Najljepsi Gradovi U Hrvatskoj

02.01.2017.

Možda nije najbolja u gospodarstvu, ekonomiji, možda nema velika bogatstva, ali zato Hrvatska ima brojne gradove među kojima je teško i napraviti selekciju najljepših. I uistinu, svaki donesi nešto posebno, u svaki morate sami zaći i istražiti ga. A opet, ističu se neki najljepši, ili barem najpopularniji. Ono što svakako ne smijete propustiti u njima, slijedi u pregledu.



Dubrovnik
Dubrovnik je grad koji se mora posjetiti i koji će nas iznova pozivati natrag. U njemu sve podsjeća na povijest – Dubrovačku republiku, jak pomorski i trgovački centar. Simbol te nekadašnje snage, a danas glavna atrakcija Dubrovnika, jest tvrđava, odnosno gradsko utvrđenje dugačko skoro 2.000 metara s pet tvrđava, kulama i bastionima koji su među najočuvanijim na svijetu. Najljepša i najpoznatija ulica u Dubrovniku je Stradun, na kojoj dominira crkva Sv. Vlaha, zaštitnika grada. Jedno od najljepših mjesta u Dubrovniku je Franjevački samostan, gdje se nalazi ljekarna Male braće koja datira iz 1317. godine i još uvijek radi.



Opatija
Aristokratija i plemstvo! To je Opatija. Najsnažniji utisak u Opatiji su vile – privatne kuće izgrađene u različitim stilovima, raskošne, otmjene, zavodljive. Opatija je bila ljetovalište još u 19. stoljeću, kada su Habsburgovci od ovog mjesta napravili oazu i sjedište europske aristokratije i plemstva. Uz obalu je usko šetalište koje je najljepše u suton. Dugo je 12 kilometara, a na njemu su neke od najljepših vila u ovom gradu. Jedna od najpoznatijih vila u Opatiji je Vila Angiolina. U Opatiji se nalazi i nekoliko zaista luksuznih i moderno uređenih hotela.



Šibenik
Šibenik je oaza starine i povijesti, ljepote i šarma te samozatajnosti i mira. Najstariji je samorodni hrvatski grad na Jadranu te jedan od rijetkih svjetskih gradova koji je ostao nezaražen turizmom i očuvan onakav kakav je bio i stotinama godina ranije. Prvi put se spominje na Božić 1066. u darovnici kralja Petra Krešimira IV. pa se naziva i Krešimirovim gradom. Cijela stara jezgra zbog bajkovitog izgleda, svojih očuvanih povijesnih ljepota i spomenika kultura, a pripijena uz idilični zaljev, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao jedno od najvrjednijih svjetskih povijesnih kulturnih naslijeđa. Njegovu bajkovitost sve više prepoznaju brojni stranci, koji u Šibeniku žele uživati u sva godišnja doba te u miru koji on pruža. Jedan je to od pozitivnih primjera današnjice gdje su nekretnine u Šibeniku postale najpoželjnija stavka za ulaganje. Uz priču koju Šibenik pruža, to onda ni ne čudi.



Pula
Nezaobilazna destinacija kada su u pitanju bogata kulturna baština i antička kultura čiji je najljepši baštinik pulski amfiteatar. Pula se diči blagom mediteranskom klimom, očuvanim prirodnim okolišem, čistim morem, dobrom prometnom povezanošću i bogatoj kulturno spomeničkoj baštini. Na nekoliko kilometara udaljenosti od grada nalazi se jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, Otočje Brijuni. Grad je to koji podjednako dobro živi i danju i noću te time privlači i sve veći broj mlađih posjetitelja.



Zadar
I sama činjenica da je europksa prijestolnica turizma puno govori o Zadru. Jedan je to od najljepših dalmatinskih gradova. Rimske i venecijanske ruševine u ovome gradu privlače sve ljubitelje starine, antike i povijesne baštine. Tu je i crkva sv. Donata, pod stalnom UNESCO-vom zaštitom. Morate pogledati obvezno i Pozdrav Suncu – podnu instalaciju ispunjenu višeslojnim staklenim pločama koje za vrijeme dana prikupljaju sunčevu energiju. Pozdrav Suncu zajedno s Morskim orguljama koje djelovanjem mora proizvode zvukove, stvaraju nevjerojatni show.

Oznake: zadar, dubrovnik, sibenik, pula, Opatija, Hrvatska

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.