www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Iz zagonetačke fotoriznice (66)

28.10.2018.

Na XV. susretu zagonetača Jugoslavije, održanom u Bjelovaru 1983. godine brojne medalje, pehare i diplome dobila su dva, tada mlada, Čvoraša – Željko Jandragić i Pero Galogaža.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (65)

27.10.2018.

Četrnaesti susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije (SZOJ) održan je u Zvorniku 16. i 17. listopada 1982. Tom prigodom održano je II. prvenstvo klubova Jugoslavije u kojem je u službenoj (najboljoj) konkurenciji nastupilo osam klubova. Prvo mjesto pripalo je ekipi ZD „Čvora“, druga je bila momčad Enigmatskog udruženja Banja Luka, a treće mjesto pripalo je ekipi varaždinskog „Vazaka“. U „Čvorovoj“ ekipi nastupili su Željko Jandragić, Mirko Čikić, Dušan Kos i Jovan Nedić.



Na slici: Stjepan Horvat predaje prijelazni pehar kapetanu „Čvorove“ ekipe Željku Jandragiću (u sredini je Zvonimir Turek).

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Bili smo na SOZAH-u (17)

24.10.2018.

Tijekom oproštajnoga blagovanja u vinariji „Vinia“ u Purićanima javnosti je predstavljena monografija „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ autora Stjepana Horvata, popularnoga Štefa. Djelo je objavilo poduzeće „Čvor“ d.o.o. s potporom Bjelovarsko-bilogorske županije. Odgovorni urednik je Hrvoje Horvat, korekturu je načinila Gordana Belak, a grafičko oblikovanje Dragutin Novak.



Na njezinih 144 stranice Štef je kronološkim redoslijedom sažeo sva najvažnija zbivanja u 50 godina postojanja i djelovanja Čvora i time ovjekovječio nekoć najbrojnije zagonetačko društvo u bivšoj državi i sve Čvorovce. Monografija „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ djelo je koje zaslužuje svakovrsnu pohvalu i vašu pozornost.

Čvorovac

Oznake: ZDČ, S. Horvat, SOZAH

Iz zagonetačke fotoriznice (63)


Četvrti međunarodni susret zagonetačkih urednika održan je u Bjelovaru od 19. do 21. svibnja 1978. godine i bio je glavna priredba u proslavi desete obljetnice rada Enigmatskog udruženja „Čvor“. Prisustvovali su novinari i urednici iz devet država i to je do tada bio najveći takav skup u povijesti enigmatike – nazočilo je 26 novinara iz šesnaest redakcija.



Susret je otvorio Stjepan Horvat, glavni i odgovorni urednik EU „Čvora“ i predsjednik Organizacijskog odbora, istaknuvši značenje susreta i izrazivši zadovoljstvo zbog tako velikog broja sudionika ovog okuplja te zaželjevši svima uspješan rad i boravak u Bjelovaru. Fotografiju je snimio Boro Rogić, dugogodišnji član i suradnik uredništva „Čvora“, često puta oficijelni fotograf mnogih zbivanja u „Čvorovoj“ organizaciji.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (62)

23.10.2018.

U mađarskom gradu Szekszardu 13. VI. 1976. održan je međunarodni odgonetački dvoboj u kojem su sudjelovale ekipe „Čvora“ i Szekszardskog zagonetačkog kluba. Na susretu „Čvor“ su predstavljali natjecatelji Miroslav Šantek, Stanko Štimac, Ivan Ređep i Boro Rogić, a u pratnji su bili Stjepan Horvat, Slavko Peleh i Milovan Šoić. Rješavala su se četiri zadatka – logička zadaća, traženje parova brojeva s razlikom od 30, osmosmjerka na engleskom i mozaična križaljka na mađarskom. U zadanom vremenu od devedeset minuta obje ekipe su uspješno riješile sve zadatke pa je rezultat bio 4:4. Za momčad „Čvora“ to je bio uopće prvi međunarodni odgonetački okršaj. Istog dana održano je i natjecanje mađarskih klubova (na slici).



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Bili smo na SOZAH-u (15)

22.10.2018.

Oproštajno događanje na XXXIV. SOZAH-u zgodilo se u vinariji „Vinia“ u Purićanima. Donosim vam nekoliko fotografija s toga krasnoga događaja.



(Plakete, priznanja i zahvalnice na okupu)



(Trojica doajena: Zdravko Žarković, Ljubislav Drakulić i Slavko Peleh)



(Priznanja u pravim rukama: Luka Pavičić, Pero Galogaža, Ranko Skopal i Boris Nazansky)



(Željko Bilankov, Hrvoje Horvat, Jadranka Karanović i Marko Smolčić)



(Boro Rogić, Hajrudin Hodžić, Slavko Bovan i Irena Galogaža)

Čvorovac

Oznake: SOZAH, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (61)


Prvi međunarodni susret zagonetačkih urednika održan je u Budimpešti od 16. do 18. studenog 1974. a domaćin je bilo uredništvo mađarskog časopisa „Füles“ na čelu s glavnim i odgovornim urednikom LazslomTiszaijem. Sudjelovali su predstavnici Mađarske, Čehoslovačke, DR Njemačke, Rumunjske, Poljske i Jugoslavije. Tadašnju državu predstavljalo je uredništvo bjelovarskog „Čvora“ – Stjepan Horvat i Slavko Peleh. Važno je navesti da je do održavanja ovog skupa došlo nakon prvih susreta predstavnika „Čvora“ i „Fülesa“ 1973. godine.



Na slici: Slavko Peleh, službeni mađarski prevoditelj i Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (60)

21.10.2018.

U Vinkovcima je 16. rujna 1979. godine održan 3. vinkovački enigmatski susret (VES) kao nastavak druženja zagonetača nakon što se Susret zagonetača Jugoslavije (SZJ) počeo organizirati i u drugim mjestima. Dvoje najstarijih vinkovačkih zagonetača bili su uvijek dobri domaćini i svi smo se rado družili s njima.



Na slici Ivan Antonić i Dušan Šuša u društvu s Gordanom Horvat, mojom suprugom.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (59)

20.10.2018.

U mađarskome gradu Szekszardu susreli su se Čvoraši sa zagonetačima toga mjesta okupljenim u Szekszardskogrejtveny klubu. Osim ugodnog druženja održano je i odgonetačko natjecanje a boje „Čvora“ tom prigodom branili su (na fotografiji): Ljubislav Drakulić, Davor Perkov, Zvonimir Turek i Marko Smolčić. Uredništvo „Fülesa“ poklonilo je Čvorašima bojne poklone, pa su tako sva četvorica dobili i maskotu ovog mađarskog lista.



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (58)

18.10.2018.

U poljskome glavnom gradu Warszawi od 8. do 10. listopada 1975. godine održan je II. međunarodni susret zagonetačkih urednika čiji su domaćini bili zagonetački listovi „Rozriwka“ i „Krzizowka“. Susretu je prisustvovalo trinaestoro urednika iz šest država a među njima i urednici „Čvora“ Stjepan Horvat i Slavko Peleh. Na susretu su razmatrani problemi međusobne suradnje redakcija, mogućnost proširenja te suradnje te organizacija zajedničkih akcija na promidžbi i popularizaciji zagonetaštva.



Na fotografiji su Laszlo Tiszai, glavni urednik mađarskog „Fülesa“ i Slavko Peleh, urednik „Čvora“.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (57)




U Velikoj Gorici je 22. VI. 1985. godine u organizaciji Zagonetačkog saveza Hrvatske (ZSH) održano Prvenstvo odgonetača Hrvatske (POZAH) i Prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (PAZAH). Najboljima su uručene diplome pa je tako nastala i ova fotografija. Slavko Peleh, kao predsjednik ZSH predaje diplomu Ranku Skopalu. Sjede Drago Bratinić iz Kutine i Stjepan Horvat iz Bjelovara.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SOZAH

Iz zagonetačke fotoriznice (56)

17.10.2018.

Uredništvo gornjomilanovačkog enigmatskog časopisa „Eureka“ bilo je domaćin IX. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika (MSZU) – „Enigmapress“. Susret je održan od 5. do 9. svibnja 1984. godine a prisustvovala su mu dvadeset i trojica novinara iz šest država, a kao predstavnici „Čvora“ bili su Slavko Peleh, Željko Jandragić i Stjepan Horvat, te još nekoliko urednika drugih enigmatskih listova s područja bivše države. Na ovom susretu „Zlatno pero“ za enigmatska postignuća dodijeljeno je i Čvorašu Željku Jandragiću.



Sudionici IX. Enigmapressa posjetili su i Vrnjačku Banju a razgledali su ju vozeći se u vlakiću. Foto je snimio Aco Đorđević, fotoreporter iz Vrnjačke Banje.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Bili smo na SOZAH-u (9)

16.10.2018.

Monografija "50 godina bjelovarskog ČVORA" formata je B4, u tvrdome uvezu s ovitkom, sa 470 fotografija i ilustracija, 500 imena u kazalu osoba i sjećanjima 13-erice vrhunskih zagonetača o Čvoru i njegovu značenju. Jedinstvena je kronologija djelovanja Čvora kroz 50 godina u hrvatskome i svjetskome zagonetaštvu.

- Dodatne informacije o knjizi možete dobiti telefonskim putem nazovete li broj: 043/244 050 ili 043/244-572

- Na iste brojeve knjigu možete i naručiti

- Cijena knjige je 100,00 kn, a dostava i pakiranje za područje Hrvatske 25,00 kn.

- Cijena knjige u eurima je 14,00 eura, a poštarina za tiskanice izvan Hrvatske je 15,00 eura (108,00 kn).

- Iznos za HR od 125,00 kn ili uplatu iz inozemstva od 29,00 eura možete uplatiti na IBAN 5224020061100002081

ČVOR d.o.o.
Matice hrvatske 24
43000 Bjelovar



Čvorovac




Oznake: SOZAH, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (55)


Zlatko Šešerin (Glina, 2. VIII. 1940.) zagonetaštvom se bavio od 1954. otkad objavljuje zagonetke u osječkim časopisima „Zagonetka“ i „Rebus“, beogradskoj „Enigmi“ i novoj (Stipaničićevoj) „Sfingi“ te u nizu nezagonetačkih listova. Bio je prijatelj sa Zlatkom Stipaničićem, pa je tako jedan od osnivača i urednika zagrebačke „Sfinge“. Enigmatskom udruženju Bjelovar (kasnije ZD „Čvor“) pridružio se krajem 1968. Brojne zagonetke potpisane su mu s pseudonimima „Š-O“ i „Shaw“.



Upoznao sam ga kada je bio zaposlenik „Borbe“ u Zagrebu, gdje nam je pomagao oko promidžbe izlaska prvih brojeva „Čvora“ (objavljivane su besplatno male reklamne poruke o izlasku novog lista). Danas se više Zlatko ne bavi zagonetkama, prije tridesetak godina otišao je u Švedsku i tamo ostao. Ne znam dolazi li u Hrvatsku pa možda netko više zna o njemu.
Fotografiju koju objavljujem poslao mi je sam Zlatko prigodom prikupljanja podataka za „Leksikon zagonetača Jugoslavije“ 1975.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (54)

15.10.2018.

Sudionici III. međunarodnog križaljkaškog maratona (Đurđevac, 24.-26. svibnja 1985.) 23. svibnja 1985. posjetili su Kumrovec i tom prigodom održano je međunarodno odgonetačko ekipno natjecanje pod nazivom Međunarodni odgonetački višeboj (MOV – to su bili začeci stvaranja uvjeta za svjetsko odgonetačko prvenstvo!). Do Kumrovca putovalo se autobusom i ovo je jedna fotografija s tog puta.



Od lijeva: Stjepan Horvat (Čvor), Ernö Bajai (Füles), Balasz Nagy (Füles), Laszlo Tiszai (Füles), Attila Drelicska (Füles), Željko Jandragić (Čvor), Edmund Kiejdo (Labirint), Wojciech Pietruszewski (Labirint), Viktor Šimčisko (Lišiak), Janos Schmidt (Füles), Pavel Čierny (Lišiak), Jerzy Marchewka (Labirint), Stanislav Strmen (Lišiak), (Poljakinja), Marek Pietruszewski (Labirint).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (53)

14.10.2018.

XXXIV. susret odgonetača i zagonetačkih autora Hrvatske završen je, neki kažu vrlo uspješno. U Bjelovaru su se okupili zaljubljenici u zagonetke po treći puta u okviru SOZAH-a i , ne znam točno, koliko puta zbog druženja drugih naziva. A evo i jedne najnovije fotografije osoba koje su zaslužne za sve ono što se od 5. do 7. listopada događalo u Bjelovaru.



Od lijeva: Ksenija Sabljić (grafička urednica), Hrvoje Horvat (sadašnji direktor „Čvora“ i grafički dizajner), Jadranka Karanović (dugogodišnja tajnica i voditeljica računovodstva, djevojka za sve), Stjepan Horvat (Čvorov umirovljenik, neki kažu i pokretač svega što je „Čvor“ radio), Ljiljana Tuk Jandragić (duže vrijeme grafička djelatnica „Čvora“) i Željko Jandragić (dugogodišnji član i urednik u „Čvoru“, sada u riječkom „Feniksu“). Kako Zagonetačko društvo „Čvor“ nije zatvoreno, ali je umrtvilo svoje aktivnosti, svi skupa su odlučili da će se ubuduće i ZD „Čvor“ natjecati na sljedećim skupovima.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Bili smo na SOZAH-u (4)

11.10.2018.

Donosim još nekoliko fotografija snimljenih tijekom XXXIV. SOZAH-a.



(Danko Kujundžić razgleda jedno od znamenitosti Bjelovara vodoskok „Povratak panonskih kitova ili Generacije koje odlaze“)



(Za okruglim stolom: Jasmina Kutnjak, Zdenko Bakotić, Boris Nazansky, Sara Nazansky i Marko Smolčić)



(Pehar je naš: Lucija Kapural i Josip Dubrović)



(Uskoro će otvaranje izložbe: Petar Grubišić, Branko Milovanović, Ilija Ozdanovac, Vesna Nedić i Živko Barišić)



(Momčad RS-a u punome sastavu: Radoja Racanović, Nebojša Dragomirović i Gojko Mandić)



(Hajro s HiK-ovima u naručju: Luka Pavičić, Marko Mihaljević, Željko Bilankov, Hajrudin Hodžić, Boris Nazansky, Sanda Reić Tomaš, Petar Štambuk, Gojko Mandić, Željko Marinović i Nevenko Soldo)



(Jovan Nedić snima, a Hajrudin Hodžić fotografira)



(Marko Smolčić, Zdravko Žarković, Ljubislav Drakulić)

Čvorovac

Oznake: SOZAH, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (51)


U vrijeme održavanja XII. susreta zagonetača Jugoslavije u Bjelovaru 7. prosinca 1980. godine među brojnim nazočnim našla su se i dva vojnika – Jovan Nedić i Boris Nazansky. Fotografiju je snimio Boro Rogić, tada pa i danas, „službeni“ Čvorov fotograf.



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Bili smo na SOZAH-u (3)

10.10.2018.

Nakon naporne subote uslijedila je opuštajuća nedjelja. Većina sudionika najprije je razgledala izložbu u Gradskome muzeju u Bjelovaru priređenu u čast velikih 50 godina bjelovarskoga Čvora. Izložbu je otvorila pročelnica Upravnoga odjela za obrazovanje, kulturu i šport BBŽ-a Snježana Mišir, a nazočnima se obratio i ravnatelj Gradskoga muzeja Bjelovar Milan Pavlović i Stjepan Horvat. Otvorenju je nazočila i dogradonačelnica Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec i ravnatelj Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Marin Iličić.



Potom su organizatori XXXIV. SOZAH-a sudionike počastili ručkom i degustacijom vina u vinariji – restoranu „Vinia“ u Purićanima gdje je na svečanoj skupštini ZD Čvora priređeno predstavljanje monografije "Pedeset godina bjelovarskog >Čvora" i dodijeljena jubilejska priznanja, plakete i zahvalnice.



(Stjepan i Hrvoje Horvat na predstavljanju Čvorove monografije)

Plaketa za životno djelo – Stjepan Horvat, Slavko Peleh i Boris Antonić

Zlatna Čvorova plaketa – Željko Jandragić, Franjo Forjan, Jovan Nedić, Franjo Tušek i Siniša Slavinić

Srebrna Čvorova plaketa – Pero Galogaža, Boris Nazansky, Ranko Skopal, Antun Košir i Miroslav Šantek

Brončana Čvorova plaketa – Ljubislav Drakulić, Krešimir Blažek, Antun Cvitković, Jadranka Karanović, Luka Pavičić, Davor Perkov, Marko Smolčić, Hrvoje Horvat, Stjepan Orešić i Tomislav Rebrović

Priznanja Čvora - Željko Bilankov, Slavko Bovan, Miroslav Cvetković, Irena Galogaža, Hajrudin Hodžić, Boro Rogić, Ksenija Sabljić, Vladimir Šarić, Stjepan Tumpić, Miroslav Martinić, Franjo Martinović, Ljiljana Tuk Jandragić, Jovan Vuković i Nedjeljko Nedić

Zahvalnice – Župan BBŽ-a Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Zagonetački savez Hrvatske, VAZAK, EK "Božidar Vranicki", ZD "Vinkovci", Zagonetački klub „Dragalić“, blog „Enigmatika – tupljenje i oštrenje“, Željko Jandragić, Željko Bilankov i Željko Jozić, zagonetačka revija "Feniks", zagonetački list "Kvizorama", blog „Deseta umjetnost – enigmatika“, grafički studio "Selak", poduzeće "Koestlin", KB "Color" i OPG "Dražen Kovač"



(Slavko Peleh prima Čvorovo priznanje za životno djelo)



(Čvorovo priznanje za životno djelo u pravim je rukama - Stjepan Horvat)



(dodjela plakete Ljubislavu Drakuliću)

Čvorovac













Oznake: SOZAH, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (50)




EU „Čvor“ je imao lijepu suradnju s mađarskim zagonetačima, posebno zahvaljujući Laszlu Tiszaiju, uredniku budimpeštanskoga časopisa „Füles“. Nekoliko susreta je održano s mađarskim zagonetačima iz grada Szekszarda. Uvijek su se razmjenjivali neki suveniri, a za susret održan 19. lipnja 1977. „Čvor“ je pripremio i zastavicu susreta (na slici Bore Rogića u sredini).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (49)

09.10.2018.

Jedanaesti međunarodni susret zagonetačkih urednika (MSZU) pod nazivom „Enigmapress“ održan je od 14. do 17. listopada 1986. godine u bugarskom gradu Ajtosu, a domaćin je bio Bugarski zagonetački savez i časopis „Rebusi, krstoslovice …“. Iz bivše države prisustvovali su predstavnici „Čvora“ i „Eureke“. U slobodnom programu novinari su imali čast posaditi sadnicu nekog drveta u novom „Parku prijateljstva“. Tako smo i mi to učinili i napravili ovu fotografiju. Stoje Radoš Pušonjić, Željko Jandragić, Stjepan Horvat i jedan od domaćina.



Kako bi bilo lijepo vidjeti je li se drvo održalo u ovih proteklih trideset i dvije godine!

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Bili smo na SOZAH-u (1)

08.10.2018.

Fotografije koje donosim dokazom su da je sve bilo spremno za XXXIV. SOZAH u Bjelovaru i uvodom su u sve ono što se događalo između 5. i 7. listopada 2018.



Hrvoje Horvat

Oznake: ZDČ, SOZAH

Iz zagonetačke fotoriznice (48)


Na svečanoj sjednici Skupštine Grada Bjelovara održanoj 29. rujna, dobitnik Javne zahvale među inim bio je i Stjepan Horvat. Štef je nagrađen za veliki doprinos dan na polju zagonetaštva i nakladništva.



Čvorovac

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (47)

05.10.2018.

Po uzoru na neke strane zagonetačke časopise i „Čvor“ ima svoju maskotu. Tako slovački časopis „Lišiak“ ima maskotu u obliku lisca (lisice), a mađarski „Füles“ maskotu u liku malog magarčića. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća i Istočnonjemački časopis „KnobellKnifflig“ imao je maskotu u liku djevojčice „Frösi“.

Razmišljajući o „Čvorovoj“ maskoti bilo je različitih prijedloga, ali nekako se najviše dopalo ono vezano za starog Slavena (Hrvati slavenski narod, pa u križaljkama često je bilo: Stari Slaven – Ant). Bilo je nekoliko crteža dok nije Branko Medak, bjelovarski karikaturist i kasnije ilustrator tisuća rebusa, nacrtao lik ratnika koji u desnoj ruci drži koplje – stilizirano štilo s perom, a u lijevoj štit s likom križaljke i natpisom „Čvor“. I tog Slavena zvali smo Čvorko ili Čvorivoj.

Za petnaestu obljetnicu „Čvora“ krapinska tvornica igračaka izradila je lutku u tom obliku koja je još uvijek i danas službena maskota, koja je danas vrlo rijetka, a skoro da je i ja nemam više).



Na slici su maskote Čvorivoj i Füles prilikom izvlačenja dobitnika najboljih rješavača Mađarske i Hrvatske.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (14)


SOZAH, Susret odgonetača i zagonetačkih autor Hrvatske, održava se od 1984. Bjelovar mu je bio domaćinom tri puta: 1990. (VII.), 1993. (X.) i ove godine (XXXIV.).

Čvorovac

Oznake: ZDČ, SOZAH

Čvorovih pedeset godina (13)

04.10.2018.

ZD „Čvor“ izdavao je nekoć i mjesečnik sa skandinavkama „Hit skandi“, čiji se prvi broj pojavio 1. ožujka 1991. Glavnim i odgovornim urednikom bio je Stjepan Horvat, a urednikom Željko Jandragić. Na njegove 32 stranice nalazile su se skandinavke i šale. Zadnji broj Hita kojega sam imao je broj 50.



(Boris Ljubenković i Laslo Lajko, Hit skandi broj 10, 1. XII. 1991., str. 6 i 27)

Čvorovac

Oznake: ZDČ, Hit skandi

Iz zagonetačke fotoriznice (46)

03.10.2018.

I ovu fotografiju poslao mi je Željko Bilankov. Po njegovu snimljena je na „Kvizovom izletu u nepoznato“ 1983. Željko je u društvu s Dušanom Đukićem iz Doboja.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, IUN

Iz zagonetačke fotoriznice (45)

02.10.2018.

Prije 33 godine u Pragu je održan 10. međunarodni susret zagonetačkih urednika (MSZU) u organizaciji praškog zagonetačkog časopisa „Hadanka a križovka“ i Češkog zagonetačkog saveza pod budnom pažnjom urednika Dušana Karkuša. Višednevno radno okupljanje održano je od 30. rujna do 3. listopada u novinarskom odmaralištu u mjestu Živohošt pedesetak kilometara od Praga. Bila su prisutna 23 urednika iz sedamnaest redakcija iz devet država. Ispred uredništva „Čvora“ nazočili su Slavko Peleh, Željko Jandragić i Stjepan Horvat.



U ime Zagonetačkog društva „Čvor“ Slavko Peleh je Pavelu Černyu, uredniku slovačkog časopisa „Lišiak“, uručio godišnju Čvorovu nagradu „MEN Bibliograf“ za 1984. godinu koja je dodijeljena slovačkom zagonetačkom publicistu Milanu Hromniku koji nije nazočio ovom skupu. Fotografiju je snimio češki fotoreporter Josef Kroupa.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (44)

01.10.2018.

I ovu fotografiju dobio sam od Željka Bilankova iz Splita. Snimljena je u Valjevu na 17. susretu zagonetača Jugoslavije. Pored Željka na slici je lijevo Luka Pavičić, a desno Ivica Maljković (1947.-2005.). Interesantna je po tome što je to, bar meni, rijetka fotografija na kojoj je Ivica Maljković, po rođenju moj vršnjak i jedan od nekoliko rođenih istog datuma, pa i godine. Bio je jedan od prvih članova Enigmatskog udruženja Bjelovar, sudjelovao na brojnim susretima zagonetača, a njegove križaljke objavljivali su svi tadašnji listovi. Neki od njegovih potpisa su Wycky, Elvi, Ann, Zoko, Ima, Teica, Zonaš, Nepismen, Eminens, Saturn ...



Neki Tip

Oznake: SZOJ, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (43)

30.09.2018.

Još jedno lijepo sjećanje na XV. susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije održan u Bjelovaru 15. i 16. listopada 1983. Članovi splitskog Enigmatskog kluba „Božidar Vranicki“ na povratku kući. Željko se Bilankov uvijek s ponosom prisjeti tih dana, a uslikati se s mladom i uspješnom odgonetačicom Nadom Paić mnogima je bila želja. Na slici je i zagonetački velemajstor Ivica Radovniković Ivra (1944.-2005.) spiritus movens splitske enigmatike. Hvala Željku na fotografiji.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (42)

29.09.2018.



Jedno lijepo sjećanje na XV. susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije održan u Bjelovaru 15. i 16. listopada 1983. povodom petnaeste obljetnice rada ZD Čvora. Na fotografiji Borisa Rogića su Čvorov zagonetački doajen Niko Mariani iz Splita i vinkovački zagonetački veteran Ivan Antonić u društvu s mladom i uspješnom odgonetačicom Nadom Paić iz Splita.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (41)

28.09.2018.

Jedinstven susret urednika zagonetačkih listova na XI. susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Koprivnici 23. i 24. rujna 1979. godine.



Idući slijeva stoje: Zvonko Blažević („HIK“), Stjepan Horvat („Čvor“), Krsta Ivanov („Enigma“), Milomir Niketić („Eureka“), Slavko Peleh („Čvor“), Nevena Knežević („Eureka“), Refik Husedžinović („HIK“), Vinko Korent („KIH“), Jaro Leskovšek („KIH“), Jože Stabej („KIH“); (čuče): Jadran Mladinov („Čvor“), Jovan Nedić („Čvor“), Ivan Šagadin („HIK“) i Hajrudin Hodžić („HIK“). Sve su redakcije imale svoje predstavnike osim „Vjesnikova Kviza“ i upravo tada izašlog novog časopisa „Politika Mozaik“. Ovu fotografiju snimio je na izletu u Hlebinama Miroslav Cvetković iz Niša.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (40)

27.09.2018.

Jedanaesto okupljanje zagonetača pripremila je Enigmatska grupa „Podravina“ iz Koprivnice i matica EU „Čvor“. Bio je to skup s gotovo osamdesetoro zagonetačkih zaljubljenika iz cijele bivše države. Oni su se našli na dvodnevnom druženju 23. i 24. VI. 1979. godine u Koprivnici. Glavni nosioci priprema bili su koprivnički zagonetači Petar Ivegeš, Zvonimir Turek i Željko Lovošević.
Održano je nekoliko rasprava o zagonetkama, a ova slika je s jedne takve rasprave.



Od lijeva: Jovan Nedić, Mario Kinel, Stjepan Horvat, Marijan Jurčec, Stjepan Tumpić, Hajrudin Hodžić, Ivan Šagadin, (?), Franjo Krecić, (?), Željko Lovošević, (?), (?), Slavko Peleh, (?), (?), (?), (?) i Zvonimir Turek.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (39)

26.09.2018.

Ova fotografija snimljena je na 8. susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Kumrovcu 5. rujna 1976. godine. Razmijenili su svoja zagonetačka iskustva (od lijeva): Marko Smolčić u to vrijeme iz Vinkovaca, Luka Jelavić iz Dervente i Fehim Kujundžić iz Zvornika.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Čvorovih pedeset godina (11)


Prvi broj mjesečnika ZEZ (zabava, enigmatika, znanje) izašao je u Bjelovaru 10. srpnja 1983. Od svih drugih Čvorovih i inih tadašnjih enigmatskih časopisa razlikovao se po opisima u križaljkama i temama ostalih zagonetaka koji su bili prožeti humorom, satirom i „vrckastim“ riječima i izrazima. Uređivao ga je Zlatko Stipaničić Aurel. Mislim da je zadnji broj bio trideseti od 10. prosinca 1985.



(Zlatko Stipaničić Aurel, ZEZ broj 1, 10. VII. 1983., str. 18 i 19)

Stihogram

Direktor, kako to gordo zvuči.
Mala plaća, kako to nekoga muči.
Godina nova, od kućnog budžeta ode lova.
Poštar, djed mraz,ali iz snova.
Elektrika, na nju stalno, dreka, vika.
TV pretplata, pogoršan ton, ružna slika!

(Ismet Alagić, ZEZ broj 14, 10. VIII. 1984., str. 20)

Rebusić



(Georg Sofronov, ZEZ broj 24, 10. VI. 1985., str. 6)

Čvorovac

Oznake: ZDČ, ZEZ

Iz zagonetačke fotoriznice (38)

25.09.2018.

Evo jedne „friške“, još tople, fotografije dviju stranica monografije „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ koja će biti promovirana 7. listopada 2018. u Bjelovaru prigodom obilježavanja „Čvorovog“ jubileja. Za sada se zna da će monografija biti velikog formata (25 x 34 cm), da će imati 144 stranice otisnute u boji, da ima više od 450 fotografija vezanih uz djelovanje „Čvora“ od 1968. do 2018. godine.



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (37)

24.09.2018.

Ovu fotografiju je snimio Boro Rogić, dugo vremena fotoreporter koji je čak bio zaposlen u „Čvoru“ (1975.-1976.), a danas je nakladnik promidžbenog časopisa „Post“ u Bjelovaru. Snimljena je 13. listopada 1984. godine na XVI. susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije (SZOJ) održanom u Vinkovcima.

Četvrto klupsko prvenstvo u odgonetanju okupilo je 25 četveročlanih ekipa što je bio do tada najbrojnije natjecanje. Odgonetalo se petnaest zagonetaka u vremenu od dva sata. Natjecanje je pratio žiri u sastavu Marijan Jurčec, Zvonimir Turek i Stjepan Horvat. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Vazaka“ iz Varaždina, drugo ekipi EK „Božidar Vranicki“ iz Splita, a treća je bila ekipa „Čvora“ za koju su odgonetali Željko Jandragić, Zlatko Stipaničić, Zvonimir Jurković i Stjepan Orešić, koji su bili i članovi prosudbenoga povjerenstva završnice pojedinačnoga prvenstva Jugoslavije u odgonetanju (slika).



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Čvorovih pedeset godina (10)

23.09.2018.

Jubilejska priznanja povodom 50. godina djelovanja Čvora

Od 5. do 7. listopada 2018. Bjelovar će ponovo ugostiti zagonetače na XXXIV. SOZAH-u čiji će domaćini biti Čvoraši. U ta tri dana održat će se tri nezavisna događanja.

U petak (5. X.) u popodnevnim i večernjim satima bit će okupljanje odgonetača koji će moći sudjelovati u „Čvorovom“ odgonetačkom natjecanju – Čvor Open 2018. Natjecanje će voditi Željko Jandragić koji je pripremio i zadatke. „Čvor“ je za najbolje pripremio prigodne pehare i knjige.

U subotu (6. X.) dan je Hrvatskog zagonetačkog saveza koji organizira XXXIV. susret odgonetača i zagonetačkih autora Hrvatske (SOZAH). Bit će tu pojedinačna i klupska natjecanja u sastavljanju zagonetaka i odgonetanju. Najbolje očekuju lijepi pehari i prigodne nagrade. Proglašenje dobitnika bit će u večernjim satima uz večeru. Navečer će se održati i Skupština Hrvatskog zagonetačkog saveza.

U nedjelju (7. IX.) je dan „Čvora“ kada će se prigodnim programom obilježiti 50. obljetnica osnivanja Enigmatskog udruženja Bjelovar (ZD „Čvora“). Za 9,00 sati predviđeno je u Gradskom muzeju Bjelovar otvaranje i razgledanje izložbe „Čvor 1968.-2018.“.
Nakon izložbe odlazi se u Izletište i vinotočje Vinija u selu Puričani, desetak kilometara od Bjelovara, gdje će prvo biti predstavljanje monografije „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ (B-4, 144 stranice s više od 400 fotografija a u njoj se spominje više od petsto osoba. Knjiga će se moći tamo i kupiti po cijeni od 100,oo kuna.

Poslije promocije monografije Zagonetačko društvo „Čvor“ i „Čvor“ d. o. o. prigodno će dodijeliti priznanja za životno djelo, plakete (zlatne, srebrne i brončane) i zahvalnice trideset sedmorici Čvoraša i djelatnika „Čvora“. Abecednim redom to su: Boris Antonić, Željko Bilankov, Krešimir Blažek, Slavko Bovan, Miroslav Cvetković, Antun Cvitković, Ljubislav Drakulić, Franjo Forjan, Irena Galogaža, Pero Galogaža, Hajrudin Hodžić, Hrvoje Horvat, Stjepan Horvat, Željko Jandragić, Jadranka Karanović, Antun Košir, Miroslav Martinić, Franjo Martinović, Boris Nazansky, Jovan Nedić, Nedjeljko Nedić, Stjepan Orešić, Luka Pavičić, Slavko Peleh, Davor Perkov, Tomislav Rebrović, Boro Rogić, Ksenija Sabljić, Ranko Skopal, Siniša Slavinić, Marko Smolčić, Vladimir Šarić, Ljiljana Tuk Jandragić, Stjepan Tumpić, Franjo Tušek i Jovan Vuković. Domaćinima bi bilo izuzetno drago da nagrađeni osobno preuzmu svoje plakete i priznanja, a dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail: stjepan@cvor.hr.

Stjepan Horvat

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (36)


Evo jedne fotografije koju je, po mojoj evidenciji, snimio Jovan Nedić 25. listopada 1981. na XIII. susretu zagonetača Jugoslavije (SZJ) u Varaždinu. Na slici je Čvorova natjecateljska ekipa: Aladin Mahmutović, Željko Jandragić, Dušan Kos, Pero Galogaža i Ivica Žaja, voditelj prodaje u ZD Čvoru.



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (9)

22.09.2018.

50 godina bjelovarskog »Čvora« (1968.-2018.)



Ove godine obilježava se veliki jubilej važan za hrvatsko zagonetaštvo – pedeseta obljetnica osnivanja i djelovanja Zagonetačkog društva »Čvor«. Tom prigodom, početkom listopada 2018. u okviru Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske u Bjelovaru bit će i svečana skupština društva na kojoj će biti osvježena sjećanja na dugogodišnje »Čvorovo« zagonetačko djelovanje, koje su neki prozvali i »Čvorova škola enigmatike«.

Počelo je 19. svibnja 1968. u 10 sati u Bjelovaru kad se okupilo dvanaestero bjelovarskih ljubitelja odgonetanja i osnovalo klub pod imenom »Enigmatsko udruženje Bjelovar« (EUB). Za prvog predsjednika izabran je Stjepan Horvat, čija je to i bila ideja, a u Upravni odbor ušli su Franjo Forjan, Slavko Perko i Miroslav Martinić. Još prije izlaska prvog izdanja pod nazivom »Čvor« ovoj skupini pridružili su se mnogi enigmati koji su nešto značili u Hrvatskoj i okolnim krajevima, a među njima i Ferdo Pavešić, Slavko Peleh, Zlatan Čop, Ilija Stančul, Zvonimir Turek … Već u rujnu iste godine izašao je prvi broj časopisa »Čvor« od kojega je krenula izdavačka djelatnost i sve ono što će narednih tridesetak godina biti obilježeno »Čvorovom erom«.

Enigmatsko udruženje Bjelovar 24. veljače 1974. mijenja naziv u Enigmatsko udruženje »Čvor«, a 12. rujna 1982. u Zagonetačko društvo »Čvor«. Dužnost predsjednika vršili su brojni zagonetači, da spomenemo neke: Stjepan Horvat, Ivo Fici, Slavko Peleh, Ljubislav Drakulić, Zvonimir Jurković, Marijan Jurčec, Radoš Pušonjić, Petar Ivegeš …

Poslije izlaska prvog »Čvora« (1968.), nizali su se brojni enigmatski časopisi: »Mini Čvor« (1969.), »Čvor Križaljka« (1970.), »Skandi Čvor« (1973.), »Predah« (1974.), pa redom još desetak naslova – »Super Skandi«, »ZEZ«, »Pop Rock Skandi«, »Naj Skandi«, »Zagonetač«, „Extra Talijanke“, „Vic Skandi“, „Osmosmjerka“ te nezagonetački časopisi »Klasje«, »Čvorak«, »Oscar« i dr.

Veliki doprinos zagonetaštvu »Čvor« je dao kroz poticanje nakladničke djelatnosti vezane uz knjige i razne enigmatske priručnike (rječnike, leksikone i dr.). Sjetimo se prvih knjiga »Kako sastaviti dobru križaljku« (S. Peleh), »Priručnik za odgonetače« (S. Horvat), »Zagonetke anagram i palindrom« (M. Šantek), pa prvih izdanja enigmatskih rječnika riječi od 2, 3, 4 i 5 slova. Više od tridesetak Čvorista obrađivalo je sve tada dostupne enciklopedije, leksikone, atlase i druge vrijedne knjige i na više od milijun kartica prenijelo pojmove koji su bili namijenjeni stvaranju novih enigmatskih rječnika. Veliki pothvat učinjen je cjelokupnim izdanjem »Enigmatskog rječnika riječi od 6 slova« (12 knjiga po 240 stranica s više od 120 tisuća odrednica). Započet je rad na novom »Enigmatskom rječniku 3«, a izdana je i prva knjiga »Enigmatskog rječnika 7«. A onda su došla računala … Internet … Wikipedia …

U pedeset godina »Čvor« je izdao više od dvije stotine knjiga, od čega pedesetak s enigmatskom tematikom. Među njima valja spomenuti »Leksikon zagonetača« (S. Horvat), »Bibliografiju enigmatike« (S. Peleh), razne bibliografije starih enigmatskih časopisa, pa zbirke zagonetaka nagrađenih »Goranovom zagonetačkom nagradom« i sl. Velika pažnja posvećivala se istraživanju povijesti zagonetaštva u starim novinama i časopisima, teoriji i praksi sastavljanja pojedinih zagonetačkih vrsta, zagonetačkom radu brojnih autora, te raznim zanimljivostima vezanim uz enigmatiku. Veliki doprinos tomu dale su »Informacije za članstvo« ZD »Čvor«, a posebno specijalizirani časopis »Zagonetač« koji je prošao kroz tri faze u svom pojavljivanju.

Od prvoga dana svoga postojanja »Čvor« je nastojao okupljati zagonetače, bilo one starije sa stečenim iskustvom u nekadašnjim listovima, bilo mlade koji su tek stasali i koji su odrastali zajedno s »Čvorovim« izdanjima, a većina je njih i danas u hrvatskom zagonetaštvu, pa i šire. Već 1969. godine čvorovci su uspjeli okupiti zagonetače u Vinkovcima, gdje je u okviru »Vinkovačkih jeseni« održan Prvi susret zagonetača. Od tada ovi su susreti postajali sve brojniji i nezaobilazni godišnji događaj za svakoga komu je srce kucalo za zagonetke.

»Čvor« je bio pokretač osnivanja brojnih drugih klubova, prvo kao »Čvorovih« ogranaka, a potom je pružao pomoć njihovom osamostaljenju. Došlo je do okupljanja društava i klubova u republičkim savezima, a »Čvor« je vodio sve radnje oko formiranja Zagonetačkog saveza Hrvatske i prvih desetak godina sjedište ZSH je bilo u Bjelovaru.

Treba istaknuti da se posebice njegovala dodjela nagrada čija je svrha bila afirmacija i priznavanje enigmatskog stvaralaštva i onog autorskog i onog na planu teorije i historiografije. Tako su se dodjeljivale »Goranova zagonetačka nagrada«, »Mavro Špicer« – za prinos teoriji zagonetaka, »Zlatna križaljka«, „Zlatna piramida“ i Međunarodna enigmatska nagrada »Bibliograf«. Boris Antonić, Slavko Peleh, Milan Đurić i Stjepan Horvat primili su Međunarodnu zagonetačku nagradu »Zlatno pero«.

I na međunarodnom planu Čvorovci su prednjačili u zagonetačkim okupljanjima. Prvi kontakti s mađarskim »Fulesom« uspostavljeni su s jeseni 1970. a nakon toga pokrenuto je okupljanje urednika zagonetačkih časopisa zemalja istočne Europe pod imenom Međunarodni susreti zagonetačkih urednika, kasnije nazvanih »Enigmapress«. Od 1992. ovo druženje pretvorilo se u Svjetsko prvenstvo zagonetača. S poljskim šaradistima počelo je natjecanje u sastavljanju najduže križaljke što se sedam puta održalo u raznim državama pod nazivom »Međunarodni križaljkaški maraton«, a Čvorovci su nekoliko puta rušili rekorde.

Bilo je još mnogo toga zanimljivog vezano uz sporedne djelatnosti »Čvora«: Sportska enciklopedija na karticama »Svijet sporta«, Međunarodni salon karikature »Čvorak« i časopis »Čvorak«, školski dječji časopis »Klasje«, sponzorstvo treće momčadi ORK »Partizana« koja je nastupala kao samostalni klub »Čvor«, brojne mape i vodiči gradova Bjelovarsko-bilogorske županije...

Danas je ČVOR usmjeren u izdavaštvo i tiskarsku djelatnost. U proteklih nekoliko godina izdana je prva monografija Bjelovarsko-bilogorske županije Vladimira Strugara, kao i prva fotomonografija grada Bjelovara »Nedovršeni spomenar« Krešimira Ivančeka. Od izdavačke djelatnosti tu je sada već i reprezentativnih, dvadeset šest godišta »Pučkog kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije« koji izlazi sredinom prosinca za svaku sljedeću godinu.

Čvor kao tiskara djeluje posljednjih dvadesetak godina. Računalna grafička priprema upotpunjena je strojevima za digitalni tisak na papir i digitalni tisak velikog formata. Također tu je i kompletna dorada. Proizvode se sve vrste obrazaca, blokovske robe, ali i knjige i časopisi u manjim nakladama, te kompletan novogodišnji program (kalendari, upaljači, olovke, promotivni artikli). U ponudi je oslikavanje vozila, izrada svjetlećih i drugih reklama i natpisa. Tu je i pečatoreznica i lasersko graviranje na najmodernijem laserskom graverskom stroju. U prodaji se nalaze i pehari, te medalje i plakete za sportska natjecanja.

Stjepan Horvat (objavljeno na svemrežnome portalu „Zvono“ 23. svibnja 2018.)

Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (8) - MKM

20.09.2018.

Kraticom je to za „Međunarodni križaljkaški maraton“, zagonetačko natjecanje u kojemu je neprekidno tijekom 24 sata valjalo sastaviti što dužu križaljku. Pretečom ove priredbe bilo je slično natjecanje održano u Poljskoj 1983. u organizaciji Enigmatskoga kluba „Labirynt“. Njegovim je pokretačem, pak, bilo Zagonetačko društvo „Čvor“. Održano ih je ukupno sedam:

1.)Torun u Poljskoj, 1984. U dvoboju Jugoslavije i Poljske slavila je gostujuća momčad koju su činili Čvorovci Petar Ivegeš, Željko Jandragić, Tomislav Pejić i Zlatko Stipaničić. Njihova je križaljka bila dužine 9,10 m.

2.) Đurđevac, 1985. Natjecale su se momčadi časopisa i klubova iz Jugoslavije, Madžarske, Poljske, Čehoslovačke, a pobjeda je ponovno pripala Čvorovcima s novim rekordom od 16,7 metara. Momčad su činili Pero Galogaža, Željko Jandragić, Dušan Kos i Zlatko Stipaničić.

3.) Pečuh, 1986. Treći puta zaredom slavio je „Čvor“ (24,47 m) ispred madžarskoga Fülesa (23,46 m), poljskoga Labirynta (9,09 m) i čehoslovačkoga Hrona (6,30 m). Ekipu Čvora činili su Pero Galogaža, Željko Jandragić, Dušan Kos i Aladin Mahmutović.

4.) Banska Bystrica, Slovačka (ČSSR), 1987. Pobjeđuje „Füles“ (26,50 m) iza kojega slijedi „Čvor“ (19,38 m), „Labirynt“ (15,35 m), „Kabrnaci“ iz Brna (14,35 m) i domaći „Hron“ (13,38 m). Boje Čvora branili su Ljubislav Drakulić, Pero Galogaža, Željko Jandragić i Stjepan Orešić.

5.) Torun, Poljska, 1988. Nastupilo je pet istih momčadi kao i na prošlome maratonu, a slavio je „Čvor“ s 28,26 m za koji su sastavljali Pero Galogaža, Željko Jandragić, Stjepan Orešić i Davor Perkov.

6.) Brno u Češkoj (ČSSR), 1989. Broj sudionika povećan je na sedam dolaskom ekipe „Games“ iz SAD-a i „Kolmioristikot“ iz Finske. Drugi je naslov osvojio „Füles“ (31,58 m) ispred Čvora (29,05) i Gamesa (25,45). Čvorovci su bili u sastavu Pero Galogaža, Željko Jandragić, Stjepan Orešić i Tomislav Rebrović

7.) Bjelovar, 17.-20. svibnja 1990. Najbrojniji maraton s momčadima iz deset zemalja: Čehoslovačke, Finske, Francuske, Madžarske, Nizozemske, Poljske, SAD-a, SR Njemačke, Velike Britanije i Jugoslavije. U sastavu Čvora bili su Pero Galogaža, Željko Jandragić, Dušan Kos, Tomislav Rebrović i Stjepan Horvat, a u KiH-ovoj momčadi Jože Berdon, Janez Kogovšek, Boris Laharnar i Aleksander Šujdovič. Za momčad SRNJ-a nastupio je hrvatski zagonetač Antun Jurić. Bio je to najbolji maraton s uistinu fascinantnim dosezima.

1.) SAD (51,65 m – svjetski rekord)
2.) Jugoslavija – Hrvatska (45,82 m – europski, državni i hrvatski rekord)
3.) Francuska (45,50 m – državni rekord)
4.) Madžarska (40,81 m – državni rekord), 5.) SRNJ (31,50 m – državni rekord), 6.) ČSSR – Češka (28,06 m – državni rekord), 7.) Poljska (25,20 m – državni rekord), 8.) Jugoslavija – Slovenija (22,43 m – slovenski rekord), 9.) ČSSR – Slovačka (20,85 m – slovački rekord), 10.) Velika Britanija (18,55 m – državni rekord), 11.) Finska (18,19 m – državni rekord) i 12.) Nizozemska (15,83 m – državni rekord)

Čvorovac

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (35)

15.09.2018.

Zagonetačko društvo „Čvor“ organiziralo je VII. međunarodni križaljkaški maraton u Bjelovaru od 17. do 20. svibnja 1990. Posljednjih nekoliko godina u okviru MKM, osim sastavljanja velike križaljke, održavalo se i odgonetačko natjecanje nazvano „Interenigma“. U Bjelovaru su prvo mjesto odnijeli Česi iz Brna („Kabrnaci“), drugo je pripalo Amerikancima („Games“), treće Mađarima („Füles“) a Čvoraši su bili četvrti. I to je bilo posljednje takvo natjecanje, jer slijedila su ratna događanja 1991.

Will Shortz je preuzeo obvezu organizacije jednoga takvog natjecanja u SAD-u već sljedeće godine, ali je od toga odustao, pa je 1992. priredio novo odgonetačko natjecanje nazvano „World Puzzle Championship“ (WPC). Uputio je Čvoru i meni osobno nekoliko poziva da bi rado ugostio „Čvorovu“ ekipu na ovom natjecanju (sve bi bilo plaćeno, osim zrakoplovnih karata – Croatia Airlines letjela je za 1.200 dolara na toj relaciji!). Naravno, mi smo imali problema oko osiguranja zrakoplovnih karata i američkih viza za odlazak u New York (zbog viza putovao sam u Budimpeštu, polijetali smo iz Beča, a autobusom putovali u Beč i još štošta drugog). Ipak smo uspjeli „skrpati“ ekipu i doći na natjecanje koje je održano 26. i 27. lipnja 1992.



Na slici: Will Shortz svakom članu Čvorove ekipe daje priznanje za sudjelovanje na I. WPC–u: Pero Galogaža, Will Shortz, Davor Perkov, Gordana Horvat i Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (7)

14.09.2018.

Vic Skandi bio je mjesečnikom u izdanju bjelovarskoga Čvora. Njegov prvi broj izašao je u siječnju 1989. Nije mi poznato koji je zadnji broj, ali u mojoj pismohrani to je broj 82 iz studenoga 1995. Časopis je imao 20 stranica na kojima je donosio skandinavke, razmještajnice, talijanku, humor, aforizme i karikature.



(Franjo Perković, Vic Skandi broj 44, rujna 1992., str. 14)



(Tomislav Rebrović, Vic Skandi broj 63, travnja 1994., str. 7)



(Stjepan Najman, Vic Skandi broj 68, rujna 1994., str. 17)

Čvorovac

Oznake: ZDČ, Vic skandi

Iz zagonetačke fotoriznice (33)

11.09.2018.

Još jedna zajednička fotografija sudionika III. skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar održane u Brezovici blizu Zagreba 16. V. 1971. Prema popisu prisutnih skupštini su nazočili (abecedno): Boris Antonić, Zvonimir Bach, Stjepan Bartol, Pavle Bogdanović, Mirko Cvenić, Zlatan Čop, Vatroslav Dominis, Mladen Đurđević, Ivo Fici, Franjo Forjan, Vera Forjan, Mladen Gatalica, Stjepan Horvat, Branko Hrvoj, Refik Husedžinović, Natko Jakić, Luka Jelavić, Slavko Janković, Nedeljko Kraker, Antun Košir, Zdravko Kurnik, Vladimir Kuterovac, Mesud Malkoč, Ivica Maljković, Miroslav Martinić, Boris Nazansky, Vlado Orešković, Slavko Peleh, Ivica Perković, Nikola Popović, Ivica Radovniković, Snježana Radovniković, Ranko Skopal, Marko Smolčić, Matija Šimović, Zvonko Tucelj, Biserka Turković, Božidar Vrtiprah, Miodrag Vučković i Stjepan Zrinski.



Na slici od lijeva: Ivo Fici, Vlado Orešković, Ivica Perković, Luka Jelavić, Božidar Vrtiprah, Mladen Đurđević, (?), Zlatan Čop, (?), Antun Košir, Mesud Malkoč, (ž?), Božo Horvatinović, Refik Husedžinović, Nikola Popović, Vladimir Kuterovac, Slavko Peleh, Vatroslav Dominis, (?), Pavle Bogdanović, (?), Zdravko Kurnik, Zvonimir Bach, (m?), Branko Hrvoj, Ivica Maljković, Marko Smolčić, Mirko Cvenić, Boris Nazansky, Stjepan Zrinski, (?), Slavko Janković, (?), Boris Antonić, (ž?),Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (32)

10.09.2018.

Na slici Milana Guglete, snimljenoj 17. listopada 1982. tijekom XIV. SZOJ-a u Zvorniku, su Radoš Pušonjić, Jovan Nedić, Vladimir Kutnjak, Vladimir Bostjančić i ?, ?, ?, ?.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (31)

08.09.2018.

Na skupnoj slici Ivice Mlađenovića snimljenoj 14. rujna 1969. nalazi se većina sudionika I. SZOJ-a u Vinkovcima.



stoje slijeva: Boris Antonić, ?, Slavko Janković, Drago Štiglić, Ratko Stojković, Marijan Jurić, Milan Puškar, Stjepan Grčić, B. Medić, G. Belak, Vladimir Bostjančić, N. Uzunović, Rudolf Janković, Mladen Đurđević, Zvonimir Furtinger, Lazar Janković, Damir Mejovšek, Luka Jelavić, Zdravko Žarković, Slavko Peleh, Ivan Antonić, Mirko Cvenić, Mladen Gatalica, Božidar Vranicki, Ivica Maljković, Ivan Šagadin, Zvonimir Turek, Ilija Stančul, Franjo Forjan, Nikola Popović

čuče slijeva: ?, ?, ?, Branko Polić, Milan Miščević, Stjepan Horvat, Dušan Šuša, Željko Lovošević, Slobodan Kostić, Stojan Jokić i Jovan Vuković

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (30)

07.09.2018.

U nedjelju 14. rujna 1969. tijekom I. SZOJ-a u Vinkovcima Jovan je Vuković fotografirao ugodne velemajstorske razgovore peterice zagonetača. Na slici stoje Slavko Peleh i Nikola Popović (1941.-2002.), a sjede Marijan Jurčec (1919.-1993.), Slavko Janković (1897.-1971.) i Božidar Vranicki (1903.-1980.).



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (29)

06.09.2018.

Petnaesti susret zagonetača Jugoslavije održan je na petnaestu obljetnicu postojanja Zagonetačkog društva „Čvor“ u Bjelovaru 16. listopada 1983. Bio je to vrlo uspješan skup Čvoraša i brojnih drugih zagonetača.



Na slici su Čvoraši u pauzi na kavi (slijeva nadesno): Tomislav Pejić, Pero Galogaža, Željko Jandragić, Franjo Tušek, (ž?), Dušan Kos i (ž?), Ja sam valjda uvijek bio zaokupljen organizacijskim poslovima kad nisam zapamtio ni jednu zagonetačicu, pa se nadam pomoći Pere i Željka.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (28)

05.09.2018.

Drugi Vinkovački enigmatski susreti održani su 30. ožujka 1980. godine u motelu Kunjevci kraj Vinkovaca. Fotografija koju danas donosim prikazuje dio sudionika Okrugloga stolu koji je vodio domaćin Dušan Šuša. Malo je mutna ali se nadam da ćemo uspjeti prepoznati sve sudionike što ja nisam. Redom od lijeva nadesno:Branko Stojanović, Marko Smolčić, Stjepan Horvat, Ranka Stanojević, Ranko Skopal, Zdenko Svoren, (?), (?), Jovan Nedić, Dušan Šuša.



Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (27)

04.09.2018.

Na ovoj fotografiji zabilježen je radni sastanak Savjeta Enigmatskog udruženja "Čvor“ Bjelovar održan 26. veljače 1977. Kako je ovo bila sjednica uoči VII. skupštine EUČ, razmotrene su kandidacijske liste za novo rukovodstvo koje će se birati na njoj. Savjet je prihvatio i Pravilnik o kategorizaciji zagonetača i sistematizaciji radnih mjesta Poslovnice. Prihvaćen je i program organizacije Međunarodnog susreta urednika u Bjelovaru koji bi se održao 1978. godine.



Na slici u krug oko stola: Marijan Jurčec, Milovan Šoić (RK SSRN), Aleksandar Redić (OK SSRN), Stjepan Horvat, Mladen Gatalica, Slavko Peleh, Ivica Perković, Miroslav Šantek i Ivan Ređep.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (6)

03.09.2018.

Prvi časopis u povijesti hrvatskoga zagonetaštva samo sa skandinavkama bio je Skandi Čvor čiji je prvi broj izašao 16. travnja 1973. Prva 34 broja izašla su kao mjesečnik. Od broja 35 (11. I. 1976.) list je izlazio kao dvotjednik a u 80-tima do konca izlaženja bio je tjednikom. Format je bio 50 x 70 cm. Na prednjici se nalazila mala naslovna skandinavka sa slikom neke obnažene dame, osam formata 10 x 18 s karikaturama, odgonetke i reklame, dok je na poleđini bila skandinavka 55 x 37 s osam karikatura. Najveći broj mamutica, čak 54!, objavio je hrvatski zagonetač Ivan Berek. Glavni i odgovorni urednik Skandija bio je Stjepan Horvat. List su uređivali Miroslav Šantek, Slavko Peleh, Jovan Nedić, Siniša Komljenović, Ranko Skopal, Aladin Mahmutović, Tomislav Pejić, Željko Jandragić ... Skandi Čvor prestao je s izlaženjem 1995. Ne znam točno koji je broj zadnji, ali imam broj 931 od 14. VIII. 1995. i mislim da taj broj nije izašao zadnji.



(Josip Ričko, Skandi Čvor broj 272, 27. XII. 1982.)

Čvorovac

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (26)


Sedma godišnja skupština Enigmatskog udruženja „Čvor“ iz Bjelovara održana je u prostorijama IV. osnovne škole u Bjelovaru 27. veljače 1977. godine. Nazočilo joj je 45 članova zagonetača, a među gostima su bili i Branko Lipanović iz „Vjesnikova Kviza“ te Stanija Petković i Nevena Knežević iz „Eureke“. Skupštinu je otvorio predsjednik Ivo Fici, nakon toga je izabrano Radno predsjedništvo u čijem sastavu su bili Zvonimir Turek, kao predsjednik i članovi Zvonimir Azinović i Ibrahim Osmani kao članovi.



Od lijeva na slici su: Zvonimir Azinović, Branko Tišma (OK SSRN), Željko Bilankov, Stojan Jokić, Milutin Šoić (RK SSRN), Vladimir Kutnjak, Branko Lipanović, Krešimir Šimičević, Nevena Knežević, (?), (Ljubibratić ?), Milan Đurić, Stanija Petković, Branko Polić, (?), (?), (ž?), Ljubislav Drakulić, Vladimir Šarić, Boris Nazansky, Stjepan Tumpić, Zdravko Kurnik, Petar Pupić, Stjepan Horvat, (Đurđević ?), Miroslav Šantek, (?), Ranko Skopal, Dragan Dobra, Marko Smolčić.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (25)

02.09.2018.

Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB) odmah od svog osnutka i prve objave u beogradskom časopisu za mlade „Mini džuboks“ od 6. lipnja 1968. godine,u kojoj su pozvani „svi mladi (i stari) enigmati da se jave i stupe u kontakt“ s upravom EUB, pozivalo je u svoje članstvo. Da bi se postalo punopravni član bilo je potrebno ispuniti pristupnicu društva, a onda je tajnik Miroslav Martinić ispisao člansku iskaznicu, koja se dostavljala novom članu. Danas objavljujemo jednu od tih pristupnica koju je potpisao Josip Ščrbašić, tada student u Zagrebu a rodom iz Velike Trnovitice.



Na drugoj fotografiji je zabilježen trenutak druženja u Modeni (Italija) Stanije Petković, Stjepana Horvata i Nevene Knežević. Bilo je to na 47. Congressu nazionale di enigmistica classica održanom u Modeni od 22. do 24. travnja 1977. godine pod pokroviteljstvom velike tvrtke „Figurine Panini“ čiji je vlasnik Panini bio i sam zagonetač. Osim navedenih kongresu su prisustvovali Slavko Peleh i supruga mu Neda, te moja supruga Gordana. Ovakva druženja u svim mojim godinama u zagonetaštvu nismo uspjeli organizirati.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (24)

01.09.2018.

A evo i jedne fotografije iz bliže prošlosti. XV. susret odgonetača i zagonetača Hrvatske održan je u Vinkovcima 18. i 19. IX. 1999. godine u organizaciji Zagonetačkog društva Vinkovci. Okupilo se četrdesetak zagonetača i odgonetača koji su održali svoja tradicionalna natjecanja u sastavljanju zagonetaka i odgonetanju. Trebat će malo više pažnje da otkrijemo sve sudionike, pa možda će nam pomoći netko od Vinkovčana. Na drugoj slici su potpisi nekih sudionika koji nam također mogu pomoći u dodatnom otkrivanju osoba na prvoj slici. Pokušat ću dati neki pregled od lijeva:



Ranko Skopal, Stjepan Horvat, Vladimir Kutnjak, (?), Silva Jagar Čotić, Pero Galogaža, Ilija Ozdanovac, Gordana Horvat, (?),Jovan Nedić, Nikola Banda, Hermina Svoren, (?), (ž?), Siniša Komljenović, Marko Smolčić, Ivica Radovniković, Leon Erjavac, Ljiljana Jandragić, Zdenko Svoren, Željko Jandragić, (?), Alfredo Ivankov, (?), Srebrenka Takšić, Zdenko Bakotić, (ž?), Slavko Peleh, (?), Valter Kvalić, Milan Đurić, Stjepan Najman, (ž?), (?), Luka Pavičić, (?), (ž?), Nedeljko Kraker, (?), (?), Nenad Skitarelić, (?), (?), (Košir?), (?), Boris Nazansky, Josip Dubrović, Zvonimir Kurpes, (?), Mato Glibo, (ž?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SOZAH

Iz zagonetačke fotoriznice (23)

31.08.2018.



U Bjelovaru su se u travnju 1970. okupili zagonetači koji su najviše pomogli da EUB opstane i proširi svoje aktivnosti. Na jednodnevnom druženju i ugodnim razgovorima o zagonetaštvu i planovima EUB u narednom razdoblju okupili su se: Ljubica i Ferdo Pavešić iz Sarajeva, Slavko Peleh iz Zagreba, Boris Antonić iz Osijeka i Zvonimir Turek iz Koprivnice te domaćini Bjelovarci Franjo Forjan, Miroslav Martinić i Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (22)

30.08.2018.

Osmi susret zagonetača Jugoslavije „Kumrovec ´76.“ održan je u Kumrovcu 4. i 5. rujna u suorganizaciji EU „Čvora“ i „Vjesnikova Kviza“. U program je uključen i „Izlet u nepoznato“ koji je redovito organiziralo uredništvo „Vjesnikova kviza“, pa je po svojoj brojnosti to bilo jedno od većih druženja sastavljača i odgonetača. Organiziran je i posjet Stubici i obilazak spomenika Matiji Gupcu.



Na slici čiji je autor nepoznat, a dobio sam je posredstvom Marka Smolčića, su izletnici:
(?), (?), (?), Marko Smolčić, (?), (?), Krsta Ivanov, Stanko Šarac, (zagonetačica ?), (Dragan Dobra), (?), (?), (zagonetačica ?), (?), Dragutin Barbalić, Olaf Ljubibratić, (?), (?), (?), (?), Branko Stojanović, Petar Bizumić, (?), Refik Husedžinović, Ivica Radovniković, Branko Lipanović, (?), (?), (zagonetačica ?), Ivica Mlađenović.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (21)

29.08.2018.

U Brezovici blizu Zagreba u nedjelju 16. V. 1971. godine održana je III. skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar. Tom prigodom obilježena je trogodišnjica rada EUB a nazočilo je četrdesetoro članova. U radnom predsjedništvu bili su Boris Antonić (predsjednik), Nikola Popović i Luka Jelavić. Predsjednik Stjepan Horvat podnio je izvještaj o radu u kojemu je pobrojao sve brojne akcije udruženja, posebno ističući izdavanje knjiga i osnivanje ogranaka EUB. U raspravi nakon izvještaja Zlatan Čop je govorio o potrebi češćeg sastajanja urednika pojedinih izdanja, Slavko Peleh je istakao da se aktivnost svih zagonetača iscrpljuje isključivo na sastavljanju zagonetaka a malo se radi na promidžbi izdanja i teorijskim istraživanjima. Antun Koširje poželio da se u većim mjestima ili tamo gdje već djeluju ogranci organiziraju predavanja za mlade zagonetače u obliku višednevnih seminara a Boris Antonić je naglasio da bi bilo poželjno i dobro održavati veće zagonetačke skupove koji će biti posvećeni uskim zagonetačkim temama.



Na slici su od lijeva: (?), (Horvatinović?), Ivica Radovniković, (?), (zagonetačica ?), Antun Košir, (zagonetačica ?), (?), Franjo Forjan, (Janković ?), Mladen Gatalica, (?), Miroslav Martinić, Nikola Popović, Mladen Đurđević, (?), Zdravko Kurnik, (?), Refik Husedžinović, Boris Antonić, Boris Nazansky, Mesud Malkoč, Zvonimir Bach, (?), Pavle Bogdanović, Slavko Peleh, (?), Ivo Fici, Božidar Vrtiprah, (pognuta glava?), Luka Jelavić, (?), (?), (?), Zlatan Čop, Stjepan Horvat.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (20)

28.08.2018.

Šesta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar održana je u Bjelovaru 24. II. 1974. godine. Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo u sastavu Marko Smolčić, Luka Jelavić i Ivica Radovniković. Izviješća su podnijeli Ivica Perković (Poslovni odbor), Ljubislav Drakulić (Nadzorni odbor) i Mladen Gatalica (financije). Usvojene su izmjene Statuta EUB i nekoliko pravilnika o poslovanju. Novim Statutom društvo mijenja naziv u Enigmatsko udruženje „Čvor“ Bjelovar. Prihvaćen je Plan i program rada za 1974. godinu u kojemu su najavljene knjige „Zagonetke Ivana gorana Kovačića“, „Zagonetke anagram i palindrom“, „Troslovčani rječnik“, „Četveroslovčani rječnik“, „Monografija o četvorinama“, organizacija natjecanja odgonetača i zagonetača, susreti i niz drugih aktivnosti. Toj skupštini nisam nazočio zbog moje nemogućnosti, ali bilo je to u vrijeme kada su neki pokušali promijeniti status EUB pa su u igru uvukli i lokalne političare.



Na slici su od lijeva: (?), (?), Drago Štiglić, Ivan Ređep, (?), (zagonetačica ?), Vladimir Kuterovac, Zvonimir Bach, Ivica Radovniković (zagonetač s leđa), (?), Nikola Popović, Ranko Skopal, (?), Franjo Forjan, (?), Mladen Đurđević, Miroslav Šantek, (?), Branko Premužić (SSRN), Marko Smolčić (zagonetač s leđa), Miroslav Martinić, (?), (?), Branko Tišma (SSRN), Željko Lovošević, Luka Jelavić (zagonetač s leđa), (?), Slavko Peleh i Ljubislav Drakulić. Neki su mi još „polupoznati“ ali ne bih nagađao, to prepuštam vama.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (19)

27.08.2018.



Čvorova momčad na SZOJ-u u Zvorniku: Tomislav Pejić (1959.-1991.), Željko Jandragić i Dušan Kos (1938.-2004.).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (18)

26.08.2018.

14. susret zagonetača,u Zvorniku 17. listopada 1982. Sudjelovali su i mađarski zagonetači putem višegodišnje suradnje časopisa „Čvor“ i „Füles“ iz Budimpešte, s ciljem uključenja više klubova u međunarodnu suradnju.



Urednik u redakciji mađarskog časopisa „Füles“ Ernő Bajai predaje poklone domaćinima. Na slici: (?), (ž?), Stjepan Horvat, (konobar?) i Ernő Bajai.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (17)

25.08.2018.



Na ovoj fotografiji snimljenoj početkom srpnja 1981. u dvorištu EU „Čvora“ u vrijeme dogradnje skladišnog prostora članovi su Predsjedništva Čvora: Stjepan Orešić, Stjepan Horvat, Franjo Tušek, Željko Jandragić, Zvonimir Turek (1927.-2013.), Demetrije Filić (1937.-1997.), Petar Ivegeš (1942.-2016.) i Tomislav Rebrović.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (16)

24.08.2018.

Četrnaesti susret zagonetača i odgonetača održan je u Zvorniku 16. i 17. listopada 1982. Okupilo se više od stotinu zagonetača tako da su domaćini Zvornički enigmatski klub „Simon Racković“ i ZD „Čvor“ bili vrlo zadovoljni. Bogati program obuhvatio je i razgledanje grada.



Na fotografiji koju je snimio Milan Gugleta su: Vladimir Bostjančić, (?), (?), Stanko Šarac, Mesud Malkoč, (?), (?), Radoš Pušonjić, (?), (?), (?), (?), (?), (?), Petar Bizumić, (?), (?), (?), (?), Slavko Peleh, (?), (?). Pretpostavljam da među ovim osobama ima i tadašnjih lokalnih političara.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (15)

23.08.2018.

Vinkovci su bili mjesto odigravanja prvih Susreta zagonetača Jugoslavije u organizaciji Enigmatskog udruženja Bjelovar (u okviru „Vinkovačkih jeseni“ bio je Dan zagonetača). Kada su se Susreti zagonetača Jugoslavije počeli pripremati i u drugim mjestima, Vinkovčani su pokušali osmisliti svoje susrete pod nazivom Vinkovački enigmatski susreti. Jedan takav susret održan je 15. IX. 1979. godine a glavni program bilo je finale Prvenstva odgonetača Jugoslavije (POJ).



Fotografija koju donosima prikazuje dio sudionika a prema riječima Marka Smolčića mogu se prepoznati (od lijeva): Marko Smolčić, (Miroslav Šantek ?), Zvonimir Turek, Petar Ivegeš, Zvonimir Jurković, Slavko Peleh, (Mirko Čikić ?), Josip Biuk i (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (14)

22.08.2018.

Stjepan Tumpić je na 5. susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije u Vinkovcima (9. IX. 1973.) snimio skupinu mladih zagonetača. Sliku sam dobio posredstvom Marka Smolčića a danas je vrlo zanimljiva po tomu što su to danas ponajbolji autori i čak urednici zagonetačkih novina. Prošlo je punih četrdeset i pet godina i samo dvojice najmlađih više nema.



Dakle redom od lijeva: Ranko Skopal (Zagreb), Jovan Nedić (Bolman), Mato Glibo (Mahovljani), Damir Giordani (Osijek, 1959.-2000.), Miodrag Vučković (Rijeka, 1953.-2015.), Marko Smolčić (Sl. Brod), Vladimir Kutnjak (Zagreb), Luka Jelavić (Derventa) i Boris Nazansky (Varaždin). A ponosan sam i zbog toga što su svi bili Čvoraši!

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (13)

21.08.2018.

U Zvorniku je 25. ožujka 1973. osnovan Enigmatski klub „Simon Racković“. Njegov rad poticalo je Enigmatsko udruženje Bjelovar a vrijedni zvornički zagonetači postizali su zavidne rezultate. Tako su 16. lipnja 1978. godine organizirali susret s urednicima „Čvora“ i „Vjesnikova kviza“. Održana je javna tribina o značenju zagonetaštva te o načinima suradnje u zagonetačkim časopisima.



Na fotografiji nepoznatog snimatelja (?) su: Stjepan Horvat, predsjednik EU Čvora i glavni urednik Čvora (1947.), Fehim Kujundžić, predsjednik EK „Simon Racković“ (1948.-1992.), Branko Lipanović, glavni urednik „Vjesnikova Kviza“ (1929.-2000.) i Vojin Krsmanović, tajnik EK „Simon Racković“ (1948.).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (11)

19.08.2018.



Još jedna fotografija s 5. susreta zagonetača Jugoslavije(SZJ) snimljena na početku susreta kada su prozivani pojedini nazočni zagonetači kako bi bili predstavljeni drugima (od lijeva): Ivica Perković, Zdravko Žarković, (?), (stoji ?), (Marko Smolčić ?), Boris Antonić, (zagonetačica s cigaretom?), Ljubiša Jakšić, (?), (?), (?), (?), (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (10)

18.08.2018.

Na Petom susretu zagonetača Jugoslavije nisam bio prisutan zbog vojne obveze no ipak imam desetak fotografija. Na žalost, ni sada ne znam tko je snimio sve te fotografije i poslao ih u uredništvo „Čvora“. Ako netko ima koju požutjelu fotografiju iz toga vremena i želi je podijeliti s nama, javite mi se na e-mail: stjepan@cvor.hr.



Ova fotografija s 5. susreta zagonetača Jugoslavije snimljena je na početku susreta kada su prozivani pojedini nazočni zagonetači kako bi bili predstavljeni drugima (od lijeva): (skroz u pozadini ?), (naprijed Marko Smolčić ?), Boris Antonić, (?), (zagonetačica s cigaretom ?), Ljubiša Jakšić, (zagonetačica ?), (?), (?), (zagonetač s brcima ?), Vojin Krsmanović, (zagonetač u prvom redu ?), (?), (okrenuta glava ?), Vladimir Šarić, (Rudolf Janković ?) i Dragutin Karlo Barbalić. Ima nekih zagonetača čija bih imena trebao znati, ali godine čine svoje … Nadam se da će Vlašar moći značajnije odgovoriti na ove upitnike.

Neki Tip


Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (9)

17.08.2018.

Nakon zajedničke fotografije svih sudionika Petog susreta zagonetača Jugoslavije narednih dana donijet ćemo još nekoliko fotografija. Na žalost, ni sada ne znam tko ih je snimio, pa ako se autor prisjeti neka mi se javi. A i vas druge molim, ako imate koju požutjelu fotografiju iz toga vremena, javite mi se na e-mail: stjepan@cvor.hr.



Na ovoj fotografiji je Radno predsjedništvo 5. susreta zagonetača Jugoslavije (slijeva): Ivan Antonić (1908.-1995.), Dušan Šuša (1927.-1999.), Slavko Peleh (1937.) i (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (8)

16.08.2018.

Peti susret zagonetača Jugoslavije održan je 9. rujna 1973. u Vinkovcima. Ovo je jedna od zajedničkih fotografija svih sudionika. Ovdje će biti malo više posla oko determinacije svih sudionika na ovoj slici pa će svaka pomoć dobro doći. To je jedini Susret zagonetača Jugoslavije kojemu nisam nazočio jer sam koncem kolovoza 1973. otišao u vojsku.



Vladimir Bostjančić, Petar Bizumić, Mladen Đurđević, Boris Antonić, Ivica Mlađenović, (?), Zvonimir Kurpes, Ljubislav Drakulić, (?), Ilija Stančul, (?), Ivan Ređep, Višnja Ređep, Zdravko Žarković, Miroslav Šantek, (?), Ivica Perković, Radojica Jovičić, (?), Vladimir Kutnjak, Boris Nazansky, Slavko Peleh, Vladimir Šarić, Dragutin Barbalić, Krsta Ivanov, (?), (?) - stoje

Ivan Šagadin, Ivo Fici, Dušan Šuša, (?), Antun Košir, Branko Polić, Ilija Mišković, (?), Marijan Jurčec, Vojin Krsmanović, Stjepan Tumpić, Nikola Malenović - čuče

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (7)

15.08.2018.

I ovu fotografiju dobio sam od nekog člana EUB-a čije ime na žalost nisam zapisao pa i dalje tražim fotografa! Razred Osnovne škole u Brezovici gdje je održana Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar 1973. Skupštini je prisustvovalo četrdesetak zagonetača među kojima i ovih sedam na slici: Velija Ajnadžić, Ranko Skopal, Pavle Bogdanović (1934.-1993.), Radoš Pušonjić (1928.-1997.), Nedeljko Kraker (1940.-2017.), Božo Horvatinović i Vladimir Kuterovac (1936.-2016.). Ovo samo potvrđuje koliku je potporu imao EUB u to vrijeme, a kroz njegove redove prošlo je više od devedeset posto osoba koje su se bavile zagonetkama.



Na ovoj slici, naslovljenoj „Sedam urednika“ su Mladen Đurđević (1944.-2004.), Boris Antonić, Ivica Mlađenović, Vlasta Pavlović (1921.-1982.) Slavko Peleh, Antun Košir i Stjepan Horvat.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (6)

14.08.2018.

Ne znam tko je snimio ovu fotografiju dvojice sudionika Četvrte skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar održane 25. II. 1973. godine (tražimo autora!). Veliki pušači i zagonetači: Velija Ajnadžić (1939.-2008.) i Radoš Pušonjić (1928.-1997.). Radoš je na ovoj skupštini izabran u Člansku kontrolu EUB-a, zajedno s Ljubislavom Drakulićem i Zdravkom Kurnikom (1937.-2010.). Velija je živio u Zagrebu kao vojno lice iako je bio rodom iz Varošišta kod Rogatice u BiH. I Radoš je bio vojno lice, živio je u Zagrebu sa suprugom Ivankom s kojom je po odlasku u mirovinu otišao u njezin rodni kraj Kostanjevicu kod Krškog u Sloveniji, gdje su imali manji vinograd i staru okućnicu. Radoš je umro od srčanog udara koseći travu na tom svom imanju.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (5)

13.08.2018.

Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar održana je 25. II. 1973. godine u prostorijama Osnovne škole u Brezovici a prisustvovala su četrdeset i dva zagonetača, uglavnom najvjernijih prijatelja EUB. Na skupštini su prihvaćene izmjene Statuta i izabrana tijela i osobe koje će u narednom vremenu rukovoditi Enigmatskim udruženjem Bjelovar. Ne znam tko je snimio ovu fotografiju, pa ako ju autor prepozna neka se javi.



Ovdje će biti dosta posla oko prepoznavanja osoba na slici. Ići ću redom od lijeve strane bez obzira stoje li ili čuče: (?), (?), (?), (?), Vladimir Šarić, Mladen Đurđević, Vladimir Kuterovac,(?), Ivica Perković, Ljubislav Drakulić, (?), (?), Boris Nazansky, Željko Lovošević, Zdravko Kurnik, Marko Smolčić, Antun Košir, (?), Radoš Pušonjić, (?), Slavko Peleh, Ivo Fici, (?), Ranko Skopal, Pavle Bogdanović, Drago Štiglić, Nedeljko Kraker, Đuro Knežević, Edgar Blažičević, Zvonimir Bach, Marijan Jurić i Velija Ajnadžić.
Ovi upitnici mogli bi biti: Boris Antonić, Mirko Barač, Drago Batinić, Obrad Blagojević, Krešimir Franjić, Mladen Gatalica, Stjepan Horvat, Božo Horvatinović, Refik Husedžinović, Branko Ilić, Luka Jelavić, Anton Krnjaić, Mesud Malkoč, Miroslav Martinić, Branko Medak, Davor Perkov, Ivan Ređep, Stjepan Tumpić i Petar Zovko. Svi oni nazočili su ovoj skupštini, ali neki nisu bili na slikanju!

Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (4)

12.08.2018.

U vrijeme održavanja IV. Susreta zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 17. IX. 1972. godine zagonetači su obišli i spomen-ploču stavljenu u znak sjećanja na vinkovačkog profesora, muzikologa, folkloristu i zagonetača Slavka Jankovića (1897.-1971.) koji je godinu dana ranije preminuo. Bio je sudionik prvog Dana zagonetača 1969. godine, kada je sudionicima u organiziranom predavanju iznosio svoja sjećanja na enigmatsku suradnju prije II. svjetskog rata. Tada je bio član kluba „Srijemci“. Na skupu je pokrenuta inicijativa da se na spomen-ploču dokleše da je bio i zagonetač.



Ne znam tko je snimio ovu fotografiju, pa vjerojatno postoji još netko tko ju posjeduje i to pokušavamo saznati. Ovdje su zagonetači snimljeni uglavnom s leđa, ali neki se mogu prepoznati (od lijeva): Slavko Peleh, Dušan Šuša (1927.-1999.), (?), (?), (?), (?), Marko Smolčić, (?) i Ivan Antonić.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

iz zagonetačke fotoriznice (3)

11.08.2018.

Jovan Vuković, novinar iz Nove Pazove, jedan je od rijetkih koji je tada imao fotoaparat pa je napravio više snimaka na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pretpostavljam da u njegovoj arhivi ima još poneka fotografija. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača. Pomozite u otkrivanju ili potvrđivanju točnosti imena pojedinih zagonetača jer u ovom dijelu smjestili su se tada mlađi zagonetači.



U prvom redu (?) i (?); u drugom redu Marko Smolčić iz Vinkovaca, (?), Mesud Malkoč iz Sarajeva, Drago Štiglić iz Vrbovskog (1944.-?); u trećem redu zagonetačica Zlatka Bjelovučić (?)iz Ploča (1931.-?), (?), (?), (?); zadnji red (?), Marijan Jurčec iz Osijeka (1919.-1994.), (?), (?), Dušan Šuša (?) iz Vinkovaca (1927.-1999.). Puno upitnika, no možda ipak nešto saznamo pa riješimo poneki upitnik.

Neki Tip

Oznake: ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (2)

10.08.2018.

I ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača. Pomozite u otkrivanju ili potvrđivanju točnosti imena pojedinih zagonetača.



U prvom redu Mladen Đurđević iz Darde (1944.-2004.), Ivan Antonić iz Vinkovaca (1908.-1995.), Boris Antonić iz Osijeka; drugi red Luka Jelavić iz Dervente (okrenut glavom), (?), Zlatko Šešerin iz Zagreba (sada u Švedskoj), Stjepan Horvat iz Bjelovara; treći red Ivan Šagadin (?) iz Banja Luke (1943.-2017.), Radojica Jovičić iz Beograda, Ivica Perković iz Zagreba (1934.-1979.). Osoba što stoji (?) i osoba desno iznad glave B. Antonića (?).

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZJ

Iz zagonetačke fotoriznice (1)

09.08.2018.

Sređujući zagonetačku i osobnu pismohranu „Čvora“, pronašao sam na stotine fotografija vezanih za zagonetačka događanja od vremena kada sam se počeo zanimati za zagonetaštvo. U danas dalekim šezdesetim, sedamdesetim pa moglo bi se reći i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, nije bilo mnogo fotoaparata a oni bolji bili su luksuz. O tome kako se slikalo, izrađivalo i pohranjivalo fotografije u albume, ne bih u ovoj rubrici. No zanima me sve što je vezano uz fotografije sa zagonetačkih druženja, jer samo neke, uglavnom skupne, objavljivane su u časopisima ili nekim prigodnim publikacijama.

Ova rubrika ima osnovni zadatak saznati – utvrditi, ako će to biti moguće, tko je sve na pojedinim fotografijama, pa čak i kada su one nastale. Uz svaki fotoprilog bit će i kraći tekst, a vas pratitelje ovog bloga molimo za aktivno sudjelovanje u prikupljanju što više podataka o nekoj fotografiji. Možda će nekad nekomu poslužiti koji podatak iz naših zajedničkih sjećanja.
Ako i vi imate poneku fotografiju iz razdoblja od 1970. do 1990. javite mi se na e-poštu: stjepan@cvor.hr pa ćemo i s njom obogatiti ovu fotoriznicu.



Ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača prigodom otvaranja susreta i odavanja počasti umrlim zagonetačima između dva susreta. Pomozite u otkrivanju imena pojedinih zagonetača. U drugom redu prvi slijeva je Nikola Popović, zagonetač iz Niša. Do njega je Milan Puškar, zagonetač iz Okučana (?). Treći je Ilija Stančul zagonetač iz Kikinde. Četvrtog se ne sjećam (?) kao ni zagonetača u pozadini.

Neki Tip


Oznake: S. Horvat, ZDČ, SZOJ

Čvorovih pedeset godina (5)

25.07.2018.

Čvor Križaljka bio je zagonetački dvotjednik čiji se prvi broj pojavio 15. travnja 1970. Glavnim i odgovornim urednikom bijaše Stjepan Horvat s iznimkom razdoblja 19. rujna 1973. (broj 71) – 25. prosinca 1974. (broj 104) kada je ČK uređivao Slavko Peleh. Kao urednici djelovali su Boris Antonić, Jovan Nedić, Ranko Skopal, Željko Jandragić, Tomislav Pejić ...Nije mi poznato koji je zadnji broj Čvor Križaljke i kada je izašao. Godina je sigurno 1995.



Redovite zagonetke na njezinim stranicama bile su skandinavke, klasične križaljke i opetovni likovi. Male zagonetke pojavile su se u 80-ima. Za Čvor Križaljku veže se i jedna lijepa praksa – autorski brojevi. Više od pedeset zagonetača predstavljeno je na takav način. Evo nekih od njih: Božidar Vranicki, Miroslav Klobučar, Vojin Krsmanović, Zvonimir Turek, Miroslav Cvetković, Franjo Perković, Boris Nazansky, Stjepan Tumpić, Milan Đurić, Dragan Ivanovski, Ivan Berek, Mesud Malkoč ...

Čvorovac

Oznake: ZDČ

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (12) - ODOSTRAŽNIK 5

15.07.2018.

Odostražnik je rječnik u kojemu su riječi poslagane abecedno ali prema zadnjemu slovu. Autor rječnika je Stjepan Horvat, dok je nakladnikom bio EU „Čvor“. Njegovo prvo izdanje je iz 1972., a drugo čiju naslovnicu donosim je iz 1975. Zanimljivo je da je pet svezaka enigmatskoga rječnika s riječima od pet slova autora Branka Polića objavljeno tek u razdoblju 1980.-82. Iz 1982. je i Odostražnik Jovana Nedića načinjen upravo prema Polićevu rječniku.



Čvorovac

Oznake: Rječnici, ZDČ

Čvorovih pedeset godina (4)

18.06.2018.

Prvi broj Mini Čvora izašao je u Bjelovaru 15. svibnja 1969. Najprije bijaše mjesečnikom da bi 25. listopada 1969. postao dvotjednikom i sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća tjednikom. Drugi je hrvatski enigmatski časopis, prva je zagrebačka Džepna križaljka, koji je dosegnuo tisućiti broj. Zbilo se to 4. svibnja 1995. Posljednji 1020. broj popularnoga Minija izašao je 21. listopada 1995. Glavni i odgovorni urednik bio je Stjepan Horvat, a urednici Stjepan Horvat, Slavko Peleh, Ivica Perković, Jovan Nedić i Željko Jandragić.





(Ivica Perković, Mini Čvor broj 154, 18. VI. 1975., str. 1 i 16)



(Nevenko Soldo, Mini Čvor broj 290, 3. IX. 1980., str. 5)



(Frano Vrdoljak, Mini Čvor broj 470, 7. III. 1985., str. 3)



(Siniša Komljenović, Mini Čvor broj 1000, 4. V. 1995., str. 1 i 16)



Čvorovac

Oznake: ZDČ, Mini čvor

Čvorovih pedeset godina (3)

08.06.2018.

Prvi zagonetački časopis koji je objavilo Enigmatsko udruženje „Bjelovar“ bio je „Čvor“ čiji se prvi broj pojavio 8. rujna 1968. Mjesečnikom je bio do 15. broja, koji je izašao 18. listopada 1969., kada postaje dvotjednikom. Naziv u „Čvor Razbibriga“ mijenja sa 77. brojem od 26. veljače 1972. i postaje tjednikom. Od broja 219, objavljenim 23. studenoga 1974., ponovno izlazi dvotjedno. Posljednji 431. broj Čvor Razbibrige izašao je 1. siječnja 1983. Od 131. broja (10. veljače 1973.) njezinim je sadržajem bio teorijski prilog „Zagonetač“.

Glavnim i odgovornim urednikom bio je Stjepan Horvat, kojega je za vrijeme služenja vojnoga roka mijenjao Slavko Peleh. Vanjskih urednika bilo je više: Boris Antonić (opetovni likovi i ispunjaljke), Zlatan Čop, Miroslav Šantek i Boris Nazansky (stihovne zagonetke), Mladen Đurđević (križaljke), Antun Košir (rebusi) te Stjepan Tumpić, Stanko Štimac, Franjo Martinović, Dušan Kos, Ranko Skopal, Jovan Nedić i Željko Jandragić.
Čvor Razbibriga imala je veliki broj suradnika među koje sam se i ja uvrstio potkraj njezina izlaženja. Za mene je to bio dobar časopis.



(Krešimir Šimičević, Čvor Razbibriga broj 266, 4. IX. 1976., str. 3)



(Senad Pirić, Čvor Razbibriga broj 430, 18. XII. 1982., str. 5)

Čvorovac

Oznake: Čvor razbibriga, ZDČ

Čvorovih pedeset godina (2)

19.05.2018.

Na današnji je dan, 19. svibnja 1968., u Bjelovaru utemeljeno Enigmatsko udruženje „Bjelovar“ (EUB). Za prvoga predsjednika izabran je Stjepan Horvat. EUB je naziv promijenio na VI. skupštini održanoj 24. veljače 1974. u Enigmatsko udruženje „Čvor“ (EUČ). Tada je za predsjednika izabran Ivo Fici. Do druge promjene naziva dolazi 1983. zbog usklađivanja sa zakonom o udruženjima građana. Novi naziv glasio je Zagonetačko društvo „Čvor“ (ZDČ). Privatizacijom iz 1993. „Čvor“ postaje dioničkim društvom, a od 1995. je trgovačko društvo "Čvor" d.o.o. i kao takav posluje i danas.



Pedeset godina postojanja i djelovanja zaslužuje najljepše čestitke. O časopisima, knjigama i zagonetačima drugom ću prilikom.

Čvorovac







Oznake: ZDČ

Čvorovih pedeset godina (1)

17.05.2018.

Novu nizanku na DUE posvećujem velikome jubileju poduzeća „Čvor“ dd iz Bjelovara, koje je sljednikom Zagonetačkoga društva „Čvor“ (ranije Enigmatsko udruženje „Bjelovar“ i EU „Čvor“). U ime svih pratitelja ovoga bloga i u svoje osobno ime Čvoru čestitam na prvih 50 godina postojanja i djelovanja. Ponosan sam što bijah skromnim kotačićem u Čvorovoj epopeji.



(Željko Jandragić i Stjepan Horvat, Skandi Feniks broj 983, 15. V. 2018., str. 16 i 17)

Čvorovac

Oznake: ZDČ, Ž. Jandragić, S. Horvat, Skandifeniks

XXXIV. SOZAH

09.03.2018.

Nekadašnji enigmopolis Bjelovar ove će godine biti domaćinom XXXIV. SOZAH-a u razdoblju 5. – 7. listopada 2018. Organizator priredbe jest „Čvor“ d. o . o. koji ove godine proslavlja veliki jubilej – 50 godina postojanja i djelovanja. Predbilježbe se primaju na brzoglas broj: 043/244-050 (predbroj za Hrvatsku je 00385) ili na e-poštu: cvor@cvor.hr
Radujem se ponovnome dolasku u Bjelovar. Ja sam se već predbilježio. A Vi?

Čvorovac

Oznake: ZDČ, SOZAH

Novi Pučki kalendar Bjelovarsko-bilogorske županije

01.03.2018.

Poduzeće „Čvor“ d. o. o. ,sljednik Zagonetačkoga društva „Čvor“ koji ove godine bilježi punih 50 godina od osnutka, nedavno je objavilo dvadesetčetvrto godište Pučkoga kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije. Urednikom izdanja je Hrvoje Horvat, koji je i u uređivačkome odboru skupa sa Stjepanom Horvatom i Franjom Forjanom. Na njegovih 160 stranica možete pronaći obilje podataka o gradovima i općinama iz okrilja BBŽ-a, zbivanjima i ljudima iz sadašnjosti i prošlosti, specijalitetima tamošnje kuhinje i pučkim običajima. Iako tematski vezan za BBŽ, toplo ga preporučam svima, poglavito ljubiteljima pučke i tradicijske kulture.



Posjednik

Oznake: publicistika, ZDČ

Požutjela enigmatika (45)

09.01.2018.



(Zoran Novaković i Edi Klasinc, Jugoslavensko izdanje Čvor broj 1, 1. V. 1971., str. 16)

Enigmopovjesnik

Oznake: ZDČ, razni zagonetači

Zagonetke Zlatka Veritasa (3)

14.11.2017.



(Ferdo Pavešić, Čvor razbibriga broj 16, 30. VII. 1971., str. 10)

Zimski refleks (uvećaljka)

U danima ovim lednim
furuna me zagrijava
dok klisura u planini
mećavom se ovijava.

Čudo u bašči (umanjivaljka)

Gle sisavca pustinjskoga,
po mojoj se bašči šeće,
a onda se iznenada
u mirisno stvori cvijeće!

(Ferdo Pavešić „Zagonetke Zlatka Veritasa“, Čvor, Bjelovar, 1979., str. 35)

Kolega


Oznake: F. Pavešić, ZDČ, Čvor razbibriga

(Ne)pokoreni grad - malo politike

06.09.2017.

Nema više Trga maršala Tita u Zagrebu. Zagrebačkim neokomunistima iz HDZ-a i SDP-a za taj „odvažan“ korak trebalo je punih 27 godina????? Pitate se zacijelo kakve to veze ima s enigmatikom. Poveznica je više, a ona najpoznatija odnosi se na sjedište EU (ZD) „Čvor“ u Bjelovaru. Naime, bjelovarski je „Čvor“ imao sjedište u Ulici Maršala Tita na broju 24, dok danas stoluje u Ulici Matice Hrvatske 24. Naziv je promijenjen davno, vjerojatno još 1991., ali to ću provjeriti. Meni je to normalno, a vama?

Joseph Klein

Oznake: povijest, ZDČ

Enigmatski časopisi u zagonetkama (9) - ZAGONETAČ

28.10.2016.

ZAGONETAČ - Stručno teorijsko glasilo u izdanju Enigmatskoga udruženja "Bjelovar" (EU "Čvor" i ZD "Čvor"). Prvi broj Zagonetača izašao je 10. kolovoza 1970. Povremenim prilogom Čvor razbibrige postaje u broju 131 od 10. veljače 1973., redovitim mjesečnim prilogom u broju 144 od 9. lipnja 1973., da bi se u njezinu svakom broju počeo javljati od broja 185 od 23. ožujka 1974. U Razbibrizi je objavljen ukupno 291 broj Zagonetača. Posebnim časopisom Zagonetač postaje s brojem 292 iz ožujka 1983. (v.), čiji je zadnji broj, broj 325, izašao 1. prosinca 1989. (v.). Od početka do kraja list je uređivao Stjepan Horvat.



Povratni slogovni obrtajni indirekt (start: 3. slog)

JA NISAM ZA DODIR ... (slogovna fraza: 2 - 2 - 1, slovna odgonetka: 9)

Enigmoznalac

Oznake: ZDČ, Zagonetač, indirekti, N. Nedić

ČPSZ za 1985.

19.10.2016.

Kao i prethodnih godina zadataka je bilo pet. Naslov je pripao Slavku Bovanu.

skandinavka

1.) Fehim Kujundžić
2.) Tomislav Rebrović
3.) Dragoslav Rosić
4.) Enes Gudić
5.) Dušan Kos

kriptogram

1.) Dušan Kos i Duško Ilić
3.) Miroslav Živković
4.) Slavko Bovan
5.) Valter Kvalić i Krešimir Cerovac

opetovni lik

1.) Marijan Ratković
2.) Sreten Perić
3.) Dušan Kos
4.) Antun Cvitković
5.) Enes Gudić

zagonetačka pjesma

1.) Dušan Kos
2.) Slavko Bovan
3.) Branko Junek
4.) Krešimir Cerovac
5.) Marijan Ratković

teorijski prilog

1.) Krešimir Cerovac
2.) Darko Kaciga
3.) Branko Junek
4.) Miroslav Živković
5.) Slavko Bovan

konačan poredak

1.) Slavko Bovan
2.) Dušan Kos
3.) Branko Junek

4.) Fehim Kujundžić, 5.) Krešimir Cerovac, 6.) Željko Lovošević, 7.) Enes Gudić, 8.) Antun Cvitković i Dragoslav Rosić, 10. Valter Kvalić, 11.) Stjepan Najman, 12.) Miroslav Živković, 13.) Marijan Ratković, 14.) Sreten Perić, 15.) Darko Kaciga, 16.) Čedo Orlić, 17.) Franjo Marciuš, 18.) Duško Ilić, 19.) Tomislav Rebrović, 20.) Pero Cvijanović i Vladimir Jeremić, 22.) Nedjeljko Nedić, 23.) Juraj Sambolek, 24.) rRanjo Perković, 25.) Josip Butina.

Enigmopovjesnik

Oznake: ČPSZ, ZDČ, S. Bovan

ČPSZ 1984.

12.10.2016.

Naslov iz 1983. obranio je Boris Nazansky. Sastavljačkih zadataka bilo je pet: križaljka, premetaljka, grozd, stihovna zagonetka i teorijski članak.

Križaljka

1.) Boris Nazansky
2.) Tomislav Pejić
3.) Vojin Krsmanović
4.) Pero Galogaža
5.) Čedo Orlić

Premetaljka

1.) Antun Cvitković
2.) Boris Nazansky
3.) Branko Junek
4.) Dragutin Barbalić
5.) Boris Nazansky

Grozd

1.) Vojin Krsmanović
2.) Željko Lovošević
3.) Boris Nazansky
4.) Valter Kvalić
5.) P. Misović

Stihovna zagonetka

1.) Boris Nazansky
2.) Slavko Bovan
3.) Antun Cvitković
4.) Pero Galogaža
5.) Stjepan Tumpić

Članak

1.) Slavko Bovan
2.) Josip Butina
3.) Krešimir Cerovac
4.) Voja Dodevski
5.) Stjepan Tumpić

Konačna tablica

1.) Boris Nazansky
2.) Antun Cvitković
3.) Branko Junek

4.) Stjepan Tumpić, 5.) Pero Galogaža, 6.) Slavko Bovan, 7.) Vojin Krsmanović, 8.) Krešimir Cerovac, 9.) Ivica Hodak, 10.) Željko Lovošević, 11.) Valter Kvalić, 12.) Franjo Marciuš, 13.) Slaviša Đorđić i Nikola Banda, 15.) Rudolf Cifrek, 16.) Josip Butina i Tomislav Pejić, 18.) Čedo Orlić, 19., 20. i 21.) Petar Misović, 22.) Žarko Živković, 23.) Jovan Nedić, 24.) Vladeta Trivunac, 25.) Stjepan Orešić, 26.) Gojko Mandić, 27.) Miroljub Tošić i Milinko Živković, 29.) Sreten Perić, 30.) Duško Janković, V. Jeremić i Petar Pupić, 33.) Edhem Ćenanović i M. Mićić.

Enigmopovjesnik

Oznake: ZDČ, ČPSZ, B. Nazansky

Zlatno pero

11.10.2016.

Urednici europskih enigmatskih časopisa 80-ih su godina imali vlastiti savez. Zagonetačima koji su se istaknuli na polju teorije dodjeljivali su nagradu naziva ZLATNO PERO.

1980. - Stjepan Horvat

1981. - Slavko Peleh

1983. - Boris Antonić, Miroslav Đurić

1984. - Željko Jandragić, Mihailo Reljić

1987. - Dinko Knežević

1988. - Miroslav Cvetković

Enigmopovjesnik

Oznake: ZDČ, Zlatno pero

Zlatna piramida

09.10.2016.

Još jedna od nagrada koju je dodjeljivao bjelovarski Čvor. Ustanovljena je 1983. kao nagrada ponajboljim sastavljačima piramida i klinova. Njezina prva dobitnica bila je Pločanka Zlatka Bjelovučić. Godine 1984. dobitnikom je bio Osječanin Antun Košir.

Enigmopovjesnik

Oznake: Zlatna piramida, ZDČ

Zlatna križaljka

05.10.2016.

Ovom nagradom, koju je dodjeljivao bjelovarski "Čvor" od 1976., nagrađivani su ponajbolji križaljkaši s područja bivše Jugoslavije. Za sada znam četvericu dobitnika.

1976. Zvonimir Kurpes

1977. Stanislav Železnik

1978. Branko Lipanović

1979. Ivica Perković

1983. Željko Jandragić

1984. Zlatko Stipaničić

Enigmopovjesnik

Oznake: Zlatna križaljka, ZDČ

Moje klupsko djelovanje

13.09.2016.

U svojoj dosadašnjoj enigmatskoj karijeri promijenio sam boje 6 klubova. Moj prvi klub, naravno, bio je ZD "Čvor" iz Bjelovara (v.), čijim članom bijah u razdoblju 1982./89. Budući da na natjecanjima, iz posve opravdanih razloga, nikako nisam mogao ući ni u prve tri Čvorove postave, godine 1989. pristupio sam k Enigmatskome društvu "Dr. Đorđe Natošević" iz Sombora (u presliku je članska akreditacija sa SZJ-a u Puli). Nakon rata sam, skupa s prijateljima Jusufom Kabaklićem, Ilijom Džojićem, Marijanom Nedićem, Ivom Mikićem i Goranom Benkovićem 2001. utemeljio Zagonetačko društvo "Raščica" (v.) koje i danas djeluje. Nakratko sam, 2006./07.), bio u članstvu Enigmatske udruge "Orahovica" (v.), a ove sam godine,pristupio osječkomu ZAKOS-u (v.). Naposljetku, od svibnja 2017. članom sam EK "Kikinda".



Klubaš

Oznake: N. Nedić, ZDČ, zdr, Dr. Đ. Natošević, EUO, ZAKOS, EKK

Enigmatski časopisi u zagonetkama (1) - SIBILA

09.09.2016.

Premetaljka i čitaljka

I SILBA se tebi divila,
kao i cijela Lijepa naša,
jer prva ti si bila,
zagonetaka puna čaša.

Osmislio te Mavro Špicer,
velikan naše enigmatike,
koji je kao pravi režiser
stvorio časopis za uspješnike.

Riječ je o listu čiji se prvi broj pojavio 17. veljače 1928., a posljednji sedmi 6. travnja iste godine. Imao je 8 stranica. Izlazio je u Zagrebu pod uredničkom palicom Mavre Špicera. O tomu časopisu na gramofonskoj ploči iz 1982., u izdanju Jugotona, snimljen je zagonetački tango u izvedbi Ljube Lučeva, kojega je pratio vokalni kvartet "Melos" i orkestar Srećka Zubaka. Tekst i glazba djelo su Marija Kinela.

Tajnovita paradigma,
zagonetna k'o ENIGMA,
njeno ime bješe Inga,
al' je bila prava SFINGA.
Nju sam sreo jednog petka:
bješe prava ZAGONETKA,
tajanstvena baš u svem
i postade moj PROBLEM.
Iako se Inga zvala,
jednog dana rekoh njoj:
"Drugačije, moja mala,
zvat ću tebe, cvijete moj"!

SIBILA - ti si prva bila:
svega lijepog pokretač,
ali kao ZAGONETAČ,
REBUS tvojega srca
riješiti znao sam ja.
O, mila, kao tajna sila,
kao privlačna moda,
meni sva RAZONODA,
pravi PREDAH mome srcu
uvijek bila si ti.
Svaki poljubac tvoj
pamtim dobro i sad:
idol bila si moj -
na to sjeća me jad ...
SIBILA - ti si prva bila ...
Lik tvoj u meni osta,
ali nije mi dosta
da u sjećanju samo
živiš sa mnom još ti!

Kad spomene mene sada,
zaštuca se meni: HIK!
Kako kako krasno bješe tada ...
Kihnem zatim bacim ČIK.
Kako mogoh zaboravit'
tako krasni ženski stvor?
Smjesta treba sad napravit'
na rupčiću mome ČVOR.
Da l' postoji sumnja neka -
ja postavih sebi KVIZ,
al' moj povik je: EUREKA,
jer još uvijek njoj sam bliz ...



Enigmopovjesnik

Oznake: Sibila, ZDČ, M. Kinel, razni zagonetači

Sjetno prisjećanje - (Čvor) Razbibriga

07.09.2016.

Prvi zagonetački časopis u izdanju bjelovarskoga Čvora bio je tjednik ČVOR. Njegov prvi broj izašao je 8. rujna 1968. Od 15. broja, koji je izašao 18. listopada 1969., pa zaključno sa 76. brojem od 14. veljače 1972. Čvor je izlazio dvotjedno. Naziv ČVOR RAZBRIBRIGA dobiva u 77. broju od 26. veljače 1972. i prelazi na tjedno izlaženje. Dvotjednikom ponovno postaje u 219. broju 23. studenoga 1974. i taj tempo ostaje do zadnjega 431. broja koji je objavljen 1. siječnja 1983. U vlastitoj pismohrani imam svega dva broja čije naslovnice možete pogledati u presliku. (Čvor) Razbibriga njegovala je raznovrsnost sadržaja pa su se tako na njezinm stranicama skupa nalazile, križaljke, osmosmjerke, opetovni likovi, skandinavke, talijanke, rebusi, stihovne i ine male zagonetke te teorijski podlistak ZAGONETAČ. Bile su to dobre novine!



Enigmopovjesnik

Oznake: Čvor razbibriga, Zagonetač, ZDČ

Popis Susreta zagonetača i odgonetača Jugoslavije

20.04.2016.

Enigmatsko udruženje "Čvor" iz Bjelovara (kasnije Zagonetačkod društvo "Čvor"), utemeljeno 1968., na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom Štefom već je 1969. realiziralo ideju o okupljanju zagonetača s prostora cijele Jugoslavije. Priredba je nazvana "Susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije". Od njih 22 BiH i Srbija bijahu domaćinom po dva, Slovenija jednoga, dok su svi ini održani u Hrvatskoj. Popis sam pronašao u Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića ("Alma", Beograd, 2007., str. 89). SZOJ u Lipiku bio je spojen s Izletom u nepoznato Vjesnikova kviza. Osobno sam nazočio na 7 susreta od 1983. do 1991. s iznimkom Sarajeva 1987.

I.VINKOVCI, 1969. (križaljka: 1.) Milan Puškar, 2.) Marijan Jurić, 3.) Zvonimir Turek; premetaljka: 1.) Božidar Vranicki, 2.) Milan Puškar, 3.) Ilija Stančul; ukupno: 1.) Milan Puškar, 2.) Božidar Vranicki, 3.) Ilija Stančul)

II. VINKOVCI, 1970.
III. VINKOVC, 12. IX. 1971.
IV. VINKOVCI 1972.
V. VINKOVCI 1973.
VI. VINKOVCI 1974.
VII. VINKOVCI 1975.
VIII. i IX. - KUMROVEC 1976./77.
X. - BJELOVAR 1978.
XI. - KOPRIVNICA 1979.
XII.- BJELOVAR 1980.
XIII. - VARAŽDIN 1981.
XIV. - ZVORNIK, 17. X. 1982.
XV. - BJELOVAR 1983.
XVI. - VINKOVCI 1984.
XVII. - VALJEVO 1985.

XVIII. - LIPIK, 26. i 27. IX. 1986. (odgonetači: 1.) Željko Jandragić, 2.) Darko Galić, 3.) Stjepan Orešić, momčadski: 1.) VAZAK, 2.) ZDČ, 3.) EUZ; odgonetačice: 1.) Margareta Totić, 2.) Mjeta Zejnilhodžić, 3.) Nada Paić, ekipno: 1.) Orbis, 2.) ZDČ, 3.) EK "Kozara"; zagonetači: 1.) Vladimir Kutnjak, 2.) Darko Kaciga, 3.) Refik Husedžinović

XIX. - SARAJEVO, 9. i 10. X. 1987. (odgonetači: 1.) Darko Galić, 2.) Boris Nazansky, 3.) Pero Galogaža; momčadski: 1.) EKBV, 2.) VAZAK, 3.) ZDČ; odgonetačice: 1.) Margareta Totić, 2.) Nada Paić, 3.) Franciska Vejin; ekipno: 1.) VAZAK, 2.) EKBV, 3.) ZEK; zagonetači: 1.) Darko Galić, 2.) Radoja Racanović, 3.) Ranko Skopal; momčadski: 1.) Sirena, 2.) VAZAK, 3.) ZDČ

XX. - ARANĐELOVAC 1988.
XXI. - BOHINJ 1989.
XXII.- PULA 1990.

Enigmopovjesnik

Oznake: ZDČ, SZOJ

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.