Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Sretan imendan (6) - LUCIJA

SVETA LUCIJA jedna je od najpoznatijih svetica. Skoro sve što se zna o njoj plodom je legenda. Jedino je pouzdano da je živjela koncem III. i početkom IV. st. i to vjerojatno u Siracusi na Siciliji i da je tamo i podnijela mučeništvo. Bila je iz imućne obitelji, ali je bogatstvo razdijelila siromasima i posvema se predala Bogu.



Prema legnedi sama si je iskopala oči kako je mladići ne bi salijetali. U svojoj boli pravila je stočić, ali ga nikada nije završila. Stoga u narodu postoji izreka: "Rasteg'o ti se pos'o k'o svete Lucije stočić". Pučka praznovjerica veli da stočić koji bi ste izradili trebate ponijeti na polnoćku i tijekom Svete mise stati na njega. Tkogod bi se okrenuo, ima nečastivog u sebi.

Upravo na njezin blagdan, 13. prosinca, mladići i djevojke trebaju na zasebnim papirićima ispisati i pohraniti po 13 ženskih, odnosno muških imena. Svakoga dana, ali bez gledanja, moraju odbacivati po jedan listić. Preostali moraju pogledati na Božić i taj bi morao biti njihov izabranik ili izabranica. Još se jedna praznovjerica vezuje uz današnji blagdan. Naime, u jednu bočicu večeras morate uliti malo tekućine i tako sve do polnoćke kada bi bočica trebala biti puna. Napunjenu bočicu ponesite sa sobom na polnoćku i potrudite se da izađete među prvima da bi ste pred crkvenim vratima izlili tekućinu iz nje. Ona(j) tko bi poskočio vještac je ili vještica.

Na svetu se Luciju od davnina sije žito koje će se tijekom božićnih blagdana nalaziti na stolu prilikom objedovanja. Brojanice sv. Lucije, pak, otkrivaju nam kakvo će vrijeme biti sljedeće godine prema sljedećmu načelu - kakvo vrijeme bude 13. prosinca bit će u siječnju i tako dalje.

Ime Lucija potječe od lat. pridjeva "lucius" - svijetao. Prema tomu Lucija i Svjetlana su zapravo imenjakinje. Zagonetačice s tim imenom nema, ali u Kviskotekinoj redakciji radi novinarka Lucija Kapural kojoj, kao i svima drugima koji danas slave imendan, želim sve najbolje. Posebno izdvajam sve stanovnike karipske otočne državice Svete Lucije.

Kalendarko

Post je objavljen 13.12.2016. u 17:37 sati.