kupus_vulgaris

četvrtak, 30.06.2022.

ekologija

znači vako. eu komisija, a komisije koje su donosile odluke od životnog značenja smo imali i u jugi pa znamo kako je to bilo sa par-neparom i ostalim. dakle, eu komisija je donila odluku da se od dviijadeitriespete godine zabrani upotreba a time i proizvodnja motora sa unutrašnjim izgaranjem i prebaci na struju, konmretnije na litijske baterije, pa je shodno direktivama, dobro poznata rič jel tako, je, u rh pokrenuta kampanja za prelazak na električna, ekološka, vozila, plus to još sufinancira i vlada, tako da nas na sve moguće naćine navuku, isto ka i na mobitele, na kupnju istih pa se shodno tome stalno i provlače reklame o 'ekološkom' utjecaju električnih vozila na okolinu.

e sad! u reklami se prikazuje planinski brdoviti krajolik kroz koji juri auto na električni pogon, reka bi čovik, idila, al gle zajeba, tamo di to auto prolazi ne da nema punionica nego još ni struja nije došla od stoljeća sedmog. al dobro to, reka bi čovik, napuniš pa se vozaš, je moj kurac moš vozat kad je prosjećni doseg električnih vozila između 270-350 kilometara i to pod idealnim uvijetima dakle, moš doč od splitado janča (220 km) i dok napuniš struju do zagreba moš i oko ubit, al to nije sve, prije zgea opet moraš punit struju jer neznaš kolika će te gužva zateč, doduše, dok si je punija na janču već je pa i mrak pa si u zegeu negdi u kasnim nočnim satima tako da je jedini pozitivni efekt za ekologiju to štayi izbjega gužvu.

al to opet nije sve. vratimo se onom šta luta po planini, al ovog puta zimi. triba znat da hladnoća troši baterije i to dok su neaktivne, grijanje u električnom autu je na struju, šta opet troši bazerije itd. i sad vi zamislite da ostanete sa takvin autom zameteni u snigu, šta se kodnas često događa, koliko će ta baterija trajat? kod motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kad kreneš na takvu avanturu uzmeš dvi kante goriva, zlu ne tribalo, a štaš uzest za električnog? bujol struje? al ni tu priči nije kraj, svi na osigutanju uplatimo vučnu službu zlu ne tribalo, jel tako, je! i kako će ta vučna služba meni pomoč kad ostanem bez struje? doč će sa kombijem u kojem je agregat za struju da mi napuni baterije!? i di je tu ekologija? ošla ukurac po vrletima velebita.

tako je i moj kolega, čika kure, dobija na poklon pametni sat jer je nešto kupija na baterije. i kaže on meni: 'vidi šta san dobija! ima i kompas! ako se izgubim u šumi'. a ja mu odgovorija da mu je to zakurac. osta čovik u čudu, samo šta me nije proglasija ravnozemljašem, i pita zašto? 'paaa, vrlo jednostavno, puniš ga cilo jutro i još ga nisi napunija, a di'š ga punit kad se izgubiš u šumi? na šupak?' o zbrinjavanju 'ekoloških' auta da niti ne govorin, eno se jedna tesla zapalila sama od sebe po miseca nakon šta je bačena na otpad. sve je to zakurac.

30.06.2022. u 09:55 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.06.2022.

zaborav

zaborav je jedna od karakteristika sretnih ljudi, a sreća je, kako to neki vole i isticati, popračena sa ljubavlju.

e sad. pustimo ljubav nastranu o njoj će pisnci pisat tugaljive pjesmuljke i stalno se zaklinjat u ljubav a da sreće nikad nisu ni okusili.

kad je u pitanju zaborav onda je tu priča malo drugačija. pa npr. sve nesritne ljubavi popračene su emocinalnim krahom. kakve rarmjere će poprimit ovisi od osobe do osobe, njene emotivne i psihičke stabilnosti. ne malo puta se pokazalo da psihički nestabilne osobe teško proživljavaju rastanke tj. napuštanje odnosno odbacivanje. no, to je tema kojom setrebaju bavit psihoterapeuti ali, šta običnom čovjeku, koji nije smanjene inzeligencije, preostaje kako bi pevladao emocionalne krahove? zaborav! jedino prihvaćanje onoga što se promijeniti ne može sa sobom nosi mir u duši sve ostalo vodi u još dublju mrčinu uma, a jedno od najgorih obilježja pomračenog uma je mržnja.

mržnja kao takva iz čovjeka izvlači sve ono najgore, za razliku od ljubavi koja izvlači sve ono najbolje. ali gle čuda, izostankom ljubavi osjećaji se pretvaraju u mržnju, konktno prema jednoj osobi, a ne tako rijetko i prema skupinama ljudi koji su sa tom osobom pobezani, pa čak ta mržnja ide toliko daleko da se mrze i cijeli narodi, bez obzira na boju kože i vjerska opredjeljenja. prihvačanjem nečega što je nepromjenjivo, pa makar bilo i nepošteno prema nama samima otvara nam mogućnost zaborava a time i izostanak mržnje.

prateči ljude oko sebe, u bližem i širem okruženju, primječujem dvije suprotnosti. oni koji su prihvatili nepromjenjivo više su pozitivni i kao posljedica toga javlja se lijep izgled. s druge pak strane oni koji to nisu, i zadojeni su mržnjom, imaju negativan stav prema svemu, bez obzira što na to ne mogu utjecati, i sa godinama su se poružnili.

ajmo napravit jednu malu provjeru ove teorije. obratite pažnju na ljude iste dobne skupine, al neka to pretežno budu stariji od pedesetpet godina, jer tada se počinju javljati znakovi ovoga o čemu pričam, i usporedite retultate sa doživljajem pozitivnih u odnosu na negativne osobnosti promatranih kandidata, ili se čak možete i prisjetiti takvih, pa bi bilo inzeresantno za čut koliko ova moja teorija drži vodu. ako su otvoreniji možete zači i u privatnost, ako vam već do tada nije poznata, ali znam jedno, pozitivni će vam se otvoriti sami, a negativni ni pod razno, osim u slučaju kad od vas očekju ili traže potvrdu.

aj, pa da vidimo kakvo nam je stanje nacije

16.06.2022. u 09:22 • 15 KomentaraPrint#

utorak, 07.06.2022.

mačka

dakle. moran se složit sa autoricom članka u kojem protestira protiv nametnute teze da: 'ko ne voli životinje, ne voli ni ljude' i kategorično mogu kazat da je teza nametnuta jer istina je upravo suprotna.

ako ćemo gledat sa sociološkog gledišta postavlja se jedno ključno pitanje; kako netko može više volit svog kućnog ljubimca, životinjskog podrijetla, od svojih ukućana? mislite da fantaziram kada to kažem?! aj, molin vas, svi vi koji poznajete neku obitelj sa kućnim ljubimcom kojemu se pridaje prevelika pažnja koliko je ta ista pažnja uskračena njihovim ukućanima? aaaa, vidite da ste se i sami sitili takvih, jel tako? je!

e sad. nije problem u ljubavi prema domaćim i inim životinjama, ja recimo npr. na hacijendi, tamo di pečen na gradele gol dopasa, iman tri blavora koje zovem đuro, šime i špiro, mislim ne zovem ih oni su stalno tu i ja i uvik lipo pozdravin kad se sretnemo, onda oni pogledaju mene ja sačekan da prođu i nastavim dalje, osim kad ih prepadnen i neznaju ko je, zmije inače ne čuju već samo osjećaju vibracije a očima vide samo termalnu sliku, tek toliko da ne mislite kako samo 'gledaju' da vas ugrizu, istina je potpuno drugačija, kao i ovo sa kućnim ljubimcima, napadaju samo kada se osjećaju ugrožene i to samo otrovnice, jer imaju čime, pa čak i one ako ih niste ugrozili bježe od vas, jer njihova termalna slika prikazuje nešto veeeelikooooo.

no, da se ja vratim na temu. imao sam mačka koji je bio duša od mačke. kad bi dolazio sa posla čuo bi, osjetio, štali već, i uvijek me sačekao iza, naglašavam iza, ulaznih vrata, jer ga šefika iz straha da mu se nešto ne dogodi nije puštala vanka čak, čak ga nije tila vodit ni na hacijendu da upozna đuru, šimu i špira tako da je mačak cili svoj život proveo na relaciji balkon-dnevni boravak, je li to ta ljubav prema životinjama o kojoj pričaju oni što se u nju kunu? ja bi prije reka da je psihoza. al da se ja vrati na mačka. dakle, nakon šta bi me dočeka i ja se razredija, sija bi na stolicu ispred mene ka sfinga, kao da me čuva, poslin ručka bi ja iša ubit oko i samo bi reka 'mačak, oćemo li?' ja u krevet a on mi se zavuče iza pregiba koljena i onda nas dva ubijemo oko, nakon toga, kad se ustanemo svak osvom poslu.

i sad dolazi kvaka 22. kad bi šefika i ja poželjeli da izmjenimo intimne nježnosti eto ti mačka za nama, 'a jebate! koji ćeš mi ti kurac?! držat sviću?!' i onda bi ga ja šutnija nogon, a šefika, kao velika ljubiteljica životinja, i kad joj nije bilo do seksa, bi se svadila samnom, inače joj to nije smetalo.

i sad ja vama oču postavit jedno pitanje, tj. više njih: jel vi mislite da sam ja mrzitelj životinja? jel bi i vi pustili svog kućnog ljubimca da gleda šta radite sa svojom sudružnicom u krevetu? da li bi ste sve to možda snimili i ovjekovječili kao što to čine pravi 'ljubitelji' životinja ili biste me prijavili za zlostavljanje? a? i konačno, što mislite dal li je mačak nakon te epizode i ostalih koje su usljedile i dalje išao samnom u krevet ubit oko?

ovo bi se čak moglo pretvorit i u jedno kvalitetno ankentno pitanje, a ne ka ona dosad.

07.06.2022. u 13:12 • 141 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2022 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Veljača 2024 (2)
Siječanj 2024 (4)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (2)
Listopad 2023 (3)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (3)
Srpanj 2023 (6)
Lipanj 2023 (12)
Svibanj 2023 (13)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (8)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (7)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (10)
Srpanj 2022 (11)
Lipanj 2022 (3)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (5)
Prosinac 2021 (5)
Studeni 2021 (7)
Listopad 2021 (10)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (8)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (7)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (9)
Siječanj 2021 (15)
Prosinac 2020 (9)
Studeni 2020 (7)
Listopad 2020 (13)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (11)
Travanj 2020 (7)
Ožujak 2020 (5)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima