www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novogodišnja čestitka

31.12.2016.

Dragi blogovski prijatelji, kolegice i kolege!

Druženje s vama tijekom 2016. godine bijaše mi najdražim doživljajem i najljepšim iskustvom. Zahvaljujem vam se svima na vremenu koje ste "potrošili" prateći moj blog. Stoga, neka vam je svima sretna i uspješna Nova 2017. godina u kojoj ćemo se s radošću ponovno družiti. Živjeli!



Čestitar

Oznake: blagdani, čestitke

Sretan imendan (9) - NEVINA DJEČICA

28.12.2016.

Blagdan Nevine dječice, u narodu zvan i Mladenci, koji se slavi 28. prosinca podsjeća na gnjusan zločin židovskoga kralja Heroda iz I. st. Na Mladence imendan proslavljaju osobe s imenom Nevenka i Nevenko. Tako imendan čestitam svima njima, poglavito zagonetačicama Nevenki Perici i Nevenki Nedić te širokobriješkomu velemajstoru Nevenku Soldi.

Kalendarko

Oznake: imena, blagdani, vjera

Sretan imendan (8) - IVANDAN

27.12.2016.

Sv. Ivan, ap. i ev. bio je sinom Zebedeja i Salome. Prvi se s Andrijom pridružio Isusu. Jedini je od Dvanaesterice koji je stajao podno Isusova križa. Kršćanstvo je propovijedao u Maloj Aziji gdje je i umro oko 100. godine. Autor je jednoga evanđelja, triju poslanica i Otkrivenja.



Ime Ivan izvedeno je iz hebrejskoga „Yahveh“ – Bog i „hanan“ – milostiv te znači „Bog je milostiv“. To je najčešće muško ime na svijetu – Ivan, Jovan, Juanita, John, Johann(es), Ivana, Jovan(k)a, Ivo, Ivica, Jan, Jovo, Gianna, Jean, Jeanne, Johnny, Juan, Ivano, Gianni, Jovica, Johanna ... Ime je često kod zagonetača: Klajn, Kunac, Mandir, Šubat, Mikić, Šako, Skec, Radovniković, Berek, Bubanj, Bažik, Šagadin, Nedić, Bošnjaković, Čagalj, Lisac, Mišković, Teleki, Vuković ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Sretan imendan (7) - SVETI STJEPAN


Najpoznatiji je od prve sedmerice đakona (Stjepan, Filip, Prokor, Nikanor, Timon, Parmen i Nikola). Pripadao je skupini obraćenika helenista. Rodio se i mučenički umro u I. st.



Ime Stjepan grčkoga je podrijetla i izvedeno je iz imenice „stephanos“ (vijenac). U raznim se inačicama javlja kod mnogih naroda – Stjepan, Stevan, Štefan, Stephan, Stefanie, Stephen, Steven, Steve, Stijepo, Stevo, Steffen, Stefan, Stipe, Stjepana, Stevica ... Javlja se i među zagonetačima – Horvat, Krupa, Tumpić, Varaždinac, Tkalčević, Markovič, Orešić, Bakšaj, ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Božićna čestitka

24.12.2016.

Poštovani blogovski prijatelji rimokatoličke vjeroispovijedi!

Čestit vam Božić i Isusovo porođenje i veliko hvala što pratite blog Deseta umjetnost - enigmatika!



Čestitar

Oznake: blagdani, vjera, čestitke

Badnjak

23.12.2016.

BADNJAK je dan uoči Božića. Za rimokatolike jedan je to od obvezatnih dana posta i nemrsa. U mojemu kraju riba nije dijelom pučke tradicije. Kod nas je na badnjačkom blagdanskom stolu obvezatan krumpir pečen u ljusci i grah skuhan na ulju te kiseli kupus kao prilog.
Badnjaku se najviše raduju djeca. Ona, naime, od ranih jutarnjih sati obilaze domove rodbine, susjeda i prijatelja i dobivaju poklone - čokolade, bombone, jabuke, igračke i novac. A prije nego li nam je došao Zapad djeca su morala pjevati kako bi zadobila naklonost domaćina i odobrovoljila ga za darivanje. Taj se običaj zove kvocanje.

PJESMA ZA KVOCANJE* I

Ko – ko – koko – da,
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
za veliku jabuku!

PJESMA ZA KVOCANJE II

Ko – ko – koko – da
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
baba na šljiviku,
a djed na torabi*
'oće babu da zgrabi!

PJESMA ZA KVOCANJE III

Ja sam doš'o na dva točka
da vam budem prva kvočka*.
Ja sam doš'o priko mora
da mi date šaku or'a.
Ja sam siš'o sa planine
podajte mi i slanine,
a tamo je jako zima –
naspijte mi lončić vina.
Ja sam stig'o od ovaca
pa mi dajte i novaca.
Na planini vjetar vije
naspijte mi i rakije!

Najbogatije darove dobivala su djeca koja prva nekomu dođu - prve kvočke. Obiljem poklona darivano je unuče koje je prespavalo kod bake i djeda i na Badnjak ujutro zapalilo prvu vatru. To se unuče zove položaj. Ja nikada nikomu nisam bio položajem, jer su obje moje bake i obadva djeda umrla prije nego sam se rodio.

Položaj

Oznake: blagdani, vjera

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.