29

petak

prosinac

2006

POLICIJA TRENIRA STROGOCU



U nastojanju da stane na kraj sve brojnijim nesavjesnim vozacima koji voze pod utjecajem alkohola, policija u gradu Oita na zapadu Japana poduzela je neobicnu kampanju koja bi trebala pomoci ublaziti taj nacionalni problem.
Izravni povod kampanji bila je teska prometna nesreca u Fukuoki u kolovozu ove godine, u kojoj je pijani vozac, inace sluzbenik lokalne administracije, prouzrocio smrt troje male djece iz iste obitelji. Roditelji su prezivjeli nesrecu.
Kratko nakon toga, u rujnu, opet je jedan lokalni duznosnik u gradu Oita izazvao nesrecu pod utjecajem alkohola. Javnost je stala na noge trazeci ostrije sankcioniranje neodgovornih vozaca.
Po svjedocenjima gaijina koji su imali tu cast, ‘obicna’ policija u Japanu cesce nastupa samo simbolicno, manjim prekrsajima se gotovo i ne bave, samo sto ne potapsaju klijenta i pozovu ga na sok (dragi neki decki). Moglo bi biti da je posve druga stvar s prometnom policijom. Maksimalna dopustena koncentracija alkohola u krvi u Japanu je sluzbeno 0.3 mg/ml, no u praksi se cesto ne tolerira voznja ni nakon samo jedne casice. Cinjenica jest da Japanci slabo podnose alkohol cak i u malim kolicinama, pa im brzo udari u glavu. Sto ih, istini za volju, ne prijeci da piju preko mjere. Mnogi nakon toga, nazalost, sjedaju za volan.
Nacionalni problem.

I dok prometni policajci sirom zemlje odnedavno postrozeno kontroliraju vozace i izvode brojne stihprobe po cestama, dotle je Prefekturalna policija Oita odlucila zaigrati na dodatnu kartu prevencije, ili ‘bolje sprijeciti nego lijeciti’. Pijanci vole zaviriti u casu (ili flasu, kako hocete), i to je reklo bi se dubinska perspektiva. Nasuprot tome, nacelnik policije u Oiti dobro je pogledao bocu iz frontalne perspektive, u kojoj do izrazaja dolazi etiketa. Etiketa je savrseno mjesto za isticanje promidzbeno-propagandnih poruka (po uzoru na kutije cigareta), stoga je receni nacelnik na etikete boca alkoholnih pica dao tiskati svoj vjesto sroceni tekst namijenjen ljubiteljima sakea (za vraga, lako se prenosi u hrvatski):

Vozis li pijan, zazalit ces festu:
Trogodisnji sake - tri godine v’ restu.


Sto ce reci, za voznju u pijanom stanju u Japanu u najgorem slucaju kaznjavaju zatvorom do 3 godine.

Kako se iz prilozenog vidi da je spomenuti nacelnik pjesnicki ‘vudren’, to objasnjava zasto se u sljedecem primjeru odlucio na upotrebu slikovitog pjesnickog stilskog sredstva, u poruci tiskanoj na etiketi vinske boce:

Za voznju nakon crvenog vina
Stize crven listic
Na trista tisuc yena


Toliko (300.000 yena = 14.000 kuna) iznosi kazna za voznju u pripitom stanju, izrecena na zloglasnom crvenom kaznenom listicu. Japanci nekako vole to crveno lisce.
Treca, vrlo slicna poruka srocena je za etikete pivskih boca, u vidu podsjecanja na kaznu oduzimanjem vozacke dozvole. Tiskano je ukupno 2000 paketica etiketa u tri spomenute varijante. One su podijeljene lokalnim restoranima i trgovinama alkoholnih pica, od cijeg je osoblja zatrazeno da etikete nalijepe na prazne boce, obicno izlozene na sanku ili nekom drugom vidljivom mjestu, kakav je obicaj u japanskim kaficima.
Na znanje i ravnanje.



Boce sakea


No, policija u Oiti nije stala samo na pisanju stihova i dijeljenju etiketa, plakata i tisuca naljepnica za vizitke. U policijskom uredu za odnose s javnoscu nasli su se glazbeno nadareni pojedinci koji su u svrhu popularizacije kampanje napisali prigodne stihove i glazbu i objavili ih na CD-u. Jedna od pjesama nosi naslov ‘Vrati nam se sretno, tatice’ ('Buji ni kaette ne, otosan'):

Popivsi pice, sjedoh za volan
Odjednom zacuh sirene
Sad je prekasno, pomislih, evo
Policije iza mene
Kad pijes, ne vozi !





Drugi je hit ‘Ah, daikokai’ ili 'Duboko zaljenje’:

Vozio sam pijan, necu nikad vise,
Kazna trista tisuc, lose mi se pise.


Tristotinjak CD-a podijeljeno je lokalnim udrugama za sigurnost u prometu, kao i osnovnim skolama (jer prevencija pocinje u ranoj dobi).
Zainteresiranima svakako preporucam da poslusaju obje pjesme na sajtu Prefekturalne policije Oita - jedna je djecji zbor, druga u enka verziji (japanska narodna - nenadmasna ! vasa Kucanica je fan). Inace, sluzbeni moto kampanje glasi ‘Nondara noren’ ili prevedeno ‘Ako pijes, ne vozi’ (hmm, na sto vas to podsjeca ?).




Sluzbeni plakat kampanje Prefekturalne policije Oita


***
Toliko o raspjevanim policajcima u Oiti. Citajuci danasnje novine, nailazim na vijest kako japanska Nacionalna policijska agencija priprema prijedlog postrozenja zakona o sigurnosti prometa na cestama. U Japanu je broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrecama uzrokovanih alkoholom premasio 700 godisnje, sto je kriticna brojka. U planu je drasticno poostrenje kazni za aktere nesreca prouzrocenih alkoholom:
- za voznju u pijanom stanju, 5 godina zatvora umjesto dosadasnjih 3 godine
- 1 do 3 godine zatvora za voznju pod utjecajem alkohola
- za napustanje mjesta nesrece, 10 godina zatvora umjesto dosadasnjih 5
- za odbijanje alkotesta, do 3 mjeseca zatvora umjesto sadasnje novcane kazne od 300.000 yena
- novost je da i suputnik u vozilu moze biti krivicno gonjen ukoliko je vozac pijan; za suputnika moguca kazna do 3 godine zatvora. Krivicno je odgovorna i svaka osoba koja nudi pice vozacu (npr. vlasnici restorana i kafica) ili daje vozilo na raspolaganje pripitoj osobi - kazna jednaka vozacevoj.

Mozda ce, dakle, ako se ovaj prijedlog superstrogog japanskog zakona o prometu naposljetku usvoji, raspjevani policajci u Oiti uskoro trebati naciniti update svojih stihova i pjesmica. Ili ubaciti novi aranzman, ili jos koju kiticu.
A da se nasi MUP-ovci ugledaju u njih, sto kazete ?














<< Arhiva >>