11

petak

lipanj

2010

Balkanski špijuni

Teško je običnom čovjeku sa Balkana usvojit u potpunosti nekakvu ideologiju a već se pojavi druga.
Idelogija kojom ga šopaju od malih nogu, odjednom se proglasi zlom. Čovjek gubi sav sjaj i proleterski zanos u očima! Sruši mu se čitav svijet kad mu kažeš na primjer... da je komunizam zabluda koja pripada povijesti, ili da Sveti Otac dolazi u Hrvatsku samo da bi ukrao siromašnima a dao bogatima, ili da su i Srbi i pederi ljudi.

Ilija Čvorović iz legendarnog Balkanskog špijuna je surovo kažnjen zato jer je obožavao Staljina, a obožavao ga je jer su ga učili da tako treba. Proveo je par godina na Golom Otoku čudeći se gdje je pogriješio.
Nakon "izlječenja" biva pušten ali markiran nazad u društvo. Uplašen svakodnevno pazi na novih 10 zapovjedi, odriče se Staljina naglas, ne psuje protiv vlade, ne žali se na poskupljenja.. A onda se počinje duboko pribojavati da je njegov podstanar neprijatelj novog poretka čiji je on zasad član.

Gdje je zapravo Ilija prvi put pogriješio? Zašto i kako je Ilija pogriješio, ili tko je umjesto Ilije pogriješio. Je li Ilija uopće mogao bolje?

Takva priča može izrasti samo na trusnom terenu kao što je Balkan.
Dalmacija nije mnogo daleko. Tako predivna a tako okrutna. Oduvijek primitivna - ali uglavnom nikad pretjerano agresivna.

Za sve demografske promjene, te ostala poslijeratna kulturna i intelektualna nazadovanja prosjeka kriv je naravno Kerum (ovo je humor). Nije poanta traženja krivca već shvaćanja da prosječan mozak sa ovih terena nakon dvije ideologije doživi blackout i da više ne može. Logičko razmišljanje nije nikad baš poželjno, tolerancija se kod nas nigdje nikad nije njegovala, uvijek treba imati nekakav pravac.. I naravno, oni loši i koji rade nerede su uvijek najglasniji i najagresivniji pa time i jedini vidljivi oku javnosti. Pristojan i vrijedan prosječan građanin vjerovatno nikad neće dospjeti u novine.

Moj barba je u Splitu ranih sedamdesetih počeo trčati maratone i automatski dobio veliku i neotuđivu etiketu redikula. Dobar poznavaoc ovih krajeva može zamislit kako je živopisno nekoć njegov trening izgledao. Još uvijek trči maratone. Kaže da mu se u zadnjih 10 godina skoro nitko nije narugao.

<< Arhiva >>