POSLOVNA KLIMA: Je li opstanak firme u BiH uopće moguć?

31.01.2018.

Apsolutno nije potrebno ponavljati kako je gospodarska i ekonomska situacija u cijelome svijetu loša, godinama je top tema bila recesija, sada se priča o izlasku iz nje i nekim pozitivnim znakovima u poslovanjima država, smanjivanju javnih dugova, susjedne zemlje BiH čak i imaju nekih izgleda, ali kada je stiglo izvješće Svjetske banke Bosna i Hercegovina zauzela je uvjerljivo najgore mjesto u regiji po pitanju svih ekonomskih i gospodarskih pokazatelja stanja u jednoj državi. Doda li se uz to i teška te uvijek napeta politička situacija, mora se postaviti pitanje je li uopće moguć opstanak firmi u Bosni i Hercegovini?



Sve se čini kao iluzija

Nastavljajući odgovor na prethodno pitanje čovjek se uistinu zapita može li biti gore nego što jest. Na žalost godinama se govorilo o gospodarskim i ekonomskim problemima, polemiziralo se o temama koje nisu bile od strateškog značaja te je došlo do toga da u BiH i po pola stanovništva pojedinih općina se iselilo u druge države, a svakako prednjači Njemačka. I kada se govori o firmama i njihovom opstanku u BiH, slažu se mnogi, sve se čini kao iluzija. Ne vidi se puno svjetla na kraju tunela, a ono što još više zabrinjava jest činjenica da se kraj ove agonije ni ne nazire.



Gdje su strani investitori?

Ono što jednu zemlju itekako može pokrenuti i biti joj oslonac jesu brojna strana ulaganja koja ne terete državu, a otvaraju nova radna mjesta i doprinos su i pojedincima i cjelokupnome društvu. Toga su očito svi svjesni, ali ne i vodstvo BiH. Stanovništvo se opravdano pita gdje su strani investitori? Odgovor je blizu, najčešće su u susjednim zemljama koje raznim olakšicama i projektima privlače brojne ulagače, a Bosna kao da stoji po strani i ne čini ništa, a i ono što se započne, teče vrlo sporo i nedovoljno transparentno. No, ipak, pozitivni je primjer uvođenje jedno-šalterskog sustava registracije firme.




Puno toga nedostaje

Kada se priča o opstanku firme u BiH, česta je rečenica da puno toga nedostaje. No, što je to sve puno? Na žalost tu se među prvim pokazateljima ubraja odsustvo konkurentnosti domaćih firmi. Najčešće su to poslovni subjekti koji djeluju samo lokalno, a vrlo rijetko je riječ o firmama koje se bave izvozom i poznate su u drugim zemljama. Postoji još jedna veća kočnica. Čak i one firme koje se bave proizvodnjom u BiH za neke druge firme koje su nositelji tog posla, ali izvan BiH, zbog komplicirane papirologije najčešće posluju s domaćim firmama tako da one poslovanje moraju voditi s već obračunatim PDV-om pa ni ne mogu postati konkurentne, što nije slučaj u Hrvatskoj ili Srbiji. Još je toga što nedostaje u BiH… Recimo da nema javnih poticaja za pokretanje poslova, ako ih ima, preraspodjela je na lokalnim razinama, dok Hrvatska takvim načinom javnih poticaja uspjela je pokrenuti tisuće mladih u otvaranju svojih biznisa i provedbi poslovnih ideja putem samozapošljavanja.

Oznake: firme, posao, biznis, firme u BIH, OPSTANAK, savjeti

Top 3 Laserska Printera U Svijetu

02.01.2018.

Previsoke cijene laserskih printera postale su stvar prošlosti. Gotovo ni jedno poduzeće, a sve češće ni kućanstvo, ne može si priuštiti ne imati laserski printer.
Laserski printeri su pristupačniji no ikad, a pružaju brzinu i kvalitetu otiska fotografija koja zadovoljava sve poslovne namjene kao što su prospekti i slično. Budući da neki laserski printeri pružaju iznimnu kvalitetu, mnoge tvrtke ih koriste i same za ispise grafika, fotografija pa i brošura i sličnih promotivnih materijala. Ekonomičnost je jedan od ključnih čimbenika laserskih printera jer se pomoću njihovog načina rada štedi nova. Visoki kapaciteti tonera laserskih printera, veliki ciklusi rada koji upućuju na velike količine ispisa i kvalitetu rada što rezultira na manje troškove struje i zamjenskih dijelova.
Mnogo laserski printeri danas imaju touch-screen sučelje, ugrađen hard disk, mogućnost spajanja na wi-fi, sigurno printanje i čitav niz funkcija preko mreže. Osim što nude obostrano printanje koje služi uštedi velike količine papira, mnogi laserski printeri pružaju i mogućnost plošnog skeniranja i automatskog uvlačenja dokumenata za skeniranje, kopiranje ili faksiranje više stranica koje se vrši bez nadzora.
Pravi odabir laserskog printera dugoročno donosi uštedu te brže i uspješnije poslovanje, a mi Vam donosimo tri najbolja laserska printera na svijetu.

Brother Printer HLL8360CDW
Brother Printer HLL8360CDW je poslovni laserski printer u boji koji ima mogućnost dvostranog ispisa i bežično umrežavanje. Nudi brzi ispis u poslovnoj kvaliteti do 33ppm boje / crne boje. Ispis putem mobilnih uređaja putem bežične mreže koje se ostvaruje fleksibilnim povezivanjem s Gigabitom Ethernetom ili bežičnim umrežavanjem i praktično ispisivanje s mobilnih uređaja koji podržavaju NFC. Ladica za papir kapaciteta od 250 listova može se proširiti na 1300 listova s dodatnim ladicama. To čini ispis u boji jednostavnim i pristupačnim za male tvrtke ili radne skupine s većim količinama ispisa koji zahtijevaju nisku cijenu ispisa uz pouzdanu kvalitetu poslovnih rezultata.
Cijena ovog laserskog printera kreće se oko 1900,00 kn.

HP LaserJet Pro MFP M177fw
HP LaserJet Pro MFP M177fw nudi mogućnost printanja 17 stranica po minuti u crnoj boji, dok je brzina ispisa u boji 4 stranice u minuti. Također ima ogućnost wirelessa i može printati dokumente ili slike sa mobitela. Komatibilan je sa Windows, Linux i MAC operativnim sustavima, a nudi mogućnosti printanja brošura, omotnica. Različitih naljepnica, pozivnica i razglednica, izradu fotografija na obojenim, sjajnim, recikliranim, grubljim i običnim vrstama papira.
Cijena ovog laserskog printera kreće se oko 2400,00 kn.


Brother MFC L2700DW
Brother MFC L2700DW jedan je od najboljih laserskih uređaja iz 2017. godine. All in One uređaj koji ispunjava sve želje kada je u pitanju printanje, kopiranje, skeniranje i faksiranje. Brzina ispisa crne boje iznosi 27 stranica u minuti, dok nažalost nema mogućnost ispisa u boji. Upravo zbog toga i je pravi uređaj za manje urede. Nudi funkcionalnosti printanja, kopiranja, skeniranja, faksiranja i wirelessa. Na raspolaganju ima crni toner TN2330 za cca 1200 stranica ili crni toner za laserske printere TN2350 za cca 2600 stranica, bubanj TN 2325 za otprilike 12 000 stranica. Također nudi izvrsne mogućnosti brzog i automatiziranog obostranog ispisa koji se direktno može vršiti i putem mobilnog uređaja ili tableta.

Cijena ovog uređaja kreće se oko 1400,00 kn.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.