www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Miroslavljeva enigmatika (1)

05.10.2017.

MIROSLAV CVETKOVIĆ (Jelašnica kod Niša, 1. siječnja 1959.) – Strojarski tehničar, umjetnički fotograf, dizajner, kvizoman i, prije svega, enigmatski teoretičar, urednik i zagonetač. Prvi objavljeni rad bile su mu anagramne ispunjaljke u banjolučkome Testu broj 14 od 15. listopada 1974. Zagoneta, dakle, više od 40 godina. Objavio je oko 20.000 raznih zagonetaka. Neki časopisi u kojima je surađivao su Čvorova izdanja, listovi u izdanju EKB-a i Dečjih novina, Vjesnikov kviz, Politika mozaik, Oslobođenje mozaik, Šarada, Rubikon, Beokviz, Politika Huper, Zagonetka, Pan osmerac ... Surađivao je i surađuje u mnogim nezagonetačkim časopisima. Sastavlja skoro sve vrste zagonetaka, no najpoznatiji je po osmosmjerkama i logičkim zadaćama. Uređivao je Osmosmerku, prvi srbijanski časopis u kojemu su samo osmosmjerke, a danas je urednikom Mini osmosmerke, Osmosmerke specijal te enigmatskoga dodatka „Ukrštenica“, „Press enigma“ i „Alo razbibriga“. Neke je radove potpisivao s pseudonimom Moris. U teorijskome glasilu „Zagonetač“ objavio je više priloga. Na XIV. susretu urednika zagonetačkih časopisa 1988. u Berlinu nagrađen je Zlatnim perom.



Bio je u članstvu bjelovarskoga Čvora od 1975., EK „Naissus“ iz Niša i EK „Beograd“ dok je danas članom EK „Niš“ i EK „Nova zagonetka“ iz Beograda. Sudjelovao je na više SZJ-ova i SES-ova. Predstavljen je u Horvatovome Leksikonu zagonetača Jugoslavije iz 1979., Istaknutim srpskim enigmatima Ivice Mlađenovića iz 1999. i Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića iz 2007. te u autorskome broju Čvor križaljke (156 od 22. XII. 1976.) i Klubu prijatelja HiK-a. Njegovi su radovi u velikome broju enigmatskih knjiga objavljenih od 1996. naovamo. Pobjednikom je prvoga FEZ-a (Festivala srpske autorske zagonetke) u Niškoj Banji 2005.

Članom je i Društva novinara Srbije. Što kao autor, što kao natjecatelj sudjelovao je u nizu kvizova (Slagalica, Pravo lice, Želite li da postanete milioner, Brojke i slova, Visoki napon, Potera, Uzmi ili ostavi ...), a pobjede je zabilježio u Najslabijoj karici i neemitiranome kvizu „Ruski rulet“. Od 2014. voditeljem je dobro posjećenoga bloga „Miroslavljeva enigmatika“. Živi u Nišu i neumorno zagoneta.



(Čvor razbibriga broj 414, 8. V. 1982., str. 7)

Kolega

Oznake: M. Cvetković, Čvor razbibriga, slogovne četvorine

Dvije slogovne četvorine 4 x 4

04.10.2017.

BROZ,ČI, JA, JA, JI, KO, KO, LI, LI, NA, NA, RA, RA, TA, TA, TE

Vodoravno i okomito: 1. Čista pečena glina, 2. Rijetko pučko žensko ime (Rajila), 3. Kvantiteta, kolikoća, 4. Hrvatska svemrežna novinarka i političarka.



BOR, ČI, GA, GA, KO, KO, LA, LA, LI, LI, NA, NA, NA, NA, STVAR, UR

Vodoravno i okomito: 1. Vrsta oklopnoga vojnog vozila, 2. Novosadska dječja nogometna liga, 3. Kolikoća, kvantiteta, 4. Vrsta pjesme, balada, laganica.

Nene

Oznake: N. Nedić, slogovne četvorine

Ivan Rastkov iz Bora (3)

28.09.2017.



(Krsta Ivanov, Vjesnikov kviz broj 357, 23. X. 1985., str. 8)

Kolega

Oznake: K. Ivanov, Vjesnikov kviz, slogovne četvorine

Zagonetke od Belirca (1)

24.04.2017.

JOVAN NEDIĆ (Bolman kraj Beloga Manastira, 1. siječnja 1954.) - Matematičar i programer po struci, zagonetač, novinar i publicist. Vjerojatno je zagonetač s najviše objavljenih različitih vrsta zagonetaka u povijesti hrvatskoga zagonetaštva, pa je lakše nabrojati zagonetke koje nikada nije objavio, nego one koje jest. Prvi rad, križaljku, objavio je u Džepnoj križaljci broj 979. od 13. siječnja 1971., odnosno prije punih 46 godina! Brojka Jovanovih objavljenih radova otprilike iznosi oko 20.000! Evo nekih časopisa u kojima su mu izlazili radovi: Džepna križaljka, Enigma, Eureka, Čvorovi listovi, Orbis, Džokerova izdanja, HiK, Vjesnikov kviz, Sfinga, zvornička Zagonetka, ZEN, Kvizorama, Feniks i Superfeniks, Skandifeniks i Superskandifeniks, Slova do krova, Mozaik, Osmosmerka, PEN... Prilozi su mu objavljivani i u velikome broju nezagonetačkih listova (Osječki dom, Večernji list, Politikina izdanja, Vjesnik, Studio, Novosti, Dnevnik, subotičke Bunjevačke i šokačke novine, zagrebački Glas ...).
Poznat je i po četirima tekstualnim zagonetačkim rubrikama: 1.) MALI KVIZOV RJEČNIK (Vjesnikov kviz broj 330, 10. X. 1984. - broj 645, 17. VI. 1992.), 2.) FENIKSOV RJEČNIK NOVIH RIJEČI (Feniks broj 108, 28. I. 1999. do danas), 3.) POGLED IZ KRIVOG ZAGONETAČKOG KUTA (Osmosmjerka, studeni 1998. - prosinac 2012.) i 4.) PODATAK VIŠE (Skandifeniks broj 33, 15. IV. 1999. do danas). Autorom je velikoga broja noviteta: abecetka, kružaljka, fotoadresa, srdašce ... Vlasnikom je zacijelo najveće zbirke objavljenih slogovnih četvorina 4 x 4 te zavidne kolekcije inih slogovnih opetovnih likova (četvorine 5 x 5 i kutnici). Najpoznatiji pseudonimi su mu J. N., Nenad Jović i Bel-irac. Vlasnikom je i više zagonetačkih rekorda poput rekordne sužavaljke s najdužom riječi od 15 slova.
Bio je članom ZD "Čvor" iz Bjelovaru i ED "Dr. Đorđe Natošević" iz Sombora, dok je danas članom EK "Kikinda" i EK "ZAKOS" iz Osijeka. Suradnikom je više svemrežnih blogova i portala (TIO, DUE, ŠMEK, Enigmoteka, Rebusi ...). Sudjelovao je na mnogim zagonetačkim natjecanjima, susretima i druženjima i osvojio veliki broj visokih plasmana. Nagrađen je Godišnjom enigmatskom nagradom "Boris Janković" koju je dojeljivao Vjesnikov kviz. Kao lektor, urednik, priređivač, predgovoritelj, pogovarač, redaktor i sl. sudjelovao je u pripremi mnogih knjiga drugih autora (prim. knjige "Bolman je bio Bolman" Jovana M. Nedića), dok je sam ili u suautorstvu objavio njih 6:

1.) ODOSTRAŽNIK 5, EU "Čvor", Bjelovar, 1982.
2.) MALI ENIGMATSKI EGZEMPLARNIK (s Vojom Dodevskim), Valjevo, 1987.)
3.) S NJIVE DO AKADEMIJE, Mirovna grupa "Oaza", Beli Manastir, III. 2006.
4.) BRAĆA KAŠANIN: ZNAMENITI BARANJCI (s Marinom Bojić, Bojanom Đorđevićem, Vladimirom Mićićem i Predragom Stojanovićem), Mirovna grupa "Oaza", Beli Manastir, II. 2007.
5.) BARANJSKE BISERNICE: LIKOVNA IZLOŽBA BARANJSKIH UMJETNICA, Beli Manastir, 4.-31. III. 2011., 2011.
6.) IZ MOJE ENIGMATSKE TORBE, "Čvor" dd, Bjelovar, 2013.

Posjeduje i jednu od najvećih zbirka enigmatskih časopisa i prebogatu kolekciju rječnika, leksikona, enciklopedija ... Živi u Belome Manastiru sa suprugom Vesnom i kćeri Sonjom.



(Kvizorama broj 515, 16. II. 2002., str. 16)

Kolega

Oznake: J. Nedić, križaljke, Kvizorama, slogovne četvorine

O slogovnim četvorinama

19.04.2017.

„Slogovne četvorine zauzimale su prijašnjih godina vidnije mjesto u zagonetačkim časopisima negoli danas. Izgleda da je njihova sudbina jednaka sudbini ispunjaljki, koje u današnje vrijeme predstavljaju pravu rijetkost. Možem oreći da polako izumiru, a razlozi su nam nepoznati. Slogovne se četvorine sastavljaju, odnosno odgonetaju, tako da se u polju (četvorice ili kvadratića) upiše po jedan slog tražene riječi i to jednom vodoravno, a drugi put a okomito. Da bi se to moglo učiniti moraju se znati osnovna pravila o rastavljanju riječi na slogove. Kad govorimo o slogovnim četvorinama, onda mislimo na slogovne četvorine 4 x 4. Tridesetih godina ovog stoljeća (XX. st., op. pr.) bile su vrlo popularne slogovne četvorine 3 x 3 i donosili su ih skoro svi ondašnji zagonetački listovi vrlo često. Objavljivane su pojedinačno i u nizu od tri ili više odjednom, čiji su početni, srednji ili zadnji slogovi davali još nekakvu konačnu odgonetku. U dosadašnjim zagonetačkim časopisima, slogovne četvorine nosile su različite nazive. U našem prvom zagonetačkom listu, beogradskoj Zagonetki „čaroban pravougaonik, u zagrebačkoj Sibili „magična slovčanica, a u kasnijim zagonetačkim časopisima „magična četvorina“ ili „slogovni magični kvadrat“.“ ...

(Miroslav Klobučar, Čvor razbibriga broj 183, 9. III. 1974., str. 13 i 14)

Crne slutnje Miroslava Klobučara (1939.-1975.) ipak se nizu obistinile, zar ne!

Enigmopovjesnik

Oznake: M. Klobućar, Čvor razbibriga, slogovne četvorine

Malo, ali slatko (14) - SLOGOVNA ČETVORINA 6 x 6

03.02.2017.

Grandiozno postignuće. Mislim da su objavljene samo ove dvije koje donosim u prilogu. Ukoliko nisu, pišite. Rado ću izvršiti dopunu.



A, A, BE, BI, BILJ, DRI, KA, KA, LI, NA, NA, NA, NA, NA, NA, PO, PO, RA, RA, RA, RA, RI, RI, SE, SE, TE, TE, TI, TI, TI, TO, TO, VI, VI, ZA, ZA.

Vodoravno i okomito

1. Ljekarna sa raznim ljekovitim biljem,
2. Lažni i nepravi govornici, pseudonaratori,
3. Fizikalno-kemijska analitička metoda ispitivanja kakvoće vina,
4. Sve redom razabirati, poprepoznavati, poraspoznavati,
5. Iscrtavati ukrase ili ispisivati riječi po tijelu metodom utiskivanja boje (=tetovaža),
6. Dražiti se, dražiti sebe, karinati se (duži oblik povratne zamjenice).

(Boris Babić, blog "TIO", 24. XI. 2016.)



(Nedjeljko Nedić i Boris Babić, Kvizorama broj 1296, 4. II. 2017., str. 12)

Enigmoznalac

Oznake: B. Babić, N. Nedić, slogovne četvorine

Enigmatski časopisi u zagonetkama (18) - MEGA SKANDI

22.01.2017.

Sarajevska izdavačka kuća "Avaz" polovicom je 2002. povodom svjetskoga nogometnog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji objavila posebno izdanje, formata manjega od Skandi čvora, nazvano MEGA SKANDI. Na prednjoj strani je 6 skandinavaka 9 x 14, dok je na poleđini velika skandinavka posvećena Mundialu. Kao urednica potpisana je Mirsada Suljović.

Slogovna četvorina 4 x 4

DI, DI, GA, GA, LA, ME, ME, NA, NA, NA, O, PO, PO, SKAN, TI, TI



Vodoravno i okomito: 1. Dopunsko pojašnjenje ili tumačenje, 2. Lagano poentirati u košarci; Biti na ispitu (o studentima), 3. Časopis iz uvoda, 4. Talijanski filmski poslenik, Vincenzo.

Enigmoznalac

Oznake: zagonetački časopisi, slogovne četvorine

Malo, ali slatko (11) - KRNJA i PROŠIRENA SLOGOVNA ČETVORINA 4 X 4

16.12.2016.

Radi se o slogovnim opetovnim likovima koji imaju manje ili više od 16 polja koliko ih je u slogovnoj četvorini 4 x 4. Kao primjere donosim njih četiri.



(Jugoslav Harapin, Rebus iz 1945., Vjesnikov kviz broj 147, 5. X. 1977. i broj 287, 16. II. 1983.)



(Nedjeljko Nedić, Feniks broj 139, 6. IV. 2000., str. 22)



(Jozo Boban, Križaljka kviz broj 234, travnja 2002., str. 21)



(Pero Galogaža, Superfeniks broj 44, 23. III. 2006., str. 1)

Enigmoznalac

Oznake: slogovne četvorine, J. Harapin, Ne. Nedić, P. Galogaža, J. Boban, Superfeniks, Križaljka kviz, Feniksov kup, rebus, Vjesnikov kviz

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.