www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Štef bjelovarski (4)

04.03.2018.(Stjepan Horvat, Čvor jugoslavensko izdanje broj 1, 1. V. 1971., str. 1)(Stjepan Horvat, Čvor razbibriga broj 86, str. 3)

Zagonetač je naše ogledalo

Ni najveći optimisti nisu vjerovali da će „Zagonetač“ izdržati ovaj tempo izlaska s ovom količinom materijala koji se sada pruža zagonetačkom čitalaštvu. Pedesetak kartica različitih tekstova mjesečno i nije tako mali sadržaj što se u izdavačkim okvirima drži da je dostatno za tri normalna arka neke knjige. Naravno, sitan slog i nabit, bez bjelina, prijelom ovog lista omogućili su da na šesnaest stranica sadašnjeg formata stanu toliki prilozi. Sadržaj svakog broja je različit, no već ovim trećim brojem „Zagonetač“ se predstavio onakav kakav je u današnjem trenutku najbolji mogući stručni časopis. Prije samog pokretanja Zagonetača s mnogo strana i od mnogih eminentnih zagonetača i urednika obećana je svesrdna pomoć (i financijska i suradnička), što se ipak nije ostvarilo. Izostale su „udarne“ teme koje bi razdrmale pomalo već zaspale zagonetačke pregaoce, izostala je kolegijalna suradnja i još jednom je do izražaja došao naš mentalitet – brini se samo za ono što je tvoje, jer grijeh bi bio (ili je posrijedi nešto drugo?) da dođe do udruživanja zagonetačkih snaga u svim vidovima zagonetačkog izražavanja.
Ipak, „Zagonetač“ se pojavljuje i bez obzira na sve prepreke istinski zagonetači, koji u enigmatici ne vide samo sastavljanje križaljaka i dodatni izvor svojih zarada, prihvatili su ga. Njegovi suradnici, čiji je broj svakog dana sve veći (a pohvalne su mlade snage), ispunjavaju njegove stranice onako kako najbolje umiju. Jer da se čeka dok nekome sazri neka ideja proći će i ovaj naš enigmatski vlak i konačno – danas ne bismo imali u zagonetaštvu ono što imamo.

(Stjepan Horvat, Zagonetač broj 294, svibnja 1983., str. 1)(Stjepan Horvat, Najskandi broj 12, 11. V. 1985.)(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 496, 18. VII. 2010., str. 31)

Kolega

Oznake: S. Horvat, čvor, Najskandi, Čvor razbibriga, Zagonetač, Osmosmjerka

Iz prvoga broja (4) - HIT SKANDI

24.02.2017.

Hit skandi bio je posebnim izdanjem Skandi čvora. Izdavač mu bijaše bjelovarski „Čvor“. Prvi broj ovoga mjesečnika, kojemu je glavni i odgovorni urednik bio Stjepan Horvat, a urednik Željko Jandragić, izašao je u ožujku 1991.Na njegovih 32 stranice bile su samo skandinavke s dodatkom humora, zanimljivosti i aforizama. Autori križaljaka bili su Željko Jandragić, Pero Galogaža, Dušan Kos, Stjepan Orešić, Aladin Mahmutović, Stjepan Tumpić i Željko Bilankov.

Enigmopovjesnik

Oznake: Hit skandi, čvor, skandinavke

MKM u Pecsu 1986.

05.01.2017.

Međunarodni križaljkaški maraton pretečom je današnjega Svjetskoga prvenstva u odgonetanju. Njegovo treće izdanje održano je u madžarskome gradu Pecsu 11. - 15. lipnja 1986. u organizaciji časopisa Füles. Nastupile su momčadi iz pet zemalja: Čehoslovačke, Istočne Njemačke, Poljske, Jugoslavije i domaćina Madžarske.
Tijekom 3. MKM-a održana su natjecanja u odgonetanju i zagonetanju.

odgonetanje

1.) ZD "Čvor" I (200 bodova)
2.) "Labirynt" Torun iz Poljske (185)
3.) ZD "Čvor" II (150)
4.) "Hron" Banske Bistrice iz ČSSR (115)
5.) "Füles" Pecs iz Madžarske (110)

sastavljanje što duže križaljke u 24 sata bez odmora

1.) ZD "Čvor" I - 24,43 m (Dušan Kos, Aladin Mahmutović, Željko Jandragić i Pero Galogaža)
2.) "Füles" - 23,46 m (Balasz, Gyocsy, Schmidt i Drelicska)
3.) "MEDOSZ-Vizugy" - 23,43 m (Zabo, Novaky, Palfalvi i Florkievicz)
4.) ZD "Čvor" II - 10,59 m (Zvonimir Turek, Petar Ivegeš, Davor Perkov i Stjepan Orešić)
5.) "Labirynt" - 9,09 m (Kiejdo, W. Pietruszewski, Prusiecki i M. Pietruszewski)
6.) "Hron" - 6,30 m (Čižmar, Doša, Slaštan i Miloš)(Zagonetač broj 312 (21), 1. VIII. 1986., str. 1 i 2)

Enigmopovjesnik

Oznake: MKM, čvor

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.