kupus_vulgaris

subota, 29.07.2023.

očalinko





29.07.2023. u 19:59 • 3 KomentaraPrint#

samopromocija

kad je netko smanjene inteligecije i kada su mu sve lađe u životu potonule, a godine se neumoljivo množe jedino što ti preostaje da na sebe privučeš pažnju je uvijek silovana tema ustaša i partizana. mislim, ko to više benda?! uvijek će biti onih smanjene inteligencije kao i onih koji su, jednom za svagda stavili točku na i, i krenuli dalje. ili, ajmo čak korak dalje, da li ova kaznena prijava obuhvaća i populadnu irsku rock grupu U2 koji su svojim nazivom tijekom četrdeset godina na sceni promovirali ustašluk?! da li je ira ustvari prikrivena ustaška emigracija? da li su oni šta su ošli radit u irsku indoktrinirani ustaštvom? ili je to tek pusta ljubomora jer je dikan naša novu pičku, a itaj brale bira ka prstom u govno.

29.07.2023. u 11:43 • 6 KomentaraPrint#

utorak, 25.07.2023.

godišnji

sezona je dodišnjih odmora. svekoliko blogo pučanstvo se sprema ić na more dok oni šta su na moru jedva čekaju da se ovima prvima uvede radna obveza. s obzirom kako kod nas funkcionira demokracija ne bi se iznenadija da tako uskoro i bude, međutim, mene čude ovi in-tele-aktualci. to oće ić na more u osmi misec kad je najvručje, a dobro, razumin one šta su in dica u šokoli, ali ove šta su i dica odjebala za obiteljska druženja na moru ne mogu nikako razumit, ne mogu pa da me jebeš!?

ka prvo triba znat protumačit značene riječi 'godišnji odmor' sa nagaskom na 'odmor'. kako gužvanje na autoputu i na plaži pri temperaruri od +40 dok ti čvrci čvrče cilu noć može bit odmor? kako!? da mi je uć u te mozgove sigurno bi me ubila promaja.

znači, da rezimiram, za godišnji na moru se ide u ruuujnuuu, kad počne škooolaaaaa! zato šta se more oladilo na ugodnih +25, ko se voli kupat, čisto je, jer nema balavurdije sa kanticama i lopaticama, moš nač ladovinu ispod tamarisa, ako si bija dovoljno brz i navečer ugodno spavaš, neće te puntat klima pa da sutra moraš u fizioterapeuta, koji ćr ti baj d'vej preporučit kupanje u moru i plivanje. ovi šta nisu toliko in-teletizitani u tom periodu biraju odmor na gorskim rijekama ili idu pak na island oli trondhejm jer imaju više dnevnog svjetla za obić sve 'znamenitosti', kod nas moš obilazit samo 'rajske uvale' i bit ekološki aktivista čisteći mazut sa kupačeg.

največi idiotizam je ipak kad odeš na pješčanu plažu, jer dica vole pijesak. dok se očisriš od tog pijeska osiječaš se ka tutankamon i oma skužiš šta je to faraonsko prokletstvo. pun kurac pijeska, al doslovno, i sve žulja, ne pomažu ti ni kerčer proizvodi da se očistiš, a tek znamenitosti. ako te ne strefi infarkt penjuči se po znamenitostima gatant će te uvatit toplatni udar ili u najmanj ruku sunčanica. ima tih 'mirskih radosti' još, al ih se ne mogu svih sitit jer mi izazivaju pitiespi.

i da zaključim, za one izgubljene u prijevidu; odmor nije ništa drugo nego ne raditi ništa po cili dan.

25.07.2023. u 10:47 • 22 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.07.2023.

nevera

zagreb je preksinoć poharala ljetna oluja, ovdje kod nas znana kao nevera. neki ljudi su stradali a drugi su proživjeli traume i štete. čitam po portalima kako su se neki s tim sprdali, eee pa mislim da se više nakon ovog nevremena više neće sprdat jer, ako ne žive u podrumu i voze biciklu i njima je nešto stradalo. ne naslađujem se niti omalovažam ali iskreno mi je drago kada se takvi likovi nađu u čudu što ih je zadesilo.

e sad. ono što hoću kazat je da se na jadranu za vrinjeme dugotrajnih vrućina nevere događaju kontinuirano i to u periodu kroz srpanj i kolovoz. oni koji ne razumiju meteorološka izvješća to uglavnom bagateliziraju no, takve nevere se uglavnom događaju na moru i pritom također stradaju mnogi, ali ono što je frapantno osamdeset posto njih to bagatelizira iako vremenske prognoze na to upućuju, govorim iz prve ruke. znači, iako su ljetne nevere na moru uobičajene nije uobičajeno da se one u ovom obimu događaju i u unutrašnjosti. nešto slično se događa i u kontinentalnoj americi na području gdje haraju tornada, a zašto je to tako.

da se u startu razumijemo takve nevere tj. oluje nemaju baš puno direktne veze sa globalnim zatopljenjem jer su se po istom principu događale i u prošlosti, istina je da opće zatopljenje usljed betonizacije i broja vozila na cestama tome doprinosi ali fizikalni uvjeti nastanka nevere sa globalnim zatopljenjem nemaju veze, jedina veza je u zagrijanosti zraka. što je zrak zagrijaniji to on brže struji u visinu, ali ravnovjermo. u području pregrijanog zraka dolazi do pada tlaka zraka što stvara meteorološke uvjete za formiranje ciklone. e, tako formirana ciklona na svom prednjem dijelu ima toplu frontu nastalu tim istim zagrijanim zrakom, ali na svom stražnjem dijelu stvara se hladna fronta. govorim uproščeno kako bi ste mogli razumjeti i meteorološka izvješća kada vam prezentiraju sinoptičku kartu. dakle, ta hladna fronta ciklone je nagovještaj lošeg vremena. međutim, loše vrineme ovisi o temperarurnim razlikama! što su te razlike veće to je i nevera jača, zašto? zato što nailaskom hladne fronte hladni zrak, kao teži, podvlači se pod topli i izaziva pojačano uzlazno strujanje toplog zraka koji prelazi u vertikalno cirkularno, kružno, strujanje stvarajuči tornada a u našem slučaju pijavice i orkanski vjetar. čim takva meteorološka struktira dođe u pothlađeno područje oluja nestaje, odnosno fronta je prešla to područje. najkarakterističniji znak hladne fronte je jasan 'rez' između oblaka i vedrog vremena, ono vedro je iza fronte.

eto. htio sam pojasniti neke prirodne fenomene da ne mislite kako su se pojavili nepozvani.

20.07.2023. u 19:31 • 13 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.07.2023.

vručina

17.07.2023. u 12:45 • 12 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.07.2023.

putovanja

evo je ona nissa ošla do amsterdama i svi su oduševljeni njenim fotografijama da me proliv vata. mislim, ne zbog njenih fotogtafija jer je opće poznato da je nissa renomirana foto bloherica, da je prosto šteta da svoj talent nije unovčila, ako može vedran šegvić može i nissa. nego mene fasciniraju ovi šta ništa drugo na slikama ne vide osin: 'divno ti je ovo', 'a tek tvoje soko okolovo za detalje', ajmeee, šta je sve uredno i čisto', ka da su krpu za prašinu zadnji put vidili u stoljeću sedmom... i tako, znate već. nissa ka nissa, nevoli se preseravat pa se odma dalo uočit da joj je pomalo i neugodno, biće je proliv uvatija, nego san tija reč da doživljaj posjete nekom mjestu uključuje i putovanje o kojem zbori i stara poslovica koja kaže: 'ako hoćeš izgraditi brod ne tjeraj ljude na težak fizički rad nego im pričaj o svjetovima koje će njime otkriti', a o tome nam govori i homer u poznatom epu o odiseji.

e sad. ima raznih vidova putovanja: instant putovanje, kada ti je jedino važao odredište, a imaju i putovanja radi njih samih. u prvu kategoriju spadaju putovanja avionom ili kruzerom, a u drugu putovanja vlakom, brodom ili autom. razlika između prvih i drugih je drastična. prva pružaju instant informaciju o dosegnutom odredišru dok je kod drugih cilj u pitovanju. najbolji primjer jednog takvog putovanja je opisao michael palin u svojoj putopisnoj reportaži 'put oko svijeta za 80 dana', preporučam pogledati, sa posebnim osvrtom na epizodu plovidbe perzijskim zaljevom u teretnom brodu koja je trajala sedam dana i za koju je sam autor rekao da mu je bilo malo pedeset minuta da sve stane u tu epizodu. e o takvim putovanjima govorim!

imao sam prilike doživiti nešto od toga o čemu autor govori i mogu vam sa osobnog stajališta kazati da je takva vrsta putovanja jedino pravo putovanje, odredište nije bitno, bitan je cilj, putovanje. kroz jedno takvo putovanje čovjek se susreće sa raznim kulturama u njihovom iskonskom obliku i spoznaje sebe u novim situacijama koje definiraju što on u stvarnosti jest. nisu mu bitne velebne građevine do kojih je došao već kroz šta je prošao da ih otkrije.

uzmimo npr. da ste otišli avionom posjetiti taj mahal u indiji, koji je bezpogovorno velebna građevina i umjetničko djelo indijske arhitekture, a niste koristili javni prijevoz u indiji već vip prijevoz za posjet taj mahalu, taj mahal ostati će u vašem sječanju saml kao još jedna slika kojom će te se hvaliti među svojim prijateljima u dugim zimskim noćima, a od doživljaja nećete imati ništa što bi te iste prijatelje zaintrigiralo da je posjete jer, ionako tu građevinu vide na tv-u i čuju o njoj više nego li što vi znate o uzroku proliva.

osobno, najviše volim putovanja autom jer mi pružaju autonomiju, gdje ću ić, kad ću ić, kojim putem ću krenuti, gdje ću stat, koliko ću stat i kada ću nastavit dalje, ako mi se da. doživljaj putovanja nikako ne smije biti ogtaničen vremenom, jer ako je, onda bolje da na taj put niste ni krenuli. to hoću li posjetiti katedralu u varaždinu ili restoran sa vrhunskim gulašom od divljači ovisi o meni, gulaš priskočit neću a u katedrali ionako neman šta novoga vidit što već viđeno nije, isto ka i taj mahal, eee ali probat indijsku spizu tamo di jedu lokalci too je pravi doživljaj, taj mahal će kao i katedrala bit tu i poslin mene, al bogami kuvar se može prominit pa stoga preporučan pogledat i film 'indijski začini na francuski naćin'.

uostalon, ajde se zapitajte i nastojte bit pošteni, jel se negdi di ste bili više sjećate kulturnih znamenitosti ili hrane? šefika i ja uvik spominjemo bičgril restoran u poreču di mi je mela pojila sve ponfrije, a sve ka da neće jer je ona na dijeti i pečenu žigericu, bila bi i rižu da je šta valjala, riža mislim, ili penjat se uzbrdo do trga u vrsaru di služe raznorazne likere iz opg radinosti, tu mela nije sudnelovala i sram me šta san je ton prilikom iznevjerija ka rod'jak i pionir, mela oprosti :( al smo zato sanjon pojili najbolji sladed u istri, a to šta je giacomo casanova bija rado viđen gost u vrsaru samo govori u prilog toj činjenici. o crnoj gori da niti ne govorin, odeš tamo da vidiš lovčen i ceetinjeee, a završiš na pečenin paprikama i pomama.

i tako... 'paris can wait' kaže eleanor coppola u svom filmu o putovanju i zato, putujte ljudi radi doživljaja a ne da vam guzica vidi puta.

13.07.2023. u 14:15 • 20 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2023 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2024 (2)
Siječanj 2024 (4)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (2)
Listopad 2023 (3)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (3)
Srpanj 2023 (6)
Lipanj 2023 (12)
Svibanj 2023 (13)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (8)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (7)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (10)
Srpanj 2022 (11)
Lipanj 2022 (3)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (5)
Prosinac 2021 (5)
Studeni 2021 (7)
Listopad 2021 (10)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (8)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (7)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (9)
Siječanj 2021 (15)
Prosinac 2020 (9)
Studeni 2020 (7)
Listopad 2020 (13)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (11)
Travanj 2020 (7)
Ožujak 2020 (5)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima