Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

srijeda, 31.05.2023.

Priča o početku bloganja ili što se iza brda valjalo :)))

Nisam imala priliku ispričati vam nešto o početcima moga bloganja...:)))) Mlado, nadobudno krenula sam još 2008. godine, i to - zamislite - u kolovozu. Dok svi odmaraju...Često ja to tako....:))))) Valjda je tako suđeno.
Naivno sam mislila da je dovoljno samo željeti pisati, da svi ostali na blogu razmišljaju poput mene (sic!) - a kad ono....)))))))
Svakakvih ljudi čovjek sretne i uživo - pa kako ne bi i u online okruženju...
Shvatila sam da neki nisu došli SAMO pisati....A ne...Došli su mračiti; došli su propagirati svoje političke stavove, došli su tražiti srodne ili nesrodne duše - njima je svejedno...Samo da su s nekim u krevetu....:(((((( (A ja ne bih nikada, ali nikada bila s nekim s bloga. Zamisli, posvađaš se - i ovaj te počne proganjati po blogu i ružiti na pasja kola...:))))) Ne trebam to. Zaista. Pa da je zadnji na planeti.
Drugi su se došli oslobađati svojih frustracija, svojih strahova, svojih malih umiranja... Neki su došli biti zli, govoriti drugima kako da žive, što da misle ili rade, što da pišu - čak....:))))) Kako da komentiraju....Možeš misliti! Baš! (Žao mi je, ne ispunjavam muzičke želje. A svatko neka radi prema vlastitom znanju i savjesti.)
E, pa ne bi išlo. Otišla sam, samo da se vratim jača i pametnija. Sve koji mi po bilo čemu nisu odgovarali - otkantala....Počinjem iz početka, sretna i bez ikakvih tereta. Jer "ignore" je nešto što najviše boli.
Naravno, kao što uvijek naglašavam - pišem zbog sebe - kao vid dnevnika ili podsjetnika, a ako se netko pridruži i pročita - nitko sretniji od mene. Samo se više ne pecam na gluposti, i ne odgovaram na provokacije. Samo to.
Neki su me zaista razočarali, jer sam bila čvrsto uz njih, uvjerena da ništa ne može poljujati prijateljstvo....Wrong!:))))
Koliko god stajali iza nekoga, shvatite da je taj isti spreman zabiti vam nož u leđa. I to (how convenient!) pozivajući se - na vaš ego!!!!!! Jeeeeej.....
Tako da, uz tisuću i nešto obrisanih postova, na mome se blogiću sada nalaze 782 posta. Na Facebooku imam 850 pratitelja. A vjerujem da će broj doći do tisuću - meni sasvim i više nego dovoljno....
Uživajte ljudi, pišite i ne sekirajte se. Ljubim vas!

- 23:22 - Komentari (31) - Isprintaj - #

Zagreb

Imam li što čestitati mojoj domovini? Bojim se da ne. Nikada lošije, nikada gore za obične ljude, za život.....Rat smo apsolvirali i prošle su godine - ne znam koliko ćemo se dugo još na njega pozivati....Da je pameti bilo - već bi sve cvjetalo...:((((( Pameti?!Zdravoga razuma samo....
No, sretno domovino - ali, nisam Te ni iz daleka ovako zamišljala....Loše...Loše...:((((
Ali zato me više veseli čestitati Zagrebu njegov dan. Zagrebe, sretno Ti bilo i nadam se da ćeš predvoditi ono ljepše i bolje i ugraditi u svaku stanicu cijele Hrvatske. Neka Ti ne bude teško i lijepo slavi danas...Tu smo s Tobom, Grade!
Više vremena provela sma u Zagrebu nego u Splitu, pa se nekako osjećam Zagrepčankom više nego Splićankom...Iako, jednako ih volim. Samo različitim ljubavima....A o mom trećem gradu, mojoj Bratislavi - da i ne govorim....Ipak je moja baka tamo živjela, a ja je posjećivala svako ljeto....

Volim vas!

- 09:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.05.2023.

Drugi dan književnog festivala "Dvotočka", Beletra

2. dan, ljubići, krimići i fantasy. Zar ste sumnjali?! :)))) Normalno da sam bila tamo.
12.00 Ljubavni romani – Stjepo Martinović: Kasna berba; Nataša Turkalj: Moć žene; Lea Brezar: Moja čudesna aleja; Ante Jeličić Beleca: Ljubavna pjesma
Moderira Sanja Tatalović
13.00 Božica Jelušić: Teška ljeta, biografski roman
Autoricu predstavlja Božica Brkan
14.00 Fantasy - Vlatka Planina: Wend; Sonja Smolec: Predskazivač; Marko Fančović o romanima Milene Benini
Moderira Olga Vujović
14.45 Daniela Uzelac: Put boginje - multimedijski projekt
15.45 Krimići i trileri – Anđelka Kliment. Ubojstva na Krvavom mostu; Danijel Špelić: Uljezi; Jan Bolić: Štakori; Mislav Gleich; Velika nevolja oca Dickersona; Bruno Šantek: Četvrti kralj
Moderira Olga Vujović

Drugi dan festivala. Sve teme, osim fantasy-ja, su bile super. Ali fantasy je moj problem, jer ga kao žanr zaista ne volim. Radije ću pročitati lijepu i zanimljivu bajku, na primjer.



Stjepo Martinović....Novi roman, i to ljubavni: "Kasna berba"



Sanja Tatalović, Stjepo Martinović i Nataša Turkalj...Lea Brezar je bila opravdano odsutna.



Domjenak. Bilo je svega, od odličnih čvarkuša, malih sendiviča i ovih prekrasnih jagoda u čokoladi. Mljac! Pite od jabuke i sira, bijelo i crno vino, sokovi, mineralna za piće.



Predivan Jan Bolić i njegova mama....Obožavam njegovu vjeru u život!



Mislav Gleich, Bruno Šantek, Anđelka Kliment, Olga Vujović

Ljubim vas!



- 21:10 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 27.05.2023.

Ptice tetoviranog pape

"Jutro poezije" : Davorin Žitnik Žito predstavio je svoju novu knjigu pod naslovom "Ptice tetoviranog pape". Davorin Žitnik - Žito rođen je 2. studenog 1963. u Novoj Gradiški. U Varaždinu završava osnovnu školu i gimnaziju. Nakon mature 1983. odlazi na studij prava u Zagreb, živi na relacijama Zagreb-Varaždin-Korčula, radi kao pravnik u Zagrebu. Objavio je pet zbirki pjesama: Dvorac malog Škorpiona (1988.), Navigator uzaluda (1995.), Polag krinolinah varaždinskih zvonikov (soneti, 1997.), Kamara od škura (soneti, 2006.) i Dixieland (2011.). Piše na dijalektu (kajkavskom i korčulanskom) kao i standardnim hrvatskim jezikom. Sudionik je nagrađenih pjesničkih smotri i natječaja, a pjesme su mu uvrštene u zbornike, revije i antologije.




Davorin Žitnik Žito.....


"Ptice tetoviranog pape".....

Ironija i autoironija koju treba moći i znati razumjeti. Meni se svidjelo.....

Događanje dva: Beletra (Sandra Pocrnić Mlakar). Festival žanrova Dvotočka predstavlja domaće autore koji pišu krimiće, ljubiće, fantasy i priručnike, a održava se zadnjeg vikenda u svibnju i najavljuje naslove koji će se ovo ljeto čitati na plažama. Ove godine Dvotočka se održava u subotu 27. svibnja i nedjelju 28. svibnja, od 12 do 17 sati u Ilici 43. Dvotočka će predstaviti nove naslove, uz projekte i autore koji su unijeli promjenu u medijsku kulturu. Kao predstavnice kanonske književnosti festival su pozdravili Božica Jelušić i Božica Brkan.
Festival sufinancira Grad Zagreb.
Program Festivala žanrova Dvotočka
– 1. dan, priručnici
12.00 Božica Brkan: Oblizeki – multimedijski projekt
S autoricom razgovara Sandra Pocrnić Mlakar
13.00 Zvonimir Pavlek: Aktivna prodaja – priručnik za uspješnog prodavača
Predstavljaju Božica Brkan i Sandra Pocrnić Mlakar
14.00 Poslovni priručnici Luka Krejči: Kuharica prezentacija i Vedran Sorić: Sales mindset
Moderira Sanja Tatalović

Ja sam stigla poslušati samo prof. Zvonimira Pavleka, koji je radio za "Podravku" kao brand manager - brendirao "Vegetu" ,"Dolcelu", Čokolino (da, Lino je njegova ideja!:))) i još mnoge druge proizvode. Čovjek zaista zna o čemu govori, iako ja stvarno nemam smisla za prodaju - bilo mi je toliko zanimljivo slušati ga. Učiti. Rado bih pročitala njegovu knjigu o njegovoj karijeri, koga je sve tijekom rada upoznao, suradnja sa Oliverom Mlakarom, Stevom Karapandžom....Međutim, danas je predstavio svoju novu knjigu o aktivnoj prodaji. Usporedio prijašnje i sadašnje mogućnosti i načine prodaje. Odličan!



Božica, Zvonimir i Sandra....

A gle kakvu sam torbu dobila na poklon:



3. "Možemo" je proslavio dvije godine na vlasti u Zagrebu. Osvrnuli su se na sva područja života, govorili o onome, što je već napravljeno, ali i ono što se tek planira realizirati. Objasnili su zašto neki projekt idu sporije, što je sa europskim fondovima i na što se sve apliciralo; govorilo se o obnovi grada nakon potresa, o bolnici Sveti Duh i problemima s kojima se susreće...Govorili su o novim autobusima koji su već stigli u Zagreb, o kompletnoj obnovi vrapčanske tržnice, o vrtićima i kulturi, stadionu u Kranjčevićevoj i početak njegove nadogradnje... .O aplikaciji s kojom će se moći plaćati kartu za tramvaj ili autobus putem mobilne aplikacije...Sjajno! Za nekoliko tjedana na stranicama Grada Zagreba moći se pratiti svaka transakcija, svi računi i plaćanja, putovanja gradonačelnika i pročelnika - točno će se vidjeti gdje i na što je potrošeno i u koju svrhu. Transparentnosti ne manjka. Također, sva zapošljavanja Grada idu putem javnih natječaja i nema više po babi i po stričevima...Na tome svaka čast. Neke informacije ni ja nisam znala.
Sve možete (koga zanima) pronaći na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Najvažnija trojka Grada: Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec (kolegicu Danijelu znam sa Fakulteta političkih znanosti, tamo je bila asistentica tada i jako vješta s riječima, blaga, ali odučna u djelovanju i razmišljanju) i Luka Korleat.



Danijela, Tomislav i Luka....



Ovo mi je divna slika.....:))))

Na događanje sam povela i Miu, jer nas je tamo i natrag vozio jedan vjećnik koji stanuje blizu nas. I baš je ispalo dobro. Bilo je puno ljudova sa wufovima. Mia se ponašala primjereno; nije se oglašavala; bilo joj je malo vruće - ali, voda je sve popravila.
Pivu imaju kakvu smislite - pa ni ja nisam ostala žedna. :)))
Na druženju, na kraju,stigla je i fina hrana. Mia je doslovno iznudila komadiće piletine...:))))

Kraj jednog dana bogatog događanjima i druženjima, u srcu toplina i zadovoljstvo. Ljubim vas!

- 23:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 26.05.2023.

Mjesec od papira

Nada Mihaljević živi u selu bajkovita imena Kraljev Vrh na zagorskim obroncima Medvednice, a takvi idilični pejzaži obično su kao stvoreni za pisanje te nije ni čudo što je iz Nadinog pera potekao čitav niz zanimljivih, poučnih i zabavnih naslova za djecu i mlade. Među njima su Gospodar šećera(posvećen sinu, kojemu su u ranoj dobi liječnici otkrili da boluje od dijabetesa), Junaci prašnjavog tornja, Zmajev zagrljaj, Anđeo plišanih igračaka, Vrt plavog božura, Sumrak na Vilinskim poljanama i Putovanje u mjestu, a za romane Anđeo plišanih igračaka i Putovanje u mjestu nagrađena je Nagradom Grigor Vitez. Druženje s autoricom u knjižari "Ljevak" (ujedno su oni i nakladnici Nadinih knjiga) organizirano je u okviru Zagreb Book Festivala, s podnaslovom Mala slova. Nisu to mala slova, već velika i važna u okviru teenagerske literature. Danas je predstavljen novi Nadin roman, "Mondrian iz Lepe Vesi". Radi se o slici poznatog slikara Mondriana, koja se eto pojavljuje u Lepoj Vesi (koja zaista kao mjesto postoji u Hrvatskoj!), tako da imamo kriminalističko - ljubavno - umjetnički zaplet....:))))) Za Nadinu ciljanu publiku - idealno....I još: kako vrijeme tehnologije, društvenih mreža utječe na ljubav prema čitanju i vremenu koje se čitanju posvećuje....Da li je lakše bilo čitati bez društvenih mreža, kada ništa nije odvlačilo pažnju ili danas, kada je zapravo sve dostupno online - pa i cijele knjige.....
Vlatka Kolarović je bila moderator ovog lijepog događanja....





Vlatka Kolarović....



Nada Mihaljević (plavokosa dama) i još jedna recenzentica knjige, koju je Vlatka predstavila kao bivšu voditeljicu dječjeg programa na Hrvatskom radiju....

Navečer je bilo jedno događanje, koje me silno obradovalo - predavanje Milane Vuković Runjić u njezinoj knjižari, pod nazivom: "Usporedba biografije hrvatskoh latinista Ilije Crijevića i Janusa Panoniusa. Spominje se i vladar iz toga vremena, Matias Korvin. Sjećam se romana Julesa Vernea pod istim nazivom.

Za kraj divnog događanja, Milana se "pohvalila" i novom knjigom za svoju kćer Antoniju: "Mjesec od papira" (sjeća li se tko istoimenog filma?! Meni je predivan i gledala sam ga više puta.). Radi se o putovanju u carstvo snova, o prijateljstvu i radosti. O dobrim vješticama i jednom Mjesecu....



Milana...



Ljudi pažljivo slušaju...



Milana potpisuje knjige....I moja malenkost...

Ljuibm vas!


- 22:45 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Pedeset riječi za kišu

Dan nije mogao početi ljepše. Gajnice - druženje u pasjem parku. Mia i ja. U Gajnice smo otišle preuzeti jednu igračku za Miu; igračka - kost na kojoj piše Mijino ime.



Gospođa koja ovo izrađuje ne živi u Zagrebu, srele smo je Mia i ja na Ilici Quartu. No, njena majka živi u Gajnicama. I dogovor za kost - igračku je pao. Danas smo je preuzele, uz veliku zahvalu.

Drugo događanje bilo je u Mozaik knjizi, a knjiga o kojoj smo govorili bila je "Pedeset riječi za kišu" spsateljice Ashe Lemmie.
Priča je genijalna: tri generacije žena: Nori, glavna junakinja je najmlađa i kćerka je jedne ne baš valjane mame, i unuka ne baš nježne bake, koja se u ludom svijetu bori za očuvanje tradicije, časti i obitelji. Kako se tu uklapa ljubav prema bratu, od kojeg je po prvi put osjetila što znači kad je nekome stalo do tebe....Vrlo komplicirani odnosti, nama teško razumljivi, jer ne potječu iz naše tradicije - ali, ovaj roman nam dozvoljava da mu se bar malo približimo. 1948. godina je, a Nori daje obećanje svojoj mami da će zauvijek biti poslušna....Prekrši ga, kao i svako dijete....Dospijeva u ruke svojoj baki i djedju, koji ne navijaju za malenu....Što je sve Nori proživjela, i tko je na kraju žrtvovao svoju sreću u ime obitelji - saznat ćete kada knjigu pročitate.
Drži u napetosti od prve do podljednje stranice. Moja topla preporuka za čitanje!







Ovako nam je bilo u lijepom razgovoru i druženju, a uvijek se izmjenjujemo i u donošenju slatkih i slanih grickalica za nas, sve prisutne....Piće dobijemo iz obližnjeg kafića, kako bi atmosfera bila potpuna.....

Treće događanje - stand up comedy - Peđa Bajović u "Bulldogu"....Karte sam dobila (baš mi se posrećilo) na instargramu. I mogu reči da sam uživala svaku sekundu! Prepričati te štosove - nije moguće, ali je zato moguće kad budete vidjeli da čovjek nastupa u Zagrebu - ma, pobrinite se da budete na tom nastupu...Nećete otići razočarani, nego nasmijani i zabavljeni....Karte za ovu predstavu inače koštaju oko 12 eura.....Predstava se zove "S nogu". Peđa je ispričao da priprema i potpuno noviteta, pa nema greške....Svidjela mi se predstava, jer govori o onome što je bilo, i govori o onome što je danas....Treba pronaći balans!



Tina Turner - počivalau miru.....Moj prvi inozemni koncert, sjećam se Pratera i oduševljenja Tininim pjesmama i energijom....Nitko joj nije bio ni blizu....Proživjela je i ono najgore, i ono najbolje....Misilim na kraju da je njene bilanca - više nego pozitivna....Odmori te dugačke noge, draga Tina....


Ljubim!








- 02:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.05.2023.

Otac, jedna torta i Landranja

1. Događanje prvo: predstavljanje knjige "Otac" novinarke Glorie Lujanović. Roman prvijenac mlade bosansko-hercegovačke autorice Glorije Lujanović, naslovljen "Otac" (OceanMore, 2023) donosi priču o "ocu" kao protagonistu čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac progovara iz prostora sjećanja i prošlosti. Knjiga također progovara o snažnoj prisutnosti u životu upravo onoga što je iz života iščeznulo tematizirajući uz to i jedan konstitutivni narod i njegov prijelaz "u manjinu". Uz oca, drugi lik je kćerka koja je spašena, jer je izmještena iz očeve izgubljene Bosne i Hercegovine. Kako je o knjizi napisao Miljenko Jergović, to je "knjiga o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini".
Knjiga je dirljiva, tužna i zabavna istovremeno, što se moglo zaključiti po pročitanim djelovima iz knjige. Nije to samo roman o ocu kao ocu - koji bi na kraju mogao biti otac bilo koga od nas, nego oca koji potječe iz jedne specifične sredine, u vrijeme početka rata - koji uz dozu humora savjetuje svoju kćer što i kako dalje. To je i politički roman - jer se objašnjava situacija kakava je zaista bila na terenu. Podjelu na Bošnjake i Hrvate, koji su bili na kraju razočarani u Hrvatsku, samo svatko iz različitih razloga. Hrvati - jer su htjeli pripasti (priključiti se, kako god) Hrvatskoj, a Bošnjaci su smatrali da nisu dobili dovoljnu pomoć od stane Hrvatske....

Maestralno se u ulozi voditeljice po ne znam koji put snašla Sanja Baković. Žena i pjesnikinja nepresušne energije....Događanje se održalo u okviru programa: Zagreb Book Festivala,u KIC-u, pod zajedničkim nazivnikom "Promjene"....Zanimljivo je da se i na blogu govori o promjenama....Odličan dodatak temi...Kao predstavljači sudjelovali su: Ivica Đikić i Monika Herceg.



Monika Herceg, Gloria Lujanović i Sanja Baković



2. Događanje drugo: Na 43. rođendan svoje kćeri Zorane Sedlar koja je u listopadu 2020. izgubila bitku sa zloćudnom bolesti dojke, njezina majka, legendarna radijska voditeljica i urednica Sonja Šarunić napravila je promociju njezine knjige "PS - Prepoznaj stablo". Viša stručna suradnica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na njoj je naporno radila sve do svog preranog kraja i gotovo je dovršila, a da se priredi za objavu trebalo je pronaći još samo prigodan fotografski materijal i grafički je urediti.
"Zoranina karijera naprasno je prekinuta teškom bolešću. Toliko je toga bilo započeto, zamišljeno, planirano, željeno, maštano... Jer Zorani je uvijek bilo najvažnije da ljudi prepoznaju ljepotu i čuda prirode, pa bi sigurno bila prezadovoljna što je ova knjiga za školarce i ljubitelje prirode napokon objavljena", izjavila je Sonja Šarunić za "Jutarnji list".
"Za neke gubitke nema utjehe, a nema ništa gore od gubitka djeteta. Niti na jednom jeziku ne postoji naziv za roditelja kojem je umrlo dijete, jer je ta bol tolika da je neizreciva, niti jedna riječ je ne može obujmiti...", ekskluzivno za "Gloriju" opisala je svoj gubitak Sonja Šarunić, dugogodišnja urednica i voditeljica rado slušane radijske emisije kao što je “Na kavici sa Sonjom” .

Zorana Sedlar bila je iznimno topla i optimistična osoba, predana obitelji i znanosti. Kao viša stručna suradnica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu bavila se uvođenjem novih metoda u botanička istraživanja te novim načinima prezentacije botanike u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, gdje je radila kao kustosica. Tema njezine doktorske disertacije bila je dinamika vegetacije na otoku Molatu od 1910. do 2010., njezini stručni članci objavljeni su u brojnim svjetskim stručnim publikacijama, surađivala je na udžbeniku za eksperimentalni program biologije za drugi razred gimnazije, a bila je i jedna od organizatorica Hrvatskog botaničkog simpozija, čiji je cilj promicanje suradnje i razmjena stručnih spoznaja između hrvatskih znanstvenika i njihovih kolega iz ostalih krajeva svijeta.
Zorana je sve stizala, ništa joj nije bilo teško - čak ni kad je bolest uznapredovala. Gotovo do samog kraja je odlazila na botaničke terene na Risnjaku i Velebitu, pa je njezin odlazak velik gubitak i za znanstvenu zajednicu. Privatno vrlo decentna, Sonja Šarunić s ponosom je pratila znanstvene uspjehe svoje kćeri. Njihov put nije uvijek bio lagan, ali sve što su skupa proživjele jako ih je povezalo. Veći dio života provele su same. Sonja je nekoliko puta bila na rubu egzistencije, bilo da je dobivala ili davala otkaze u novinama i na radijima, ali nikada se nije prepuštala samosažaljenju. Uvijek je uspijevala pronaći nove profesionalne izazove, a nije se libila nijednog posla. Tako je, primjerice, osamdesetih godina šivala majice za lanac dućana Posrednik i tim je novcem došla do većeg stana, koji je kasnije prodala te kupila kuću na zagrebačkoj Trešnjevci. Nije dopustila da se u javnosti primijete ni njezini usponi ni padovi, uvijek je bila beskrajno dotjerana, topla, pristupačna i ponajprije - dobra mama. Takva je bila i Zorana. Njih su dvije imale posebno nježan odnos, pun ljubavi, uvažavanja i poticanja; beskrajno su se brinule jedna za drugu, a kad je Zorana odrasla, postala je svojoj majci najbolja prijateljica. Često je Sonja Šarunić znala reći da samo kćeri povjerava najskrivenije tajne.

"Zorana mi je bila Božji dar, najplemenitije biće koje poznajem, nije mi bila samo kći već i dobra učiteljica plemenitosti i dobrote. U svemu je pronalazila pravu mjeru vodeći se učenjem Svetog Franje, koje ju je nadahnulo da se približi botanici i biologiji", tako je Sonja Šarunić svoju kćer opisala za "Gloriju".

A njezino majčino srce bilo je potpuno ispunjeno kad se Zorana udala za Miljenka Sedlara, također biologa po struci i kolegu s PMF-a, koji se profesionalno orijentirao prema projektima europskih fondova iz područja energetike i klime. Svećenik koji ih je vjenčao rekao je da tako poseban par još nije vidio pred oltarom. Ubrzo su dobili prvo, pa drugo dijete, a kako su živjeli u istoj kući - Sonja u prizemlju, a oni na katu - unuci Vibor i Karla mnogo su vremena provodili s bakom. Nije bilo predstave na koju ih Sonja Šarunić nije odvela u kazalište Žar ptica, kazalište Trešnja, Lutkarsko kazalište…

Za bolest je Zorana Sedlar doznala slučajno. Tražila je da joj uklone fibroadenom u dojci, za koji su liječnici rekli da je bezazlen, no citološki nalaz pokazao je da se u njemu počelo razvijati nešto loše. U tom trenutku krenuo je njezin hod po mukama. Kao poslušni vojnik vjerovala je liječnicima i činila sve da bi ojačala i ozdravila. Nije željela ni pomisliti da bi sve moglo završiti drukčije. Maštala je kako će sa suprugom uskoro početi graditi kuću u blizini Ivanić Grada, gdje bi provodili veći dio godine, a ljeto na Molatu. Taj otok u zadarskom arhipelagu, na kojem se rodila Sonja Šarunić, obožavala je cijela obitelj, a u tom raju na zemlji proveli su mnoga nezaboravna ljeta.

"Tuga nije nestala, samo mijenja oblike. No, promocija Zoranine knjige neće biti tužna. Bit će to slavlje prirode i života na kojem će se okupiti svi dragi ljudi, a Zorani ćemo za rođendan svi zajedno nazdraviti pjenušcem", kaže Sonja Šarunić.

Zaista je bilo tako! Prepuna dvorana u knjižari "Hoću knjigu" dovoljno govori koliko je ljudi voljelo i voli i Sonju i Zoranu i njima u čast došli su na promociju. Zašto je ovo mene posebno dirnulo?! Prvenstveno radi moje mame, koja se bori sa istom zloćudnom bolešću kao Zorana, možda uspješnije jer je bolset mamu pohodila u poznijoj dobi, kada više hormoni u organizmu ne divljaju i time se tijek bolesti zapravo usporava... Drugo, Sonja je zaista posebna - nju sam imala čast upoznati i privatno i jako je ugodna, pametna i empatična, a na žalost njenu Zoranu nisam nikada upoznala...:(((((

Sonja se ne promociji fenomenalno držala, i ona je vodila cijelu promociju, uz recenzente i radne kolege i Zoranine prijatelje. Zorana je za mlade generacije ostavila najljepši mogući poklon - knjigom je prenijela ljubav prema prirodi, drveću i svim stanovnicima prirode.







I evo Sonje.....

Mlade dame svirale su Vivaldijevo "Proljeće", najdraže Zoranino godišnje doba....



I na kraju, šampanjac i torta kao slavlje života:

3. Događanje broj tri: Društvo hrvatskih književnika. Knjige proznih zapisa Pavla Pavličića "Deset vukovarskih šetnji", Gorana Tribusona "Landranja" i Ratka Cvetnića "Čez pole i vrvje" predstavljene su u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Knjige su predstavili autori Goran Tribuson i Ratko Cvetnić te urednik Zoran Maljković. Ulomke iz sve tri knjige čitao je Dragan Despot.

Urednik Maljković govorio je i o Pavličićevoj knjizi jer autor zbog bolesti nije nazočio predstavljanju. Toliko sam se radovala upravo mome profesoru, ali nadam se i želim mu brz oporavak.

Cvetnićeva knjiga "Čez pole i vrvje" je, po Maljkovićevim riječima, svojevrsni biciklistički putopis, dok su Tribusonova "Landranja" antišetačka i antihodačka priča. No, pokazat će se da možda i nije baš tako....

Pavličićeva knjiga "Deset vukovarskih šetnji" na najbolji način otvara niz nove biblioteke, rekao je dodavši kako ona kroz šetnju čitatelje vodi od istoka k zapadu Vukovara pričajući mu zgode o ulicama, zgradama, crkvama i običajima koji se ondje mogu vidjeti. Vukovar je Pavličićeva velika tema i ljubav, koja se provlači kroz mnoge njegove knjige, a ovoga puta nas je odlučio provesti Vukovarom jednom šetnjom, podijeljenom u poglavlja, ne bi li i sami poželjeli posjetiti Vukovar.

No Pavličić pripovijeda i o onima kojih više nema i koji ostaju samo u sjećanjima svjedoka i ovakvim zapisima.

Tekst je pisao u žanru turističkoga vodiča, premda u njega nisu uključeni fotografije i zemljovidi, rekao je dodavši kako to omogućuje vlastito istraživanje čitatelju i njegovoj mašti.

Goran Tribuson je istaknuo kako njegov junak u zatvorenom prostoru nalazi sve što mu treba - knjige, film i glazba.

No kad ga oni nadahnu, mora izaći van, mora otići na mjesta gdje su obitavali njegovi književni junaci, gdje su se snimali omiljeni filmovi ili održavali koncerti. No, nekada to bude raočarenje (npr. kad sazna da je Julijin balkon iz "Romea i Julije" napravljen - izgrađen mnogo kasnije od vremena, u kojem je ova ljubavna drama napisana. A ti zamišljao čitajući Juliju na balkonu, i njenog Romea, kako joj se obraća riječima punim ljubavi...:)))

Njegov lik, naglasio je, pripada boljoj prošlosti, vremenu kad se malo imalo i kad je još manje trebalo za sreću. Takve je likove suvremeno doba prognalo iz literature, istaknuo je i dodao kako nekonvencionalan i neobuzdan lik ipak privlači pozornost čitatelja, pogotovo onih koji vole likove iz njegovih ranijih knjiga.

Cvetnić je napomenuo kako je pisao o onomu što je vidio i doživio vozeći bicikl od Savskoga mosta do Pokupskoga.

Ocijenio je kako to može biti vrlo zabavan i zanimljiv put ako se zna kojim je putovima najbolje ići i na što treba obratiti pozornost.
Knjiga izgleda kao mali turistički putopis po Turopolju, napomenuo je i dodao kako je pisao štivo o svom turopoljskom zavičaju.

Knjige je objavio nakladnik Petrine knjige u prvom kolu svoje knjižnice Šetnje. Već vidim da će se Šetnje vrlo brzo "nadopuniti" i drugim autorima, koji će poželjeti napisati nešto o svojim šetnjama i razmišljanjima, upoznajući nas time ne samo sa njima, nego i djelovima Hrvatske, koji nisu opisani u nekim drugim djelima. Uglavnom, ova je biblioteka "Šetnje" krenula savršeno!



Dragan Despot čita djelove iz Pavličićeve knjige....



Tribuson i Maljković...



Cvetnić i Tribuson....




Moja Zorka, glavna urednica moje prve knjge, izdavač "Biakova", pratila me su stopu na sve tri današnje promocije....


Zorka i ja....



Zorkina prijateljica, Zorka i ja...

Izlazimo iz Društva književnika, a na Trgu Festival jednakih mogućnosti.....



"Moj" Pavličić sretno stigao kući....



Sretno su stigli kući i primjerci moje knjige, koju više nisam imala - pa čak ni svoj osobni prmjerak. Sve sam podijelila. Uskočila je Zorka, i donijela mi nekoliko primjeraka.



Ljubim vas!













- 02:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 24.05.2023.

Spisateljice koje mijenjaju položaj žena u društvu

1. Tribina "Bez cenzure", s odličnom i uvijek pripremljenom voditeljicom Ladom Žigo Španić, danas je imala prilično zahtijevnu temu: spisateljice koje mijenjaju položaj žena u društvu. Sudjelovale su: Milana Vuković Runjić, prof. Lidija Dujić, Maja Gregl i Ana Horvat. "Bez cenzure" ovom je tribinom željelo obilježiti 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke. Najčešće spominjana imena bila su imena Cvijete Zuzorić, Ivane Brlić - Mažuranić jer su bile najistaknutije predstavnice žena, koje su odlučile uzeti život u svoje ruke i raditi ono što ih najviše veseli - pisati, a time utjecati ne samo na svoj, nego i na položaj žena u društvu općnito, koji nije ovakav kao danas i koji uzimamo zdravo za gotovo.


Evo divne ekipe....

2. Drugo događanje, Književnost i vino.....U dobrom društvu - uz moju Zorku i Annemarie....KIC - mjesto radnje. Sudionici: Damir Karakaš i Morana Kasapović.
Prilično neobična promocija, moram priznati, na kojoj se Damir Karakaš predstavio kao odličan zabavljač, priča o sebi - a ni jednom riječju ne spomene svoju novu knjigu....:))))). Pa da pokušamo ovako: "Promjene"....

Promjene su sastavni dio naših života. No, kod nekih ljudi one su doista velike i značajne. Uključuju potpunu promjenu načina života, velike i važne iskorake. Koliko je snage, mentalne i fizičke, potrebno da bismo zaokrenuli sudbinu koju nam je život u startu namijenio? Nosimo li cijeloga života na svojoj duši i svome srcu tragove?
Koliko nas takvo životno iskustvo oblikuje? I kako s radošću o svemu tome možemo razgovarati? Kažu da je u vinu istina. Crnom i bijelom. Krenimo onda u potragu za njom.



I koliko god se bojali promjena, one su nužne....Neke promjene znaju biti i pozitivne, dobre i lijepe...Na našu sreću....Osobno, želim se sjećati samo takvih promjena...A ako nešto pođe po zlu - uvijek je tu harmonika! :)))

Ljubim!


- 00:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.05.2023.

Masaža i trening

Danas vrlo kratko: ujutro moja masaža (uživanje, opuštanje, a navečer - trening s Miom....Trajanje: dva sata svaki put (svaki dolazak). Mia za hranicu dušu prodala- okreće se i "pleše" za nagradu..:))) .I nakon dva sata - malo mirnija, ali opet i još uvijek - puna energije!:))) U međuvremenu - neki telefonski pozivi, koji su me jeko obradovali...Ljubim!

- 23:53 - Komentari (14) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.05.2023.

Ilica i Bundek

Danas neka govore slike. Ilica Quart. Mia i ja srele ponovo Zlicu. Super stvar, da smo se dogovarale - vjerojatno se ne bi smo uspjele tako se savršeno dogovoriti. Piće po sredini Ilice, a bez tramvaja - neprocjenjivo! :))))) Moja Ilica! (živim na Ilici, istina već pred kraj Ilice - ali još uvijek - Ilice!).
Evo slikica:
Kruh života...

Med.....

Proizvodi od drva....

Heklane torbice....Prekrasno!


Mia i ja...

Gljivarice...:)))

Divne heklane stvari, ne znaš kud pogledati...Ruksaci, igračke....

Za volontere...

Magnertići...

Bundek - zadnji dan Flora Arta- podsjetila me Zlica da je danas zadnji dan...





E, ova je došla sa mnom kući.:)))) Čekala pola sata red! Ali - uspjela! :))))
Ljuibm vas!

- 23:10 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 20.05.2023.

Tisuću i jedno more

1. Jučer je dan počeo sjajnom poezijom. Poetsko jutro imao je Kemal Mujičić Artnam. Kemal je rođen 14. 02. 1960. (14. veljače je i rođendan moje mame!) godine u mjestu Turbe kod Travnika. Poslije završene srednje škole u Travniku, 1980. g. dolazi u Zagreb gdje studira na Tehnološko-tekstilnom fakultetu. Nakon niza književnih nastupa na raznim književnim tribinama i objavljivanja u relevantnim književnim časopisima, 1994. godine objelodanjuje svoju prvu zbirku pjesama. Od tada se redovito javlja novim radovima na III. programu radija, književnim festivalima, javnim priredbama i književnim časopisima. Pjesme su mu uvrštene u pet antologija i dva relevantna pregleda suvremene hrvatske poezije (Strast razlike tamni zvuk praznine i Off-line), te nekoliko zbornika. Pojedine pjesme i priče prevođene su na njemački, engleski, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik.
Status samostalnog umjetnika ostvaruje 2003. godine. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu.
Objavio je sljedeće knjige:
Petkom poslije ribe, pjesme, Meandar, 1994;
Ples, pjesme, Meandar, 1996;
Zona zoo, pjesme, Meandar, 2000;
Ubrzanje, pjesme u prozi, Naklada Breza, 2002;
Rad na crno, priče, Meandar, 2004;
Pet litara benzina, roman, Naklada Breza, 2006.

POČETAK - Kemal Mujičić Artnam

Putovati, objašnjavao sam, to je jedini način da se negdje dođe.
Zima je prolazila mimo nas, blaga i neprimjetna,
kilometri su se zrcalili u našim očima,
a nepomični zaseoci načičkani po obroncima
nestajali su brže nego zaborav iz naših obzora.
Putovati, govorio sam, nije bježati od sebe,
to je kao izlaziti, kao prelaziti preko mosta, kao dizati se...
Na radio-prijemniku raspravljali su o klimatskim promjenama,
brzo si promijenila, treba mi nešto življe i luđe, rekla si u ritmu hip-hopa
i poljubila me u uho.
Zima je prolazila mimo nas, blaga i neprimjetna,
a mi smo gutali daljine kao šarene bombončiće,
ulazili u tunele, padali u doline, penjali se,
dodirivali nebo nekoliko puta
na nekoliko načina.
Lagao sam ti, naravno, mlada si, voliš kada lažem.
Na ovoj strani nema ničega.
Samo mi i put ispred nas. I zima koja prolazi.
I ljubav koja se rađa.




2. Dragi ljubitelji mora, poezije, jezika i glazbe u petak 19. svibnja u 19 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore održalo se predstavljanje dvojezične zbirke poezije Tisuću i jedno more, autorice Marine Katinić Pleić. Na engleski je pjesme preveo Marko Maras, a predivne ilustracije radila je Petra Ćurlin.
O knjizi su govorili: Irena Stanić Rašin, Marko Maras, Tomica Bajsić - napisao pogovor i uredio knjigu.
Pjesme je interpretirala:Antonija Stanišić Šperand

Nastupali su: Elma Burnić, Admir Ćulumarević, Vesna Matana Matić. Pjesme su prijatelji čitali na talijanskom, njemačkom, španjolskom, poljskom i ukrajinskom.

Prava knjiga za promociju baš u "Hoću knjigu" - atmosfera je odisala plavetnilom, mirisima mora - a autorica je došla u predivnoj plavoj haljini. Potpun ugođaj!

Domijenak na kraju samo je upotpunio ionako morsku i opuštenu atmosferu.

"Ostajem dovoljno dugo" - Marina Katinić Pleić

Ostajem dovoljno dugo u moru
dok se polovi ne izmijene
dok more ne izblijedi, a nebo se natopi tintom.
Obezbojena voda tad postaje svod
i ribe i kuće plovekraterom Uranova čela
Ostajem dovoljno dugo u moru
dok ne olakšam do grama galebljeg pera
i zaplutam paklinom vode
sa zrakastim sjemenom što nosi sreću
Tad ralje mraka pod pučinom ne prijete,
nego blistaju
a gornja soba guta i užad
i zvijezde
i brodove.
Ostajem dovoljno dugo u moru
dok zrak ne ohladni
i voda ne omekša;
tvrdoću kopna
utoba ionako više ne može podnijeti.


Marina je knjigu posvetila svom tati, mornaru. To mi je dirljvo, jer malo ljudi se sjeti posvetti knjgu nekome najbližem.....Pogotovo danas. Svi su zahvalni urednicima, prijateljima i ne znam kome sve ne - a nitko ne sjeti roditelja, koji su zapravo najviše zaslužni.

Evo nekoliko fotkica:



Oliverove pjesme zvučale su te večeri nježno i pune ljubavi...







Sinoć nisam bila u stannju psati, jer sam nakon kasne večere vani popila čašicu vina više - i došla kući nesposobna za bilo što drugo - osim spavanja...Ujutro je ustajanje bilo rano, jer je i danas bio trening sa Mi(j)om. Dva i pol sata! Umrla ja, njoj ništa. Dok nismo došle kući. Jela je - i odmah zaspala! :)))) Znači, i nju je savladao umor.

Sutra - Ilica Quart....:))))

Ljubim vas!

- 20:25 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 19.05.2023.

Okusi Italije....

Događanje br. 1 - Konzum, Radnička - Okusi Italije

Napravili su u ugomnoj prodavaonici "Ulicu" Italije, gdje se nalazilo sve - od tjestenine (kuhala kuharica, i to pastu sa zelenim umakom (bosiljak, maslinovo ulje) i crvenu pastu, sa rajčicom, mljevenim mesom i još nekim sastojcima, meni nepoznatim...
Zatim slane i slatke delicije, šampanjac....Naravno, gdje se dobro papa - tu je i Domagoj iliti naš Ribafish!!!!:))))







Meni se svidjelo, pa uzela za kući:



Nešto slatko, kao npr. macaroni s jagodama, i nešto slano, npr. čips sa okusom rajčice.....
Nema čega nema: od odličnih kolača (gdje ja baš nemam prolaz) do brašna na kojem se odmah vidi i količina - znači vaganje i odokativna metoda nisu potrebni - kutija u kojoj je brašno sapkirano pokazuje i mjeri....


2. Dobro. Dolazim kući, ručala već jesam, ali Mia nije. Pola sata nakon obroka, odlazimo zajedno na Pizza festival na Strossu (donjem, blizu željezničkog kolodvora)...I opet Domagoj tamo, koji je i sam napravio i nekoliko pizza.....Biram po Domagojevoj preporuci Pizza Social Club štand, za koji je i Domagoj spremao pizzu...Ali, mislim da nema pogrešnog izbora - sve pizze su prefine!!! I Rugemarin je tamo, i puno poznatih i odličnih pizzeria....Znači, okusi Italije su se nastavili:)))



Odlučila sam se za običnu Margaritu:

Raspon cijena od 7 do 20 eura - zavisi kakvu pizzu izaberete, kakvi su dodaci....Uglavnom, nisam se pokajala.

I evo nas već kod trećeg događanja. Vratila Miu kući, a ja otišla na promociju knjige: "Vatreni u Katru" Ivice Pezelja. Pezelj se "specijalizirao" za pisanje o Vatrenima, analiziranje utakmica jednu po jednu; napiso je "Vatreni u Rusiji"...Nakladnik: V.B.Z.
Jerko Leko, Goran Vlaović, Branko Tuđen i na kraju autor Ivica Pezelj



Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika, a upravo ovo vatreno izdanje predstavlja podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa!
Baš kao i naši nogometaši Ivica je ponovno napisao knjigu vrijednu čitanja i čuvanja: i ovo vatreno izdanje predstavlja ponajprije hladnu analizu i podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa od prvih utakmica reprezentacije početkom 90-ih godina do danas, pa čak i pogled u budućnost.
Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika: za manje od četvrt vijeka na tri svjetska prvenstva uspjeli su se plasirati među najbolje. U tom smislu i ova knjiga Ivice Pezelja, poput njene prethodnice, Vatreni u Rusiji, knjiga je za povijest.I čuvanje na polici nakon čitanja, kao podsjetnik. Jedino što mi se ne sviđa je činjenica da na samim dočecima reprezentacije desnica preuzima inicijativu i pokušava sebi pripisati neke zasluge...:((((

Knjigu su uz autora predstavili Branko Tuđen, dugogodišnji urednik "Večernjeg lista" , kasnije "Sportskih novosti" vrlo je nadahnuto govorio o autoru knjige i reprezentaciji; nogometaši Jerko Leko, Goran Vlaović i moderator Stanko Ružić.
Radi četvrte promocije morala sam otići nešto ranije s ove nogometne.

Četvrta promocija: Tribina Razotkrivanje povodom izdanja nove knjige povjesničara, autora i profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtka Jakovine Svijet bez katarze održao se danas, u 20 sati u Knjižari "Fraktura".
Osim autora, o knjizi su govorili povjesničarka i profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu Dubravka Stojanović, a razgovor je moderirao romanopisac i prozaist Vuk Perišić.
Knjigom Svijet bez katarze Tvrtko Jakovina prosvjetiteljski podsjeća našu javnost da je svijet jedan. Nema potrebe javno vikati. Mi JESMO, Hrvatska jeste u tome svijetu. Odlične su usporedbe u kojima prof. Jakovina pokazuje utjecaj i značenje bivše zemlje (Jugoslavije) i Hrvatske. Hrvatska uvjerljivo gubi...Što je naglasila prof. Stojanović, desničari su se zabili u svoj svijet, okružili ga velikim zidovima - i tu pomaka nema i ne može ga biti...Glasni su i znaju samo vikati, te koristiti svaku situaciju koja im ide u prilog. Ostalo - ignoriraju... Putuje prof. Jakovina od meksičkog Veracruza, preko Konga i Alžira, do Kašmira, vraća se u Latinsku Ameriku, u Honduras, Peru, na Kubu, ne može zaobići Europu i bavi se Masarykom, slobodnim zidarima, ali i Prvim svjetskim ratom, Oktobarskom revolucijom, Tršćanskom krizom, neizostavnom Njemačkom i Rusijom i, čak i kada se njome izravno ne bavi, u taj kontekst stavlja Hrvatsku. Pritom dokida autističnu, provincijalnu dihotomiju između "nas" i "bijelog svijeta". Takve dihotomije nema. I mi smo dio tog "bijelog svijeta", sviđao se on nama ili ne...Prof. Jakovina smatra pozitivnim ulazak Hrvatske u EU, ali također kaže da su se stvari trebali ažurnije odvijati...Da trebamo biti bolji...
U Svijetu bez katarze prof. Tvrtka Jakovine Hrvatska je njegov dio kada Vlaho Bukovac boravi u Parizu, dok hrvatski vojnici ginu u Velikom ratu, kad Nixon posjećuje Zagreb 1970., ali i kada nalikuje na Angolu i Filipine, ili kada jedan ljekarnik iz Vrbovca prati cara Maksimilijana u Meksiko. Svjetska je povijest triler i horror u kojem se tjeskobe i nade smjenjuju u dugoj amplitudi, priča bez raspleta koja nam trajno uskraćuje katarzu. Možda je tako i bolje jer je povijesno iskustvo pokazalo da je svaka, pa i dobronamjerna težnja konačnom i spasonosnom raspletu završila tragično. Ostaje nam zato kvalitetna historiografija kakav je Jakovinin Svijet bez katarze jer je smiona spoznaja stvarnosti posljednja crta obrane ljudskog dostojanstva.



Vuk Perišić, urednik knjige, prof. Jakovina i prof. Dubravka Stojanović....



Na kraju promocije, piće sa prof. Lalićem, koji je došao na promociju. Imamo zajedničku poveznicu: Tučepe. Radio je s mojim tatom! Tako da tema zaista nikada ne nestaje, uz obostrano zadovoljstvo kada se ovako sretnemo nakon dužeg vremena. Nije bilo planirano, ali je tim veće bilo zadovoljstvo.

I na kraju ovoga obožavanog dana, moje dvije knjige:



Ljubim vas!






- 01:08 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 17.05.2023.

Dodatak prošlom postu - objašnjenje kliker metode u školovanju pasa

https://kk-dogguru.org/blog-posts/4-kada-u-skolovanju-pasa

- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 16.05.2023.

Trening

Mia je danas imala prvi trening. Sve je odlično prošlo, s obzirom da obožava hranu i nagradice, i s onzirom na to da već imam iskustva s kliker metodom...





Pas povezuje zvuk i naredbu, kao i nagradu ako izvrši zadatak.

Postoje i nove verzije klikera, sa snopovima svjetla i čudima cirkusima...Mia sluša i ovaj obični :)))) No, ako uspješno završi školicu - dobit će i novu verziju :))))

Trenerica i Mia:








- 00:05 - Komentari (19) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.05.2023.

Svim mamama....

Naravno, posebno mojoj, najdražoj mami sretan Majčin dan - ali, ne samo ovaj dan, nego i sve dane koji dolaze.....
Mama, volim Te zbog ljubavi i nesebičnosti, volim što si mudra i dobra, volim što si pravedna i draga, volim što pomažeš gdje god možeš, volim Tvoju čvrstinu i nepredavanje...Nikada! Volim Te najviše, jer si najbolja! Tvoja Luki


- 22:50 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 13.05.2023.

Mia - pobjednica!

Pa kaže: "Veselimo se pozvati vas na dobrotvorni pet-friendly Tito's X BURO. Wooftop Pawty u Out Rooftopu na adresi Ilica 16 u subotu 13.05. gdje ćemo se uz dobru glazbu i ukusne Tito's koktele po happy hour cijenama zabavljati i družiti sa stručnjacima iz pet industrije. Osim što možete naučiti neke nove trikove od trenera pasa Janka Marijana, ovaj party je dobrotvorne svrhe pa će se tako od svakog kupljenog koktela donirati 2eura za sklonište Sigurna kućica u Velikoj Gorici!"
Bile Mia i ja; odlično druženje; kupila koktel osmišljen samo za ovu akciju; Mia pila vode i dobila kuhanu hranu, jer je na događanje došao i čovjek, koji svakodnevno kuha za pse (Kuhinja za ljubimce). Oblizivala se Mia, a ja oduševljena....



Moj koktel...



Ljudovi...

I psi::)))



Nakon toga, King Cross na Vau Vau Vikend.:)))) Dakle, što je tamo bilo lijepo, prepuno ljudi i ljubimaca...Uživanje! Bila je i izložba pasa. I Mia je pobijedilaaaaaaaa! :))))Toliko sam bila ponosna i sretna. Znam, znam - Goldie me već naučila na uspjehe, ali - Mia još ne....Kao da je Miu doslovno Goldie umirivala, jer je bila odlična, nije radila cirkuse i ponašala se baš kako i treba na takvom događanju!!!!! Osvojila je vreću hrane od 20 kg; pa tri vreće hrane po tri kilograma, šampone, konzervice ....Ma, svašta nešto! Toliko je toga bilo da sam morala nazvati prijatelja da po nas dođe automobilom - nemoguće za nositi... Srećom, mogao je doći i ne samo to - nego nam iznio sve te divne stvari na treći kat!!!!!!

Nisam mogla snimati, jer sam cijelo vrijeme bila s Mijom, ali snimao je Ponoš za svoju emisiju, pa ću preko Branimira vjerojatno uspjeti doći do snimka - bar kad prva tri mjesta izlaze na pozornicu pokloniti se....Čim dobijem, podijelit ću s vama....












Trebala sam ići u kazalište večeras, ali nisam bila u stanju....:))))) Mia spava, snom pravednice. :)))))

Dio hrane ću svakako pokloniti nekoj od udruga, a na žalost, ima ih i previše :((((......Iako - Mia je to zaradila, i tko sam ja da poklanjam nešto njeno....No, stvarno je dobila svega previše....Nagrade su osigurali Pet Centar i Interspar, moram to reći - i zahvaliti na ovakvom obilju....Zahvalna, zahvalna, zahvalna, zahvalna....

Eto, a sada ćemo vidjeti što se događa s Pjesmom Eurovizije...Kakav će tu rasplet biti! :)))

Ljubim vas!

- 23:00 - Komentari (19) - Isprintaj - #

Rudolf

Rudolph van Veen je nizozemski kulinarski majstor i televizijski voditelj. U domovini je popularnost stekao zahvaljujući emisiji Life & Cooking, dok je međunarodnoj javnosti postao poznat zahvaljujući emisiji Rudolph's Bakery koja se emitira na kanalu 24Kitchen.
Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

Više je puta pobjeđivao na nacionalnim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima. U domovini je osvojio četiri prve nagrade na natjecanju Zilveren Koksmuts, a kao član nizozemskih kulinarskih timova, osvajao je nagrade na natjecanjima u Frankfurtu, Sydneyju, Londonu i Singapuru.

Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe. (Rudolf s Bakery)

Danas se autor i osnivač kanala 24 Kitchen družio sa hrvatskom publikom u City Center One East. Događanje je vodila Doris Pinčić, i jako joj lijepo stoji trudnički trbuščić....Baš blista! Inače je nisam voljela u izdanju "ja metla"...:)))) Njoj nekoliko kilograma više baš dodaje šarm.
Daklem, ja sam se radovala da će Rudolf nešto kuhati (dobro, da ne griješim dušu napravio je jednu malu tortu!) - a on se došao družiti (obožava djecu i odgovarao je na sva njihova pitanja; djeca su mu se mahom obraćala na engleskom i to jako dobrom engleskom i doznala sve što ih je zanimalo.....Nova generacija, kažem vam...). Za Rudolfa je upriličen kulinarski šou, na kojem su sudjelovali Morana Zibar, koja je pripremala jaja i šparoge (igra na sigurno!), pa onda Gladni Mile, i Sandra, koja je sa svojim pljukancima osvojila prvo mjesto - birao Rudolf.
Čovjek je toliko divan, nasmijan, nesposredan - ma, savršenstvo...Baš plijeni!
Dobila na poklon divnu torbicu 24 kitchen i kuhinjske, ogromne rukavice! :))))) Torbicu ću rado nositi, a rukavice će isto imati svoju svrhu, kad budem iz pećnice vadila kakav fini kolač...





Morana.....

I za kraj:

Moja malenkost i Rudolf....



Torbica...



Rukavice....;))))

Ljubim vas!

- 02:10 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 12.05.2023.

Emocije

Književna večer ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva održala se u 18 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Preradovićeva 5.
Hrvatski PEN Centar pozivao je na predstavljanje antologije Alle Tatarenko „Ukrajina 2022., pjesnički ljetopis rata“, i Europskog glasnika, godišnjaka s temom ruske agresije na Ukrajinu.
Sudjeluju: autorica antologije Alla Tatarenko i pjesnikinja Halyna Kruk (Ukrajinski PEN),
i urednici izdanja Dražen Katunarić i Tomica Bajsić
Moderira: Olha Mukha, PEN International
Prevodi: Dariya Pavlešen
Preko zooma priključio se i pjesnik Ostap Slyvynsky iz Lviva.
Konačno, Alla je sretno stigla u Zagreb! Sjećate se one divne profesorice na fakultetu u Ukrajini, koja prevodi s hrvatskog na ukrajinski i obrnuto?! Eto, imala sam čast i zadovoljstvo izljubiti je, predati ruže i uživati u njenoj priči...



Alla i ja....Sreća i zadovoljstvo; posebne emocije...Zasuzila sam, o da...



Dražen Katunarić, Alla i Halyna...



Ekipa na broju....



"Europski glasnik" također je bio posvećen temi Ukrajine i ukrajinskim pjesnicima....



I knjiga, koju je uz pomoć Tomice Bajsića i Dražena Katunarića, osmislila Alla...

I drugi, jednako emotivan događaj odvio se odmah nakon ovoga....A to je promocija knjige "Panonski admiral" . Treba napomenuti da je to knjiga o Đorđu Balaševiću, koji bi danas slavio okrugli, sedamdeseti rođendan....
Zbog svih toplih uspomena koje nam je pomogao stvoriti ili barem uljepšati, zbog svog nastojanja da u ljudima prepozna ono ljudsko, i ne sudi ih zbog toga, ali i zato što sa nišana nije puštao one koji su davno pali ispod razine čovjeka; zbog nastojanja da poveže i spoji, zbog njegovih pjesama - o Đoletu je knjigu napisao Ivan Ivačković... Na predstavljanje, s početkom u 19 sati u klubu Peti Kupe, došli su i Dražen Turina Šajeta, pa Aleksandar Stanković (moderator događanja), Ante Tomić....




Ivan Ivačković, autor knjige...



Šajeta u plavom....



Ovo je moja knjiga, došla direktno iz susjedstva do mene...Isti sadržaj, ali naslovnica drugačija za srpsko i hrvatsko izdanje....Ovo je srpska verzija.

Na promociji sam srela i moga nekadašnjeg kolegu Zorana, iz SCP-a, gdje sam prevodila, koji se nevješto pokušao izgovoriti da je došao zbog sina...:)))))

I na kraju, "Kalendar mog detinstva" , drugi dio - knjiga izašla na današnji dan...Naravno, i ona se već nalazi u mojim rukama!



Eto, puno suza. ali i puno nekavog spokoja i zadovoljstva na današnji dan...Ljubim vas!

- 01:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 09.05.2023.

Što se dogodilo sa Nokia - Samsungom?! :))))

Dakle, moja Nokia se jaako razboljela. Iza ponoći je zvala ljude koje sam ja zvala toga dana, pa je još zadobila udarac i to u svoje cijenjeno staklo - i odlučila danas da će se upaliti, ali da neće primati pozive ni poruke.:((((( Otišla sam odmah s njom u servis, da joj pomognu. Moraju zamijeniti staklo, jer ima ekran na dodir i drugačije neće ići....I naravno, pregledat će Nokiu sa Samsung dijelovima, da vide zašto ima fetiš na zvanje naokolo, iako joj to nitko nije naredio niti je u to uputio....
Dobit ću je živu i zdravu, nadam se, oko 1. lipnja....Do tada, bila sam prisiljena kupiti bezvezni mali mob, koji će služiti samo za poruke i pozive...Ostalo sve: Facebook, Instagram, Messenger - imam na laptopu. Jedino neće raditi Viber....

Tako da - tko me treba, neka zove ili šalje poruke, a može i Messenger na Facebooku! :)))



Ps: za pojašnjenje, ovo je privremeni telefon, dok se Nokia ne vrati! :)))))

I danas sam otkrila da je trešnjevački burek (iliti pita) ostao najbolji! Od jabuke jedan molim! :)))))


Ljubim vas!


- 23:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.05.2023.

Welcome Spring Festival

N livadi u blizini Sveučišne biblioteke, održao se Welcome Spring Festival, a današnji gosti bili su Neki Novi Klinci....



Koja ekipica! Predobri su! Druženje s njima je uvijek poseban doživljaj...



Ljubim vas!


- 22:25 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 06.05.2023.

Posvećeno...

Danas je dan bio posvećen Miji. Ujutro, najranije - Pet shop "Šape" slave deseti rođendan...Naravno, i torta je tu....:)))) Pasja torta, da ne bude zabune! :))))







Dok sam slikala, komad torte je "nestao" s tanjura...Ne mogu ja tako brzo fotografirati, koliko Mia može brzo papati...:)))



Ovo je već ispred "Dog&Style" - gdje smo čekale trenera da dođe....I pojavljuju se djevojke Cedevite :))) - jer sam naručila Cedevitu grejp i kavu...:)))) I dobila puno Cedevita poklona, od čega tek mali dio možete vidjeti na ovoj fotografiji.....

Treće događanje, gdje letimo već kao na metli - "Jutro poezije"....



Na "Jutru poezije" Ljubomir Pauzin.....Ljubomir Pauzin rođen je 1954. godine. 1973. na Zagrebačkom sveučilištu diplomirao engleski jezik i književnost i komparativnu književnost. Član je Hrvatskog društva pisaca. Dobitnik je više priznanja i nagrada za svoja djela. Mene su se dojmili stihovi iz njegove zbirke "U mojoj dvosobnoj glavi", koje je između ostalog čitao...




Ljubimir Pauzin i Željko Buklijaš.....

Došle kući, svaka jela svoje :)))), gldali krunidbu Charlesa III i baš je bilo lijepo....Jedino su se prema Harryju ponašali kao da je stranac :((((

I na kraju, King Cross Jankomir i njihova savršena izložba karikatura na temu "Kućni ljubimci". Izložba je otvorena danas, a trajat će do 14. svibnja, pa ako ikako možete - pogledajte.





Evo Mie i mene na izložbi...

I šećer na kraju: članovi Hrvatskog društva karikaturista izradili su besplatne brzopotezne karikature posjetitelja izložbe...Evo Mie i mene: :))))



. https://fb.watch/km-VUMPqjc/. Kad kliknete na link, vidjet ćete kako je karikatura nastajala...:)))

Nisam mogla sakriti oduševljenje, i svakako ću karikaturu dati uokviriti.

Ako niste stigli večeras, karikaturisti će priču ponoviti na Vau Vau vikendu - 13. i 14. svibnja!

Malo umorna, ali toliko sretna - ne mogu opisati. Mia spava snom pravednika :)))) Umorila se i ona...

Splićani, sretan vam sutrašnji Sveti Dujam! Lijepo proslavite!

Ljubim vas!

- 22:10 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Aline - glas ljubavi

Sinoć (jer prošla je ponoć:))) sam bila u kinu "Metropolis" u Muzeju suvremene umjetnosti (baš davno nisam bila!) i pogledala film, pod čijim sam još dojmom...."Aline - glas ljubavi" zapravo je biografski film o Celine Dion. Njene pjesme volim slušati, a čitala sam i o njenom životu i suprugu, kojeg je jako voljela, a koji je nažalost preminuo. Film je to koji zaista pokazuje da i bogati plaču...O, i te kako! Toliko borbe - najprije za ljubav (suprug prilično stariji od nje), pa za karijeru, pa za potomstvo...Zaista nije bilo lako, iako je živjela baš život glazbene princeze....Film je napravljen uz potporu Europske unije.
Sutra mene i Miu čeka dan pun događanja, no ima vremena....Pisat ću o svemu, a samo da znate da sutra moramo biti na četiri lokacije, i na četiri događanja - a svi više nego poticajni i lijepi....
Nisam zaboravila da je novi mjesec, i da treba predstaviti novu osječku njuškicu...Kad je stalno nešto iskrsavalo....((((



Mjesec svibanj i Prle! Ovaj prekrasan pas u Azilu je od 15.06. 2019. godine. Voli drva, igrati se s njima i nositi ih i prenašati po Azilu. I svaka mu čast što Prle oprašta svima. Posebno ljudima, koji su ga napustili. Ja ne bih mogla....((((

Ljubim!

- 00:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 05.05.2023.

J*bo vas jezik

Danas sam bila u Kinoteka Baru, na odličnoj promociji dvije autorice. Radi se o događanju "Poezija u drugom filmu", a autorice su Frida Šarar i Željka Horvat Čeč- Voditeljica: Sanja Baković. Izdavač - obje autrice: V.B.Z.
Također, obje autorice došle su iz Rijeke.
Željka Horvat Čeč: "Strogo mirovanje". Željka piše, na žalost, o zdravstvenim problemima koje su je snašli (epilepsija) i borba za nove dane i nove pjesme...Nakon što je završila zbirku, zaista je, na žalost, završila na strogom mirovanju i liječenju na jednom našem otoku...."Pazi što pišeš, moglo bi Ti se ostvariti." :(((
Frida Šarar: "Udaljena jednu stvarnost odavde". O autorici, njenim riječima i jezikom: "Rođena u Kruševcu. Živela u Beogradu. Radila nikad ništa. Pisala kad mora. Voli u Rijeci. Autorica knjiga: "Halter ego" i "Ženo, pokrij tu dušu".
Žena je otkriće za mene - čitala sam "Halter ego", ali ove nove pjesme - dakle, ostala sam bez riječi....Autorica kaže da je "Udaljena jednu stvarnost odavde" nastajala dvadesetak godina, i da je zapravo kratka retrospektiva cijelog njenog dosadašnjeg života. Govori o žudnji za životom, ljubavi, do tema gubitka, smrti, roditeljstva.....
Čitala je Frida svoje pjesme, ali jedna se izdvojila.

Pjesma se zove »Jebo vas jezik«, i ide ovako: »nemoj da je nekome/palo na pamet da mi kaže/kojim jezikom da govorim./ja sam kruševljanka./babe su mi se rodile i udale/u istom selu./govorim kosovsko-resavskim dijalektom/koji je iskvaren/životom u beogradu./ja sam beograđanka./u ličnoj karti mi piše vračar./petnaest godina sam provela u tom gradu./tamo mi živi marta./moj beogradski govor vonja na čarapane./ja sam riječanka./došla sam ovde i rodila hrvata./muž mi je hrvat./on često govori srpski./naš mali sin za ručkom vikne »mrkva, bre!«/mrkva je kraće nego šargarepa./zaljubila sam se u hrvatske reči/još kad sam gledala smogovce./išla po kući i pozdravljala mamu/sa »bok stara«./za mene jezik nikada nije bio/nedodirljiv i svet./moj jezik je topao i živ,/potpuno pitom, spava mi u krilu./moj jezik je moj, a ne vaš./oblikovao ga je moj život,/moje babe, muževi i sin./jezik mi nisu dale države i institucije./nisu mi ga zadale akademije./ne determinišu ga daleki kanoni./ja sam jezik./i govoriću kako mi se prohte./ne bojim se jezika, niti mu se klanjam./ljudima je jezik nešto daleko i strašno,/sistem u ime kojeg su spremni da mrze./bog kojem se klanjaju/ti nepismeni ljudi,/profesori i pisci,/ceo život proveden u čitanju i pisanju,/a jezik im se nije približio ni korak./čeprkaju po njemu iz daleka,/kao deca po mrtvom štakoru/uz pomoć dugačkih štapova./govore meni kako da govorim./moj jezik isparava iz tela./miriše samo na mene./i niko mu neće postavljati pravila/koja iz mene isključuju/babe, muževe i decu,/a svode me na države i nacije./jezik nema oblik nacije./ja nemam oblik nacije./imam oblik sebe./jezik je moj.«





Frida, Sanja i Željka....



Tri divne žene, tri borca, tri pjesnikinje....

Jedna mala anegdota pri ulasku. naravno, već me tamo znaju, prilazi mi mlada konobarica, smijem se jer odmah pretpostavlja da ću naručiti, kao obično, pivu..Kažem: limunadu molim! :))) Smijemo se obje. Stiže moja limunada, stiže i moja Darija Žilić - promocija još nije počela - i pitam ja dragu konobaricu koliko sam dužna. "Znate što, vi ste uvijek toliko nasmijana, pozitivna, draga - danas ja častim limunadom." Ostala sam bez riječi, ali mi je bilo drago...Jako, jako drago....Ne zbog limunade, nego što je netko zamijetio mene kao osobu. Jer ja zaista jesam u životu čista pozitiva.

Ljubim vas!





- 00:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.05.2023.

Promocija, Vračar i jedan kabel....





Na frizuri....Pedikura obavljena jučer....Prije toga u "Krašu" na kavi...Vidim tortu bajaderu...Kažem: "Savršena vam je." Konobarica: "Znam.":)))))

I vrlo prikladno današnjem danu i temi, promocija knjige: "Teška ljeta" (hoće reći teške godine....:((((((,Biografski roman-esej o sazrijevanju, uzorima i potrazi za emocionalnim utočištima. Likovima u romanu ne navode se puna imena, već su na kraju knjige dodane njihove biografije. Uz impresivan stil i dominantne protagoniste, roman „Teška ljeta“ svjedoči kako su mladi umjetnici birali suvremenike koji će ih nadahnuti – kako su se prepoznavali, što su nalazili jedni u drugima, kako su djelovali jedni na druge, brusili kriterije i odmjeravali svoje visoke ambicije i aspiracije? Koga u svojoj sredini respektira pjesnikinja koja prevodi Sylviju Plath i Virginiju Wolf, s kim razgovara i o čemu, tko je njezina inspiracija, emocionalna podrška i umjetnički orijentir?
Roman je objavljen uz financijsku potporu Grada Zagreba.

U starosti se i o starosti knjige pišu valjda ili da se ne zaboravi ili da se nešto razotkrije ili da se kome ispriča ili da se kome osveti ili tek da se oprosti ili da se još koga čemu pouči ili… , a Jelušić, koja nikako ne voli priče o lijepoj i ispunjenoj starosti, svoje uputstvo za uporabu upakirala je u moćne uravnotežene odvagnute, mozaički ulančane epizode, esejističke zapise iz vlastite prošlosti, fragmentarna sjećanja u ich-formi u koja se i možeš i ne moraš pouzda(va)ti, koja mogu biti i fakcija i fikcija.
Božica Brkan

Ludost života ona nastoji disciplinirati mudrošću, a kaos stilizirati raskošnim i lucidnim rečenicama, s emotivnom elegancijom i misaonom oštrinom. I dok opisuje život, tu neuravnoteženu silu, od podravskog mola do današnje „civilizacije sreće“, Jelušić ne staje, kao da je cijeli roman-esej pisan u jednom dahu, sinergijom suptilnosti i vulkanskih emocija i misli.
Lada Žigo Španić

A uranjanjem u analiziranja, emocionalna jaružanja, ponorna svrdlanja približila se pripovijedanju Annie Ernaux, prije svega temeljnim nastojanjem da pisanjem dosegne sam ekstrakt života, obnavljajući vitalizam, „zadnju slobodu”, smionost, a onda i traganjem koje reflektira kako su sebstvo i društvo uvijek isprepleteni jer osobno iskustvo prožima i društveni i politički smisao.
Nives Franić

Božica Jelušić rođena je u Pitomači (Podravina) 16. prosinca 1951. godine. Završila je studij hrvatskog i engleskog jezika. Bavila se različitim poslovima u domeni kulture, informiranja, društvenih djelatnosti
i umjetničkih područja (literatura, novinarstvo, galerijska djelatnost).
Od mladosti piše poeziju i prozu. Prvu zbirku pjesama „Riječ kao lijepo stablo” objavila je 1974. godine. Od tada do danas objavila je 62 naslova poezije i proze u svim literarnim kategorijama (pjesme za djecu i odrasle, putopisi, eseji, kolumne, kritike, roman, slikovnice, monografije, dijarijski zapisi). Aktivna je suradnica domaćih i stranih literarnih časopisa. Sudjeluje na pjesničkim festivalima, seminarima i književnim razgovorima. Prevodi s engleskog i njemačkog jezika. Antologizirana, nagrađivana, zastupljena u čitankama i školskoj lektiri u RH.

Promocija se održala u knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović", knjigu je objavila "Beletra" Sandre Pocrnić Mlakar. Promotori i recenzenti su bili: Božica Brkan, Lada Žigo Španić i Sandra Pocrnić Mlakar kao voditeljica događanja i izdavač knjige i
naravno, autorica knjige je ne samo govorila o svojoj knjizi, otkrivajući nam tko je tko i zašto je knjigu napisala, nego je čitala ulomke iz svoje knjige. Savršeno!



Sandra Pocrnić Mlakar i autorica knjige, Božica Jelušić....Jeste li znali da je Sandra psihologinja, koja obožava književnost? Psihološke teme i domaći autori zato su prioritet njene "Beletre".



Božica Brkan (poznajemo se još iz časopisa "Vikend", za koji smo obje pisale) i Lada Žigo Španić....



Božica Brkan, Lada Žigo Španić, Božica Jelušić i Sandra Pocrnić Mlakar....



I evo moga primjerka....Nije samo naslovnica prekrasna, nego i sadržaj...

I na kraju, Vračar. Cijeli dan samo razmišljam da li se moglo nešto napraviti da se tragedija spriječi. Razgovarati, vidjeti, čuti....

Na Vračaru, s obitelji, živi književnica Ljiljana, moja prijateljica. Često smo na terasi njenog stana pričale o knjigama,
o životu grada.Izložbe, performansi, žurke po stanovima, promocije knjiga u klubovima, puno publike.I šetnje gradom, Knez Mihailovom.
Vrlo slične po stilu života, ona je majka, ali voli izlaske, ja također - lako smo se sporazumjele. Žena živi najdubljim plućima.
Sviđa mi se to.
Pokraj zgrade u kojoj Ljiljana živi, blizu dvorišta kojim se ide prema tavanu, je glazbena škola.Mladi tu prolaze s violinama i gitarama, klarinetom. U blizini je i hostel.
Ljeti, sve je puno ljudi, žamor. A sad, svibanj je, hladan, nema sunca, samo čahure metaka koji su promijenili život i tamo i posvud na Balkanu, Mediteranu. I šire...
Ne razumijem da otac, čovjek, uz to još i liječnik, vodi svog sina od 13 god. učiti pucati iz oružja? Suludo! Što, sprema ga za Treći svjetski rat?! :(((
Živimo ubrzanim tempom. Razumijem. Ali...Sve je više djece koje ostaju sami ili su na ulici dok im roditelji rade.
Ono sto je najgore je to je da su već i djeca svjesna neprovođenja kazni, institucija koje ne rade svoj posao. Bahate se - može im se. Ili su neki od njih vječni nezadovoljnici i borci za svoja prava - pa prijeđu granicu. Da, nasilje rađa nasilje - ništa se time ne rješava. Mladi dječak je zapečatio svoj život. A nije moralo biti tako. Da je s nekim porazgovarao...Bilo s kim...Roditeljima, prijateljima, psiholozima u školi....Sve je moglo biti drugačije.Odnos društva prema životinjama samo je pokazatelj nasilničkog poriva kod maloljetnika. Vršnjačko nasilje, koje se ne sankcionira u samom korjenu. Manjak stručnog kadra, pedagoga, psihologa. Nepoštivanje profesora.Danas je nestao taj osjećaj da je profesor ne samo predavač, već i čovjek sa kojim se može, a i treba porazgovarati. Moja baka, profesorica povijesti i zemljopisa, bila je ogledni primjerak takvog profesora...Mladi postaju tempirana bomba.
Iskrena sućut svima, kojih se dotakla ova tragedija....:((((( Nikada se ne ponovilo.:(((( I nisu krivi ni Zapad, ni tehnologija....Krivo je ono, što tehnologija nema - emocije!

Ljubim vas!

Ps: U prošli sam post dodala fotografije, konačno....Mia je uništila kabel za prebacivanje slika iz fotoaparata na laptop!:))) Pa sam kupila novi...

- 00:48 - Komentari (16) - Isprintaj - #

utorak, 02.05.2023.

Maksimir 2

Ovako bi mogle praznikovati svaki dan! :)))) Otišle na Maksimir, sa "dadiljom" za Miu - pa sam najprije otišla "grahovati" i "štruklati" ja, a zatim "dadilja" - moja prijateljica....Moja Annemarie.

Opet nešto šteka sa slikama, tako da ću ih morati dodati naknadno.:((((

Srela sam i Zlicu; otišla žena po štukle - i još počastila pivom. Hvala!

Mia je prošetala svoju novu oprsnicu....:)))

Grah je bio bolji nego prošle godine, sa više kobasica i začina...Neka, svake godine i treba i mora biti bolje....

Ljubim!

Ps: Imam problema s fotićem i preuzimanjem slika na računalu, ne prihvaća, ne želi ni objaviti....Izgleda da će biti potreban novi kabel! Sutra idem pogledati; kupiti...Ljubim vas i žao mi je zbog tehničkih grešaka...:((((.

Svima koji su komentrali, odgovorila sam pod jučerašnjom objavom ili kod njih! Ljubim!



Ps: Konačno fotke!






Gradonačelnik i ja......



Grah sam se sjetila slikati kad je već bio gotovo pri kraju...:)))) Štrukle nisam ni stigla slikati! :))))
.

Mia s novom oprsnicom...Ljubim!

- 22:05 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Maksimir

Ovako bi mogle praznikovati svaki dan! :)))) Otišle na Maksimir, sa "dadiljom" za Miu - pa sam najprije otišla "grahovati" i "štruklati" ja, a zatim "dadilja" - moja prijateljica....Moje Annemarie.

Opet nešto šteka sa slikama, tako da ću ih morati dodati naknadno.:((((

Srela sam i Zlicu; otišla žena po štukle - i još počastila pivom. Hvala!

Mia je prošetala svoju novu oprsnicu....:)))

Grah je bio bolji nego prošle godine, sa više kobasica i začina...Neka, svake godine i treba i mora biti bolje....

Ljubim!

Ps: sutra fotografije!





- 21:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.05.2023.

Sretan 1. svibnja

Sretan 1. svibnja - Međunarodni praznik rada! Mia i ja sutra idemo na Maksimir, uživati u suncu (nadam se!) i naravno - u grahu i šruklima! Ljubim vas; uživajte!

- 01:00 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2023 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (21)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga