www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Enigmoabecedarij (3) - CRNA POLJA

09.10.2018.

Kod većine križaljaka, izim onih bez crnih polja i onih s prečkama, postoje polja koja u liku križaljke razdvajaju pojmove. Zovu se crnim poljima jer su obično zacrnjena u obliku četvorine ili kružića, dok su rjeđe s nekim ukrasima, znakovima i sl. Kod slogovnica su najčešće pravokutnoga oblika. Skupa s ukupnim brojem riječi, broj crnih polja sastavnicom je za izračunavanje prosječne duljine riječi u križaljci. Štogod ih je manje, smanjuje se ukupan broj riječi i samim time raste PDR.

Crnih polja nije imala navodno prva križaljka na svijetu američkoga novinara Arthura Wynnea objavljena u časopisu „World“ od 21. prosinca 1913., niti zagonetka u letvici Fehima Spahića iz 24. broja Nade od 15. prosinca 1895., kao ni Mesalovljev homogram iz zagrebačkoga Ilustrovanoga lista od 4. travnja 1914., ali zato je crna polja imala križaljka Dragutina Steinhardta objavljena u tjedniku „Svijet“ 2. veljače 1926. te rebus ukrštene reči Č. Aleksijevića Brace objavljen u rubrici „Daštanje“ u novosadskome listu „Dečje novine“ iz listopada 1925. Prema Branku Milovanoviću crna su polja obilježjem prave križaljke pa se stoga tri prvonavedene i ne mogu zvati križaljkama.

Enigmoznalac

Oznake: abecedarij

Enigmoabecedarij (2) - BEOGRADSKI ENIGMATSKI LIST

12.09.2018.

Ovaj časopis, zvan i Beogradski enigmatski časopis te IKS, izdavao je Šahovski klub „Železničar“.Uređivao ga je beogradski šahist, zagonetač i urednik Brana Pavlović (1915.-1974.). Ukupno su izašla 73 broja BEL-a: prvi 1. prosinca 1951., a posljednji 27. kolovoza 1953.

Abecedko

Oznake: zagonetački časopisi, abecedarij

Enigmoabecedarij (1)

12.08.2018.

U novoj rubrici objavljivat ću priloge o svemu vezanom za zagonetaštvo pridržavajući se abecede. Počinjem s prilogom vezanim za slovo „A“.

Velija Ajnadžić (Varošište kraj Rogatice, 6. siječnja 1939. – Zagreb, 6. studenoga 2008.): Prvu križaljku objavio je 1956. u listu „Vojnik“ u Beogradu. Surađivao je u svim izdanjima Čvora i EK „Beograd“. Nositelj je ondašnjega naslova velemajstora i članom Čvora od 1971. Uređivao je enigmatsku rubriku u vojnome glasilu „Za domovinu“ u kojemu je objavio i serijal o povijesti enigmatike i načinu sastavljanja pojedinih zagonetaka. Radove je ponekada potpisivao pseudonimom Ivelja. Objavio je više od 2.000 križaljaka, premetaljki, rebusa i ispunjaljki. Sudjelovao je na SZOJ-u u Kumrovcu 1977.Predstavljen je u Lekskonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979.Abecedko

Oznake: razni zagonetači, abecedarij

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.