Beograd Iz Toplog Kutka Sobe

28.10.2016.

Da smo u nekim starijim vremenima, sada bih uzela pero, papirus, a dok bi sve to obasjavala neka romantična svjetlost staroga fenjera ili lampe, te bih započela ispisivati slova, riječi, neizbrisive uspomene… Baš onako kako su to nekada činile bogate dame cijenjenih plemićkih obitelji pišući pisma, dnevnike, a bilježeći u njima svoje najljepše doživljaje. No, današnjica je malo drugačija pa ću ja sve to tipkati na laptopu uz prigušeno svjetlo kako ne bih ometala prijateljicu koja je duboko utonula u san i sigurno se smješka jer se prisjeća svega od danas, a danas, danas je bilo svega…



BEOGRAD NIJE SAMO GRAD
Malo prije spomenuta prijateljica i ja smo već treći dan u gradu u kojemu se izmjenjuju različite kulture od prapovijesti do moderne prošlosti. Kada bih i ja pisala pismo nekome tko je daleko od mene, rekla bih mu kako je ovo dragulj kojeg istovremeno krase dvije rijeke – Dunav i Sava, a smješten na njihovim desnim obalama (pogađate li već o kojemu gradu je riječ?) Beograd je danas glavno europsko središte i jedna od najvažnijih turističkih prijestolnica! I dok prijateljica u snu slaže svoje dojmove, ja sam toliko radosna i oduševljena istovremeno da ne mogu ni pronaći riječi koje bi najbolje opisale moje osjećaje. I dok su mi noge ispružene, a kraj mene neodoljiva kava, gledam kroz prozor u daljinu i razmišljam kako će mi biti mučno napustiti ovaj odličan smeštaj u Beogradu i uslugu, a iz ove divne bajke vratiti se u stvarnost. I vjerujte mi na riječ, uistinu se ovih dana osjećam preporođeno. Za to je zaslužan Beograd!



DNEVNE ŠETNJE PROŠLOŠĆU
Zamislite probuditi se svako jutro i krenuti u obilazak grada koji ima toliko dugu prošlost, uz to vrlo bogatu, a s druge strane je toliko samozatajan i morate ga uistinu poći istraživati i doživjeti. Možete li si predočiti na jednome mjestu neandertalca koji se tek počinje razvijati i otkriva plužnu zemljoradnju, a uz njega na istome mjestu Kelte, antičke Rimljane, vojsku Sulejmana Veličanstvenog, predstavnike Austrougarske i možda još dodajte Prvi svjetski rat i suvremenu povijest. Čini se nemogućim sve to povezati na jednoj lokaciji, ali da, Beograd je upravo sve to proživio i povezao.I baš zato sam cijeli dan provela radosna doslovno skačući iz razdoblja u razdoblje, mijenjajući ere, narode, vojske. Ali da vam ne otkrivam previše, i sami prošećite Gornjim gradom, Karaburmom, Zemunom i vidjet ćete jesam li imala pravo…



NOĆNO PUTOVANJE USADAŠNJOST, LIJEPU SADAŠNJOST.
Nakon što sam se dobro izmorila, ali pozitivno izmorila u dnevnim obilascima, kako sam mogla odbiti prijateljicu i ne pristati na finu i primamljivu večeru na samoj obali, a zu to, ako uopće treba išta dodavati hrani i okusima Beograda, uživati i u starogradskoj glazbi. Čini se kao san i naručeno baš samo za nas dvije. Možda je zato prijateljica tako čvrsto i usnula jer se boji probuditi misleći da je i ovo sanjala, morat ću ju sutra uštipnuti da zna. A opet, kakav bi to bio dolazak u Beograd da nismo i sinoć i preksinoć i sigurno, ma i više nego sigurno, i sutra ćemo… Sad se pitate gdje?! Pa u noćni život. Samo jednom imamo godine koje imamo sada, pa bile one mladenačke ili možda malčice više, svejednom ich više nećemo proživiti, a kako ne uživati u danom trenutku?! A on nam je tada dao priliku da se zabavimo u vrhunskim klubovima, pa vam neću ni izdvajati imena nekih od njih, kad su svi fenomenalni. Jednostavno zaboravite u njima na prošlost. Ne mislite ni na budućnost. Uživate u sadašnjosti. Lijepoj sadašnjosti. A ta lijepa sadašnjost, sada me tjera da ipak odustanem od daljnjeg piskaranja, ugasim lampu i laptop i sklopim oči. A zatim puna svježine i novog poletnog elana i sutra nastavim nove avanture po Beogradu. I opet uživam u prošlosti. Iznova obilazim znamenitosti. I u predvečerje se divim prirodnim ljepotama. A onda na tulum. I opet u topli kutak svoje sobe… Svoje, hm, da je barem i uistinu moja.

Koliko roditelji u Hrvatskoj zaista potroše na opremanje školarca

Nakon ljetnih praznika, povratak u školske klupe stresan je za svakog školarca, a pogotovo za prvašiće koji se po prvi puta susreću sa školskim obvezama. Međutim, to razdoblje nije stresno samo za djecu, roditelji su ti koji se bore da sve isfinanciraju, a da nikome ništa ne nedostaje. Istražili smo koliko troše roditelji za kupovinu kompleta udžbenika u najvećim hrvatskim gradovima, te o čemu ovisi cijena kompleta, kao i to koliko se potroši na pribor i ostalo potrebno za početak školske godine.


Za prvašića će podjednako izdvojiti roditelji u Osijeku, Splitu i Rijeci; između 635 kuna i 670 kuna. U Zagrebu se taj iznos kreće od 655 kuna pa do čak 790 kuna. Olakotna okolnost roditeljima u Zagrebu jest to što je i ove godine grad financirao udžbenike (izvor). Cijene su slične i za drugi i treći razred, s tim da su u zagrebačkim školama kompleti i dalje u prosjeku za 100kn više. Razlog tome su strani jezici, naime, u većini zagrebačkih škola se od prvog razreda uče dva strana jezika, pa se cijene izjednačavaju u četvrtom razredu kada se i u ostalim školama uče dva strana jezika. Za četvrti razred veće izdatke od ostalih imaju roditelji u Splitu i Rijeci gdje se troškovi jednog kompleta penju do 950kn, jer se uz standardni njemački i engleski, tamo uči i talijanski.


Zaključno, za prva četiri razreda osnovne škole roditelji će u prosjeku izdvojiti oko 700kn.
Kako se krećemo prema višim razredima, tako se povećava broj predmeta, a samim time i cijene kompleta. Tako će u Osijeku roditelji knjige za peti i šesti razred platiti između 1370 kuna i 1520 kuna. U Zagrebu će to biti između 1390 kuna i 1660 kuna. U Splitu i Rijeci u cijene slične onima u Zagrebu; kompleti koštaju između 1380 kuna i 1650 kuna. Za sedmi i osmi razred minimalna cijena raste do 1500kn pa sve do 1700kn za neke škole u Rijeci i Splitu. Sve u svemu, za školarca od petog do osmog razreda roditelji su morali izdvojiti oko 1500 kuna, a roditelji srednjoškolaca pak moraju izdvojiti i do 2000 kuna samo za knjige.


No, to nije konačan trošak jer treba nabaviti pribor i bilježnice čije cijene su u prosjeku od 5 do 20 kuna po komadu, osim ako ne naletite na super akcije po supermarketima (pogledajte kako se kreće raspon cijena po različitim supermarketima ovdje). Matematika za roditelje se nastavlja jer pernice koštaju od 70 do 150 kuna, a školske torbe od 100 do 550 kuna pa i dvostruko više ako se kupuju kompleti s torbom za papuče i ostalim dodacima. Dakle, roditelji će za školski pribor izdvojiti minimalno 500 kuna( bilježnice, pernice, pisaći pribor,...), bez da smo uračunali kupnju školske torbe.


No, može li se na neki način ipak uštedjeti? Kao jeftinija varijanta u obzir dolazi kupovina rabljenih udžbenika u antikvarijatima gdje se udžbenici u poprilično dobrom stanju mogu pronaći i do 60% nižim cijenama pa mnogi upravo ondje odlaze po knjige, dok primjerice vježbenice i radne listove moraju kupovati u knjižarama. Stoga ukupna ušteda iznosi oko 30%, ali i to je značano kada uzmemo u obzir ostale izdatke.


Osim toga, za potpuno opremanje školarca potrebne su nove tenisice, oprema za tjelesni pa i nova odjeća, a da ne spominjemo računalo koje je danas djeci potrebno od prvog razreda te printer i tinte. Tu su cijene zaista velikog raspona, ovisno o afinitetima roditelja i djece. Na kraju, kada se podvuče crta ispod kompletne računice, roditelji na početak školske godine mogu potrošiti od 1500 kuna pa sve do 3000 kuna na jednog školarca, ovisno o tome da li se radi o nižem ili višem razredu.

Oznake: opremanje, školarci, kolač, obitelj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.