www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Iz zagonetačke fotoriznice (68)

30.10.2018.

Na XIV. susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Zvorniku 17. listopada 1982., Milan Pušec snimio je dosta fotografija. Na ovoj fotografiji su Željko Jandragić i Dušan Kos kao odgonetači u Prvenstvu odgonetača Jugoslavije.



Neki Tip

Oznake: SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (66)

28.10.2018.

Na XV. susretu zagonetača Jugoslavije, održanom u Bjelovaru 1983. godine brojne medalje, pehare i diplome dobila su dva, tada mlada, Čvoraša – Željko Jandragić i Pero Galogaža.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (65)

27.10.2018.

Četrnaesti susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije (SZOJ) održan je u Zvorniku 16. i 17. listopada 1982. Tom prigodom održano je II. prvenstvo klubova Jugoslavije u kojem je u službenoj (najboljoj) konkurenciji nastupilo osam klubova. Prvo mjesto pripalo je ekipi ZD „Čvora“, druga je bila momčad Enigmatskog udruženja Banja Luka, a treće mjesto pripalo je ekipi varaždinskog „Vazaka“. U „Čvorovoj“ ekipi nastupili su Željko Jandragić, Mirko Čikić, Dušan Kos i Jovan Nedić.



Na slici: Stjepan Horvat predaje prijelazni pehar kapetanu „Čvorove“ ekipe Željku Jandragiću (u sredini je Zvonimir Turek).

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (44)

01.10.2018.

I ovu fotografiju dobio sam od Željka Bilankova iz Splita. Snimljena je u Valjevu na 17. susretu zagonetača Jugoslavije. Pored Željka na slici je lijevo Luka Pavičić, a desno Ivica Maljković (1947.-2005.). Interesantna je po tome što je to, bar meni, rijetka fotografija na kojoj je Ivica Maljković, po rođenju moj vršnjak i jedan od nekoliko rođenih istog datuma, pa i godine. Bio je jedan od prvih članova Enigmatskog udruženja Bjelovar, sudjelovao na brojnim susretima zagonetača, a njegove križaljke objavljivali su svi tadašnji listovi. Neki od njegovih potpisa su Wycky, Elvi, Ann, Zoko, Ima, Teica, Zonaš, Nepismen, Eminens, Saturn ...



Neki Tip

Oznake: SZOJ, ZDČ

Iz zagonetačke fotoriznice (43)

30.09.2018.

Još jedno lijepo sjećanje na XV. susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije održan u Bjelovaru 15. i 16. listopada 1983. Članovi splitskog Enigmatskog kluba „Božidar Vranicki“ na povratku kući. Željko se Bilankov uvijek s ponosom prisjeti tih dana, a uslikati se s mladom i uspješnom odgonetačicom Nadom Paić mnogima je bila želja. Na slici je i zagonetački velemajstor Ivica Radovniković Ivra (1944.-2005.) spiritus movens splitske enigmatike. Hvala Željku na fotografiji.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (42)

29.09.2018.



Jedno lijepo sjećanje na XV. susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije održan u Bjelovaru 15. i 16. listopada 1983. povodom petnaeste obljetnice rada ZD Čvora. Na fotografiji Borisa Rogića su Čvorov zagonetački doajen Niko Mariani iz Splita i vinkovački zagonetački veteran Ivan Antonić u društvu s mladom i uspješnom odgonetačicom Nadom Paić iz Splita.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (41)

28.09.2018.

Jedinstven susret urednika zagonetačkih listova na XI. susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Koprivnici 23. i 24. rujna 1979. godine.



Idući slijeva stoje: Zvonko Blažević („HIK“), Stjepan Horvat („Čvor“), Krsta Ivanov („Enigma“), Milomir Niketić („Eureka“), Slavko Peleh („Čvor“), Nevena Knežević („Eureka“), Refik Husedžinović („HIK“), Vinko Korent („KIH“), Jaro Leskovšek („KIH“), Jože Stabej („KIH“); (čuče): Jadran Mladinov („Čvor“), Jovan Nedić („Čvor“), Ivan Šagadin („HIK“) i Hajrudin Hodžić („HIK“). Sve su redakcije imale svoje predstavnike osim „Vjesnikova Kviza“ i upravo tada izašlog novog časopisa „Politika Mozaik“. Ovu fotografiju snimio je na izletu u Hlebinama Miroslav Cvetković iz Niša.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (40)

27.09.2018.

Jedanaesto okupljanje zagonetača pripremila je Enigmatska grupa „Podravina“ iz Koprivnice i matica EU „Čvor“. Bio je to skup s gotovo osamdesetoro zagonetačkih zaljubljenika iz cijele bivše države. Oni su se našli na dvodnevnom druženju 23. i 24. VI. 1979. godine u Koprivnici. Glavni nosioci priprema bili su koprivnički zagonetači Petar Ivegeš, Zvonimir Turek i Željko Lovošević.
Održano je nekoliko rasprava o zagonetkama, a ova slika je s jedne takve rasprave.



Od lijeva: Jovan Nedić, Mario Kinel, Stjepan Horvat, Marijan Jurčec, Stjepan Tumpić, Hajrudin Hodžić, Ivan Šagadin, (?), Franjo Krecić, (?), Željko Lovošević, (?), (?), Slavko Peleh, (?), (?), (?), (?) i Zvonimir Turek.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (39)

26.09.2018.

Ova fotografija snimljena je na 8. susretu zagonetača Jugoslavije održanom u Kumrovcu 5. rujna 1976. godine. Razmijenili su svoja zagonetačka iskustva (od lijeva): Marko Smolčić u to vrijeme iz Vinkovaca, Luka Jelavić iz Dervente i Fehim Kujundžić iz Zvornika.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (37)

24.09.2018.

Ovu fotografiju je snimio Boro Rogić, dugo vremena fotoreporter koji je čak bio zaposlen u „Čvoru“ (1975.-1976.), a danas je nakladnik promidžbenog časopisa „Post“ u Bjelovaru. Snimljena je 13. listopada 1984. godine na XVI. susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije (SZOJ) održanom u Vinkovcima.

Četvrto klupsko prvenstvo u odgonetanju okupilo je 25 četveročlanih ekipa što je bio do tada najbrojnije natjecanje. Odgonetalo se petnaest zagonetaka u vremenu od dva sata. Natjecanje je pratio žiri u sastavu Marijan Jurčec, Zvonimir Turek i Stjepan Horvat. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Vazaka“ iz Varaždina, drugo ekipi EK „Božidar Vranicki“ iz Splita, a treća je bila ekipa „Čvora“ za koju su odgonetali Željko Jandragić, Zlatko Stipaničić, Zvonimir Jurković i Stjepan Orešić, koji su bili i članovi prosudbenoga povjerenstva završnice pojedinačnoga prvenstva Jugoslavije u odgonetanju (slika).



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (32)

10.09.2018.

Na slici Milana Guglete, snimljenoj 17. listopada 1982. tijekom XIV. SZOJ-a u Zvorniku, su Radoš Pušonjić, Jovan Nedić, Vladimir Kutnjak, Vladimir Bostjančić i ?, ?, ?, ?.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (18)

26.08.2018.

14. susret zagonetača,u Zvorniku 17. listopada 1982. Sudjelovali su i mađarski zagonetači putem višegodišnje suradnje časopisa „Čvor“ i „Füles“ iz Budimpešte, s ciljem uključenja više klubova u međunarodnu suradnju.



Urednik u redakciji mađarskog časopisa „Füles“ Ernő Bajai predaje poklone domaćinima. Na slici: (?), (ž?), Stjepan Horvat, (konobar?) i Ernő Bajai.

Neki Tip

Oznake: ZDČ, SZOJ

Iz zagonetačke fotoriznice (1)

09.08.2018.

Sređujući zagonetačku i osobnu pismohranu „Čvora“, pronašao sam na stotine fotografija vezanih za zagonetačka događanja od vremena kada sam se počeo zanimati za zagonetaštvo. U danas dalekim šezdesetim, sedamdesetim pa moglo bi se reći i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, nije bilo mnogo fotoaparata a oni bolji bili su luksuz. O tome kako se slikalo, izrađivalo i pohranjivalo fotografije u albume, ne bih u ovoj rubrici. No zanima me sve što je vezano uz fotografije sa zagonetačkih druženja, jer samo neke, uglavnom skupne, objavljivane su u časopisima ili nekim prigodnim publikacijama.

Ova rubrika ima osnovni zadatak saznati – utvrditi, ako će to biti moguće, tko je sve na pojedinim fotografijama, pa čak i kada su one nastale. Uz svaki fotoprilog bit će i kraći tekst, a vas pratitelje ovog bloga molimo za aktivno sudjelovanje u prikupljanju što više podataka o nekoj fotografiji. Možda će nekad nekomu poslužiti koji podatak iz naših zajedničkih sjećanja.
Ako i vi imate poneku fotografiju iz razdoblja od 1970. do 1990. javite mi se na e-poštu: stjepan@cvor.hr pa ćemo i s njom obogatiti ovu fotoriznicu.



Ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača prigodom otvaranja susreta i odavanja počasti umrlim zagonetačima između dva susreta. Pomozite u otkrivanju imena pojedinih zagonetača. U drugom redu prvi slijeva je Nikola Popović, zagonetač iz Niša. Do njega je Milan Puškar, zagonetač iz Okučana (?). Treći je Ilija Stančul zagonetač iz Kikinde. Četvrtog se ne sjećam (?) kao ni zagonetača u pozadini.

Neki Tip


Oznake: S. Horvat, ZDČ, SZOJ

Sastavljačko natjecanje na I. SZOJ-u u Vinkovcima 1969.

28.02.2018.

Na prvome godišnjem skupu jugoslavenskih zagonetača održana su i natjecanja u sastavljanju križaljke i premetaljke. Donosim poredak po pet prvoplasiranih:

Križaljka

1.) Milan Puškar (Okučani)
2.) Marijan Jurić (Sarajevo)
3.) Zvonimir Turek (Koprivnica)
4.) Božidar Vranicki (Split)
5.) Ivica Maljković (Primošten)

Premetaljka

1.) Božidar Vranicki (Split)
2.) Milan Puškar (Okučani)
3.) Ilija Stančul (Kikinda)
4.) Zvonimir Turek (Koprivnica)
5.) Ivica Maljković (Primošten)

Konačna redosljednica

1.) Milan Puškar
2.) Božidar Vranicki
3.) Zvonimir Turek
4.) Marijan Jurić
5.) Ilija Stančul

Enigmopovjesnik

Oznake: SZOJ

Pula 1990.

09.11.2016.

Domaćinom XXV. Susreta zagonetača i odgonetača Jugoslavije bila je Pula između 12. i 14. listopada 1990. Skup je organizirao enigmatski klub "Sirena" iz Pule. To je jedini SZOJ od osam na kojima sudjelovah s kojega imam slike. Obje koje vidite slikane su na Brijunima.



(Nedjeljko Nedić i Radislav Marinković - 1931./1993.)



(Manda Nedić r. Leaković, 1966.-1993. i Nedjeljko Nedić)

Sudionik

Oznake: SZOJ, R. Marinković, N. Nedić, obitelj

Popis Susreta zagonetača i odgonetača Jugoslavije

20.04.2016.

Enigmatsko udruženje "Čvor" iz Bjelovara (kasnije Zagonetačkod društvo "Čvor"), utemeljeno 1968., na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom Štefom već je 1969. realiziralo ideju o okupljanju zagonetača s prostora cijele Jugoslavije. Priredba je nazvana "Susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije". Od njih 22 BiH i Srbija bijahu domaćinom po dva, Slovenija jednoga, dok su svi ini održani u Hrvatskoj. Popis sam pronašao u Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića ("Alma", Beograd, 2007., str. 89). SZOJ u Lipiku bio je spojen s Izletom u nepoznato Vjesnikova kviza. Osobno sam nazočio na 7 susreta od 1983. do 1991. s iznimkom Sarajeva 1987.

I.VINKOVCI, 1969. (križaljka: 1.) Milan Puškar, 2.) Marijan Jurić, 3.) Zvonimir Turek; premetaljka: 1.) Božidar Vranicki, 2.) Milan Puškar, 3.) Ilija Stančul; ukupno: 1.) Milan Puškar, 2.) Božidar Vranicki, 3.) Ilija Stančul)

II. VINKOVCI, 1970.
III. VINKOVC, 12. IX. 1971.
IV. VINKOVCI 1972.
V. VINKOVCI 1973.
VI. VINKOVCI 1974.
VII. VINKOVCI 1975.
VIII. i IX. - KUMROVEC 1976./77.
X. - BJELOVAR 1978.
XI. - KOPRIVNICA 1979.
XII.- BJELOVAR 1980.
XIII. - VARAŽDIN 1981.
XIV. - ZVORNIK, 17. X. 1982.
XV. - BJELOVAR 1983.
XVI. - VINKOVCI 1984.
XVII. - VALJEVO 1985.

XVIII. - LIPIK, 26. i 27. IX. 1986. (odgonetači: 1.) Željko Jandragić, 2.) Darko Galić, 3.) Stjepan Orešić, momčadski: 1.) VAZAK, 2.) ZDČ, 3.) EUZ; odgonetačice: 1.) Margareta Totić, 2.) Mjeta Zejnilhodžić, 3.) Nada Paić, ekipno: 1.) Orbis, 2.) ZDČ, 3.) EK "Kozara"; zagonetači: 1.) Vladimir Kutnjak, 2.) Darko Kaciga, 3.) Refik Husedžinović

XIX. - SARAJEVO, 9. i 10. X. 1987. (odgonetači: 1.) Darko Galić, 2.) Boris Nazansky, 3.) Pero Galogaža; momčadski: 1.) EKBV, 2.) VAZAK, 3.) ZDČ; odgonetačice: 1.) Margareta Totić, 2.) Nada Paić, 3.) Franciska Vejin; ekipno: 1.) VAZAK, 2.) EKBV, 3.) ZEK; zagonetači: 1.) Darko Galić, 2.) Radoja Racanović, 3.) Ranko Skopal; momčadski: 1.) Sirena, 2.) VAZAK, 3.) ZDČ

XX. - ARANĐELOVAC 1988.
XXI. - BOHINJ 1989.
XXII.- PULA 1990.

Enigmopovjesnik

Oznake: ZDČ, SZOJ

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.