www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Očaravajući svijet gljiva Matije Josipovića

19.05.2018.

„Mnoge gljive imaju ljekovita svojstva, a među njima je osobito zanimljiva gljiva PURANOV REP (šarena tvrdokoška) koja obilno raste u našim krajevima, a ljudi jako malo znaju o njoj“, istaknuo je među ostalim Matija Josipović, autor šest knjiga o gljivama i voditelj Centra za istraživanje gljiva Russula iz Novske i veliki ljubitelj prirode, na gljivarsko-zagonetačkom predavanju „Očaravajući i zagonetni svijet gljiva“ održanom 17. svibnja u Dragaliću. Skup je organizirao Zagonetački klub „Dragalić“ u suradnji s Općinom Dragalić, Osnovnom školom Dragalić, Župom Duha Svetoga Gornji Bogićevci, KUD-om Dragalić, Udrugom „Trobojnica tkanica“ i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Dragalić uz medijsku potporu Radio Bljeska Okučani.

Josipović je predstavio Centar za istraživanje gljiva Russula i istaknuo da kroz taj Centar provodi tri istraživačka projekta: u dva istražuje tartufe, uspješno organizira i manifestaciju Festival gljiva u Lonjskom polju, a za 30. lipnja ove godine priprema Fungi fest na Novljanskom jezeru. Posebno se osvrnuo na jestive i vrlo ukusne gljive vrganjevke, pečurke i krasnice kojih ima puno u našem kraju. Posjetitelje je jako zaintrigirala i tema o tartufima kojih, kako je istaknuo Josipović, ima jako puno na području Slavonije, ali se njihovim traženjem za sada bavi manji broj gljivara. Kroz predavanje predstavio je i svojih šest knjiga o gljivama, s posebnim osvrtom na svoje kapitalno djelo „Očaravajući svijet gljiva“ i „Domaća jela od gljiva“.

Koliko je predavanje bilo zanimljivo i edukativno najbolje svjedoče i mnogobrojna pitanja posjetitelja od kojih većina za sada skuplja i priprema tradicionalno poznate vrste: pečurke, vrganje, djedove, lisičarke, sunčanice, blagve, neki i krasnice, mliječnice, gnojištarke i druge. Za većinu je ovo bilo vrlo poticajno druženje sa stručnjakom od kojega su čuli mnogo zanimljivih savjeta, a najvažniji je: „Ne berite i ne jedite gljive za koje niste sto posto sigurni da su jestive“. Posebno je upozorio na smrtonosno opasnu zelenu pupavku.

Za ovo predavanje članovi zagonetačkog kluba Dragalić: Marija Risojević Muka, Mirjana Škrinjarić, Mirjana Šupica, Vjeko Hudolin, Antun Jurić, Branko Modrić i Igor Šupica pripremili su i kratku prezentaciju premetaljki i jednog rebusa sa konačnim rješenjem naziva gljiva. Na kraju predavanja Matija Josipović darovao je Zagonetačkom klubu „Dragalić“ tridesetak knjiga, među njima i nekoliko vrijednih rječnika i jednu svoju knjigu o gljivama. U znak dobre buduće suradnje potpisao je i pristupnicu našem Klubu, tako da ćemo u našoj grupi, na stranicama osječkog Agroglasa i drugim medijima češće objavljivati zagonetke o gljivama.
A u knjizi „Očaravajući svijet gljiva“ slikom i riječju opisano je 450 gljiva. Mnoge nazive mi zagonetači nismo do sada koristili, ili smo ih vrlo rijetko uvrštavali u križaljke, premetaljke ili druge zagonetke. Evo nekoliko zanimljivih naziva:

BIJELORASPUCANI BARŠUNOVAC, BLISTAVA GNOJIŠTARKA, BOGINJAVOCRVENKASTA BRADAVICA, CRNOČEHAVA KROVNJAČA, CRVENKASTOVALJKASTA SPUŽVICA, ČEKINJAVA BUSENJAČA, DORATASTA ZDJELIČARKA, GLATKONOGA KORJENJAČA, GORUŠIČINA PLAVULJA, HRAPAVA RAZNOCIJEVKA, KOSOGLAVA ŠLJEMOVKA, KOŠTIČAVA JEŽEVICA, KRHKA BRAŠNJAČA, LJUSKAVA SRNJAČA, MESNATOSMEĐA ŠTITARKA, MREŽASTONOGI VRGANJ, NAKOSTRIJEŠENA MLIJEČNICA, NJEŽNI HRAPAVAC, OBILJEŽENA TVRDOLISNJAČA, ORIJAŠKI ŽBUNAC, PURPURNO CRVENA CAPICA, ROGLJASTI HRČAK, RUŽIČASTOLISTIĆAVA VITEZOVKA, SMEĐELJUSKAVA PEČURKA, SMRDLJIVI STRŠAK, SNJEŽNOBARŠUNASTA PANJEVČICA, STOŽASTA VLAŽNICA, ŠARENA TVRDOKOŠKA, TREPAVIČAVA ZVJEZDAČA, TVRDOKOŽNA SRAŠTENICA, UŠILJENA CJEPAČA, VRBINA DRHTALICA, VELIKA ŽUTOUŠKA, ZAPUŠTENA STABLJAŠICA, ZRNATA ZDJELIČARKA, ŽUMANJČANA PLJESNIVICA, ŽUTOLISTIĆAVA BATRLJICA.

Dakle, osim što je knjiga „Očaravajući svijet gljiva“ iznimno vrijedna za ljubitelje gljiva i gljivarstva, ona zbog svojih naziva svakako privlači i pozornost nas zagonetača.

Vjeko Hudolin

Oznake: ZKD

Vjekin prilog

18.03.2018.

Članovi Zagonetačkoga kluba „Dragalić“ nastavljaju s promidžbom enigmatike. Pristupnice ZKD-u, naime, u svoje i ime osnovne škole u Dragaliću potpisala je ravnateljica Branka Francuz. Dogovorena je i zanimljiva, nadamo se, i korisna suradnja te obrazovne ustanove i našega Kluba na promociji zagonetaštva među učenicima. Među ostalim, ravnateljica Francuz predložila je uvođenje zagonetaka i zagonetaštva kao posebne izvannastavne aktivnosti u školi u čemu će im pomagati članovi našega Kluba.
Zahvaljujemo ravnateljici na potpori i razumijevanju, jer nam je ponudila i učionički prostor za predavanja i radionice dok ne uredimo klupske prostorije u župnoj kući, a darovat će i knjige za buduću knjižnicu.(Osnovna škola "Dragalić" koju je pohađao i počasni član ZKD-a Miro Gavran)

Vjeko Hudolin

Oznake: V. Hudolin, ZKD

Miro Gavran počasni član ZKD-a!

10.03.2018.

Nedavno smo supruga Anđa i ja Miri Gavranu, najizvođenijem hrvatskom književniku, poslali svoju knjigu Dobre priče 2 i pristupnicu za članstvo u Zagonetačkom klubu Dragalić u statusu počasnog člana. Jučer je stigao odgovor!

Draga Anđo, dragi Vjeko,

evo, vratio sam se s Lošinja i zatekla me vaša knjiga DOBRE PRIČE 2. Baš su dobre, poučne i nadahnjujuće za sve koji sami žele nešto u životu pokrenuti. Puno hvala!

Ispunit ću i pristupnicu i sutra je poslati. Ma, ja vam slabo znam te zagonetke rješavati, a kamoli sastavljati – Bog mi nije dao toga talenta. Ali ako vam nešto znači da budem počasni član, slobodno se koristite mojim imenom jer sam više nego sretan da na bilo koji način pomognem Dragaliću u kome sam tri godine išao u školu, a moj otac Ivan gotovo dvadeset godina radio u školi.

Ponosan sam što je vaš Zagonetački klub među najboljima u Hrvatskoj.

Veliki pozdrav vama dvoma i svima iz Kluba i Dragalića!

Vaš Miro GavranRaduje nas što se našem mladom klubu pridružuje i Miro Gavran čije ćemo bogato stvaralaštvo promovirati i na svoj zagonetački način - zagonetkama o njegovim djelima! U suradnji s Gradskom knjižnicom Nova Gradiška i poznatim hrvatskim zagonetačkim revijama planiramo raspisati i natječaj za zagonetke o djelima Mire Gavrana.

Vjeko Hudolin

Oznake: ZKD

Prostor za rad i buduću knjižnicu ZKD-a

06.03.2018.

Pastoralno i Ekonomsko vijeće Župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci odobrilo je Zagonetačkom klubu Dragalić prostor za rad u župnoj kući u Dragaliću što će biti regulirano ugovorom. Riječ je o dvije prostorije koje treba urediti i opremiti namještajem i računalnom opremom. To će biti jedna od sljedećih većih aktivnosti našega Kluba. Za početak jedan će se prostor urediti za rad Kluba i privremeni prostor knjižnice, a s vremenom, ovisno o sredstvima i mogućim donacijama, želimo stvoriti jedan ugodan prostor za okupljanja, edukativne radionice, predavanja, od najmlađih naraštaja do umirovljeničke populacije. Velika nam je želja postupno stvoriti zagonetačku knjižnicu za koju su nam već stigle prve knjige, koja bi u međuvremenu mogla prerasti u općinsku knjižnicu. Zvaničnu akciju prikupljanja knjiga počet ćemo za petnaestak dana na predstavljanju Zagonetačkog kluba Dragalić u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška s kojom smo dogovorili bogat i zanimljiv program suradnje.Fra Ivo Brezović, voditelj Župe Duha Svetoga, izrazio je zadovoljstvo osnivanjem i djelovanjem našeg Kluba koji bi trebao doprinijeti promociji desete umjetnosti i općine Dragalić u ovom dijelu Slavonije te bogatijem kulturnom i društvenom životu. Trenutačno naš Klub okuplja šezdesetak članova iz Dragalića, ali i iz cijele Hrvatske i regije. Pozivamo i vas, dragi prijatelji, pridružite nam se!

Vjeko Hudolin

Oznake: ZKD, V. Hudolin

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.