www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Znate li

21.02.2017.

Pliva je lijevi pritok Vrbasa u BiH s prekrasnim slapovima u Jajcu. Jeste li znali da naziv zagrebačke tvornice lijekova nema nikakve veze s tom rijekom? Njezin je naziv, naime, zapravo akronim od "Proizvodnja lijekova i vakcina"!



Ilija Ozdanovac

Oznake: petoslovi, kratice

Dvanaestoslovna kratica

20.02.2017.

Među brojnim rječnicima imam i "Rječnik kratica" Stjepana Babića i Milene Žic Fuchs (Zagreb, 2007.). Od kratica čija su slova u neprekinutome nizu najdulja je ova - SGZPKVKKZIJM (12 slova!). Značenje joj je sljedeće: Savez građana za promicanje kršćanskih vrijednosti kroz kućne zajednice i javne manifestacije!

Kratičar

Oznake: kratice, dvanaestoslovi

Pokrata SPK

25.11.2016.

SAVEZNA PLANSKA KOMISIJA; SAVEZNA PRIVREDNA KOMORA; SAVEZ POLJOPRIVREDNIH KOMORA; SAVJET ZA PROSVJETU I KULTURU; SEKRETARIJAT ZA PROSVJETU I KULTURU; SENIORSKI PLESNI KLUB; SPORTSKI PENJAČKI KLUB; SPORTSKI PLESNI KLUB; SRPSKI POSLOVNI KLUB; SRESKA POLJOPRIVREDNA KOMORA; SRIJEMSKA PRIVREDNA KOMORA; STROJNI PRSTEN KRNJAK; STUDENTSKI POLITIČKI KLUB

Znate li još koje značenje ovoga troslova, dopišite u komentarima.

Kratičar

Oznake: kratice, Troslovi

Šestoslovna kratica

22.06.2016.

Š. B. B. K. B. B. - žargonska je kratica koja znači "ŠTA BI BILO KAD BI BILO". Istodobno to je i naziv pjesme sastava Elemental s albuma Tempo velegrada iz 2002.

Zanimljivko

Oznake: šestoslovi, glazba, kratice

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.