Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Enigmovukovac (6)

Režiser tvrdi (proširena premetaljka)

OBDAREN ŠOBAJIĆ

(Jovan Vuković, Novosti Enigma broj 2414, 1. III. 2017., str. 17)

Svi dublovi Vladimira Šarića

Nije neuobičajeno da se pojedini sastavljači udruže sa nekim od kolega pa zajednički dorade neku ukrštenicu ili drugi enigmatski rad. Jedan započne, pa kad negde zapne, pozove druga u pomoć, onda ovaj „probije zastoj“ i eto boljeg, kvalitetnijeg sastava. Po sastavljanju „u dublu“ isticao se svojevremeno mladi smederevski enigmata Vladimir Šarić. On je samo u 1972. godini „nastupao“ u desetak „parova“, objavljujući najčešće velike ukrštenice na celoj Enigminoj stranici.

Evo s kim je sve Vlada igrao u „enigmatskom dublu“ te 1972. godine. Nikola Malenović (Smederevo), Milovan Samardaković (Niš), Tomislav Vukadinović (Žarkovo), Marjan Radaković (Niš), Lazar Janković (Novi Beograd).Vidosav Stefanović (Niška Banja), Vojin Krsmanović (Baljkovica), Jovan Nedić(Bolman) i Živadin Jovanović (Kučevo).
Sledeće, 1973. godine u Enigmi su se pojavili ovi dublovi: Tomislav Vukadinović – Vojin Krsmanović, Vladimir Šarić – Krsta Ivanov (Bor), Milovan Samardaković – Tomislav Vukadinović, Ibrahim Osmani – Branislav Vuković (Peć) i Vladimir Šarić (Rajko Vasić (Beograd).

Poslednjih godina enigmate su odustale od „dublova“, već sve rade individualno, što je omogućila savremena kompjuterska tehnika, kao i veći izbor rečnika i priručnika.

Kada je reč o Vladimiru Šariću, ima jedna posebna zanimljivost. Te 1972. godine on je imao više enigmatskih partnera, dok je na drugoj strani Gordana Jovanović iz Šimanovaca samostalno objavljivala lepe zagonetke u stihu. Oduševljen njenim anagramima, Vlada je kroz izvesno vreme ponudio Gordani bračnu umesto enigmatske saradnju. Tako je došlo do posebnog enigmatskog dubla, iz koga je nastalo puno raznovrsnih zagonetki, nagrada i priznanja. Zagonetke su ih dražile i mamile, što je rekao svojevremeno dr. ĐorđeNatošević, dok ih nisu vezale u bračni čvor. Vremenom su i Vlada i Goca, svako za sebe, postali šampioni Srbije u rešavanju i sastavljanju zagonetki i tako postali najpoznatiji enigmatski dubl u Srbiji.

(Jovan Vuković, Vesnik EK „Nova zagonetka“ broj 51, listopada 2017., str. 45)

Kolega

Post je objavljen 15.08.2018. u 00:13 sati.