www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

"Valpovčice" predstavljene u Zagrebu

12.10.2018.

Na poziv središnjice Matice hrvatske, u Zagrebu je predstavljena knjiga Stjepana Najmana „Valpovčice“. Kako je knjiga ove godine dobila Srebrnu povelju Matice hrvatske predstavljanje se odvijalo u glavnoj Matičinoj dvorani „Jure Petričević“, a uz autora Stjepana Najmana predstavljali su ju i dopredsjednik Matice hrvatske Luka Šeput, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu Jozo Bogdanović i recenzent dr. sc. Dinko Župan.



Dopredsjednik MH Luka Šeput istaknuo je „Valpovčice“ kao ogledni primjer ostalim ograncima Matice Hrvatske. Pohvalio je autorski stil i formu kratkih rezova kroz koju su na zanimljiv i informativan način ispričane priče o Valpovu. Posebno je izdvojio lijepe ilustracije u knjizi i pohvalio ilustratora Vladimira Vagnera koji je nazočio predstavljanju. Dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo Jozo Bogdanović pozdravio je prisutne u ime valpovačkog Ogranka i zahvalio središnjici na pozivu i gostoprimstvu. Zatim je prikazao dosadašnji rad Ogranka u Valpovu, posebno se osvrnuvši na najvažniji izdavački projekt „Valpovački godišnjak“ čija je središnja figura upravo autor Valpovčica Stjepan Najman. Recenzent dr. sc. Dinko Župan prikazao je sadržaj i glavne tematske blokove u knjizi. Naglasio je kako je autor na zanimljiv način prikazao čitavu lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti koji pokrivaju kulturnu, političku, socijalnu, vjersku i gospodarsku povijest, kao i povijest okoliša, umjetnosti, sporta, glazbe i svakodnevnoga života. „Kroz kratke priče o značajnim događanjima, istaknutim ljudima, kulturnim institucijama, raznim društvima i udrugama autor je ponudio cjelovitu sliku o povijesti grada Valpova i upoznao čitatelje s raznolikim elementima valpovačke mikropovijesti. .Prisutne je upoznao s činjenicom kako su „Valpovčice“ vrlo brzo zadobile status bestselera i postale neizostavno štivo koje se nalazi na brojnim policama valpovačkih kućnih biblioteka, ali i šire. Pohvalio je autorov trud i važnost njegove knjige za kulturnu povijest grada Valpova kao i za budućnost razvoja kulturnog turizma u Valpovu“.

Na kraju se prisutnima obratio autor Stjepan Najman koji je zahvalio svim govornicima i središnjici Matice hrvatske na gostoprimstvu. Ukratko je opisao proces nastanka Valpovčica koji je neodvojiv od njegovog uredničkog posla u Valpovačkom godišnjaku. Posebno je istaknuo važnost Otona Revalda, te ga na neki način označio kao svog duhovnog oca kada je u pitanju njegovo bavljenje poviješću Valpova i okolice. Prema vlastitom izboru pročitao je nekoliko priča te i na taj način zagrebačkoj publici približio sadržaj svoga djela. Publika je na kraju postavljala pitanja i iznosila vlastita zapažanja vezana uz predstavljanje Valpovčica pri čemu su se mogle čuti samo pohvale autoru i poziv ostalim ograncima Matice hrvatske da ostvare slične izdavačke projekte.

L. Aničić

Oznake: S. Najman

Novi Valpovački godišnjak

04.07.2018.

Ogranak MH iz Valpova nedavno je objavio i javnosti predstavio Valpovački godišnjak 2018. broj 23. Godišnjak je uredio kolega Stjepan Najman s kojim su u uredništvu još prof. Tihana Rikert, prof. Ivan Tonković, mag. Mihael Sučić i Damir Stanić.



Na 216 stranica Godišnjaka možete pročitati priloge iz prošlosti i sadašnjosti Valpovštine među kojima je i članak Jovana Nedića posvećen radu ZAKOS-a, odnosno lanjskome SOZAH-u u Belome Manastiru što ga donosim u cijelosti. Kolegi Najmanu i suradnicima iskreno čestitam na novome izdanju Valpovačkoga godišnjaka.



(Jovan Nedić, Valpovački godišnjak 2018. broj 23, Valpovo, lipnja 2018., str. 186-194)

Čitatelj

Oznake: S. Najman, J. Nedić, publicistika

Unikatni "Jurijan"

18.05.2018.

Većina zagonetača zna da je Jurijan najpoznatiji pseudonim hrvatskoga zagonetačkoga velemajstora i urednika Marijana Jurčeca (1919.-1993.), no manjemu broju njih znano je da su zagonetači iz Osijeka i okolice u kolovozu 1986. priredili prvi i jedini broj osječkoga zbornika zagonetaka „Jurijan“.

Časopis je izrađen ručno u tušu u A-4 formatu. Glavni i odgovorni urednik bijaše Boris Antonić, koji mu je smislio i naziv, urednici su bili Jovan Nedić i Stjepan Najman, a tehnički ga je uredio Dražen Birovljević. Autori zagonetaka u Jurijanu su Marijan Jurčec, Boris Antonić, Franjo Perković, Stjepan Najman, Jovan Nedić, Mirko Cvenić, Leon Erjavac, Dražen Birovljević, Ivan Čagalj, Antun Košir, Dušan Šuša, Damir Giordani i Milenko Đukić. Na njegovih 16 stranica zastupljene su sljedeće zagonetke: spojene četvorine 6 x 6, štitovi 6 x 8, kriptogram, etnice, okretnica, četvorina 6 x 6 stegnutih skupina, obosmjerne rečenice, proširena četvorina 7 x 7, povratni rebus, križaljčice, razmještajnica, donji slogovni kutnik, slogovne četvorine 4 x 4, rogalj 6 x 9, osmosmjerka, slogovni štit 3 x 5 i posjetnice.



Račje rečenice Milenka Đukića

I, KO, KO, O, RAŽ, SI, SO, ŽAR
DA, DA, DA, DE, LE, NA, NAS, SA



Stjepan Najman

Oznake: S. Najman, M. Jurčec, razni zagonetači

Obljetnice (1) - STJEPAN NAJMAN

29.04.2018.

Na današnji dan prije četrdeset godina, 29. travnja 1978., u Čvor razbibrizi broj 309 objavljena je prva zagonetka hrvatskoga zagonetača, publicista, novinara i kulturnoga djelatnika Stjepana Najmana:

Premetaljka

IDE NA RTZ ... i komentira kulturu.

Najman, rođen u Valpovu 19. kolovoza 1954., do danas je objavio oko 1.000 raznih zagonetaka: križaljaka, premetaljki, osmosmjerki, stihovnih sastava ..., surađujući u ovim zagonetačkim časopisima: Vjesnikov kviz, 15 križaljki, Čvor križaljka, Mini čvor, Skandi čvor, Čvor razbibriga, Pitalica, Nova somborska ukrštenica, Orbis, ZEN, MAR, Mozaik, Vic skandi, Ispit, Kvizorama te velikome broju nezagonetačkih listova – Vikend, Belje, Kombinat i Omladinski novinar (Valpovo), Klinker i Našički tjednik (Našice), Vodič kroz Valpovštinu, Baranja na dlanu, Konjska snaga ...

Predstavljen je samostalno u Mini čvoru broj 895 te u Čvor križaljci broj 544 skupa s još nekolicinom zagonetača iz Valpova i okolice. Spominje se u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979., Malome zagonetačkom datumaru Franje Tušeka iz 1983. i Adresaru zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata i Radoša Pušonjića iz 1984. Bio je članom bjelovarskoga Čvora od 1978. Sudjelovao je na više SZOJ-a i SOZAH-a.

Godine 1991. postaje članom Matice hrvatske ogranka Valpovo. Njegovim je tajnikom od 1993. Urednikom je i priređivačem Valpovačkoga godišnjaka od 1996. Lani je objavio knjigu „Valpovčice“. Živi i stvara u Valpovu.



(Nova somborska ukrštenica broj 2 (10), 1. V. 1990., str. 11)



(Čvor križaljka broj 544, 6. XI. 1991., str. 3)



(Mini čvor broj 895, 29. IV. 1993., str. 1 i 16)



(Vic skandi broj 63, travnja 1994., str. 8)



(Ispit broj 1, travnja 1995., str. 6)



(Osmosmjerka broj 171, 3. I. 1997., str. 16)

Obljetničar


Oznake: S. Najman, Osmosmjerka, Vic skandi, Mini čvor, Čvor križaljka, zagonetački časopisi

Valpovčice

19.12.2017.

Valpovački kulturni djelatnik, kroničar, publicist i zagonetač Stjepan Najman objavio je sedmo djelo pod nazivom „Valpovčice“. Riječ je o zbirci povijesnih crtica vezanih za Valpovo od njegova postanja do 2001. godine. Nakladnikom knjige je Matica hrvatska ogranak Valpovo, ocjenitelji su dr. sc. Dinko Župan, mag. hist. Mihael Sučić i prof. Ivan Tonković, lektoricom je prof. Natalija Mihaljević, ilustratorom Vladimir Vagner, a grafičkim urednikom Zvonko Jerković.



Ako ste pomislili da se u Valpovčicama ne spominje enigmatika, tada ste se grdno prevarili. Naime, na str. 247 navedeni su neki od valpovačkih zagonetača: Mirko Cvenić, Stjepan Najman, Dražen Birovljević, Radovan Novoselić, Josip Vidošić i Slavko Perković, dok nas na str. 248 Najman podsjeća na kvalifikacijski turnir Prvenstva odgonetača Hrvatske održan 13. travnja 1985. u Valpovu na kojemu je nastupilo 13-ero natjecatelja (Boris Antonić, Damir Giordani, Leon Erjavac, Jovan Nedić, Franjo Perković, Zlatko Grgec, Zdravko Šovagović, Mirko Cvenić, Davor Ćutić, Dragan Francuz, Stjepan Najman, Antun Sudar i Jasna Topić) na kojemu su četverica najboljih bili Nedić, Antonić, Najman i Giordani. Natjecanje je vodio prof. Ivo Orlić.

„Valpovčice“ Stjepana Najmana iznimno je važno povijesno djelo čija će se puna vrijednost pokazivati u godinama koje dolaze. Iskrene čestitke, kolega Najmane!

Publicist

Oznake: S. Najman, publicistika

Dvije premetaljke s jednakom odgonetkom

15.12.2017.

Prvak iz Kölna (premetaljka s izmjenom)

ON MNOGE UDARI PRVI!

A i morao je da bi postao europski prvak u polusrednjoj kategoriji!

(Stjepan Najman, Čvor razbibriga iz 1979.)

Polusrednja: zlato (premetaljka)

E, DRUGI?
O, MOĆAN PRVI!

(Vladeta Trivunac, isto)

Enigmopovjesnik

Oznake: S. Najman, V. Trivunac, Premetaljke, razni zagonetači, Čvor razbibriga

Prilog iz Valpovačkoga godišnjaka

04.10.2017.

Na nedavnomu SOZAH-u u Belome Manastiru predstavnici Matice hrvatske ogranka Valpovo razdijelili su mnogo primjeraka ranijih brojeva Valpovačkoga godišnjaka. Iz prvoga broja ovoga povremenika donosim vam prilog pod nazivom „O zagonetaštvu u Valpovštini“ potpisan s P. T. Jansen – Jaman (Stjepan Najman).



(Stjepan Najman, Valpovački godišnjak 1996., str. 97 – 103)

SOZAH-ovac

Oznake: S. Najman

Dvojnici (6) - STJEPAN NAJMAN

23.03.2017.

I valpovački zagonetač, kroničar i publicist Stjepan Najman ima svojega imensko-prezimenskoga dvojnika. To je župnik župe sv. Nikole u Varaždinu preč. Stjepan Najman.





Zanimljivko

Oznake: S. Najman, dvojnici

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.