

Pisac Podrug piše pismo prijatelju Pavlu Pavličiću.

Poštovanje Pavle!

Po prilici pišem posljednji puta pošto patim poput povratnika pri prvome posjetu paljevina prognaničkih pragova. Približavanjem podneva pješačim proplancima. Psunja. Plavet puca predjelom. Popodne pohodim polaznike plenuma „Prijatelji Parka prirode Papuk“. Potom putujem prema Požegi. Pravo prijateljstvo potvrđujem putopisom „Protrk“. Podanički predajem poštansku pošiljku.

Pozdrav, Podrug!

Putopija

Oznake: Književnost, slovo "P", N. Nedić

Eve Ensler

17.10.2016.

EVE ENSLER (New York, 25. svibnja 1953.) američkom je dramatičarkom, društvenom aktivisticom i feministicom. Podupirateljica je Centra za žene žrtve rata i vatrenom pobornicom za prava žena žrtve nasilja. Ustanovila je V-DAN s nadnevkom 14. veljače, kada se na Valentinovo održavaju skupovi potpore ženama žrtvama nasilja. Zagonetačima je zanimljiva iz dvaju razloga:

1.) Njezino ime i prezime monovokalikom je, odnosno sadrži svega jedan samoglasnik (E)
2.) Najpoznatija drama zove joj se "VAGININI MONOLOZI" - šesnaestica kao stvorena za bjelinu koju vam naravno nitko ne bi htio objaviti



Nene

Oznake: Književnost, monovokalici

Palindromijada

12.10.2016.

Moju zagonetačku knjižnicu (v. prilog od 28. IX.)) krasi i poema naziva PALINDROMSKA APOKALIPSA (Zagreb, 1993.). Njezinom je autoricom naša pjesnikinja, oglednica i književna teoretičarka Dubravka Oraić Tolić (Slavonski Brod, 1. kolovoza 1943.), U njezinoj je poemi, podijeljenoj na 5 Krikova, svaki redak obosmjerka (palindrom), odnosno jednako se čita i sprijeda i straga. Evo primjera:

Idu ljudi
Deru red
- Molim? Milom?
- Moli - silom!
A nada nenadana
O goni, nogo
Mobe nebom
Raž i žar
Eoni Noe ...
- Kamo, momak?
- Čamu u mač!
I mač čami ...
I sloga, a gol si
Ti ljut
Ilir ... Ili?
Kanu junak
Tu ni ginut

Najduži redak ima 26 slova i glasi ovako:

Eseji! Vani mrak karmina vije se

Okljejden Ćiden

Oznake: obosmjerke, Književnost

Moje knjige

07.10.2016.

Prvu sam knjigu objavio 2002. u svojoj četrdesetoj godini. Do konca 2009., dok sam radio, bilo ih je svega 6, a sada čak 27.

1.) „Enigmatikon“ (20 zagonetačkih godina Nedjeljka Nedića), ZD „Raščica“, HKD „Napredak“ podružnica Orašje i Hrvatski radio Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 1 Orašje, 2002. (nema je u ponudi)

2.) „Amaterski nogomet u Ostružanima 1962 – 2002“, biblioteka Neenigma, knjiga 1, (nema)

3.) „Srebrena obljetnica Hrvatskoga radija Orašje“ (25 godina HRO 1978 – 2003), Hrvatski radio Orašje i Zagonetačko društvo „Raščica“, biblioteka Neenigma, knjiga 2, Orašje, 2003. (nema)

4.) „Sužavaljka i abecedni klin“, ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 2, Orašje, 2004. (nema)

5.) "Pomicaljka“, ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Enigma, knjiga 3, Ugljara, 2007. (nema)

6.) „Imenoslov“, vlastita naklada, biblioteka Rječnici, knjiga 1, Ugljara, 2008. (nema)

7.) „Veseli bećarci“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 3, Ugljara, 2010. ( (ima u ponudi po cijeni od 10 KM (5 EUR, 40 KN)

8.) „Posavsko sijelo 995“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 4, Ugljara, 2010. (nema)

9.) „Pučki kalendar za 2011. godinu“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 1, Ugljara, 2010. (nema)

10.) „Veseli bećarci“ (drugo dopunjeno, izmijenjeno i prošireno izdanje), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 5, Porobića sokak u Ugljari, 2011. (ima, cijena 20 KM (80 KN, 10 EUR)

11.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2012.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 2, Ugljara, 2011. (nema)

12.) „Imenoslov“ (drugo dopunjeno, izmijenjeno i prošireno izdanje), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Rječnici, knjiga 2, Ugljara, 2012. (nema)

13.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2013.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 3, Ugljara, 2012. (nema)

14.) „Opisi za jednoslove“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 4, Ugljara, 2013. (nema)

15.) „Jelenovi manekeni 50 godina poslije“, Ostružanska čitaonica, ANK „Jelenovi manekeni“ i ZD „Raščica“ Orašje, biblioteka Neenigma, knjiga 6, Tolisa (Ostružani), srpnja 2013. (nema)

16.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2014.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 4, Ugljara, prosinca 2013. (nema)

17.) „Rječnik dvoslova“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 5, Ugljara, 2014. (nema)

18.) „Mudrozborište“ (aforizmi), vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Mudrovanja, knjiga 1, Ugljara, ožujka 2014. (nema)

19.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodjega 2015.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 5, Ugljara, prosinca 2014. (nema)

20.) „Savo vodo, velika nezgodo ...“, Općina Orašje, Općinsko vijeće Orašje, ZDR-ova biblioteka Neenigma, knjiga 7, Ugljara, 9. kolovoza 2015. (ima, besplatno)

21.) „Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2016.“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 6, Ugljara, prosinca 2015. (nema)

22.) „Haiku abecedarij“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Poezija, knjiga 1, Ugljara, 2015. (nema)

23.) „Rjučnuk“, vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 6, Ugljara, rujna 2016. (ima, besplatno)

24.) "Pučki kalendar Ljeta Gospodnjega 2017.", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Godišnjaci, knjiga 7, Ugljara, prosinca 2016. (nema)

25.) "V", ZD "Raščica" i MH ogranak Orašje, ZDR-ova biblioteka Mudrovanja, knjiga 2, Ugljara, siječnja 2017. (ima, besplatno)

26.) "Moji zagonetni stišići", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Poezija, knjiga 2, Ugljara, veljače 2017. (ima, besplatno)

27.) "Oči moje", UG "DIV" Tolisa, ZDR-ova biblioteka Monografije, knjiga 5, Tolisa, ožujka 2017. (nema)

28.) "Pomicaljka", vlastita naklada, ZDR-ova biblioteka Enigma, knjiga 7, Ugljara, svibnja 2017. (ima, besplatno)

29.) "Spomenica Vojne ratne bolnice Tolisa", Centar za kulturu Orašje, ZDR-ova biblioteka Monografije, knjiga 6, Orašje, 2017. - s Mandicom Živković, Matom Nedićem, Markom Matolićem i Iljom Vukićem (ima, besplatno)

Nedjeljko Nedić

Oznake: N. Nedić, publicistika, Književnost

Moja nova knjiga

24.08.2016.

Konačno se odvažih napisati nešto u stihovima. Za svoj pjesnički prvijenac odabrao sam japanske stišiće - haiku, ali izdržati nisam mogao pa ga povezah s enigmatikom. Kako? Jednostavno. Sve riječi u jednom haikuu počinju jednakim slovom. Sukladno tomu, stihozbirku nazvah HAIKU ABECEDARIJ (v.). Iako je pogrješkom datirana u 2015., objavljena je tek 10. kolovoza 2016. Predgovor mi je napisala kći Nevenka.

budi bez brige
biserje budalama
bacaju bozi

dobrim djelima
drugima darivamo
dodatne dane

jesenje jutro
jedinstvena jasnoća
jednog jezera

lahor lagano
leluja lišće lipe
lirski lijepo

pahuljicama
prekrivena planina
priča povijest



Nene

Oznake: N. Nedić, Književnost

Moja kći u Kvizorami

05.08.2016.

U Kvizorami broj 1270 od 6. VIII. 2016. na str. 52 objavljena je moja tematska križaljka (v.) posvećena haiku stihozbirci "Zlatno doba" Glorije La Marr što je pjesnički pseudonim Nevenke Nedić, moje kćeri, profesorice filozofije i pedagogije na radu u Irskoj. Ovaj pseudonim sastavljen je od imena glumice Glorije (Swanson) i prezimena glumice (Barbare) La Marr, koje Nevenka voli i cijeni. "Zlatno doba" njezin je prvijenac, a u pripremi je zbirka soneta.



Ponosni tata

Oznake: Nev. Nedić, Kvizorama, Književnost

Novi opis za sedmoslov TATARIN

19.06.2016.

Pojam "TATARIN" redovito se u križaljkama opisuje kao: "ČOVJEK IZ TATARSTANA". Pretražujući imena i prezimena članova Hrvatskoga društva pisaca pronađoh jednu s prezimenom Tatarin. Prof. dr. sc. na Filozofskome fakultetu u Osijeku zove se Milorad TATARIN (Osijek, 1965.). Predavačem je hrvatskoga jezika i književnosti i književnik. S Jagnom Pogačnik 2003. objavio je čitanku za 5. razred osnovne škole naziva "PSST! KNJIGE GOVORE"

Zanimljivko

Oznake: sedmoslovi, Književnost

Feniksovci

04.06.2016.

- Željka Cvetković hrvatska je književnica rođena 1965. u Zagrebu. Invalidsko-umirovljeničke dane provodi u turopoljskome selu Mala Mlaka. Članicom je Udruge umjetnika "Spark" iz Velike Gorice, Kajkavskoga spravišća i Hrvatskoga društva pisaca. Godine 2012. objavila je stihozbirku naslova "ŽIVOTNA FENIKSOLJUBLJA"

- Zora Dirnbach (1929.) hrvatska je književnica. Godine 1958. napisala je radijsku dramu "IZ PEPELA FENIKS"

- Dr. sc. Franjo Janeš (Zagreb, 1982.) predavač je na Odjelu za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, književnik i gitarist rock sastava "Astridian". Godine je 2013. objavio roman "ČERUPANJE FENIKSA"

- "FENIKS, ŽIVOT I DJELO NIKOLICE BUNIĆA", knjiga Milorada Tatarina (1965.) iz 2004.

- "FENIX", glasilo Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Vidovicama kraj Orašja

- FENIKS je nazivom glasila bivšega Zeničkoga enigmatskog kluba

- Američki glumac Joaquin PHOENIX (1974., Gladijator)

- NBA momčad iz Phoenixa zove se PHOENIX SUNS

- DOSIJE FENIKS, zbirka aforizama Vladice Milenkovića iz 2010.

- HARRY POTTER I RED FENIKSA, 5. roman J. K. Rowling i film Davida Yatesa iz 2007.

Iskreno me zanima rješavaju li oni zagonetački dvotjednik "Feniks"?

- Dodajem tomu i pok. američkoga glumca Rivera PHOENIXA (1970.-93., Crna krv) koji nikako ne može rješavati Feniks, te glavni grad SAD države Arizone PHOENIX!

Zanimljivko

Oznake: Feniks, Književnost, glazba, film, zanimljivosti

Zanimljivi nazivi

03.05.2016.

- DISKKKO, pjesma hrv. rock sastava "Ramirez" s albuma "Copy/Paste" iz 2006.
- IIEEE, pjesma am. kantautorice Tori Amos (1953.) s albuma "From the ... Hotel" iz 1998.
- CHVRCHES, škotski synth-pop sastav utemeljen u Glasgowu 2011. ("Every open Eye")
- O LOO LO LO, pjesma skupine "America" s albuma "HUman nature" iz 1998.
- QWERTZU I OPŠ, zbirka kratkih priča Davora Slamniga iz 1983.
- VIĐĐĐENO, pjesma sastava "Laufer" s albuma "Epitaf" iz 2004.

Skupljač

Oznake: glazba, Književnost

Pridjevi u naslovima

02.05.2016.

Jedna od činjenica vezanih za sastavljanje križaljaka, koje sam se morao pridržavati, a to i danas činim, jest neuvrštavanje dugačkih pridjeva i pridjeva koji nisu srednjega roda. To dakako ne vrijedi ukoliko su ti pridjevi istodobno i nazivi filmova, književnih djela i pjesama. U nastavku donosim nekoliko takvih naziva:

- MODRO, roman kat. književnice Rose Regas (1933.) iz 1994.
- KRVAVO, zbirka priča Denisa Peričića iz 2004.
- NEVINI, roman am. spisatelja Davida Baldaccija (1960.)
- PLITKO, djelo am. spisatelja Nicolasa Carra (1959.)
- SHRVAN, roman Chrisa Womersleya
- USNULI, drama Ivana Vidića iz 1992.
- VELIKI, roman fr. književnika Sylvaina Prudhommea (1979.)
- ISPARIO, lipogramski roman fr. književnika Georgesa Pereca (1936.-82.) iz 1969.
- NESTALA, knjiga Gillian Flynn
- NESTALI, poetska drama Snježane Babić Višnjić iz 1999.
- RASPETI, rad u limu Ivana Lesjaka (1929.-2008.) iz 1990.
- STRAŠNI, ZF roman Radeta Jarka iz 2009.
- URONJENI, stihozbirka Žarka Paića iz 2009.
- BEZIMENA, knjiga Jagode Marinić; 3. korizmena nedjelja
-OBJEŠENI, knjiga Kristiana Novaka iz 2005.
- OPTUŽENA, Roman Slavenke Drakulić iz 2012.
- OTPISANI, akcijski serijal Aleksandra Đorđevića prikazivan 1974./75.
- POSRNULI, roman Ernie Gigante Dešković iz 2003.
- SKRIVENO, roman povjesničara umjetnosti dr. sc. Dine Milinovića (1959.)
- SLOMLJENA, roman Karin Slaughter
- STOLJETNA, djelo Đuđice Ivanišević Leib iz 2005.
- UPLETENI, roman Zymunta Miloszewskoga
- ISKVARENI, roman Jorgea Zepeda Pattersona iz 2017.
- IZGUBLJENI, djelo Hansa Ulricha Treichela
- KLONIRANA, roman Jelene Čarije iz 2003.
- LJUBOMORNI, roman Sandora Maraija
- NESVANJIVO, djelo Diane Burazer (Zagreb, 1953.) iz 1974.
- NESVJESNO, djelo engl. psihoanalitičara Phila Mollona
- NEVIDLJIVI, drama Tene Štivičić
- POKRIVENO, fotomonografija Jasenka Rasola (Zagreb, 1969.) iz 2004.
- PREOSTALI, roman am. pisca Toma Perrotte
- RAZBIJENI, roman Gorana Gerovca
- SPAVAČEVO, ciklus slika hrv. književnika i slikara s pseudonimom S. G. Osejavin
- ŽRTVOVANI, roman engl. spisatelja Paula Fincha
- OPSJEDNUTA, zbirka kolumna Rujane Jeger (1968.) iz 2007.
- PODIJELJENA, roman am. spisateljice Amande Hocking
- ZAMIJENJENA, roman Amande Hocking
- BESTJELESNA, knjiga Alojza Majetića (1938.) iz 2007.
-NEPRIVEZANI, djelo Irene Skopljak Barić
- NESAVLADANO, stihozbirka srb. pjesnikinje Milunke Mitrović iz 2004.
- NESLOMLJIVI, film M. Nighta Shyalamana iz 2000.
- NEDODIRLJIVI, Film Oliviera Nakachea i Erica Toledana iz 2011.
- NEPOMIRLJIVI, film Johna Hustona iz 1960.; film Clinta Eastwooda iz 1992.
- NEPOPUSTLJIV, film Georgea Shermana iz 1948.
- NEPRIVEZANI, stihozbirka Irene Skopljak Barić iz 2016.
- NESALOMLJIVI, djelo Laure Hillenbrand prema kojemu je 2014. film snimila Angelina Jolie
- OZLOGLAŠENA, film Alfreda Hitchcocka iz 1946.
- ČETVERORUČNO, stihozbirka akademika Tonka Maroevića
- ISKORIJENJENA, roman am. spisateljice Naomi Novik
- VELIKI BIJELI, zbirka priča Mladena Kopjara iz 2016.
- BLAGOSLOVLJENA, roman Natalije Grigorinić i Ognjena Rađena iz 2016.

Križaljkaš

Oznake: Književnost, film, glazba

Ćopak vodoravno

26.03.2016.

Nedavno mi je u ruke došao roman „Legionar“ bh. književnika Mehmeda Đedovića (Miljanovci kod Kalesije, 1971.). Na zadnjim sam njegovim stranicama iščitao popis svih inih djela ovoga samostalnoga umjetnika, člana Društva pisaca BiH i predsjednika Društva pisaca Tuzlanskoga kantona. Među njima zamijetih roman (knjigu pripovijedaka) naziva „Ćopak vodoravno“ iz 2011. U ER-5 Branka Polića iz 1980., Turcizmima u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom jeziku Abdulaha Škaljića iz 1985. te Rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića naveden je jedino oblik „ćopek“ (tur. „köpek“) u značenjima „pas“ ili „budala, glupan“. Kako je iz djela zorno da se taj izraz odnosi na čovjeka, onda je jasno da se radi o istome pojmu koji se u široj okolici Tuzle izgovara i piše kao „ćopak“ i to prvenstveno u drugonavedenome značenju. Zanimljivo je istaknuti da su na naslovnici romana riječi „ĆOPAK“ i „VODORAVNO“ ukrižane na prvome slovu „O“ s time da je riječ „VODORAVNO“ napisana okomito. U priči „Dva Safeta“ pronađoh i ove rečenice: ... „Od tada je počeo više cijeniti novinare te redovnije kupovati i čitati novine. Još nešto mu je u novinama postalo drago i zanimljivo. Ispunjavao je ukrštene riječi sa takvim žarom kao rijetko ko. U neko doba palo mu je na pamet da neko mora i sastavljati ono što on ispunjava i na što troši sate svog slobodnog vremena“...
Ćopak je također i nadimak bivšega nogometaša županijskoga ligaša Čelića i narodnoga pjevača Mehmedalije Muratovića (1944.-2008.), po kojemu je nazvan nogometni stadion u njegovu rodnom Čeliću, naselju i središtu istoimene općine na sjeveroistoku BiH. Snimio je svega jedan album „Radi, radi Huso, Mujo neće više“, u čijemu nazivu svih šest riječi ima četiri slova što je iznimna rijetkost.

Zanimljivko

Oznake: Književnost, zanimljivosti

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.