Da se podsjetimo...

23.07.2011.


... i proteklih FotoNatječaja... i mog sudjelovanja u njima...

... dakle, dok smo se, u studenome prošle godine, zabavljali maglenim krajolicima...

Image and video hosting by TinyPic

... dotle smo se, u siječnju ove godine, bavili makro detaljima...

Image and video hosting by TinyPic

... u travnju, pak, tražili najljepšu kućicu na selu...

Image and video hosting by TinyPic

... a u lipnju se pitali koje je je nebo, među divljima, najdivljije...

Image and video hosting by TinyPic

... do daljnjega slijedi zasluženi odmor... kod mene je sezona kupanja i morskih radosti u punom jeku, pa mislim da neće nedostajati, ni prilika, a ni inspiracije, za nekim novim fotografskim postignućima mah...


~~~ sve im sritno bilo ~~~

16.07.2011.


Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Koncentrirajte se malo i primite na znanje
ovo je pozivnica za naše vjenčanje!
Ne glumite iznenađenje - sve ste davno znali,
što smo do sad čekali - gušta nismo dali!
Sad smo odlučili: nek' u kući bude mir,
ajmo se oženit' i napravit' pir!
Razbit ćemo napetost što lebdi u zraku,
od 16.07.2011. bit ćemo u braku!

Na pir koga pozvat?
Izbor će biti oštar i samo će odabranima na vrata doći poštar.
Vi ste očigledno selekciju prošli,

Dobro nam došli!



Barcarola - Tereza Kesovija i Simona Weiss (hrvatska verzija)

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Neka vas prati ljubav i ... lipa rič...

... prošapjaj mi, prošapjaj mi tiho...
...... one riči koje nisi nikom...
... ne šparaj jer umri'ćeš u griju...
...... prošapjaj mi rič za likariju...
... prošapjaj mi, prošapjaj polako...
...... možda i ne miritajen tako...
... znan da nismo anđeli ni sveci...
...... smiluj se i lipu rič mi reci...
... samo lipu rič mi kaži...
...... da mi duša procvita ka cviće...
... samo lipu rič mi kaži...
...... da se srce raspukne od sriće...

... Volite se uz lipu rič...



Tomislav Bralić - Lipa rič

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Bila jednom jedna maturantica :)

15.07.2011.


...... pedagoške gimnazije yes......
..... koja je htjela postati učiteljica yes...... ali, eto, ipak nije nono......
..........želja se nekako polagano, kroz četiri godine, topila... i rastopila eek......
.... a život promijenio pravac, i odveo je u neke druge vode...... ekonomske wink......

... al' bio je to razred dobrih djevojaka cool blabla party smokin......
..... koje upravo danas evociraju svoje uspomene blabla njami party fino pjeva mah......
.......... na prohujale godine nut rolleyes zujo...... al' koga briga za godine naughty cerek belj......
...... godine ne brojim, važno mi je što postojim pjeva smijeh pjeva cerek party mah......



Novi Fosili - Dobre djevojke



Otputujmo do kraja puta...

10.07.2011.

/Flash vijesti/

Da se teško sastavljam s vremenom, dovoljno govori činjenica, da sam krenula s pisanjem ovog posta još prošlog mjeseca, i nikako da stignem do njegovog kraja. Slijedeću me sedmicu, pak, čekaju pripreme za dva jako ugodna i važna događaja, i sva sreća, da se nisu poklopila u isti dan, jer... jedan ne mogu propustiti, čak i da hoću, pa ovaj drugi, u tom slučaju, ne znam kako bi prežalila.
Ali, da vas ne zamaram budućim, pa još i 'šifriranim' događanjima, od kojih ću nešto najvjerojatnije i dešifrirati, bolje da se isforsiram, i ovaj započeti put otputujem do kraja, dok su mi još utisci svježi, i dok ih ne potisnu neki novi.

Trodnevnim putešestvijama, mada okvirnim i odokativnim... i pojma nemam zašto mi se ova rič tako dopada, pa neka i nije književna, nekako mi je baš pjevna pjeva, i možda baš zato super pjeva... znam, znam, nisam pošteno ni započela, a već sam sama sebi prekinula nit, ali bitno da znam di sam stala... došla sam do srca.
Srce nam je, bez obzira na teške okolnosti i loše povratne informacije, ipak sjelo na svoje mjesto, jer se naš put, što lijepim vremenom, što ugodnim društvom, pretvorio u jedan predivan avanturistički izlet sretan.



Mišo Kovač - Noćas ćemo zemlji ko materi reći

Sve nakon toga, bilo je prilično jednostavno, ali ne baš i pozitivno. Nije bilo vremena na pretek, a ne bi bilo nimalo zabavno 'poljubiti' vrata Općine nakon isteka radnog vremena. Pa smo se uputili odmah, onako sretno umorni od puta cerek, na taj, već ranije dogovoreni razgovor sa općinarima nut. Htjeli smo, iz prve ruke, saznati 'kuda ide naša zemlja', koja je njena namjena, i koja su naša vlasnička prava i mogućnosti, a sve to u odnosu na, u međuvremenu usvojene, prostorne planove. Određena saznanja smo već imali, koja nam baš i nisu davala puno razloga za zadovoljstvo, pa nismo ni sad očekivali 'čuda', ali smo se, ipak, nadali nekakvom napretku, ili barem konkretnijim odgovorima na naša pitanja.
Naime, iz istih ovih razloga sam, još u ljeto 2009-te, bila u Uredu za prostorno uređenje, pa znam što mi je tada, pred pune dvije godine, rečeno o ovoj problematici. Kada to usporedimo i stavimo u kontekst s današnjim 'nepoznanicama', možemo samo zaključiti, da je 'sve isto k'o i (prek)lani'.

Da pojasnim o čemu je konkretno riječ. Kako u našoj diobeno-uknjižbenoj sudskoj trakavici, nema čega nema, tako ni nas nisu mimoišle, zadnjim zakonskim izmjenama uvedene, nove kategorije zemljišta... turističke zone i neizgrađena građevna područja. Te zone su, od kad su zakonom izmišljene, sve do danas, i 'ko zna, koliko će još dugo biti, po mom skromnom i nestručnom mišljenju... čardaci, ni na nebu, ni na zemlji... Hektari i kilometri zemlje u Lijepoj Našoj, na kojima je život stao, naravno, pod uvjetom da vlasnici nisu sami uzeli zakon u svoje ruke, što je, sudeći po stanju na terenu, sasvim izvjesno. Zakonodavac je, 'potezom pera', tko zna kolika prostranstva zemlje 'zamrznuo u prostoru i vremenu', jer nitko živ ništa ne zna... ni šta će biti... ni kada će biti... ni kako će biti... što u budućnosti svakako otvara i brojne mogućnosti špekulacija i manipulacija, poglavito kod 'turističkih zona'.

Zakonom je propisano, da se donesu detaljni planovi uređenja (DPU), što samo po sebi nije sporno, da je istovremeno propisana i obveza, bilo državna ili općinska, njihove izrade u određenim rokovima. Ali, kako to već kod nas ide, nema obveza, nema rokova, nema ni odgovornosti. Izgleda da se od vremena starog Platona, koji još onomad reče... 'U svakom slučaju zakone formira vladajuća elita za vlastite interese'... baš ništa promijenilo nije.

Općina, kažu, nema novaca za izradu planova, i tu počinje i završava svaka priča o pravu vlasnika da gospodari svojom zemljom. Takvim kolosalnim zakonskim rješenjem, koje zasigurno nije slučajno, vlasnici su dovedeni u situaciju, da svoju zemlju imaju, a kao da je i nemaju, jer im na njoj ništa nije legalno dozvoljeno... ni graditi, ni saditi... do donošenja DPU-a.
A s druge strane, gledamo život oko sebe, gdje na sve strane niču novi objekti, pa se pitamo tko je tu lud, a tko pametan lud... niču nove zgrade, 'ko gljive poslije kiše rolleyes...

Pa čujemo i to, kako postoji mogućnost financiranja tih planova od strane samih vlasnika, a uložena će im se sredstva umanjiti, tkoznakaditkoznagdje, od komunalnih doprinosa burninmad. Ma, genijalno! No comment!

Projektiranje i gradnja obiteljske kuće u Solinu, je trebao biti aktivni graditeljski blog, da nije 'zapeo' upravo na problemu planova, pa je i najbolji primjer ovoga, o čemu pričam. Naši zakonodavci očito znaju, kako zaustaviti 'malog' vlasnika, da legalno (sa)gradi kuću na vlastitoj zemlji... zemlji građevnoj, ali neizgrađenoj!?!?
A spominjem taj slučaj, kao paralelu, jer, kad bi se i mi, recimo, odlučili za gradnju kuće na svojoj zemlji, bili bi u potpuno identičnoj situaciji. Čak sa dvije lokacije u samome mjestu, bez mogućnosti dobivanja dozvole za legalnu gradnju na ijednoj od njih!?!? A nakon donošenja tih famoznih detaljnih planova, koji se čekaju godinama, na obje će se lokacije zasigurno moći graditi, samo je pitanje tko, kako, i pod kojim uvjetima, al' teško da će to biti 'mali' vlasnici.
A da smo davnih godina (iz)gradili nelegalno, sad bi imali svoj zakon, i nagradilo bi nas za kršenje zakona!?!?. Bi'će da je to ta nova pravednost!?!?.

Pa sad (pri)čekajmo nova iznenađenja, jer upravo su u tijeku još jedne Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Jest, da je to samo prijedlog, i treba vidjeti šta će od toga biti, a možda se posreći nešto i za 'sitne', a ne samo 'krupne' interese.

Znam, da 'mlatim praznu slamu', i uludo trošim energiju na državu, al' tako je to nekako u mojoj koži. Bez namjere omalovažavanja graditeljskih problema, za koje ne sumnjam da su veliki i teško premostivi, tvrdim da je moj problem nasljeđivanja didovine puno širi i kompleksniji, pa i daleko teži. Najteže je to, što konačan rasplet ne ovisi o meni, već o potezima suda i vlasti, naravno, ukoliko ne želimo uzimati zakon u svoje ruke. I da, draga moja sunčice kiss, jako dobro si rekla... upustila sam se u veliku bitku, koja zahtijeva i strateške, a bogami i psihološke pripreme.....treba imati za to živaca i želudac....da ne velim još nešto.....
Ne bih danas, sigurno, da sam znala, al' eto... podsjetila si me sad na onu staru, kako Bog svakome da križ, koliki može nosit'... Ne znam je li tome tako, ali ja svoj, eto, još nosim, pa valjda i Bog misli da mogu.

Za moju 'kućicu' se nema šta posebno reći, osim što me viđeno i slikom zabilježeno, usprkos svim preprekama, zadovoljava, daje mom snu malo jasnije konture, i drži u vjeri, da postoji mogućnost sretnog završetka moje štorije. Okolo naokolo mene ljudi grade i uređuju svoje potleušice i štale, pa ne vidim razloga, da ne dođe i mojih pet minuta slave cerek... samo, jel' moguće da samo mene muče „papiri“?!?! eek

Ova druga poljoprivredna čestica, nadomak samog mjesta, na razmeđi puteva, kako i slike svjedoče, danas izgleda tužno i zapušteno, a kako će drugačije.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sutra bi možda i mogla izgledati ljepše. Mogla bi se, recimo, preobraziti u maslinik sa 20-ak stabala, ako jedno stablo ište 8-9 metara. Mogla bi biti manji voćnjak i/li povrtnjak. Možda bi mogla biti i od svega po malo zujo belj...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kako se vidi iz priloženog, probudila se Marta u oblacima pjeva, pa lovi vrapca, a vrabac na grani pjeva. Al' čekajte samo, ako krenem 'studirati' poljoprivredu, zna'će se i to, samo nek' završim pravo, pa građevinu, pa... lud lud lud... pa da, tri su ludeta... lud, luđi i najluđi... a sve sam to ja cerek.

A bio bi red, nekako i zaključiti sve ovo zajedno. Moje predviđanje nije nimalo optimistično, kad nam je zemlja u pitanju. Nakon pune dvije godine, kako ste vidili iz priloženog, informacije su gotovo iste. Nikakvih pomaka tu nema, i sve se može (iz)reći sa dva stiha, davno opjevana... ništa nova, ništa nova... i... sve je isto k'o i lani...
Dragi moji vlasnici, stojte di jeste, na mistu, dok vlast ne odluči, šta će s našom zemlj(ic)om tuzan...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.