Skijanje na Jahorini u sezoni 2018

30.11.2018.

Kad putujem zimi, obično se odlučim za više tropskih odredišta. Želim pobjeći od hladnoće, a ne trčim prema njoj punom parom. Međutim, ove sam se zime usudio biti drugačiji. Želio sam potpuno zimsko iskustvo ili sam barem teako mislio. Snijeg. Vanjska avantura. Dakle, kada sam planirala svoje putovanje po Balkanu, znala sam da moram ići na sve ili ništa i provjeriti jednu od stavki sa svog Wanderlist-a! A što bolje mjesto za skijanje u Istočnoj Europi nego mjesto koje je održalo Zimske olimpijske igre 1984. nego Sarajevo u Bosni i Hercegovini?



Sarajevo je grad okružen planinama, što ga čini odličnim za neke izvanredne aktivnosti na otvorenom. Iako, to je često zanemareno odredište u Europi, postaje sve popularnije za zimske sportove jer ima manje gužve i mnogo je jeftinije od nekih drugih poznatijih skijališta.

Ove planine zasigurno su vidjele bolje dane. Od odlaska iz svjetske klase skijaške destinacije koja je bila domaćin Olimpijade, bila je okupirana od strane srpskih snaga koje su ove planine koristile za napad na grad ispod tijekom Sarajevske opsade. Međutim, unatoč nejednakosti, Sarajevo je izdržalo test vremena, čineći ga u zadnje vrijeme popularnim odredištem.

Jahorina i Bjelašnica su dva od najpopularnijih skijališta u kojima možete uživati u zimskim sportovima na otvorenom. Obje su smještene samo oko 30 minuta vožnje od centra grada. Imali smo zadovoljstvo biti domaćin Olimpijskog centra Jahorina (OC) s pozdravnim Day Passom. Dan našeg skijaškog odmora vrijeme je bilo malo glupo. Bilo je nevjerojatno vjetrovito i oblačno, a bilo je i velikih snijega. Rečeno nam je da se ne brinemo, kako se vrijeme mijenja, minute u minutu na planini. Dovoljno je, kad smo stigli na padine, vrijeme se malo popravilo. Sunce je sijao, snijeg je usporio, bilo je nevjerojatno mjesto za vidjeti.

Naselje je pogodno za skijaše svih razina. Bez obzira jeste li stručnjak ili ne, imaju staze za sve. Mala staza, duge staze, kratke padine, strme padine... Instruktora smo platili oko 10 eura po satu.

Govoreći o tome, cijene Jahorine su nenadmašne! Trenutačno vam dnevni prolaz košta samo oko 18 eura tijekom tjedna, a vikendima 20 eura. Ako nemate vlastitu opremu, bez brige, možete iznajmiti opremu za 15 eura za taj dan.

Moram vas upozoriti da ova oprema uključuje samo čizme i skije. Napravili smo strašnu, užasnu pogrešku razmišljanja da bismo mogli iznajmiti skijašku opremu, kao što su hlače, kaputi, googles i sl. U mjestu. Krivo! Tako smo bili nevjerojatno obučeni i loše pripremljeni za našu skijašku pustolovinu.

Još jedna velika stvar oko ovog mjesta je da ima manje gužve. Gdje je zabava u skijanju ako neprestano morate izbjegavati 100 ljudi na putu prema dolje? Ovo mjesto je vjerojatno najbolja europska tajna.

Također, Jahorina OC nije samo ograničena na skijanje. Uživajte u drugim zimskim sportovima poput snowboardinga, cijevi, planinarenja i snowshoeinga. Ili, ako ste poput nas, vožnja žičarama je sama avantura. Doista se osjećate kao da ste u Winter Wonderlandu. Pogledi su kao nigdje dalje.

Postoje mnoštvo mogućnosti smještaja. Od rata, Jahorina je uložila snažne napore da vrati planinu na svoju bivšu slavu. Izgrađeni su novi hoteli i obnovljeni stari. Sigurno nema izbora mogućnosti.

Kada trebate uzeti pauzu i malo odmrznuti ćete naći nekoliko kafića, barova i restorana duž padina. Zaustavite se i zagrijte šalicom bosanske kave ili šalicom čaja. Mještani su nevjerojatno prijateljski pa možete samo napraviti novog prijatelja ili dvoje dok ste na njemu.

Dakle, ako ste u potrazi za nekom zimskom otvorenom pustolom koja je pristupačna i od pretučenog staza, Jahorina Olympic Center je definitivno vaše mjesto.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.