Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Države svijeta (11) - AZERBAJDŽAN

Jedna od brojnih država nastalih raspadom SSSR-a. Azerbajdžanska SSR nastala je 28. travnja 1920. Neovisnost je Azerbajdžan proglasio 30. kolovoza 1991. Površine je 86.600 km2. Ima nešto više od 9 milijuna stanovnika. Valuta je manat koji ima 100 gopika. Službeni jezik je azerski iz skupine turkijskih jezika. Izim Azera ovu zemlju nastavaju i Armenci, Rusi, Lezgi, Tališi, Avari i Turci.



Smješten je na južnome Kavkazu. Na njezinu istoku je Kaspijsko jezero. Graniči s Rusijom, Armenijom, Iranom, Gruzijom, dok njezina eksklava Nahičevan graniči s Armenijom, Iranom i Turskom. U okviru Azerbajdžana je i Gorski Karabah nastanjen Armencima. Zemlja je podijeljena na 65 okruga i 9 gradova. Glavni grad jest Baku, a veći gradovi su Gäncä, Naftalan, Sumqayit i Güzdek te Stepanakert. Najvažnije rijeke su Kura i Aras. Na rijeci Kuri je umjetno jezero Mingäcevir koje je istodobno i najveće jezero. Više od polovice ozemlja Azerbajdžana čine planine od kojih je najviši Veliki Kavkaz (4.466 m).
Nacionalni praznik je 28. svibnja – Dan neovisnosti. Himna nosi naziv „Marš Azerbajdžana". Vodeća religija je islam sa šijitskom većinom. Azerbajdžan je športska velesila u hrvanju.

Zemljopisac


Post je objavljen 22.02.2017. u 00:24 sati.