Sta svaka kuhinja mora imati

24.06.2016.

Što svaka kuhinja mora imati?

Hrana i piće dio su naše svakodnevnice i jedna od osnovnih životnih potreba, ali je sasvim uobičajeno i da velika većina želi da ono što jede je dobro i ukusno. U današnjem užurbanom svijetu ni domaćice više nemaju vremena kao nekada pa uz posao, obitelj i brojne druge kućne obveze ostaje sve manje i manje vremena za dugo i naporno kuhanje. Stoga je ključno dobro se organizirati i imati sve ono što vam je potrebno kako bi boravak u kuhinji bio što kraći, a s druge strane znatno učinkovitiji.



Kreativni savjeti za organizaciju kuhinjskoga prostora

Iako je uobičajeno kuhinjski pribor držati spremljen i razvrstan u ladicama, kuharice znaju da neka žlica, vilica, kuhača uvijek dobro dođu i prijeko su potrebne. Stoga si olakšajte posao i skratite muke te držite to na radnoj površini, šanku ili drugome dobro pristupnome mjestu u nekoj posudi – kreativno, a učinkovito rješenje su ukrasne tegle za cvijeće koje su mogu ukombinirati uz ostatak interijera. Također daske za rezanje, pregača i kuhinjske krpe držite uvijek na dohvat ruke. Kreativnost i raspored kuhinje je veoma vazno za motivaciju i uopceni izgled najvaznije prostorije u kuci.



Ne odvajati kuhinju od ostatka prostorija

Svaka se domaćica susreće s problemima isparavanja tijekom kuhanja i raznih mirisa koji često nisu poželjni u ostatku doma. Zato je dobro imati u kuhinji dobru ventilaciju, ali i prozorčić koji vam omogućava i prirodno rješenje problema, ali i zdraviji i ugodniji boravak zbog dolaska prirodne sunčeve svjetlosti. Iako navedeni mirisi često zasmetaju, pokazalo se da je domaćicama lakša organizacija i posluživanje gostiju kada kuhinja nije u potpunosti odvojena od ostatka prostorija. Dobro je rješenje povezanost kuhinje i dnevnoga boravka uz tanki zidić kao pregradu na kojoj možete napraviti i šank.



Izbor sudopera kao najkorištenije radne površine

Najkorišteniji dio radnih površina svih kuhinja jesu sudoperi. Svaka će domaćica brzinski odložiti na njega kupljeno povrće, pripremljene namirnice za kuhanje, samo na trenutak staviti prljavo posuđe, a na njemu i pripremati te završavati već gotova jela. Sve to iziskuje svakodnevno održavanje sudopera kako ne bi na njemu ostajale mrlje koje svima smetaju i kako bi se izbjeglo nakupljane bakterija, ali sve to brzo dosadi. Zato je topla preporuka za vaš dom izabrati kvalitetan inox sudoper kako bi vam održavanje bilo lakše i jednostavnije. Nećete morati svakodnevno satima držati žice u rukama i jaka kemikalijska sredstva kako biste uklonili ostatke masnoća i prljavština niti trčati za djecom i ostalima nakon svakog njihovog korištenja sudopera kako biste brisali kapljice vode koje inače na ostalim sudoperima znaju stvarati i dugotrajne mrlje.

Pustite maštu na volju!

U savjete za svaku kuhinju treba dodati i dobre namirnice i poznate svjetske kuhinje, ali neka vas recepti ne okuju. Uvijek dodajte vlastitih začina po želji, uzmite namirnicu koju nikada prije niste spremali i sami se okušajte u kreiranju vrhunskih gurmanskih užitaka. Upravo tako nastaju slavni recepti i jela koja će vašu kuhinju učiniti još ljepšom i boljom.

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.