Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

U spomen (1) - VLADIMIR KUTEROVAC

dr. sc. VLADIMIR KUTEROVAC

(Mali Vuković kod Slunja, 8. rujna 1936. - Zagreb, 11. prosinca 2016.)

U nedjelju, 11. prosinca 2016. u Zagrebu je u 81. godini života preminuo velikan hrvatskoga zagonetaštva velemajstor Vladimir Kuterovac. Njegovom smrću hrvatska je enigmatika ostala bez jednoga od svojih najistaknutijih članova.

Kuterovac je studij elektrotehnike završio u Zagrebu na tamošnjemu Elektrotehničkome fakultetu (budući FER) na kojemu je i magistrirao i doktorirao. Nagradu "Nikola Tesla" za znanstveno-istraživački rad dobio je još 1974., dok je Zlatnom diplomom FER-a nagrađen 2013. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Končaru.

Burnim enigmatskim vodama plovi od 13. rujna 1952. kada mu je u Rebusu objavljena prva zagonetka - zbrajaljka. Iskušao se u skoro svim enigmatskim vrstama, ali su mu najdraže ipak bile tzv. male zagonetke poput premetaljke, zbrajaljke, pomicaljke i dr. Njegova postignuća u računskim zagonetkama i premetaljkama vrijedna su divljenja. U Vjesnikovu kvizu i Kviskoteci uređivao je i vodio rubriku "Malo je lijepo". Bio je članom Kvizova Savjeta i Suradničkoga vijeća Kvizorame. Naslov zagonetačkoga velemajstora nosi od 1976. Špicerovom nagradom za članak o konjićevu skoku nagrađen je 1975., 2003. skupa je s Rajkom Ricijašem osvojio Memoriajl Pavle-Libran, a 2014. ovjenčan je Kviskotekinim Zlatnim kviskom.

Sprovod dr. sc. vm Vladimira Kuterovca je sutra u Slunju. Počivao u miru Božjem.

Kolega

Post je objavljen 13.12.2016. u 17:13 sati.