Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Dr. Iva vo Skopje (6)

Makedonski zagonetači

Makedonsko zagonetaštvo, kao i druga, ima dugu tradiciju koja traje od srednjovjekovnih ili još starijih narodnih zagonetaka pa sve do umjetničkih zagonetaka pojedinih pisaca novijeg doba.

Ipak, dosad je u Makedoniji izlazio samo jedan zagonetački list i to Džepna krstoslovka, koju je izdavao Zagonetački klub pri Radničkom sveučilištu Vančo Prče iz Štipa. List je počeo izlaziti za Prvi maj 1966. Dominantno mjesto u njemu imale su križaljke, ali su bile zastupljene i druge zagonetačke discipline (čarobni likovi, ispunjaljke, premetaljke, slovni rebusi , kriptogrami i dr.). List je izlazio jednom na mjesec. Postojali su napori da list izlazi svakih petnaest dana, ali uz tadašnje mogućnosti to se nije ostvarilo. U Džepnoj krstoslovci surađivali su zagonetači iz svih krajeva SR Makedonije. Radove je objavilo oko trideset zagonetača među kojima su najzapaženiji bili: T. Kozarevski, K. Nikolovski, N. Petkovski, Z. Ivanovski (Skopje), S. Prilepčanski, R. Kusakatov, B. Balabanov (Štip) i G. Minovski (Bitola). Entuzijazam glavnoga i odgovornog urednika Spire Prilepčanskog i ostalih članova kluba nije se mogao održati pri postojećim organizacijama i materijalnim poteškoćama, tako da je zadnji broj izašao 3. X. 1967. (broj 23). Pri tome valja naglasiti da se cijena pojedinom primjerku nije mijenjala za vrijeme izlaženja pa čak i kada su izlazili dvobroji s povećanim opsegom stranica (brojevi 2-3, 15-16, 17-18 i 20-21).

U razdoblju od 1967. do danas, u nedostatku svoga zagonetačkog lista, mnogi makedonski zagonetači surađivali su u časopisima hrvatskoga ili srpskog jezičnog područja. Spomenimo se Atanasa Marinova, Tome Kozarevskog, Dimitra Ropevskog i dr. Napori skopjanskih zagonetača da se ponovno okupe počeli su rezultirati u veljači 1976. kada je u sklopu Filatelističkog društva u Skopju započela s radom zagonetačka sekcija. Broj članova ove sekcije stalno se povećava a također i broj osoba koje se počinju zanimati za zagonetaštvo. Aktivnost članova sekcije nije se svela samo na suradnju u zagonetačkim časopisima i rubrikama, nego se pokazuje i u unutrašnjo-organizacijskom radu: pokretanje nekih zagonetačkih rubrika i proširivanje nastojanja na izdavanje novoga zagonetačkog lista.
...

Danas u SR Makedoniji izlazi niz časopisa i novina u kojima su zastupljene zagonetačke rubrike.

Nova Makedonija je dnevni list a u svojoj zagonetačkoj rubrici, koju vodi Lazo Naumovski, objavljuje križaljku s prečkama. U jednotjednom prilogu „Subota“ izlazi rubrika sa sažetom križaljkom koju vodi Spiro Prilepčanski.
Večer je dnevni list a donosi osnovne slovne križaljke. Od studenoga 1976. rubriku vodi Dimitar Ropevski.
Mladi borec je omladinski tjednik a donosi 2-3 stranice sa zagonetkama. Pretežno objavljuje križaljke i čarobne likove. Od 25. II. 1976. rubriku vodi Atanas Marinov.
Ekran je tjedna estradna revija a donosi sažetu križaljku. Rubriku vode Nikola Petkovski i Georgi Hadži Vaskov.
Osten je humoristički mjesečnik koji donosi 4-5 stranica zagonetaka objavljujući križaljke, ispunjaljke, čarobne likove i dr. Od 1. II. 1976. rubriku vodi Dimitar Ropevski.
...
(Dragan Ivanovski, Zagonetač broj 134)

Premetaljka

SINKO, PAK SMOTRA!

(Dragan Ivanovski, TIO, 7. V. 2017.)



(Dragan Ivanovski, Kviz broj 256, studenoga 2017., str. 3)



(Dragan Ivanovski, Reško broj 306, ožujka 2018., str. 9)

Kolega


Post je objavljen 10.08.2018. u 00:09 sati.