kupus_vulgaris

subota, 25.04.2020.

kuhinja

iako je proliće već neko vrime prisutno među nama, prisutna je i korona pa nema nešto pretjereno postova sa temom makova, tratinčica, ivančica, bubamara i bubašvaba, tek poneka livada maslačka il turjaka i kružnih tokova, tako je kuhinja zauzela centralno misto u našin životima, a dakuće kad nemoš izkuće. ovo ostani doma osim kuhanja ima i neke druge dobre strane pa tako nađeš vrimena za prelistat oni osansto programa, koji se doduše ponavljaju, jer jedni su hd, a drugi isti kurac samo nisu hd. e pa tako u tom prelistavanju sam naiša na rtl passion, jedan od mnogih rtl-ova, koji daje serije koje nisu američka propaganda il turska sapunica. među njima sam naiša na odličnu rusku seriju naziva 'kuhinja' i mogu van reč da su me rusi oduševili, kako idejom, tako scenarijem, odabirom likova i nadasve odličnom glumom za razliku od isforsiranog američkog humora i turske patetike, preporučam pogledati. a dok padne večer pogledajmo što se to kuha u kuhinji prosječne hrvatske domačice.



25.04.2020. u 07:16 • 28 KomentaraPrint#

utorak, 21.04.2020.

bloganje

znači, sad kad se istrošila ideja slikavanja doma nova je zauzela glavnu preokupaciju na blogu.hr a zove se, zašto blogate? e pa da i ja na tu temu dan svoj obol.
ka prvo triban razjasnit zašto je moj nick kako_ti_kupus, a blog se zove kupus salata_vulgaris. da bi ste to razumili morate znat da sam prije prijave na blog jedno vrijeme, kao anonimac pratio 'velebne' uratke na blogu pa onda kako su onima rigidnima bili isključeni komentari za anonimce sam se odlučio otvoriti blog, jer toliko preserunga se i u realnom svijetu rijetko viđa, možda zato šta u reali takve ljude, kad sretnem, zaobiđem iako ih ima i u užem društvu, likovi koji ti daju nadahnuće i život čine zabavnijim, a ovdije ih ima u izobilju. fraza 'kako ti kupus' doslovno znači kad nekom ufino oš reč da nesere, a 'kupus salata vulgaris' preneseno znači, 'da ga mogu nasrat za nevirovat' .

e sad, da bi veleumni egotriperi sa nikad registriranom diagnozom narcisoizma mogli sebi predočit, iako čisto sumnjam, kako izgleda blogozajednica preporučam da pogledaju 'let iznad kukavičjeg gnjezda' jer u njemu je prikazana prava slika bloga izvan virtuale još davne 1975 godine. evo, nekima da se podsjete a drugima da pobudi interesovanje

21.04.2020. u 22:03 • 30 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.04.2020.

fažol

najprije moran odat priznanje blogyu šta je pripozna kvalitetu, oćito nije davno pojia pravu juvu pa bi mu stoga priporučija vergleca u varaždinu.

kako je ovo tjedan borbe protiv korone i svi neki kurac stavljaju na blog kako ubijaju vrime socijalne distanciranost tako je pun kurac slija sa cvičen i knjiga sa koje se prašina obrisala u prošlom stoljeću. da se razumimo, cviče će i dalje rast samo, a knjige se mogu čitat uvik, da nebi kupile prašinu.

jučerašnji post o juvi je otkrija svu negativnost današnje fast fud generacije i nekvalitetnu prehranu opčenito, tako da ću današnji post postvetit kralju prehrane (tripice su ipak kraljica), njegovom veličanstvu fažolu.

najprije triba kazat, ovin ženskin šta in je i juva znanstvena fantastika da; svaki muški koji je proša vojsku uvik spominje vojnički fažol. zašto? zato šta in na fin način oče reč da neznaju skuvat fažol!

najprije moramo razlučit, jebate riči, da ovo šta se kuva u dalmaciji nije vojnički fažol nego 'pašta šuta' i nema veze sa vojničkin fažolon. a nastala je u vrime gladi kad se tribalo priranit više ljudi na više dana. sama rič 'pašta šuta' nan govori da je osnovna namirnica manistra (pašta) na ostacima od suvog mesa (šuta=otpad) sa dodatkon fažola da bi bilo ukusnije.

pravi vojnički fažol se radi od junjetine! da, da dobro ste pročitali, od ju-nje-tine. e sad ako ste dan prije skuvali juvu od junječeg osebuka i nešto van je ostalo cili proces traje duplo kraće, jer za skuvat junjetinu triba van najmanje dvaipo sata, a ako je već kuvana pnda je dosta da je stavite pritkraj da uvati konču.

šta se pak fažola tiće tu morate bit oprezni. fažol je namirnica koja ka i sol nema roj trajanja, kvaka je jwxino i tome da znate koliko je star. ako imate mladi fažol onda se on može stavit odma i za cca po ure je skuvan, ako je stariji onda ga prije triba namočit, cca svaka godina starosti jedna noć namakanja, osim ako ga niste uzeli u kauflanda pa ga pomišali sa starin zalihama, eee to je onda defešta ukurcu, mladi prikuva, a stari nikako da se digne, zato ja u tin prilikan koristin podravkin smeđi fažol u ko zervi, velika konzerva taman mira za dva čovika. a sad inemo na pripremu!

dakle, ka šta smo rekli uspijeh svakog posla, pa tako i kuvanja, jer kuvanje je za neke posal, a za neke ka šta san isam, zabava, sastoji se od pripreme sastojaka. pa tako npr. za dobar fažol van triba: kapula, karota, petrusimul, luk, poma pasata ili ona šalša od jučer šta van je ostala, junjetina, of kors, osim ako van, ka i meni, nije ostalo junječeg osebuka od jučer, jedna pučka, tj. narodna kobaja za slučaj da ste se jučer pržderali leša mesa, pešt i dva lovorova lista, veličina ovisi o tome ko i je bra. to na gomili izgleda vako...


piva je tu da izravna sliku.
e, kad ste napravili pripremu koja uzima cca po ure morete počet sa kuvanjen. najprije ubijete kapulu, na maslinovon ulju of kors, jer povrče voli masli ovo ulje a meso mast, di san sta? ae, nakon šta ste ubili kapulu dodate karotu isjeckanu na sitne kockice, kad se sve to malo izdinstalo dodate pomu pasatu ili onu šalšu od jučer šta van je pritekla i podlijete juvon koju niste stigli pojist, dodate ajvar ka zamjenu za rog papriku i juti feferon, a koji ćeš se kurac ić još i sarin ić zajebavag kad ima gotovo, metite lovor i stavite malo papra tek toliko da se osjeti ka začin, soli po želji, ae, metite i onu kobaju šta ste je izrezali na kolutiće i onda rp kuvetate dok kobaja nebude skoro jetiva. kad je kobaja skoro jestiva merite onu junjetonu od jučer šta ste prethodno izrezali na kockice i prociđeni fažol, e da, uaboravija san spomenit da, ako korisrite fažol iz konzerve ga procidite tako da ono tekuće metite u teću. kad san već kod teča moran kazat i to da su najbolje one šta se prema vrhu sužavaju ka i kazan, jer ipak je fažol kazanska spiza. nakraju to mora izgledat vako;

piva je tu radi ispravljanja slike, uslast :)

20.04.2020. u 13:18 • 21 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.04.2020.

juva

daklem vako. izgleda da danas svi kuvaju juvu pošto su se za uskrs preždrali, ja konkrerno jesan pa mi ga ovo danas dođe ka post, mislin post uskršnji post.

za napravit dobru juvu tribaju van kosti


ovo je recimo jedna kost koja se kuvala sama 23 sata

zatim vam za dobru juvu triba karota, selen, petrusimul, zagorena kapula, poma i dakako ono šta ćete jist, a to je junječi osebuko koji se dodatno kuva još tri ure skupa sa navedenin. dok kuvate juvu triba pripremit šalšu

ako niste spremili šalšu zakurac van lešo osebuko. prije nego juvu skinete sa vatre unjoj skuvate brokulu ka prilog jelu, u citki of kors da je poslin nebi tražili

kad je juva gotova to mora izgledat vako

a prociđena vako

sve to skupa sa karoton garnirate, jebate riči, na plitki pijat nakon šta ste iz dubokog poili juvu. ono pro iđeno osim već spomenute karote barite u kompostanu il u škovace, i to mora izgledat vako,

jeste razumili?

nadalje, netribate posebno ukrašavat stol sa tavajon ka šta je to učinila anči dovoljno je da su van pijati čisti i da prije jela operete ruke.

ps. ako van se pari da su neke slike okrenute, ka šta i jesu, nemojte okričat mobitel jer će bit isti kurac nego okrenite glavu.

19.04.2020. u 14:50 • 26 KomentaraPrint#

10

za našu dragu anči da je vrati u život

19.04.2020. u 07:29 • 17 KomentaraPrint#

subota, 11.04.2020.

zrno

dobro, fazlinovići su svoje ispucali. dobri su al brate dopizde kad se stalno ponavljaju ka da nan nije dosta svakodnevnice pa se još triba i ponavljat, ajmo sad malo o znanosti.
dakle, znanost je, šta je znanost? e viš to je dobro pitanje. no dobro, manimo se filozofije i držmo se onoga šta znamo, jer znanost otkriva ono šta ne znamo, a kaćemo saznat neznamo dok đekna neumre. šta san ono tija reč??? a da, sada je znanost zbog ove korone u punom zamahu i to ona znanost koja se bavi bakterijama i virusima. a šta smo danas, nakon pet miseci znamo o tome. jednom riječju malo i ništa. jedino pouzdano šta znamo je da se triba držat dalje od ljudi. čak se znanstvenici ne mogu dogovorit ni oko toga jel triba nosit maske il netriba, čak što više nije pouzdano ni koji tip maske je pouzdan, dobro, po logici stvari najpouzdaniji je oni šta ne propušta ništa ka recimo npr. gasmaska sa ugljičnim filterom, a kad smo kod toga onda triba kazat i to da su za vrime prvog svjetskog rata u nedostatku maski koristili tkaninu namočenu u mokraču protiv bojnih otova sarin i iperit i št je najinteresantnije to se pokazalo učinkovitim. lipo se popišaš i to staviš na facu ako se nemisliš zarazit, možda bi i danas to bilo učinkovito, al eto znanost još do toga nije došla. kad san ko prvog svickog rata triba kazat i to da je masu ljudi umiralo od infekcija uzrokovanih ranjavanjem, i tu počinje priča o farmaceutskoj znanosti i njenoj primjeni u očuvanju ljudskih života.

svi koji su završili socijalištički sistem obrazovanja poznato je da je penicilin otkrio alexandar fleming a oni koji su se tome i posvetili znano je da je prvu primjenu varijante tog ljeka primjenio francuski lječnik ernest duchesne još daleke 1896 godine uočivši, za vrijeme svog boravka u legiji stranaca kako domoroci, pazi molinte, domoroci rane svojih ranjenika liječe sa pljesni koja se nakupila na koži sedla koja neko vrijeme nisu bila u uporabi, of kors, jer je bilo dovoljno vrimena da se razvije penicilinska pljesan. poslin je oni fleming to samo istražijo i onda je on posta znanstvenik numero uno. ono šta je u ciloj priči interesantno je to da je fleming otkrio penicilin 1928 godine. e, a zašto je to interesantno, zato šta je u međuvremenu, u periodu između 1918 i 1920 harala gripa kodnog imena španjola. di su tad bili ti znanstvenici? samo mi nemojte reč da je duchesne umra a fleming se nije rodija, nigdi, tapkali u mraku. e, ta španjola je u međuvremenu uzela sto miljuna života, alo sto miljuna! i onda se povukla, a povukla se iz razloga kojeg i danas slušamo, a to je da se stvorija imunitet krda. znači, mozemo izvest zajednički zaključak da je osnovno pravilo za vrime španjole bilo, ko živ-ko mrtav. nešto slično se dogodilo i u srednjem vijeku sa epidemijom kuge, a već iz tog vrimena je poznato da su preživili oni šta su ostali doma. slično je i danas, kada su velike zaraze u pitanju. zaraza se širi u prenapučenim gradskim središtima, potpomognuta životnim navikama samih stanovnika, a bogami i onih koje boli kurac.

i tako dolazimo do pandemije korone koja hara sviton. obrazac širenja zaraze je isti ka i oni u srednjem vijeku šta znači da ljudi nisu postali ništa pametniji, ali, ali za razliku onih u srednjem vijeku se više boje za svoje živote pa ostaju doma, idiota je uvik bilo i bit će, od idiotizma se obranit ne možemo, al ono šta možemo je, 'ne čini ništa šta neznaš kako će završit' jer osnovno pravilo sigurnosti je 'da je svaka pretpostavka majka svih zajeba'. i tako dolazimo do naših 'dičnih' znanstvenika koji bi ka tribali dat odgovore o tome koliko će ova korona trajat, a ne mogu se dogovorit jel triba il netriba nosti maske.

pa tako imamo razvikana imena, naše gore list, čime se volimo dičit kada je sve ok, koji su baj d'vej postigli svjecka priznanja na osnovu svojih dvadesetogodišnjih istraživanja, koji jedino šta znaju reč je da će istraživanje bit dugotrajno i mukotrpno, a da se dotad distanciramo, naj bolje stat doma i hranit se solarnom filozofijon, ka šta radi oni indijac šta dvadeset godina ništa nije jia nego samo gleda u sunce, dok se ne pronađe lijek ili cjepivo, a paleta ljekova koje pomažu u suzbijanju korone je šarolika, od ljekova protiv hiva do oni šta lječe svrab itd., ko će i sve popamtit.

dakle zaključak je sljedeči! dok čekamo odgovor znanstvenika koji se rukovode principom 'i čotava kokoš nađe zrno', ostanite doma!!!

11.04.2020. u 09:59 • 25 KomentaraPrint#

četvrtak, 09.04.2020.

fazlinovići

jeste vi gledali fazlinoviće? to van je ona ekipa šta jebe lud zbunjenog a normalni se pogube. niste!? pogledajte.
e, a šta je to kod tih fazlinovića toliko smišno da nam ih ponavljaju non-stop, a nove sezone izlaze ka da je anatomija. ustvari fazlinovići i jesu svojevrsna anatomija društva. a o čemu se tu zapravo radi i zašto su uvijek i iznova smiješni. radi se o tome kako zajebati bližnjeg svoga, a svima je smišno upravo zato što se svi u okruženju tako i ponašaju. nije vam poznato? e pa provajte. recite nekom što mislite o njemu, njegovom stavu, uvjerenju, ideji, i sl. na način da ga ne vrijeđate, budite ironični ili sarkastični ka šta to čine fazlinovići pa će te vidit koliko njih će se glasno nasmijat, jer smijeh je obrambeni mehanizam kada je čovik 'pročitan' pa se stoga nađe u nesigurnom okruženju.

no, jeste li se ikada zapitali kako je do toga došlo? niste!? a vrlo je jednostavno.
ovim našim prostorima uvijek su stolječima vladali neki drugi, strani gospodari i ljudi koji su na tim prostorima živjeli su se uvijek dovinjavali, jel se tako kaže, kako tog gospodara zajebat. otud potiče i jedna osobina koju danas nazivamo nepotizam, a svodi se na to da onaj koji je zadobio povjerenje gospodara pomaže svojima, prvenstveno rodbini, jer vremena su nesigurna, a život je težak. iz tog razloga je uvijek dolazilo do buna i ustanaka koji su težili oslobađanju od stranih gospodara, ali gle čuda, onda kada se to i dogodi navike i obrasci ponašanja ostaju. zašto? zato šta ti isti koji su težili oslobođenju nikada se nakon toga s time nisu ni saživili, odnosno društva koja su nakon toga nastala nisu doživljavali svojima. zašto? zato što su se uvijek najbolje snalazili u determiniranom kaosu, jel se tako kaže, koji im je usađen u genetski kod samim rođenjem i to je jedini razlog zašto mi nikada nečemo postat šveđani ili njemci ma koliko se busali u prsa, jer za bit jedan od njih nije dovoljno otić tamo radit, već tu državu i društvo doživjeti kao svoju, i ne se držat filozofije, use, nase i podase. ende.

09.04.2020. u 21:34 • 20 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Veljača 2024 (2)
Siječanj 2024 (4)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (2)
Listopad 2023 (3)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (3)
Srpanj 2023 (6)
Lipanj 2023 (12)
Svibanj 2023 (13)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (8)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (7)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (10)
Srpanj 2022 (11)
Lipanj 2022 (3)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (5)
Prosinac 2021 (5)
Studeni 2021 (7)
Listopad 2021 (10)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (8)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (7)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (9)
Siječanj 2021 (15)
Prosinac 2020 (9)
Studeni 2020 (7)
Listopad 2020 (13)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (11)
Travanj 2020 (7)
Ožujak 2020 (5)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima