Ideje jednog vizionara

nedjelja, 10.05.2009.

Predizborna ušminkavanja

Tek što je trebala započeti kampanja za novog zagrebačkog gradonačelnika, ovaj puta sa izravnim odabirom i personaliziranom borbom, moja ulica je asfaltirana. Tu vijest smo dobili 22. travnja 2009., kako radovi započinju 22. travnja 2009., te kako će trajati do 28. travnja 2009. godine. Odjednom su samo ti mali plakatići osvanuli na vratima naših ulaza. I nakon tjedan dana asfaltiranja naše i susjednih dviju ulica, radovi su bili završeni. Nakon dugih 29. godina, naša slijepa ulica dobila je novi asfalt. Samo čemu? Petrova ulica je još uvijek sva u rupama, pa je vožnja po njoj sa brzinom većom od 30km/h ravna „izazivanju Božjeg gnjeva i kazne“ u obliku teže prometne nesreće. Kako bi stvar bila bolja, na Petrovoj ulici nalazi se i bolnica, koja je ujedno i veće rodilište u gradu Zagrebu, pa je moje pitanje sadašnjem gradonačelniku: što to sve moraju današnje majke napraviti, kako bi rodile djecu? Po kakvim im je uvjetima omogućen put do bolnice?
Uz to, tijekom izgradnje Kvaternikova trga, sav promet je išao preko te iste Petrove ulice, što ju je uništilo. Onda je nama stanarima Petrove i okolnih ulica koji ovisimo o Petrovoj, obećano kako će se Petrova asfaltirati nakon dovršenja Kvaternikova trga. Kvaternikov trg već je odavna završen, a od asfaltiranja nije bilo ni A. O Bauerovoj ulici neću niti pričati, samo ću reći kako po njoj nije moguće voziti više od 20km/h. Koliko ćemo još čekati na renoviranje ovih dviju ulica?
Stvar me ne bi ni malo uznemirila, kada ne bi nedavno vidio kako i po ostalim manjim i većim cestama se izvršavaju radovi. Tako se renovira avenija Gojka Šuška, što je pohvalno, jer se tamo nalazi bolnica, kojoj je ta cesta jedna od glavnih prometnih arterija. Ali jesmo li trebali toliko čekati, jer je i ta cesta stara preko 20 godina?
Kako bih se malo uvjerio u to otišao sam na stranicu „Zagrebačkih cesta“, koje su dio „Zagrebačkog holdinga“. Čisto me zanimalo što ću tamo naći, od informacija. Kako su informacije bile zanimljive, odlučio sam ih podijeliti s Vama, evo i ispisa sa ekrana o sadašnjem ispisu radova (u donjem desnom kutu je datum i sat, kada je snimljen ekran):
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost
A ovdje se nalazi i link na stranicu „Zagrebačkih cesta“: http://www.zgceste.hr/radovi_lista.php

E pa gradonačelniče, štovani g. Bandi(ti)ć, nimalo me niste impresionirali, ako moramo čekati tridesetak godina na nove ceste. Koliko ćemo onda čekati na druge stvari?
Stoga mislim kako je došlo vrijeme za promjene i kako Vas se mora smijeniti. Pozivam stoga sve koji čitaju ovaj blog, neka ispune svoje građansko pravo i glasaju za svog gradonačelnika po svome izboru i savjesti. Samo ne za g. Bandića!

10.05.2009. u 22:33 • 0 KomentaraPrint#

Zabrana pušenja

Nakon što se ovaj novi, često polemizirani, zakon našao u primjeni po kafićima, diskotekama i po noćnim klubovima, odlučio sam se nešto i napisati. Možda stoga što ću svoje iskustvo s opisom, začiniti s razmišljanjima jednog od hrvatskih građana.
Sve je počelo prošlog tjedna, kada je nakon počeka od sto i dvadeset (120) dana započelo primjenjivanje zakona koji zabranjuje pušenje u kafićima i drugim društveno-sociološkim institucijama. Mnogi su tada protestirali, mada nisu imali zbog čega, jer se ponovila priča od prvog siječnja ove godine (01.01.2009.), kada je započelo primjenjivanje toga zakona na sve poslovne subjekte – odnosno zabranjeno je pušenje u tvrtkama i ostalim javnim prostorima. Ali sada su se najviše javljali vlasnici kafića, negodujući zbog takve zabrane, koja je već na snazi stotinu i dvadeset dana…
Jedan od ljudi, koji je negodovao bio je i vlasnik belgijske pivnice „Hopdevil“, koja se nalazi u Cinestar centru u Zagrebu, a koji je dao izjavu vidljivu na središnjem dnevniku (ne znam točno koje televizije, ali to je manje važno). U njoj je izjavio kako je to "rat protiv njega" i kako se dovodi u pitanje "egzistencije njega i njegovu obitelj"…
Kako bi to provjerili, u petak nakon jednog od najnovijih filma, odlučili smo posjetiti pivnicu i uvjeriti se u to. Pri dolasku, odmah smo mogli vidjeti kako je lokal polu-prazan, svega par stolova je bilo okupirano, ali i to kako nije bilo nikakve zanimljive aktivnosti u lokalu, koja bi privukla goste. Odnosno, „naš autohtoni proizvod“: Dobro došli, dajte nam novac i možete ići dalje…
Nakon što smo sjeli za stol, novi šok. Na cijeloj listi od belgijskih piva (koja je poprilična, ali samo na papiru), prva tri moja izbora nisu imali. Ovakvu neprofesionalnost nisam očekivao, jer sam bio povremeni gost u tom lokalu, ali uslijedio je novi šok. Prodavali su samo male točene pive, odnosno ako ste željeli pola litre odjednom morali ste kupiti dvije male od četvrtine litre. To nije neka razlika tih tri kune, pa smo (već kada smo sjeli) naručili takve „dvije male pive“! Uz sve to, ni račun nam nije bio dostavljen, pa se dovodi u pitanje legalnost poslovanja tog lokala? Ajde, jedina svijetla stvar je bila u tome što su nas pustili nek u miru popijemo pivu, mada su već upalili svijetla i zatvarali oko jedan sat (1:00h) ujutro.
Poslije toga skočili smo i do Jaruna, kako bi navratili i „Pirahnu“, gdje se (vidi vraga) isto tako primjenjivao takav zakon. Za razliku od prije: mogao se vidjeti zid sa jednog kraja kluba na drugi, nije toliko smrdilo i nije bilo teško udisati onaj zadimljeni zrak, a većina pušača se pridržavala pušenja na terasi kluba i provoda plesanjem unutar samog kluba…Dakle neki ljudi, zbog svojeg sadržaja su zadržali svoje goste!

Sada mene zanima, što su ti ugostitelji mislili i jesu li razmišljali? Zakon sa tim odredbama se pisao prošle godine i već je oko ljeta najavljen. U kasnu jesen se o njemu raspravljalo u Saboru, a u prosincu prošle 2008. godine je izglasan. Premda je primjena započela za pravne osobe (proslovne subjekte) od 01.01.2009. godine, ugostitelji su dobili poček od sto i dvadeset (120) dana, kako bi se prilagodili.
Neki od njih, to su napravili, pa su svojim sadržajima privukli ljude. Drugi se jadaju po televiziji kako nemaju dovoljno posla i kako im je egzistencija ugrožena, premda izgledaju kao da su progutali dva-tri praseta odjednom… Pitam se tko tu kome maže oči? Ili su ljudi samo nesposobni?

10.05.2009. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 08.05.2009.

otvoreno pismo Premijeru

Poštovani Premijeru,
Ovo sa Slovenijom gubi svaku smisao u vidu „dobrosusjedskih odnosa“ i „kulture dijaloga“ svojstvene europskoj politici! Znam kako ne gubite nadu u rješenje spora i kako s naše hrvatske strane, postoje mnogi argumenti i činjenice za dobivanje spora pred međunarodnim sudom ili arbitrarnom komisijom.
Ali ove provokacije traju od prosinca prošle godine i liče mi na „vježbanje demokracije u EU“ preko jednog malog naroda, koji želi biti viđen u gomili stanovništva EU. Možete mi reći i kako sam u krivu, ali reći ću Vam kako slovenske vinjete je EK „ukorila“, a sadašnji novi prijedlog novih slovenskih vinjeta je još više sramotan! Samo se nadam kako će EK i te vinjete „ukoriti“, te kako neće stati na tome. Jer Slovenci su jedini narod koji se bliži izbacivanju iz EU, sa takvim svojim zakonima i propisima!

Pišem Vam sve ovo, jer postoji očiti „animozitet“ slovenske politike, prema našim nastojanjima ulaska u EU. Kako su to jedan mali narod, kojega poznajemo jako dobro iz bivše države, jasno nam je zbog čega su takvi. Ali za sve postoji rješenje, pa tako i za ovo. Do sada smo bili strpljivi, EU je bila tolerantna na poteze Slovenije i pokušala pronaći „put iz krize“. Taj put, Slovenci opet odbacuju!
Možda je vrijeme, g. Premijeru, upozoriti EU na dogovor koji smo imali s njom, a on glasi kako ćemo zbog „povlaštenog bržeg pristupanja EU, ne primjenjivati ZERP na članice EU“. Ovaj mjesec bliži se šesti (6) mjesec od kako je Slovenija blokirala naše pregovore s EU, odnosno od kako je „povlašteni pristup EU“ stopiran. Vjerujem kako je šest mjeseci dovoljan rok EU, za unutarnje dogovore (u protivnom se sama politika EU mora promijeniti, što već EU zagovara nakon „incidenta na relaciji Slovenija-Hrvatska“). Stoga vjerujem kako bi bilo pametno i mudro spomenuti, na sjednici Vlade, kako Hrvatska prihvaća Slovensko pravo na blokadu pregovora i razumije ih, kako Hrvatska vjeruje u dijalog EU i rješenje deblokadu pregovora, ali kako Hrvatska ne može u nedogled dogovor Slovenije i EU, jer Hrvatska je spremno prihvatila taj isti dogovor sa EU – mada nije članica. Stoga postoji mogućnost kako ćemo mi, zbog duge i nerješive blokade pregovora, morati aktivirati ponovno ZERP, jer EU nije poštivala dogovor o povlaštenom ubrzanom pristupu članstvu i naši pregovori su već šest mjeseci u blokadi!
Nadam se kako će to puno odjeknuti u medijima, te kako će Italija pobjesniti na takav stav, ali će shvatiti kako jedini način deblokade je „pritisak na Sloveniju“. To će za posljedicu imati i njihov „pritisak unutar EU na Sloveniju“ (jer ona jedina ne pristaje na dijalog i prijedloge EK), pa i kod njihovih starih „saveznika“, koji drže leđa Sloveniji. Nadam se kako će to uroditi plodom, jer Hrvatska ima želju i volju ući u EU, pridružiti se narodima i postati sa svojih četiri i pol milijuna stanovnika (4'500'000) dio velike europske zajednice koja broji petsto milijuna (500'000'000) stanovnika EU. A na tom putu nas i EU gnjavi jedan mala država i narod od svega dva milijuna (2'000'000) stanovnika.
Mislim kako je vrijeme za demokraciju u kojoj djeluje „Božja pravda na Zemlji“, u kojoj jedan glas vrijedi jedan glas. I premijer, i predsjednik, i predsjednik Sabora vrijede isto koliko i čistačica, isto koliko i radnik na gradilištu, isto koliko i moćni poduzetnik! Vrijeme je za motivaciju EU i načelima demokracije neka stanovnici EU odluče žele li Hrvatsku u EU, te jesu li za deblokadu pregovora…

08.05.2009. u 12:11 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2018 (1)
Ožujak 2017 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Studeni 2013 (2)
Siječanj 2013 (1)
Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Srpanj 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (5)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (6)

Komentari da/ne?

Opis bloga

sve ono što nisam mogao sprovesti u politici, kao jedan od ljudi koji u njoj nisu bili zbog svojeg probitaka, već zbog poboljšanja života drugih ljudi...zbog svih onih ideja koje mi se jave, a o njima se javno krivo priča ili krivo interpretira...sve će se naći ovdje i pomno obraditi!