Kuće izgubljenog vremena...

22.12.2009.

O tome kako su naši stari živili i gradili kuće u skladu sa svojim načinom života, moglo bi se ispričati puno priča, pa i roman napisati, ako pogledamo koliko se život promijenio kroz samo jedan ljudski vijek. Toliko daleko i duboko ipak neću ići, moje su namjere daleko skromnije.

Kao prvo, želim malo "oživiti" život mojih predaka, reći nešto o tim našim kamenim starinama, o kućama otočkim, izvornim, tradicijskim, koje su i svjedoci i živi spomenici jednog izgubljenog vremena, isklesani u kamenu. Većina ih je danas, nažalost, i zapuštena i ruševna, i trebalo bi ih zaštititi, obnoviti i na taj način spasiti od propadanja. Vjerujem da se svijest ipak pomalo mijenja, i da apartmani gube bitku sa starim kamenim kućama. Ali, vlasnicima se teško, po meni, nositi sa dva glavna razloga te zapuštenosti, prvi je što su za to potrebna znatna novčana sredstva kojih većina vlasnika nema, a drugi je, ne manje važan, neraščišćeno vlasništvo ili postupci diobe i uknjižbe koji traju preeeduuugooo......eto, i mi smo živi primjer.

Kao drugo, potrudit ću se opisati kuću od starine mojih didova, a sve to zajedno dočarati i vizualizirati sa dosta slika, za sada samo ponekom vlastitom, a više preuzetih iz drugih izvora, jer ipak govorimo o vremenima kojima većim dijelom nisam svjedočila.

I na kraju, kao treće, bit će riječi o diobi naše kuće, i problemima koji su je pratili, a njih, kako vidite i sami, čitavo ovo vrijeme ne manjka.



Johnny (Đoni) Gitara - Stare kuće

"Kamen je od početka ljudskog života na zemlji bio čovjeku oružje i alat, nakit, stan i grobnica. Bio je jedan od trajnih sredstava njegova stvaralaštva od prapočetka ljudske povijesti do danas."
/akademik C. Fisković/

"Tijekom tisućljeća smjene kultura materijalnih dobara i duhovnih potreba raznih naroda ostale su zabilježene u kamenu kao spomen prošlosti za budućnost."
/Branko Crnković i Ljubo Šarić autori knjige "Građenje prirodnim kamenom"/

Oznake: stare kuće, kuće izgubljenog vremena

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.