Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Okusi Italije....

Događanje br. 1 - Konzum, Radnička - Okusi Italije

Napravili su u ugomnoj prodavaonici "Ulicu" Italije, gdje se nalazilo sve - od tjestenine (kuhala kuharica, i to pastu sa zelenim umakom (bosiljak, maslinovo ulje) i crvenu pastu, sa rajčicom, mljevenim mesom i još nekim sastojcima, meni nepoznatim...
Zatim slane i slatke delicije, šampanjac....Naravno, gdje se dobro papa - tu je i Domagoj iliti naš Ribafish!!!!:))))







Meni se svidjelo, pa uzela za kući:



Nešto slatko, kao npr. macaroni s jagodama, i nešto slano, npr. čips sa okusom rajčice.....
Nema čega nema: od odličnih kolača (gdje ja baš nemam prolaz) do brašna na kojem se odmah vidi i količina - znači vaganje i odokativna metoda nisu potrebni - kutija u kojoj je brašno sapkirano pokazuje i mjeri....


2. Dobro. Dolazim kući, ručala već jesam, ali Mia nije. Pola sata nakon obroka, odlazimo zajedno na Pizza festival na Strossu (donjem, blizu željezničkog kolodvora)...I opet Domagoj tamo, koji je i sam napravio i nekoliko pizza.....Biram po Domagojevoj preporuci Pizza Social Club štand, za koji je i Domagoj spremao pizzu...Ali, mislim da nema pogrešnog izbora - sve pizze su prefine!!! I Rugemarin je tamo, i puno poznatih i odličnih pizzeria....Znači, okusi Italije su se nastavili:)))



Odlučila sam se za običnu Margaritu:

Raspon cijena od 7 do 20 eura - zavisi kakvu pizzu izaberete, kakvi su dodaci....Uglavnom, nisam se pokajala.

I evo nas već kod trećeg događanja. Vratila Miu kući, a ja otišla na promociju knjige: "Vatreni u Katru" Ivice Pezelja. Pezelj se "specijalizirao" za pisanje o Vatrenima, analiziranje utakmica jednu po jednu; napiso je "Vatreni u Rusiji"...Nakladnik: V.B.Z.
Jerko Leko, Goran Vlaović, Branko Tuđen i na kraju autor Ivica Pezelj



Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika, a upravo ovo vatreno izdanje predstavlja podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa!
Baš kao i naši nogometaši Ivica je ponovno napisao knjigu vrijednu čitanja i čuvanja: i ovo vatreno izdanje predstavlja ponajprije hladnu analizu i podsjetnik na uspjehe nacionalne momčadi, ali i jedinstveni uvid u fenomen hrvatskog nogometa od prvih utakmica reprezentacije početkom 90-ih godina do danas, pa čak i pogled u budućnost.
Hrvatskoj momčadi uspjelo je ono što rijetko polazi za nogom nacijama s puno više stanovnika: za manje od četvrt vijeka na tri svjetska prvenstva uspjeli su se plasirati među najbolje. U tom smislu i ova knjiga Ivice Pezelja, poput njene prethodnice, Vatreni u Rusiji, knjiga je za povijest.I čuvanje na polici nakon čitanja, kao podsjetnik. Jedino što mi se ne sviđa je činjenica da na samim dočecima reprezentacije desnica preuzima inicijativu i pokušava sebi pripisati neke zasluge...:((((

Knjigu su uz autora predstavili Branko Tuđen, dugogodišnji urednik "Večernjeg lista" , kasnije "Sportskih novosti" vrlo je nadahnuto govorio o autoru knjige i reprezentaciji; nogometaši Jerko Leko, Goran Vlaović i moderator Stanko Ružić.
Radi četvrte promocije morala sam otići nešto ranije s ove nogometne.

Četvrta promocija: Tribina Razotkrivanje povodom izdanja nove knjige povjesničara, autora i profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtka Jakovine Svijet bez katarze održao se danas, u 20 sati u Knjižari "Fraktura".
Osim autora, o knjizi su govorili povjesničarka i profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu Dubravka Stojanović, a razgovor je moderirao romanopisac i prozaist Vuk Perišić.
Knjigom Svijet bez katarze Tvrtko Jakovina prosvjetiteljski podsjeća našu javnost da je svijet jedan. Nema potrebe javno vikati. Mi JESMO, Hrvatska jeste u tome svijetu. Odlične su usporedbe u kojima prof. Jakovina pokazuje utjecaj i značenje bivše zemlje (Jugoslavije) i Hrvatske. Hrvatska uvjerljivo gubi...Što je naglasila prof. Stojanović, desničari su se zabili u svoj svijet, okružili ga velikim zidovima - i tu pomaka nema i ne može ga biti...Glasni su i znaju samo vikati, te koristiti svaku situaciju koja im ide u prilog. Ostalo - ignoriraju... Putuje prof. Jakovina od meksičkog Veracruza, preko Konga i Alžira, do Kašmira, vraća se u Latinsku Ameriku, u Honduras, Peru, na Kubu, ne može zaobići Europu i bavi se Masarykom, slobodnim zidarima, ali i Prvim svjetskim ratom, Oktobarskom revolucijom, Tršćanskom krizom, neizostavnom Njemačkom i Rusijom i, čak i kada se njome izravno ne bavi, u taj kontekst stavlja Hrvatsku. Pritom dokida autističnu, provincijalnu dihotomiju između "nas" i "bijelog svijeta". Takve dihotomije nema. I mi smo dio tog "bijelog svijeta", sviđao se on nama ili ne...Prof. Jakovina smatra pozitivnim ulazak Hrvatske u EU, ali također kaže da su se stvari trebali ažurnije odvijati...Da trebamo biti bolji...
U Svijetu bez katarze prof. Tvrtka Jakovine Hrvatska je njegov dio kada Vlaho Bukovac boravi u Parizu, dok hrvatski vojnici ginu u Velikom ratu, kad Nixon posjećuje Zagreb 1970., ali i kada nalikuje na Angolu i Filipine, ili kada jedan ljekarnik iz Vrbovca prati cara Maksimilijana u Meksiko. Svjetska je povijest triler i horror u kojem se tjeskobe i nade smjenjuju u dugoj amplitudi, priča bez raspleta koja nam trajno uskraćuje katarzu. Možda je tako i bolje jer je povijesno iskustvo pokazalo da je svaka, pa i dobronamjerna težnja konačnom i spasonosnom raspletu završila tragično. Ostaje nam zato kvalitetna historiografija kakav je Jakovinin Svijet bez katarze jer je smiona spoznaja stvarnosti posljednja crta obrane ljudskog dostojanstva.



Vuk Perišić, urednik knjige, prof. Jakovina i prof. Dubravka Stojanović....



Na kraju promocije, piće sa prof. Lalićem, koji je došao na promociju. Imamo zajedničku poveznicu: Tučepe. Radio je s mojim tatom! Tako da tema zaista nikada ne nestaje, uz obostrano zadovoljstvo kada se ovako sretnemo nakon dužeg vremena. Nije bilo planirano, ali je tim veće bilo zadovoljstvo.

I na kraju ovoga obožavanog dana, moje dvije knjige:



Ljubim vas!







Post je objavljen 19.05.2023. u 01:08 sati.