Izgubljeni slučaj 2

12 kolovoz 2020

Umjesto da vrijeme provedeno u HR, čekajući da nam sinovi završe školovanje, učim i naučim njemački, ja sam radio sve i svašta. Uglavnom sam uređivao okoliš, pokušavao srediti kaos u kući, ponešto prodati, ponešto baciti.

Školovati sinove nije baš nešto što bi mogao proglasiti zabavnim i jednostavnim poslom.
Problemi u srednjoj školi, nešto manji na faksu, prve ljubavi, neostvarive želje i planovi sinova, koji su vidjeli što si drugi mogu priuštiti pa su onda i oni htijeli nešto slično.
Sve u svemu, mogli smo im priuštiti mnogo više, no i to što su imali bilo je daleko više od onoga što smo imali mi, u njihovim godinama.
I zato me nije pekla savjest što im nisam ispunio baš sve želje
.
Nakon završetka srednje škole, stariji sin se zaposlio. Razočaran nekolicinom profesora u gimnaziji, koji su im doslovno, bez ikakvog razloga vadili mast iz tijela, jednostavno je zamrzio školu i uopće nije pomišljao da bi se dalje školovao.
Iako je svaka generacija, pa i moja, imala svoje dobre i loše profesore, ova je generacija imala nesreću da su pojedine profesorice, frustrirane svojom nemoći da postanu netko i nešto, odlučile svoj bijes usmjeriti na uništavanje pojedinih učenika, među kojima je bio i moj sin.
Srećom, on je sin prilično tvrdoglave obitelji, koje nije lako slomiti, pa osim što je, uz pomoć tih jedinki uspio zamrziti školu, nije zamrzio i život.

Radio je, zaljubio se, prekinuo s djevojkom, pa još malo radio, a onda prelomio i otišao s majkom u Njemačku.
Tamo je upisao višu školu za fizioterapeutiku, usput je ponešto radio i zarađivao, završio školu, zaposlio se i počeo raditi. No, ta ga struka nikako nije privlačila. Radio je to preko volje i bilo je jasno da neće dugo tako. Radeći, pokušavao je položiti prijemne ispite za policijsku školu, no upasti u tu elitnu državnu školu bilo je jako teško. No, on je čvrsto odlučio da će to učiniti. Pokušao je jednom, pa drugi put, pa kada su ga opet odbili, pokušao je na drugom mjestu i uspio. Upisao se i vidi se da uživa. Najbolji je u svojoj klasi i ne misli stati na tome! Za njega je život i rad u HR ostao samo dijelić povijesti, a HR država za posjet prijateljima, rodbini i odlazak na more!

Mlađi sin je završio gimnaziju i upisao strojarski fakultet, kojeg je završio s pohvalom dekana sveučilišta. Za razliku od mene, on je cijelo vrijeme studija učio njemački jezik i naučio ga. Njegov životni put bio je zacrtan od samog početka upisa na fakultet. Nisam siguran da mu je neko poduzeće moglo ponuditi takve uvijete rada i plaću da bi ostao raditi u HR!
Nakon što je diplomirao, naš konačni odlazak se približio na najviše mjesec dana.

Uslijedili su tjedni i mjeseci selidbe. Mlađi sin je pronašao posao u gradu koji je više od 300 kilometara udaljen od gradića u kojem smo sagradili kuću i poželio uzeti sa sobom dio namještaja, posuđa, alata.

I sada smo tu gdje jesmo. Imamo veliku kuću u HR, u kojoj nitko ne živi a koja nam služi samo kao mjesto gdje prespavamo kad dođemo u HR. Djeca su preko djeda dobili gomilu zemljišnih čestica, uglavnom poljoprivrednih, koje su iznajmili, no o dijelu čestica se moraju brinuti, a to nije nimalo lagano kada si gotovo 1000 kilometara udaljen!

Svi smo u Njemačkoj, a sve što imamo imamo u obliku nekretnina u HR!
To se zove mrtvi kapital!
Kada bi takvu kuću, kakvu imamo u HR imali u Njemačkoj, bili bi jako sretni.
I umjesto da uživamo u kući u koju smo utrošili svu ušteđevinu i još mnogo više, kuća stoji, propada, a svaki mjesec, bez obzira da li netko bude u njoj ili ne, košta minimalno 150 eura!

A za to sam opet kriv samo ja i nitko drugi.
Ja i moj glupi patriotizam, nepopravljivi optimizam da ću svojim radom i novcem pomoći svojoj državi, koja me školovala i odgojila. Mislio sam da ću, sa svojom obitelji, živjeti u kući u kojoj ima mijesta za tri obitelji, da će nam država omogućiti zapošljavanje, dovoljnu zaradu i normalan život.

Bio sam optimist, barem sam to tada mislio.
Ustvari, bio sam glup i naivan!




















Oznake: luzer

Izgubljeni slučaj - 1. dio

Već treću godinu živim u Njemačkoj.
Da mi je netko, prije dvadeset godina rekao kako ću svoj životni put završiti u Njemačkoj, nasmijao bih mu se u facu.
Moš misliti.
Već sam živio u Njemačkoj i nije mi se baš svidjelo. Ustvari, kad malo bolje razmislim uopće mi nije bilo loše. Bio sam vlasnik svog poduzeća, imao sam dvadeetak zaposlenih, koji su radili u Njemačkoj, dobro sam zarađivao, imao sam stan, a i supruga je došla samnom, zaposlila se i s dvije plaće bilo nam je skroz OK!
No, cijelo sam vrijeme "patio" za životom u HR.
I umjesto da zarađeni novac uložim u kuću u Njemačkoj, ja sam, kao veliki patriot, sve što sam zaradio, potrošio u HR.
Sagradio sam kuću bez kune kredita, vratio se iz Njemačke, zaposlio se, vratio i suprugu iz Njemačke, zaposlio je i ubrzo shvatio kako je to bio jedan od mojih najgorih odluka u životu.

Suprugu su iskorištavali toliko da je počela oboljevati. Na prevaru su je doveli iz Njemačke i umjesto posla koji su joj obećali, poslali je na sasvim drugi posao.
Radila je po cijele dane, išla na posao i bolesna, a plaća joj je bila za plakati.

Ja sam mijenjao poslove tolikom brzinom da više nisam znao što uopće radim. Morao sam, jer što got sam krenuo raditi, uglavnom je bilo po sistemu - puno rada za malo novaca.
Svi su me pokušali prevariti, nasamariti, pa i sama Lijepa naša država potrudila se da moje poduzeće, koje je za vrijeme Domovinskog rata bilo jedno od sto poslovno najuspješnijih u HR ( a nisam se bavio ratnim profiterstvom ), dovede pred zid i likvidira ga.

Tada sam se zaposlio u osiguravajućem društvu, ubrzo postao jedan od boljih osiguravatelja ali i shvatio da biti jedan od boljih, ako nisi "zemo" članovima uprave, ustvari ne znači ništa drugo nego biti jedan od onih koji će morati raditi svake godine sve više i sve bolje!
Ispalo je da sam radio po deset i više sati dnevno, za novac koji je bio jedva u prosjeku za RH.
A onda su me, opet na lijepe oči, uz pomoć moje naive i mobinga kojeg sam preživljavao na poslu, vrbovali za drugo osiguravajuće društvo.
I opet "jovo na novo". Umjesto da mi priznaju moju stručnost i iskustvo, morao sam opet od početka!
Opet sam, nakon više od 8 godina rada u osiguranju, postao djačić prvašić!
Položio sam ispit, postao voditelj i uskoro dobio otkaz, jer moje zapošljavanje nije bilo zbog moje stručnosti nego zbog portfelja, kojeg sam ponio sa sobom.

Treće i posljednje osiguranje u kojem sam se zaposlio, bilo je ujedno i najbolje organizirano. Osjetio sam da bih ovdje mogao učiniti sve o čemu sam mogao samo sanjati.
Već na početku pokazao sam da znam kako se to radi. No, opet sam, po treći puta, prvo morao u školu i naravno u prvi razred, jer nisam imao ujaka u upravi, niti strica, niti maminog ljubavnika na nekom rukovodećem mjestu, pa sam unatoč tome što sam imao više iskustva i veći portfelj od svojih voditelja, opet morao u pučku školu!
No, uspio sam dobiti otkaz prije početka nastave i sve to kao kolateralna žrtva sukoba između konkurentskih osiguranja.
I to je bio kraj mojeg "službenog " rada u RH!
Bilo je još pokušaja, no sve se svodilo na to da bih opet, bilo gdje se zaposlio, morao prvo upisati prvi razred, položiti ispite, koje sam položio već nekoliko puta i tek tada, ako Bog da, početi, naravno od početka, graditi svoju karijeru.
Za to više nisam imao niti volje, niti vremena!

Tada sam, ponovno shvatio, kakav sam luzer. U Njemačkoj sam imao sve. Dobar posao, stan, novaca i više nego dovoljno. A ja se vratio u HR. - Budaletina kakve nema!

A onda je moja supruga odlučila okrenuti novu stranicu u našem životu. Na opće iznenađenje poslodavca, dala je otkaz i vratila se u Njemačku. Za nju je HR postala država u koju će, u budućnosti, dolaziti samo na odmor ili u posjet rođacima i prijateljima!
Ja sam ostao brinuti se za našu djecu. Plan je bio da završe školovanje, zaposle se, a onda otići za njom!
I bi tako






















Oznake: luzer

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.