Popularne sorte vina u Hrvatskoj

28.06.2018.

Hrvatska je zemlja s razvijenom vinskom kulturom koja prepoznaje istinsku kvalitetu vina te u njemu opušteno uživa. Činjenica da gotovo polovina vinograda u Hrvatskoj nije registrirana za promet vinom, te se vino iz tih vinograda koristi samo za vlastitu upotrebu govori nam da je tradicija pravljenja i ispijanja vlastitog vina duboko ukorijenjena.

Samo nekoliko zemalja ima takav raspon vinskih regija kao što ga ima Hrvatska: od mediteranske vreline, do hladnijih obronaka kopnenih krajeva. Ukupna površina vinograda u Hrvatskoj iznosi približno 33 tisuće hektara, a zanimljivo je to da se točno pola od tih hektara nalazi u mediteranskoj regiji, a druga polovica na kontinentu.

Kako biste dobili uvid raznolikost i bogatstvo kulture proizvodnje vina na našim krajevima, spomenut ćemo to da ukupan broj sorti koje se uzgajaju iznosi 200tinjak, a od toga je čak 60 autohtonih sorti. Kroz ovaj kratak vodič upoznat ćemo vas sa tri najzastupljenije sorte vina, a to su: graševina, malvazija i plavac mali.

Graševina



Graševina je najvažnija sorta kontinentalne Hrvatske, a ujedno i najpoznatija. Iako se uzgaja na svim kontinentalnim područjima, najbolje rezultate daje u Slavoniji i Podunavlju jer joj idealno odgovara slavonska klima i bogato tlo. Okus graševine je sorta koja najbolje odgovara zahtjevima ljudi sa ovih krajeva. Ukoliko vinogradar kontrolira prinose i pravovremeno obavi berbu, dobit će okus originalne graševine. Miris graševine sadržava cvjetno-voćnih aroma, a okus u ustima će biti konkretan, sočan i osvježavajući te se stvaraju osjećaj punoće i slasnosti.

Malvazija



Najvažnija sorta istarske regije jest malvazija. Riječ je o jednoj od prvih sorti koja je prešla granice Lijepe Naše i trenutno nam je jedan od najsnažnijih izvoznih aduta. Malvazija je dugo vremena služila kao jednostavno stolno vino, no pojavom nove generacije vinara i modernog načina uzgoja vinove loze, koji su značajno smanjili urode, a poboljšali kvalitetu, otkrivena je nova malvazija. Danas malvaziju krase arome agruma i mineralni tonovi uz dašak cvjetnih mirisa i nota zrelog kontinentalnog i južnog voća. Okus također posjeduje intenzivnu aromu, nekad blažeg i osvježavajućeg karaktera, a nekad snažniji, puniji i zreliji, u obje varijante jednako dobar.

Plavac mali



Plavac mali najzastupljenija je sorta u južnoj Dalmaciji. Zanimljivo je da Plavac mali ima dva vrlo različita lica. Ono s najboljih rubnih i strmih položaja otoka Pelješca i obale te ono sa polja iz unutrašnjosti. Plavac mali sa strmih dijelova je izuzetne kvalitete i može konkurirati najboljim svjetskim vinima, i snagom i punoćom i postojanošću, dok se ono vino iz unutrašnjosti osjeti kao lagano i svježe vino voćnog karaktera. Najveći uzrok takvoj razlici u okusima je različita mikroklima i različit sastav tla na ta dva bliska područja. Arome su atraktivne i vrlo upečatljive, te se jednom kušano vino kasnije s lakoćom prepoznaje. Vina od plavca malog često posjeduju slatkoću okusa, koja je posljedica određenog omjera između ostatka šećera i visokog alkohola te tipa tanina koji plavci prirodno posjeduju.

Ljetni stil za curu koja je in Ljetni stil za sve cure koje su IN

20.06.2018.

Vrući izgled za vruće dane

Nisu samo dečki ti koji gledaju izgled djevojke koja je u prolazu gradom… Puno češće glavni su komentatori upravo same žene koje će se diviti onoj koja se nepogrješivo uskladila ili pak pitati se zašto i one tako ne izgledaju. Odgovor je jednostavan: postoje kombinacije i stil koji djevojke čini IN! A da biste i vi pripadale u tu grupu nemate opravdanja da ste među onima koje nisu sretnice da plivaju u bogatstvu i peglaju karticu roditeljima ili mužu, budući da najčešće jednostavnost i umjerenost čine vaš izgled savršenim. Kako skombinirati vrući izgled uz minimalne troškove, svakako pročitajte u nastavku.



Sve što trebate, već je u ormaru!

Iako će brojni reći da fizički izgled tijela nije najbitniji (naravno da nije), ipak će najprije biti uočene one djevojke koje su i tijekom zime posvećivale pažnju svome izgledu i žive zdravim načinom života pa su zadržale vitku liniju. Ako su uz to već došle i do preplanule kože, prva dva preduvjeta su ispunjena - bez ikakvih problema i ustručavanja obući će kratke hlače. One su nepogrješiv trend, a ako izaberete kratke hlače od teksasa i to u svijetloj nijansi, već ste došli do pola IN izgleda. Uz takve hlače kombinirajte vječnu popularne majice s mornarskim uzorkom (ali ne standardno plavo-bijele). Izgled je to koji se može priuštiti svaka djevojka. Osim mornarskoga uzorka odlično će odgovarati i pamučni top u jarkim bojama. Ako su vam kratke hlače prekratak izbor, zasigurno imate bermude ili ih si možete priuštiti. Uz njih obucite široke majice ili muške košulje koje su na djevojkama uvijek ono što ih izdvaja i izgleda posebno.

Dašak sebe…



Bilo da ste se odlučile na kombinaciju s kratkim hlačama ili bermudama, svakako ostaje završiti svoj izgled te zasjati na ulicama grada. Djevojka koja je IN neće se obazirati na modu i visoke pete te lomiti noge. Svjesne smo i mi, ali i mladići koji nas vide, da apsolutno ne izgleda lijepo na morskim ulicama punim kamenčića i s usponima i padovima, vidjeti nekoga tko kao da je izletio s najglamuroznijeg bala. Stoga uz predložene dvije odjevne kombinacije svakako izaberite espadrille. One su hit ovoga ljeta, a uz pokazani gležanj izdužit će vašu figuru. Osim toga uz espadrille ćete se osjećati i najugodnije te najlakše se i kretati. Ako ste u šetnji u prijepodnevnim ili poslijepodnevnim satima, ono čime ćete još naglasiti svoju pojavu jest šešir širokoga oboda. Sunčane naočale ne morate platiti nekoliko tisuća kuna, ako možete - super, no izaberite one koje odgovaraju crtama vašeg lica, ali nikako ne prestrogu formu. Ono što trebate jest torbica i upravo ona predstavlja završnu točku upadnosti. Svakako preporučamo laganu platnenu torbu u jarkoj boji! Možete ju uskladiti s espadrillama, ali i ne morate. Sam lak na noktima u toj nijansi bit će dovoljan da pokažete kako ste usklađeni od glave do pete s jedne strane, a s druge opet tako jednostavni i prirodni.



Sada kada vidite kako su savjeti i kombinacije zapravo jednostavni, zasigurno i povezujete da ste se i vi divile barem jednom u životu upravo tim curama koje su toliko pažnje privlačile, a da to uistinu nije bilo ništa posebno. Upravo u tomu i jest posebnost svih onih koji se oblače i žele oblačiti IN! Pokušajte i vi ovoga ljeta zasjati u nekom novom svjetlu.

Najbolja motivacija za gubitak kilograma i zdravo mršavljenje

03.06.2018.

Često želimo puno toga postići, ali kada se predamo tomu ili samo krenemo u razmišljanje, pitamo se što će nam dati snage da to uspijemo i realiziramo. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan i jasan - potrebna nam je motivacija. No, upravo nju najčešće nemamo, bilo da je u pitanju učenje za kolokvije i ispite, generalno spremanje stana ili kuće ili pak nešto dugoročnije, kao što su novogodišnje odluke da ćete prestati pušiti, odreći se slatka i riješiti se onog nepotrebnog viška kilograma. Međutim, gubitak kilograma ne znači samo ljepše izgledati, već taj pothvat sa sobom nosi i niz promjena u život, kao i bitne te zdrave posljedice na njega. Stoga vam donosimo nekoliko razloga koji će vam biti najbolja motivacija za gubitak kilograma i zdrav način mršavljenja te života.

Zdravlje na prvom mjestu

Ono čega trebamo biti svjesni jest da višak kilograma sa sobom nosi i negativne posljedice na zdravlje. Povećava se rizik od visokoga tlaka, pretile osobe češće imaju problema s kontrolom šećera u krvi, veći je rizik od srčanih bolesti, a samim time smanjuje se i životna dob. Zdravlje vam treba biti na prvome mjestu i inače, ali i kao razlog te motivacija da se bacite na novi način života. No pri tomu morate voditi brigu i da vaša dijeta bude zdravo osmišljena i s dobrim jelovnikom. Ne smijete nikako posezati za onim drastičnim dijetama u kojima ste podvrgnuti izgladnjivanju, već samo morate naučiti kako u manjim i zdravijim količinama kombinirati unos hrane.

Do boljeg izgleda i više samopouzdanja

Dijetom koja će vas naučiti na novi i zdravi način prehrane doći ćete i do rezultata koji će uključivati bolji izgled vašega tijela. Naravno da taj proces ne ide tako brzo, već su potrebni tjedni i mjeseci, ali ono što na taj način postignete, ostaje za cijeli život. U samim počecima kao pomoć možete uzeti neke tablete za mršavljenje, specijalizirane baš za vaš problem. Kada se masnoće iz vašeg organizma krenu topiti i smanjivati kilogrami, osjećat će i više samopouzdanja. Bez problema ćete se odlučiti na nošenje starih traperica, pojavljivati se vani, ići na plivanje, igrati neke od sportova.

Novi način života

Svi oni koji dijetu shvate ozbiljno i pridržavaju se pravilnoga unosa hrane, postaju osobe boljeg imuniteta i zdravijeg metabolizma. No, osim reguliranoga jelovnika, novi način života podrazumijeva i vašu redovitu tjelesnu aktivnost. Ako ste prije koristili samo automobil ili bus te cjelodnevno sjedili u uredu, to se mora promijeniti. Svakoga dana trebate odvojiti barem pola sata za šetnju, a dva do tri puta u tjednu svoju tjelesnu aktivnost pojačati i nekim drugim oblicima. Za proljetne i ljetne mjesece zdrav i zabavan izbor jest rolanje, ali i vožnja biciklom, trčanje. Primijetivši rezultate u zdravlju i izgledu, zasigurno ćete hrabrije uskočiti i u bikini te ljetno vrijeme iskoristiti i za jednu od najzdravijih tjelesnih aktivnosti - plivanje.

Kakvu god dijetu na kraju izabrali i koje god promjene da odlučite uvesti u svoj život, imajte na umu da to činite najprije radi sebe i svoga zdravlja te zadovoljstva. Ako toga budete svjesni, svaki drugi oblik motivacije neće vam više ni biti potreban.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.