Nije mi jasno

06 srpanj 2023

Već nekoliko godina uzastopno dio svog godišnjeg odmora moja supruga, pas i ja provodimo u mjestu Seline kraj Starigrad Paklenice. Razloga za to je mnogo, a najveći je vrlo lijep i moderan stan kojeg koristimo za vrlo prihvatljivu cijenu. Drugi razlog je što se taj stan nalazi na rubu Parka prirode pa u roku cca 10 minuta hoda možemo ili šetati stazama Velebita ili se kupati na nekoj od mnogobrojnih plaža.
I sve to djeluje vrlo idilično sve dok ne dođete do mora, jer na ulazu u svaku šetnicu, te na sve plaže stoje znakovi zabrane ulaza s psima. Ne samo da se na plaže ne smije doći s psima i kupanje pasa na tim plažama, već se ne smijete niti šetati s psima uz more, barem ne na dijelovima koji su posebno uređeni.
Nije mi to baš jasno, zašto? Naime, svi psi koji su sa svojim vlasnicima ovdje na odmoru moraju biti na povodcu i imati brnjice na njuškama. Prema tome psi ne predstavljaju nikakvu opasnost za druge osobe.
Psi, kućni ljubimci, su čisti. Pas nikada ne obavlja nuždu u moru i vrlo je malo pasmina koje se zaista vole kupati ili plivati. Većina se uroni do trbuha, malo se ohlade i vrate se na obalu. I zašto onda imaju zabranu ulaska u more i šetanja uz more? To je pitanje na koje nikada nisam dobio odgovor.

Još nekoliko napomena vezanih uz ovu temu. U današnje vrijeme većina turista, osim s djecom, dolaze na odmor sa svojim kućnim ljubimcima. To se naročito odnosi na starije turiste koji dolaze u pokretnim kućama za odmor ili u mini busevima. Većina njih odsjeda u kampovima i sigurno su vrlo neugodno iznenađeni kada na ulazu na plažu vide znak zabrane za pse. Istina, mnogi se na to ne obaziru, pa se njihovi ljubimci kupaju zajedno s njima, no ima i onih gostiju ili domaćina koji su spremni i na fizički obračun kako bi dokazali da znakove treba poštivati.
I sve to u vrijeme kada plaćemo za gostima kojih je manje nego prošlih godina, a koje dočekujemo i s ovakvim bizarnim zabranama ali i s nerealno visokim cijenama.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.