Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Iz zagonetačke fotoriznice (47)

Po uzoru na neke strane zagonetačke časopise i „Čvor“ ima svoju maskotu. Tako slovački časopis „Lišiak“ ima maskotu u obliku lisca (lisice), a mađarski „Füles“ maskotu u liku malog magarčića. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća i Istočnonjemački časopis „KnobellKnifflig“ imao je maskotu u liku djevojčice „Frösi“.

Razmišljajući o „Čvorovoj“ maskoti bilo je različitih prijedloga, ali nekako se najviše dopalo ono vezano za starog Slavena (Hrvati slavenski narod, pa u križaljkama često je bilo: Stari Slaven – Ant). Bilo je nekoliko crteža dok nije Branko Medak, bjelovarski karikaturist i kasnije ilustrator tisuća rebusa, nacrtao lik ratnika koji u desnoj ruci drži koplje – stilizirano štilo s perom, a u lijevoj štit s likom križaljke i natpisom „Čvor“. I tog Slavena zvali smo Čvorko ili Čvorivoj.

Za petnaestu obljetnicu „Čvora“ krapinska tvornica igračaka izradila je lutku u tom obliku koja je još uvijek i danas službena maskota, koja je danas vrlo rijetka, a skoro da je i ja nemam više).Na slici su maskote Čvorivoj i Füles prilikom izvlačenja dobitnika najboljih rješavača Mađarske i Hrvatske.

Neki Tip

Post je objavljen 05.10.2018. u 01:25 sati.