Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

otvoreno pismo Premijeru

Poštovani Premijeru,
Ovo sa Slovenijom gubi svaku smisao u vidu „dobrosusjedskih odnosa“ i „kulture dijaloga“ svojstvene europskoj politici! Znam kako ne gubite nadu u rješenje spora i kako s naše hrvatske strane, postoje mnogi argumenti i činjenice za dobivanje spora pred međunarodnim sudom ili arbitrarnom komisijom.
Ali ove provokacije traju od prosinca prošle godine i liče mi na „vježbanje demokracije u EU“ preko jednog malog naroda, koji želi biti viđen u gomili stanovništva EU. Možete mi reći i kako sam u krivu, ali reći ću Vam kako slovenske vinjete je EK „ukorila“, a sadašnji novi prijedlog novih slovenskih vinjeta je još više sramotan! Samo se nadam kako će EK i te vinjete „ukoriti“, te kako neće stati na tome. Jer Slovenci su jedini narod koji se bliži izbacivanju iz EU, sa takvim svojim zakonima i propisima!

Pišem Vam sve ovo, jer postoji očiti „animozitet“ slovenske politike, prema našim nastojanjima ulaska u EU. Kako su to jedan mali narod, kojega poznajemo jako dobro iz bivše države, jasno nam je zbog čega su takvi. Ali za sve postoji rješenje, pa tako i za ovo. Do sada smo bili strpljivi, EU je bila tolerantna na poteze Slovenije i pokušala pronaći „put iz krize“. Taj put, Slovenci opet odbacuju!
Možda je vrijeme, g. Premijeru, upozoriti EU na dogovor koji smo imali s njom, a on glasi kako ćemo zbog „povlaštenog bržeg pristupanja EU, ne primjenjivati ZERP na članice EU“. Ovaj mjesec bliži se šesti (6) mjesec od kako je Slovenija blokirala naše pregovore s EU, odnosno od kako je „povlašteni pristup EU“ stopiran. Vjerujem kako je šest mjeseci dovoljan rok EU, za unutarnje dogovore (u protivnom se sama politika EU mora promijeniti, što već EU zagovara nakon „incidenta na relaciji Slovenija-Hrvatska“). Stoga vjerujem kako bi bilo pametno i mudro spomenuti, na sjednici Vlade, kako Hrvatska prihvaća Slovensko pravo na blokadu pregovora i razumije ih, kako Hrvatska vjeruje u dijalog EU i rješenje deblokadu pregovora, ali kako Hrvatska ne može u nedogled dogovor Slovenije i EU, jer Hrvatska je spremno prihvatila taj isti dogovor sa EU – mada nije članica. Stoga postoji mogućnost kako ćemo mi, zbog duge i nerješive blokade pregovora, morati aktivirati ponovno ZERP, jer EU nije poštivala dogovor o povlaštenom ubrzanom pristupu članstvu i naši pregovori su već šest mjeseci u blokadi!
Nadam se kako će to puno odjeknuti u medijima, te kako će Italija pobjesniti na takav stav, ali će shvatiti kako jedini način deblokade je „pritisak na Sloveniju“. To će za posljedicu imati i njihov „pritisak unutar EU na Sloveniju“ (jer ona jedina ne pristaje na dijalog i prijedloge EK), pa i kod njihovih starih „saveznika“, koji drže leđa Sloveniji. Nadam se kako će to uroditi plodom, jer Hrvatska ima želju i volju ući u EU, pridružiti se narodima i postati sa svojih četiri i pol milijuna stanovnika (4'500'000) dio velike europske zajednice koja broji petsto milijuna (500'000'000) stanovnika EU. A na tom putu nas i EU gnjavi jedan mala država i narod od svega dva milijuna (2'000'000) stanovnika.
Mislim kako je vrijeme za demokraciju u kojoj djeluje „Božja pravda na Zemlji“, u kojoj jedan glas vrijedi jedan glas. I premijer, i predsjednik, i predsjednik Sabora vrijede isto koliko i čistačica, isto koliko i radnik na gradilištu, isto koliko i moćni poduzetnik! Vrijeme je za motivaciju EU i načelima demokracije neka stanovnici EU odluče žele li Hrvatsku u EU, te jesu li za deblokadu pregovora…


Post je objavljen 08.05.2009. u 12:11 sati.