www.reliablecounter.com
Click here Miroslavljeva enigmatika (1) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Miroslavljeva enigmatika (1)

05.10.2017.

MIROSLAV CVETKOVIĆ (Jelašnica kod Niša, 1. siječnja 1959.) – Strojarski tehničar, umjetnički fotograf, dizajner, kvizoman i, prije svega, enigmatski teoretičar, urednik i zagonetač. Prvi objavljeni rad bile su mu anagramne ispunjaljke u banjolučkome Testu broj 14 od 15. listopada 1974. Zagoneta, dakle, više od 40 godina. Objavio je oko 20.000 raznih zagonetaka. Neki časopisi u kojima je surađivao su Čvorova izdanja, listovi u izdanju EKB-a i Dečjih novina, Vjesnikov kviz, Politika mozaik, Oslobođenje mozaik, Šarada, Rubikon, Beokviz, Politika Huper, Zagonetka, Pan osmerac ... Surađivao je i surađuje u mnogim nezagonetačkim časopisima. Sastavlja skoro sve vrste zagonetaka, no najpoznatiji je po osmosmjerkama i logičkim zadaćama. Uređivao je Osmosmerku, prvi srbijanski časopis u kojemu su samo osmosmjerke, a danas je urednikom Mini osmosmerke, Osmosmerke specijal te enigmatskoga dodatka „Ukrštenica“, „Press enigma“ i „Alo razbibriga“. Neke je radove potpisivao s pseudonimom Moris. U teorijskome glasilu „Zagonetač“ objavio je više priloga. Na XIV. susretu urednika zagonetačkih časopisa 1988. u Berlinu nagrađen je Zlatnim perom.



Bio je u članstvu bjelovarskoga Čvora od 1975., EK „Naissus“ iz Niša i EK „Beograd“ dok je danas članom EK „Niš“ i EK „Nova zagonetka“ iz Beograda. Sudjelovao je na više SZJ-ova i SES-ova. Predstavljen je u Horvatovome Leksikonu zagonetača Jugoslavije iz 1979., Istaknutim srpskim enigmatima Ivice Mlađenovića iz 1999. i Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića iz 2007. te u autorskome broju Čvor križaljke (156 od 22. XII. 1976.) i Klubu prijatelja HiK-a. Njegovi su radovi u velikome broju enigmatskih knjiga objavljenih od 1996. naovamo. Pobjednikom je prvoga FEZ-a (Festivala srpske autorske zagonetke) u Niškoj Banji 2005.

Članom je i Društva novinara Srbije. Što kao autor, što kao natjecatelj sudjelovao je u nizu kvizova (Slagalica, Pravo lice, Želite li da postanete milioner, Brojke i slova, Visoki napon, Potera, Uzmi ili ostavi ...), a pobjede je zabilježio u Najslabijoj karici i neemitiranome kvizu „Ruski rulet“. Od 2014. voditeljem je dobro posjećenoga bloga „Miroslavljeva enigmatika“. Živi u Nišu i neumorno zagoneta.



(Čvor razbibriga broj 414, 8. V. 1982., str. 7)

Kolega

Oznake: M. Cvetković, Čvor razbibriga, slogovne četvorine

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.