Berba grožđa

30.09.2020.

Drugu godinu zaredom, s namjerom i željom da im to postane tradicija, Dalmacijavino je organiziralo berbu grožđa u svom, ujedno najvećem okrupnjenom dalmatinskom vinogradu, smještenom u plodnom Petrovom polju pokraj Drniša, na jedinstvenoj lokaciji uz rijeku Čikolu, na kojoj se grožđe uzgaja stoljećima.




Tedi Spalato - Bi li pošla za me (LOZA Official Video)



Na prvu me oduševio već sam plan takvog izleta, osmišljenog u režiji mojih dragih planinara, tim više što bi me odveo u još jedno novo iskustvo, moju prvoživotnu jematvu.





Domaćini su nas, te sunčane subote 19-og ovog mjeseca, srdačno dočekali, i do samog kraja ostali na nivou. Organizaciono i domaćinski. Dolaskom do vinograda osobnim autima, sve je već bilo spremno za branje – kante, noževi, rukavice i voda za berače, kao i traktori s prikolicama i ljudima kao mehanizaciona i stručna potpora beračima.





Odmah su se odvojili oni željni takmičenja, u kojem će najbolji dobiti vino od ovogodišnje berbe, sa svojim imenom. Mi ostali smo brali kako smo mogli i htjeli, laganini, ali očito nismo zabušavali, jer smo u konačnici pohvaljeni kao izvrsni i ništa lošiji od natjecatelja.





Traktori s prikolicama su nas pratili u stopu, u svakoj prikolici po jedna spretna i okretna osoba, spremna u svakom momentu uhvatiti i isprazniti naše kante pune grožđa.





Od devet do podne, tri sata branja je proteklo u trenu, uz pokoju ogrebotinu, porezotinu ili iskidanu rukavicu, što je sveukupno mala cijena za veliko zadovoljstvo. Uslijedila je prava dalmatinska marenda, pršut i sir uz čašu dobrog vina po izboru, a svašta nešto se moglo i kupiti.







Nakon marende su svi sudionici dobili poklon – bocu merlota, bočicu specijalne barrique kvasine, koja je pune tri godine odležala u hrastovim bačvama, i limenku Pipi. Ali to nije sve, jer sam zaboravila reći, da smo i grožda mogli uzeti za kući, koliko smo htjeli.





Bočicu R'kaciteli vina sam kupila za 30 kn, dragome koji pije bijelo. Ja vjerujem u crno, pa sam pila merlot, ali sam se pri odabiru priklonila većini koja je hvalila ovo vino. Kako piše na samoj etiketi "R-ka-ci-te-li. Ova sorta neobičnog naziva, koje datira još iz 3000 g.pr.Kr. i poznata je kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa. U našim vinogradima je prisutna već 30 godina, a po prvi put dolazi do vas izvorno, od selektiranog grožđa te gruzijske sorte u butelji Dalmacijavina. Ovo svježe vino specifične arome i okusa natjerati će vas da ga naučite izgovoriti."

Ali ni to nije sve. Nakon berbe i marende, za sve sudionike je, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Drniša, organiziran obilazak samog grada, gdje se itekako ima šta i obići i vidjeti. Stoga ostavimo tu zanimljivu šetnju Drnišom za posebnu priču.

I tako smo se vratili kući prepuni dojmova i poklona, svi uglas oduševljeni i spremni da jematva i nama pređe u tradiciju. Jer, kako rekoše domaćini i ove godine, svi su dobrodošli. I doista smo se tako i osjećali, kao kod svoje kuće thumbup

A za one koje zanima više, i koji bi se možda voljeli okušati i u tom sportu wink, evo i linkovi na 2 članka o ovogodišnjoj berbi ... Dalmatinski portal ... i ... Dalmacija Danas (sa 2 slike iz fotogalerije)





Oznake: jematva, branje grožđa, drnić, Petrovo polje, DALMACIJAVINO, vinograd

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.