www.reliablecounter.com
Click here "Valpovčice" predstavljene u Zagrebu - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

"Valpovčice" predstavljene u Zagrebu

12.10.2018.

Na poziv središnjice Matice hrvatske, u Zagrebu je predstavljena knjiga Stjepana Najmana „Valpovčice“. Kako je knjiga ove godine dobila Srebrnu povelju Matice hrvatske predstavljanje se odvijalo u glavnoj Matičinoj dvorani „Jure Petričević“, a uz autora Stjepana Najmana predstavljali su ju i dopredsjednik Matice hrvatske Luka Šeput, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu Jozo Bogdanović i recenzent dr. sc. Dinko Župan.



Dopredsjednik MH Luka Šeput istaknuo je „Valpovčice“ kao ogledni primjer ostalim ograncima Matice Hrvatske. Pohvalio je autorski stil i formu kratkih rezova kroz koju su na zanimljiv i informativan način ispričane priče o Valpovu. Posebno je izdvojio lijepe ilustracije u knjizi i pohvalio ilustratora Vladimira Vagnera koji je nazočio predstavljanju. Dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo Jozo Bogdanović pozdravio je prisutne u ime valpovačkog Ogranka i zahvalio središnjici na pozivu i gostoprimstvu. Zatim je prikazao dosadašnji rad Ogranka u Valpovu, posebno se osvrnuvši na najvažniji izdavački projekt „Valpovački godišnjak“ čija je središnja figura upravo autor Valpovčica Stjepan Najman. Recenzent dr. sc. Dinko Župan prikazao je sadržaj i glavne tematske blokove u knjizi. Naglasio je kako je autor na zanimljiv način prikazao čitavu lepezu raznih aspekata valpovačke povijesti koji pokrivaju kulturnu, političku, socijalnu, vjersku i gospodarsku povijest, kao i povijest okoliša, umjetnosti, sporta, glazbe i svakodnevnoga života. „Kroz kratke priče o značajnim događanjima, istaknutim ljudima, kulturnim institucijama, raznim društvima i udrugama autor je ponudio cjelovitu sliku o povijesti grada Valpova i upoznao čitatelje s raznolikim elementima valpovačke mikropovijesti. .Prisutne je upoznao s činjenicom kako su „Valpovčice“ vrlo brzo zadobile status bestselera i postale neizostavno štivo koje se nalazi na brojnim policama valpovačkih kućnih biblioteka, ali i šire. Pohvalio je autorov trud i važnost njegove knjige za kulturnu povijest grada Valpova kao i za budućnost razvoja kulturnog turizma u Valpovu“.

Na kraju se prisutnima obratio autor Stjepan Najman koji je zahvalio svim govornicima i središnjici Matice hrvatske na gostoprimstvu. Ukratko je opisao proces nastanka Valpovčica koji je neodvojiv od njegovog uredničkog posla u Valpovačkom godišnjaku. Posebno je istaknuo važnost Otona Revalda, te ga na neki način označio kao svog duhovnog oca kada je u pitanju njegovo bavljenje poviješću Valpova i okolice. Prema vlastitom izboru pročitao je nekoliko priča te i na taj način zagrebačkoj publici približio sadržaj svoga djela. Publika je na kraju postavljala pitanja i iznosila vlastita zapažanja vezana uz predstavljanje Valpovčica pri čemu su se mogle čuti samo pohvale autoru i poziv ostalim ograncima Matice hrvatske da ostvare slične izdavačke projekte.

L. Aničić

Oznake: S. Najman

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.