kupus_vulgaris

četvrtak, 30.09.2021.

patogenoza

jebate šta je dobar ovi misec filozofije a da još nije ni počeja. današnja filozofska tribina se odnosi, kako to već piše i u naslovu, na patogenost. patogen dolazi od grčke riči 'pathos' šta znači bol i 'gen' šta znači roditi se, odnosno dobiven rođenjem. sad kad smo utvrdili da to na grčkom znači 'onaj koji uzrokuje patnje' možemo se osvrniti na uzročnike tih patnji ka i na njihove ishode. pa najprije krenimo od fizičkog nasilja.

za fizičko nasilje u većini slučajeva, preko 80% su krivi očevi. zašto? zato šta probleme rješavaju na jednostavan način. oplali ti zableušku i kaže 'nemoj me više sramotit'. ako se sramočenje ponavlja, ponavljaju se i zableuške što dovodi do genetskog koda na reakciju sramočenja pa u budućem životu nasilnik reagira po tom genetskom kodu i pretuče ženu jer ga je osramotila, a ona baš kao i on dok je bio mali nije imala snage za obraniti se, kamo li da je netko zaštiti. inače, 90% nasilnika su kukavice dok su ostali kriminalci koji su u djetinstvu doživjeli teže oblike nasilja i time izgubili svaki osjećaj empatije prema tuđoj boli, dakle patosu.

daleko gori oblik nasilja je psihičko nasilje kojim pribjegavaju majke, jer nisu uvijek svojom konstitucijom dorasle muškim potomcima pa jedini način za postizanje željenih ciljeva je ispiranje mozga koje zna potrajat čak do situacija opetovanog ponavljanja danima. takav vid nasilja se najčešće događa u sredinama di nema čvrste muške ruke, koja će opalit zableušku, a rezultira psihičkim poremečajima u vidu jebavanja u mozak dok subjekt ne završi na psihijatriji. izuzetak je fizička nasilnost koja u 90% učajeva završava ubojstvom majke ili neke starije ženske osobe sa kojom ju je nasilnik poistovjetio.

zaključak tribine je da prije stupanja u neke odnose najprije provjerite tko od roditelja vašeg/vaše odabranika/odabranice u kući vodi glavnu riječ. ako rasprave među roditeljima traju 10-15 minuta bez žestoke svađe šanse su vam 50:50 da će te naič na normalnu osobu.

30.09.2021. u 13:22 • 21 KomentaraPrint#

utorak, 28.09.2021.

mazohisti

evo se bliži listopad, mjesec filozofije na blog.haeru. paa, u duhu mjeseca filozofije otvaram filozofsku raspravu o 'utjecaju mazohizma na komentare ostavljene u kvadrantu blogerskih objava'.

svjedoci smo da mazohistička narav blogera rijetko dolazi do izražaja jer tu njihovu ranjivu osobinu nerado prezentiraju svekolikoj blogo zajednici koja je po svojoj naraciji sve samo ne mjesto gdije će te naučiti pravopis i osnove lijepog ponašanja znane još kao i bon ton. stariji blogeri, oni priko šezdesete, će se prisjetiti da su u osnovnoj školi imali i jedan sat upoznavanja sa pravilima lijepog ponašanja kako bi se što lakše uklopili u društvo koje će van na lijep i uljuđen način reči da odjebete i da vama nije mjesto za njihovim stolom. nedvojbeno je da su odjebani to shvaćali kao osobnu uvredu jer su sebe smatrali vrijednima tog društva. oni koji su krenuli dalje u mnogobrojnim prilikama su sa usvojenim vještinama bon tona našli stol za kojim je bilo jedno prazno mjesto čekajući baš njih. međutim, kako to obično biva u ljudskoj prirodi, bilo je i onih koji se nisu mirili sa nametnuti im pravilima pa su uvijek iznova pokušavali zauzeti upražnjena mjesta prezrenih i odbačenih članova misleći da, kad su već jednom upali neće više doživljavati poniženja okoline. no, kratke pameti i neispunjenog ega previdjeli su činjenicu da mazohista bez sadiste ne postoji, tj. nije ostvario svoju afirmaciju, a za ostvarenje mazohističkih afirmacija dovoljno je, na bloh.haeru samo ostaviti negativan komentar, po mogućnosti neki iz daleke prošlosti, mislim najmanje iz vremena kada još nisu bili ni rođeni, što dalja prošlost to veće nebuloze, a što veća nebuloza to žešča poniženja.

daklem, možemo zaključiti da je intelektualni mazohizam upravo proporcionalan sa povješću i obrnuto proporcionalan njenim ignoriranjem tako da sam mišljenja kako je floskulu 'povijest je učiteljica života' smislio neki sadist kako bi navukao mazohiste na opetovano ponavljanje iste. inače, mazohizam se najčešće veže za seksualne aktivnosti.

molim da komentari vezani za predmetnu problematiku budu na filozovskom nivou. provokativni komentari biti će ignorirani. hvala na pažnji, možemo počet sa tribinom o mazohizmu.

28.09.2021. u 17:26 • 18 KomentaraPrint#

srijeda, 22.09.2021.

odlikaši

jel vi znate oni vic o sinu koji je slabo učio i kojemu je otac održa predavanje? dakle, ide ovako: vratio se otac sa roditeljskog gdje mu je razrednica rekla kako njegov sin puši, pije i slabo ući. došo otac kući i pozvao sina na razgovor u radnu sobu pa kaže: 'sine, piušiš li?'; 'da tata tu i tamo zapalim koju cigaretu'. i otac mu da marlboro da zapali; 'piješ li išta sine?'; 'pa, i nisam baš, samo kad sam u društvu'. otac izvadi martell i dvije čaše te ponudi sina sa jednom. 'a reci ti meni sine, jebeš li šta?'; 'slabo tata, samo drkan'. otac izvadi start i pruži ga sinu. nestrpljiv kao i svaki mladac otvori sin na sredinu a tamo na duplerici sisata plavuša iz vrimena dok implatanti još nisu bili ni izmišljeni. 'auuuuu tata, a ko ovo jebe?' pita sin. 'odlikaši sine (pa zableuška), ODLIKAŠI (pa još jedna zableuška). možda bi vam to euro zna bolje prepričat, al ja san vako naučija.

danas čitam u medijima kako ministarstvo razmišlja o uvođenju prijemnih ispita u srednje škole jer je došlo do inflacije odlikaša. majkemi, u prvi mah sam pomislija da se daje repriza monthy pitona i epizoda ministarstva smiješnog hoda, a onda poslin vidin da oni to ozbiljno. znači, zbog poštivanja učeničkih prava kada nastavnici i profesori više nemaju nikakvog utjecaja na đake, i pod prijetnjom batina od strane roditelja, što je prekršaj, jer bi u protivnom svršili na sudu kao zlostavljači ako ditetu opale zableušku, dok nastavnici i profesori štrajkaju za bolje uvijete rada, tj. primjereno ljetovanje, ministarstvo smišlja na koji naćin ublažiti učinke poštivanja ljudskih prava i liberizaciju školstva, jer onaj koji nije svršio redovno školovanje se može u svako doba upisati na jedno od učilišta, uz naknadu, of kors, i završiti srednju školu u skračenom roku te ravnopravno sudjelovati čak i u daljnjem obrazovanju na nekom od fakulteta, bilo državnom ili privatnom, uvijet je samo četverogodišnja škola i položena državna matura, of kors, i položen prijemni ispit.

i sad se postavlja pitanje. zašto je tomu tako? kao i sve stvari u životu a i u svijetu stvari funkcioniraju po vrlo jednostavnom principu ako želiš postići neke rezultate, ako ne želiš ili te nije briga, nači ćeš opravdanje. pa se tako nastavnici vade na to da su njima ruke vezane, ministarstvo priča o provedbi nastavnih planova sa istim tim nastavnicima kojima su ruke vezane, roditelji se žale na školstvo, a kada ih se pozove u školska vijeća onda nemaju vremena, imaju ionako previše obaveza, itd., itd. u cijeloj toj situaciji jebe-lud-zbunjenog djeca su prepuštena samima sebi, a tamo di nema autoriteta anarhija brzo zavlada. pa se onda opet kao opravdanje za neuspjehe, pa čak i tragične posljedice, povlači korona na koju se svi pravdaju, a realnost je da iza nastavnika nisu stajali ravnatelji škola, iza ravnatelj nije stajalo ministarstvo, a nad roditeljima nitko ništa nije poduzimao, prema tome, nije problem samo u koroni na koju se svi izvlače nego u nefunkcionalnosti sustava i besciljnosti.

ili, ajmo ča sad sve to pretočit na društvo. ka prvo, da se vratim na lika iz vica, koji je itekako autentičan. on danas vozi smart-a, isprdak od auta, i misli da je faca jer mu se auto zove smart iako nitko od njih nezna šta to znači (swatch mercedes art) o tome kako i zašto je nasta neću. onda opet, biciklisti, to je pošast kakve nema. voze di oće i kako oće, po pješačkim zonama, raskrižja prolaze na suprotnom pješačkom prijelazu i isto ka i ovi u smartovima misle da su nešto puno pametni samo za razliku od njih oni uz to još žive i zdrav život, toliko zdrav da svako malo završe u crnim kronikama, a zašto, zbog ovoga prije iznijetog. eeee onda su došli električni romobili. nisu regulirani zakonom i tretiraju se kao pješaci, al kad te pokupe najebe ko? oni koji zbog zdravog života šeće pješačkom stazom jer ima anginu pektoris. ko je tu kriv, tj. tko to triba regulirat? ministarstvo! e ali ministarstvo izlazi samo ako si ga puka šakon, a u novije vrime i na psovke i uvrede, al to nije sve, još ispred sebe ukrcaju i dicu koju bi oni ka tribali odgajat, istu onu koja će sutra ić u one škole u kojima nastavnici nemaju pravo glasa, a i kad ga imaju dižu ga za bolje uvjete ljetovanja. i tako to.....

22.09.2021. u 17:05 • 19 KomentaraPrint#

utorak, 14.09.2021.

evanđelje

već davno san reka da će znanost postati nova religija pošto ova današnja nema odgovore na sve ono šta današnjeg čovika muči. prije je to bilo puno lakše, kad bi te nešto mučilo oša bi u popa, koji je baj d'vej jedini u selu zna čitat i ispovidija mu se. on bi onda tebi da savjet, al da nebi bija besplatan mora si izmolit koji oćenaš, uspud bi na 'svetoj ispovidi' prikupija sve informacije iz sela i zna kako kome pristupit kad je tija nešto iskamčit za svoju korist, tj. korist crkve.

danas više nije tako. u međuvremenu su se ljudi opismenili jer su države skužile da će kroz obavezno školovanje moć ljudima nametat svoje ideje i smanjit utjecaj crkve što je prvi primjenio otto von bizmarck i u njemačku uveo obvezno školovanje, pa se onda danas neki čude zašto je njemačka najuspješnija europska zemlja, eni vej, kako je padao utjecaj crkve tako su se počele javljat i slobodne ideje koje su dovele do potpunog negiranja vjerodostojnosti onoga što propagira, rezultat svega je rezultirao još jednom novom podjelom, pa ako su se prije ratovi vodili radi krive vjere, sad su se počeli vodit radi krivih uvjerenja. ali, kako to obično biva, u pozadini svih tih zbivanja stoji ekonomska korist njihovih protagonista. s vremenom su ratovi kao fizički sukobi suprostavljenih strana za većom koristi poprimili drugi oblik pa je razvojem bankarskog sustava prvotno nastala globalizacija, a potom se u cilu priču uplela i znanost kao novo religijsko uvjerenje. i sad tu dolazi do jednog paradoksa u kojem nije bitno jesi li vjernik ili ateista nego koliko prihvaćaš znanstvena tumačenja koja se u osnavi po naraciji ničim ne razlikuju od evanđenja, jer ih nitko od običnog svijeta ne može potvrditi ali niti opovrgnuti. no, kako u pozadini uvijek stoji ekonomska korist treba stvorit dojam opće prijetnje za čovječanstvo, nešto nalik križarskim pohodima, kako bi ljudi počeli osjećati nesigurnost i okrenuli se znanstvenim tumačenjima. tako je, zbog relativnog uspjeha globalizacije, a koji je svijet učinio ekonomski ovisnim, proturena nova ideja o općoj prijetnji za čovječanstvo, klimatske promjene, te ispisao nova evanđelja u ljudskoj povijesti za spas čovječanstva.

e ali, đava kad sere, sere na jarpu, i kako znanstvena dostignuća o klimatskim promjenama nisu bila dostatna pojavila se korona ka naručena za dodatnu potvrdu znanstvenih dostignuća koja ljude treba uvjerit u nove opasnosti za čovječanstvo. međutim, u međuvremenu se dižu cijene energenata iako je osnovna sirovina u nabavci pojeftinila, jer ljude triba usmjerit na energiju iz obnovljivih izvora koja osnovnom proizvodu podiže cijenu i održava gospodarstvo, kako ono u zalasku tako i ono u nastanku a sve pod parolom smanjene proizvodnje i nedostupnosti zbog pandemije korone, o profitima farmaceutske industrije i poskupljenjima u okviru zdravstva niti da ne govorimo. dakle, cilj je opća nesigurnost i osimorašivanje stanovništva kako bi se usprkos obrazovanju držalo pod kontrolom, o virtualnom svijetu neću, jer vodi u širinu i gubitak fokusa.

14.09.2021. u 14:36 • 19 KomentaraPrint#

srijeda, 08.09.2021.

znanje

što je to znanje? da li je to ono što smo naučili tijekom obrazivanja, ili je to naobrazba tijekom života? i jedno i drugo spada pod sumu svih znanja i vještina kojim pojedina osoba vlada ali, što je sa emocionalnim znanjem, onim koje se ne ući u školama ili iskustveno već iz njegovog korjena iskače ne vjerovanje kao temelj znanja?

svi smo mi u mladosti htijeli u razgovoru sa svojim prijateljima pokazati neko izvjesno znanje o nekoj temi ili materiji, ovisno o interesovanju, a nevezano uz opće obrazovanje i nataj način pobrati simpatije na svoju tkz. 'pamet'. nikada se nisam upuštao u rasprave onoga što mi se samom nije potvrdilo kao vjerodostojno niti u dokazivanje nečega što drugi nije mogao percipirati jer je bio 'ograničen' svojim znanjem. ne mogu se sada prisjetiti nekog konkretnog primjera, ali spominjanje nečega što drugima nije bilo poznato izazivalo je šok i nevjericu toliko da me je zaintrigiralo napraviti svojevrsan test. nakon nekoliko takvih situacija došao sam na ideju da se prije svakog novog iznošenja malo podsmjehnem, jer je podatak kojeg bi iznio bio nevjerovatan ali istinit. rezultat je bio da 80% aktera u startu nije vjerovalo u ono što govorim, ostalih 20% je postavljalo pitanja što i jest temelj sticanja znanja jer znanje se ne temelji na naučenom nego na razumljenom, a da bi se nešto razumilo ključ je postaviti pitanje na pravi naćin.

pitanja tipa 'zašto' ne daju odgovore već samo zadovoljavaju taštinu dok pitanja konstruirana na temelju iznesenog odaju onoga koji sluša i traži nelogičnost u iznesenom, a takvih je poprilično malo. zašto, ne postavljeno kao pitanje već kao jednadžba. pa zato što je ljudima puno lakše u nešto vjerovati nego se potruditi razumiti jer ne oduzima energiju utrošenu na razmišljanje.

i onda se danas neki pitaju zbog čega se pojedini ljudi nađu u problemu, a odgovor je vrlo jednostavan, bilo im je lakše vjerovati nego propitkivati. ili, postavimo problem i na sljedeću razinu. netko je nekog za nešto prevario, tj. iskoristio njegovo neznanje, odnosno instrumen vjerovanja okrenuo protiv njega, tko je tu kriv? nesumnjivo onaj koji je nečiju slabost, jer slijepo vjerovanje je slabost ma što god netko o tome govorio, iskoriistio protiv drugog, no dio krivice tj. odgovornosti snosi i onaj drugi, jer nije znao postaviti dodatna podpitanja koja bi mu ukazala na prevaru, a to se ne ući u školama već temelj tome daje emocionalna inteligencija.

ja nisam sveznalica, niti bi volio da se time ističem. to šta neki povjeruju u ono što kažem ne govori o mojoj lukavosti igrom riječi već o njihovoj lakovjernosti, ali nikad nikog nisam zajeba na račun njegovog neznanja, okrenija u svoju korist, da. čak što više, trebali bi biti zahvalni što im pobuđujem razmišljanje koje su negdje tokom vremena zamijenili vjerovanjem, i nikada nisam tvrdio da nešto znam ako u to nisam bio uvjeren. no, ako ne posjedujete emocionalnu inteligenciju ni svemoguči gugl vam ne može pomoći. ili, da to kažem uproščeno, nije važno koliko ste pitanja točno odgovorili na kvizu, već da budete pošteni prema sebi i nešto i naučite.

hvala na pažnji, vaš kupus vulgaris :)

08.09.2021. u 16:23 • 21 KomentaraPrint#

utorak, 07.09.2021.

evolucija

pronađi uljeza

prije 50 000 - 70 000 godina



prije 70 godina

07.09.2021. u 17:55 • 11 KomentaraPrint#

subota, 04.09.2021.

oblak

- oš samnon namore?
- neču.
- nikad neideš samnon namore, zašto?
- zato šta mi je vruče i nema lada.
- pa, moš sist u kafić i uzest pivu :)
- neču.
- zašto? pa ima tendu.
- eee, baš ta tenda i skuplja svu sparinu i dok se ti kupaš ja se kuvan.
- pa, moš se iti okupat :)
- neču!
- zašto?
- zato šta mi je mokro. uostalom kako to da nisi već otišla?
- bija mi je jedan oblak i dok san se mislila očul ić palo mi je napamet da bi se mogli nekon uvalit večeras za druškanje :)
- sa ćemo vidit.... drin, drin, drin.... bla, bla, bla...
- i?
- kaže rod'ca da jon ćaća ima rođendan. tako da ona otpada.
- aj zovi dalje.
- drin, drin, drin..... bla, bla, bla....
- i?
- ovi je na hvaru i dolazi tek u ponediljak.
- aj zovi dalje.
- drin, drin, drin..... bla, bla, bla....
- i?
- ovi popodne ima jedan sprovod i nezna kad će doč doma.
- au, jebate! šta ćemo sad?
- većeras te ja vodin na rujanske većeri u get.
- aaa, baš lipo :))) a šta se daje? :)
- nedaje se ništa, moraš sam naručit :)))
- mamlazu jedan! ja mislila da je neka predstava!
- pa i je. nema slobodni mista. još je puno turista :)))
- ka će više otić?
- kad iti namore :))) maka ti se oblak :)
- je, je, al još mi vanjska temperatura nije prešla onu u moru.
- n'kua'bavat?!
- je, je, kaže gugl da je sad vanka 25°c, a more 24°c
- ma daaaj?! toliko? a koliko ti čekaš?
- 27°c, u zraku i podne.
- zašto podne?
- jer ću stat dodva, a ti spremi ručak :pp
- evo ti je oša oblak :p

04.09.2021. u 12:35 • 22 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2021 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Veljača 2024 (2)
Siječanj 2024 (4)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (2)
Listopad 2023 (3)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (3)
Srpanj 2023 (6)
Lipanj 2023 (12)
Svibanj 2023 (13)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (8)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (7)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (10)
Srpanj 2022 (11)
Lipanj 2022 (3)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (5)
Prosinac 2021 (5)
Studeni 2021 (7)
Listopad 2021 (10)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (8)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (7)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (9)
Siječanj 2021 (15)
Prosinac 2020 (9)
Studeni 2020 (7)
Listopad 2020 (13)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (11)
Travanj 2020 (7)
Ožujak 2020 (5)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima